Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Become A Legend
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2009
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42
Waluk
FAQ

Czy jest możliwoś gry w reprezentacji??
Tak, ale najpierw musisz dostac powołanie. A żeby dostać powołanie należy dobrze grać w klubie, jeden dobry występ nie sprawi, że dostaniesz tam powołanie.

Kiedy dostaję powołanie do kadry?
Eliminację do mistrzostw odbywają się w 9-11 tygodniu i w 19-21 tygodniu. Mistrzostwa odbywają się na koniec sezonu.

Czy jest możliwośc proszenia o podanie, jeśli tak to który przycisk (klawisz) za to odpowiada ??
Tak, odpowiada za to dwukrotnie naciśnięcie R2 (klawisz "C" na klawiaturze)

Czy jest możliwośc zdobycia umiejętności specjalnych??
Tak, w ciągu rozgrywki można zdobyc umiejętności odpowiednie dla swojej pozycji, pod warunkiem, że często będziemy "to" robić. np. częste strzelanie bramek odpowiada za zdobycie umiejętności "scoring".

Czy można zdobyć dodatkowe punkty "strengthen"?
Nie, nie dostaniemy więcej punktów do przydzielenia. Możemy od jednej umiejetności odejmować punkty, aby dodać do następnej.

Gdzie mogę sprawdzić moje statystyki z różnych sezonów?
Player info -> record room.

Czy można coś kupić dzięki naszej pensji?
Nie, Nasza pensja (salary point) nie ma nic do rzeczy, jest tylko dla picu.

Co muszę zrobić żeby dostawać lepsze oceny pomeczowe?
Dużo bądź przy piłce, podawaj celnie, strzelaj na bramkę, ustawiaj się zgodnie z zaleceniami taktycznymi trenera.

Jak mogę sprawdzić jaka cyferka odpowiada za jaką taktykę?
Club team -> team information -> check formation -> set tactics

Czy punkty, które dostajemy po meczu do statystyk, zależą od poziomu gry mojego zawodnika w danym meczu lub na treningu ( jak zagram dobrze dostaję więcej punktów umiejętności, a jak słabiej to mniej)?
Punkty po meczu są za trening (zielone) - są niezmienne i zależą od tego jak ułożyłeś punkty w strengthen, oraz punkty za mecz (czerwone) - są zmienne i jeśli dobrze zagrasz to dostaniesz ich więcej, ale nawet jak zagrasz znakomicie nie spodziewaj się ich dużo (ba, nawet wcale).

Czy mogę zmienić pozycję, którą wybierałem przy tworzeniu zawodnika? Na przykład z CF na WB?
Tak, ale to zależy tylko od tego gdzie Cię ustawi trener, jak wybrałeś CF - wysuniętego napastnika, to nie spodziewaj się, że trener wystawi Cię gdzieś po środku drugiej linni, ale może zdarzyć się tak, że ktoś inny będzie grał na CF, więc trener może Cię ustawić jako ofensywnego skrzydłowego lub ofensywnego pomocnika i jeśli dużo meczów rozegrasz na takiej pozycji może pojawić się u Ciebie, że będziesz miał predyspozycje do gry na pozycji CF i np. AMF (sprawdź 5 stronę w swoich informacjach indywidualnych).

Mogę wykonywać rzut wolny albo karny, oraz kiedy go będę wykonywał?
Trener decyduje kto wykonuje stałe fragmenty, jeśli będziesz miał wysokie umiejętności strzeleckie to może Ciebie poprosić o wykonanie rzutu karnego. To samo dotyczy rzutów wolnych, jeśli będziesz miał wysoką umiejętność wykonywania rzutów wolnych, to w pewnym momencie Ty możesz dostać szansę wykonania go.

Czy mozna wstawic swoja twarz jeśli tak to jak tego dokonać?
Wrzucasz zdjęcie na komputer, wklejasz je do folderu Moje Dokumenty/obrazy, odpalasz PESa, gdy masz wybór twarzy wybierasz opcję edit, potem masz opcję z ikonką wyglądającą jak aparat, klikasz i PES automatycznie wczytuje Ci folder obrazy i możesz wybrać zdjęcie. Potem tylko za pomocą klawiszy nakładasz je na schemat tak aby wszystko się zgrało.

Jak próbuję w edytorze dodać swoją twarz to wyskakuje mi taki komunikat: "Exceeds the max resolution."
Zmień rozdzielczość.

Co znaczy MVP, MIP, MOTM (MOM)?
MIP - Most impressive player.
MVP - Most Valuable Player.
MOTM (MOM) - Man Of The Match.

