adison88
Jun 15 2007, 13:31
Vrzogić- Borussia Dortmund- doskonały lewy obronca,szybko bardzo rosno staty,17 lat moze tez grac na srodku.
K.P.Boateng(hertha Berlin)-17 letni pomocnik ,najlepiej chyba ofensywny , bardzo dobre strzaly zdystansu(mocne)
Raffael Sobis- (Betis?)-doskonały napastnik, może niebyć skuteczny na samym poczatku ale radzilbym go trzymac w podstawowym bo na 2 sezon sie rozszala:P.
Vespa64
Jun 19 2007, 09:15
Z takich jakich na polecam to:
Marshall (BR) - Wziałem go z Celticu niesamowity reakcje ma chyba na
96 Luisao (OB) Mimo 30 lat wciaz decyduje o sile obrony
Kompany (OB) Też dobry ma gorsze mecze czasem słabsze ostatnio strzelił gola po rajdzie przez całe boisko.
Agger(OB) Fenomenalny jakies 15 meczy i stał sie minigwiazda zespołu.
Piccolo (DP) Moze grac tez na obronie ma kilka asyst potrafi dobrze uderzyc zza pola karnego
Yussuf (DP) Teraz sie ładnie rozwinał w 6 meczach strzelił 3 gole zza pola karnego.
Senaya(PB) Szybki tylko ze niski ma jakies 168cm. Duzo asyst ;]
Barnetta (PB) Bardzo szybki fajnie sie przedziera oraz nieźle podaje
Park Chu Young W 1 sezonie miał 2 gole w kolejnych dwóch 2 tytuły króila strzelców po 23 gole
łaczny dorobek 160 meczy 110 bramek
Babel No mam go 2-gi sezon i po raz drugi korona króla strzelców w poprzednim 23 gole
teraz ma juz 26 narazie

zostało jeszcze 6 meczy.
Tyle to była moja podstawowa jedenastka jeszcze jak mi sie bedzie chciało to dam
ławke rezerwowych.
Pozdrawiam
Mortin
Jun 21 2007, 09:44
to ja moze podam troche swoich 'odkryc'. Co prawda wielu z nich bylo wymienionych, jednak paru nie
stekelenburg- kazdy go zna, wiec duzo pisac o nim nie trzeba
kaebi- bdb ofensywny prawy obronca.. statystyki szybko rosna, po 2 czy 3 sezonach najszybszy zawodnik w grze. Jedyny minus to, to, ze jest bardzo niski (164cm wzrostu) wiec do gry w obronie nie za bardzo sie nadaje
kompany- kazdy go zna, wiec nic nowego o nim nie napisze. Dodam tylko, ze jest kapitalny w obronie i grze glowa
ferdinand- nie, nie rio, tylko anton. Kapitalny srodkowy obronca, szybko rosnace staty, dobra gra glowa, super odbiory i sila fizyczna czynia go jednym z najlepszych obroncow w grze.. Dodam tylko, ze jego wzrost jest zle podany, gdyz nie ma 182 cm wzrostu tylko 194, gdyz jest niewiele nizszy od swojego starszego brata. Po 3 sezonach najszybszy srodkowy obronca w grze.
amoros- nie wiem czy kazdy go moze miec w grze, ale swietny z niego boczny obronca. Statsy ida w gore bardzo szybko. Jest wszechstronnie uzdolniony, bardzo dobrze gra zarowno w defensywie jak i ofensywnie..
mikel- wiekszosc go zna, gdyz gra w czelsi

