Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pes 6
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Pro Evolution Soccer 6
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
dj_adamus
Po kilkudziesięciu meczach w PESA 6 mogę smiało stwierdzić zę jest znakomity! Ale... No właśnie ma kilka błędów które mnie trochę irytują:
- dziwny system strzałów - prawie każdy strzał jest oddawany z czuba,a co za tym idzie niemal wszsytkie lądują ponad poprzeczką!! Praktycznie zawodnicy wogóle nie oddają strzałów wewnętrzną stroną stopy.
- czasami zaskakujące zachowanie napastników - w momencie kontry mojej napastnicy nagle zawracają w stronę mojej bramki i w ataku zostaje 1 zawodnik:)
- dośrodkowania przeciwnika - praktycznie 90% nie zablokowanych wrzutek w moje pole karne ląduje w bramce:/
Poza tym to jak narazie większych minusów nie dostrzegłem, a gra się świetnie chociaż jak dla mnie jest trudniejsza niż 5.
mibor
QUOTE(rapen @ Nov 24 2006, 18:24:11) [snapback]99877[/snapback]

masz racje jacekz40, ja na poczatku tez nie bylem przekonany do PES 6, pewnego dnia kumpel mnie zaprosil na "swoja" wersja pesa (ja wolalem czekac na swoja paczke), pierwsze 4 mecze to niezbyt, mysle"kurde co oni zrobili? czy cos sie zmienilo?" ale po 5 meczach zaczalem ta gre KOCHAC! tydzien pozniej gralismy na 2 6h bez przerwy! pozniej dostalem swoja paczke i po tych ok 60 meczach ktore rozegralem moge stwierdzic ze ta gra JEST LEPSZA OD POPRZEDNIEJ WERSJI! jest bardziej taka jakby to powiedziec.."zywa"! lepsze animacje pilkarzy itp. gra sie przyjemniej, no i jest polski komentarz, co prawda musze przyznac ze nie do konca udany ale za rok czuje ze bedzie dobry smile.gif moglbym jescze wiele pisac o tej grze ale to forum a nie czasopismo do ktorego piszemy recenzje smile.gif a tamci co krytykuja? cos mi sie wydaje ze to "dzieci fify" ale to moje przeczucie. Moja ocena PES 6? 101/100 biggrin.gif pozdro ^^

PS. sory ze tak sie rozpisalem tongue.gif

Dzieci Fify Niebądź śmieszny gościu.Ta gra to gniot.To duzy krok w tył.Zaczeła sie robic schematyczna.
Niestety ale patrzac trzeźwo trzeba stwierdzić ze konami odwala Chałture.Gram w PES od wersji na psx az do 6 i powiem tyle ze dziwni to ze tak kazdy sie tym Pesem zachwyca
Michael
Gra jest super tylko czemu mi sie zawiesza sad.gifsad.gifsad.gifsad.gif format był i tak samo...
rapen
QUOTE(mibor @ Nov 24 2006, 23:04:16) [snapback]99934[/snapback]

Dzieci Fify Niebądź śmieszny gościu.Ta gra to gniot.To duzy krok w tył.Zaczeła sie robic schematyczna.
Niestety ale patrzac trzeźwo trzeba stwierdzić ze konami odwala Chałture.Gram w PES od wersji na psx az do 6 i powiem tyle ze dziwni to ze tak kazdy sie tym Pesem zachwyca

widac ze fan fify. dziwne ze kazde czasopismo strona www itp. serwisy zajmujace sie grami pisza ze to najlepsza gra pilkarska na swiecie, lepsza od fify i lepsza od poprzedniej czesci. nie tylko recenzenci tak uwazaja ale takze gracze. ale coz... wyjatki sa no i oczywiscie, wszystko jest kwestia gustu, a o gustach sie nie dyskutuje wink.gif

A co do Ciebie Michael: Moim zdaniem problem tkwi w karcie graficznej lub sterownikach. Jaka masz karte i jakie sterowniki?
JTK
QUOTE(rapen @ Nov 25 2006, 01:13:32) [snapback]99947[/snapback]

widac ze fan fify. dziwne ze kazde czasopismo strona www itp. serwisy zajmujace sie grami pisza ze to najlepsza gra pilkarska na swiecie, lepsza od fify i lepsza od poprzedniej czesci. nie tylko recenzenci tak uwazaja ale takze gracze. ale coz... wyjatki sa no i oczywiscie, wszystko jest kwestia gustu, a o gustach sie nie dyskutuje wink.gif

Kolega rzuca słowa na wiatr bez argumentacji rolleyes.gif W takim razie mała pomoc FIFA PES.

