Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zadania Domowe :)
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Tomak
Potrzebny spec od zadań z fizyki. ;]
Zostałem nagrdzony dodatkowym zadaniem za dobre sprawowanie na lekcji wink.gif

Zadanie
Objętość pewnej ilości gazu doskonałego, przy ogrzaniu go o triangle.gift = 1K [Delta t = 1Kelwin] zwiększa się o n=1/305 wartości początkowej. Oblicz temp. początkową.

HELP! ph34r.gif
popiol
Ile rolek tapety należy zakupić, aby wytapetować pokój o dł. 5,5m a szerokości 4m ? Wym. tapety - szer. 0,5m a długość 11m. Proszę o rozwiązanie smile.gif
StraY
popiol a znasz wysokosc pokoju?
popiol
okazuje sie ze wysokosc dowolna (wymiary swojego pokoju mozna podac), potraktujmy ze jest wysoki na 2,5m smile.gif
Bushmen
http://img183.imageshack.us/my.php?image=lastscanfc2.jpg

ktos potrafi to opanowac smile.gif 2 klasa tech, fiz-podstawowa ohmy.gif
popiol
to jak pomoze ktos ? sad.gif
StraY
popiol, w tym zadaniu brakuje pelno szczegolow wink.gif otwory na drzwi, zakladki na tapete, otwory na okna tongue.gif ale powiedzmy, ze to jest nie istotne wink.gif i zakladajac wysokosc 2,5m to masz 4 sciany o 2 roznych polach:
S1 = 5,5 x 2x5 = 13.75
S2 = 4 x 2.5 = 8.5
suma powieszchni 4 scian to: 2 x ( S1+ S2) = 44.5
Pole 1 tapety to 11 x 0.5 = 5.5

a wiec zeby wytapetowac cale 4 sciany potrzebujesz 44.5 / 5.5 = 8.09 tapety co zaokraglajac w gore ( musisz kupic wiecej zeby starczylo ) daje 9 rolek tapety.
Bushmen, nie chce mi sie wszystkich tongue.gif odp. ci na 1.
Nie mozna pobrac ciepla od ciala o temp. 0*K bo cieplo to transport energii zawsze do ciala o nizszej temp. a 0*K to najnizsza mozliwa temp.
reszte trzeba liczyc, a nienawidze fizyki na tyle zeby jej nie ruszac tongue.gif
popiol
StraY - dzieki Ci wielkie smile.gif
kemocik
bushmen - jako rywal w lidze zrobię ci jedno zadanko biggrin.gif
Rozpisze tylko wzorki, bo liczyć mi się nie chce ;D

Zad.2
m=10^-2 kg
T1=243,16K
T2=373,16K
triangle.gif T1=273,16K-243,16K=30K - wzrost temperatury przy ogrzewaniu lodu
triangle.gif T2=373,16K-273,16K=100K - wzrost temperatury przy ogrzewaniu wody
cw - ciepło właściwe wody (coś koło 4200 jednostki se dopisz z tablic)
cl - ciepło właściwe lodu (tablice)
ct - ciepło topnienia (krzepnięcia) wody (patrz tablice)
cp - ciepło parowania (skraplania) wody (j.w.)

m*cl* triangle.gif T1 - podgrzanie lodu
ct*m - zamiana lodu w wodę
m*cw* triangle.gif T2 - podgrzanie wody
m*cp - zamiana wody w parę

C=m*cl* triangle.gif T1 + ct*m + m*cw* triangle.gif T2 + m*cp

wykres mniej wiecej tak:
^K
|
|
|343.................../-------------.........................
|...................../.......................................
|..................../........................................
|.................../.........................................
|273..../-----------..........................................
|....../......................................................
|...../.......................................................
|..../........................................................
|243/.........................................................
|.............................................................
|____________________________________________________________> J

popiol
Siema. Pomoze ktos z matmy ?

