Mam fatalne zadanie domowe :/ Muszę przetłumaczyć ten tekst na język polski:
One of the worst volcanic eruptions in history was in 79 AD. Mount Vesuvius, in Italy, erupted very suddenly, destroying the Roman towns of Pompeii and Herculaeum.
In 79 AD, people didn't understand how volcanoes worked, so they weren't expecting the volcano to erupt. It was just a normal day untill the disaster happened: people were working, shopping, and studying at school. When the volcano erupted, they tried to hide or run away, but most of them couldn't escape in time. They were killed by rocks, mud, ash and gas from volcano.
More than 20,000 people in the region died, but there is a positive side to the story of Pompeii. We've been able to learn a lot about normal life in the Roman Empire because we can study the people who died. They mud and ash from the volcano covered the people in the places where they died. Their bodies became holes in the stone, and we can still see these today.
Pomoże ktoś?
Jeden z największych erupcji wulkanicznych w historii został w 79 AD. Mount Vesuvius, Włochy, wybuchł nagle bardzo, niszcząc rzymskiego miasta Pompeje i Herculaeum.
W 79 AD, ludzie nie rozumieją, jak wybuchy wulkanów pracował, więc nie były one spodziewa się do wybuchu wulkanu. To było po prostu zwykły dzień, aż do katastrof stało się: lud pracy, na zakupy, i studiuje w szkole. Kiedy wybuchł wulkan, które starał się ukryć lub uciec, ale większość z nich nie mógł uciec w czasie. Byli zabici przez skały, błota, popiołu i gazów z wulkanu.
Ponad 20000 osób zmarło w regionie, ale nie jest pozytywne strony do historii Pompeje. Mamy był w stanie dowiedzieć się wiele na temat normalnego życia w Cesarstwie Rzymskim, ponieważ możemy zbadać ludzi którzy zginęli. Oni błoto i popiół z wulkanu objęło ludzi w miejscach, gdzie zmarł. Ich organami stał się dziury w kamieniu, a my możemy jeszcze zobaczyć te dziś.
CYTAT(D-Note @ pon, 02 cze 2008 - 18:39)

Mam fatalne zadanie domowe :/ Muszę przetłumaczyć ten tekst na język polski:
One of the worst volcanic eruptions in history was in 79 AD. Mount Vesuvius, in Italy, erupted very suddenly, destroying the Roman towns of Pompeii and Herculaeum.
In 79 AD, people didn't understand how volcanoes worked, so they weren't expecting the volcano to erupt. It was just a normal day untill the disaster happened: people were working, shopping, and studying at school. When the volcano erupted, they tried to hide or run away, but most of them couldn't escape in time. They were killed by rocks, mud, ash and gas from volcano.
More than 20,000 people in the region died, but there is a positive side to the story of Pompeii. We've been able to learn a lot about normal life in the Roman Empire because we can study the people who died. They mud and ash from the volcano covered the people in the places where they died. Their bodies became holes in the stone, and we can still see these today.
Pomoże ktoś?
Jedną z najgorszych erupcji wulkanu w historii wydarzyła się w 79 roku. Wezuwiusz, we Włoszech, wybuchł bardzo nagle, niszcząc rzymskie miasta - Pompeje i Herkulanum . W roku 79 ludzie nie rozumieli jak wulkany działają, więc nie spodziewali się, że wulkan wybuchnie. To był normalny dzień, dopóki nie wydarzyła się katastrofa: ludzie pracowali, robili zakupy i studiowali. Kiedy wulkan wybuchł próbowali się schować, lub uciekać, ale większości z nich nie udało się uciec na czas. Zostali zabici przez kamienie, błoto, popioły oraz gazy wulkaniczne.
Ponad 20000 ludzi w tym regionie umarło, ale jest pozytywna strona tej opowieści o Pompejach. Jesteśmy w stanie dowiedzieć się wielu rzeczy o życiu w Imperium Rzymskim, ponieważ możemy zbadać ludzi, którzy zmarli. Błoto oraz popiół z wulkanu przykrył ludzi w miejscach, w których zmarli. Ich ciała stały się dziurami w kamieniu i w dziś ciągle możemy to zobaczyć.
CYTAT(Bakel @ pon, 02 cze 2008 - 19:33)

