Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Talenty W Pes 6
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Pro Evolution Soccer 6
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
emti16
Chodziło mi o to,że to są zawodnicy którzy najszybciej się rozwijają.Ich siły u szczytu formy są największe w grze.Po dwóch latach grania i przetestowaniu zawodników,praktycznie wszystkich,doszłem do wniosku że opłaca się kupić tych zawodników i właśnie tylko tych.Talent to nie tylko nieznany zawodnik,ale też ci, którzy szybko się rozwijają.Chyba nie powiecie że CR7 nie jest talentem.Zresztą był wymieniany wcześniej.
perONE
Znalalzem w miare fajną i pomocną stronke z młodymi talentami wink.gif

here
lukasz44
jak dla mnie najlepszy talent to Schwarz ( napastnik , lub op ) strzela wszystko .
na obrone bos i do pomocy cristiano i kregoslup druzyny wspanialy , takie moje zdanie
Tolek
O w mordę. Kiedy ten czołg się pojawia?
Tolek
Dobrym DR będzie Heitinga. Nada się zaj...cie Vrzogic. Nigel De Jong też jest świetny.
edit: Cholera, 2 posty... Ach, ten pośpiech ;/.
lukasz44
w 5 sezonie go znalazlem czyliw 2010 roku , ma u mnie w 2016 roku 24 lata
2010- 8 goli
2011-10
2012-26
2013-40
2014-25
2015-33
2016-22 ( koncowka sezonu jeszcze 3 mecze ,ale nie chce mi sie grac )
jak myslicie niezly nie
plny
Ech 90 % graczy już go mialo zadna nowość ten Schwarz
Tolek
Wielkim talentem jest Alan Smith - chłopak naprawdę wymiata. Do tego na bramce świetnie się sprawdza Weise.
djclanv1r00z
CYTAT(Tolek @ Aug 25 2008, 16:06) *
Wielkim talentem jest Alan Smith - chłopak naprawdę wymiata. Do tego na bramce świetnie się sprawdza Weise.

co do Alana może i wymiata ale karnych nie umie strzelać biggrin.gif wiem bo teraz gram jego drużyną biggrin.gif

a na bramce wymiata mi Gomes smile.gif myślałem że jest gorszy ale jednak nie robi gupich błędów jak Given którego usadziłem na ławce biggrin.gif

pozdro cool.gif
Tolek
Alan Smith jest dobry do strzałów z pierwszej piłki i wbijania się w pole karne po groźnym podaniu smile.gif. Świetnie nadaje się też na takiego sępa a'la Inzaghi - tu dobije, tu dostawi nogę... Jest naprawdę uniwersalny, potrafi podać, potrafi biegać, potrafi dryblować. Ja go lubię biggrin.gif.

A na ataku number one to Fred. Osiąga prawie tak wysoki poziom jak Schwarz. NIESAMOWITA gra głową (dochodzi do 97), co przy pokaźnym wzroście i dobrej skoczności czyni z niego faworyta w walkach o górne piłki. Do tego ma niesamowite uderzenie nogą - siła, technika, celność strzału dochodzą do 96. Do tego bardzo wysoki atak (podobnie wysoki) oraz bardzo wysokie wartości dryblingu i szybkości (też ok. 95) sprawiają, że potrafi minąć każdego obrońcę i bramkarza. Potrafi świetnie się rozpychać (wysoki atrybut równowagi). Nieźle radzi też sobie z podaniami (powyżej 80). Gra zespołowa dobra. Ogółem kompletny napastnik bez wad. Taki crack robi się z niego po 3 sezonach i przez kolejne chyba 3 sezony gra na najwyższym poziomie smile.gif.

