Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zadania Domowe :)
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
IronTiga
Mam na jutro takie niby wypracowanie z polskiego a nie mam czasu żeby je zrobić bo mam trening w gałe. Jeżeli mnie nie będzie na treningu to mnie z drużyny wywalą sad.gif Prosze moze dla kogoś jest to łatwe to
prosiłbym o zrobienie tego. Poniżej są dwa teksty. Należy je przeczytać a pod nimi jest treść zadania. PROSZĘ zlitujecie sie na demną bo dostane banie bo nie wiem jak to zrobić a jeszcze mnie z drużyny wywala sad.gif

Tekst nr 1
Gdybym mówił językami ludzi i aniołów,
a miłości bym nie miał,
stałbym się jak miedź brzęcząca
albo cymbał brzmiący.
Gdybym też miał dar prorokowania
i znał wszystkie tajemnice,
i posiadał wszelką wiedzę,
i wszelką (możliwą) wiarę, tak iżbym góry przenosił,
a miłości bym nie miał,
byłbym niczym.
I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją,
a ciało wystawił na spalenie,
lecz miłości bym nie miał,
nic bym nie zyskał.
Miłość cierpliwa jest,
łaskawa jest.
Miłość nie zazdrości,
nie szuka poklasku,
nie unosi się pychą,
nie dopuszcza bezwstydu,
nie szuka swego,
nie unosi się gniewem,
nie pamięta złego;
nie cieszy się z niesprawiedliwości,
lecz współweseli się z prawdą.
Wszystko znosi,
wszystkiemu wierzy,
we wszystkim pokłada nadzieję,
wszystko przetrzyma.
Młość nigdy nie ustaje.
Św. Paweł (Kor.13, 1-8) „Hymn o miłości”

Tekst nr 2
Romantyczna, szalona i występna … Miłość nie jedno ma imię. Dla fizjologa jest grą substancji
chemicznych, które – niczym narkotyk – najpierw wyzwalają euforię, a potem uzależniają.
„Twoja miłość przenika mi ciało” – wyznał egipski poeta w „Pieśniach rozweselających ciało”,
spisanych na papirusie przed 3 tysiącami lat. Czyż nie czujemy tak samo, kiedy i nas dosięga strzała
Amora?
Choć nie chce się spać ani jeść, choć serce ściska niepokój, to przecież zakochanych roznosi energia i
przepełnia radość. Razem mogliby nawet góry przenosić. Obiekt uczuć zawsze i niezmiennie wydaje się
uosobieniem wszelkich cnot, jakże często wbrew oczywistym faktom. Nic dziwnego, że stan zakochania
(syndrom amorosum) ujęli w ścisłą definicję … psychiatrzy. Prof. T. Bilikiewicz pisze wprost, że w tym
stanie zawęża się pole świadomości, pojawia się chwiejność emocjonalna i do tego upośledzenie władzy
umysłowej, które m.in. zakłóca normalny proces przewidywania. (…) Zdaniem prof. Bilikiewicza stan
zakochania to po prostu rodzaj fizjologicznej ostrej psychozy. Krótko mówiąc, miłość dostarcza
organizmowi takich samych bodźców jak … amfetamina. (…) Jeśli komuś nie podoba się porównanie
rauszu miłosnego z narkotykiem, mam inne – wzmożone wydzielanie katecholamin obserwuje się także
w stanach … maniakalnych.
Kto choć raz był zakochany, wie doskonale, że stan ten nie trwa wiecznie. I dobrze, bo musiałby
doprowadzić do zniszczenia człowieka. W końcu bilans energetyczny ma swoje prawa.
Barbara Pratzner, „Miłość jak narkotyk”, Wiedza i Życie, nr 5, 1996 r.

TREŚĆ ZADANIA:
Kto twoim zdaniem ma rację? Św. Paweł który uznaje miłość za największa wartość czy prof. Bilikiewicz który porównuje jej wpływ na organizm człowieka do oddziałowywania narkotyków.!!!!!!!!PRACA W FORMIE LISTU!!!!!!!!!!!