Czy można dostać propozycję kontraktu z innej ligi?
Tak, ale częściej dostaje się propozycje z tej samej ligi, ale jest to możliwe. Statystycznie na cztery oferty jedna będzie z innej ligi.

Do czego służą te punkty SOLAR (pensja)?
Nie służą do niczego, nic za nie nie kupimy, są tylko dla "picu".

Na co wpływają punkty strengthen:
Tari
na razie mam za soba tylko kilka spotkan ale doszedlem do wniosku (przeczytalem napisy xd) ze zielony pasek to dosw z treningu a czerwony to dosw. meczowe czyli dopiero jak sie w prawdziwym meczu na boisku pojawisz to go dostaniesz wink.gif
M82
Mi się wydaje, że ten czerwony pasek wzrasta w zależności od występu. Jeśli dobrze zagrasz w meczu treningowym to ta wartość bardziej wzrasta.

Ogólnie tryb BAL jest dosyć trudny... jak ktoś nie grał do tej pory na kamerze Vertical to trudno się przestawić.
mic
zawsze mozna zmienic kamere i grac na tej co sie gra normalnie.
jednak faktem jest, ze owy tryb wymaga wprawy ale zapowiada sie super wink.gif

pozdro!
Vader
Widziałem że fajnie bo można własne zdjęcie wkleić a czy można dodać własny komentarz? Tak żeby komentator wymawiał twoje imię?
PES34
z imieniem to raczej nie da rady ... tylko te proponowane z listy tak sądze.
Ja mam pytanie z innej beczki . Ile trzeba meczy treningowych rozegrac ( wiem, że to zależy także od tego jak sie zaprezentuje ) żeby trener wystawił cię do oficjalnego meczu ? Narazie rozegrałem 3 treningi i nic , nie wiem moze to dlatego że poziom trudnosci ( Top ) specjalnie jest tak zrobiony , lub trzeba bardziej sie napracowac na treningach ale chcialbym juz jakis mecz rozegrac smile.gif jakie sa wasze doswiadczenia ?smile.gif
malomowny18
A ja mam pytania 3:

1.) Czy w trakcie gry można (np na końcu sezonu tak jak w ML ) zmienić poziom trudności?

2.) Czy gdy jest okienko transferowe, to będą przychodzić tylko oferty z klubów w mojej lidze? Np. teraz rozpoczynam w FC Nantes, to nie przyjdzie mi w późniejszym czasie możliwość transferowa do np Man Utd?

3.) Czy da się zmienić pogodę na meczu treningowym, bo troche nudno cały czas grać w słońcu?

proszę o odp

pozdrawiam
edi86
ja mam takie pytanie:
gram z braszką w pesa,ja na klawiaturze on na padzie, jeśli chce grac w trybie Become A Legend pojawia się problem, nie wiem jak zrobić żeby brat mógł grać na padzie w swoim profilu bez przełączania w settings pada na controler 1,trochę to uciążliwe.
W skrócie chodzi o to żeby gracz nr na padzie (koloru czerwonego) mógł grać na swoim profilu w tym trybie bez tej pier***** kombinacji
Tari
ja cala noc mulilem to podziele sie z wami moimi spostrzezeniami i przy okazji odpowiem na kilka pytan:
1. nie liczylem dokladnie ale gdzies po 5-6 meczach treningowych trafiamy do druzyny A takze w sparingu (tej lepszej). Po okolo 2-3 spotkaniach sparingowych w barwach lepszej druzyny trafiamy na lawke rezerwowych. Tutaj czeka nas kilka meczow cierpliwosci, w koncu trener zacznie nas wpuszczac na koncowki, pozniej na cala 2 polowe az w koncu (do zimowego okienka transferowego) gramy pierwszy mecz w 1 skladzie. Na poczatku trener zdejmuje nas w przerwie albo w 2 polowie, pozniej zostajemy (z reguly na caly mecz) i tak do konca sezonu.
2. Oferty TEORETYCZNIE wedlug porad ktore wyskakuja moga przychodzic z roznych lig ale po zagraniu calego 1 sezonu mialem oferty i w zimie i w lecie tylko ze swojej ligi.
3. Tak, poziom trudnosci zmieniasz tak samo jak w ML
4. Z pogoda nie odpowiem, bo sam nie wiem, ale w sumei tych treningow nie jest az tak duzo a pozniej w prawdziwych meczach pogoda juz zmienna jest wink.gif

