A ja mam do wyboru do koloru. Z taką głupotą "profesjonalnych sedziów" to dojade pod koniec rundy do 15 czerwonych

.
Nie no, wiem, że sam nie jestem, ale mnie to niewątpliwie cieszy. W sparingach potrafiłem zarobić z 2 czerwone na mecz (pozdro WKS:D), a tu proszę. Nie jest jeszcze ze mną tak źle
lukasz44
Jan 12 2012, 16:19
CYTAT(Ogryz @ Jan 12 2012, 15:46)

P.S czemu na 12 kolejek w tym 1 pauze 9 meczy gram u sb, a 2 tylko grałem na wyjeździe? Lekka przesada .
Niestety ale skrypt którego używaliśmy do stworzenie terminarza w 1 lidze wygenerował nam to tak a nie inaczej.
Aha no spoko:) tak z ciekawości spytałem
JustMe1987
Jan 16 2012, 21:12
CYTAT(WKSRKS @ Jan 12 2012, 14:59)

A ja mam do wyboru do koloru. Z taką głupotą "profesjonalnych sedziów" to dojade pod koniec rundy do 15 czerwonych

.
CYTAT
Kary:
5 czerwonych kartek w sezonie (kumuluje się w czasie sezonu) - -1.000,000
komornik juz pali wrotki juz puka do twych drzwi
Jestes na dobrej drodze. Keep up the "good" work
lukasz44
Jan 21 2012, 11:44
BARDZO WAŻNE
Jak wiecie włączyliśmy skrypt losowania który blokuje możliwość wpisywania wyników przez graczy na stronę główną. Gdy się zalogujecie nie będziecie mieli dostępu aby dodać wynik i nie dziwcie się

Proszę aby nie panikować, gdy wszyscy wylosują ekipy wszystko wróci do normy a do tego czasu wyniki będą wpisywać opiekunowie przez panele adminów. A więc jeżeli coś piszcie na GG do mnie, GooFyego, JustMe lub Czubinho aby uzupełnić brakujący wynik na głównej a to zrobimy

Tyle.
JustMe1987
Jan 21 2012, 17:37
Tymczasem play @=>beautiful ... bo licza sie piekne bramki a nie oczka w tabeli
Pffff chyba dla Ciebie : D Szlachta gustuje w zagraniach na 5 metr

A tak serio to fajna

Bramkarz bez szans
lukasz44
Jan 22 2012, 10:32
Panele znów działają jak trzeba zarówno w master league jak i polskiej
Witam wszystkich. Liga powoli się kończy i mimowolnie niektórzy już mniej więcej rozplanowują sobie jak mają wyglądać ich ruchy w okienku transferowym na lato. Ja wczoraj "rozrysowując" Przychody/Dochody, kto mógłby ewentualnie Dojść/Odejść zauważyłem, że 5-6 zawodników są mi całkowicie zbędni. Co mi najbardziej przeszkadza ? A to, że ich nie sprzedam bo mają beznadziejne statystyki i w dodatku ich wartość (nie wiem jakim cudem...) to więcej niż 500.000 (więc ich ceny nie podziele na 2) więc aby rozwiązać z nimi kontrakt musiałbym zapłacić każdemu z nich ich pełną wartość coś ok. 2,5 mln. Czy mi się opłaca wykładać taką flote za grajka, który mi tylko zatruwa życie ? Oczywiście, że nie. Dlatego tutaj taka moja mała propozycja. Aby zwiększyć limit "wartości odprawy" do tych 3 mln. Wtedy za odejście takiego nazwijmy go "piłkarza" zapłaciłbym 2 razy mniej a i miejsce by mi się zwolniło. Myślę,ze to utrapienie każdego z ligowców. Za argument posłużyłyby mi ofery Ferata, który sprzedawał swoich zawodników za symobliczną cene 10.000 aby tylko się ich pozbyć. Gadałem o tym dopiero z jedną osobą,której podoba się ten pomysł, ale zapraszam do dyskusji wszystkich nie tylko samych opiekunów. Jeżeli większości się ten pomysł nie będzie podobał to oczywiście nie było tematu