Jedną z najgorszych erupcji wulkanu w historii wydarzyła się w 79 roku. Wezuwiusz, we Włoszech, wybuchł bardzo nagle, niszcząc rzymskie miasta - Pompeje i Herkulanum . W roku 79 ludzie nie rozumieli jak wulkany działają, więc nie spodziewali się, że wulkan wybuchnie. To był normalny dzień, dopóki nie wydarzyła się katastrofa: ludzie pracowali, robili zakupy i studiowali. Kiedy wulkan wybuchł próbowali się schować, lub uciekać, ale większości z nich nie udało się uciec na czas. Zostali zabici przez kamienie, błoto, popioły oraz gazy wulkaniczne.
Ponad 20000 ludzi w tym regionie umarło, ale jest pozytywna strona tej opowieści o Pompejach. Jesteśmy w stanie dowiedzieć się wielu rzeczy o życiu w Imperium Rzymskim, ponieważ możemy zbadać ludzi, którzy zmarli. Błoto oraz popiół z wulkanu przykrył ludzi w miejscach, w których zmarli. Ich ciała stały się dziurami w kamieniu i w dziś ciągle możemy to zobaczyć.
Wielkie dzięki Bakel

Jimmy też umiem korzystać z Google Translate
bartek-brt
Jun 4 2008, 16:15
Moge mieć 4 z matmy jezeli zrobie te zadanie ale cvos mi nie wychodzi:/ Może wy cos zdziałacie:)
Długość przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są równe (8-2Γ3)cm i (8+2Γ3)cm
1.Oblicz pole i obwód tego trójkąta
2.Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie
Γ-pierwiastek
Dzięki i pozdrawiam!
a-I bok=8+2Γ3
b- II bok=8-2Γ3
c- III bok=Γ152
a,b-przyprostokatne
c-przeciwprostokatna
1. Pole= (8+2Γ3)(8-2Γ3)*1/2
Pole= (64-12)* 1/2
Pole=26
Obwod=a+b+c
Obwod=8+2Γ3+8-2Γ3+Γ152
obwod=16+Γ152
chyba dobrze, zaraz zrobie II
R-promien kola
R=1/2 * c
R=1/2Γ152
Pole kola= pi R*R
Pole=1/4Γ152 * pi
Heh. To wam jeszcze coś zadają ?? Mi od początku poprzedniego tygodnia już nic mimo tego że jestem w 3 klasie gim. bartek-brt pomógłbym Ci ale nie pamietam wzorów...
czubinho
Jun 4 2008, 17:00
1.oblicz ile gramow wodorotlenku sodu mozna otrzymac w wyniku reakcji 6,2 g tlenku sodu z woda
2.obliczn ile decymetrow szesciennych wodoru powstanie w reakcji 39g potasu z woda(gesotsc wodoru wynosi 0,089g/dm3)
pomoze ktos??
bartek-brt
Jun 4 2008, 17:57
CYTAT(perONE @ śro, 04 cze 2008 - 17:34)

