Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Demo PES2010 - opinie
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
jacekz40
happy.gif Jeszcze jedna uwaga dotycząca bramkarzy, nie wiem skąd w tylu opiniach na plus zaliczona zostaje postawa bramkarza, przecież to wygląda jeszcze gorzej jak w 2009 dry.gif są sytuacje w których bramkarz nawet w ogóle nie wykonuje ruchu jak kołek, inne gdzie puszcza szmaty, toczącą się piłkę , która lekko przelatuje za linię bramkową po rekach lub po nogach, miałem już kilka takich sytuacji, grając zaledwie kilkadziesiąt minut.
DAK
Włączając manualnego bramkarza (najczęściej przy sytuacji sam na sam) nie jest tak źle, czasem można wybronić niesamowite strzały.
Jimmy Floyd
W PESach gra bramkarzy nigdy nie była pozbawiona błędów. Apogeum osiągnięto w PES 2008 . Mam nadzieje że KONAMI uda się przez miesiąc zbalansować ten jakże niezwykle ważny dla przyjemności gry aspekt. Żeby nie zdarzały się kanały takie jak 2 lata temu i żeby między słupkami nie stały roboty tak w zeszłym roku. Chciałem jeszcze sprostować wcześniejszą wypowiedź. Otóż w grze pressingiem jednak nadal zawodnicy wykonują wślizgi bez naszej komendy, także trzeba uważać trzymając strzał lub podanie w obronie. Zauważyłem jeszcze jedną fajną rzecz w menu drużyny. Zrezygnowano z 1 zakładki statsów zawodnika odnośnie jego preferowanych pozycji na boisku. Dla osób mniej spostrzegawczych podczas gdy chcemy przypisać zawodnikowi inną pozycję - z lewej strony obok sygnatur tychże pozycji wyświetlają się w słupku te preferowane ( oczywiście można przypisać dowolną pozycję lecz wtedy ocena średnia spada drastycznie w dół. Odnoszę wrażenie że przekłada się to na obraz jego gry zarówno przy wyborze odpowiedniej pozycji jak i przy błędnym ustawieniu - czyli kolejny krok ku realizmowi. Co do uciekającej jedynki czy nazwiska nag głową zawodników to jestem spokojny, w demach takie rzeczy to normalka, tym bardziej że jest to na tyle zuważalne że na pewno wyeliminują ten błąd w wersji finalnej.
Rokefeler19
wedlug mnie dawno nie bylo takiego fajnego pro.na poczatku ciezko bylo mi sie przyzwyczaic ale jest ok nawet bardzo.podobaja mi sie animacje ale mozliwosci rozegrania akcji.ale niestety 1 duzy MINUS.bierze mnie na wymioty gdy patrze na gre bramkarzy.ich interwencje czasami sa tragiczne.raz jak strzelilem prosto w bramkarza z 40metrow a on rzucil sie jak kaleka do gory i puscil bramke to wylaczylem gre.musza to naprawic bo bedzie przez ten element spalona cala gra
DAK
CYTAT(Jimmy Floyd @ Sep 24 2009, 13:03) *
Chciałem jeszcze sprostować wcześniejszą wypowiedź. Otóż w grze pressingiem jednak nadal zawodnicy wykonują wślizgi bez naszej komendy, także trzeba uważać trzymając strzał lub podanie w obronie.

zgadza się, ale teraz te automatyczne wśligi kończą się zazwyczaj sukcesem wink.gif co nie zmienia faktu, że jest to jakiś mały bug.

EDIT. Co za bramka http://www.youtube.com/watch?v=pw407vl3dsk...ec-HM-fresh+div
Jimmy Floyd
Ciąg dalszy plusów:)
+ Wybicia nogą bramkarzy. Silne i na tyle płaskie żeby przyjąc piłkę i skutecznie przeprowadzić kontre. W poprzednich odsłonach był z tym kłopot bo bramkarze kopali takie liście że przeciwnik zawsze zdążał ustawiać się do pojedynku główkowego.