.
Jason Bourne
Feb 26 2012, 13:40
A jak dla mnie to jest bardzo dobry ten limit jaki jest. Bo ludzie zaczynają sprowadzać cyborgów i kupują po 10 zawodników w letnim okienku i 6 w zimowym. Składy zmieniają się w każdym okienku o 180 stopni. Proponuję wprowadzić limit w kontraktowaniu nowych zawodników nawet o połowę. Bo niedługo nie będzie kogo sprowadzać i zostaną gracze powyżej 30 mln lub słabi warci milion. Moim zdaniem do 5 zawodników nowych w lato i 3 w zimę zwiększyło by realizm gry. W chwili obecnej wydaje się miliony na nowych graczy i już na rynku pozostało naprawdę niewielu grajków za normalną cenę. To moja prośba do opiekunów ligii. Warto pomyśleć o zmniejszeniu ilości nowych graczy w klubach. Bo zaczyna się rozpusta i naprawdę żaden normalny klub nie sprowadza w jednym okienku 10 zawodników- a w całym sezonie 16. Rozwiązania są2- albo zmniejszyć liczbę kupowanych nowych piłakrzy albo cięcia po budżetach.
Sprowadzać cyborgów? Przecież nie można... Resztę napiszę potem.
Co do propozycji WKSa to popieram go, ponieważ sam mam w kadrze kilku piłkarzy, którzy kosztują ponad milion albo nawet dwa i są zupełnie niepotrzebni. Ich ceny są takie wysokie, ponieważ są młodzi i z pewnością utalentowani, ale to Master League jest i tutaj nie ma progresu u zawodników, więc są "do wyrzucenia". Jestem na tak i myślę, że to dobre rozwiązanie.
Jason Bourne
Feb 26 2012, 14:40
Nalep cyborg= gracze o świetlanej przeszłości- nazwisk nie muszę wymieniać- każdy wie o jakich gwiazdach futbolu mówię. Wiele drużyn opiera się na graczach 32-35 letnich, którzy kilka lat wcześniej byli gwiazdami poprzednich klubów. No ale w pesie mają nadal świetne statsy i ciezko takich graczy zatrzymać. Zastanawia mnie dlaczego bodajże przemosek nie mógł zakontraktować Buffona, skoro inni mają w swoich klubach wielkie nazwiska- ikony klubów z Włoch, Anglii czy Hiszpanii, czyli graczy pokolenia 75-78. Wg mnie to nie jest sprawiedliwe.
PS Nalep oczywiście cyborgi to również kolosi o równowadze 90 etc, ale akurat tutaj miałem na mysli tego typu graczy. I żeby nie było nie mam pretensji do wszystkich, lecz należy wprowadzić zakaż sprowadzanie lub płacenia takim zawodnikom potrójnej pensji. Bo często warci są oni 3 mln- a są lepsi od tych wartych ponad 10.
lukasz44
Feb 26 2012, 15:06
piecia spójrz najpierw na ranking bramkarzy na PSD i sam odpowiedz sobie na pytanie dlaczego transfer Buffona został zablokowany ;d
Gwiazdy typu Del Piero, Toni, Raul, Van Nisterlooy wcale nie są nie do zatrzymania i według mnie przesadzasz
Na ruskim forum też z MLO ludzie kupują takich graczy jak Messi Drogba, Torres czy Gerrard i cieszą się grą, my zrobiliśmy ograniczenia które i tak blokują tych z Najwyższej półki. Oczywiście trzeba to będzie dopracować, dokładnie napisać jakich graczy nie można sprowadzać ale i tak myślę że jest ok.
Co do Twojej prośby WKS trzeba to przemyśleć.
zibii75
Feb 26 2012, 15:46
CYTAT(WKSRKS @ Feb 26 2012, 13:39)

Witam wszystkich. Liga powoli się kończy i mimowolnie niektórzy już mniej więcej rozplanowują sobie jak mają wyglądać ich ruchy w okienku transferowym na lato. Ja wczoraj "rozrysowując" Przychody/Dochody, kto mógłby ewentualnie Dojść/Odejść zauważyłem, że 5-6 zawodników są mi całkowicie zbędni. Co mi najbardziej przeszkadza ? A to, że ich nie sprzedam bo mają beznadziejne statystyki i w dodatku ich wartość (nie wiem jakim cudem...) to więcej niż 500.000 (więc ich ceny nie podziele na 2) więc aby rozwiązać z nimi kontrakt musiałbym zapłacić każdemu z nich ich pełną wartość coś ok. 2,5 mln. Czy mi się opłaca wykładać taką flote za grajka, który mi tylko zatruwa życie ? Oczywiście, że nie. Dlatego tutaj taka moja mała propozycja. Aby zwiększyć limit "wartości odprawy" do tych 3 mln. Wtedy za odejście takiego nazwijmy go "piłkarza" zapłaciłbym 2 razy mniej a i miejsce by mi się zwolniło. Myślę,ze to utrapienie każdego z ligowców. Za argument posłużyłyby mi ofery Ferata, który sprzedawał swoich zawodników za symobliczną cene 10.000 aby tylko się ich pozbyć. Gadałem o tym dopiero z jedną osobą,której podoba się ten pomysł, ale zapraszam do dyskusji wszystkich nie tylko samych opiekunów. Jeżeli większości się ten pomysł nie będzie podobał to oczywiście nie było tematu

.
Jak dla mnie niech zostanie tak jak do tej pory, jeśli ktoś płaci za grajka 10 ml a ten jest warty 2 i są chore licytacje to niech zostanie tak jak jest i płacić jak do tej pory za graczy, których chcemy się pozbyć, sam w ostatnim okienku rozwiązałem 4 umowy i wypłaciłem po pełnym uposażeniu. Jedni zawyżają ceny za graczy a inni się godzą na to i wykładają kasiore, więc, dla czego nie wypłacić odpraw 100%? A to ze on jest mało potrzebny trudno był w drużynie to płać. Widać, iż się skończyli zawodnicy po 500 tys. i boli zapłacić bańkę czy 2 aby wprowadzić jakąś gwiazdkę do zespołu ( oddacie mi połowę za rozwiązanie kontraktów w ostatnim okienku?)
Ale co mają do tego licytacje czy cybordzy ?
Chodzi mi o fakt, że taki Kucher czy Stepanenko będzie u mnie do smierci bo nikt mi ich nie weźmie bo są poprostu za słabi. A rozwiązując umowe i płacić im tyle ile są warci [choć śmieszne jest to ze na Transfermarkt Kucher jest wart 2,5 a Stepanenko coś koło 3] muszę wypłacić ponad 5,5 miliona na praktycznie darmo. Interesuje mnie tylko zwiększenie poprostu podzielności kwoty na 2 ( tak jak teraz jest do 500 tyś tylko że ta granica podzielnosci zwiekszyc do graczy wartych 3 mln). Więc po pierwszej wyeliminuje to głupie sprzedawanie zawodnika za raptem 10 tysięcy a po drugie nie będzie problemu z szerokościami kadr. I ewentualnie aby nie robić wariacji to można to rozwiązywanie zmniejszyc do maksymalnie 4 zawodników. Ale to juz sie ustali. Chodzi mi o sam fakt aby pozbyć się plebsu bo poprostu nie dość, że obciążają budzet to blokują miejsce innym.
JustMe1987
Feb 26 2012, 15:56
Jasne pootwierajmy sobie wszystkie furtki zeby bylo jak najlzej...
Masz goscia o wartosci 5 baniek i go nie potrzebujesz to zaplac mu odprawe i papa. Nie stac Cie? Trudno. Life is brutal.
Sam wyplacalem spore odprawy juz w zimie i nie marudzilem. Moim zdaniem i tak mamy za latwe przepisy finansowe i trudno jest zbankrutowac nie mowiac o swobodzie na wydawnie pieniedzy i nie ponoszeniu niemal zadnych kosztow.
Ja przeglosowane zostanie jakies kolejne ulatwienie to juz calkiem zrobi sie to ml fanbojowe i casualowe.
hmmmm może troche to głupio zabrzmi, ale ja bym proponował coś takiego gramy podobno turnieje dnia czy tam ML mini cup, można by zamiast rozdawać 2 mln to dać do wyboru czy gracz chce 2 mln dostać czy przykładowo za połowę ceny zwolnić dowolnego piłkarza, oczywiście że turniej taki by trzeba było wygrać no ale jak ktoś jest dobrym graczem to może spokojnie wygrać i zwolnić 1 piłkarza a jak wygra więcej takich turów to więcej piłkarzy zwolni. Podnoszenie limitu wydaje mi się bez sensu, bo od razu będzie można zwolnić pół składu... i kupić ( jak ktoś będzie miał kasę ) lepszy graczy za podobne pieniądze co zwolnili tamtych.
zibii75
Feb 26 2012, 16:08
CYTAT(WKSRKS @ Feb 26 2012, 16:00)

