piwlak
Jan 29 2007, 19:24
A wiec tak. Mam zamiar wydac patcha, ale potrzbuje ekipy która pomogłaby przy jego tworzeniu(chodzi mi szczególnie o grafików)- zajeliby sie oni tworzeniem menusów itp.
zalezy mi również na ludziach którzy zajęliby się przygotowaniem OFa. Szukam również ekipy do tworzenia muzyki.
Co już jest:
1. 745 butów (map 100%)
2. ok. 340 stadionów
3. 2186 twarzy, 1081 włosów
4. 1034 piłki
5. 70% Aktualnych trasferów
6. 90% strojów
Chętnych do pomocy prosze o kontakt na GG 9143909
W patchu znalazłyby się 2 lub 3 polskie zespoły.
Edyta mowi, że zamiast klasycznych druzyn będą U-21, a zamiast piłkarzy w PES shopie (tych starych) będą młode talenty:)
Myślałem o tym samym ;] niedawno i wczoraj wieczorem

.
Według mnie Eredevisie,nie wiem czemu ale jakoś tak.A według mnie polskimi drużynami powinny być Wisła,Legia i Korona

.
piwlak napisz co masz gotowe w OF'ie, bo ja mam 100% transferów aktualnych itp.wie moglibysmy bazować na moim.Masz też już Wisłę ukończoną.Wal do mnie do 23 30 na gadu to moze dołącze do ekipy

.
piwlak...wiesz ile pracy trzeba wlozyc zeby wykonac patcha?
Tylko sie wydaje, ze kitserver, face server, bootserver to duzo...
szczerze to jest nic...wiem cos o tym gdyz wspolnie z Timakiem i
Torinem tworzylismy powerpatcha. Watpie abys znalazl ludzi kompetentnych
do takiej pracy a nawet jesli znajdziesz beda to narwancy ktorzy beda
podjarani na starcie a pozniej null pomocy. Wiec takie moje drobne zdanie na
ten temat. Jesli uda Ci sie cos zdzialac zwroce honor jednak poki co wiem
ile czasu zajmuje stworzenie czegos naprawde dobrego.
elo
jak by co mogę zrobić przyśpiewki bo grafika to nie moja specjalizacja

'
pzdr.
piwlak
Jan 29 2007, 21:34
gavi odezwij sie na gg: 9143909- jestem niewidoczny
wali-góra
Jan 29 2007, 21:35
lepiej by było jakbyście patcha OE stworzyli...
piwlak
Jan 29 2007, 21:42
Patcha OE stworzyla ekipa z pro-evo- nie chce robic tego samego tylko inaczej.
piwlak
Jan 29 2007, 21:56
A wiec potrzebuje jeszcze kogos kto zajal by sie oprawa graficzna patcha(menu itp.)
W tewj chwili zajmuje sie tworzeniem mlodych zawodnikow i reprezentacji U-21(bedzie Polska:)). Jezeli ktos zna jakies talenty lub sklady reprezentacji- pisac na PMa
Nowin33
Jan 29 2007, 21:59
QUOTE(piwlak @ Jan 29 2007, 19:28:40) [snapback]117719[/snapback]
A wiec tak. Mam zamiar wydac patcha, ale potrzbuje ekipy która pomogłaby przy jego tworzeniu(chodzi mi szczególnie o grafików)- zajeliby sie oni tworzeniem menusów itp.
zalezy mi również na ludziach którzy zajęliby się przygotowaniem OFa. Szukam również ekipy do tworzenia muzyki.
Co już jest:
1. 745 butów (map 100%)
2. ok. 340 stadionów
3. 2186 twarzy, 1081 włosów
4. 1034 piłki
5. 70% Aktualnych trasferów
6. 90% strojów
W patchu znalazłyby się 2 lub 3 polskie zespoły.
Edyta mowi, że zamiast klasycznych druzyn będą U-21, a zamiast piłkarzy w PES shopie (tych starych) będą młode talenty:)
Ja też jestem za zrobieniem Wisły,Legii i KOrony

