Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pro Evolution Soccer 2009 Online
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2009
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
fuscinate
CYTAT(woojtekn @ Mar 15 2009, 17:12) *
Witam wszystkich

Tak przegladalem sobie ten watek nie wierzac w padaczke ONLINE. Wydalem 119zl i co sie okazalo... Osoby mowiace o fatalnej optymalizacji
trybu sieciowego mialy racje... Przez te cholerne lagi i gre na opuznieniu rozwalilem juz pada o sciane biggrin.gif 119 + 60zl = satysfakcja z sieciowego grania. Tak wiec gra do trybu sieciowego sie zupelnie nie nadaje, a osobom o kiepskich nerwach tym bardziej radze trzymac sie zdala.

PS. Mam lacze 6mbit/2mbit ( zewn IP ) w testach wszedzie A... Nawet jak lampka jest na zielono nijak sie to ma do gry po singlu.

W CS , L4D, TF2, pingi w granicach 20-40, a tu pozal sie boże... jeszcze raz OSTRZEGAM przed tym tytulem (gra w online)

PS.2

Jesli ktos twierdzi ze gra sie OK to naprawde chyle czola biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Edit Ps.3

Od godzin popoludniowych do teraz (godz.21:00) ani razu nie udalo mi sie ukonczyc meczu. Rozlaczalo po rozegraniu kilku akcji... istny zal.pl

Zgadzam się z Tobą w 100%. Wybuliłem prawie 130 zł na, powiedzmy sobie wprost gówno. Nie ważne jakie masz łącze i czy grasz z polakiem czy islandczykiem. Lagi są zawsze i to na tyle duże, że to już przestaje przypominać mecz tylko jeden chaos. Powyżej napisałem posta z zaproszeniem do gry, ale jednak się z niego wycofuję. Szkoda nerwów, bo bez nich się nie obędzie (no chyba że lagi będą na korzyść, co może niektórym się akurat spodoba). Zagram jak poprawią te serwery, o ile poprawią.
Pozdrawiam.
falcon87pl
CYTAT(fuscinate @ Mar 15 2009, 22:11) *
Zagram jak poprawią te serwery, o ile poprawią.

Nie poprawią...
woojtekn
CYTAT(falcon87pl @ Mar 16 2009, 08:38) *
Nie poprawią...

Niech tylko spróbują..... dry.gif a w ogole nie rozumiem wyboru mechanizmu tego LOBBY konami do obsługi gier. Wcale bym sie nie zdziwil jak by traceroute pokazywał wędrówke sygnałuprzez Japonie i spowrotem do Europy ph34r.gif Na chwile obecną najlepszym rozwiązaniem na lagi jest chyba mieszkanie w Tokio x2.gif
odek102
Witam.Posiadam konsolę PS3. Jestem nowy i nie znam Angielskiego, chciałbym jednak zagrać w PES 09 w sieci, a te mądrowanie że wszystko pisze jest do d......y. Siedzę już ze cztery godziny i nic, po za tym prześledziłem już kilka tematów na różnych forach i nic się konkretnego nie dowiedziałem na ten temat po za tym co widać. W Playstation Network się wpisałem , otrzymałem e-maila zwrotnego i co dalej? Natomiast w Quick Registration żadnych postępów. Może ktoś wreszcie przetłumaczy to na chłopski rozum, albo ja jestem taki ciemny. Pozdrawiam , bo już mnie krew zalewa.
fuscinate
CYTAT(odek102 @ Mar 16 2009, 22:21) *
Witam.Posiadam konsolę PS3. Jestem nowy i nie znam Angielskiego, chciałbym jednak zagrać w PES 09 w sieci, a te mądrowanie że wszystko pisze jest do d......y. Siedzę już ze cztery godziny i nic, po za tym prześledziłem już kilka tematów na różnych forach i nic się konkretnego nie dowiedziałem na ten temat po za tym co widać. W Playstation Network się wpisałem , otrzymałem e-maila zwrotnego i co dalej? Natomiast w Quick Registration żadnych postępów. Może ktoś wreszcie przetłumaczy to na chłopski rozum, albo ja jestem taki ciemny. Pozdrawiam , bo już mnie krew zalewa.