Ale co mają do tego licytacje czy cybordzy ?
Chodzi mi o fakt, że taki Kucher czy Stepanenko będzie u mnie do smierci bo nikt mi ich nie weźmie bo są poprostu za słabi. A rozwiązując umowe i płacić im tyle ile są warci [choć śmieszne jest to ze na Transfermarkt Kucher jest wart 2,5 a Stepanenko coś koło 3] muszę wypłacić ponad 5,5 miliona na praktycznie darmo. Interesuje mnie tylko zwiększenie poprostu podzielności kwoty na 2 ( tak jak teraz jest do 500 tyś tylko że ta granica podzielnosci zwiekszyc do graczy wartych 3 mln). Więc po pierwszej wyeliminuje to głupie sprzedawanie zawodnika za raptem 10 tysięcy a po drugie nie będzie problemu z szerokościami kadr. I ewentualnie aby nie robić wariacji to można to rozwiązywanie zmniejszyc do maksymalnie 4 zawodników. Ale to juz sie ustali. Chodzi mi o sam fakt aby pozbyć się plebsu bo poprostu nie dość, że obciążają budzet to blokują miejsce innym.
Licytacje mają dużo, bo pokazują jak bezmyślnie zawyżane są ceny graczy, wartość 3 ml a ktoś daje 10. Więc ja nie widzę problemu w wypłaceniu 1,2,3, baniek, jeśli mi ktoś nie odpowiada lub zajmuje miejsce. Teraz się zacznie kalkulowanie budżetu i przeliczanie każdej złotówki a nie jak wcześniej wszystko na hura, bo mam kasę, Jeśli to przejdzie to raczej zrobi się przedszkole z ML. Jeśli ktoś nie trafił z transferami to trudno nie szukajmy znowu udogodnień i może w końcu będzie jakiś realizm w transferach, możed warto podyskutować nad ilością zakupionych graczy bo 10 na okienko letnie to chyba za wiele, i chyba mało realne live.
JustMe1987
Feb 26 2012, 16:09
CYTAT(zibii75 @ Feb 26 2012, 16:12)

Licytacje mają dużo, bo pokazują jak bezmyślnie zawyżane są ceny graczy, wartość 3 ml a ktoś daje 10. Więc ja nie widzę problemu w wypłaceniu 1,2,3, baniek, jeśli mi ktoś nie odpowiada lub zajmuje miejsce. Teraz się zacznie kalkulowanie budżetu i przeliczanie każdej złotówki a nie jak wcześniej wszystko na hura, bo mam kasę, Jeśli to przejdzie to raczej zrobi się przedszkole z ML. Jeśli ktoś nie trafił z transferami to trudno nie szukajmy znowu udogodnień i może w końcu będzie jakiś realizm w transferach
Dobrze gada polac mu
donkryst
Feb 26 2012, 16:14
widzę zdania są podzielone, ja jestem za WKS. jednak jako, że jest pół na pół póki co, proponuję zrobić głosowanie, chyba będzie najsprawiedliwiej.
Ja jestem za pozostawieniem tych odpraw co są teraz ale jednocześnie jestem za zmniejszeniem ruchów transferowych w formie zakupu - myślę że na letnie okienko 5 graczy a na zimowe 3
lukasz44
Feb 26 2012, 16:44
Też jestem za zmniejszeniem liczby transferów dla tych którzy zdecydują się grać w kolejnym sezonie. Zaś 10 zostawić dla tych którzy będą nowi i dostaną nowe ekipy w przykładowej III lidze...
Co do zwalniania graczy jestem również chyba na NIE, sam mam wielką kadrę i trzeba będzie na prawdę sporo się natrudzić aby zrobić miejsce na 1-2 transfery...
Tomek93
Feb 26 2012, 16:58
No i dobrze, kogoś nie chcesz to go wywalasz, po co komplikować?
To może doprowadzić do tego, każdy będzie miał po tych 32 zawodników i bez wymian nic nie będzie można zrobić
Jason Bourne
Feb 26 2012, 18:14
Racja- żaden realizm jak zapłaci się za zwolnienie grajka wartego 6 mln- tylko 3. Skoro łatwo nam przychodzi wyłożenie 10 mln za średniaka, to już za zwolnienie gorzej. Niestety teraz trza zastanawiać się nad każdym ruchem transferowym, więc gra dopiero w II sezonie się zacznie. Kto będzie szarżował jak do tej pory zakończy swoja przygodę w ML. Ale Just ma rację- za łagodne i tak są przepisy, bo trudno zbankrutować :/ Lukasz obyście z całą ekipą wprowadzili ten limit o którym napisałeś. Kksm święta racja- wtedy każdy ruch na rynku będzie przemyslany a nie bezmyślne wydawanie kasy. Nie zgodzę się z WKS'em w tej kwestii, ponieważ wtedy będzie to wyglądało jak zwykła kariera w ML- gdzie można rozwiązywać kontrakty z każdym za psie grosze.
sam nie wiem jak ustosunkowac sie do kwestii rozwiazywania kontraktow, owszem jestem sam w tej kretynskiej sytuacji, gdzie sklad zapychaja mi zawodnicy kosztujacy ok 2 mln, ktorych nikt nie odkupi (swoja droga poklony dla kilku osob ktorzy wcisneli niektorych zawodnikow za niebotyczne wrecz jak na ich umiejetnosci pieniadze:P), ale trudno tak chyba powinno zostac.. bardziej rozwala mnie fakt, ze Benatia kosztuje 11 mln, na zywo interesuje sie nim pol europy, a w pesie staty na poziomie Cody ktory jest wart 2 mln:) ale trudno, zgadzam sie z tym, ze przepisy finansowe i tak sa dosc lagodne a zbankrutowac praktycznie nie mozna (no chyba ze ktos pomyli sie o 10 mln przy wpisywaniu poczatkowego budzetu:D)..
CYTAT(piecia1990 @ Feb 26 2012, 13:44)