zad. 1

Wiedząc, że:
a=3 pierwiastek z 3 - 2
b= pierwiastek z 3 + 4

Oblicz: a+b, a-b, a*b, a przez b ( <-- "a" w liczniku, kreska ulamkowa i "b" w mianowniku)

zad. 2

Oblicz.

a ) w liczniku: 2+3,6:0,1 w mianowniku (1:0,7 - 2 i jedna trzecia) * 7
b ) [(0,6) do potęgi 4 * (jedna szósta) do potęgi 4] : [(jedna druga) do potęgi 2 * (jedna czwarta) do potęgi 3]

zad. 3

Zamień na ułamek zwykły:

a) 0,(17)

-----------------------------------------------

Bede bardzo wdzieczny za pomoc. pozdro wink.gif
Bushmen
QUOTE(popiol @ Oct 22 2006, 13:15:45) [snapback]93641[/snapback]

zad. 3

Zamień na ułamek zwykły:

a) 0,(17)

17\99 ?
Viperdiesel
QUOTE(popiol @ Oct 22 2006, 11:15:45) [snapback]93641[/snapback]

zad. 3

Zamień na ułamek zwykły:

a) 0,(17)

0,(17) = x / *100

17,1717... = 100x

0,1717 + 17 = 100x
\/
x
x + 17 = 100x

17 = 99x / :99

17
-- = x
99

Czyli ułamek wychodzi siedemnaście dziewięćdziesiątych dziwiątych biggrin.gif
popiol
QUOTE(Viperdiesel @ Oct 22 2006, 16:01:34) [snapback]93672[/snapback]

0,(17) = x / *100

17,1717... = 100x

0,1717 + 17 = 100x
\/
x
x + 17 = 100x

17 = 99x / :99

17
-- = x
99

Czyli ułamek wychodzi siedemnaście dziewięćdziesiątych dziwiątych biggrin.gif

dzieki wielkie rolleyes.gif

EDIT. TUTAJ zad. 2 w wersji dla wzrokowcow. tongue.gif Tylko nie smiac sie z moich zdolnosci ktorych mi brak tongue.gif A tak przy okazji to jak wstawic taki normalny tekst do painta? Bo to lipnie wyglada jak pisze pędzlem, a wiem ze da rade wlaśnie zrobić takie rownania matematyczne itd.
popiol
NO PROSZE O POMOC... sad.gif
Jimmy
Cześć
Prosze was o pomoc bo z Historia jestem lewy
Jeżeli byłby ktoś uprzejmy to niech mi pomoze

zad.1
W jakich okolicznościach i kiedy powstało Państwo Kościelne.Jakie państwo jest współcześnir jego kontynuatorem?
zad.2
Jak w starożytności nazywało się państwo,w skład którego wchodziły obszary obecnych Włoch?
zad.3
Które miata stały się stolicami tego starożytnego państwa po jego podziale na cześć zachodnią i wschodznią? Napisz ich nazwy
zad.4
Jakim językiem posługiwano się w zachodniej części tego państwa, a jakim we wschodzniej?

Proszę o Pomoc... unsure.gif
rafios
QUOTE(popiol @ Oct 23 2006, 16:04:53) [snapback]93865[/snapback]

NO PROSZE O POMOC... sad.gif

takie zadania sa banalne o_O

2+36/10 * 10 38 38 38
---------------- = ------------------- = -------------- = ------- = 38 * 3/19 = 6
(1*10/7 - 7/3)*7 (30/21-49/21)*7 19/21*7 19/3

(6/10 * 1/6)^4 : [(1/2)^2 * (1/2)^6] = (1/10)^4 : (1/2)^6 = 1/10000 * 64= 64/10000

PS. te 38 sie nie chca przesunac ale to jest do kazdej tej kreski ulamkowej od drugiej "linijki" (zapierwszym "=")
JuveR
Ja mam takie zadanie:

Wskaż sposób na stwierdzenie, że produktem oddychania jest woda.