+ Kontrola zawodnika przy liniach bocznych. W sytuacjach gdy zawodnik wyjeżdża już prawie z piłką za linię boczną (np. u góry ekranu) wystarczy skierować analoga po przekątnej w dół - nie dość że wyciągnie piłkę prawie że z autu to jeszcze jednocześnie zmieni kierunek biegu przy jednoczesnym zachowaniu kontroli - miód. (Coś na wzór "HEEL RUSH FEINT" tylko bez użycia piętki smile.gif ) W PES 2008 również w podobny sposób można było kontrolować drybling ale nie dość że zawodnik nienaturalnie "przyklejał" się do linii to jeszcze groziło to naciągnięciem lub naderwaniem wszystkich mięśni tych dwu- i czterogłowych smile.gif

+ Jestem pod dużym wrażeniem ustawień "Team style" czy strategii drużynowej jak kto woli - brzmi poważniej i odekwatniej do jej efektywności. Jeszcze nigdy ustawienia strategii nie sprawiały tyle frajdy!!!. Wrażenia jak z Football Managera - nie przesadzam. Zmiany ustawień gry zespołu widoczne są od razu po wznowieniu meczu. A zakres ustawień od 0 - 100 ( może lekko przesadzony zważywszy na fakt że nie da się określić tak szczegółowo intensywności danych zachowań) to świadczy o tym że poświęcono ustawieniom strategii drużyny mnóstwo czasu tak aby oddawały realia boiskowe.

+ PODANIA NA DOBIEG !!! i te ze skrzydła i prostopadłe rewelacja. Rok temu były tak skuteczne że psuły całą rozgrywkę - gra byłą po prostu banalna. Teraz trzeba wielkiego wyczucia żeby podać na dobieg. Zarówno w określeniu sily jak i kierunku 360 stopni sprawdza się i w tym aspekcie znakomicie, zdarza się niejednokrotnie podać ze skrzydła do bramkarza mając jeszcze w pamięci przyzwyczajenia z zeszłego roku gdy wystarczyło określić tylko kierunek podania i wcisnąć do mola podanie na dobieg - piłka zawsze trafiała do adresata. Teraz odnoszę paradoksalne wrażenie że gra cyfrowym przyciskiem podania na dobieg stała się wręcz maualna.

+ Drobne smaczki takie jak komunikacja zawodników podczas meczu - wskazywanie ręką zawodnika do krycia, przejęcia, czy zagęszczenia pola gry, mimika zawodników już przy ustawieniach LOW!!! - coś dla posiadaczy słabszych maszyn - sam gram na laptopie więc nic tylko się cieszyć.

- Ustawienia w murze max +2 przy czym nie można zrezygnować z zawodnika w murze przy rzucie wolnym z dalszych odległości 40 < metrów, także jeden zawodnik mniej w obronie. Osobiście dziwie się takiemu zabiegowi zobaczymy jak będzie w wersji finalnej
Mógłbym wymienić jeszcze parę minusów bo niewątpliwie są ale po co powielać oczywiste fakty o których piszecie: zachowania bramkarzy czy przeskakujący ekran. Osobiście uważam że taka jest natura gier demonstracyjnych i ostatni raz daje kredyt zaufania KONAMI na dopięcie całego materiału tak żeby pozbawiony był tych najbardziej rażących oczy błędów, reszta taka jak sporadyczne przenikanie się zawodników czy piłki jest obecna we wszystkich grach i minie jeszcze sporo czasu zanim będzie można oczekiwać od programów niezawodności i braku defektów.
dojt
Dobra bramka :-D
Mi się ostatnio udało przelobować bramkarza z około 20 metrów :-D Cudeńko. Dlatego chciałbym dodać- loby zostały usprawnione. W poprzednich edycjach pokonanie bramkarza w ten sposób było praktycznie nie możliwe. Teraz zawodnicy zgrabniej podcinają piłkę, nadając jej parabolę lotu umożliwiającą przelecenie nad bramkarzem i finisz w siatce :-D
lukasz44
Ej a jakie są minimalne wymagania ?
Jimmy Floyd
CYTAT(DaKus @ Sep 24 2009, 14:27) *
zgadza się, ale teraz te automatyczne wśligi kończą się zazwyczaj sukcesem wink.gif co nie zmienia faktu, że jest to jakiś mały bug.