A jak dla mnie to jest bardzo dobry ten limit jaki jest. Bo ludzie zaczynają sprowadzać cyborgów i kupują po 10 zawodników w letnim okienku i 6 w zimowym. Składy zmieniają się w każdym okienku o 180 stopni. Proponuję wprowadzić limit w kontraktowaniu nowych zawodników nawet o połowę. Bo niedługo nie będzie kogo sprowadzać i zostaną gracze powyżej 30 mln lub słabi warci milion. Moim zdaniem do 5 zawodników nowych w lato i 3 w zimę zwiększyło by realizm gry. W chwili obecnej wydaje się miliony na nowych graczy i już na rynku pozostało naprawdę niewielu grajków za normalną cenę. To moja prośba do opiekunów ligii. Warto pomyśleć o zmniejszeniu ilości nowych graczy w klubach. Bo zaczyna się rozpusta i naprawdę żaden normalny klub nie sprowadza w jednym okienku 10 zawodników- a w całym sezonie 16. Rozwiązania są2- albo zmniejszyć liczbę kupowanych nowych piłakrzy albo cięcia po budżetach.
Nie czytałem innych wypowiedzi, ale nie wytrzymałem : D. W newsie napisałeś, że ML to strzał w dziesiątke, bo masz kontrolę nad składem i możesz go sobie dopasować pod siebie. Widzę tu jakieś niescisłości - w jaki sposób chcesz sobie ułożyć skład pod siebie kupując 5 graczy ? Chyba, że miałeś w zamyśle szerszą perspektywę, ale niestety niektórzy gracze nie będą mogli grać 5 sezonów a niektórzy nie dotrwają. Co do zwalniania, jestem na TAK. Już przed sezonem, gdy tylko wylosowałem Spartak, wiedziałem, że będzie ciężka przeprawa z pozbyciem się kilku graczy. Ceny kosmiczne, staty fatalne. Ja mam jednak taki pomysł, aby nie rozwiązywać a dodać możliwość nieprzedłużenia z graczem kontraktu po sezonie. Powiedzmy z 2-3 graczami będziemy mogli nie przedłużyć kontraktu.
EDIT: Tomek93 - Święta racja. Najpierw chcecie możliwości ingerencji w drużynę, a potem płaczecie, że jest jej za dużo. C'mon zdecydujcie się. Albo wracamy do starego systemu, czyli losowanie nowej drużyny co sezon i brak jakiejkolwiek możliwości zmian personalnych albo gramy tak jak jest czy nawet usprawniamy obecny system. Nikt nie mówi przecież żadnemu menadżerowi czy właścicielowi klubu ilu graczy wolno mu sprowadzić a ilu wolno mu rozwiązać. Zaraz wyskoczycie - "NO TO NIE WPROWADZAJMY OGRANICZENIA NA CYBORGI!". Jakieś ograniczenia musimy mieć. Nie oszukujmy się, Spartak Moskwa nigdy nie kupiłby Leo Messiego. Ograniczenia graczy też są słuszne, bo nigdy nie zdarza się, że klub kupuje 20 graczy. Ale ludzie, trzeba się dobrze zastanowić chcemy swobody czy nie?
zibii75
Feb 27 2012, 17:43
CYTAT(GooFy @ Feb 27 2012, 13:57)

