Jak odwołać moje wnioski do hipotezy?
Wniosek:
Fasolka bez światła i ciepła nie wykiełkuje i nie zacznie rosnąć.Nie sprzyjające warunki powodują gnicie,pleśnienie i zamieranie.
Hipoteza:
Nieodpowiednia temperatura i światło ma zły wpływ na kiełkowanie roślin.
vis maior
Dec 16 2008, 12:07
Fizyka
Kamień o masie 400 g spada swobodnie z 20 m, oblicz:
a ) prędkość z jaką kamień uderzy o ziemię
b ) wartość energii kinetycznej na wysokości 5 m nad ziemią
*
podpunkt a) zrobiłem tak:
Dane: h- 20m ; g- 10 m/s
Szukane: v- ?
wzór: mgh= mvv/2
wzór na v: v= pierwiastek z 2gh
v= pierw. z 2x10x20
v= pierw. z 400
v= 20 [m/s]
b )

Powie mi ktoś czy to jest dobrze zrobione:p? bo jutro muszę to poprawić
Michae(L) 1916
Dec 16 2008, 19:18
Potrzebuje źródeł z których mógłbym się dowiedzieć jak wyglądał dzień w getcie warszawskim.
Mortin
Dec 17 2008, 18:46
CYTAT(Michae(L) 1916 @ Dec 16 2008, 19:22)

Potrzebuje źródeł z których mógłbym się dowiedzieć jak wyglądał dzień w getcie warszawskim.
"Zdarzyc przed Panem Bogiem"
Zna ktoś może stronke z ładnie podpisanymi rzekami polski ?
perONE
Feb 11 2009, 15:31
Mógłby ktos pomóc? Są to zadania na najblizsza moja klasowke.
Cp-stężenie %
Cm-stężenia molowe
d-gęstość
1. Oblicz Cm 12% roztworu NH4Cl o d=1,03 g/cm3.
2. Oblicz Cp i Cm kwasu solnego o d=1,15 g/dm3 w wyniku rozpuszczenia 65,75dm3 chlorowodoru w 250g wody.
3. Ile wody i i ile gramów 16% roztworu KCl nalezy zmieszac aby otrzymac 50g(nie wiem czy 50g jest prawidlowa liczba bo fotka tego nie objela więc dalem liczne zastepcza) 5% roztworu.
5. Oblicz Cm nasyconego roztworu azotanu V potasu, rozp. wynosi 32g. (To tez nie wiem czo to są wszystkie inf.)
6. Ile g chlorku sodu potrzeba a do sporzadzenia 0,1dm3 roztworu o cm=2 mol/dm3.
7. Oblicz Cp kwasu solnego o d=1,05 g/cm3 otrzymanego w wyniku rozp. 23,9dm3 chlorowodoru w 350g wody.
8.Ile cm3 wody nalezy odparowac z 250cm3 roztworu NaCl o Cm=0,2 mol/dm3 ale otrzymać roztwor o Cm=0,5 mol/dm3
9. Oblicz rozp. KI (jodek potasu?) w 293K (?) roztwor ma 6 mol/dm3 i d=1,68g/cm3.
Jamnik
Feb 11 2009, 16:15
Ktoś przetłumaczy na niemiecki:
http://translator.telewizor.eu/niemiecki.html ?
To historia dziewczynki z towarem, która w ostatni wieczór starego roku bosa, głodna i zmarznięta wędruje po ulicach swojego miasta, daremnie próbując sprzedać choćby jedną działkę. Jednak nikt z przechodniów spieszących się do swych domów na noworoczne balangi nie zwraca uwagi na małą wynędzniałą dealerke. W tamtych czasach był to zresztą widok powszechny.. Zmęczona i zniechęcona dziewczynka, która dobrze wie, że bez zarobku nie ma po co się pokazywać we własnym domu, idzie na dworzec. Podkulając pod siebie bose nogi, próbuje się choć trochę rozgrzać, jednak na dworcu panuje zbyt wielki mróz. Zapala więc skręta, potem następnego, i kolejnego. I za każdym razem widzi coś, czego normalny człowiek nie widzi:
różowe słonie, latające krowy, pieczonego psa, którego po raz pierwszy w życiu mogłaby się najeść do syta. W pewnym momencie dziewczynka umiera. Tak jest to bajka bez szczęśliwego zakończenia.
Mam problem tresci geograficznej mianowicie:
Obecnie mamy czas zimowy czyli zegarki wskazuja 12:00 gdy slonce goruje nad poludnikiem 15stopniE (strefa czasu srodkowoeuropejskiego). Wedlug czasu letniego zegarki wskazuja 12:00 gdy slonce goruje nad poludnikiem 30stopni (strefa czasu wschodnioeuropejskiego). Oblicz o ktorej w bialymstoku jest poludnie sloneczne latem.
Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego shitu
Jamnik
Feb 19 2009, 14:52
CYTAT(norek @ Feb 19 2009, 14:09)