zajebisty zawodnik na defensywnego pomocnika, wysoki i silny, sporo wygrywa pojedynkow powietrznych..
kevin prince boateng- ktos juz wczesniej o nim cos wspomnial. Szybki, zwinny, dobrze podajacy i strzelajacy pomocnik srodkowy\boczny.
ben-hatira- to samo co u boatenga. Obydwaj bardzo szybko sie rozwijaja.
alou diarra- bardzo dobry defensywny pomocnik, swietne warunki fizyczne, bardzo silny i super podajacy zawodnik.
ben arfa- niby slabeusz, ale po paru sezonach bardzo dobry zawodnik. Porownywalny do niego jest
nasribenzema- zajebisty napastnik, z poczatku slabo, ale pozniej staty rosna w bardzo szybkim tempie.
fred- rowniez na poczatku nie zachwyca, ale po 2 sezonach same 90. Silny i bardzo dobrze wyszkolony technicznie napastnik. Przy odrobinie szczescia, rowniez szybki
nani- taka mlodsza wersja c.ronaldo. Po paru sezonach rowny krystynce
to byloby na tyle. W tej grupce pominalem takich pilkarzy jak iniesta, torres czy c.ronaldo, gdyz kazdy z nas ich badzo dobrze zna i nie jeden posiada tych pilkarzy we wlasnej druznie w ML.
d0kt0r
Jun 21 2007, 19:24
No to ja dorzuce cos od siebie :
Boruc - wiadomo w koncu Polak...
Maurinho - lepsza wersja Kaebi'ego, wysoki (ponad 180cm) rownie szybki jesli nie szybszy, kapitalny w obronie a jeszcze lepszy w ofensywie. Minus- kondycja
Bolf - dobry wysoki obronca, gram nim od poczatku kariery w ML w Auxerre
Vadocz - patrz wyzej
Matthieu - szybki (93) , wysoki lewy obronca, posiada zabojcze mocne i precyzyjne uderzenie z rzutow wolnych (celnosc 95 podkrecanie 94 i sila strzalu 94). Dla mnie rewelacja !
F. Thomas - kapitalny defensywny pomocnik, zatrzyma wszystko co sie rusza

od poczatku ze mna w Auxerre
Quaresma - chyba nie trzeba przedstawiac
Murray - bardzo dobry mlody lewy skrzydlowy

Anglik.
Ben Hatira - w skrocie lepszy niz Ronaldinho
Aguero - jeden z kolejnych talentow ktorego nie musze przedstawiac
Wallner - kapitalny napastnik, wykancza prawie kazda akcje, bardzo szybki i dobrze grajacy w powietrzu