Jeśli wpisałeś w Quick wszystko jak trzeba (co będzie wyraźnie widać, jeśli tak) to dostajesz maila z aktywacją i później wpisujesz dane wstawione w Quick przy logowaniu się w grze. Ot taka filozofia. Ale jak już wcześniej wspomniałem, nawet jeżeli uda Ci się połączyć to raczej szybko zrezygnujesz z sieciowej przygody. W podzięce możesz opisać później swoje wrażenia z online. A nuż będą pozytywne.
TomcioZG
Witam. Czy ktos wie jak wrocic z wersji 1.00.03 na 1.00.02? Po instalce najnowszej aktualizacji nie da sie grac. Przeciwnik mija moich obroncow jakby ich w ogole nie bylo ;( Wali bramki z kazdej pozycji. Statystyki przykladowego meczu
- moje: 22 strzaly 14 w swiatlo 2 zdobyte bramki
- przeciwnik: 5 strzalow 5 celnych 5 bramek

WTF?
Dodam, ze gram troszke online, mam 650 rozegranych meczow. Nie mam wiekszych lagow gram na 6mb laczu. W najnowszej werski moi zawodnicy zachowuja sie conajmniej dziwnie. Nie podbiegaja do pilki tylko wala jakies kola. Za cholere nie moge odebrac pilki przeciwnikowi!!! Nie wazne jaka druzyna gram - nawet Barca czy MU nie daja rady. W poprzedniej wersji gralo sie o wiele przyjemniej. Ma ktos jakas rade?

Prosze o komentarze bo wczoraj chwycilem za przewod USB i rozwalilem pada o ziemie.

Tomek
odek102
.
odek102
CYTAT(fuscinate @ Mar 16 2009, 23:00) *
Jeśli wpisałeś w Quick wszystko jak trzeba (co będzie wyraźnie widać, jeśli tak) to dostajesz maila z aktywacją i później wpisujesz dane wstawione w Quick przy logowaniu się w grze. Ot taka filozofia. Ale jak już wcześniej wspomniałem, nawet jeżeli uda Ci się połączyć to raczej szybko zrezygnujesz z sieciowej przygody. W podzięce możesz opisać później swoje wrażenia z online. A nuż będą pozytywne.

Właśnie że tu mam problem , bo Angielskiego nie znam a Quick Registration nie mogę przeskoczyć, czy wszystko wpisuję jak trzeba -nie wiem, ale dzięki za dobre chęci i za odpowiedz.
woojtekn
CYTAT(TomcioZG @ Mar 17 2009, 13:33) *
Witam. Czy ktos wie jak wrocic z wersji 1.00.03 na 1.00.02? Po instalce najnowszej aktualizacji nie da sie grac. Przeciwnik mija moich obroncow jakby ich w ogole nie bylo ;( Wali bramki z kazdej pozycji. Statystyki przykladowego meczu
- moje: 22 strzaly 14 w swiatlo 2 zdobyte bramki
- przeciwnik: 5 strzalow 5 celnych 5 bramek

WTF?
Dodam, ze gram troszke online, mam 650 rozegranych meczow. Nie mam wiekszych lagow gram na 6mb laczu. W najnowszej werski moi zawodnicy zachowuja sie conajmniej dziwnie. Nie podbiegaja do pilki tylko wala jakies kola. Za cholere nie moge odebrac pilki przeciwnikowi!!! Nie wazne jaka druzyna gram - nawet Barca czy MU nie daja rady. W poprzedniej wersji gralo sie o wiele przyjemniej. Ma ktos jakas rade?

Prosze o komentarze bo wczoraj chwycilem za przewod USB i rozwalilem pada o ziemie.

Tomek

Witam w klubie frustratów niszczących Pady z powodu debilizmu i braku profesjonalizmu sieciowego szanownego grona Konami!
TomcioZG
CYTAT(woojtekn @ Mar 17 2009, 18:21) *
Witam w klubie frustratów niszczących Pady z powodu debilizmu i braku profesjonalizmu sieciowego szanownego grona Konami!

Dodam jeszcze, że jak gram mecz i przeciwnik przegrywa i wylaczy sie z gry to punky zabiera moje co w wersji 1.00.02 zdarzalo sie bardzo rzadko. Odpalam PESa i mam nadzieje, ze kolejny pad przezyje dzisiejszy wieczor...