Podejmie się ktoś tego? Jestem cienki z polaka. Proszę....

Pozdrawiam!
perONE
bardzo prosze was o pomoc bo za nic w swiece nie moge sobie z tym poradzic...
mianowicie ma taka prace domowa z techniki: "zagrozenia ekologiczne wynikajace z produkcji metali i ich korozji"
szukalem wszedzie gdzie sie da(google,ksiazki) i nic. moze wie ktos cokolwiek na ten temat.

Foley
Ten tekst nr. 1 to recytowałem na apelu do połowy. . .

Pozdro
Bartolek
potrzebuje tych zadan bede wdzieczny jak ktos zrobi tongue.gif

MATA:
<a href="http://tinypic.pl" target="_blank">
</a>

HISTA:
Przedstaw życie religijne w Egipcie.

DZIEKIi czekam na rozwiązanie.
.Shock3r
Zajebiscie trudne te twoje zadania Bartolek blink.gif laugh.gif
miancio
z matematyki to banalne i na pewno dodawać i mnożyć umiesz. Z historii mogłbym pomóc, gdybym wiedział ile ta praca ma mierzyć?
bilak
bartolek 1 czy 2 gimnazjum ? biggrin.gif

http://www.poolicz.pl/
polecam biggrin.gif
bilak
"Które elementy filmu są dla ciebie najważniejsze i dlaczego ?"

Na dobry film składa się kilkanaście składników takich jak : muzyka ,efekty specjalne, aktorzy,
scenariusz czy stroje, jeśli każdy z elementów zostanie dobrze do siebie połączony powstanie dzieło ,
oczywiście w dzisiejszych czasach bez komercjalizacji w reklamie filmu , to dzieło nie ma co liczyć na
uznanie zwykłych "wyjadaczy chleba " lecz tylko(albo aż ) na ludzi którzy zajmują sie zawodowo
opisywaniem i ocenianiem filmów , ale oni nie przyniosą takich dochodów jak milionowo publiczność
multipleksów.
Ja najbardziej zwracam uwagę na obsadę aktorską.Wiadomo że dobra gra przynajmniej głównego
bohatera to połowa sukcesu.Jeśli aktor jest znany i ceniony za kilka wcześniejszych ról to wtedy nawet
przy samym tytule gdzie jest często podawane obsada myślimy sobie : " O, gra Robert De Niro , muszę obejrzeć".
Czasem, choć rzadko kiedy talent aktorski jest tak widoczny że nie potrzebny jest wtedy wpis w filmografii
ze zagrało się w "Titanicu" czy "Quo Vadis" aby zauważyć ze dzięki tej osobie film jest bogatszy , lepszy
na przykład dam p. Danutę Szaflarską , która zagrała tak wiarygodnie w filmie "Pora umierać" że każdy
bliżej nie wtajemniczony w polskie kino zaczął się zastanawiać : " Kim Ona jest ? ".
Tak więc dobranie dobrej obsady aktorskiej to ważna rzecz , nie zawsze zatrudnienie gwiazd gwarantuje
dobry film np."Batman i Robin" plejada gwiazd :George Clooney, Arnold Schwarzenegger, Alicia Silverstone, Chris O'Donnell, Uma Thurman
a jednak już teraz sie uważa ten film za jeden z najgorszych w historii kina , aktorzy to też ludzie , raz są w formie raz nie.
Drugą sprawą jest muzyka , ta nie jest raczej oceniana przez ludzi którzy nie zajmują sie filmem na co dzień.
Gdyby się nad tym zastanowić to można wywnioskować że dźwięk działa na nas podświadomie ale też oddziałowywuje na końcową ocenę filmu
,no i tu My Polacy mamy się czym pochwalić , wybitny polski kompozytor Jan Kaczmarek dostał w 2004 r. Oscara za muzykę do filmu "Marzyciel ".
Trzecią już sprawą na jaką zwracam uwagę są efekty specjalne , w dobie komputera sięgają one coraz wyżej.
Jednak jeśli cofniemy się kilkanaście lat wstecz takie "bajery " dopiero raczkowały , i teraz dla nas wydaje się
śmieszne gdy widzimy ewidentnie wklejonego człowieka na tle jakiś wulkanów czy coś w tym rodzaju ale
kiedyś było to szczyt możliwości wówczesnej technologii.
Ostatnim ważnym dla mnie elementem filmu są stroje , potrafią one przenieść nas w "Inny Świat ".
Gdy ogląda się "Katyń" chwilami wydaje się ze zdjęcia do filmu były naprawdę kręcone w tamtych czasach.
Wyżej wymieniłem najważniejsze dla mnie składniki filmu , te które przyciąga widownie do kin,
przed telewizory i do ... piractwa.