EDIT. Co za bramka http://www.youtube.com/watch?v=pw407vl3dsk...ec-HM-fresh+div

Prawie jak Trinity z Matrixa hehe. Prosze, prosze Ibra 2 miesiące w Katalonii i już go naśladująsmile.gif
.::NorD::.
Cz komuś wyszedł poprawnie fake shot na klawie jak w tym filmiku z 53sek. ???
http://www.youtube.com/watch?v=29Ei4TFgRNg
p3sman
CYTAT(lukasz44 @ Sep 24 2009, 14:47) *
Ej a jakie są minimalne wymagania ?

Minimalne wymagania:
Procesor Pentium IV 2.4 GHz lub lepszy
1 GB RAM
8 GB wolnego miejsca na dysku twardym
karta graficzna z DirectX 9.0c, 128 MB RAM, która obsługuje Pixel Shader 2.0 (GeForce FX, Radeon 9700 lub lepsza)

Zalecane wymagania:
Procesor Intel Core 2 Duo T5870 2.0 GHz lub Athlon 64X2 Dual Core 4000+
Karta graficzna GeForce 7900 lub Radeon HD 2400 Series
2 GB RAM
8 GB wolnego miejsca na dysku twardym
DirectX 9.0c
TommyD88
Teraz i ja dorzucę swoje 3 grosze. Początkowo demo wydawało mi się do bani, ale to tylko wina głupich przyzwyczajeń z PESa 09, w którego gram do dziś, po paru meczach wróciła mi radość z gry wink.gif Po kolei:

+Taktyka, po raz pierwszy ustawienie i zarządzenia taktyczne mają znaczenie w grze tego typu, trochę FMa w PESie, co mi się osobiście podoba.
+Powrót bomb z dystansu, z jednej strony, trochę głupio patrzeć jak z każdej pozycji ~30m Messi ładuje piłę w światło bramki, ale zawsze takie bramki człowiekowi się podobały (czasy PESa 4, gdzie z 40 metrów wpadały piłki w okienko...świetne ;D)
+Mimo wszystko grafika, niby niezbyt ważna, ale miło patrzeć na postępy Konami w tej dziedzinie. Ktoś już wcześniej wspominał o zbytnim cieniowaniu twarzy, które rzeczywiście lekko przeszkadza, ale i tak jest świetnie.
+Bramkarze przy rzutach rożnych, nadal można im władować piłkę z 20 metrów kulając ją obok niego, ale przy rzutach rożnych, gdy tylko pójdzie za głębokie dośrodkowanie na 2,3 metr, piłka ląduje w rękach bramkarza
+Rzuty karne - pełna kontrola.

-Bugi, brak animacji markowania strzału, co jest dla mnie totalną porażką tego dema (miejmy nadzieję, że poprawią to do wersji finalnej)
-Zbyt łagodni sędziowie.
-Opóźnienie reakcji zawodników - ta sam sytuacja co z markowanie strzału, miejmy nadzieję, że poprawią to do wydania pełnej wersji gry

Wreszcie PES wraca na dobrą drogę, więcej gry zespołowej, mniejszy nacisk na umiejętności indywidualne gwiazd, znów trzeba pomyśleć jak rozgrywać piłkę by przedostać się pod pole karne przeciwnika, tym samym tryb BaL w tym roku będzie na bank trudniejszy niż w zeszłym ;] Nie mogę się już doczekać pełnej wersji gry.
jaaaa
a ja mam Real, Inter i Man Utd dzieki patchowi biggrin.gif. Jak kto niewierzy to prosze fotki biggrin.gif