Czekam na info jak wrocic do poprzedniej wersji
giorgioo007
Czesć, mój problem wygląda tak, mogę się podłaczyc do match room bądź też do qiuck matcha, tylko mój status podłaczenia jest zielony z szybko migającym czerwonym krzyżykiem. Czasmi moge zagrac pare minut czasmi wogóle naweet nie zdąze rozpącząc meczu, wyłaczyłem antywira, i firewala, a łacze się prze router, mam wszstkie patche 1.1 1.2 1.3 i najnowżeszego downloadsa z settingsów, czy ktoś wie co zrobić może router źle skonfigurowany?
TomcioZG
CYTAT(giorgioo007 @ Mar 18 2009, 09:55) *
Czesć, mój problem wygląda tak, mogę się podłaczyc do match room bądź też do qiuck matcha, tylko mój status podłaczenia jest zielony z szybko migającym czerwonym krzyżykiem. Czasmi moge zagrac pare minut czasmi wogóle naweet nie zdąze rozpącząc meczu, wyłaczyłem antywira, i firewala, a łacze się prze router, mam wszstkie patche 1.1 1.2 1.3 i najnowżeszego downloadsa z settingsów, czy ktoś wie co zrobić może router źle skonfigurowany?

W routerze odpal Port Forwarding i otwórz portPC version
TCP 20000-20140
UDP 5730 - 5739
UDP 3478
HTTP 80
HTTPS 443

PS3 version
TCP 20000-20140
UDP 5730 - 5739
UDP 3658
UDP 3478
HTTP 80
HTTPS 443

Jak to nie zadziała do wyłącz wszystkie karty sieciowe jakie masz systemie oprocz swojej odpowiedzialnej za polaczenie internetowe (wylacz nawet bluetooth jesli masz).

U mnie powyzsze czynnosci zadzialaly.
Zdzitek
Siema. Wiecie może dlaczego nie mogę usunąć konta online? Chce grać od nowa bo mam zrypane staty przez gry z lagerami. A tu wyskakuje , że nie moge a kiedyś usuwałem.
giorgioo007
CYTAT(giorgioo007 @ Mar 18 2009, 09:55) *

W routerze odpal Port Forwarding i otwórz portPC version
TCP 20000-20140
UDP 5730 - 5739
UDP 3478
HTTP 80
HTTPS 443

PS3 version
TCP 20000-20140
UDP 5730 - 5739
UDP 3658
UDP 3478
HTTP 80
HTTPS 443

Jak to nie zadziała do wyłącz wszystkie karty sieciowe jakie masz systemie oprocz swojej odpowiedzialnej za polaczenie internetowe (wylacz nawet bluetooth jesli masz).

U mnie powyzsze czynnosci zadzialaly.

Niestety dalej nie działa... pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pie... migajacy czerwony krzyżyk na zielonym tle
pes_league_pajut
Prosze o pomoc ja mam wykasowany ;p ! ANTYWIRUS Wyłączona zapora nie mam zadnego programy firewall nicc ; ! ! !co moze byc przyczyną nadal pojawia mi sie An error has . .. . . .. .. . Prosze o pomoc . .. . . z góry dzieki !
pes_league_pajut
Siema . .. . mam error An error has occured wykasowalem antywirusa mialem (AntiVir) slaby antywirus . . ..wyłączylem zapore usunelem porty nie mam programów firewall nic nie pomaga opisz co jeszcze moze Pomóc PROSZE O POMOC TO WAZNE CHCE POGRAC Z KUMPLEM !!!!!!!!! a nie moge PROSZE O ODPWOIEDZ z gory Dzięki <ok> ;O
wlodar
Proszę o pomoc w konfiguracji. Mam neostrade 1mb i liveboxa. Pomimo tego ze wylaczylem zapore, wylaczylem antywirusa, podczas grania mam czerwone swiatelko, rzadko kiedy jest zolte. W jaki sposob trzeba odblokowac porty w liveboxie aby chodzilo? W tej chwili mam odblokowane UDP 5730-5739 oraz TCP 20000-20140 (tak znalazlem na forum). Rozumiem, ze gdy zapora jest wylaczona nie potrzebuje odblokowywac portow w windowsie?

