Cytat(JTK @ Nov 9 2007, 15:15:35)

<a href="http://www.dzikie.net/index.php?art=karty_graficzne" target="_blank">http://www.dzikie.net/index.php?art=karty_graficzne</a> Podpunkt: pamięć wideo.
Najgorszy zakup (widocznie bardzo nie lubisz kolegi).
Zauważ że zarówno w DX10 albo DX9 w tych ustawieniach gra jest niegrywalna na 8600/2600

(do czego ten przykład ?).
Podawałem.
W ogóle nie interesują mnie twoje słowa bez pokrycia.
1) Napisałem to bo myśle ze zarówno Ty jak i ja dobrze wiemy gdzie sa przechowywane tekstury. Równie dobrze moga byc w RAMie, który dzięki technologii TurboCache moze sluzyc jako VRAM, oczywiscie to wsyzstko jest wolniejsze, ble ble blebel ... zreszta nie bede sie rozpisywał założe ze zarowno Ty i ja dobrze o tym wiemy
2) Pokazuje mu jedynie druga strone medalu, ze poza 8800 jest inna opcja, moim zdaniem lepsza, Twoim nie, ale decyzja jest Jego

3) zainstalje sobie demko Crysisa na swoim 6600 zobacze jak chodzi i sie wypowiem (oczywiscie bez pokrycia). Kumpel zainstalowal na 7600 i dal na high i mowi ze super chodzi (tez to mowie bez pokrycia). A przyklad jest do tego, że róznica jest tak niewielka (dla ludzkiego oka) przy leciutko wyzszej grafice, ze nie widze sensu kupowac grafiki kilkaset zl drozszej, aby zobaczyc "prawie nic więcej". Jedyny cel jest taki zeby sie pochwalic: "mam 8800, a w grze wszystkie ustawienia na max i gra ani nie zarwie, caly czas max fps"
4)Własnie zabieram sie za przeszukiwanie Twoich 369 postow.
5)Jak mam Ci pokryc ??

Uważam ze jestes naprawde mocny teoretykiem super wszystko wiesz o osiagach itd. Ale moim zdaniem praktyka wyglada inaczej. Dobrze phantom napisal ze ma karte i widzi jak to wszystko chodzi tak jak ja. Oczywiscie masz racje ze trzeba czyms podpierac swoje tezy bo równie dobrze moge napisac ze na gf fx5200 mi super crysis chodzi i nikt mi nie udowodni ze tak nie jest, a nie ma na forum współczynnika prawdomownosci

Jak juz mowilem kazdy ma inna konfigracje sprzetową i kazdemu inaczej chodzi dana karta graficzna. Testy takie jak pokazałeś przy 8800 pokazuja jedynie siłe tej karty w porownaniu do inych kart i jest to zagranie marketingowe zeby wlasnie kupic TĄ karte a nie inna. Ja jestem teraz przeciwny 8800 z powodu ceny. Naprawde jak juz ktos ceni tak gry i musi grac we wszystko to niech kupi konsole i nic nie zarwie, nic nie zatnie, a zabawa gwarantowana na LATA.
Cytat(Orange_91 @ Nov 9 2007, 15:23:49)

Stosunek ceny do jakosci w kartach typu Geforce 8600 moze jest dobry ale przeciez za 400 zl nie kupisz dobrej karty a conajwyzej przecietna ktora za jakis czas w najnowszych grach bedzie bardzo slabo wydajna. Nie widze sensu kupowac co troche karty za 400 lepiej kupic raz a porzadna.
I wtedy kupi sie nowa karte i po sprzedazy starej dolozy sie powiedzmy 100zl. Łatwiej jest chyba wydac raz na pol roku/rok 100zl niz jednorazowo o wiele wiecej.
Nie rozumiem sformułowania "raz a porządną". W dzisiejszych czasach raz a porzadna znaczy raz na 2 lata wydatek rzedu 600-800 na SAMĄ grafike. Ja juz tak zrobilem 8-9lat temu kupujac karte RIVA TNT2 NVIDIA VANTA z Akceleratorem Grafiki !! i 16MB pamieci za 1000zl !!! I co? teraz nie wiem czy jest warta 10zl. Nie ma czegos takiego jak "raz a porzadna" przy coraz wiekszym postepie technologicznym.
Cytat(Phantom @ Nov 9 2007, 18:42:08)

Kompletnie się z tobą nie zgadzam. Obecnie karty graficznie w niebotycznym tempie zwiększają swoją wydajność. Za ok. roku ten 8800 będzie tyle samo wart co 8600 co pokazuje już dziś (!) demo Crisisa. Na 8600 obecnie gram we wszystko na MAX bądź prawie na MAX, np. Crysis shadery i cienie na MEDIUM, reszta na HIGH i mam przeważnie powyżej 30 FPS-ów i w przypadku tej gry jest to w pełni grywalne.
A jakikolwiek sprzęt komputerowy kupuje się na dzisiaj. Ta karta jest tak tania ( 8600), że szkoda jej nie kupić. Chyba, że komuś się nie spieszy to można poczekać aż ATI "wyda" swoje "dzieci". Wyjdzie również 8800 z 256 pamięci i ceny się unormują. ATI będzie słabsze, ale i tańsze i to będzie ciekawa propozycja.
Widze ze dokladnie znasz strategie firm i tak samo te testy ktore przegladales bo ja tez przegladalem i nadal przegladam wiec wiem jaka jest sila grafik i kompletnie sie zgadzam ze 8800 bedzie wart tyle co 8600 teraz a wyjdzie 8900 albo cos innego i kazdy to bedzie polecal, bo juz nie beda gry IDEALNIE chodzic na 8800. A co ma zrobic uzytkownik co ma 8800?? sprzedac za 40% wartosci i kupic kolejna karte za przynajmniej 800zl. Wniosek: wyrzucenie pieniedzy.
Cytat(::Esepatii:: @ Nov 9 2007, 20:55:05)

Ja mam Palita GF 7300 GT sonic 400/1000 @ 600/1500 i nie narzekam. A co do kupna kart jak i całego komputera najważniejszymi podzespołami są :
Płyta głowna (w celu przyszłościowej rozbudowy) to według mnie najważniejsza czesc komputera
Zasilacz - bardzo wazny
Karta graficzna - nie nalezy na niej oszczedac , lepiej zaoszczedzic na procesorze, no chyba ze ktos nie gra w gry tak jak ja

(oprócz PEs-a)
Procesor nie jest najwazniejszy!
Z dobrą płyta z najnowszymi rozwiązaniami techniki jak. np. PCI expres 2.0 czy ddr3 , zawsze bedziemy mogli rozbudowac komuter , a nie zmuszeni kupowac nowy sprzet.
Zawsze kupujcie przyszłościowo, oszczedajac na innych podzespołach które bedzie ,mozna za rok czy dwa wymienic (sprzedac - kupic nowy) np. procesor
Pozdrawiam
Zgodze sie, ale waham sie co do karty graficznej bo piszesz ze nie nalezy oszczedzac. Jesli polecasz jak dalej napisales 8600GT i nie jest to wg Ciebie oszczdzanie na karcie to sie zgadzam, bo uwazam ze ponad 400zl za karte to duzy wydatek i mozna spokojnie wymienic karte tak jak napisales za jakis czas.