Witam. Znalazłem fajną stronkę odnośnie punktów wzmocnienia. Prosty kalkulator, którym można zrobić symulacje przyznawanych punktów wzmacniania naszych umiejętności.
http://pesreplays.com/content/pes-strengthen-calculator Coś od Siebie.
BAL wymiata - 2 tydzień grania i miód dalej leje się strumieniami

Wybrałem wersję dla masochistów-TOP PLAYER, o innej nawet nie myślę. Kto gra na tym poziomie ten wie, że uczy pokory. Wiem, wiem gra ma przynosić satysfakcję. Ale dla mnie ten poziom jest najbardziej wiarygodny w odniesieniu do rzeczywistości.
Moje rady i spostrzeżenia:
1. Decyzje należy podejmować szybko.
2. Zapomnijcie o wirtuozji (przynajmniej w pierwszych latach swojej kariery)
3. Nie należy wpadać w samozachwyt po odbiorze piłki np. CR, bo jeśli się podpalimy, to możemy ją stracić równie szybko jak ją zyskaliśmy.
4. Podania, podania, podania, czyli GRA ZESPOŁOWA przede wszystkim - raz miałem notę 8.0 nie oddając żadnego strzału na bramkę
5. Wybierajcie drużyny, które w ustawieniach swojej formacji mają pozycję zgodną z waszą np. Ja gram AMF jeśli wybierzecie drużynę, która gra systemem 4-4-2 to dłużej będziecie czekali na swą szansę i nie liczcie na to, że trener dostosuje taktykę do 17-latka :
6. Od samego początku rozwijajcie umiejętności odpowiedzialne za szybkość, czyli speed 6, drybling 6 (ja miałem od początku staminę 76, power 80, wszystkie cechy wolicjonalne też w granicach 80 także ustawiłem tylko te 2 wzmocnienia szczególnie że gram w lidze angielskiej.
7. Czasami warto podać do tyłu niż ryzykować zagranie na dobieg, które może nie dojść do adresata.
8. Podania 1-2 używajcie jak już będziecie mieć pokaźną wartość speedu.
9. Jak gracie na pomocy to szukajcie gry, nie czekajcie bezczynnie na podania. Nie wystarczy wciskać tylko R2, ale uważajcie bo biegając jak Forrest Gump wzdłuż i wszerz nie dotrwacie do 60 minuty. Więc do akcji defensywnych włączajcie się tylko w sytuacjach wyższej konieczności, kontratak, ostatnie minuty meczu etc.
10. R2 - (prośba o podanie) - NIE UŻYWAĆ BEZPOŚREDNIO PO NASZYM PODANIU - nasi komputerowi koledzy z drużyny mogą tę sygnalizację odczytać jako chęć kontynuowania przez nas akcji i zrezygnują z przyjęcia piłki.
11. Przy rzutach rożnych ustawiajcie się na krótkim słupku i lekko się cofnijcie przed samym strzałem - to żaden schemat po prostu tak gra się teraz w Europie cornery nie wliczając w to POLSKI. Bez urazy, ale w Polsce nadal cornery bije się jak w latach '70 czyli "liście"na wysokości 5 piętra.
Mam takie pytanie. Jak to jest z tą aktualną formą, co ją determinuje? Występ w poprzednim meczu. Też tak myślałem, ale zwątpiłem, gdy po uzyskaniu kolejnego już MVP - 7.5, bramka + asysta, moja forma osiągnęła najniższy poziom a staminę miałem jeszcze w normie czyli jakieś 80%. Moją frustracje pogłębił fakt, że w związku z niską formą nie mogłem wyjść w pierwszym składzie w następnym spotkaniu pomimo faktu, że przyczyniłem się walnie do wygranej w meczu poprzednim. 2 razy już tak było więc, może 2 razy taki przypadek
piszcie
Na koniec link do moich bramek z 1 sezonu, muzyczka w tle nadrabia słabą jakość filmu
http://pl.youtube.com/watch?v=8nucDor1OZI