Jesli chodzi o doswiadczenie to moze slusznie moze nie, to ile czerwonego paska zdobedziemy jest zalezne od ilosci minut na boisku i chyba oceny pomeczowej. Twierdze tak, poniewaz gdy na poczatku wchodzilem na 5-10 minut pasek byl malutki, pozniej grajac w 1 skladzie i zbierajac jakies tam MVP meczu pasek jakby sie optycznie wydluzyl ;D

Wszystko co napisalem dotyczy poziomu professional czyli przedostatniego (a co tam trzeba sie pobawic a nie szarzowac na Top playerku ;P).
mogwil
to tak ja juz gram 1,5 sezonu jako pomocnik i przenioslem sie do valencii tzn kupili mnie ;P tryb bardzo fajny ale tez bardzo trudny ale wazne to ze gram juz koncowki w niektorych meczach bo konkurencja duza ;P
Archilus
Ja mam niestety problem z tym trybem po 20 tyg. mam taką sytuację, że wywala mnie do windowsa i pisze, że błąd aplikacji itp. no to, że mam auto save'a to wczytuje ostatniego. A tu sytuacja się powtarza tuż po załadowaniu stanu gry :/ i to 2 raz - za pierwszym razem takie coś mi się po 7 tyg. stało
mic_TS
Nie wiem czy wiecie, ale w BAL mozemy klasc wiekszy/mniejszy nacisk co mozemy rozwijac.

W Plyr info/settings -> Strengthen mamy do podzialu 12 punktow na 6 opcji treningowych (max 6 na jedna opcje)

a co oznaczaja te 1,2,3,4 obok nazwiska ? To sa odpowiedniki taktyki jak to bylo we wczesniejszej wersji (tylko o,x, /\, kwadrat) ??
Tari
o wlasnie tez nie wiem o co chodzi z tymi cyferkami...takie moje podejrzenie ze moze byc cos z "zaklepaniem" sobie podania...czyli w ktorym momencie pilka do nas trafi,ale ani moja teoria sie nie sprawdza ani sie nie trzyma kupy xD jak ktos wie to milo jakby sie podzielil wiedza tongue.gif
Archilus
To trener wam daje pewne rozkazy taktyczne, tak jak to powiedział mic_TS - to są odpowiedniki (o,x, /\, [])
Waluk
Z doświadczeniem czerwonym (meczowym) jest dziwnie, ponieważ mimo, że dostaję noty po 7,5 i strzelam bramkę (jako środkowy napastnik) to czerwony pasek jest bardzie mizerny.
stalowka
tez mam ten sam problem co Archilus i nie wiem co z tym fantem zrobic... Archilus jak sie uporasz z tym to daj znac... a w innych trybach gry tez tak masz??
CYTAT(Archilus @ Oct 16 2008, 15:28) *
Ja mam niestety problem z tym trybem po 20 tyg. mam taką sytuację, że wywala mnie do windowsa i pisze, że błąd aplikacji itp. no to, że mam auto save'a to wczytuje ostatniego. A tu sytuacja się powtarza tuż po załadowaniu stanu gry :/ i to 2 raz - za pierwszym razem takie coś mi się po 7 tyg. stało
Morrison
jak dla mnie to na początku ciekawe ale zaczyna się nudzić gdy grasz 10 mecz i dalej nie możesz wejść do składu a tym bardziej jak masz 3-4 akcje na mecz bo pierwszy skład cały czas ciśnie :/
Waluk
CYTAT(Morrison @ Oct 16 2008, 22:04) *
jak dla mnie to na początku ciekawe ale zaczyna się nudzić gdy grasz 10 mecz i dalej nie możesz wejść do składu a tym bardziej jak masz 3-4 akcje na mecz bo pierwszy skład cały czas ciśnie :/

Ponieważ gra w "legened" nie jest łatwa. Mi też ciężko było wejść do podstawowego składu. Ja już w 7 meczu grałem w I składzie ostatnie 10 minut.
mic_TS
Ja dopiero pod koniec II sezonu wlazlem na stale do pierwszej 11. Potem zaczely sie powolania do kadry, wiec badzcie cierpliwi i zapier... na treningach wink.gif
Waluk
Może przyda się wam wskazówka. Naciśnięcie dwukrotnie TR (na klawiaturze domyślnie "c") powoduje to, większa szansa jest, że dostaniecie podanie (wasz zawodnik nawet podniesie wtedy rękę do góry sugerując zagranie mu piłki). Mi to pomogło.
kriss_b
To do podania widzę że jest jakiś guzik który może pomóc, a czy można jakoś sprawić że nasi zawodnicy zaatakuje kogoś kto ma piłke czy coś takiego? i co do tego podania to czy są jakieś guziki które sprawiają że dostaniemy podanie górą czy na dobieg?
Kubbas
CYTAT(PES34 @ Oct 16 2008, 12:44) *
z imieniem to raczej nie da rady ... tylko te proponowane z listy tak sądze.
Ja mam pytanie z innej beczki . Ile trzeba meczy treningowych rozegrac ( wiem, że to zależy także od tego jak sie zaprezentuje ) żeby trener wystawił cię do oficjalnego meczu ? Narazie rozegrałem 3 treningi i nic , nie wiem moze to dlatego że poziom trudnosci ( Top ) specjalnie jest tak zrobiony , lub trzeba bardziej sie napracowac na treningach ale chcialbym juz jakis mecz rozegrac smile.gif jakie sa wasze doswiadczenia ?smile.gif