Nie czytałem innych wypowiedzi, ale nie wytrzymałem : D. W newsie napisałeś, że ML to strzał w dziesiątke, bo masz kontrolę nad składem i możesz go sobie dopasować pod siebie. Widzę tu jakieś niescisłości - w jaki sposób chcesz sobie ułożyć skład pod siebie kupując 5 graczy ? Chyba, że miałeś w zamyśle szerszą perspektywę, ale niestety niektórzy gracze nie będą mogli grać 5 sezonów a niektórzy nie dotrwają. Co do zwalniania, jestem na TAK. Już przed sezonem, gdy tylko wylosowałem Spartak, wiedziałem, że będzie ciężka przeprawa z pozbyciem się kilku graczy. Ceny kosmiczne, staty fatalne. Ja mam jednak taki pomysł, aby nie rozwiązywać a dodać możliwość nieprzedłużenia z graczem kontraktu po sezonie. Powiedzmy z 2-3 graczami będziemy mogli nie przedłużyć kontraktu.
EDIT: Tomek93 - Święta racja. Najpierw chcecie możliwości ingerencji w drużynę, a potem płaczecie, że jest jej za dużo. C'mon zdecydujcie się. Albo wracamy do starego systemu, czyli losowanie nowej drużyny co sezon i brak jakiejkolwiek możliwości zmian personalnych albo gramy tak jak jest czy nawet usprawniamy obecny system. Nikt nie mówi przecież żadnemu menadżerowi czy właścicielowi klubu ilu graczy wolno mu sprowadzić a ilu wolno mu rozwiązać. Zaraz wyskoczycie - "NO TO NIE WPROWADZAJMY OGRANICZENIA NA CYBORGI!". Jakieś ograniczenia musimy mieć. Nie oszukujmy się, Spartak Moskwa nigdy nie kupiłby Leo Messiego. Ograniczenia graczy też są słuszne, bo nigdy nie zdarza się, że klub kupuje 20 graczy. Ale ludzie, trzeba się dobrze zastanowić chcemy swobody czy nie?
Swoboda jak najbardziej ale realna jak w Live, a nie wywalenie co sezon 16 graczy i co sezon przebudowa całego zespołu. Pokaż mi jakiś zespół, który wywala 10 graczy w okienku!!!! i jak dobrze pamiętam Piecia podkreślił to w swym newsie. Co do dłuższej perspektywy to właśnie ML mam za taką I chyba mało, kogo obchodzi, iż ktoś nie dotrwa lub nie będzie miał czasu na granie w tym systemie, pytam więc czy rozgrywki ML to jedynie pomysł na 2,3 sezony czy długoterminowe przedsięwzięcie???? Nie porównuj tamtych sezonów a tego co jest teraz, bo nikt nie mówi o braku jakichkolwiek możliwości są one ogromne nawet przy wprowadzeniu ograniczeń, co do kupna zawodników. Więc albo bawimy się na zasadach w miarę realnych czy robimy przedszkole i rubta co chceta. ML jest 1 sezonem na scenie Pes-a w ISS i właśnie dla tego są poruszane takie tematy w Off Top, aby pewne rzeczy można było dograć.
Więc jak pisałem wcześniej z mej strony stanowcze NIE za obniżeniem odpraw lub jak padła propozycja nie przedłużaniem kontraktów.
Więcej realizmu Panowie, nie szukajmy oszczędności w taki sposób lecz może więcej zdrowej rywalizacji w licytacjach, nie windujmy cen w kosmos i naprawdę teraz może się zacznie oglądanie kilkukrotne złotówy przed wydaniem.
Nie ma drużyny która wywala 16 graczy co sezon. W naszej lidze też takiej nie ma. W mojej propozycji również nie mówiłem o 16 graczach, a o 2-3

. Doprecyzuję jeszcze, że wtedy nie byłoby możliwości rozwiązywania kontraktów a jedynie nie przedłużenie tych dwóch-trzech. I muszę powiedzieć Ci, że jako opiekunów nie może nas "mało obchodzić czy ktoś dotrwa 2,3 sezony". Przy wprowadzeniu ograniczenia do kupna 5 graczy i bez możliwości zwalniania jednak możliwości nie wydają się, jak mówisz "ogromne". Sam w lecie kupiłeś maksymalną liczbę graczy, więc zalatuje mi to trochę hipokryzją.
Nie musisz także pisać takich wielkich liter, bo nikt tu nie ma problemów ze wzrokiem, a jeśli ma to okulista się kłania. Wygląda to jakbyś chciał się tutaj wykrzyczeć.
Jason Bourne
Feb 27 2012, 18:46
Goffy
Ale to bez sens, bo przecież kadry będą liczyły dwudziestu kilku graczy na podobnym poziomie. A to nie o to chodzi, sztuką jest wygrywać mecze nie zawodnikami z najwyzszymi statsami, a tymi ze słabszymi. Bo właśnie każdy w kadrze ma 3-4 zawodników, którzy warci są kilka milionów. No ale co to za interes nie przedłużenie z nimi umów i kupienie sobie np. Raula, Senne i Zambrotte. No kurde to mija się z celem .To tylko ułatwi budowę żelaznej armii złożonej nawet z 32 graczy. A tak trzeba myśleć. Bo jak ułatwimy na maxa karierę w ML to zero z niej będzie pociechy. A to jest realizm- w wielu klubach są grajkowie, którzy zarabiają wiele chajsu a siedzą na ławkach- chocby w naszej lidze- Gorawski, Nowak czy teraz Małecki.
Goofy chodziło mi o to, że mam kontrolę nad tym, kogo kupuje za ile i kogo sprzedaję. A ten limit rozwiązanie umowy z 2-3 graczami, wprowadzi to co wyżej napisałem. Ml to nie jeden sezon, a kilka tą samą ekipą. A co to za radosć co sezon wymieniać kilku graczy rozwiązując "polubownie" kontrakty, nie płacąc im odszkodowania. Ja bym wprowadził płacenie podwójnej ich wartości za rozwiązanie umowy. Wtedy byłoby do klubów po kilak transferów, a nie po16 w całym sezonie.
PS Goffy ja też kupiłem, bo dołączyłem jako ostatni i miałem 2 niecałe dni na zbudowanie składu. Ale kiedy wprowadzi się te limity 5 zawodników w lecie max i zwiększy kary za rozwiązywanie umów, wtedy gra stanie się atrakcyjniejsza. A tak kupimy jakiegoś gracza zakładając że "może się sprawdzi". A po połowie sezonu robimy z nim out, bo jednak za słaby. A tak będziemy uważniej przeprowadzać transfery i będzie więcej ludzi do kupienia, bo jeśli nadal nie będzie limitów, to w nastepnym sezonei nie będzie kogo kupować.
lukasz44
Feb 27 2012, 19:00
Jak dla mnie obecne zasady są ok. Nie warto zmieniać systemu odpraw przy zwolnieniach i nie warto zmniejszać tej liczby graczy, a czemu tak ?
A dlatego że teraz każdy będzie myślał jak najpierw zrobić miejsce dla danego gracza (koszty tego) a dopiero później kupował kogo tam chce i to będzie ciekawe...
Robienie czegoś w stylu 'kupujemy graczy na poziomie skill 76' też byłoby chore bo kto by się w to bawił ?
Każdy wystartował z takimi samymi szansami na zakup KAŻDEGO grajka z pes i to kogo kupiliśmy to była już indywidualna sprawa, nikt nie przesadził z "cyborgami" jak pokazują tabele każdy może ograć każdego i to jest fajne.
Jak dla mnie gra nie warta świeczki, ale oczywiście piszcie dalej co myślicie, po to jest ten temat
Milerinho
Feb 27 2012, 19:06
Powinno wszystko zostac tak jak jest, a jezeli chodzi o kupowanie graczy i zwalnanie to bedzie trzeba rozsądniej to wszystko robic i Ja w tym okienku zaczynam od zwolnienia zawodnikow i w tym momencie wydam okolo 11 mln no ale pozniej jest miejsce w kadrze i mozna myslec nad transferami.
zibii75
Feb 27 2012, 19:16
CYTAT(GooFy @ Feb 27 2012, 18:10)