Moze wyjść świetna paczka właśnie potrzebowałem tylko 3 druzyn a nie calej oe!
piwlak
Jan 29 2007, 22:06
Zdecydowałem ze beda 4 polskie druzyny(Wisła,Legia, GKS Bełchatów,Korona)
Podsyłac mi pilkarzy (mlodych) na PMa ;P
dikhet
Jan 29 2007, 22:27
mysle ze dobry pomysl jednak raczej na nic sie nie przydam jestem raczej typem sepa
Raffels
Jan 29 2007, 23:18
I nabijacza postów.
Co do tematu, to zeby by powstał naprawdę dobry patch trzeba miec mnóstwo czasu i zapału. No i ludzi trza dobrać kumatych i nie odmawiających pomocy. Wtedy moze coś dobrego powstanie...
piwlak
Jan 29 2007, 23:26
Jak pisalem- mam juz osobe do muzyki. Potrzebuje jeszcze kogos kto zajalby sie menusami itp.
Prace nad patchem ida szybko.
OF jest aktualny ze wszystkim transferami na dzien dzisiejszy
Druzyny mlodziezowe sa w trakcie tworzenia.
Przyspiewki rowniez.
Muzyka bedzie czysto piłkarska(tez jest juz dobrana:))
piwlak
Jan 30 2007, 12:16
Sorry za podwojny post,ale tak:
Potrzbuje jeszcze grafikow(1 albo 2) - zajeliby sie oni tworzeniem menusów itp.
Update- Co juz mamy:
1.Bardzo obszerny GBD
2. Przypisane sloty do polskich zespolow(beda przyspiewki!!)
3. Muzyka
4.Aktualne transfery
5. Młodzi zawodnicy w OFie
W patchu znalazłyby się 4 polskie zespoły.(Legia, Wisła, Korona i GKS Bełchatów)
Moderatorow prosze o usuniecie ankiety( po naradach zdecydowalismy dac i Bundeslige i Eredivisie)
Pro player
Jan 30 2007, 12:43
QUOTE(piwlak @ Jan 29 2007, 22:10:22) [snapback]117771[/snapback]
Zdecydowałem ze beda 4 polskie druzyny(Wisła,Legia, GKS Bełchatów,Korona)
Podsyłac mi pilkarzy (mlodych) na PMa ;P
Ja myśle ze bez Lecha Poznan to bedzie wyjebka!!
Wisła,"Lech" i Legia-to są te zespoły!!

ja już sam sobie spaczowałem Pesa,że mam bundeslige i 3 polskie teamy(właśnie Legia, wisła, i "Lech")
Mam tez takie talenty w Ofie jak Gago, Marcelo,Hugain,(Real), Sahar(Chelsea), Carlos alberto(nie wiem czemu go nie było!)
PS.Sam bym wrzycił swojego Pesa(bo mam tak spaczowanego ,ze podczas instalacji gry sam patch sie instaluje,bez zbednej dodatkowej pracy!)-tylko ze całośc waży ponad 4GB!!
sam kitserver wazy 2GB!!
czarek
Jan 30 2007, 13:41
3 Królowie Wielkich Miast - Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk.
Jeżeli coś , to te kluby proponuje
jeżeli chodzi o ligi, to najlepiej obydwie
Nowin33
Jan 30 2007, 13:44
QUOTE(Pro player @ Jan 30 2007, 12:47:18) [snapback]117852[/snapback]
Ja myśle ze bez Lecha Poznan to bedzie wyjebka!!
Wisła,"Lech" i Legia-to są te zespoły!!

ja już sam sobie spaczowałem Pesa,że mam bundeslige i 3 polskie teamy(właśnie Legia, wisła, i "Lech")
Mam tez takie talenty w Ofie jak Gago, Marcelo,Hugain,(Real), Sahar(Chelsea), Carlos alberto(nie wiem czemu go nie było!)
PS.Sam bym wrzycił swojego Pesa(bo mam tak spaczowanego ,ze podczas instalacji gry sam patch sie instaluje,bez zbednej dodatkowej pracy!)-tylko ze całośc waży ponad 4GB!!
sam kitserver wazy 2GB!!
A mozesz dac swojego of?
piwlak
Jan 30 2007, 14:08
Jezeli chcecie to można zrobić głosowanie jakie druzyny dac do patcha?
Nowin33
Jan 30 2007, 14:12
ale przeciez normalnie angielska,francuska,holenderska,niemiecka,i ta mieszana co juve jest celtic i innne oraz zamiast tych czterech z ligi b te cztery polskie.
piwlak
Jan 30 2007, 14:33
Zapraszam na forum o patchu- gdzie dyskutujemy na tematy zwiazane z patchem:D Znajdziemy tam miedzy innymi ankiete jakie polskie druzyny dodac do patcha
http://polishpatch.xad.pl/
a mi sie marzy powerpatch stworzony przez ekipe issonline...