2 - 3 dobre występy pod rząd dają szansę na zagranie w drużynie A treningowej, a jak tam dobrze zagrasz to dużo może się zdarzyć.
warson
Co do Trybo to bardzo Mi się Podoba włąsnie taka gre lubie i w koncu jakies Urozmaicenie do Pesa, jedynie co Mnie Denerwuje to niemoge sobie fajnie wgrac mojej twarzyczki, robilem parenascie fotek i zawsze nie wspolgra mi kolor, no ale coz bede probował dalej.
Wookiee
ja po 9 meczach w team B dostalem sie do team A gdzie asystowalem i strzelilem 2 bramki juz w pierwszym meczu
w nagrode poraz pierwszy pojawilem sie na stadionie gdzie przesiedzialem na lawie cale 90 min ;/
a na koniec gra mi wyskoczyla z bledem ;/ i gdzies widzialem ze inni mieli juz podobny problem ze po kilku meczach w Legend wywala błąd ;/

wie ktos co jest nie tak ?
jacekz40
Też się zabawiłem w piłkarza na boisku, coś nowego w tej grze a więc i ciekawego. Pierwszy transfer i sporo grania w nudnych treningach, niestety to duży minus tego trybu rozgrywki nie wiem ile czasu tak trzeba kopać aby dobić się do czegoś więcej, ale w sumie to fajne wrażenie zrobić gościa prawie identycznego do nas i grać samym sobą.
Waluk
Co do tego błędu z wywalaniem do Windy, to podobno niedługo ma wyjść patch, który to naprawia (możliwe, że już wyszedł - nie jestem na bieżąco).
Tari
chyba jeszcze nie wyszedl ale oby byl jak najszybciej...bo to mi sie teraz z tym trybem robi to masakra ;\ co drugi mecz wywala blad i do windy, nie warto sie starac bo 5 minut radosci ze sie gola strzelilo a po meczu crash i koniec :\ zabija radosc z gry....
kucharz
QUOTE(Tari @ Oct 17 2008, 06:56) *
chyba jeszcze nie wyszedl ale oby byl jak najszybciej...bo to mi sie teraz z tym trybem robi to masakra ;\ co drugi mecz wywala blad i do windy, nie warto sie starac bo 5 minut radosci ze sie gola strzelilo a po meczu crash i koniec :\ zabija radosc z gry....

Ja mam dokladnie to samo o_O i kompletnie nie mam pojecia o co chodzi .... irytujace to a w szczegolnosci swiadomosc ze tak samo moze byc w master league :] Pieprzone raporty o bledach...
M82
U mnie błąd pojawił się po 12 kolejka, ale nie o tym chciałem. Jeżeli chcesz otrzymać podanie to również działają standardowe klawisze czyli podanie (u mnie "S") czy wypuszczenie piłki (u mnie "W") ale nie myślcie, że zawsze dostaniecie piłkę. Twój kolega z drużyny musi mieć czystą sytuację do podania itp...
messjash
Ja też mam problem z wywalaniem do windy. Konami jak zwykle musiało coś zjebać ehhh. Ma ktoś info czy zrobili już jakąś poprawkę albo skąd ją ewentualnie pobrać. Myślałem że po problemach z 2008 czegoś się gamonie nauczą a tu lipa...
Dojo2744
Ej dziĘki rzeczywiście kal nacisnę dwa razy RT to on wystawia rękę i mu podają.
Teraz łatwiej jest mi strzelić bramkę.Dzięki czemu lepsza nota.
Jeszcze raz triangle.gif THX
crash5
A gracie na padzie od PS2? Co to jest to RT? Który to przycisk?
Tari
prawy spust wink.gif znaczy ten "dolniejszy" przycisk ;D
dodgers
R2
Waluk
Kiedy są powołania na kadrę? W czasie trwania sezonu czy w przerwie między sezonami?
crash5
Dzięki za odpowiedź smile.gif
manio3
zdecydowanie za łatwo jest się dostać do pierwszego składu :/ ja 2 mecze rozegrałem i już jestem w pierwszej drużynie [4 gole 1 asysta]
Damian.
CYTAT(manio3 @ Oct 17 2008, 17:25) *
zdecydowanie za łatwo jest się dostać do pierwszego składu :/ ja 2 mecze rozegrałem i już jestem w pierwszej drużynie [4 gole 1 asysta]

W jakim teamie??Jaki poziom???