,
moze komus sie przyda
zajebiste to to nie jest ale na 3 bedzie biggrin.gif
StraY
bilak... wuchta bledow ;-)
tak np. pierwsze zdanie po wyrazie stroje powinna byc kropka. elementow sie nie laczy do siebie tylko ze soba. wyjadacz chleba to pewnie logarytmiczna pochodna po przyspieszeniu katowym od zjadacza chleba ;-). dalej mi sie nie chce pisac, faktycznie, praca nie jest zla i na 3 powinna starczyc kazdemu ;-)
PiH
Mam zadanie z Niemieckiego a wlasciwie 2 zadania Opisac Swoj pokoj i mieszkanie Prosze niech ktos mi napisze to zadanie ;D
MIeszkam w duzym bloku nowo pomalowanym i takie tam a w pokoju mam kompa lozko szafe itp. z gory dzieki
Tomak
Google nie gryzą
.:KUNA:.
Witam,
oto moje zad. dom. prosze o pomoc i nie pisanie textu google nie gryzie, bo szukalem, ale nie znalazlem.
Prosze podac:
prekursorow rocka na swiecie
rozwoj rocka na swiecie
instrumenty uzywane w rocku
i rodzaje(ale to znalazlem)
z gory thx i pOZDRO!!!
Tomak
Wiki nie gryzie
Gryzie;/Bo jest po a ngielsku, a tekstu jest od cholery i mnostwo tlumaczenia jak na lekcje muzyki, plz pomocy;p
Tomak
Może mam Ci jeszcze słownik znaleźć albo jakiegoś tłumacza? Litości.
Wrzuc na luz, nie chce sie klocic, thx za linka, ale to jest po ANG i powiem szczerze nie chce tlumaczyc 5 kartek na polski;/NIkomu by sie nie chcialo, wiec prosze o to tylko PO POLSKU, a Tomak tobie tz dziekuje z apomoc;)
perONE
przeciez mozesz sobie wybrac jezyk w ktorym chcesz miec. chyba ze w tym tekscie po polsku nie bedzie wszystkiego zawartego jak jest w wiekszosci przypadkach dry.gif
W tym jest problem bo na polskiej to nie jest tlumaczenie, tylko inny artukul;/
Tomak
Możesz sobie też wybrać te fragmenty, które są potrzebne, a nie tłumaczyć cały tekst. wink.gif
perONE
zaraz zwariuje mad.gif
niech ktos mi pomoze zrobic to zadanie. od razu mowie ze to jest dzial rownania liniowe:

Właściciel sklepu ze starociami zakupil 2 świeczniki za 320zl a nastepnie sprzedal je z zyskiem 80%. Ile zl. zaplacil za I swiecznik a ile za II jezeli sprzdajac I swiecznik zyskal 96zl a sprzedajac drugi 160zl?
snok3r
96-----80%
x------100% => x=(96*100)/80=120 (cena swiecznika I)