Według mnie PES staje się FIFĄ a FIFA PESem smile.gif Za 2 lata będzie obciach w PESa grać smile.gif
Moja opinia, mój gust i możesz sobie podyskutować wink.gif

PS Kiedyś można było powiedzieć kumplowi: "Grałeś w PESa ? Nie? To zagraj i spróbuj tam przebiec całe boisko jednym zawodnikiem ", a teraz kij wie co mu gadać smile.gif

tV2
A Windows staje sie Linuksem...
AdrianJ
QUOTE(JTK @ Nov 25 2006, 03:43:53) [snapback]99950[/snapback]

Kolega rzuca słowa na wiatr bez argumentacji rolleyes.gif W takim razie mała pomoc FIFA PES.

Według mnie PES staje się FIFĄ a FIFA PESem smile.gif Za 2 lata będzie obciach w PESa grać smile.gif
PS Kiedyś można było powiedzieć kumplowi: "Grałeś w PESa ? Nie? To zagraj i spróbuj tam przebiec całe boisko jednym zawodnikiem ", a teraz kij wie co mu gadać smile.gif

LOL moze bez przesady.Przejdz cale boisko jednym zawodnikiem,na sensownym poziomie trudnosci a kupie ci skrzynke piwa.Ludzie nie przesadzajcie! dry.gif
matthew
QUOTE(Ader111 @ Nov 25 2006, 09:43:57) [snapback]99968[/snapback]

LOL moze bez przesady.Przejdz cale boisko jednym zawodnikiem,na sensownym poziomie trudnosci a kupie ci skrzynke piwa.Ludzie nie przesadzajcie! dry.gif

Skoro jesteś taki pewny to zobacz filmik na poprzedniej stronie jak na poziomie CZEMPION w meczu Francja - Polska, Krzynówek przebiega całe boisko biggrin.gif

P.S. Wrzuce potem filmik na którym P.J.Sung'iem zrobiłem to samo i jeszce bramka po rykoszecie była laugh.gif
snake
Zagrajcie sobie online, a nie tu jeden z drugim pieprzy że poziom trudności taki i owaki, że można przebiec całe boisko, gra online jest esencją tej gry!
matthew
QUOTE(snake @ Nov 25 2006, 11:05:52) [snapback]99987[/snapback]

Zagrajcie sobie online, a nie tu jeden z drugim pieprzy że poziom trudności taki i owaki, że można przebiec całe boisko, gra online jest esencją tej gry!

Zgadzam się z Tobą snake, ale mówimy tu o normalnej grze tongue.gif pozdro
snake
Dla mnie właśnie gra online to "normalna gra" Zagrałem chyba ze 3 mecze normalnie z CPU a online całą masę, gierka daje rade.
JTK
QUOTE(snake @ Nov 25 2006, 12:24:45) [snapback]100006[/snapback]

Dla mnie właśnie gra online to "normalna gra" Zagrałem chyba ze 3 mecze normalnie z CPU a online całą masę, gierka daje rade.

Na 2 osoby kółko i krzyżyk też jest zabawne wink.gif Co do gry z żywym przeciwnikiem to grałem i tak samo sprawdza się R1 smile.gif
snake
Widocznie grałeś ze słabymi graczami smile.gif
rapen
QUOTE(JTK @ Nov 25 2006, 00:43:53) [snapback]99950[/snapback]

absolutnie nie zgadzam sie z ta wypowiedzia, juz predzej FIFA probuje stac sie PESem niz PES FIFA. W ogole, sam widzisz ze PES lepszy od FIFY. FIFA jest bardziej schematyczna i bardziej przewidywalna od PESa (nie tylko ja tak sadze ale takze wiekszosc recenzentow) przez co PES daleko w tyle zostawia FIFE. Jednak sa jeszcze (i to nie malo) fani FIFY, w koncu wszystko zalezy od gustu no bo co by bylo jakby wszyscy panowie zakochali sie w jednej kobiecie?... smile.gif
Pro player
Ja zagrałem w pes6 już jakieś 60 meczyków z kompem, 40 z kumplem i jakieś 40 online!-i cały czas stwierdzam że R1 jest najważniejszym przyciskiem na tej grze1-naprawde uwazam ze konami chce żeby tą wersje kupili nie tylko fani Pesa, tylko takze fani FIFy!-mam kumpla który gra tylko w fife(której ja nienawidze)-a on przyszedł ostatnio do mnie skusił sie na meczyk i stwierdził ze ten nowy pes jest fajniejszy bo "żywszy" co dla niego oznaczało ze mo9zna oddawac mase strzałów i szybko znajdować się w polu karnym-gdzie obrona?
-myslałem że na online bedzie inaczej, ale zagrajcie sobie z kims kto gra vFrancja, albo Barcelona itp-Zespoły które posiadaja takich zawodników jak Etoo czy Henry są nie do zatrzymania-gosciu podaje do Henriego ja patrze a on już jest w moim polu karnym!-wku...ia to !