YaYeti
ja spelniam wsyztskie wymagania tylko ten procek mam 1,81mhz i niestety mam ustawione na low, zeby nie procek by smigalo na high
ShockER
Co to za patch? ;p
JnR
To jest patch stworzony przez kogoś nie przez KONAMI więc ja jego raczej ściągał nie będe... już tylko miesiąc.. wytrzymam a KONAMI może wypuści jakieś pare drużyn..
Pelas
temat z patchem na evo-web: http://forums.evo-web.co.uk/showthread.php?t=54588
jaaaa
watpie aby konami cos zrobilo, ale zawsze lepszy ten patch niz nic...
Rasialdinho0
Chyba wkoncu kupie oryginala wink.gif , bo od pesa 6 to nie bylo warto.

Online podobno jest naprawiony i ma niebyc lagow a pokoje maja byc jak w pesie 6.
DAK
moja obrona w polu karnym http://www.youtube.com/watch?v=iO7j0Wy8xQg

spodobało mi sie jak po honorowym trafieniu Messi przybił sobie "klepkę" z Puyol'em, takie smaczki bardzo cieszą smile.gif
Rasialdinho0
Jest juz intro

http://www.youtube.com/watch?v=nfCwmOJ430s
DAK
CYTAT(Rasialdinho0 @ Sep 24 2009, 18:37) *

dodaj, że intro z Winning Eleven 2010, szkoda że demo jest dostępne (narazie) na konsole bo z opini Userow, którzy już grali wynika, że jest lepsze od Pesa.

EDIT. Pare filmików
http://www.youtube.com/watch?v=uQiVC1I9EgA
http://www.youtube.com/watch?v=Jdx6wfE9b8g
Rasialdinho0
CYTAT(DaKus @ Sep 24 2009, 19:32) *
dodaj, że intro z Winning Eleven 2010, szkoda że demo jest dostępne (narazie) na konsole bo z opini Userow, którzy już grali wynika, że jest lepsze od Pesa.

EDIT. Pare filmików
http://www.youtube.com/watch?v=uQiVC1I9EgA
http://www.youtube.com/watch?v=Jdx6wfE9b8g

gra wydaje sie byc szybsza , nie wiem czy to dobrze , mi pasuje takie tempo jak jest teraz

edit:

czytam sobie to forum :

http://kitanamedia.com/forums/viewtopic.ph...82&start=20

tutaj ludzia pisza ze demo WE 2010 jest duuuzo lepsza od dema PESA 2010.

Mam nadzieje ze finalna wersja PESa 2010 i WE 2010 beda takie same, boje sie zeby nie okazalo sie ze Japonczyki zostawia sobie swietnego WE 2010 a reszta dostanie takiego PESa 2010 jakiego teraz mamy.
DAK
A ja mam nadzieje, że WE 2010 będzie także na PC.
JnR
Jak dla mnie to gra ta i ta zawsze były praktycznie takie same i tak jest teraz.. praktycznie zero różnicy... jest taka różnica że mogą pograć Brazylią a nią są na 100% lepsze wrażenia z gry niż Niemcami... gra jest taka sama , szybkość gry może wynikać z nagrania.... wcale nie musi tak być. Ile razy widziałem filmik z PES jakby gość miał domontowany motor z tyłu. Gra ta i ta to jest to samo i dla mnie się niczym nie różni.
Rasialdinho0
Ludzie mowia ze lepiej sie gra w WE niz PESa.

Podobno tez konami ma dac drugie demo z "poprawionym" kodem PESa albo demo WE na pcta. Zobaczymy....

http://www.youtube.com/watch?v=7k082QrkmgU - w opcjach jest szosty poziom trudnosci "superstar" ,w pesie mamy 5 tylko :/

w WE sa rozne siatki

77mik77
CYTAT

Nie wiem .. nie wiem..
Po raz pierwszy decyduję się na Fifę.