drugi rozwizuje się analogicznie smile.gif

---

ew. można rozwizać równania

0.8x=96
0.8y=120
perONE
oj wielkis panie ph34r.gif
wielike dzieki

P.S a da rade to rozwiazac w postaci typowych ukladów rownan liniowych czyl klamerka i 2 rownania?
PiH
Mam napisac referat z biologii 5 minutowy temat "las podzwrotnikowy" nigzie nie moge nic o tym znalesc nawet w wikipedii o tym nie ma czy mogl by mi ktos cos takiego zrobic? bylbym wdzieczny o tyle gorzej ze sprawa jest taka za jak nie zrobie tego bede mial klepe na polrocze sad.gif z gory dzieki
perONE
moze warto zajrzec chociaz raz na pół roku tongue.gif dk ksaizki od geografii albo biologi np. zaraaz cos wynajde i Ci podam
PiH
w ksiazce mam o tym 2 zdania a to ma byc 5 minuyowy referat ze bede nawijal do calej klasy a ona to oceni jak bys mogl cos mi zapodac to wielkie dzieki
konradinho2
Witam.

Mam napisać o moim ulubionym sporcie 15 zdań(piłka nożna). Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać sad.gif Mógł by ktoś pomóc. Ma to być w czasie Present Simple.

Z góry dziękuję.
perONE
niewiem zacznij moze tak: mozesz je wpleśc miedzy wiersze
I want to tell you about my fovourite sport. My favourie sport is football. I play football every day with my friends. My favourite football club is..... . My favourite football player is.....
zaraz ide na trening, a po nim Ci napisze more.
antykujon
Cytat(konradinho2 @ Dec 6 2007, 17:15:57) *
Witam.

Mam napisać o moim ulubionym sporcie 15 zdań(piłka nożna). Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać sad.gif Mógł by ktoś pomóc. Ma to być w czasie Present Simple.

Z góry dziękuję.

Napisz ze pilka nozna to woj ulubony sport (1zdanie). Potem napisz kiedy mniej wiecej powstala i ze "wymislili" ja anglicy (z 2 zdania). Potem napisz zasady(wygrywa ta dryzyna ktora strzeli wiecej bramek) i na czym polega (2 bramki, 1 pilka, 22 pilkarzy po 11 w druzynie, 3 sedziow jeden glowny 2 liniowych itd). Nastepnie mozesz napisac ze pierwsze miedzynorodowe rozgrywki to MŚ w Urugwaju. Potem kiedy byly pierwsze mistrzostwa europy. Potem wymien najwazniejsze klubowe puchary. Na koncu wymien najlepsze kluby na swiecie i najlepszych pilkarzy. Na koncu mozesz napisac ze to co czyni pilke nozna najpowszechniejsza dyscyplina sportowa to jej widowiskowosc. Teraz musiz tylko to przetlumaczyc na angielski. Mysle ze gora 30 min ci to powinno zajac.
konradinho2
Dzięki za zainteresowanie smile.gif

perONE więc czekam, może coś mi wyskrobiesz smile.gif

antykujon co napisać to wiem mniej więcej smile.gif Ale nie chce byków porobić sad.gif
Pelas
a słownika dziecko w domu nie ma..:??
rzal ...: przecież to czyste lenistwo..:
co innego jakby to było zadanie z matmy, fizy ...: ale angol..: no kuźwa!! nie przesadzajmy..:
konradinho2
Pelas mam. Może zróbmy tak że napiszę a wy sprawdzicie? Może tak być? A czas present simple to taki że " Ktoś grał gdzieś " czy " Ktoś gra gdzieś "?
konradinho2
Oceńcie proszę:

Cytat
My favorite sport is football. Football is very easy sport. The game oneself 11 on 11. Games are played on the field about the width from 45 m to 90 m and length from 90 m to 120 m. The referee may punish a player or substitute's misconduct by a caution (yellow card) or sending-off (red card). First World Cup took place in the Uruguay In 1916. First Europia championship took place in the year 1960. The most important club cups this Champions League and UEFA Cup. The best clubs in the world this FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Arsenal London and AC Milan.

My favorite club is FC Barcelona. She play in the Spanish league. Many superb footballers play in Her ex. Ronaldinho, Henry, Messi, Xavi, Iniesta, Puyol and many different. My favorite football player is Lionel Messi. This is very young Argentine footballem. He is the pupil of the club. Leo Messi game magnificently. I love football.