ale to nic. zycze powodzenia chlopaki. mam nadzije ze wam cos dobrego wyjdzdie
ps
a to nie mozecie zrobic i eredivisie i bundeslige?
piwlak
Jan 30 2007, 15:07
Simon- wlasnie to robimy,dlatego prosze MODów o usunięcie ankiety.
Pro player
Jan 30 2007, 16:10
QUOTE(Nowin33 @ Jan 30 2007, 13:48:42) [snapback]117862[/snapback]
A mozesz dac swojego of?
Tylko sam Of tylko ci namiesza!!
Bo ja mam kitserver, ale duzo rzeczy popodmienianych w O_text, wiec sam OF nic ci nie da!!
Bo np. Polskie twarze mam wrzucone nie w kitserverze tylko w O_Text, itd.!!
Moge wrzucic ale sam OF tylko ci namiesza!!
PS.Chyba zaczne wrzycac obraz swojej gry na jakies Serwer!!(Sam mam oryginała, ale po każdym formacie instaluje gre z Spaczowanej płyty!1-a oryginał jest mi juz niepotrzebny!-chdziło mi tylko o własny CD KEY do grania online!!-a po zarejestrowaniu nie mam problemów graniem swoim spaczowanym PESem!!)
TYLKO denerwuja mnie te Oryginalne OFy online!!-w lidze ostatnio gosciu mi strzelił dwie bramki Montellą(Roma), który obecnie reprezentuje już barwy Fulham-i to mnie troche wku..ia!!
Niestety na robieniu patchy sie nie znam ale chciałbym sie wypowiedziec.
1. to jest dosłownie genialny pomysł by wrzucić 4 polskie zespoły przy czym zostawiając holenderską i niemiecką lige, bo w sumie lepiej mieć Wisłe niż Levski sofia, nie ??
2. Jeśli chodzi o młodych i zdolnych graczy uważam że powinno ich być wiecej w znanych zespołach, np taki Torres z Realu przebija sie nawet do podst. jedenastki a w Superpatchu go wogóle nie ma, czy Marc Crosas w Barcelonie, który juz nawet siedział na ławce w pierwszej drużynie

myśle że w druzynach które są najbardziej lubiane a co za tym idzie najwiecej osób nimi gra powinno byc wiecej ich zawodników, np z paroma z druzyny B.
Tak przy okazji Bojan Krkić z Barcy B jest uważany za drugiego Messiego, niezły talent proponuje go wrzucić, skoro szukać młodych graczy zamiast staruchów
QUOTE(Rand @ Jan 30 2007, 16:36:17) [snapback]117938[/snapback]
Niestety na robieniu patchy sie nie znam ale chciałbym sie wypowiedziec.
1. to jest dosłownie genialny pomysł by wrzucić 4 polskie zespoły przy czym zostawiając holenderską i niemiecką lige, bo w sumie lepiej mieć Wisłe niż Levski sofia, nie ??
2. Jeśli chodzi o młodych i zdolnych graczy uważam że powinno ich być wiecej w znanych zespołach, np taki Torres z Realu przebija sie nawet do podst. jedenastki a w Superpatchu go wogóle nie ma, czy Marc Crosas w Barcelonie, który juz nawet siedział na ławce w pierwszej drużynie

myśle że w druzynach które są najbardziej lubiane a co za tym idzie najwiecej osób nimi gra powinno byc wiecej ich zawodników, np z paroma z druzyny B.
Tak przy okazji Bojan Krkić z Barcy B jest uważany za drugiego Messiego, niezły talent proponuje go wrzucić, skoro szukać młodych graczy zamiast staruchów

Jesli chodzi o to w realu jest Torres

zrobiony juz.A w cllasic team jest reszta

.
Ach do BArcy JEffrena dorobilem bo on debiutowal juz w Barca A.
W cllasic jest krkic,ella,assulin,...
piwlak
Jan 30 2007, 16:46
Dokladnie- talentow bedzie od groma- tyle ile sie pomiesci
W takim razie z niecierpliwością czekam na waszego patcha

