1. Witam, mój pierwszy post ale cały czas czytałem.
2. Po zagraniu kilkunastu meczyków z ojcem (konf: pad i klawiatura,15 minut,top player):
In plus:
+ Grafika - rzuca się w oczy i w wysokiej rozdzielczości wszystko wygląda bardzo ładnie
+ Menu - bardzo ładne, przejrzyste, kontrastowe kolory, szybki wybór.
+ Animacje przed meczem - podoba mi się pokazanie zawodników w tunelu, ustawienie się do hymnów.
+ Animacje zawodników podczas meczu - bardzo ładne wślizgi, kopnięcia piłki itp
+ AI sędziego - już nie przerywa gry jak dotknie się jakiegoś zawodnika, czasami wystawi krakersa ale bardzo rzadko no i około 2 do 3 fauli na mecz
+ Prawdopodobnie licencje - Niewiem jak to się przedstawiało w poprzednich demach ale wygląda na to, że zobaczymy wreszcie licencje dla klubów i reprezentacji
+ Strzały - Widać różnicę w statystykach piłkarzy jeśli chodzi o strzały (np. D.Alves potrafi bombnąć z 30 metrów i bramkarz bedzie miał problemy)
+ Twarze, kitsy, piłki - tu Konami się naprawdę postarało, twarze są realistyczne i przepiękne, koszulki falują, piłki mają realne detale
+ Pełna symulacja (według mnie to opóźnienie także - wyjaśnię później)
+ Ogromna rzesza opcji w wyborze taktyki
+ AI bramkarzy - widać małą poprawę jeśli chodzi o strzały z daleka
+ Triki - zapewne zobaczymy wiele nowych sztuczek
+ Rzuty wolne - często trafiam i czuję poprawę od 09'
In minus:
- Ekran wyboru kontrolera - Nie mógł być jeden ekran tylko trzeba wybierać?
- Za łatwe strzały z dużego kąta - bramkarz rzuca się w miejsce w którym stał mimo że piłka leci mu "w ręce"
- Kamera "wide" - przy niej nieda się grać, zawodnicy ruszają się tak szybko, jakbym ich widział z kilometra
- Wypuszczanie sobie piłki - mam wrażenie że za 3 razem piłkarz więcej sobie wypuszcza piłkę i wtedy przeciwnik mi ją odbiera (w PES 5,6 tego niebyło)
- Bramkarz ma czasami kłopoty z najprostszymi strzałami i bardzo słabymi
- Piłkarze często nie trafiają w piłkę na swoim polu karnym
- Rzuty karne - może i jestem głupi, ale kompletnie nie potrafie ich strzelać... może raz piłka wpadła a reszta strzałów poszła "w kosmos"
To chyba tyle...
A co do tego dużego opóźnienia graczy. Według mnie jest nieźle, zauważyłem że Konami poszło chyba w pełną symulację podań, opóźnień niemam gdy wciskam przycisk podania, starzłu gdy mam piłkę przy nodze. Mi się to podoba.
Dla totalnych amatorów ta gra może być za "trudna", pełna symulacja, trudne zagrania.tacy gracze musieliby się długo przyzwyczajać.
Dla średnich graczy ta propozycja może być ciekawa, odkrywanie nowych zagrań i szukanie nowych sposobów przejścia pod bramkę przeciwnika może dać wiele frajdy.
Dla ekspertów ta gra może być troszkę nudnawa, zauważą wiele minusów tej gry.
Dla mnie propozycja jest dużo lepsza niż P2009.
Niechcę porównywać PESa z FIFĄ bo uważam że każda jest skierowana do swojej grupy docelowej, każdy swoje chwali, a na temat gustów się nie rozmawia, choć ja napewno sięgnę aby zagrać w obie gry.