Czy nikt nie zauważył zachowania zawodników, który został pokazany na ww filmie?
Mnie juś kilka razy zdażyło się, że idę na bramkę, równolegle ze mną po drugiej stronie bramki nadciąga pomoc. Zamiast strzelać postanawiam podać ... i co się okazuje? Mój kolega z drużyny nagle postanowił cofnąć się o dwa metry do tyłu...

No nie wiem..
W życiu nie widziałem, żeby napastnik w Barcelonie zachował się w taki sposób.

Było kilka innych błędów ale coś takiego to raczej nie zwykły bug. Jestem zniechęcony jak gościu z przytoczonego wywiadu.
DAK
Niestety, WE2010 nie będzie w wersji na PC
http://www.konami.jp/we/portal/product_01.html
Rasialdinho0
Miejmy nadzieje ze WE i PES beda takie same
thmc88
na top playerze nigdy nie będziesz miał tyle swobody co na tym filmiku ..
pes 2010 to póki co gra dużo lepsza niż 2 ostatnie odsłony. Czy lepsza od pesa 5 ? nie wiem, bo w wersji finalnej wszystko może sie zmienić.
I jeszcze jedno, często czytam narzekania na za mocne strzały, w idealnym pesie 6 zaczynałem gre online od minięcia 1 rywala i strzału z środka boiska. Ile tak goli strzeliłem ? gdzieś 2x więcej niż bezpośrednio z rzutów rożnych. Idealna gra hah.. Pes 2010 idzie w strone symulacji, a nie zręcznościówki jak 6stka
Rasialdinho0
wow biggrin.gif

http://www.youtube.com/watch?v=4QM60F6xG9Y
miro25lp
W sumie dopiero sie zarejestrowałem ale to akurat nieważne :-)

w pesa gram od dawna, jeszcze na playstation :-)

chce sie podzielić tylko jednym faktem

od pesa 2008 mam taką dziwną rzecz że jak włączam sli ( mam 2x 8600 gt) i nie włącze przy tym wygładzania to gra średnio idzie mi 120 k/s

zrobiłem to z demem 2010 i to samo sie stało
zmierzam tylko do tego że jak sie ma 120 k/s to nie ma opóźnienia reakcji

gra sie zupełnie inaczej, ale jak można sie domyśleć gra przyśpiesza i traci swój urok, na kamerze wide wygląda to tak sobie, ale na normal śmiesznie

dochodze do wniosku że skoro przyśpieszenie gry eliminuje opóźnienie to konami zrobi to samo, tylko może zrobią to delikatnie np. przyśpieszą 1.5 raza
ale jestem pewien że wtedy zabije to gre :-(

pozdr

jacekz40
wink.gif Niewielu piszących zwracało uwage na kwestię strzału, jeżeli nic się nie zmieni w pełnej wersji to chyba w końcu laugh.gif będzie jakaś różnica w sile strzału i sami będziemy mieli wpływ na ten czynnik. W poprzednich wersjach tylko można było lekko wciskać przycisk strzału, bo jak mocniej wszystko szło w kosmos i to niezależnie czy z 5m czy 30 m.
Jimmy Floyd
Dopiero co zachwalałem system dryblingu (szczególnie przy liniach bocznych) a tu znowu drugi rok z rzędu ten sam rażący po oczach bug - piłka przekraczająca ponad połową swej objętości linię boczną boiska. Oby zostało to tym razem poprawione w wersji finalnej. Oczywiście nadal uważam, że system dryblingu przy odrobinie modyfikacji w czas reakcji na komendy gracza będzie najlepszy ze wszystkich PESów.
rejcik
CYTAT(Jimmy Floyd @ Sep 25 2009, 14:16) *
Dopiero co zachwalałem system dryblingu (szczególnie przy liniach bocznych) a tu znowu drugi rok z rzędu ten sam rażący po oczach bug - piłka przekraczająca ponad połową swej objętości linię boczną boiska. Oby zostało to tym razem poprawione w wersji finalnej. Oczywiście nadal uważam, że system dryblingu przy odrobinie modyfikacji w czas reakcji na komendy gracza będzie najlepszy ze wszystkich PESów.