Nie ma drużyny która wywala 16 graczy co sezon. W naszej lidze też takiej nie ma. W mojej propozycji również nie mówiłem o 16 graczach, a o 2-3

. Doprecyzuję jeszcze, że wtedy nie byłoby możliwości rozwiązywania kontraktów a jedynie nie przedłużenie tych dwóch-trzech. I muszę powiedzieć Ci, że jako opiekunów nie może nas "mało obchodzić czy ktoś dotrwa 2,3 sezony". Przy wprowadzeniu ograniczenia do kupna 5 graczy i bez możliwości zwalniania jednak możliwości nie wydają się, jak mówisz "ogromne". Sam w lecie kupiłeś maksymalną liczbę graczy, więc zalatuje mi to trochę hipokryzją.
Nie musisz także pisać takich wielkich liter, bo nikt tu nie ma problemów ze wzrokiem, a jeśli ma to okulista się kłania. Wygląda to jakbyś chciał się tutaj wykrzyczeć. Kupiłem 10 bo wszyscy tak robili i było to pierwsze okienko transferowe, więc nie wszystkie ruchy były przemyślane i powiem szczerze że ostatnie 4 zakupy były bardziej wartościowe niż zakupy w 1 okienku. Co do hipokryzji to widać lubisz te określenie a nie wiem czy czytałeś moją konferencje prasową w Bradze gdzie opisuje te ruchy, jako mało udane i teraz ponoszę tego konsekwencję poprzez wyniki, więc nie posądzaj mnie o to, czego nie było, bo chyba praktycznie 90% graczy kupiło maksymalna ilość. Ja sam teraz będę musiał rozwiązać kontrakty po 2,3 bańki aby kogoś zakupić, trudno pewne konsekwencje cza ponieść. Co do wielkości czcionki to jest 11, zwykle pisze się 8 lecz mnie pasuje 11 i jak być chciał wiedzieć to mam problemy z oczami i chyba moja sprawa jaką czcionką będę pisał aż tak to nie przeszkadza. Krzyczałbym jak by każda litera była duża, tak jest przyjęte pisząc posty, e mail itp. Każdy się wypowiada w tej kwestii a te Twoje uszczypliwości są chyba nie potrzebne w moim kierunku. Ostatni post z mej strony w tym temacie.Pozdro Zibii75
CYTAT(piecia1990 @ Feb 27 2012, 18:50)

Goffy
Ale to bez sens, bo przecież kadry będą liczyły dwudziestu kilku graczy na podobnym poziomie. A to nie o to chodzi, sztuką jest wygrywać mecze nie zawodnikami z najwyzszymi statsami, a tymi ze słabszymi. Bo właśnie każdy w kadrze ma 3-4 zawodników, którzy warci są kilka milionów. No ale co to za interes nie przedłużenie z nimi umów i kupienie sobie np. Raula, Senne i Zambrotte. No kurde to mija się z celem .To tylko ułatwi budowę żelaznej armii złożonej nawet z 32 graczy. A tak trzeba myśleć. Bo jak ułatwimy na maxa karierę w ML to zero z niej będzie pociechy. A to jest realizm- w wielu klubach są grajkowie, którzy zarabiają wiele chajsu a siedzą na ławkach- chocby w naszej lidze- Gorawski, Nowak czy teraz Małecki.
Goofy chodziło mi o to, że mam kontrolę nad tym, kogo kupuje za ile i kogo sprzedaję. A ten limit rozwiązanie umowy z 2-3 graczami, wprowadzi to co wyżej napisałem. Ml to nie jeden sezon, a kilka tą samą ekipą. A co to za radosć co sezon wymieniać kilku graczy rozwiązując "polubownie" kontrakty, nie płacąc im odszkodowania. Ja bym wprowadził płacenie podwójnej ich wartości za rozwiązanie umowy. Wtedy byłoby do klubów po kilak transferów, a nie po16 w całym sezonie.
PS Goffy ja też kupiłem, bo dołączyłem jako ostatni i miałem 2 niecałe dni na zbudowanie składu. Ale kiedy wprowadzi się te limity 5 zawodników w lecie max i zwiększy kary za rozwiązywanie umów, wtedy gra stanie się atrakcyjniejsza. A tak kupimy jakiegoś gracza zakładając że "może się sprawdzi". A po połowie sezonu robimy z nim out, bo jednak za słaby. A tak będziemy uważniej przeprowadzać transfery i będzie więcej ludzi do kupienia, bo jeśli nadal nie będzie limitów, to w nastepnym sezonei nie będzie kogo kupować.
Teraz to poleciałeś, płacić dwukrotną wartość za zwolnienie. Czyli wracamy do starego systemu bez zmian, bo wątpie abyktokolwiek płacił 10 mln żeby pozbyć się jakiegoś gracza. Kolejny raz powtarzam, to NIE MA SENSU. Kupić 2 graczy, zwolnić jednego i mówić o personalizacji drużyny. Mówisz, że kupiłeś pełną liczbę graczy, bo nie miałeś czasu na zbudowanie drużyny... Zaraz, zaraz... Przed chwilą mówiłeś, że nie trzeba 10 graczy zeby zbudować sobie drużynę.
Wg mnie obecny system jest super. Może to i racja, już w zimowym okienku nie było szału transferowego a ludzie kombinowali jak zwolnić miejsce w składzie. W lecie będzie jeszcze ciekawiej, żadnych dodatkowych restrykcji nie potrzebujemy.
Zibi - wiem, że krzyk to duze litery.