Z góry dziękuję za pomoc przy poprawianiu błędów(bo na pewno takie są.) smile.gif

kksm
A ja prosze o definicje teatru antycznego i słowniczek literacki tragedii greckiej. Z góry DzienX.
PiH
ej moje zadanie moglby ktos zrobic? referat o lasach podzwrotnikowych ? bardzo prosze o pomoc
antykujon
Cytat(kksm @ Dec 6 2007, 20:05:51) *
A ja prosze o definicje teatru antycznego i słowniczek literacki tragedii greckiej. Z góry DzienX.

Geneza teatru antycznego:

Obchody ku czci boga Dionizosa:
a)Wielkie Dionizje(miasto)
b)Małe Dionizje(wieś)

Występowała postać koryfeusza, który prowadził dialog z uczestnikami korowodu. Za twórcę teatru greckiego uważa się Tespisa. Najwybitniejszymi reformatorami tragedii antycznej byli Ajschylos, Sofokles i Eurypides. Twórcami komedii byli Arystofanes i Menandrow.

anagnorisis - rozpoznanie własnej winy;

decorum - zgodność stylu z przedmiotem rozważań(kwestie istotne - styl patetyczny, zdarzenia zabawne nieistotne - styl potoczny);

fatum - przeznaczenie, los, którego nie można uniknąć;

hamartia - wina tragiczna;

ironia tragiczna - bohater chcąc uniknąć przeznaczenia ściąga na siebie jeszcze większe nieszczęście;

katharsis - oczyszczenie z negatywnych uczuć;

pathos(patos) - czyn tragiczny;

peripeteia - przygody bohaterów, nagły niespodziewany zwrot akcji;

tragizm - splot nieszczęśliwych wydarzeń, które tworzą sytuację bez wyjśćia; konieczność dokonania wyboru;

Proszę bardzo cała notatka cool.gif
perONE
Cytat(kksm @ Dec 6 2007, 19:05:51) *

nawet mam to teraz na lekcji wiec moge co nieco napisac:

dytyramby-->piesni pochwalne ku czci boga Dionizosa

Najstarszy teatr zbudowano w Epidauros w III-II w.p.n.e.
Aktory nosili maski na twarzach i koturny na nogach

Budowa dramatu antycznego:
prolog-->wstęp, wprowadzenie
parodos-->piesn chóru
epejsodion->wejscie aktorow na scene
stasimon-->wyjscie chóru
eksodos-->zakonczenie, rozwiazanie problemu

tragedia z gr. tragos-->spiew kozła
poecan tez Ci sie przyda -->click here<--
Tomak
Zadanie dla specjalistów z dziedziny prawdopodobieństwa - kombinatoryki.

Załóżmy, że w każdym dniu roku rodzi się tyle samo osób i żadna z rozważanych osób nie urodziła się 29 lutego. Oblicz prawdobodobieństwo, że:

a) dwie losowo wybrane osoby obchodzą urodziny tego samego dnia
cool.gif każda z trzech losowo wybranych osób obchodzi urodziny innego dnia
c) wśród trzech losowo wybranych osób co najmniej dwie obchodzą urodziny tego samego dnia

wskazówka do c). Jakie zdarzenie jest przeciwne do opisanego?

Proszę o pomoc tutaj lub kontakt na gg jeśli ktoś wie jak się z tym uporać. ^^'
krzysiu
mam taką prace domową z polaka
1.Oceń stosunek narratora do postaci o których opowiada.Czy jest to:sympatia,antypatia,drwina,pobłażliwość,podziw a może coś innego?Swoją opinię zilustruj fragmentami tekstu
2.Przeobraź sie na chwilę w:
-w Tadeusza i ułóż jego dwa monologi wewnętrzne jeden konczący się słowami Dobrze,dobrze mi tak! i drugi zakończony pytaniem : Cóż ona winna,że ja się pomylił