Poza tym, doszedł ktoś na tyle daleko, żeby powiedzieć, którzy z odrodzonych graczy dobrze się sprawdzają? Jak grają odrodzeni Zidane, Rivaldo, Ronaldo, Anelka, Forlan, Kahn, Van Der Sar, Stam, Maldini, Makaay, Cocu, Toldo, R. Carlos, Cafu, Thuram, Kluivert, Crespo, Ayala, Raul i inni weterani w nowym wcieleniu? Ktoś może wrzucić screeny ze statystykami odrodzonych gwiazd ;p?
emti16
CYTAT(Tolek @ Aug 26 2008, 03:04) *
A na ataku number one to Fred. Osiąga prawie tak wysoki poziom jak Schwarz. NIESAMOWITA gra głową (dochodzi do 97), co przy pokaźnym wzroście i dobrej skoczności czyni z niego faworyta w walkach o górne piłki. Do tego ma niesamowite uderzenie nogą - siła, technika, celność strzału dochodzą do 96. Do tego bardzo wysoki atak (podobnie wysoki) oraz bardzo wysokie wartości dryblingu i szybkości (też ok. 95) sprawiają, że potrafi minąć każdego obrońcę i bramkarza. Potrafi świetnie się rozpychać (wysoki atrybut równowagi). Nieźle radzi też sobie z podaniami (powyżej 80). Gra zespołowa dobra. Ogółem kompletny napastnik bez wad. Taki crack robi się z niego po 3 sezonach i przez kolejne chyba 3 sezony gra na najwyższym poziomie smile.gif.

Dziwna sprawa.Kiedyś jak go kupiłem to rzeczywiście miał bardzo dobre statystyki i świetny wykres(rozwijał się w drugim sezonie bardzo szybko),jednak zmieniłem patcha i zauważyłem po jego kupieniu że ma bardzo słaby wykres,cały czas na jednym poziomie bez wzrostu.Natomiast popatrzyłem na Benzemę i ten gościu ma krzywą podobną(jeśli nie tą samą) co Fred za dawnych czasów.Mogło się tak zdarzyć że człowiek który robił patcha podmienił zawodników czy rzeczywiście Benzema jest aż tak dobry,bo nie przypominam sobie żeby się tak rozwijał? Swoją drogą trochę z tą zamianą sprawiedliwe.Benzema to obiecujący zawodnik,już jest gwiazdą i należy mu się taki wysoki wykres, a Fred bądź co bądź chyba już nigdy nie osiągnie tak wysokiej formy.
Tolek
Ale baza danych PES'a była tworzona za innych czasów. Benzema to rewelacja ostatniego sezonu.

Kolejny Mega-Talent odkryty. Orellano. To newgen, na moim obecnym Save'ie pojawił się w 2 okienku zimowym. Czym się wyróżniał? Zwinność 97. No i reszta statystyk bardzo wysoka jak na takiego młodego. Talent na miarę Schwarza smile.gif. Wykres sięga 95, umiejętności rosną mu powoli, w sumie wzrost to jakieś 15 pkt przez 13 lat (szczyt formy w wieku 30 lat). Zwróciłem na niego uwagę, bo żeby podpisać z nim kontrakt, trzeba mu na start zapłacić ponad 10 milionów. Pomyślałem, że musi mieć mega-talent. Nie pomyliłem się...
Orellano to przede wszystkim wyśmienity drybler już od początku gry. Dzięki bardzo wysokiej wrodzonej zwinności, a do tego bardzo dobrym jak na start, statystykom dryblingu (szybkość dryblingu 88, precyzja dryblingu 81), może wkręcić w ziemię każdego defensora. Poza tym jest dobrym snajperem - celność strzału na poziomie 82 i technika strzału 83. Do tego atak na bardzo wysokim poziomie 86 i b. dobra szybkość czynią z niego wspaniałego gracza ofensywnego. Jest niesamowity...
...Ale zupełnie nie umie grać głową, no i jest cholernym indywidualistą. Praca zespołowa, gra głową, skoczność na poziomie ok. 50. Narodowość? Argentyńczyk... Do tego ma słabiutką kondycję, no i cholernie słabo gra słabszą nogą. Może dzięki temu strzelać z Rabony, kiedy osiągnie poziom techniki powyżej 90.
Ej... Coś mi to przypomina. Ku*wa, następca Maradony ;D!
lukasz44
zgadzam sie z kolega swietny drybling i celny strzal , u mnie w ataku gra di maria , schwarz i van strattan a orellano 1 rezerwowy , , wszyscy swietni ,
NoisE
@lukasz44

Widze że masz tam Zidana, mógłbyś podać jego staty.?
perONE
CYTAT(NoisE @ Aug 29 2008, 12:32) *
@lukasz44