:D Superpatch to nie wypał wg mnie, wiec ciesze sie na to iż zdecydowaliście sie robić swojego patcha, zwłaszcza że bedzie w nim wszystko to co ja bym umieścił

:D Powodzenia.
piwlak
Jan 30 2007, 19:00
Chcecie miec swoj udzial przy tworzeniu patcha?
Prosze o wypisywanie tu lub na PMa transferów(począwszy od dzisiaj) talentów(do 21 lat) i składów reprezentacji U-21(ankieta jest na forum
http://polishpatch.xad.pl prosze o rejestracje na forum )
Wiec zaczynamy...ja osobiście zajmuje sie zrobieniem najlepszego OF'a na jakiego mnie stać ;].Ocenicie sami

.
Pierwszy screen ukazujący 1/4 talentów

Za jakiś czas wrzuce reszte ;]
EDIT:Proszę o wpisywanie tu aktualnych transferow którymi się zajmę
piwlak
Jan 30 2007, 20:59
Habib Bamogo Olympique Marsylia - Celta Vigo
Ricardo Oliveira AC Milan - Real Madryt (nie jestem pewien)
Ronaldo Real Madryt - AC Milan
Alvaro Arbeloa Deportivo La Coruna - Liverpool
Federico Julian Fazio Ferro Carril Oeste - Sevilla FC
Jon Dahl Tomasson VfB Stuttgart - Villarreal
Fabiano Eller Trabzonspor - Atletico Madryt
Massimo Maccarone Middlesbrough - Siena
Massimo Oddo SS Lazio Rzym - AC Milan
Pasquale Foggia AC Milan - SS Lazio Rzym
Oguchi Onyewu Standard Liege - Newcastle United
Julius Aghahowa Szachtar Donieck - Wigan Athletic
I. Olic CSKA - Hamburg
E. Davids Tottenham - Ajax
Benjamin Lauth Hamburger SV - VfB Stuttgart
Christopher Samba Hertha Berlin - Blackburn Rovers
Zresztą podam stronki z których korzystałem i wg mnie są najbardziej pewne;
http://www.goal.com/en/Transfertzone.aspxhttp://www.primeradivision.pl/index.php?strona=transferyhttp://www.seriea.pl/index.php?strona=transferyhttp://www.anglia.goal.pl/index.php?strona=transferyhttp://www.fussball.pl/index.php?strona=transfery
DonFredek
Jan 30 2007, 21:57
zycze powdzenia.na poczatek nazwiska kilku mlodych zdolynch polakow:
michal janota(feynoord),zeyn alabidyn s-latef(helsingborg),dennis krol(fc barcelona9,sebastian tyrala(borussia dortmund),dawid blacha(tez gdzies w szkopowie),alan stulin(k`lautern),ben sahar(celsea london)(mlodziezowka israela ale prawdopodobne bedzie gral dla polski),jaroslaw fojut(bolton wanderers),bartosz bialkowski(fc southampton),blazej augustyn(bolton wanderers).kasmiriski(deportivo la coruna)(nie zdecydowany czy bedzie gral dla polski czy brazyli),marcin siedlarz(udinese),grzekorz krol(siena?),robert trznadel(gdzies w wloszech),Kamil Glik i Krzysztof Krol oraz pomocnik Szymon Matuszek(wszyscy real madrid).kamil oziemczuk(aj auxerre),tomasz cywka(wigan athletic),wojsciech szczesny(arsenal london)
to jak na poczatek.jest jeszcze duzo wiecej,ale juz mi sie barfowac chce od pisania.
jak potrzebujesz informacje idz na anstepujace strony:uefa.com,goalgate(po niemiecku),nasza kadra,eurogoal.pl,pzpn etc.
jezeli potrzebuejsz jeszcze jakiejs informacji stoje do dyspozycji.
saviolka
Jan 30 2007, 22:01
No może cos z tego będzie..
Co do transferów to szukajcie na WWW.TRANSFERY.INFO najlepsza polska strona z transferami.
piwlak
Jan 31 2007, 12:55
rand- dzieki