A z rezerw wyroznic moge:
Sproule - kapitalny skrzydlowy i czesto gra na pozycji Murraya
Diego - gwiazda Werderu
Agata - bardzo podobny do Aguero zawodnik jednak wyzszy i lepszy fizycznie
Kaebi - patrz wyzej u Mortina
Bartolomeus
Jun 21 2007, 19:30
Cytat(batman015 @ Jun 12 2007, 08:39:46) [snapback]153824[/snapback]
Bartolomeus być może Wosz sie odrodził, ale i tak gra świetnie!pzdr
P.S:Tak przy okazji poda ktos link do OF'a z superpatcha
Chcesz to ci wrzuce?
perONE
Jun 21 2007, 19:41
ja moge Wam polecic bramkarza West Ham United- Caroll
batman
Jun 25 2007, 21:51
Cytat(Bartolomeus @ Jun 21 2007, 20:34:43) [snapback]156209[/snapback]
Chcesz to ci wrzuce?
oczywiście ! wrzucaj tego linka!!pozdro
batman
Jun 25 2007, 21:54
ja polecam:
Tamas - (ŚO) Rumun
Vrzogic - (Boczny obrońca)borussia dortmund
Anderson Silva(Boczny Pomocnik)everton
Jo-swienty napastnik
Bartolomeus
Jun 25 2007, 21:58
http://files.filefront.com//;7882325;;/ bardzo prosze
To jest OF z International English Superpatch którego ściągłem z PRO-EVO.PL
zawiera on Lige niemiecką
Romi Grabarz
Jun 26 2007, 05:41
Gram na OF Evolution Patch 1.3 i talenty (ale tacy max porządni dopiero w 8-9 sezonie - mają prawie wszystko powyżej 90) to:
BRAMKARZE:
-Cech
OBROŃCY:
-Jansen
-Toure
-Vanden Borre
-Traore
-Corluka *-1
-Jean *-1
POMOCNICY:
-Essien
-C. Ronaldo
-Robben
-Cesc Fabregas
-Gago
-Montolivo
-Fazio
-Pliatsikas
-Moulin *-1
NAPASTNICY
-Tevez
-F. Torres
-Sobis
-Obinna
-Messi
-Dos Santos
-Walcott
-Babel
-A. Smith
-Adriano
-Rooney
-Bendtner
-Aguero
-Jo
-Chapi *-1
-Orellano *-1
1 – dostępni w I sezonie
Sory, że wielu powtórzyłem, którzy byli wcześniej wypisywani, ale chciałem dać moją pełną listę talentów
batman
Jun 26 2007, 08:13
EbonH4wK
Jun 26 2007, 09:02
zmienić nazwę poprzedniego OFa na np "KONAMI-WIN32PES6OPT stary" a nie zastępować go nowym.
Jak nowy Ci się nie spodoba to wywalasz, a temu "KONAMI-WIN32PES6OPT stary" zmieniasz nazwe na "KONAMI-WIN32PES6OPT" i już.
batman
Jun 26 2007, 09:57
Cytat(EbonH4wK @ Jun 26 2007, 10:06:34) [snapback]157597[/snapback]
zmienić nazwę poprzedniego OFa na np "KONAMI-WIN32PES6OPT stary" a nie zastępować go nowym.
Jak nowy Ci się nie spodoba to wywalasz, a temu "KONAMI-WIN32PES6OPT stary" zmieniasz nazwe na "KONAMI-WIN32PES6OPT" i już.
Dzienki wielkie!!!!!pozdro
EbonH4wK
Jun 26 2007, 10:05
Dzięki się pisze .... Tak na przyszłość
Jeśli ktoś szuka talentów to polecam Ajax Amsterdam tam az sie od nich roi np Snijder Babel Huntelaar czy Mintea
zielony
Jun 30 2007, 00:10
Do obrony od siebie chciałbym dodać Heitinge ma ma 22 lata, wyśmienity obrońca już na starcie, bardzo szybki, dobrze gra głową. No i do tego ma 3 dodatkowe skille: Krycie, Obrona i Wślizgi ! GENIALNY
Na lewe skrzydło polecam Jansena 20 lat, również bardzo szybki, dobre dośrodkowanie (na starcie 80), bardzo dobry drybling.
Na ofensywnego pomocnika idealnie nadaje się D. Carvalho. 22 lata, piekielnie mocny i celny strzał, dobrze podaje, znakomicie bije wolne. Jak dla mnie magik ; )
Mam nadzieję, ze komuś pomogłem i że rzucicie oiem na tych grajków ; )
Pozdrawiam
...::DiDier::...
Jul 9 2007, 18:57
na bramkę polecił bym już gdzieś wymienianego Ustariego, w obronie Vrzogic, Senderos, potem Nigel de Jong , Ryan Babel , Jo , Alexandre Pato , Obinna , K.P Boateng , Anderson , Park Chu Young , Ashley Young , Kerlon , Vanden Borre Maloney
Polecam:
-Anderson (Porto)
-Nani (Sporting)
-Kuszczak (Manchester United)
-Dos Santos (Barcelona)
-Fabregas (Arsenal)
-Pato (Tego kolesia wyedytowa?em sam

)
Cytat(Ramzik @ Jul 9 2007, 21:15:00) [snapback]161938[/snapback]
Polecam:
-Anderson (Porto)
-Nani (Sporting)
-Kuszczak (Manchester United)
-Dos Santos (Barcelona)
-Fabregas (Arsenal)
-Pato (Tego kolesia wyedytowa?em sam

)
Anderson(man utd)
Nani (man utd)
milanista
Jul 9 2007, 22:20
Bramka: Yohan Pele (jaki? francuz, szybko si? rozwija, wysoki) W poprzednich PESach dobry by? Lewis ale w 6stce go zabrak?o

Obro?ca: Pique, Kompany. Kaebi
Pomocnik: Barnetta - niez?e staty i szybko si? rozwija
Atak:

