Od kilkunastu dni gram na PS3 po kilka meczyków najpierw Fifa10 potem Pes10 i tak na zmianę.
Zaznaczę, że nie spędzam na graniu zbyt wiele czasu - dlatego od niemal zawsze gram na poziomie "Regular". Tak samo jest w przypadku tych demówek.
W Pesie na plus zaliczam grafikę, która wyprzedza Fifę o bardzo duży krok.
Oprócz tego, o czym pisałem wcześniej o Pesie (nagminne cofanie się drugiego napastnika, do którego kierujemy podanie pod bramką przeciwnika) rzuciło mi się w oczy jeszcze kilka kwestii.
W sytuacji sam na sam - krótki róg u bramkarzy to sito identyczne jak w wersji 2008.
Holowanie piłki skrzydłem przez połowę boiska, zejście do środka i podanie do tyłu to wg mnie powrót do numeru "6" (bramka pada w co najmniej 80% przypadków).
Żenujące jest w moim odczuciu ciągły brak możliwości natychmiastowej kontry kiedy bramkarz złapie futbolówkę. Nie potrafię zrozumieć dlaczego celowo musi potrzymać piłkę w rękach przez kilka sekund zamiast wyrzucić ją natychmiast do zawodnika znajdującego się w idealnej pozycji do kontry.
W Fifie nie zauważyłem tego typu kwestii.
Bardzo podoba mi się niemal perfekcyjna kontrola nad zawodnikiem w czasie obrony. Na kontrę od bramkarza nie trzeba czekać. Wyrzut wykonywany jest wtedy, kiedy tego chcę. O holowaniu piłki przez połowę boiska można zapomnieć.
Mecze, które rozgrywam w Pesie równorzędnymi drużynami (Barca vs Live) wygrywam 3:1, 2:0. W Fifie gram Barcą najczęściej przeciwko Bayernowi, czyli drużynie statystycznie gorszej. Często remisuję a wygrana dwubramkowa zdarza się baaaardzo rzadko. Kiedy gram z drużyną równorzędną - Chelsea - najczęściej przegrywam.
Nie porównywałem tych serii we wcześniejszych latach ponieważ zawsze z zasady stawałem po stronie Pesa. Nie wiem jak było w przeszłości, ale tym razem slogan typu: "gra w Fifę ten, kto nie daje rady w PES" jest zwykłym kłamstwem.
Czy to jest na plus dla Fify? Szczerze powiedziawszy nie wiem... bo lubię wygrywać

Najpewniej zdecyduję się na obydwie gry. Kiedy już zmęczę się przegrywaniem w Fifę - zasiądę do Pesa... just for fun

))))
pozdrowionka