CYTAT(DaKus @ Sep 18 2009, 06:58)

Ślepcem trzeba być żeby nie odczuć zmian w rozgrywce w najnowszej odsłonie PES'a. Większość osób, które bluzga na KONAMI to gówniarze/smarkacze, które jarają się łatwą, przepakowaną i cukierkową FIFA...
Zgadzam się z Tobą w 100%.
Nie ma nic tak złego w tej grze żeby ją zostawić na półkach w sklepie.
Panowie, Panie i dzieciaki (większość bo około 99%).
Chciałem wam powiedzieć, że w samej grze nie jest najważniejsze to jaka jast grafika i ilość lig wraz z licencjami.
Co prawda większość już nie pisze o licencjach i dużej ilości lig jakie są w produkcji EAS.
Teraz panuje moda na kolorowe świecące postacie, które tylko czekają na to żeby na nie patrzeć w przybliżeniu i podniecać się na każdy ich widok.
Mówicie, że nie faworyzujecie FIFY, to dlaczego tak wiele słów krytyki z waszej strony? Dlaczego nikt nie krytykował dema FIFY? Czyżby przemówiła do was "bajkowa" grafika i świetnie wyglądające ludziuki z pięknymi zwodami i zajebiście szybkim czasem reakcji (na który tak bardzo narzekacie)?
Teraz weźcie piłeczke do ręki na przerwie między lekcjami i zagrajcie sobie z kolegami z ławki i powiedzcie czy kiedykolwiek udało wam siętak szybko składnie i dokłądnie rozegrać (w waszym przypadku pozbyć się piłki) żeby jej nie stracić.
Odpowiedź brzmi nie!
Nie jesteście w stanie odegrać piłki w tak szybkim czasie gry, a to dlaczego. Ponieważ podczas gry panuje cały czas ruch i co najważniejsze nie zawsze jesteście w stanie odegrać piłkę w danej pozycji w jakiej się znajdujecie. Bo jeśli jesteś mańkutem i nie umiesz kopnąc piłki prawą nogą to jej nie kopniesz, nie zawsze piłka jest w takim położeniu, że da się ją kopnąć żeby doleciała do żądanego miejsca. Ktoś napisze "koleś nie wiem jak Ty ale ja gram w świetnym klubie piłkarskim i nie takie bramki strzelałem" Odpowiem "gówno prawda". Chwalić się możesz księdzu na spowiedzi ale nie mi kity ktoś będzie pociskał.
Wracając jednak do tematu gry. Podania są całkiem przyjemne, trzeba tylko odpowiedni wcześniej przewidzieć 2-3 podania do przodu albo przynajmniej co będzie się zamierzało zrobić w aktualnie tworzonej akcji.
Na temat przyjęcia piłki też już czytałem jakieś negatywy. Większość graczy gra z takim zamiarem, że jeśli piłka leci w jego strone to on już trzyma kursory w stronę bramki wtedy nie dziw, że piłka odskakuje 10m do przodu czy też odbija się od czegoś, kogoś.
Dośrodkowania z lini końcowej... Takie cudo jak ktoś wcześniej wypisywał, że zamierza dośrodkować piłkę, z samej lini jest ładną bajką na dobranoc. Kto widział w jakim kolwiek meczu dwie akcje skrzydłami jak pomocnik, czy też napastnik dośrodkował na pole karne z samej lini końcowej? Chyba nikt... bo przy takich zagraniach zawsze jest obrońca który przeszkadza i najczęściej takie podania albo są blokowane, albo są już spóźnione.
Tak więc reasumując, gra jest wykonana bardzo dobrze, gra się przyjemnie i nie ma co narzekać na te minusy, które wypisują nam dzieciki z nextgen konsoli których olśniła bajkowa graficzka z fify. Bo te minusy nie są minusami a wręcz przeciwnie zbliżają nas w stronę realizmu.
Panowe z KONAMI zrobili krok w dobrym kierunku i jedynie możemy czekać na wersje finalną. Miejmy nadzieje, że zmiany jakie są dokonane w późniejszej wersji i któe były tutaj wymienione będą prawdziwe.
Pozdrawiam prawdziwych fanów symulacji!