Preferuj? murzynów. U mnie atak bez murzyna to atak do bani

Szczególnie polecam Babela z Ajaxu, staty mo?e jakie? nie nadzwyczajne, ale szybko si? rozwija i strzelam nim du?o bramek; Walcott - hehe jest na prawd? bardzo szybki, tylko z celno?ci? nie za dobrze
neoronaldo7
Jul 10 2007, 09:21
Ja polecam Kaebi i Ross(peruwiańczyk)
>Kornel<
Jul 10 2007, 13:19
Panowie w PES Shopie mozna wykupic takic graczy jak Pato czy Juan MAta ale gdy ich wykupie to jakos nie moge ich znalezc podczas okienka transferowego.Gdzie oni sie pochowali ? z gory dzieki
adison88
Jul 10 2007, 14:11
A masz w ustawienia ogolne /klasyczni zawodnicy/ TAK czy NIE ? powinno byc tak chyba.
karolek17
Jul 10 2007, 16:58
Gdzie moge znalezc takiego zawodnika jak Freddy Adu??
batman
Jul 10 2007, 21:06
Freddy Adu znajduje sie w PES - SHOPIE lub w Los Angeles Galaxy jeżeli twoj OF posiada ten zespół!!!! pozdro
>Kornel<
Jul 10 2007, 21:11
adison88 - ale wtedy beda graly te Maradony i inne mendy a ja nie chce tego.Potrafi ktos mi pomoc ?
batman
Jul 10 2007, 21:11
kolejne talenty to Wallner - świetny napastnik
Castillo- -------||--------
Ne - dobry środkowy pomocnik
Muntari - dobry defensywny pomocnik
Pepe - środkowy obrońca
Akoto - świetny środkowy obrońca
batman
Jul 10 2007, 21:16
Bentner , Shlaudraff , Lell , Baek Ji Hoon , Ribery , Anton Ferdinand , Piccolo , Wallace , (mam takie pytanie a nie chce tworzyć nowego tematu: co zrobić żeby obok mojej nazwy użytkownika było widać obrazek??bo mam ustawiony ale go nie widac przy postach???)
batman
Jul 10 2007, 21:55
dobra z avatarem już nie aktualne
...::DiDier::...
Jul 10 2007, 22:01
dobrzy są : Al Kahtani , Lucas Bilgia , Ardan Turan, Paul Anderson , Jao Moutinho , Liedson
szołpas
Jul 10 2007, 22:05
Cytat(>Kornel< @ Jul 10 2007, 21:15:02) [snapback]162311[/snapback]
adison88 - ale wtedy beda graly te Maradony i inne mendy a ja nie chce tego.Potrafi ktos mi pomoc ?
Oni sie chyba dopiero po sezonie pojawiają

pozdro;)
Ja to bym polecił:
shlaudraff-zajebisty napastnik , D.Carvalho- mocny strzał niezłe wolniaki
Mathieu-gra jak marzenie

Nasri-też niezły grajek a z polskich

niezły jest Sołdecki,Błaszczykowski i Brożek
>Kornel<
Jul 10 2007, 22:18
a nie da sie zeby oni w ogole nie grali ?

chce miec np Pato itd ale nie Pele i reszte ekipy...pomoz ktos
szołpas
Jul 10 2007, 23:20
Nooo tooo wykup se tych Pato,Adu itp. ;d (oprocz tych klasycznych zawodnikow) załacz ML ustaw sobie...cos tam ze maja byc zawodnicy wykupieni ;pp oni ci sie pojawia po pierwszym sezonie i gitarka ;p (jezeli nie wykupisz tych klasycznych zawodnikow i klasycznych druzyn to nie bedzie Pele,Maradona,Cantona.......... itp. )
Sora za OT
Bartolomeus
Jul 11 2007, 02:29
Wielu z Was ma problem z Maradoną,Pele czy Sanchezem w swojej karierze!
Dlatego proponuje SuperPatcha bo tam są drużyny klasyczne zamienione na młode talenty dlatego w classic Brazil jest Kerlon Pato czy Anderson zamiast Pele czy Zico !
A nowe młode talenty to:
*Quagliarella
*Richardson
*Fabiański
*Matthieu
batman
Jul 11 2007, 07:09
Cytat(>Kornel< @ Jul 10 2007, 23:22:24) [snapback]162337[/snapback]
a nie da sie zeby oni w ogole nie grali ?