Mam problem tresci geograficznej i
http://wypoczynek.turystyka.pl turystycznej mianowicie:
Obecnie mamy czas zimowy czyli zegarki wskazuja 12:00 gdy slonce goruje nad poludnikiem 15stopniE (strefa czasu srodkowoeuropejskiego). Wedlug czasu letniego zegarki wskazuja 12:00 gdy slonce goruje nad poludnikiem 30stopni (strefa czasu wschodnioeuropejskiego). Oblicz o ktorej w bialymstoku jest poludnie sloneczne latem.
Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego shitu

Moim zdaniem powinieneś zobaczyć na którym południku leży Białystok, następnie policzyć ile to stopni od południka 30 (x - 30, gdzie x to ten południk przy Białystoku). Potem pomnożyć przez 4 (jeden stopień to 4 minuty) i powinno wyjść. Tak mi się wydaje, lecz na 100 % pewny nie jestem
Dzieki wielkie. Jak najbardziej rozwiązanie wyszło ok;)
Jamnik
Feb 20 2009, 18:43
CYTAT(norek @ Feb 19 2009, 19:49)

Dzieki wielkie. Jak najbardziej rozwiązanie wyszło ok;)
Nie ma sprawy
bartek-brt
Feb 23 2009, 17:27
Ma ktoś z was na kompie prace na temat zdrowego i niezdrowego odżywiania oraz ich skutki? Musze to niedługo pisać a cholernie misie nie chce:D
herubq3
Feb 23 2009, 17:58
FIZYKA
1
Lekko pchnięty krążek hokejowy o masie 0,2 kg zatrzymał się po przebyciu 6m.Oblicz pracę wykonaną przez siłę tarcia,jeśli współczynik tarcia kinetycznego wynosi 0,01(g=10m/s kwadrat)
2
Oblicz pracę wykonaną przez człowieka niosącego walizkę o masie 20 kg po poziomym korytarzu o długości 10 m
Prosze o pomoc
CYTAT(herubq3 @ Feb 23 2009, 18:02)

FIZYKA
1
Lekko pchnięty krążek hokejowy o masie 0,2 kg zatrzymał się po przebyciu 6m.Oblicz pracę wykonaną przez siłę tarcia,jeśli współczynik tarcia kinetycznego wynosi 0,01(g=10m/s kwadrat)
2
Oblicz pracę wykonaną przez człowieka niosącego walizkę o masie 20 kg po poziomym korytarzu o długości 10 m
Prosze o pomoc
Moim zdaniem w zadaniu 2 to żadna praca nie zostanie wykonana bo nie spełnione są wszystkie warunki co do wykonywania pracy
ale niosącego
PO czy
NAD korytarzem
Nie jestem ekspertem z fizyki, ale na chłopski rozum to wygląda tak:
Przy drugim zadaniu będzie raczej wynikiem 0 (zero). Mieliśmy podobne zadanie na fizyce
Ale jeszcze zaraz sprawdzę..
EDIT: Tak, będzie zero
CYTAT(herubq3 @ Feb 23 2009, 18:02)