a-I bok=8+2Γ3
b- II bok=8-2Γ3
c- III bok=Γ152
a,b-przyprostokatne
c-przeciwprostokatna
1. Pole= (8+2Γ3)(8-2Γ3)*1/2
Pole= (64-12)* 1/2
Pole=26
Obwod=a+b+c
Obwod=8+2Γ3+8-2Γ3+Γ152
obwod=16+Γ152
chyba dobrze, zaraz zrobie II
R-promien kola
R=1/2 * c
R=1/2Γ152
Pole kola= pi R*R
Pole=1/4Γ152 * pi
Dzięki:) W sumie zrobiłem to już wczesniej ale nie chciało mi sie pisac:) Moge ci powiedzieć ze wyszły nam takie same wyniki:)
Mam w pewnym sensie takie zadanie domowe. Liczę, że moge na Was liczyć.
Rozwiążecie te równania? Z obliczeniami, proszę.
a ) x2 - (x-2)2 = 16
B ) (y - 1) x (razy) y - y2 = 2
Dzięki za pomoc
CYTAT(Jack @ Aug 24 2008, 20:02)

Mam w pewnym sensie takie zadanie domowe. Liczę, że moge na Was liczyć.
Rozwiążecie te równania? Z obliczeniami, proszę.
a ) x2 - (x-2)2 = 16
B ) (y - 1) x (razy) y - y2 = 2
Dzięki za pomoc
a) ...=x
2-(x
2-4x+4)=16
4x=20
x=5
Robione w tym okienku na szybkiego wiec nie daje reki uciac ze jest poprawnie. Drugiego robic mi sie nie chce.
perONE
Aug 24 2008, 19:11

Pozdr.
Jesteście nie do zastąpienia:)
Dzięki norek, dzięki Perone. Strzałeczka.
Mam na jutro syfne zadanie z Anglika

Mam opisać siebie lub moje wakacje. Mam użyć od 120 do 150 słów. Ma ktoś może przykładowy opis (Introduction) w którym wystarczy powstawiać dane?

A i nie może to być cały czas "I'm" "I like" itp.

Opis ma być przedstawieniem mnie (gdzie mieszkam, hobby, favourite's itp), mało o wyglądzie.
PS.

Nie cierpię anglika. Pomoże ktoś?
NIE AKTUALNE. Napisałem sam
bartek-brt
Sep 3 2008, 13:52
i sie zaczeło%-)
CYTAT(bartek-brt @ Sep 3 2008, 14:56)

i sie zaczeło%-)
No niestety

Od początku przesranie mam w szkole
CYTAT(D-Note @ Sep 3 2008, 14:45)

Mam opisać siebie lub moje wakacje. Mam użyć od 120 do 150 słów. Ma ktoś może przykładowy opis (Introduction) w którym wystarczy powstawiać dane?

Opis ma być przedstawieniem mnie (charakter itp), mało o wyglądzie.
PS.

wystarczy wejść w dżadżyl.pl (Google.pl) i wpisać "my Holiday" i już 123tys stron na ten temat
A co do opisu siebie to nie wiem
CYTAT(D-Note @ Sep 3 2008, 14:45)

Opis ma być przedstawieniem mnie (gdzie mieszkam, hobby, favourite's itp), mało o wyglądzie.
PS.

Ucz sie kurwa jezykow chlopaku ucz, sprobuj sam napisac
Może ktoś pomóc ? Bo nie moge z Chiny zrobić tego

Wytłumacz zdanie:
Każda istota żywa jest złożoną jednostką strukturalną i funkcjonalną.
Pomoże ktoś

