Witam, pochwalę się i ja moją karierą, wraz z kilkoma, mam nadzieję przydatnymi, wskazówkami.
Ustawienia: TopPlayer (bo po co grać na innym), czas trwania meczu 15 minut (wtedy ma to jakiś sens, to mecz piłkarski a nie FirstGoalWins

)
To druga kariera, pierwszą zrobiłem na regularu, żeby się zorientować w materii i po 4 sezonach usunąłem.
Zachcialem zagrać jako skrzydłowy WF - polecam tę pozycję, otrzymuje się wówczas po meczu treningowym, kiedy "rozdawane" są staty początkowe dobrą pozycję startową, np. sporą ilość Agility - której nie można w trakcie kariery podwyższyć już nijak). Warto pamiętać by wybrać sobie cztery najsilniejsze ligi (włoską, hiszpańską, angielską, francuską) metodą back<->next, aż do uzyskania tego zestawu.
W meczu treningowym a także w początkowych klubach w trakcie kariery grałem mimo to jako skrzydłowy pomocnik (najpopularniejsze ustawienie to 4-4-2, 4-5-1, drużyn z miejscem dla skrzydłowych jest bardzo niewiele).
Zawodnik na pozycji pomocnika dostanie dobrą notę za odbiory/przejecia piłek, celne podania, strzały w światło bramki, udział w akcjach ofensywnych. Za zółtą kartkę rating 0,5 w dól, za czerwoną 1,0 w dół. Niemile widziane są straty indywidualne (ktoś pisał, że straty piłek przy dryblingu nie mają znaczenia przy ratingu - nieprawda). Trafiłem do Osasuny, gdize dość szybko trafiłem do składu meczowego, do końca rundy jesiennej zagrałem 17 meczów, strzeliłem 5 goli, miałem 2 asysty. Później pół sezonu w Deportivo la Coruna (od tamtej pory, a gram dziewiąty sezon, nie znoszę tej drużyny), przeprowadzka do francji na rok do Valenciennes, znów powrót do Hiszpanii do Almerii (też bardzo defensywnie, podobnie jak deportivo, grająca drużyna:/), a po połowie sezonu transfer do Atletico. STOP.
Wszystkim początkującym polecam tę drużynę. Skład bardzo dobry, zawodnicy chetnie podają, Aguero będzie bardzo dobrym partnerem w tworzeniu akcji, podobnie jak forlan, maxi rodriguez, simao i obrońcy. Gorąco polecam. Z nostalgia wspominam okres 1,5 roku w Atletico Madryt, tym bardziej, że przy odpowiednio ustawionym treningu właśnie po 2,5-3 latach ta gra zaczyna sprawiac duża frajdę.
Zatem trochę o treningu: ja zdecydowałem się na rozmieszczenie punktów od pierwszego meczu 6 - w kicking i 6 w staminę. kicking przez wszystkie sezony bedzie skrupulatnie rosnąć, staminę dobić do 80+ i zainwestować w speed. Po około 2,5-3 sezonach (to zależy od występów pucharowych) macie już grajka, który jest bardzo szybki, może sporo pobiegać i nie pada na pysk po 60 minutach (i szkoli się konsekwentnie w kickingu).
W atletico w rundzie II sezonu trzeciego miałem notę 6.96, 7 bramek 6 asyst w 16 meczach, ale dopiero następny sezon 48 meczów, nota 7.07, 35 bramek 21 asyst i potrójna korona (mistrz ligi, pucharu ligi i liga mistrzów) był przyczyną wiekszej radości.
Z żalem pożegnałem się z gościnnym Atletico po czwartym sezonie kariery, by przejść do klubu, dla którego wybrałem tę pozycję (czyt. Barcelony). I na początku uwaga: jeśli nie jesteście zażartymi fanami tego zespołu, nie idzcie tutaj. Obrona jest dziurawa i potrafi grać tak kretyńsko, że gram już na czwartej klawiaturze:((, drużyna ma kilkutygodniowe momenty neimocy, że czułem się jakbym grał sam na całą drużynę przeciwnika, ale jeśli kibicujecie Blaugranie, to polecam

Współpraca z Krkicem Messim i Eto (Henry poszedł do chelsea...) układa się rewelacyjnie, zdarza się, że we 2 przechodziliśmy całą druzyne przeciwną wymiennośc podan i pozycji niesamowita!!!. Nagrody przestały cieszyć po czterech sezonach w barcelonie 4 mistrzostwa ligi, 4 puchary ligi, 4 puchary LM. Inwestując ciągle w kicking obecnie w 6 sezonie byłęm egzekutorem karnych, wolnych, rożnych. To przełożyło się na wyniki indywidualne
przykładowo w 8 sezonie w 48 meczach strzeliłem 115 bramek i miałem 42 asysty, kończąc sezon ze średnią not 7,69.
Sezon 9 zbliża się ku końcowi średnia 7.85, 100+ bramek 50+ asyst w 40+ meczach. I ta gra nadal się nie nudzi ;D
Żeby jednak nie zanudzać, kilka rad:
- kapitanem nadal nie zostałem, z tego co wywnioskowałem opaskę dostaje osoba z najwyższym Teamwork i Mentality.
- jeśli nie jesteście patriotami nie wybierajcie reprezentacji polski (totalna kaszana, dużo nerwów, mało efektów. wygrałem co prawda mistrzostwa świata, ale to był jeden z najwiekszych fartów w tej grze a la taktyka greków na euro 2004, strzelić gola i wybijać piłke przez cały mecz.
- gracze komputerowi zamiast odejść w spokoju na emeryture pojawiaja się jako młodzieniaszki (daltego ostatni sezon był tak trudny, okazało się ze stary messi krkic eto, obrona straciła i wiek i skille i gram z jakimiś cienkimi nieopierzonymi młodzikami...)
- darujcie sobie cwiczenie drybbling (skupcie się na 3 podstawowych speed stamina kicking).
-grajcie bardzo zespołowo, szczególnie gdy traficie już do dobrej jakościowo drużyny - to popłaca
I na koniec polecam osobom znającym jezyk angielski na analizę artykułu wyjasniajacego wszystkie tajniki tego trybu powstałego na podstawie rozmów z programistami konami.
Mega dobry dokładny poradnikPozdrawiam fanów serii PES, życzę suksesów:)
A od siebie moje staty po 8 sezonach (kończę 9, ale nie chce mi się doklejąć).
[img=http://img6.imageshack.us/img6/8056/statyx.jpg]