FIZYKA
1
2
Prosze o pomoc
1. Wydaje mi się, że siła tarcia nie wykona żadnej pracy, bo pracę wykonała siła, która pchnęła krążek, a siła tarcia w tym przeszkadzała.
2. Jeżeli człowiek niósł walizkę to nie wykonał pracy.
A tak wogule to fajny temat
herubq3
Feb 24 2009, 19:47
OK poradziłem sobie z wcześniejszym zadaniem w pierszym wyniosło 1,2 J a w Drugim 2000 J
Ale mam znowu tylko z Biologi
1
Opisz proces powstawania moczu
pierwotnego
wtórnego
2Wyszukaj w materiałach źródłowych i wymień substancje które w nefronie opdlegają procesu
Filtracji
resorpcji
sekrecji
Prosze o pomoc
herubq3
Mar 4 2009, 17:12
Kolejna prośba o zadanie proszę ja jestem z fizyki tępy jak nie wiem kto proszę
Sorry że post za postem ale przy edytowaniu wiadomości nie che mi sie zapisać
zad 1
Kulkę zawieszoną na nici o długości 1 m odchylono o 90 stopni od położenia równowagi i puszczono.Korzystając z zasady zachowania energi mechanicznej oblicz szybkość kulki w chwili gdy przelatuje przez to położenie (g=10m/s2)
zad 2
Umówmy się że poziom na ktorym energia potencjalna ciała jest równa zeru to poziom balkonu na wyskości 10 m nad poziomem ziemi.Przyjmując że g=10m/s2 oblicz
a)energie potencjalną doniczki o masie 1 kg stojącej na innym balkonie na wysokości 13 m nad ziemią
b)energie potencjalną kasztana o masie 0,02 kg lezacego na ziemi
c)energie kinetyczną jaką należy nadać temu kasztanowi by wzniósł się na wysokości 10 m
herubq3
Mar 4 2009, 19:30
Proszę o pomoc chłopaki
Z1 Do jakiej V wody należy wlać 150g 30% roztworu aby otrzymać roztwór 22,5%. Powinno wyjść 50cm do sześcianu.
Z2 Oblicz V wody i V jednomolowego kwasu siarkowego VI jakie należy zmieszać aby otrzymać 0,5dm do sześcianu 0,25 molowego roztworu. Powinno wyjść 0,4 dm do sześcianu.
NIE AKTUALNE ZNALAZŁEM ODPOWIEDŹ DO AKURAT TYCH ZADAŃ NA ODPOWIEDZ.PL.
A MOŻE MA KTOŚ JAKĄŚ GOTOWĄ STRONĘ INTERNETOWĄ NIE WSTAWIONĄ NIGDZIE. TEMATYKA OBOJĘTNIE JAKA.
krzysiu
Mar 7 2009, 19:13
a ja mam inne pytanie otóż z historii muszę napisać przyczyny sprzyjające wzrostowi popularności systemów totalitarnych? wie ktoś gdzie to mogę znaleźć albo zna odpowiedź?
lukasz44
Mar 8 2009, 12:32
Mam napisać rozprawkę na taki temat po angielsku :
"What do you think about using mobile phone ?? "
minimum 6 argumentów , proszę pomóżcie , pozdrooo
i zapraszam :
http://board.issonline.pl/index.php?showto...0&start=280
bartek-brt
Mar 14 2009, 15:15
Mam pytanie, jeśli każdy ładunek jest dodatni o tej samej wartosci rysunek wygląda tak:

Czy wtedy każdy z narysowanych wektorów sie skraca?
blazek72
Mar 18 2009, 19:37
Potrzebuje waszej pomocy mogłbymi ktoś pomoć i przetłumaczyc ten text ? tak zeby mial rece i nogi ??
Enya isn't often in the public eye but she has got sold millions of albums of her gentle, easy listening music. The Corrs and the Cranberries are two of the best selling pop groups of recent years. The dance musical Riverdance has two huge traveling shows which tour the world constantly. And veteran group the Chieftains who started off playing in pubs, no give sell out concerts at major venues all over the world. What do all these people have in common? They all Irish.
Celtic music is clearly enjoying huge popularity. In fact Irish pubs are opening all over the world and you wouldn't be surprised to come across Irish music or an Irish in Kiev or Katamandu. Most of the music you hear in these pubs is traditional dance music and you are expected to get up and dance. An Irish music session is not a spectator sport! If you don't parti****te 'll miss out on the craic - the most exciting moment's of the evening
Of course Irish music has its quieter moods. Some people say that harp, a national symbol, has magical powers. Another national instrument is the Uilleann pipes which are very difficult to play. They says that if you take up the pipes you need seven years of playing to master them. The violin or fiddle is played all over the country.
Music is an important new export of Irish culture but writes are doing well too. In the past Irleand has produced some of the best writers and poets in the English language: ..
Not to be left out, the Irish film scene is in good shape, too. The government has set up a fund for films about Ireland and film actor such as Liam Neesin and Pierce Brosman are internationals stars. Among the film you should look out for are.
PROSZE O POMOC POTRZEBUJE TO NA JUTRO
JUŻ NIE AKTUALNE PORADZIŁEM SOBIE Z TYM
sebacz3000
Apr 1 2009, 21:29
siemka potrzebuje opis jakiejś sławnej osoby po angielsku. Wielkie dzięki z góry za pomoc
zapomniałem dodać że musi to być wygląd zewnętrzny
CYTAT(sebacz3000 @ Apr 1 2009, 22:33)

siemka potrzebuje opis jakiejś sławnej osoby po angielsku. Wielkie dzięki z góry za pomoc
to sobie wejdź na angielską wikipedię i wpisz cokolwiek...
lukasz44
May 9 2009, 11:22
proszę o pomoc, na lekcji typ od fizy zadał aby z naturalnych
produktów typu ziemniak czy ogórek, itp. stworzyć ogniwo dzięki któremu będzie się świeciła dioda (taka najzwyklejsza z zapalniczki) , proszę o szybką pomoc o ile mozecie
CYTAT(lukasz44 @ May 9 2009, 12:26)