Pozdrawiam,
baski18
JuveR

Większa część każdego organizmu stanowi woda. Zazwyczaj jest to 70- 80 % organizmu. Woda w cytoplazmie jest fazą rozpraszającą. W niej znajduje się faza rozproszona.
Woda jest składnikiem płynów ustrojowych i płynów tkankowych. Jest również w naczyniach krwionośnych i limfatycznych. Płyny te tworzą środowisko życia dla wszystkich komórek ciała. Umożliwiają komunikację międzykomórkową. Woda bierze udział w procesach zachodzących w komórkach. Bierze udział w trawieniu komórkowym i fotosyntezie. Woda jest produktem oddychania tlenowego. Tak więc woda jest zarówno substratem jak i produktem w wielu procesach komórkowych.Woda ma budowę polarną. Największa gęstość woda posiada w temperaturze 4°C. W tej temperaturze organizmy mogą unosić się po wodzie w sposób bierny.W zależności od typu narządów i tkanek ich uwodnienie może znacznie się różnić od średniej zawartości wody w organizmie.Odwodnienie jest bardzo niebezpieczne. Powoduje to zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu komórek. Ogranicza rozwój. Przy chorobach przewodu pokarmowego czy przy gorączce należy pić dużo, aby nie dopuścić do odwodnienia. Przy 20% odwodnienia organizmu może dojść do śmierci.Organizmy, które podczas trudnych warunków klimatycznych przyjmują formę przetrwalnikową, musza się odwodnić. Dla nich jest to korzystne. Jest formą przetrwania. W tym czasie organizmy takie prowadzą utajone życie. Stan, w którym organizmy maksymalnie się odwadniają, nazywany jest stanem anabiozy.

Biologia fajna sprawa wink.gif

Pozdro
Kriss91
No to teraz coś dla tych, którzy mają czas poszukać biggrin.gif Mam do napisania referacik o wpływie nałogów na życie człowieka. Z góry THX.
Voytec
QUOTE(Kriss91 @ Dec 7 2006, 22:39:33) [snapback]102107[/snapback]

No to teraz coś dla tych, którzy mają czas poszukać biggrin.gif Mam do napisania referacik o wpływie nałogów na życie człowieka. Z góry THX.

to masz bardzo fajny temat wink.gif napisz o narkotykach, o tym że ćpuni najczęściej kończą na ulicach, dziewczyny w burdelach, napisz o nałogach tytoniowych, o tym że ok co 2 polak pali. napisz o alkoholiźmie, jakie są ich skutki. na ten tamat jestem w stanie rozpisac się na minimum 3 stronki A4 biggrin.gif
LeMie
QUOTE (voytec @ Dec 8 2006, 01:37:51) *
to masz bardzo fajny temat wink.gif napisz o narkotykach, o tym że ćpuni najczęściej kończą na ulicach, dziewczyny w burdelach, napisz o nałogach tytoniowych, o tym że ok co 2 polak pali. napisz o alkoholiźmie, jakie są ich skutki. na ten tamat jestem w stanie rozpisac się na minimum 3 stronki A4 biggrin.gif

Pisząc o alkoholiźmie możesz przytoczyć znaną postać serialową a mianowicie Romana z "Na wspólnej"

Zakonczyc możesz bardzo fajnym cytatem z filmu "Piła"
"Większość ludzi jest strasznie niewdzięczna że żyje"

pozdsro smile.gif
norek
QUOTE(Kriss91 @ Dec 7 2006, 22:39:33) [snapback]102107[/snapback]