chce miec np Pato itd ale nie Pele i reszte ekipy...pomoz ktos
Po prostu pobierz OF'a w kórym zamiast zawodników klasycznych będą młode talenty takie jak Kerlon , Pato , Jo , Vrzogic , Nuri Sahin i wiele innych !!!pozdro
elotto
Jul 11 2007, 10:13
gram na orange patchu i sa tam talenty jak:
-Marcelo- lewy obronca
-Bosinwga- prawy obronca
-Raul Albiol- srodkowy obronca
-Anton Ferdinand- srodkowy obronca
-Da Costa- srodkowy obronca
-Kursa- srodkowy obronca
-Jackson- srodkowy obronca
-Nyatanga- srodkowy obronca
-Mattson- srodkowy obronca
-Bouquet- srodkowy obronca
-Mavuba- defensywny pomocnik
-Ca- defensywny pomocnik
-Reo Coker- srodkowy pomocnik
-Luis Jimenez ofensywny pomocnik
-Nasri- ofensywny pomocnik
-Murray- skrzyd?owy
-Fabio Junior- skrzyd?owy
-Salugin- napastnik
-Amauri- napastnik
-Fernandinho- napastnik
-Mario Gomez- napastnik
-Agbonlahor- napastnik
-Okaka- napastnik
a reszte juz znacie
Ramzik
Jul 11 2007, 13:08
Cytat(pablo 109 @ Jul 9 2007, 21:46:26) [snapback]161952[/snapback]
Anderson(man utd)
Nani (man utd)
Hehe. Teraz już tak, ale to dla tych, którzy nie mają transferów porobionych
Ramzik
Jul 11 2007, 13:15
Cytat(>Kornel< @ Jul 10 2007, 14:23:04) [snapback]162106[/snapback]
Panowie w PES Shopie mozna wykupic takic graczy jak Pato czy Juan MAta ale gdy ich wykupie to jakos nie moge ich znalezc podczas okienka transferowego.Gdzie oni sie pochowali ? z gory dzieki
Jeśli w opcji Edit-->register player wrzucisz kolesi których wykupiłeś do jakiegokolwiek klubu, to będą w Master League nawet wtedy, gdy opcja z klasycznymi/ukrytymi zawodnikami będzie wyłączona. Aha, zapomniałem dodać, że wówczas zespoły w których znajdują się ci gracze muszą grać w dowolnej lidze w twojej karierze. Cieszę się, że mogłem pomóc
batman
Jul 13 2007, 13:41
Mitea , Emanuelsson , Rosales , Sneijder , Heitinga , Stekelenburg ,
.:KUNA:.
Jul 13 2007, 14:16
Fredy adu;]
jarek1989
Jul 13 2007, 14:24
Białkowski Janczyk

hehe
dj_adriano
Jul 17 2007, 09:26
Bade - bramkarz - 17lat a już ma wysokie staty
Pepe - nie do przejścia w obronie
Sergio Ramos - mistrz asyst
Ibson - walczak
Quagliarella - może staty nie za wysokie ale bardzo skuteczny
Derinho
Jul 17 2007, 09:35
Cytat(Bartolomeus @ Jul 11 2007, 03:33:20) [snapback]162358[/snapback]
Wielu z Was ma problem z Maradoną,Pele czy Sanchezem w swojej karierze!
Dlatego proponuje SuperPatcha bo tam są drużyny klasyczne zamienione na młode talenty dlatego w classic Brazil jest Kerlon Pato czy Anderson zamiast Pele czy Zico !
A nowe młode talenty to:
*Quagliarella
*Richardson
*Fabiański
*Matthieu
Tacy ludzie jak on robią niezłą głupotę wywalając takich zawodników.
A talentów nie wymienię bo nie gram w ML bo to kicz.
andree-e
Jul 18 2007, 01:10
Diego-Werder,,Aguero-Atletico,,Nani-Manchester,,Walcott-Arsenal,,Mikel-Chelsea,,Babel-Liverpool,,Mitea-Ajax,,Fernando Torres-Liverpool,,Carlos Tevez-West Ham,,Bosingwa-Porto,,Fabregas-Arsenal,,Bueno-Real Madryt Castilla,,,,Dużo piłkarzy ma słabe staty a gra sie nimi bardzo dobrze,2 sezonki w podstawowym składzie i trening po sezonie daje po 5 pkt.w kazdym prawie elemencie..no przynajmniej u mnie tak jest
*Pato (Santos) - Klasa sam dla siebie