Ja 3 meczyk w Portsmouth i dalej treningi biggrin.gif

Można zmienic w trakcie trwania sezonu nazwe swojego piłkarza??

EDIT: Może, portsmouth u mnie 17 w tabeli jest biggrin.gif
manio3
na TP
zagrałem dwa mecze w TEAM 2
potem jeden mecz w TEAM 1 [strzeliłem 2 gole]
i od razu zagrałem w drużynie [wszedłem na boisko w 60min]

editt/Reggina Callacio
editt2/Może dlatego, że w 3 meczach mieli 0 pkt..
JnR
Pomimo że nie grałem jeszcze to wydaję mi się że akurat gracz za którego wszedłeś słabo się spisywał bądź doznał kontuzji i tyle.. zapewne na TOP PLAYER nie jest tak łatwo wejśc do składu...

Po prostu wydaję mi się że zawodnik( pomocnik/napastnik) grał bardzo słab w tych meczach i dali szansę tobie na wykazanie się smile.gif
dawiddawido
A wam ten błąd, z wywalaniem do windowsa , dzieje sie na oryginalnej wersji gry?

Tari
Taaa daaam ;D Panie i Panowie moze znalazlem (gdzies tam na evo forum bylo napisane ;P) rozwiazanie problemu z wywalaniem. Pewnie niejeden z was (ja tez) wrzucil patcha z inna rozdzialka bo ta max zaproponowana przez konami jest zalosna wink.gif no i chyba w tym problem...zaczely sie crashe, nie kojarzylem ich jakos z wieksza rozdzialka...ale jako ze uniemozliwily mi gre, chwytalem sie kazdej deski ratunku, w koncu wrocilem do max domyslnej rozdzialki no i efekt cudowny: gram dalej na savie ktory wywalil do windy, rozegralem 3 meczyki kolejne i 0 crashow! nie jestem pewny czy to ta wieksza rozdzielczosc byla powodem, w razie czego mozna tez wywalic kitserver jak ktos ma, bo jego wywalilem razem z tamtym patchem na rozdzialke i nie gwarantuje ze to nie on byl powodem wink.gif

Ide sie cieszyc powrotem PES'a xD
Morrison
w sumie to ja nie mam żadnego patcha z inna rozdziałką ale gram na 1440 x 900 i z chęcią zaraz zmienię i zobaczę czy to działa biggrin.gif
kucharz
Ja tez nic kompletnie nie wgrywalem...zmienialem rozdzialke i dalej wywala :/ a jaka wy macie maksymalna rozdzielczosc? Ja mam 1680 x 1050
Tari
jak nie wgrywaliscie? ;P zdaje mi sie ze najwieksza rozdzialka w settingach od konami to 1280x720 (na panoramie) wink.gif jedynie jakistam patch pozwala na wieksza...tak mi sie zdaje ;D

gram wlasnie na tej 1280 na 720 wink.gif
kucharz
No naprawde ;-) ja mam ta wysoka rozdzielczosc bez wczesniejszych patchy... a to nie jest zalezne od karty graficznej?
EjPii
CYTAT(kucharz @ Oct 17 2008, 19:34) *
No naprawde ;-) ja mam ta wysoka rozdzielczosc bez wczesniejszych patchy... a to nie jest zalezne od karty graficznej?

W settings wszystko masz.
Morrison
dałem sobie na 1 mecz najmniejszą rozdziałkę i nie wywaliło biggrin.gif i od razu trafiłem do drużyna A biggrin.gif nareszcie smile.gif

no tak ale zaraz znów mi wyłączyło ...
kubaniec
mam pytanie czy jest jakiś klawisz którym wołamy o podanie, coś takiego jak w NSS? biggrin.gif
grzesio1712
CYTAT(kubaniec @ Oct 17 2008, 19:14) *
mam pytanie czy jest jakiś klawisz którym wołamy o podanie, coś takiego jak w NSS? biggrin.gif

nie grałem jeszcze w pełną, ale w demie grając jednym zawodnikiem podanie sie wywoływało na R2... chyba.
Wtedy nasz zawodnik podnosił rękę do góry
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.