http://www.youtube.com/watch?v=v-yk9UDU0HU

przecież aby był aut lub gol musi przekroczyć całą swoją objętością
Dawidi
eee? Nie rozumiem Cię. Chodzi o to, że jak piłka przekroczyła ponad połową objętości linię, to powinien być aut? No niestety zmartwię Cię, ponieważ aut jest wtedy, gdy piłka przekroczy linie CAŁYM swym obwodem.

CYTAT
6.Aut – sytuacja, w której piłka całym obwodem przekroczyła linię boczną boiska.
Smoti
Witam
Chciałbym i ja podzielić sie z Wami swoja opinia(po rozegraniu 10 meczów na roznych poziomach) dotyczaca PES2010.
Nie bede tutaj przedstawiał + i - poprostu napisze moje subiektywne odczucia a wiec,gra wreszcie ma to coś PESowskiego czego nie było ani w wersji pes 2009 ani (w totalnej klapie)pes 2008.Oczywiscie kazdy ma prawo pisac o nowej wersji ze to za wolno podaja,bramkarze robia kiksy,Messim mozna jechac przez pol boiska i nikt cie nie zatrzyma,a to ze niektore twarze sa jak z planety małp,badz sedzia sie myli,ale czy to tak naprawde psuje gre??otóz uwazam ze nie przeciez w realnym footballu równiez sedziowie sie myla(czasami co pokazuja powtorki wrecz katastrofalnie),błedy bramkarskie np. Boruc ze Słowacja(tatastrofa),Messi juz nie jednokrotnie pokazał ze potrafi bigac z piłka przy nodze i nic i nikt nie jest w stanie mu jej zabrac,a co do tych "powolnych lub spoznionych podan"mam wrazenie ze konami zrobiło to specjalnie po to by przewidywac\czytac gre zanim dostanie sie piłke,mnie to np.wogole narazie nie przeszkadza,a nawet podoba. Grałem na kilu poziomach(trzech najwyzszych)na TOP dostałem niezla lekcje pokory od Barcelony(0:4)wiele zwodow wykonuje sie inaczej niz w poprzednich czesciach co sprawia ze trzeba sie gry uczyc na nowo(i czy nie o to chodzi w tym wszystkim??).Animacje sa piekna choc niektore takie odgrzane,menu nowoczesne i naprawde ładnie wyglada,gra nie ma duzych wymagan i to tez plus dla konami. Juz mi slinka leci na pelna wersje kupie bede grał i czekał na patche ktore jak co roku sprawiaja ze gra sie przyjemniej.
Pozdrawiam
Jimmy Floyd
CYTAT(Dawidi @ Sep 25 2009, 14:26) *
eee? Nie rozumiem Cię. Chodzi o to, że jak piłka przekroczyła ponad połową objętości linię, to powinien być aut? No niestety zmartwię Cię, ponieważ aut jest wtedy, gdy piłka przekroczy linie CAŁYM swym obwodem.

Hehe tyle lat gry i taka gafa sad.gif słusznie słusznie. Jak człowiek na siłe szuka dziury w całym to zapomina o elementarnych przepisach i miesza mu się w głowie smile.gif
2pac
CYTAT(Jimmy Floyd @ Sep 25 2009, 14:46) *
Hehe tyle lat gry i taka gafa sad.gif słusznie słusznie. Jak człowiek na siłe szuka dziury w całym to zapomina o elementarnych przepisach i miesza mu się w głowie smile.gif

A więc prawda jest taka. Cieszmy się tym co mamy. PES 2010 jest dobrą grą, choć mogła być lepsza smile.gif
bleble
http://www.youtube.com/watch?v=ZP78AN3Wf8I

wspaniała reakcja bramkarza wink.gif

ps: pozdrawiam wszystkich, mój pierwszy post
Bakel
Panowie, wyrażenie "całym obwodem" znaczy, że jeżeli prosta równoległa, przechodząca przez średnicę piłki jest poza polem gry, to wówczas mówimy o aucie.