Co jeszcze oprocz portow moze byc przyczyna takiej sytuacji?

Patch 1.2, crack 1.2 sciagany z pes connectora

A teraz za kazdym razem podczas meczu polaczenie sie rozlacza. Co to moze byc?
klaudek80
zapraszam do sieci: roni800 hasło:1234
jaco
Moze mi ktos powiedziec jak mam rozmawiac z innymi uzytkownikami Online?? Np na serwerze.Bo za cholere nie moge do tego dojsc tongue.gif
falcon87pl
CYTAT(odek102 @ Mar 16 2009, 23:21) *

Jak posiadasz PS3 to zainwestuj w FIFE 09(tylko bron boze nie instaluj fify na kompie poniewaz jest to gowno w najczystszej postaci). Przypomnisz sobie (albo i nie jezeli nie grales wtedy jeszcze w iss'a/pes'a) jaka radoche daje rozklepanie przeciwnika i nawet zwykly strzal po ziemi, jak to bywalo za czasow starych iss'ow i pes'ow...
ewa
witam mam problem otóż staram sie zagrać w pesa 2009 i dochodzę do wątku gry i po kilku minutach wyrzuca mnie z gry nie wiem dlaczego tak się dzieje.U góry mryga mi taka kropka nie wiem co robić może mi ktoś pomóc? mam internet radiowy 1M czy to chodzi o internet?Oczywiscie gra pzrez sieć przez program hamachi
TomcioZG
Witam.
Od jakiegos czasu mam problem z gra online.
Chodzi o to, ze po aktualizacji z wersji 1.00.02 do wyższych (aktualnie mam 1.00.04) strasznie cieżko się gra, tzn. przykładowo jest walka o piłkę to moi zawodnicy zamiast podbiec i odebrać piłkę to stoją jak słupy. Zaczynają reagować po długim czasie przestoju - jeśli zawodnik stoi 1s czy 2s to już jest za późno na reakcję bo piłke dawno ma przeciwnik. To samo tyczy się odbioru piłki. Jeśli przeciwnik naciera na bramkę to przechodzi moich zawodników jak tyczki. Zawsze grałem na automatycznym przełączaniu kursorów a w nowych wersjach (przynajmniej u mnie) wygląda na to jakby automat nie działał. Kursor mam ustwaiony Assisted. Czy ktoś ma pomyśł o co chodzi?
Kompa mam przyzwoitego Core2Duo7300 2GB Ram i GF9600GT. Internet 6MB kablowka.
Prosze o pomoc!!!
warson
To ja mam a w zasadzie moj kumpel taki problem, otóż Zainstalowalem mu wszystko poprawnie, certyfikat, patch 1.2, pesmagazine, zrobilem fix settings wszysciutko jak w isntrukcjach i przy logowaniu w Game id i Game id pasword wyskakuje An error ocured... Nie wiem czym to jest spowodwane, powiem tak zem jestesmy w hamachi i razem w sieci z ipekami wewnetrznymi czy jest taka mozliwośc ze osoba z sieci z wewnetrznym IP nie moze zakładać serwera?

z góry dziękuje za pomoc.
ricken18
Czy ktoś radził sobie z "już zajętym" portem UDP 5739?

W routerze wszystko odblokowanego, firewall wyłączony.
Czy to może być wina operatora?

Netia 4M
Zyxel P-2602R-D1A
Windows XP

Wcześniej z neostradą i routerem Pentagram nie było takich problemów.
siwypfk
Witam
PANOWIE JAK ROZMAWIAC W PES09 CHODZI O chat np. w lobby i po meczu?? nie moge odkryć tej tajemnicy... a widze ze niektórzy pisza.. wiec da rade!! Wiecie jak??
Pozdrawiam
NeV
wciskasz srodkowy przycisk w prawym analogu
cristofo
Witam mam prosbe od niedzieli przergalem 36 meczy rozbilem 2 pady (i tak malo wg mnie). Nie bylem moze jakis mistrzem ale ranking powyzej 500 trzymalem teraz jestem 390 i jestem zlaamany. Mozna jakos wyzerowac ranking i zwyciestwa i porazki tzn tak jakby zaczac gre od nowa?
jarowujo
Witam

Aktualnie gram w PES 2009 na PS3 online i strasznie denerwujące są lagi w czasie gry. Mam pytanie czy ten problem też występuje w wersji na PC?
falcon87pl
CYTAT(jarowujo @ May 14 2009, 21:45) *
Witam

Aktualnie gram w PES 2009 na PS3 online i strasznie denerwujące są lagi w czasie gry. Mam pytanie czy ten problem też występuje w wersji na PC?