EDIT
Nieee

Ale nic cos tam wykombinuje
Uzasadnij i opisz po prostu dlaczego tak jest

Opisz jak funkcjonuje każda jednostka itd

I jaka struktura panuje w naszym świecie, tzn, że jeden pracuję po to aby inny mógł żyć a inny pracuję po to żeby inny mógł pracować xD Czaisz?
czubinho
Sep 10 2008, 11:34
Fizyka:
1.Jak mozna zmienic energie wewnetrzna ciała?
2.Jak zmienia sie temp. ciała podczas ruchu gdy dzialaja sily tarcia
3.Podaj po 2 przyklady kiedy wzrost temp. ciala podczas ruchu z tarciem jest szkodliwy a kiedy korzystny
4.podaj po 2 przyklady cial ktore dobrze is slabo przewodza cieplo
Jocker
Sep 10 2008, 19:51
Siemano, potrzebuje waszej pomocy.
20g/cm3 - ile to jest kg/m3?
Nie chodzi mi o wynik, a o sposob w jaki się to liczyło. Kompletnie zapomnialem.
Z góry dzięki. Pozdro.
perONE
Sep 10 2008, 20:13
20 g/cm3 = 20 * 1/1000kg = 0,02kg/cm3 bo 1kg=1000g lub 1g=0,001kg
chyba
Jocker
Sep 10 2008, 20:22
Dobrze, dobrze. Jednak Ty zamieniłeś tylko g na kg, a ja jeszcze potrzebuje zamiany cm3 na m3.
Mam nadzieje, że ktoś pamięta jak to się robiło ;p
pietja
Sep 10 2008, 20:35
'masz nadzieje ze ktos pamieta?'

czlowieku, przeciez to calkowicie elementarna wiedza z zakresu matematyki, jak w ogole mozna to 'zapomniec'? po prostu rozumiesz albo nie, proste. i jeszcze ze ktos ci ta druga zamiane zrobi oczekujesz... pomysl chwile chociaz nad tym to Ci to moze w glowie zostanie. jedyna roznica w tym drugim przypadku jest taka, ze liczbe zer mnozysz razy znak potegi (tak najlatwiej chyba to wytlumaczyc), czyli np. m^2=10000 cm^2. teraz sam kombinuj.
Jocker
Sep 10 2008, 21:08
Przyznaje, troche się rozleniwiłem.

Ale ja zawsze mialem problemy z jednostkami. Posiedzialem chwilę i zrobilem cale zadanie, więc już nie ma problemu ;] Dzięki i sory za zamieszanie
QUOTE(tomek1316 @ Sep 10 2008, 13:38)

Fizyka:
1.Jak mozna zmienic energie wewnetrzna ciała?
2.Jak zmienia sie temp. ciała podczas ruchu gdy dzialaja sily tarcia
3.Podaj po 2 przyklady kiedy wzrost temp. ciala podczas ruchu z tarciem jest szkodliwy a kiedy korzystny
4.podaj po 2 przyklady cial ktore dobrze is slabo przewodza cieplo
Ad.1
Energię wewnętrzną ciała możemy zmienić albo przez wykopnie pracy(W), albo przez przekazanie ciepła (Q).Oczywiście może także nastąpić równoczesne wykonanie pracy i przekazanie ciepła. (Pierwsza zasada termodynamiki) Ew=W+Q
Ad.2
Jak wiadomo aby pokonać siłę tarcia trzeba wykonać jakąś pracę, przy wykonywaniu pracy by pokonać siły tarcia. Skutkiem tej pracy nie był ani wzrost energii kinetycznej ciała, ani jego energii potencjalnej, a jedynie wzrost temperatury ciała trących o siebie. Energia cząsteczek wzrasta o tyle, ile pracy wykonano. Zwiększając energie zwiększamy temperaturę.
przykład:
Wziąwszy termometr lekarski do ręki i ujmując go między palec wskazujący i kciuk, pocierając jego końcówkę zawierającą zbiorniczek z rtęcią. Obserwując, zauważamy wzrost temperatury na termometrze. Dodatkowo obserwujemy wzrost temperatury palców, którymi pocieramy końcówkę termometru.
Ad.3
A nie mam zielonego pojęcia.. jeden taki mi przychodzi do głowy korzystny.. a może i dwa:
- pocierając zapałkę o draskę możemy doprowadzić do zapalenia zapałki :]
- wykorzystując siłę tarcia pocierając patyk o deseczkę możemy rozniecić ognisko:]
** takie mi do głowy przyszły, a co do szkodliwych może mi coś jeszcze wpadnie do głowy **
Ad. 4
Chodzi tu o przewodniki i izolatory:
Przewodniki-to ciała, które bardzo dobrze przewodzą ciepło
zaliczamy do nich metale.
Izolatory-to ciała, które bardzo słabo przewodzą ciepło np.:
styropian, cegła dziurawka, pustaki, bloczki betonu komórko-
-wego, próżnia, wata szklana
oposq3
Sep 16 2008, 18:09
Witam ludzie mam takie zadanie z matmy
Zapisz jaki zbiór zacieniowany jest na rysunku

