Teraz i ja dorzucę swoje 3 grosze. Początkowo demo wydawało mi się do bani, ale to tylko wina głupich przyzwyczajeń z PESa 09, w którego gram do dziś, po paru meczach wróciła mi radość z gry

Po kolei:
+Taktyka, po raz pierwszy ustawienie i zarządzenia taktyczne mają znaczenie w grze tego typu, trochę FMa w PESie, co mi się osobiście podoba.
+Powrót bomb z dystansu, z jednej strony, trochę głupio patrzeć jak z każdej pozycji ~30m Messi ładuje piłę w światło bramki, ale zawsze takie bramki człowiekowi się podobały (czasy PESa 4, gdzie z 40 metrów wpadały piłki w okienko...świetne ;D)
+Mimo wszystko grafika, niby niezbyt ważna, ale miło patrzeć na postępy Konami w tej dziedzinie. Ktoś już wcześniej wspominał o zbytnim cieniowaniu twarzy, które rzeczywiście lekko przeszkadza, ale i tak jest świetnie.
+Bramkarze przy rzutach rożnych, nadal można im władować piłkę z 20 metrów kulając ją obok niego, ale przy rzutach rożnych, gdy tylko pójdzie za głębokie dośrodkowanie na 2,3 metr, piłka ląduje w rękach bramkarza
+Rzuty karne - pełna kontrola.
-Bugi, brak animacji markowania strzału, co jest dla mnie totalną porażką tego dema (miejmy nadzieję, że poprawią to do wersji finalnej)
-Zbyt łagodni sędziowie.
-Opóźnienie reakcji zawodników - ta sam sytuacja co z markowanie strzału, miejmy nadzieję, że poprawią to do wydania pełnej wersji gry
Wreszcie PES wraca na dobrą drogę, więcej gry zespołowej, mniejszy nacisk na umiejętności indywidualne gwiazd, znów trzeba pomyśleć jak rozgrywać piłkę by przedostać się pod pole karne przeciwnika, tym samym tryb BaL w tym roku będzie na bank trudniejszy niż w zeszłym ;] Nie mogę się już doczekać pełnej wersji gry.