Na tym forum jednak jest taka niepisana zasada, że rzeczy ważne i szczególne piszemy większą czcionką. Jeżeli wszystkie posty piszesz 11 to rzeczy ważne napiszesz 20?
niCejOke
Feb 27 2012, 19:26
Zibi owned

Zasady powinny zostać takie jakie są ale widzę że ciekawa dyskusja się nawiązała. A panowie powiedzcie mi czy te umowy sponsorskie zostaną wprowadzone? Bo jeżeli tak wtedy można by pomyśleć jeszcze nad zaostrzeniem finansów bo moim zdaniem było by to już za dużo hajsu.
Sponsorów chyba nie ma sensu dodawać, tak jak mówisz za dużo pieniądza na rynku być nie może. Zbankrutować też raczej nikt nie powinien.
lukasz44
Feb 27 2012, 19:41
Pamiętajcie panowie że teraz każdy zacznie z budżetami z jakimi skończyli po zimowych okienkach

Na przykład ja mam obecnie 430 000 budżetu a więc na same zarobki graczy (20 mln) będzie trzeba zarobić a więc i transferów na pewno będzie mniej i to będzie fajne według mnie....
Takie mam pytanko poza tematem ile ma gracz czasu na wpisanie wyniku?
Jason Bourne
Feb 27 2012, 20:44
Goffy
Powiem tak- człowiek uczy się na własnych błędach- z 1 okienka z 10 graczy tylko połowa grała w 1 składzie. Resztę to nieudane transfery- niepotrzebne. Goffy a czy jest sens wyzrucac jak zuzte skarpetki pikarzy o slabych skilach wartych 4 mln? Bo wtedy nie ma znaczenia czy sié dostalo lks czy Celtic, skoro po póltora sezonu mozemy zwolnic bodajze 12 zawodnikow, a wiec sklad bedize opieral sie w wiekszosci przeznowokupionych graczy. A wlasnei w tej zabawie sadzilem ze chodzi o to, ze ma byc roznica czy sie trenuje lechie czy leverkusen. A jesli wprowadzilibyscie to polubownie rozwiazywanie umow, skonczylo by sie zle. Zeby cos osiagnac trza sie nameczyc, a Miler pokazuje ze nie trzeba miec cyborgow i wydawac milionow, a "wystarczy"skill gracza, zeby ugrac cos w lidze. A takei rozwiazanie jak wspomniales ulatwilo by zycie wielu graczom, ktorzy juz czychaja na kolejne wydawanie baniek na zawodnikow. Co oczywiscie nei jest moja sprawa, bo jak to sie mow "nie moje malpy nie moj interes".
Dlatego Lukasz nie wiem jak rozstrzygnąć kwestie "cyborgów". Trochę za dużo chajsu jest i tak do zgarnięcia i gracz grający fair, średniak ligowy może zgarnąc te 40 mln ;/ zbyt łatwym kosztem ;/
PS Ogryz z tym akurat to samowolka jest niestety;/ No ale Opiekunowie nie mają możliwości kontrolowania tego
Nie no bez przesady. Jest dobrze jak jest. Myślę, że nie ma co teraz robic jakichś wielkich i rewolucyjnych zmian. Jedynie można coś zmodyfikować. 40 mln ? Na pewno nie średniak. O ile mi dobrze pójdzie wyciągne 30 milionów z czego ok. 20 muszę oddać na rzecz pensji i przewiduje nie więcej niż 2-3 maks transfery. Więc myśle, co jak co ale średniaki ligowi są ładnie wyważeni

co do czołówki no to wiadomo, miejsce w tabeli zobowiązuje do troszeczke większej mamony
Jason Bourne
Feb 27 2012, 20:58
Wks
I wlasnei o to chodzi

masz do wydania mala sumke, wiec przewertujesz caly rynek by kupic te 2 perelki, niz bezmyslnie wydasz kase

Kazdy zakupiony nowy pilkarz bedzie za pewne przemyslanym ruchem, bo szkoda Ci bedzie przeplacac
lukasz44
Feb 27 2012, 21:02
No więc w czym problem ?