proszę o pomoc, na lekcji typ od fizy zadał aby z naturalnych
produktów typu ziemniak czy ogórek, itp. stworzyć ogniwo dzięki któremu będzie się świeciła dioda (taka najzwyklejsza z zapalniczki) , proszę o szybką pomoc o ile mozecie

http://www.youtube.com/watch?v=feaQs2zcG28może się przyda...
czubinho
May 9 2009, 11:49
Na fizyke musze napisac 2 referaty:
1.Własności i zastosowanie fal elektromagnetycznych -wady i zalety oraz wpływ na organizmy żywe
2.Urządzenia do przesyłania informacji- wady i zalety oraz ich wkład w cywilizajce
( w obu minimum 3 maximum 4 papieru kancelaryjnego)
PS.Jakby ktoś mial jakiej materialy albo daj Boże pisal takie cos to bym był wdzieczny o kontakt
pzdr.
lukasz44
May 9 2009, 11:51
dzienki , a jak mozecie to dajcie jeszcze jakies . . .
bartek-brt
May 11 2009, 16:15
Poszukuje wypracowania o Alfredzie Noblu.
1. Okres fali przedstawionej na rysunku wynosi 4s. Podaj jej długość, prędkość i amplitudę.

2. Znaleźć wychylenie z położenia równowagi punktu odległego od źródła drgań o pi/12 w chwili T/6. Amplituda drgań źródła A=5cm.
3. Do pewnego punktu przestrzeni docierają dwie fale spójne o długości 2 m. Odległość do jednego źródła wynosi 15 m, do drugiego 8 m. Jaki efekt uzyskamy w tym punkcie. Wykonaj obliczenia.
4. Piszczałka organowa ma długość 4.5m. Prędkość dźwięku w powietrzu wynosi 340m/s. Jaka jest częstotliwość tonu podstawowego jeśli piszczałka jest zamknięta z jednego końca? Jaka jest częstotliwość tonu podstawowego jeśli piszczałka jest otwarta z obydwu końców?
5. Dwa pociągi zbliżają się do siebie z prędkościami V=30 m/s i U=20 m/s. Pierwszy pojazd daje sygnał częstotliwości f=1000Hz. Znaleźć częstotliwość odbieraną przez pasażerów drugiego pociągu przed i po minięciu się pojazdów.
Bede bardzo wdzieczny
perONE
May 21 2009, 17:57
Potrzebuję pomocy jakiegoś grafika. Chodzi o to aby ta tabelę
http://img193.imageshack.us/img193/1379/tabela.gif tak przetworzyć aby przy wydruku nie zajmowala srodka kartki lecz całą.
CYTAT(perONE @ May 21 2009, 17:01)

Potrzebuję pomocy jakiegoś grafika. Chodzi o to aby ta tabelę
http://img193.imageshack.us/img193/1379/tabela.gif tak przetworzyć aby przy wydruku nie zajmowala srodka kartki lecz całą.
Nie bardzo wiem czy o to się rozchodzi, ale
SPRAWDŹ 
Zrozumiałem, że chcesz to sobie wydrukować? Tak?
Simonzad.1
Jest to zapewne fala harmoniczna, a więc:
długość fali - 4m
prędkość liczymy dzieląc długość fali przez okres: v=4m/4s ; v=1m/s
amplituda - 1m
Zadanie 3 nie bardzo rozumiem. Zajdzie tutaj pewnie interferencja, czyli nakładanie się fal. Tylko co trzeba obliczyć?
Fizykiem nie jestem
perONE
May 21 2009, 20:20
No mniej więcej. chcialem małe aby zrobić z tego ściągę. Jakos dałem radę.
To wy z tego macie sprawdzian?

No chyba że taki kierunek, to nic nie zrobisz
perONE
May 21 2009, 20:46
Sprawdzian z tego już miałem ale dostałem 1 i teraz żeby mieć 4 na koniec muszę to poprawić na przynajmniej 4. Przy sytuacji 5 3 1 i 4 na półrocze muszę to jutro poprawić.
P.S poza tym ja z mat-fiz'u jestem
qwerte
Feb 26 2010, 16:07
Mam prace domową w której muszę napisać opowiadanie groteskowe. Na podstawie tego:
"Ach, gdyby, i nawet piec zabrali."
Mam piec
podobny do bramy tryumfalnej!
Zabierają mi piec
Oddajcie mi piec
Zabrali
Została po nim tylko:
szara
naga
jama
szara naga jama
I to mi wystarczy:
szara naga jama
szara naga jama
sza-ra-na-ga-ja-ma
szaranagajama
Mam to zrobić na wtorek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.