To jest praca z Pana Tadeusza proszę pomóżcie mi z tym
rychal(rsix)
Wykonaj szablon funkcji dodatniej:
y=1/2 x^2
y=x^2
y=2x^2
POMOCY!
lala6000
A posiada ktos moze prezentacje w PowerPointcie?? na dowolny temat...byleby była prezentacja...sesja i nie chce tracic na to czasu biggrin.gif
Bakel
Cytat(lala6000 @ Jan 22 2008, 22:23:45) *
A posiada ktos moze prezentacje w PowerPointcie?? na dowolny temat...byleby była prezentacja...sesja i nie chce tracic na to czasu biggrin.gif

http://www.google.pl/search?q=filetype:ppt

Moja prezentacja z tego semestru:
http://www.sendspace.pl/file/vQE5V07F/
lala6000
Cytat(Bakel @ Jan 22 2008, 23:18:44) *

Nie wiem jak ale jak sciagam z neta i im daje mowia ze sciagniete i nie zaliczy :/ 3 razy tak mialem :/

DZIEKI
Simon
.
JuveR
Pora odświeżyć temacik tongue.gif
Mam takie pytanie odnośnie zadania z chemii...
Mam zapisać wzory strukturalne wszystkich możliwych estrów o wzorze sumarycznym: C3 H6 O2
Czyli może to być np. mrówczan etylu o wzorze: HCOOC2H5 ???
Mam rozumieć że to np. C3 ma oznaczać trzy atomy węgla w danym estrze?
Z góry dzięki za podpowiedź ;p
ślimak
Mam wielką prośbę czy napisałby mi ktoś wypracowanko po angielsku na temat plusy i minusy telefonów komórkowych
Mniej więcej strona w formacie A5 Z góry dzięki Dodam że jest to dla mnie bardzo ważne bo może zaważyć na promocji do następnej klasy na razie mam niepewną dwóje sad.gif
ślimak
Dobra na pisałem te wypracowanie ale czy ktoś by mi je sprawdził i wprowadził poprawki
oto i one
Mobile phone have many adventages and disadventages. One of adventages is mobility. You can talk by phone in any place in the world. You can communicate with people in every time becouse evryone have mobile phone in pocket or in bag. Now mobil phone replaced other things. We can listen to music, take photos, record films, use the internet and calculator, play games and we have alarm clock.
But mobile phone have disadventages, too. One of disadventages is damaging to health action of magnetic waves. Mobile phone take our personal live and calmless.
To sum up. Now everyone have mobile phone but we should limited using of that.

Po Polsku w/g mnie to jest tak
Telefony komórkowe mają dużo wad i zalet.Jedna z zalet jest mobilnosc. Możesz rozmawiac przez telefon w kazdym miejscu na ziemi. Mozesz sie komunikowac z kazdym o kazdej porze poniewaz wszyscy maja telefony w kieszeni albo w torbie. Teraz telefony zastepuja inne urzadenia. Mozemy sluchac muzyki,robic zdjecia, nagrywac filmy, urzywac internetu i kalkulatora, grac w gry i mamy budzik.
Ale telefony maja rowniez wady. Jedna z wad jest szkodliwe dzialanie fal magnetycznych. Komórki odbieraja nam prywatnosc i spokój.
Podsumowując. Teraz kazdy posiada telefon komorkowy ale powinnismy ograniczyc urzywanie jego.
Prosze o sprawdzenie i naniesienie poprawek bo musze to miec na jutro
Z góry thx
19cHojny10
Bakel mógłbyś jeszcze raz ta prezentację upnąć??
kostek
Przypadkiem nie robił ktoś czegoś w stylu referatu na temat globalnego ocieplenia?
19cHojny10
A ma ktoś moze siatkę graniastosłupa wklęsłego, albo takiego, w którym ścianami byłyby min. równoległoboki??
bartek-brt
Miałby ktos z was prace na temat przebiegów starożytnych igrzysk w Rzymie lub najważniejsze osiągnięcie dla dziejów cywilizacji rzymskiej??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.