DonFredek- Większa część z nich będzie w patchu;) i tez dzieki za info.
Mamy juz przyspiewki:
Arsenal,MU,Chelsea,Liverpool,Lyon,Bayern,Stuttgart,Milan,Lazio,Roma Juve,Inter,Legia,Wisła,Anglia,Brazylia,Francja,Hiszpania,Włochy,Argentyna ,Korea,Japonia
W drodze sa Korona i Bełchatów, a to nie wszystkie:)
A wiec tak juz wcześniej zrobiłem kilku z tych polaków co mi wymieniłes

.
Potrzebne mi sa ich zdjecia i parametry(waga,wzrost).Nie mam teraz czasu szukac bo ciagle robie OF.POzdro
piwlak
Jan 31 2007, 16:02
A wiec tak- potrzebuje logo główne do patcha:/ Kandydatów prosze o kontak tu, na PM lub GG- 9143909( Bardzo prosze o zglaszanie sie poniewaz tylko grafika nam brakuje do patcha, a bez tego nasza praca pojdzie na marne:/)
Ja ze swojej strony chciałbym poinformować,że produkcja idzie w dobrą stronę,będzie tylko szkoda gdy nie znajdzie się jeszcze jeden grafik bo wtedy troche lipa by była.
Zapraszam na specjalnie forum poświęcone patchowi
http://polishpatch.xad.pl pzdr.
Potrzebne mi sa ich zdjecia i parametry(waga,wzrost)
kogo dokładnie ci są potrzebne te parametry tych młodzików co podał DonFredek?? Moge coś poszukać jak chcesz. jak potrzebujecie kogos z polskiej ligi to tu też zajrzyjcie tu
http://www.ligapolska.pl/Po za tym w tych co podałem wczesniej również wystarczy wejsc do druzyny i na zawodnika i powinny być parametry :] (to z innych lig)
Parametry tych zawodników co uczestniczą w transferach są łatwe do zdobycia, róbcie transfery wg goal.com i tam wystarczy tez kliknąć na zawodnika przykładowy nowy transfer (właściwie wyporzyczenie)
Gustavo Nery Corinthians Zaragoza
http://www.goal.com/en/Giocatore.aspx?IdPersona=3266Jak dzis czytałem na wp to transfer Oliveiry z Milanu do Realu nie wypalił.
Pare ważnych nowych transferów:
M. Ball PSV Manchester City
S. Larsson Arsenal Birmingham
J. Mascherano West Ham Liverpool
M. Upson Birmingham West Ham
F. Pancrate PSG Betis
Mineiro Sao Paulo Hertha BSC
mam nadzieje że nawet jak nie znajdzie się ktoś od grafiki to wypuscicie patcha nawet ze starym menu od Konami, o ile sie da. Szkoda waszej pracy po za tym napaliłem sie na waszego patcha, dla mnie najważniejsze w patchu to dobry Of.
piwlak
Jan 31 2007, 22:01
W sumie to o tyle grafika potrzebujemy,co by tylko menu,logo i tło patcha zrobił - nic więcej:/ Nie musicie się nawet na edycji PESa znac,bylebyscie tylko potrafili zrobic grafike 512x512 z jakims polskim motywem i jeszcze pare innych,małych rzeczy;)
Hejo

Tak mnie natchneło, żeby wam coś zaproponować.
Otóż, scoreboardy na stronie głównej są, ładne, fajne... Może byście tak zagadali do ich twórców, z propozycją wykorzystania ich w waszym patchu? To samo z logami teamów w HD (tych takich crystal, czy jak im tam). CHYBA, że robicie jakieś swoje (w co wątpie).
ps. Licze na waszego patcha (superpatch to pomyłka :/)!
QUOTE(Oran @ Jan 31 2007, 21:23:44) [snapback]118379[/snapback]
Hejo
ps. Licze na waszego patcha (superpatch to pomyłka :/)!
a ja liczę na naszego
Power Patcha 6...
Eeeeeee, a co ma być jednak?