Cyborgi u nas nie grają, cyborgi to Messi, Ronaldo, Bale, Sneijder, Ibra, Drogba, Van Persie, Rooney, Vidic, Buffon, Casillas, Ramos, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Puyol, Pique, Neymar, itp itd etc
U nas jest wiele wypalonych gwiazd lub starszych, ale jak widać po miejscach w tabeli nie gwarantują oni sukcesów...
Zblokowaliśmy najlepszych i jak dla mnie lepiej już się tego zrobić nie da, bo niby jak ?
Jak dla mnie gra nie warta świeczki i nie ma co na razie zmieniać czegokolwiek

A co do okienka to myślę że zrobi się jeszcze ciekawiej gdy powstałaby III liga i tam byliby gracze z większymi budżetami którzy mogliby negocjować graczy wystawionych na sprzedaż przez I i II ligowców
To jest po prostu śmiech na sali z wpisywaniem wyniku niektórych graczy. Gdy wygrają wszystko ok wynik jest od razu po meczu i wszystko elegancko, ale gdy się mecz przegra to nie łaska poświęcić 5 minut i wpisać wynik. Rozumiem, że nie zawsze jest czas po meczu, ale 2 mecze które nie są wpisane zostały rozegrany w sobotę wieczorem, a do tej pory nie ma ich wpisanych ani do panelu ani na forum mimo tego, że przypominałem graczom i , że byli oni na komputerze w te dni. Wczoraj nawet Tomek wpisał 2 wyniki w ekstraklasie, ale mecz w lidze po co wpisać. Ja rozumiem wszystko, że od razu nie trzeba wpisywać, bo sam się wkurzam czasem jak przegram i nie mam ochoty tego wstawiać, ale mijają 3 dni, a wyników dalej wpisanych nie ma.
zibii75
Feb 28 2012, 12:11
CYTAT(Ogryz @ Feb 28 2012, 10:35)

To jest po prostu śmiech na sali z wpisywaniem wyniku niektórych graczy. Gdy wygrają wszystko ok wynik jest od razu po meczu i wszystko elegancko, ale gdy się mecz przegra to nie łaska poświęcić 5 minut i wpisać wynik. Rozumiem, że nie zawsze jest czas po meczu, ale 2 mecze które nie są wpisane zostały rozegrany w sobotę wieczorem, a do tej pory nie ma ich wpisanych ani do panelu ani na forum mimo tego, że przypominałem graczom i , że byli oni na komputerze w te dni. Wczoraj nawet Tomek wpisał 2 wyniki w ekstraklasie, ale mecz w lidze po co wpisać. Ja rozumiem wszystko, że od razu nie trzeba wpisywać, bo sam się wkurzam czasem jak przegram i nie mam ochoty tego wstawiać, ale mijają 3 dni, a wyników dalej wpisanych nie ma.
Jedne widać tylko rozwiązanie, wstawianie wyniku jaki i opisu od razu po meczu. Chyba nie jest tak ciężko poświęcić 5 minut na to?
Tomek93
Feb 28 2012, 14:09
Nie płacz, wszystko będzie, nawet właśnie się za to brałem tylko, zobaczyłem tego Twojego posta (do Ogryza) i piszę chłopie do Ciebie. Wyluzuj. Dzień, dwa, tydzień po meczu.
JAKA TO DLA CIEBIE RÓŻNICA?! Co punkciki sobie będziesz liczył? Czy mecz wygrany czy przegrany tak samo mi się niechce wstawiać

, ale zawsze to robię, czasami po meczu czasami 3 dni po ...
JustMe1987
Feb 28 2012, 19:08
Dopisanie do regulaminu przepisu o koniecznosci wstawienia meczu do 24 godzin powinno byc rozwazone bardzo powaznie. Ja jakos nie mam z tym problemow i kazdy mecz praktycznie momentalnie pojawia sie na forum a nikt mi nie gotuje nie sprzata nie robi obiadakow itd a jakos czas na to potrafie znalezc.
Tepic leniuchow!
lukasz44
Feb 28 2012, 19:24
W regulaminie jest chyba że na wpis mamy 48h, ale bardzo ciężko jest tego pilnować...
zibii75
Feb 28 2012, 21:14
CYTAT(lukasz44 @ Feb 28 2012, 19:28)

W regulaminie jest chyba że na wpis mamy 48h, ale bardzo ciężko jest tego pilnować...
Jestem za skróceniem tego czasu do 24h, jeśli wynik oraz opis nie pojawi się w ciągu tego czasu gość meczu może pisać o WO nie zależnie od wyniku.
Rozwiązanie te powinno poprawić kontrole nad tym aspektem obowiązków gospodarzy i zmusić pewne osoby do większego zaangażowania, co za tym idzie również ułatwi to prace opiekunom nad uaktualnieniem wszystkich statystyk dotyczących rozgrywek.
lukasz44
Feb 28 2012, 21:15
Oczywiście jest to jakieś wyjście, ale myślę nie wo a ostrzeżenia...
Tomek93
Feb 29 2012, 14:24
CYTAT(JustMe1987 @ Feb 28 2012, 19:12)

Dopisanie do regulaminu przepisu o koniecznosci wstawienia meczu do 24 godzin powinno byc rozwazone bardzo powaznie. Ja jakos nie mam z tym problemow i kazdy mecz praktycznie momentalnie pojawia sie na forum a nikt mi nie gotuje nie sprzata nie robi obiadakow itd a jakos czas na to potrafie znalezc.
Tepic leniuchow!

Ciiicho
Oj tam, nie przesadzajcie, ja bym powiedział, że do końca czasu trwania kolejki. Powiedzcie, mi co za różnica czy wstawię go dzisiaj, czy za 2-3 dni, skoro tak czy siak go wstawię na 100% .
Przecież, nie olewam sobie meczu, rozgrywam wszystko w terminie, czy wstawianie meczu wpływa jakoś na zaangażowanie? Średnio
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.