Spojrz chociazby na siana co powoduje nalog alkoholowy a mianowicie komandosowy.(pzdr sianecki biggrin.gif)
Dowiedz sie od Raffelsa do czego prowadzi alkoholizm ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Szczerze to pan wyzej podal Ci niezle przyklady no a temat ktory dostales to marzenie
scietej glowy abym dostal taki u siebie w szkole gdyz spokojnie mozna niezle wywody
wypisac.
.::Diego::.
no ostatnio dostałem pewne pytanko z fizyki od którego zależy moja ocena semestralna smile.gif
nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi może ktoś mi pomoże -
''dlaczego fotoelektryka jest dowodem na cząsteczkową budowę światła''
Licze na pomoc chłopaki tongue.gif
Kriss91
Hehe. Dobre. A może faktycznie cyknę do sianeckiego, żeby napisał mi o swoich "przygodach" biggrin.gif Jeszcze facetka od biologii by mi pewnie 6 na koniec wstawiła, a sam tekst byłby obłożony w złotą ramkę biggrin.gif
Jest właśnie taka sprawa, że poszedłem nieco na łatwiznę i ściągnąłem sobie referacik z neta (20 stron A4 biggrin.gif ), ale facetka powiedziała mi, że zbyt mało jest o skutkach. Za bardzo od tematu odszedłem i kazała mi napisać od nowa mad.gif
popiol
1. Przedstaw w postaci sumy.
a ) 2(3x-4y)
b ) (2a+3b)(3a-2b)
c) (0,5x+0,2y)** (** = podniesione do kwadratu)
d ) (3/4x-0,2y)**
e ) (0,2x+0,7y)(0,2x-0,7y)

2. Przedstaw w postaci sumy i zredukuj wyrazy podobne.
a ) -(3a+b )**+(2a-3b)**
b ) (3x-5y)(3x+5y)+(2x-3y)**
c ) (1/2x-3/4y)(1/2x+3/4y)-(0,5x-3/4y)**
d ) (5a-2b)(2b+5a)-(4a+3b)**
e ) -(-3a+2b)**-(5a-4b)(3a+2b)

Potrzebuje to jeszcze na dziś, wiec się zlitujcie, pewnie dla wielu z was to jest pikuś, ale niestety ja z matmy jestem zielony i pewnie nawet takie coś bym źle zrobił... Także liczę na wasza pomoc, będę wdzięczny ! pozdro... wink.gif
tV2
eee, mnozyc nawias przez nawias nie umiemy? O_o

btw podpowiedz: "wzory skroconego mnozenia"
lukaperry
Witam, problem z Biologią, a mianowicie Wektory Genetyczne... tak ogólnie o tym, cokolwiek aby nie 3 zdania bo tyle sam napisałem biggrin.gif liczę na pomoc, pozdro
JuveR
Mam bardzo ważne zad. z Geografii i Historii. Potrzebne mi na 4 stycznia. Pomoże ktoś ???

GEOGRAFIA: Na wybranych przykladach z ameryki i afryki przedstaw zagrożenie dla środowiska zwiazane z eksploatacja ich zasobow naturalnych.

HISTORIA: Oceń funkcjonowanie demokracji szlacheckiej w polsce w XVII w. w porównaniu z ustrojem ówczesnych państw europejskich.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

PS. Bardziej zależy mi na zad. z geografii. jeśli napiszę mam 4 na pólrocze
JuveR
Pomoże ktoś? Ktoś niech mi napisze jak mam zacząć itd...

Sorry że post pod postem,ale chciałem troszeczkę odświeżyć temacik.

PS. Jednak sam coś zlepiłem. Myśle że 4 będzie. Jeszcze raz przepraszam że post pod postem. wink.gif
Nelson
Mam prośbę co do lektury " Pan Tadeusz " . Czy mógłby Mi ktoś napisać / znaleźć wypracowanie na temat: " Jakim człowiekiem był sędzia, czego uczył innych i jego nauka o grzeczności " .

Będę bardzo wdzięczny.

P. S: Pracę mam na jutro.
lukasso
z ekipa # zabieramy sie do pracy
tylko powiedz na jaka ocena to ma byc
Nelson
Hehe, no nie wiem, może być 3 / 4.
lukasso
ej Nelson ale ty naprawde spodziewales sie ze znajdziesz tu osła który Ci napisze wypracowanie i do tego na jutro blink.gif
chyba kpisz
Nelson
lukasso, nie musiał ktoś pisać.
Wystarczyło jakby ktoś znalazł np. w googlach i dał gotowe.
Ja szukałem, no i nic wink.gif .
snok3r
QUOTE(Nelson @ Jan 15 2007, 20:11:12) [snapback]113260[/snapback]

lukasso, nie musiał ktoś pisać.
Wystarczyło jakby ktoś znalazł np. w googlach i dał gotowe.
Ja szukałem, no i nic wink.gif .