-znalazłem jeszcze kolejny błąd -bramkarz wogóle nie kryje krótkiego słupka!-wychodzisz sam na sam a on stoi gdzies na srodku bramki!-bronia ogólnie lepiej ale w Pesie takich gaf nie robili1-moze potem wrzuce filmik na stronke!-koszmar

-dgyby nie ten speed to mozna by powiedziec że seria jest lepsza od jej popredniczki-a tak to niedosyt!-i to smieszne uaktualnienie!-no ale co grać trzeba-na Fife to po smierci sie przeniose1

ALE Szkoda
! dry.gif
who_me
bug z r1 moim zdaniem mozna porownac do 1-2 w we2002 ;/niestety ,ale gra sie dobrze tylko sredniakami.
w styczniu wychodzi na PC ver pro evolution 2007 w USA(pes6) moze tam poprawia ten jeden blad unsure.gif ?!
Rasow
Dobra panowie...Wazna sprawa...Dawno mnie nie bylo, ale po tym wszystkim co przeczytalem, setkach godzin z WE10 i ostatnich grach w PES6 u znajomego, natchnelo mnie i zastanawiam sie nad kupnem PES6.Nie ukrywam, ze glownie chodzi mi o tryb on-line (3 mecze wygralem na 3 ostatnio ;P).I tutaj mam pytanie.Czy w momencie jak mam wewnetrzne ip, nie bedzie problemu z gra po sieci?Bo wiem, ze by z tym problem.A jestem w sieci lokalnej i martwie sie ze nie bedzie dzialalo, a wtedy nie mam po co kupowac orginalki.Z gory dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam.
maciek_ssi
QUOTE(Rasow @ Nov 26 2006, 15:35:22) [snapback]100388[/snapback]

Dobra panowie...Wazna sprawa...Dawno mnie nie bylo, ale po tym wszystkim co przeczytalem, setkach godzin z WE10 i ostatnich grach w PES6 u znajomego, natchnelo mnie i zastanawiam sie nad kupnem PES6.Nie ukrywam, ze glownie chodzi mi o tryb on-line (3 mecze wygralem na 3 ostatnio ;P).I tutaj mam pytanie.Czy w momencie jak mam wewnetrzne ip, nie bedzie problemu z gra po sieci?Bo wiem, ze by z tym problem.A jestem w sieci lokalnej i martwie sie ze nie bedzie dzialalo, a wtedy nie mam po co kupowac orginalki.Z gory dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Powinno działać. O ile w sieci nie ma "pokręconych" zabezpieczeń, firewalli.
Pingwin
Najwieksza różnica między PES-em a Fifą:
PES chce być grą grywalną (nawet kosztem realizmu);
FIFA chce być coraz bardziej realistyczną (co automatycznie obniża grywalność)
Nie oznacza to oczywiście że PES nie jest realistyczny. Zachowanie graczy jest naprawdę doskonałe tak samo jak kontrola nad piłką, natomiast w fifie chcąć oddać to co się dzieje zyskuje się schematyczność gry. Dlatego większość lubi PES-a bo nie da się oddać 90 minut prawdziwego meczu w 10 minutach symulacji.
Modulo
Sorry, wiecie może jak można skasowac konto, które się zakłada w online?? Aha i jeszcze jedno, dlaczego kitserver wykrywa błędny plik PES6.exe, przez co nie chce działac (oryginalny PES 6 z nakładką)??
zyga
Ponoc ta cala nakladka robi jakies zamieszanie, sprubuj bez wink.gif
Modulo
QUOTE(zyga @ Nov 27 2006, 20:12:14) [snapback]100684[/snapback]

Ponoc ta cala nakladka robi jakies zamieszanie, sprubuj bez wink.gif

Thx Zyga, a wiesz może jak skasowacto konto??
maciek_ssi
QUOTE(Modulo @ Nov 27 2006, 20:26:30) [snapback]100689[/snapback]

Thx Zyga, a wiesz może jak skasowacto konto??

Profil czy konto?

Oto, co widnieje w licencji:

UMOWA Z UŻYTKOWNIKIEM SIECIOWYM
PRO EVOLUTION SOCCER 6

13. ZAKOŃCZENIE. Zarówno ty, jak i KONAMI, macie prawo zakończyć lub zlikwidować twoje konto w dowolnym momencie. Rozumiesz i wyrażasz zgodę na to, że jeśli dostarczenie Gry Sieciowej lub twojego konta zostanie zlikwidowane lub zakończone w dowolnym momencie, (1) nie będziesz miał prawa do żadnego proporcjonalnego odszkodowania, żadnych opłat za niewykorzystany czas dostępu; (2) stracisz wszelkie stworzone postaci oraz skumulowane informacje, jeśli takowe posiadasz, i nie będziesz mieć prawa do przekazania, sprzedania lub w jakikolwiek inny sposób scedowania swoich postaci lub przedmiotów na kogokolwiek innego, oraz (3) kiedy ma to zastosowanie, nie możesz uzyskać dostępu do Gry Sieciowej w żaden sposób ani z żadnego powodu, w tym także przez inne konto. KONAMI rezerwuje sobie prawo do zakończenia Gry Sieciowej w dowolnym momencie bez żadnych, dalszych zobowiązań wobec ciebie. KONAMI może zakończyć świadczenie usług Gry Sieciowej wysyłając wymówienie z 30-dniowym terminem na http://www.konami-europe.com/games.