*Jo (CSKA) - Wieża tyle ze w ataku
*Micah Richards (Man City) - Angielski talent na miare 2009 roku ;d
*Klass Jan Huntellar (Ajax) - Holender , super w ataku , fenomenalnie umie sie ustawic , niema mozliwosci spalonego (max.3 na 20/25 meczy||dzieki za uwage >Kornel<) jedyna wada to to ze ma 23 lata ;D
Potem zedytuje i dam cos jeszcze ;P
>Kornel<
Jul 20 2007, 22:07
w jakim sensie mysli fenomenalnie ?
Moze zle napisalem ale chodzi mi o to ze na 20-25 meczy byl max 3 razy na spalonym a gra na szpicy ;P moze to nic wyjatkowego ale dla mnie jest jednym z najlepszych mlodych (tak jakby;d) snajperow
*Tevez (West Ham United) - wiele razy opisywany
*Boateng (Herta??) - gralem nim jeszcze kiedys kiedys przy 1 karierze, jest mlody , szybko sie uczy , swietne podania
*J.Moutinho (Porto) - Deco2

*Kompany (HSV) - swietny belgijski mlodzik , dla mnie najwiekszy talent (wogole) tego kraju ;]
*Naldo (Werder) - niewiem czy mozna go nazwac mlodzikiem ale jest wysoki , skoczny , i ma mega strzal
*Mertersacker (jakos tak , Werder) - j/w
*Bale (Southampton , teraz Spursi) - 19 letni walijczyk o niezlej szybkosci , wysmienitym wolnym i wielka checia do rozwoju;]
*Bojan Krkic (Barca A/B) - mloda gwiazda Hiszpanskiej pilki (ma paszport) w grze bardzo szybko sie rozwija jest szybki i niewiarygodnie bramkostrzelny (32 bramki 28 meczy)
*Lima (N/OP Brazylijski) ma 20 lat , szybko sie uczy , dobrze gra glowa (180-190cm) , dobry rezerwowy
Każdy z zawodników jest w miarę młody

Niie bede pisał o Wallcotach, Quaresmach, Tevezach itd. bo każdy wie że są wspaniali
Calderon (NŚ ) równowaga i szybklość dryblingu 96 reszta statystyk tez dobra .
Schwarz(Nś) - 190 cm ! jak na 18 latka statystyki miodzio (dobra mentalność i siła strzału ) 8 gwiazdek
Elto(OP)- nie to nie ten z Legii . 9 statystyk po95 lub więcej 8 gwiazdek !
J.Sosa(PB) - szybki dobry drybling i technika
Obina(NŚ) - 7 statystyk po95 lub więcej nigdy nim nie grałem . kusi mnie

Arce(NŚ) - skoczny , atak ,równowaga dokł. dryblingu i reakcje 95 lub wiecej

Ramon(OP) - 10 statystyk po95 lub więcej nigdy nim nie grałem strzela dla Manchesteru ( narazie

)
Lee Dong-Gook(nś) - szybki mocny strzał dobra technika . grałem nim w napadzie 2 sezony teraz ława (higuain go wygryzł

)
Rodrigo Tiui(Nś) - 11 statystyk po 95 lub więcej nie lubię nim grać ale mój brat nim wymiata
Wendel(pb) - to dopiero rzeźnik 12 statystyk po 95 lub więcej
De La Red(Dp) - dobrze mi się nim strzela

Miguel Torres(ob) - dosyć szybki lubię nim grać
Reinke(BR) - dobra równowaga i reakcje
Higuain(NŚ) - wytrzymały szybkiii , dobra technika i rzuty wolne no i potężny strzał

Mój pupil !!
Heitinga(ob)- silny strzał dobra gra głową i skoczność
Ja kogoś sobie przypomnę to napiszę .
andree-e
Jul 21 2007, 10:04
HUGO ALMEIDA-wieżowiec z Werderu,masywny napastnik ale z bardzo dobrą koordynacją i oczywiście przy takim wzroście super gra głową,lewonożny,GARETH BALE-Totenham,lewy obrońca,dobrze wykonuje rzuty wolne,lewonożny,SERGIO RAMOS-Real Madryt,bardzo szybki obrońca,WILHELMSON-As Roma,dobry drybler,mistrz asyst,potrafi zwód Ronaldinho,RAUL MEIRELES-Fc Porto,dobry ofensywny pomocnik,EWERTHON-Real Zaragoza,szybki napastnik bądz skrzydłowy,niski ale dobrze gra głową,NASRI-OL.Marsylia-młody,dobry pomocnik,MIDO-Totenham-wysoki napastnik,mistrz gry głową,PROTO-solidny młody bramkarz,J.MOUTINHO-Sporting,młody pomocnik,lecz słabo sie rozwija
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.