ty naprawde taki gł...naiwny jestes czy tylko udajesz ph34r.gif
JuveR
Witam biggrin.gif
Znowu mam zadanie z polskiego. Jest to moja pięta achillesowa więc proszę o pomoc. A mianowicie: Muszę przeprowadzić wywiad z osabą mówiącą w wierszu pt. "Niepewność" Adama Mickiewicza. ( TEKST WIERSZA ) To znaczy muszę zadać pytania typu: Czy uczucie, którym dażysz swoją partnerkę jest przyjaźnią, czy miłością? Muszę również na nie odpowiedzieć. Pytań i odpowiedzi ma być ok. trzech. biggrin.gif

Liczę na Waszą pomoc wink.gif

PS. Zadanie mam na jutro.
baski18
Przecież to jest takie łatwe tongue.gif np. Co robisz gdy jej nie widzisz ?? odp. nie wzdycham, nie płaczę.

Troche głupie zadanie smile.gif szkoda, że takich na studiach nie ma tongue.gif

Pozdro
JuveR
dzieki

wymyśliłem juz 3 pytania, dołożyłem to Twoje i cos tam mam. wiem że głupie zadanie. już wolę pisać opowiadania, charakterystyki itp. tongue.gif
lukasso
na rysunku przedstawiony jest widok czterospadowego dachu pewnego budynku,wysokosc poddasz w najwyzszym punkcie wynosi 8m
a) oblicz powierzchnie dachu
cool.gif oblicz ile paczek dachowki nalezy kupic na pokrycie tego dachu jezeli jedna paczka zawiera 20m2 dachowki,a na 1m2 powierzchni dachu zuzywa sie 1,8m2 dachowki
IPB Image
anakin
IPB Image

ZLE TO JEST wink.gif zle wysokosc podlozona tongue.gif
lukasso
na ircu zrobili my smile.gif
teraz czas na zadanie nr 2

Ściany boczne drewnianej skrzyni są prostopadłe do podstawy prostokątnej
zaznaczone na rysunku wymiary skrzyni są nastepujące
a= 40cm
b= 90cm
c=50cm
d=100cm

Oblicz objetosc skrzyni,wynik podaj m3

IPB Image
kemocik
IPB Image
lukasso
buk zaplac smile.gif

nastepne

Budynek biurowy wybudowany na planie trójkąta prostokątnego posiada ukośne usytuowania w stosunku do powierzchni ziemi płaszczyzny dachu .Wymiary budynku so na rysunku
IPB Image

a) oblicz V budynku
cool.gif oblicz łączną powierzchnie scian zewnetrznych budynku
.:KUNA:.
Czy moglby ktos napisac jak najwiecej polkich odkrywcow 19-21 wieku(wiem, ze nie tak sie pisze wieki;)
Prz3m4s
QUOTE(igor14 @ Jan 17 2007, 19:38:47) [snapback]113985[/snapback]

Czy moglby ktos napisac jak najwiecej polkich odkrywcow 19-21 wieku(wiem, ze nie tak sie pisze wieki;)

to akurat mógl bys znalezdz na google, albo wikipedi wink.gif
taki madry, to znajdz;)
Hayalet
Wiem, wiem, że naprawde ciężko wpisać w google to czego się szuka, no ale nic poinstruję Cię do pracy:

wikipedia - polscy odkrywcy

1. Klikasz w link podany wyżej
2. Po koleji klikasz na odkrywców
3. Patrzysz w biografii datę urodzenia i śmierci (mam nadzieję, że wiesz jak zamienia się lata na wieki)
4. Na podstawie danych wypisujesz tych, którzy są z XIX +.
Koniec

Naprawdę nie musisz dziękować
tam nie ma prawie yadnego ich odkryciałwink.gif
Pomoze mi ktos z tym zadaniem??Bardzo proszę!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.