oraz

Prośba o ujawnienie i prośba o poprawę/skasowanie

1. Możesz zgłosić prośbę o ujawnienie twoich danych osobowych posiadanych przez KDE i Konami Group Companies, którym KDE przekazała twoje dane osobowe (dalej w tym punkcie zbiorczo nazywane "nasze firmy") postępując zgodnie z procedurami ustanowionymi przez nasze firmy.
2. Możesz zgłosić prośbę o poprawienie informacji posiadanych przez nasze firmy, jeśli niewłaściwe dane zostaną odkryte na podstawie ujawnienia informacji, o których piszemy w podpunkcie poprzednim.
3. Możesz poprosić o usunięcie swoich danych osobowych jako dodatkowy środek do wymienionych powyżej.
4. Proszę skontaktuj się z [email protected] odnośnie ujawnienia, poprawy lub usunięcia danych omówionych w niniejszym akapicie.

A tak w ogóle, to wątpię w możliwość wykasowania profilu. Można zapytać pisząc na mail: [email protected]
mibor
to mam Pytanko jezeli kupilem uzywanego Pesa 5.To nie bede mogl grac on line?Jezeli druga osoba skasuje swoj profil??
Pro player
Potrzebuje wysokiej jakości stroju liverpoolu!
Mniej wiecej takiej jak ten kits MU!
Jak ktoś wie niech poda link!-interesuje mnie tylko strój zaje...stej jakości!-"You will never walk alone"
whan
żal, chyba nie widziałeś wysokiej jakości.
IPB Image

tu masz wysoką jakość
a tu gdb
http://files.filefront.com/ManchesterUnite...;/fileinfo.html
Pro player
QUOTE(whan @ Dec 2 2006, 19:37:31) [snapback]101139[/snapback]

żal, chyba nie widziałeś wysokiej jakości.
IPB Image

tu masz wysoką jakość
a tu gdb
http://files.filefront.com/ManchesterUnite...;/fileinfo.html

Ale mi chodzi o liverpool!
whan
uu
to jeśli o liverpool to ma tylko zestaw w takim stylu:
IPB Image
IPB Image

http://rapidshare.com/files/3555351/Liverpool.rar.html
Pro player
wielkie Dzieki!-może być!

Nie wie ktoś dlaczego gdy mam rozdzielcziść na 1280x1024 to gra mi chodzi płynnie,a jak zmniejsze na 1024x768 to sie tnie-Dlaczego?
-chciałem grac na tej niższej rozdzielczościbo widac troche wiecej boiska na kamerze Wide!

Ostatnie wazne pytanko!
na stronie: http://homepage.ntlworld.com/g.mercer1/stadiums.html znalazłem download który wprowadza że na ławce rezerwowej naszej druzyny siedza rezerwowi zawodnicy!-tylko że link na tamtej stronie nie działa bo prawdopodobnie usunieto ten plik!
-Czy nie wie ktoś gdzie można znaleźć jakiegoś patcha żeby byli rezerwowi na ławce podczas meczu-a nie pustki na ławce jak bym bez rezerwy grał!

Będe bardzo wdzięczny! wink.gif
Red Bull
YO!!

Mam pytanko do tych którzy mają oryginalnego PES6!

Czy opłaca się kupować gre dla samej gry online?? Jak wyglada taka rozgrywka?? Czy lagi nie utrudniają gry?? Czy potrzeba zmniejszać jakości tekstur i rozdzielczość w grze aby nie było lagów?? Czy na łączu 1Mbit da się płynie grać i czy jak gram z kimś ze słabszym łączem to pojawią sie lagi??

Z góry dzięki za odpowiedź.

wink.gif
psmaras
QUOTE(Red Bull @ Dec 3 2006, 20:42:56) [snapback]101330[/snapback]

YO!!

Mam pytanko do tych którzy mają oryginalnego PES6!

Czy opłaca się kupować gre dla samej gry online??

Oplaca i to bardzo wink.gif

Jak wyglada taka rozgrywka?? Czy lagi nie utrudniają gry??

No utrudniaja :]. Ale jak gra sie z polakami to rzadko wystepuja, wiekszosc meczow gra sie plynnie. Z ludzmi z zachodu tez mozna w zasadzie grac ale tu juz czesciej sa lagi.

Czy potrzeba zmniejszać jakości tekstur i rozdzielczość w grze aby nie było lagów??

Jak masz slabego kompa to tak tongue.gif... ale generalnie grafika nic nie ma do online.

Czy na łączu 1Mbit da się płynie grać i czy jak gram z kimś ze słabszym łączem to pojawią sie lagi??