Jct nie jest słynny Zizou tylko Mohamed Zidan, a jego statu są TUTAJ

lukasz44
tak to jest mohamad zidan z hamburger sv , nie jest za dobry ale go lubie i czasem go wprowadzam z lawki na koncowki ,
batman
lukasz na jakim ofie grasz?
djclanv1r00z
CYTAT(NoisE @ Aug 29 2008, 12:32) *
@lukasz44

masz tu Zidane (francuza) :

a tutaj tego z Egiptu :

pozdro cool.gif
Tolek
lukasz44 - masz ciekawy skład. Mógłbyś pokazać staty reszty teamu biggrin.gif?
lukasz44
unsure.gif unsure.gif unsure.gif
of do orange ekstraklasa patch v4.0 od zywego19 , dry.gif
lukasz44

WKS
Szukam napastnika kogos takiego jak F.Torres który z niczego umie sobie stworzyc sytuacje bramkowe wlasnie chcialem kupic F.Torresa ale za zadne skarby nie chce do mnie przejsc

EDIT: I Zeby tez mial troszke speeda
lukasz44
ja bym ci polecil

adriano ( szybki, bardzo silny , dobrze sie przepycha )
C.Ronaldo ( mozna go ustawic w ataku , jest swietny )
Schwarz ( wedlug mnie geniusz )
i Eto'o ( jest b.szybki , dobry strzal , mlody i wogole )
kksm
Ja ostatnio grałem kariere i znalazłem trzech genialnych zawodnikow z pola + bramkarz.
-Obbina(młody, niesamowicie szybki, cudownie sie rozwija, geniusz) NAPAD/POMOC
-Gomis(cud miód i nic więcej nie musze dodawac) NAPAD/POMOC
-Renato Augusto(to co wyżej+niesamowite staty prawie najlepszy w pesie a nie wiem skad sie wzial)POMOC
-Johan Pele czy jakos tak(cudowny świetnie się rozwija)BRAMKARZ

P.S MAM OE PATCHA v4.0 i radze tych gości wyprobowac wszystkim kto ma tego patcha.
Tolek
Fred potrafi sam stworzyć sobie sytuację etc. ale pewnie nie przejdzie do Ciebie. Samaras to wielki i przy tym uniwersalny byku. Świetna kondycja i potrafi przywalić z obu nóg. Babel jest też dobry, podobnie jak Aguero, ale będziesz musiał poczekać, zanim ta dwójka się rozkręci.
4Rs
ja gram ML CSKA Moskwą (Patch 6.5) ii muszę powiedzieć że jednym z najlepszych napastników jakich widziałem jest polak(!) Dawid Jańczyk smile.gif [Janczyk] strzelił w ciągu 2,5 roku 139 goli! 2 jest w tej klasyfikacji Rooney - 98 bramek
Jego staty po tych 2,5 sezona (zdjęcie cykane w przerwie zimowej)(ma 22 lata)

PS gram karierę na normal
Tolek
CYTAT
of do orange ekstraklasa patch v4.0 od zywego19 ,

Hm. Spróbuję sobie na tym OFie ;p. Mógłbyś podać trochę talentów do wczesnej fazy gry? Bo ci twoi to są świetni po 10 latach gry a ja bd dopiero zaczynać ;p.
djclanv1r00z
CYTAT(Tolek @ Aug 30 2008, 22:18) *
Hm. Spróbuję sobie na tym OFie ;p. Mógłbyś podać trochę talentów do wczesnej fazy gry? Bo ci twoi to są świetni po 10 latach gry a ja bd dopiero zaczynać ;p.

to zależy od danej kariery. Ci gracze pojawiają się losowo . U ciebie może się pojawić już w pierwszym okienku a u kolegi wyżej po 10 sezonach. A najlepszym napadziorem i tak jest Adriano w tej grze. Co bym nim nie uderzył to wpada albo bramkarz tak broni że ktoś inny dobija te strzały. W PES 6 on jest tak jakby z innej ziemi według mnie. Po 3 sezonach miałem nim 120 bramek na czempionie i sprzedałem go bo za dobry i nic radości z gry nie miałem .