Dawidi
Nie, to nie znaczy to wink.gif Aut i bramka określona jest tymi samymi słowami. Całym obwodem. I to nie znaczy połową obwodu. Jest to zrobione po to, żeby było dokładniej. Po kij ktoś ma się zastanawiać, czy to już była połowa obwodu, czy jeszcze nie. A cały obwód widać dokładniej. Naprawdę wystarczy obejrzeć trochę meczy w TV no chłopaki - nie róbcie draki wink.gif
Bakel
Mogę się z Tobą założyć o skrzynkę browarów, że jest tak jak ja mówię. wink.gif
jacekz40
tongue.gif Oj znawcy piłki !!! Co wy wypisujecie! Aut jest gdy piłka przekroczy linię całym obwodem (CAŁYM) I tyle KROPKA!
.::NorD::.
CYTAT(bleble @ Sep 25 2009, 22:31) *

no to zabłysłeś huh.gif
barman_2000
CYTAT(Bakel @ Sep 26 2009, 08:12) *
Mogę się z Tobą założyć o skrzynkę browarów, że jest tak jak ja mówię. wink.gif

no to szykuj te skrzynke bo ile razy to bylo walkowane ze musi przekroczyc calym obwodem, dla niezrozumialych czyli wtedy kiedy cala pilka wyjedzie za linie, ile razy byla klotnia o to czy byla bramka czy nie bo pilka byla na linii a sedzie uznawal bramke i potem byl wielki szal, a po drugie wystarczy obejzec jakies studio pilkarskie i tam jest prawie zawsze dyskusja o tym
psmaras
CYTAT(bleble @ Sep 25 2009, 22:31) *

No to tak dla rownowagi smile.gif
http://www.youtube.com/watch?v=St5xK0Qvicw...r_embedded#t=25
Jimmy Floyd
CYTAT(Bakel @ Sep 26 2009, 06:50) *
Panowie, wyrażenie "całym obwodem" znaczy, że jeżeli prosta równoległa, przechodząca przez średnicę piłki jest poza polem gry, to wówczas mówimy o aucie.

Dzięki za przedstawienie graficzne i wizualizacje mojej myśli. Właśnie o tym wczoraj mówiłem. Tylko zasugerowaliście się tym moim niefortunnym określeniem "ponad połowa obwodu". Jestem wzrokowcem i humanistą a te dwie cechy nie idą ze sobą w parze czytaj - brak ścisłego umysłu smile.gif
Ale do rzeczy macie tutaj link. Zapraszam do dyskusji, ale według mnie aut był ewidentny a sędzia liniowy puścił gre sad.gif

http://www.youtube.com/watch?v=Cjszp7NkzNQ
DAK
imho błąd liniowego, w prawdziwych meczach często się przecież to zdarza tongue.gif
jacekz40
wink.gif Szok, można być humanistą, księdzem, astronautą i nie wiadomo kim jeszcze ale cały obwód oznacza, tylko i wyłącznie cały!!! Piłka widziana z góry (w rzucie pionowym) jest kołem i... nie może się stykać w żadnym punkcie z linią!!! Jeżeli sie nie styka to wtedy jest całym obwodem za linią... czyli AUT! Proste?? Czy jeszcze mam dalej tłumaczyć?? Moze niektórzy nie rozumieją pojęcia obwód. I nie patrzcie na ten rysunek powyżej bo jest ŹLE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.