Ja gram 1mb i w sumie jest spoko. Moj kumpel gra nawet na 256/64 i nie mam lagow jak on hostuje tongue.gif
Red Bull
dzięki psmaras za wyczerpującą odpowiedż smile.gif smile.gif smile.gif

interesuje mnie jeszcze jedna kwestia, mianowicie jakie Option File będzie w grze online? Czy to będą te same ustawienia dla obu graczy? Czy moje OF w którym sobie rózne rzeczy edytuje będą też w grze online?
michal_f
QUOTE(Red Bull @ Dec 3 2006, 23:14:05) [snapback]101342[/snapback]

interesuje mnie jeszcze jedna kwestia, mianowicie jakie Option File będzie w grze online? Czy to będą te same ustawienia dla obu graczy? Czy moje OF w którym sobie rózne rzeczy edytuje będą też w grze online?

Ustawienia beda takie same jak dla obu graczy, wszystko bedzie tak jak na czystej grze
pawka20
Wie ktos gdzie znajde pełana liste twarzy, bo na tej sttronie nie ma chyba całego spisu www.pesfaces.tk. ??
Z gory dziekoweczka.
Na forum jest przypięty temat ze spisem twarzy w PES6, wystarczy poszukać :/
Ujmeny
Wracając do tematu recenzowania gry.

Nie mogę pojąć, jak to się stało, że taka firma wyprodukowała produkt rażący monotonnością, i schematami, ilością błędów. Ponad 200 spotkań za mną, jednak żadna cząstka mnie nie pali się do tego, aby rozegrać chodźmy jedno kolejne spotkanie. Zastanawiam się który to błąd w programie powoduje, że gra ma tak krótki żywot.
Patrząc na akacje zarówno obronne, jak i w ataku zauważam jedną prawidłowość. Otóż wszyscy zawodnicy ruszają się do punktu docelowego podania, strzału, a nie punktu optymalnego znajdującego się na linii toru lotu piłki. Chyba każdy z nas przeżył sytuację w której bramkarz skacze w kierunku owego punktu docelowego, w którym piłka dotknie ziemi, a napastnik skacząc do góry uderza piłkę głową. Efekt wiadomy. Ta sama reguła biegu do punktu docelowego, a nie szukania optymalnego punktu dotyczy ruchu obrońcy, którego uruchamiamy wciskając kwadrat. Taki zawodnik zamiast kierować się w kierunku przed napastnika, obiera jego tor ruchu. Efektem czego na ekranie widzimy tzw. wożeniem, zamiast próby odebrania piłki.

Szkoda pisać, błędów można wyliczać i wyliczać. Pozostaje mi tylko usunięcie gry, i roczne oczekiwanie, oczekiwanie z nadzieją, że jeszcze kiedyś przyjdzie mi rozegrać ponad 800 spotkań grając w produkt KONAMI (tak było w przypadku 1, 2 i 4 części serii).

0/10
pawka20
Wrzucilem sobie kilka nowych twarzy do gry, ale mam problem bo niektorym graczom znikaja włosy ustwiam w lodmixer 1 na lod 2 i lod 3 pomaga ale gra mi sie przycina ma ktos moze jakies inne pomysły .
dj_ibutti
Są jakiekolwiek szanse na to, że ktoś wyda patcha poprawiającego:
-brak liniowych
-błędy przy spalonych!! (podanie zza lini ostatniego obrońcy do przodu jest spalonym...dramat)
-no i to R1??

senderbell
QUOTE(Ujmeny @ Dec 7 2006, 23:21:52) [snapback]102115[/snapback]

Ta sama reguła biegu do punktu docelowego, a nie szukania optymalnego punktu dotyczy ruchu obrońcy, którego uruchamiamy wciskając kwadrat. Taki zawodnik zamiast kierować się w kierunku przed napastnika, obiera jego tor ruchu. Efektem czego na ekranie widzimy tzw. wożeniem, zamiast próby odebrania piłki.

Witam.
Nie zapominaj, że komputer to maszyna mało inteligenta i wyliczenie/przewidzenie optymalnego toru może się okazać trudniejsze niz mogłoby się wydawać.
Konami jednak wyposażyło nas w odpowiednie klawisze.
W PES5 - R1+R2 i kierujesz sobie sam tym obrońcom, w PES6 wystarczy chyba samo R2.

Generalnie zasada jest prosta, komp nie bedzie grał za Ciebie, chcesz być dobry to używaj całego dostępnego arseału. wink.gif
baski18
QUOTE(dj_ibutti @ Dec 10 2006, 00:03:03) [snapback]102528[/snapback]

Są jakiekolwiek szanse na to, że ktoś wyda patcha poprawiającego:
-błędy przy spalonych!! (podanie zza lini ostatniego obrońcy do przodu jest spalonym...dramat)

Bo tak jest, troche wiecej musisz sie pouczyc o zasadach pilki noznej.

Przykład:IPB Image
To jest spalony !!