pozdro cool.gif
Tolek
Ekhm... No widzisz, ja to wszystko wiem. Adriano i owszem, jest zaj*bisty, pokazuje, że w PESie zbyt duże znaczenie ma siła fizyczna. Szybki i silny zawodnik może być lepszy od geniusza technicznego. Adriano to tego najlepszy przykład. A co do talentów, o które się pytałem... Ty mówisz o newgenach - zawodnikach, którzy się pojawiają jako "nowi" w okienku zimowym, czyli Schwarz, Shimizu etc. Ale i tu nie masz zupełnie racji. Bo jeśli latem odejdzie na emeryturę Zidane, to w następnym okienku zimowym pojawi się młody, 17-letni, ordodzony Zidane. A tymczasem, pomijając wątek newgenów, ja prosiłem o dane talentów, którzy są w grze już od początku. Jeśli macie jakieś rozeznanie, to prosiłbym o dane. Pozdrawiam smile.gif.
lodzik2c
KOLEDZY!! Poszukuje dobrego, szybkiego, potrafiącego dobrze strzelić, defensywnego pomocnika(może być środkowy)
lukasz44
wedlug mnie b.ciekawymi def . pom. są

*Clarence Seedorf ( milan ) ciezko ,go minac , jest silny , dobry strzal , lecz troche stary data ,
*Fabregas (mozna go ustawic na dp , dobry strzal , i wogole dobrze rozgrywa )
*Yaya Toure ( silny , zdecydowany , trudny do miniecia , silny strzal )
*Muntari ( niedawno zaczalem grac interem i powiem ze podoba mi sie ten zawodnik )

a tak wogole , to ja w swojej karierze na DP ustawiam Bosa , nominalnego obronce , ale znakomicie gra na DP , jego strzal z dystansu w 89 % gol ,

a co do zidane (mlodego ) jest dobry , nawet b.dobry a innych graczy jakos nie kojarze
Tolek
Co do DP albo ŚP mam do ciebie radę.
Nie ustawiaj tam rozgrywających jak np. Fabregas, Xavi. Ustaw tam silnych, wszechstronnych zawodników.
Na DP najlepiej ustawić wysokiego, wszechstronnego obrońcę, jak na przykład Vincent Kompany, Vrzogic, Heitinga etc. Dobrze, żeby był wysoki, w miarę szybki, i dobrze radził sobie z odbiorem piłki, do tego bardzo pomocna jest dobra siła strzału i gwiazdka przy "średnich strzałach".
ŚP można wybrać na 2 sposoby. Niektórzy preferują świetnych technicznie rozgrywających, jak np. Pirlo, Figo, Xavi, Fabregas. Ja jednak uważam, że w środku pola bez siły fizycznej nie da rady. Najlepszym wyborem będzie Steven Gerrard. A z talentów świetnie nadają się:
Ozil - b. silny, dobra równowaga, świetny w ofensywie, dobrze wali z dystansu i podaje - najlepszy wybór.
Vrzogic - uniwersalny, radzi sobie na kazdej pozycji w polu, kiedy już się rozwinie.
K.P. Boateng - wszechstronność i siła fizyczna. Wystarczająco dobry w obronie, do tego wszechstronny, potrafi podać, uderzyć głową, czy też strzelić z dystansu. Podobnie jak Ozil, raczej ofensywnie nastawiony, dobrze sorawdza się też jako ofensywny pomocnik, ale środek pomocy nie jest mu obcy.

Uwaga - podaję tutaj utalentowanych zawodników, którzy są w grze od razu na starcie (nie newgenów...).
Tomak
CYTAT(lodzik2c @ Aug 31 2008, 09:32) *
KOLEDZY!! Poszukuje dobrego, szybkiego, potrafiącego dobrze strzelić, defensywnego pomocnika(może być środkowy)

Mamaev, L. Leiva.
lodzik2c
wielkie dzięki rolleyes.gif sprowdzę Leive i Ozila. A tak żeby nie było to coś ode mnie:
na atak polecam Carlosa Vele(Arsenal) u mnie szybko się rozwija znakomicie gra głową, ma dobry drybling i strzał.
Tolek
A jaki masz OF?
Koniecznie sprowadź Vrzogica. Może grać na każdej pozycji, skarb.
P.S. Jeśli zaczynasz, w 1 okienku transferowym - zimowym - zakontraktuj Pagliuca'ę. Po kilku(nastu) latach najlepszy bramkarz!
lodzik2c
gram na of'ie z OE patha v 4.0, i wielkie dzięki za bramkarza, bo nie mogłem znaleźć nikogo kto by mnie zadowolił rolleyes.gif Ps: zobaczę tego pomocnika.
Tolek
Vrzogic to na początku słabiutki lewy obrońca. Ale przez dwa lata rozwija się tak szybko (7 pkt z każdej zdolności na 1 sezon!), że potem może grać na każdej pozycji. Niestety po tych dwóch latach jego statystyki powoli spadają przez kolejne dwa sezony. Ale potem znowu zaczynają rosnąć smile.gif.