W wersji PC poza tym problemem to wpraktycznie nic innego nie wystepuje biggrin.gif...
Trivet
Witam, miałem problem z konfiguracją ps3 pod internet, problem częściowo został rozwiązany ponieważ wymienili mi urządzenie na nanostation5. Mam wstęp na to urządzenie. Niestety internet dalej pod ps3 jest bardzo wolny. Czy ustawienia które mam wprowadzone są poprawne?

http://hyy.pl//upload_files/894528capture_...2009_192430.jpg
http://hyy.pl//upload_files/545331capture_...2009_192443.jpg
http://hyy.pl//upload_files/636656capture_...2009_192513.jpg
http://hyy.pl//upload_files/453021capture_...2009_192518.jpg
http://hyy.pl//upload_files/645271capture_...2009_192536.jpg
http://hyy.pl//upload_files/732846capture_...2009_192636.jpg

Ustawienia otrzymane od dostawcy:
80.48.131.211
255.255.255.224
80.48.131.193
DNS:
80.48.254.129
80.50.50.50

Konsola ustawiona na:
192.168.1.2
255.255.255.0
192.168.1.1
DNS:
80.48.254.129
80.50.50.50

MTU - Automatic
Proxy server - Do Not Use
UPNP - Disabled

Jeżeli znajdzie ktoś jakieś lepsze ustawienia to proszę pisać. Z góry dzięki:)

Obrazki proszę dodawać za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
Gusioo.
Archilus
o co chodzi...ściągnąłem najnowszego patcha, zainstalowałem, a pro-evo nadal widzi wersje 1.00.00 zamiast 1.00.04
ptysiub
potwierdzam opinie , że online w w tej grze to katastrofa. grałem w pes 06 na ps2 - zero lagów,gra płynna bez zacięć,po prostu cud. niestety , małe żółte ludziki doszły do wniosku że po co mamy grać na ps2 online , skoro mozna zamknąć tryb online i niech se kupi ktoś pes 2009 na pc/ps3/xbox. Bo w pes 2009 na ps2 trybu online brak . Więc kupiłem wersję na pc , z mysla o grze po sieci - a tu taka padaka,że brak słów . Mam internet 4 mb po kablu , wszystkie gry online działaja wysmienicie - wszystkie oprócz cudownej pes 2009 - niedojż że okrutne lagi ( a mam zawsze green i 3xA ) , to jeszcze podczas gry ni z gruchy - connection was teminated i wracam do menu z walkowerem w plecy.Nawet jak wygrywam 5:0 w 80 minucie. Naprawdę trzeba mieć stalowe nerwy do tej gry , bo inaczej to to tylko wyjśc na ulicę i mordować smile.gif czemu zółtasy nie wzieli przykładu z pes 06 , tylko pchają się w lagi z pes 08 ? tego chyba nigdy sie nie dowiem.

a najbardziej wkur... mnie nagłe CONNECTION WAS TERMINATED gdy wygrywam 4:0 i jestem właśnie w 80 minucie. bo wtedy walkower w plecy i po chu... strzelałem 4 bramki skoro przegrywam 0:3 ? a potem gram kilka meczyków i ANI RAZU nie wyskakuje komunikat connection .... . co za gówno.
crash5
Słuchajcie czy mi się wydaje czy w PES2009 lepiej działa ONLINE? tzw o wiele mniej lagów jest przyjemniejsza gra i na PS3 i na PC? Odpiszcie czy też odczuliście. Najczęściej gram na niemieckich serwerach.
siwypfk
crash5 Powiem Ci tak ja jestem niezadowolony.. co prawda mam lipe neta (neo 1mb) ale lagi są znaczne. I własnie pytanie do ludzi z szybszym netem jak lata pes09 na 2mb a jak na 6mb zamierzam zmienić neta..
Pozdro

ptysiub
CYTAT(siwypfk @ Jul 14 2009, 14:47) *
crash5 Powiem Ci tak ja jestem niezadowolony.. co prawda mam lipe neta (neo 1mb) ale lagi są znaczne. I własnie pytanie do ludzi z szybszym netem jak lata pes09 na 2mb a jak na 6mb zamierzam zmienić neta..
Pozdro