Pozdro
mibats
Z tego co mi wiadomo nawet gdy w akcji dwóch atakujących wychodzi za linię obrońców, to żeby podać sobie piłkę, to podający MUSI być bliżej bramki niż adresat podania. Ma to na celu zapobiegnięcie sytuacji w której osoba, która "urwała" się obrońcom i w momencie posiadania piłki absorbuje ich uwagę, może podać piłkę drugiemu zawodnikowi, który jest jeszcze dalej. cool.gif
Simon
mibats- dobrze ci wiadomo. w takiej sytuacji jest spalony. zawodnik musi podac albo rownolegle albo do tylu
dj_ibutti
A to przepraszam smile.gif
Pro player
Nie wie ktos gdzie moge znależc jakiś dobry scoreboard ale bez radaru!-i najlepiej bez liczb nad głowami!(kursor)

jak sam usune ze ściagnietych scoreboardów radar to mi znikają cyfry(odpowiadajace za czas i wynik!
Ujmeny
QUOTE(senderbell @ Dec 11 2006, 13:37:10) [snapback]102820[/snapback]

Witam.
Nie zapominaj, że komputer to maszyna mało inteligenta i wyliczenie/przewidzenie optymalnego toru może się okazać trudniejsze niz mogłoby się wydawać.
Konami jednak wyposażyło nas w odpowiednie klawisze.
W PES5 - R1+R2 i kierujesz sobie sam tym obrońcom, w PES6 wystarczy chyba samo R2.

Generalnie zasada jest prosta, komp nie bedzie grał za Ciebie, chcesz być dobry to używaj całego dostępnego arseału. wink.gif

To kwestia opracowania dobrego algorytmu, ciągu liczb, założeń - jeżeli A jest w pozycji (X2, Y3), to optymalnym rozwiązaniem jest skierowanie piłki do (X6, Y3), itd. Druga bezdyskusyjną sprawą jest fakt, że w elektronicznych grach zespołowych trzeba liczyć na "mądrość" komputera. Sterujesz jednym, a nie 11 zawodnikami.

A tak między nami to w najbardziej umysłowej rozgrywce komputer od kilku dobrych lat dystansuje człowieka. Pojedynki szachowe między człowiekiem, a komputerem trwają po 2-3 miesiące. A to z tego powodu, że człowiek musi się zastanowić...

Komputer jeszcze nigdy nie przegrał.
senderbell
QUOTE(Ujmeny @ Dec 14 2006, 11:50:31) [snapback]103520[/snapback]

To kwestia opracowania dobrego algorytmu, ciągu liczb, założeń - jeżeli A jest w pozycji (X2, Y3), to optymalnym rozwiązaniem jest skierowanie piłki do (X6, Y3), itd. Druga bezdyskusyjną sprawą jest fakt, że w elektronicznych grach zespołowych trzeba liczyć na "mądrość" komputera. Sterujesz jednym, a nie 11 zawodnikami.

No właśnie.
Wyliczyłeś już współrzędne punktu docelowego piłki, ale nie założyłeś stale zmieniającej sie sytuacji na boisku.
Czasem lepiej podać piłkę nieco dalej żeby szybki zawodnik wyprzedził obronę i wyszedł na czystą pozycję?
Czasem lepiej podać piłkę nieco bliżej żeby nie wpadał w ręce bramkarza lub nie wyszła na aut.

A komputer stosuje właśnie proste algorytmy - bierzący kierunek, prędkość = wypadkowa i tyle.
Miałem setki zagrań w których jako człowiek na boisku zagrałbym inaczej, ale komp nie potrafi ocenić sytuacji i wybrać najlepszego wyjścia.
Dlatego Konami stworzyło możliwości takie jak ręczne sterowanie zawodnikiem czy manual pass.
IMO przy obecnej technice na więcej nie ma co liczyć.

Z niecierpliwości czekam na czasy kiedy komputery będą potrafiły myśleć przynajmniej jak małpy. smile.gif
Ujmeny
QUOTE(senderbell @ Dec 14 2006, 13:52:09) [snapback]103532[/snapback]

No właśnie.
Wyliczyłeś już współrzędne punktu docelowego piłki, ale nie założyłeś stale zmieniającej sie sytuacji na boisku.
Czasem lepiej podać piłkę nieco dalej żeby szybki zawodnik wyprzedził obronę i wyszedł na czystą pozycję?
Czasem lepiej podać piłkę nieco bliżej żeby nie wpadał w ręce bramkarza lub nie wyszła na aut.

A komputer stosuje właśnie proste algorytmy - bierzący kierunek, prędkość = wypadkowa i tyle.
Miałem setki zagrań w których jako człowiek na boisku zagrałbym inaczej, ale komp nie potrafi ocenić sytuacji i wybrać najlepszego wyjścia.
Dlatego Konami stworzyło możliwości takie jak ręczne sterowanie zawodnikiem czy manual pass.
IMO przy obecnej technice na więcej nie ma co liczyć.