Na bramce Paligulica jest u mnie zmiennikiem, bo mimo wspaniałych perspektyw na przyszłość, powoli się rozwija i sporo czasu mija,
nim osiągnie szczyt formy.

Na tym OFie dobrymi młodymi golkiperami są:
-Akinfeev
-Kameni
-Ochoa
-Mandanda
-Adler
-Neuer (jego zdolności po pewnym czasie zaczynają spadać, by potem znowu pójść w górę)
-Carson
-Curci
-Fabiański

A to z graczy, którzy są dostępni już na początku gry.

Ozil na tym OFie jest jakiś niski dziwnie, więc go lepiej nie brać na ŚP. A Vrzogica znowu chyba na tym OFie nie ma smile.gif. Więc nie zaszalejesz.

Ale spróbuj na DP tych graczy:
-Romaric
-Jerome Boateng
-Sissoko
-Raul Albiol
-Micah Richards
-Vandenborre
-Huddlestone
-Djorou

A na ŚP nadadzą się ci gracze:
-Kroos - polecam szczególnie
-Renato Augusto
-Gourcuff
-K. P. Boateng
-Aquilani
-Mikel
-Affellay
-Schweinsteiger - świetnie się sprawdza, chociaż to już gwiazda
-Fabregas - bardzo dobry, ale drogi

Więc masz, ziomek, w czym wybierać. Pozdrawiam.
Windziak
Świetnie rozwija się prawdopodobnie odrodzony Ibrahim Ba. W ciągu 1,5 sezonu jego umiejętności wzrosły średnio o 10 pkt a w niektórych przypadkach jak szybkość dryblingu nawet o 14! smile.gif
Damigo
Podajcie mi 11 młodych taletów do OE4.0
marcin_p
CYTAT(Damigo @ Sep 9 2008, 21:46) *
Podajcie mi 11 młodych taletów do OE4.0

Pff a poszukac sobie nie umiesz..masz tu mase młodych talentów. Wystarczy zajrzec kilka stron wstecz i juz
Damigo
Ale mi chodzi do Oe nie do zwykłego pesa
marcin_p
CYTAT(Damigo @ Sep 10 2008, 13:59) *
Ale mi chodzi do Oe nie do zwykłego pesa

Ale duzo zawodnikow, ktorzy sa talentami w zwykłym pesie na patchu OE tez są dobrzy. Zreszta jesli chodzi ci o polskie talenty to ktos kilka stron wczesniej podał link do swojej kariery i tam ma pałno talentow w swojej druzynie, wiec mozesz sobie zobaczyc
Tolek
Poszukać sobie nie potrafisz? MNÓSTWO osób gra na OE 4.0 i wrzuca talenty!
CYTAT
Na tym OFie dobrymi młodymi golkiperami są:
-Akinfeev
-Kameni
-Ochoa
-Mandanda
-Adler
-Neuer (jego zdolności po pewnym czasie zaczynają spadać, by potem znowu pójść w górę)
-Carson
-Curci
-Fabiański

A to z graczy, którzy są dostępni już na początku gry.

Ozil na tym OFie jest jakiś niski dziwnie, więc go lepiej nie brać na ŚP. A Vrzogica znowu chyba na tym OFie nie ma smile.gif. Więc nie zaszalejesz.