Ja mam codziennie od godziny 23:00 neta 4MB (w multimedia do 23:00 mam 2MB) i NIE MA ABSOLUTNIE żadnej różnicy miedzy 2MB a 4MB. Więc fajnie jest mieć za darmoche szybszy internet ale w PES 2009 różnicy nie widać.
DżuDżu
Witam.
Chciałem sobie pograć online w PES'a 2009. Słyszałem o patcha'ch do PES'a pobrałem sobie 1.10 , 1.20 i 1.30. Wszystko zrobiłem tak jak trzeba czyli zarejestrowałem itd.... Loguje się i wyskakuje mi komunikat że musze pobrac patcha 1.40 ok pobieram i instaluje. Wchodzę do gry spowrotem loguje sie i znowu to samo muszę pobac patcha 1.40 ? Czasami wyskakuje mi to http://odsiebie.com/pokaz/4622798---b3ca.html .
Może ktoś wie o co chodzi?
Z góry dzięki za odp.... .
WaldekCieplice
CYTAT(DżuDżu @ Aug 6 2009, 01:31) *
Witam.
Chciałem sobie pograć online w PES'a 2009. Słyszałem o patcha'ch do PES'a pobrałem sobie 1.10 , 1.20 i 1.30. Wszystko zrobiłem tak jak trzeba czyli zarejestrowałem itd.... Loguje się i wyskakuje mi komunikat że musze pobrac patcha 1.40 ok pobieram i instaluje. Wchodzę do gry spowrotem loguje sie i znowu to samo muszę pobac patcha 1.40 ? Czasami wyskakuje mi to http://odsiebie.com/pokaz/4622798---b3ca.html .
Może ktoś wie o co chodzi?
Z góry dzięki za odp.... .

Witaj.A wchodziłeś w System Setting i pobrałeś stamtąd patcha 1.40???(zakładka "Download")Powinno pomóc:)I ustaw automatyczne logowanie:)Pozdrawiam i zapraszam na serwery:)Działają-ale tylko na oryginałach.Jak jakieś pytania kierowac na gg 8637549.Jak wszystko będziesz miał dobrze zainstalowane to gdy klikniesz w ikonę PES-a włóż do napędu oryginalną płytę.I jeszcze jeden programik jest potrzebny żeby wleśc na serwery KONAMI programik o nazwie "EasyGoalServer".Pozdro tongue.gif
YaYeti
mam podobny problem i nie wiem jak z nim wlaczyc

Kliknij to nic nie kosztuje
Pes2play
Siec Hamachi GRAMY NA Versi 1.2

Name: [MT] Pro Evolution Soccer 2009
Password: kyo
Majew
Ktoś zainteresowany grą ?
gg: 1126639

obojętnie jaką drużyną ..
Maarcin80
ja wczoraj zainstalowałem po długim czasie pes'a 2009 bez zadnych dodatków normalnie czystą gre gdy chcialem sie zalogować do sieci poproszono mnie o ściagniecie patcha bodajże 1.0.04 czy jakos tak nie pamietam ,ściągłem ten patch i od razu gra zaczeła śmigać bez problemu w sieci, a co do lagów są ale znikome,a posiadam 1mb neostrade,pozdrawiam i powodzenia zycze
tommar
Siema. Moj problem polega na tym ze gdy gram przez neta i wybieram przeciwnika to przy nie których wyskakuje mi takie info: "Cannot be accessed due to differing versions. Yours is versions 1.00.00 whereas version 1.00.04 is required". Wiem że chodzi o to że mam wersje 1.00.00 a potrzeban jest 1.00.04. Sciągnałem patcha 1.40 wypakowałem, zainstalowalem i dalej to samo. Co robic?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.