Z niecierpliwości czekam na czasy kiedy komputery będą potrafiły myśleć przynajmniej jak małpy. smile.gif

Mój błąd, gdyż otworzyłem ci wolną furtkę pisząc tylko o pozycjonowaniu zawodników. Byłem pewien, że resztę dopiszesz sobie w myślach. W końcu rzeczą oczywistą jest, że pozycjonowanie to jedna z kilku zmiennych. Kilku nie 1 000 000, pomiędzy którymi występują zależności. Tych zależności nie jest dużo. A współczesna technologia potrafi sobie z nimi poradzić.
Jeszcze raz zaznaczę, że komputer z placem w kablach ogrywa człowieka (nie chodzi o sam sprzęt, ale o program stworzony przez człowieka, a umożliwiający ogranie człowieka). Istoty, który nad każdym ruchem się zastanawia kilka, kilkadziesiąt minut. Maszyna automatycznie po przesunięciu pionka przez zawodnika wykonuje ruch. Najwidoczniej nie zdajesz sobie sprawy z możliwości współczesnych domowych komputerów. Ba, swego czasu dziennikarz Gazety Wyborczej przeprowadził wywiad z taką maszyną. Komputer odpowiadał całkiem znośnie na zadawane pytania. Jeszcze raz podkreślam, wywiad!

Wielką sztuką jest umiejętne korzystanie z tego daru i tworzenie dobrych programów. Autorom tej gry tego się nie udało. To nie wina sprzętu, ale wadliwego oprogramowania.

Przyznam, że niezmiernie dziwią mnie twoje komentarze. Z napisania prostego programu, czytającego kilka zmiennych robisz rzecz niemożliwą. Prostego (dla doświadczonych programistó, nie dla mnie), bo w końcu gdzie tam grze PES do gry logicznej.

EDIT:
Przykład.
Jeżeli jesteś 1, i chcesz podać do 2, do bierzesz pod uwagę 3, 4, 5, 6. I ty to nazywasz zaawansowanymi zależnościami, z którymi komputer nie może sobie dać rady? Rozumie, gdyby ta liczba wynosiła 1 000 000, ale nie 6.

No, nie wiem, jak ci to mam prościej wytłumaczyć.
senderbell
No tak... zacznijmy może od wyjaśnienia różnic między PES i szachami.
W szachach mamy pionki i figury, ich ruchy są jasno określone, liczba możliwych ruchów do wykonania jest również określona.
Cała praca komputera to sprawdzenie wszystkich możliwych kombinacji do końca partii.
Wyższość komputera nad człowiekiem polega na tym, że się nie pomyli, nie przeoczy czegoś, nie zapomni, nie zrobi się senny itp.
Nawet w głupie kółko i krzyżyk komputer będzie mistrzem świata.

W PES natomiast mamy do czynienia nie tyle z rywalizacją ile ze współpracą komputera z człowiekiem.
Jeżeli jesteś 1 i chcesz podać do 2 a obok jest jeszcze zawodnik 3, 4 i 5 to skąd komputer ma wiedzieć jak i do kogo podać. Ty wiesz, bo masz jakiś plan, realizujesz jakąś taktykę, ale komputer.... nie potrafi czytać w twoich myślach. Żaden algorytm nic tu nie pomoże.

Dziwi mnie Twoja wiara w możliwości intelektualne domowych PC, chyba nie myślisz, że podczas owego wywiadu komputer rozumiał pytania i mądrze na nie odpowiadał. Pewnie było to coś w rodzaju lingubota.

http://www.fido.pl/cgi-bin/fido/Fido.cgi?G...GREETINGS_SIGN=
Przeprowadź sobie wywiad wink.gif

I jeszcze jedno jacyś wyjątkowo nierozgarnięci ci programiści Konami i EA Sports skoro przez tyle lat nie potrafią zrobić inteligentnej kopanki.
O twórcach botów do Counter-Strike nie wspominając.
Ujmeny
QUOTE(senderbell @ Dec 14 2006, 19:09:07) [snapback]103640[/snapback]

No tak... zacznijmy może od wyjaśnienia różnic między PES i szachami.
W szachach mamy pionki i figury, ich ruchy są jasno określone, liczba możliwych ruchów do wykonania jest również określona.
Cała praca komputera to sprawdzenie wszystkich możliwych kombinacji do końca partii.
Wyższość komputera nad człowiekiem polega na tym, że się nie pomyli, nie przeoczy czegoś, nie zapomni, nie zrobi się senny itp.
Nawet w głupie kółko i krzyżyk komputer będzie mistrzem świata.

W PES natomiast mamy do czynienia nie tyle z rywalizacją ile ze współpracą komputera z człowiekiem.
Jeżeli jesteś 1 i chcesz podać do 2 a obok jest jeszcze zawodnik 3, 4 i 5 to skąd komputer ma wiedzieć jak i do kogo podać. Ty wiesz, bo masz jakiś plan, realizujesz jakąś taktykę, ale komputer.... nie potrafi czytać w twoich myślach. Żaden algorytm nic tu nie pomoże.