Bo jak ma się pojawić, to chłopaki darujcie sobie
Nie żebym zniechęcał

Ale wiadomo, że on zdeklasuje wszystko
To nie zniechęcaj bo ja czekam właśnie na tego patcha a nie na Power Patcha 6, z całym szacunkiem dla niego, jak równiez twórców Superpatcha, ale juz wczesniej pisałem dla mnie liczy sie przede wszystkim dobry OF, no i moze przyśpiewki kibiców. A w tych wszystkich wielkich patchach to of jest pomijany. Dla mnie bzdurą jest likwidowanie jakiejs ligi, a tu pojawił sie świetny pomysł nie dość ze nie zlikwidują i dodadzą niemiecką lige, to jescze mamy 4 zespoły polskie co mi własnie pasuje :]
Albo weźmy taką Barce, tyle osób wielbi ten klub a w tym całym Superpatchu nic w nim nie zmieniono, zamiast dodać graczy z Barcy B którzy walczą o pierwszą druzyne zostawili tych co Konami wrzuciło i którzy są obecnie troszke gorsi.
Po za tym mi sie wydaje że im wiecej hałasu tym gorszy patch, ja długo grałem w PESa 5 tylko konfigurując samemu ofa i grało sie swietnie, dorzuciłem superpatcha komp zaczął sie wieszać, nie mogłem znaleźć graczy i wiele innych problemów, brak włosów u Ronnaldinho, chodzi mi o to że własnie może jak mniej osób tworzy patcha lepiej on wyjdzie.
Dlatego mam nadzieje że za bardzonikt sie nie zniechęcił i patch powstanie :] Powodzenia raz jeszcze :]
Ja nie chce offtopować, ale w PP OF nie był pomijany

Poza tym, może by mogli wspomoć jakoś ekipe tworzącą owego Power Patcha

EOT
Jeżeli ma wyjść Power Patch to i tak za kilka tygodni/miesięcy więc
chłopaki róbcie pacza! Bo ... tak!ps. Umiem zmotywować, c'nie?
Wtrącając się w tą zażartą dyskusje chciałbym nadmienić fakt iż owy patch nie będzie polegał na tym (takie jest moje zdanie) jak Super-patche itd. na zasadzie "im więcej tym lepiej" dla nas (przynajmniej dla mnie) liczy się jakość nie ilość. A co do tego Czy PowerPatch itp. a może nasz patch będzie lepszy?

W moim przypadku jest to pierwszy patch,który tworze także postaramy się ażeby był picuś-glancuś

pzdr.
Ps. Oran Twoja motywacja nie zna granic
tomilee
Feb 1 2007, 09:45
Ja w to wchodzę jak się zgodzisz mam dużo wolnego czasu i nie małą kolekcję tego co wyszło do pes6 jakieś 10gb mogę ofa zrobić w patchu też przydały by sie twarze dla graczy mniej znanych. W sumie po co wszystko od nowa zaczynać całego patcha lepiej dogadać się z autorami niektórych dodatków może pozwolą je wykorzystać.chcesz ofa to go wrzucę na jakiś serwer tylko że to wersja beta jeszcze.
QUOTE(tomilee @ Feb 1 2007, 09:49:53) [snapback]118413[/snapback]
Ja w to wchodzę jak się zgodzisz mam dużo wolnego czasu i nie małą kolekcję tego co wyszło do pes6 jakieś 10gb mogę ofa zrobić w patchu też przydały by sie twarze dla graczy mniej znanych. W sumie po co wszystko od nowa zaczynać całego patcha lepiej dogadać się z autorami niektórych dodatków może pozwolą je wykorzystać.chcesz ofa to go wrzucę na jakiś serwer tylko że to wersja beta jeszcze.
JA się OF zajmuje wiec spadaj xD

.Ale sie przyda twoja pomoc.JEsteś dobrym grafikiem albo znasz się dość dobrze na niej??wal na gadu
oran - dzieki za slowa wsparcia;) Prace idą bardzo szybko- mamy juz Wisłe i Legię
OF ukonczony na jakieś 75 %
PS:Stroje i stadion z mego własnego kitservera.jesli autorzy tych dodatków się zgodzą będą one w Patchu
Chcecie miec jak najwiecej przyspiewek w patchu?? Rzucajcie tu albo linki, albo najlepiej gotowe przyspiewki- mozemy zrobic aby kazda druzyna miala swoje przyspiewki- tylko potrzeba nam materialu:)
Mamy juz: Arsenal,MU,Chelsea,Liverpool,Lyon,Bayern,Stuttgart,Milan,Lazio,Roma,Juve,Inter,Legia,Wisła,Anglia,Brazylia,Francja,Hiszpania,Włochy,Argentyna,Korea,Japonia)
Korone i GKS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.