Ale spróbuj na DP tych graczy:
-Romaric
-Jerome Boateng
-Sissoko

-Raul Albiol
-Micah Richards
-Vandenborre
-Huddlestone
-Djorou

A na ŚP nadadzą się ci gracze:
-Kroos - polecam szczególnie
-Renato Augusto
-Gourcuff
-K. P. Boateng
-Aquilani
-Mikel
-Affellay
-Schweinsteiger - świetnie się sprawdza, chociaż to już gwiazda
-Fabregas - bardzo dobry, ale drogi

CYTAT
Di Maria

CYTAT
Tytoń, Białkowski

Fojut, Król

Borysiuk,Kostubała

Robak,Janczyk

mi się sprawdzają smile.gif

pozdro cool.gif

CYTAT
Mista - ten kolo zawsze strzela mi gola głową gdy gram z Atletico</div>
Boka, Musthapa Traore (to imię nie wiem jak się piszę)

pozdro cool.gif
</div>

CYTAT
a ja polecam jeszcze Borysiuka tongue.gif dziś patrze (okno transferowe przed 3 sezonem) a on ten "pięciokąt" prawie cały ma zapełniony a wiek 19 tongue.gif prędkość 95 biggrin.gif podpisałem z nim kontrakt na 5 lat xDDD

CYTAT
Polecam Rosjanina Alexeeva (w ciągu dwóch lat statsy mu podskoczyły średnio o 12 pkt), podobnie Francuz - Andre.
Bardzo fajnie rozwija się także Włoch Volpato (ale to nie jest jakiś tam juniorek biggrin.gif). Dobry rozwój również Joao Moutinho, Dudu, oraz Majewskiego jeśli chodzi o tych bardziej znanych
NoisE
A ja mam rok 2012 i powiem tak
Giovani Dos Santos - Cyborg, 90% statów na czerwono.
Fernando Torres - Co strzał to gol tongue.gif Odebrał koronę króla strzelców właśnie Dos Santosowi.
Pedro Pauleta - Odrodzona gwiazda (19 lat) narazie kilka meczów ale solidny
Mohhamadu Dabo - Obrona należy do niego. tongue.gif
Kaebi - Irańczyk, piekielnie szybki, tylko kondycja narazie wysiada. tongue.gif
Hideioshi Nakata - ma już swój wiek ale dobrze rozgrywa.
Damigo
Tolek

Wielkie wielkie dzieki
Damigo
I całej reszcie też wielkie dzięx.
Nie okryłem żadnych talentów grając Legio ale dobrze mi sie gra Andersonem(Man U) i Rogerem(Legia)
Zywy
A ja mam zapytanie. Czy lepiej kupowac talenty w pierwszym sezonie i szkolic u siebie, czy kupic za 2-3 lata jak im staty urosną??
Damigo
Jak wolisz????
Tak mi się przynajmiej zdaje??
Tolek
Panie i panowie, po zimowym okienku w nowej Barcy polecam kilku graczy na OE 4.0 by zywy:
-Agbonlahor - Gracz tego samego typu, co Eto'o. Jeśli dobrze gra wam się Kameruńczykiem, oto jego następca... Motorek w d.pie, dobrze się kiwa. Potrafi jako - tako strzelić i dośrodkować. Bardzo szybki. U mnie gra jako pomocnik boczny albo środkowy napastnik. Myślę, że najlepiej sprawdzi się na skrzydle ataku, ale w mojej taktyce atak to tylko 2 NŚ tongue.gif. Ma już 6 goli po 5 meczach... Polecam go.
-Benzema - Karim to chyba najlepszy talent tego OFa. Wobec osłabienia innych talentów, bardzo dobry wybór. Wszechstronny.
-Alex Silva, Gerard Pique, Martin Caceres, A. Traore - młode wilki w obronie, sprawdzają się dobrze.
Mój skład to teraz:
Valdes (Ochoa)
Traore, Marquez, Silva (Pique, Milito, Caceres)
Toure (Crosas)
Xavi, Fabregas (Iniesta, Alves)
Messi, Rooney (Hleb, Jesus Navas)
Agbonlahor, Benzema (Bojan)

Na razie działa jak marzenie. Ostatni wynik: 5-0... 4 gole Agbonlahora biggrin.gif.
Windziak
Strasznie słaby ten skład... ;| ja mam Aguero i wygrywam po 9:0... i się nie chwalę..

tak w zasadzie to czekam już na oe5.0 bo chcę od nowa zacząć karierę, gdyż na 25 meczów wygrywanie 23 i remisowanie pozostałych dwóch, że już nie wspomnę o goleniu wszystkich po kolei w pucharach jest dość nudne tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.