Dziwi mnie Twoja wiara w możliwości intelektualne domowych PC, chyba nie myślisz, że podczas owego wywiadu komputer rozumiał pytania i mądrze na nie odpowiadał. Pewnie było to coś w rodzaju lingubota.

http://www.fido.pl/cgi-bin/fido/Fido.cgi?G...GREETINGS_SIGN=
Przeprowadź sobie wywiad ;)

I jeszcze jedno jacyś wyjątkowo nierozgarnięci ci programiści Konami i EA Sports skoro przez tyle lat nie potrafią zrobić inteligentnej kopanki.
O twórcach botów do Counter-Strike nie wspominając.

Czytaj przyjacielu, więcej czytaj, bo właśnie stwierdziłeś, że PES jest bardziej skomplikowany od szachów. Z takimi opiniami nie wychodź do ludzi, bo powali ciebie ich salwa śmiechu. Wybacz za szczerość, ale piszesz totalne bzdury. Widać, że nie wiesz co to są szachy.

Teoria. Szachy to jedna z najbardziej skomplikowanych gier, w której gracz jest zmuszony do przewidzenia ruchu przeciwnika, ale nie tego następnego, ale kilku, kilkudziesięciu kolejnych. Zgodnie z twoją retoryką to właśnie w grę PES powinny być organizowane zawody człowieka z najlepszym komputerem.

Zastanów się na chwilę, jeden ruch pionka i ile daje to następnym możliwości? Podpowiedź u dołu tematu.
Żadna z twoich tez nie jest prawdziwa. Ale na końcu swojego postu coś dostrzegłeś. Tak, to od umiejętności programistów zależy jakość programu.

Dodatkowo zrób mały test. Włącz wcześniejsze wersje i przyjrzyj się systemowi podań. Zauważysz, że w innych wersjach do niektórych piłek zawodnik dobrze się ustawia, a w najnowsze nie. Pytanie za 100 punktów dlaczego? Czy to, aby nie błąd programu? :) I oto klucz do rozwiązania.

Dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. Podkreślę, jesteś jedno osobą na świecie, która zdetronizowała szachy, jako grę najbardziej wymagającą tężyzny umysłowej na rzecz PES :)
Zastanów się głębiej nad problemem, a nie pisz co ci na język spłynie.

Zrozum, że programy nie dzielą się na mniej lub bardziej inteligentne, ale na dobre i złe. Jeśli program źle odczytuje sytuacje z 6 zmiennymi to znaczy, ze jest fatalnie napisany. Mowa o 6, a gdzie do 1 000 000 z którymi sobie radzą wsparte dobrym oprogramowaniem.

Pozdrawiam. serdecznie =)

Odpowiedź.
Przerażająco dużo. Dlatego to gra dla wybranych.
Jak najdzie ciebie ochota na pisanie kolejnych dziwacznych wywodów to wal na PW, bo jeszcze jakiś 14-stolatek uwieży, że gra w najbardziej wymagajacą grę świata. A, co źle może wpłynac na jego rozwój.
senderbell
No właśnie... szachy polegają na przewidywaniu ruchów przeciwnika, ale komputer ich nie przewiduje tylko analizuje i zapamiętuje je wszystkie we wszystkich możliwych kombinacjach, ile by ich nie było, człowiek nie może tego zrobić dlatego często przegrywa.
Gdyby człowiek miał taką moc obliczeniową i tak niezawodną pamięć jak komputer to ten nie wygrałby ani jednej partii.

Naprawdę nie rozumiesz tak oczywistych rzeczy czy tylko udajesz ?
Naprawdę nie widzisz różnic między szachami i PES że stawiasz je w jednym rzędzie i próbujesz wciskać mi twierdzenia, których nie wypowiedziałem ?
PES bardziej skomplikowany od szachów - nic podobnego - to jest zupełnie inne zagadnienie.

Podam Ci pewien przykład:
Kiedyś przeprowadzono badania związane z sieciami neuronowymi.
Pokazywano komputerowi zdjęcia z czołgiem i bez czołgu. Ten miał je rozpoznawać. Kiedy wydawało się, że eksperyment się powiódł komputer nagle zaczął się mylić - okazało się, że nie rozpoznawał czołgu tylko segregował zdjęcia po chmurach.
"Ten sam" komputer ogrywał człowieka w szachy.
Tak więc co jest bardziej skomplikowane?
Zdjęcia z czołgiem czy szachy ? - Nie musisz odpowiadać smile.gif

W szachach w danej chwili masz np. 100 mozliwych ruchow i ani jedengo więcej.
W PES masz do wyboru 6 zawodników którzy czekają na piłkę, pytanie tylko które podanie zadowoli człowieka siedzącego przed moniotrem ?

Idąc Twoim tokiem rozumowania możemy dojść do wniosku, że jeśli komputer wygrywa z człowiekiem w szachy to mógłby robić nawet za psychologa - w koncu on taki inteligentny.

W Poprzednich wersjach PES podania również nie były kierowane zawsze tam chciał gracz, komputer kierował się tym, który z zawodników był bliżej, który biegł szybciej - tak samo jak teraz.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.