Pierszy to jest przykład proszę
Takie zadanie z fizyki

Na wykresie przedstawiono zależność prędkości pewnego ciała w funkcji czasu. Zapisz równanie ruchu opisujące zależność drogi od czasu. Zakładamy, że w chwili t = 0 droga S = 0.

Pomoże ktoś? Nie chodzi mi nawet o wynik tylko o wytłumaczenie o co w nim chodzi

Pozdrawiam...
Kubbas
Sep 26 2008, 17:54
O ile się zwiększa, co ile sekund, czy w ogóle się zwiększa prędkość czy zmniejsza, w jakim okresie czasu, zwiększyła się o ile itd
Z tym że w zadaniu nie ma:
opisz zależnośc drogi od czasu, a
zapisz równanie opisujące zależnośc drogi od czasu. Czy to aby to samo?
Kubbas
Sep 26 2008, 18:36
No to masz opisać równaniem to co podałem
pietja
Sep 26 2008, 18:41
S=10+4t
*TLENKI*
Zad 1
Napisz równania 2 różnych reakcji otrzymywania tlenku siarki IV
Zad 2
Napisz równiania 4 różnych reakcji otrzymywania tlenku węgla IV
Zad 3
Napisz równania 4 różnych reakcji jakim ulega tlenek wapnia
Zad 4
W jaki sposób w domu można otrzymać CO2. Zaproponuj 2 różne metody
Zad 5
Wymień 5 tlenków spotykanych na co dzień w gospodarstwie domowym lub w najbliższym otoczeniu
RATUJCIE!!! Z góry THX
perONE
Sep 29 2008, 17:01
Coś z historii:
1. Wyjaśnij dlaczego judaizm nazywamy "religią Księgi" i "religia mojżeszową"
2. Wskaz podobieństwa w między cywilizacjami powstałymi nad wielkimi rzekami. (Egipt, Palestyna, kraje Mezopotami itp. )
Pomoże ktoś? Szczególnie zależy mi na 1.
CYTAT(kksm @ Sep 28 2008, 11:02)

*TLENKI*
Zad 1
Napisz równania 2 różnych reakcji otrzymywania tlenku siarki IV
Zad 2
Napisz równiania 4 różnych reakcji otrzymywania tlenku węgla IV
Zad 3
Napisz równania 4 różnych reakcji jakim ulega tlenek wapnia
Zad 4
W jaki sposób w domu można otrzymać CO2. Zaproponuj 2 różne metody
Zad 5
Wymień 5 tlenków spotykanych na co dzień w gospodarstwie domowym lub w najbliższym otoczeniu
RATUJCIE!!! Z góry THX
To może na 4 pytanie odpowie Ci
ten temat

Co do 5 to będzie to tlenek azotu, siarki. Substancje te pochodzą z różnych urządzeń, z których korzysta się codziennie, materiałów budowlanych i środków czystości. Niestety więcej nie znalazłem :/ W woda to nie jest przypadkiem tlenek? Bo ja z chemii słaby jestem
Pompey
Sep 29 2008, 19:12
Heh może ktoś zna się na ruskim
mam opsiać w paru zdaniach wakacje gdzie byłem co robiłem jaka pogoda i takie bzdety może być że np. wyjechałem na wieś do kuzyna. pogoda byla dobra grali my w pilke kapalismy sie w rzece no że i było z********e no może bez takich słow itd. itp.
byłbym bardzo wdzięczny
michup
Sep 29 2008, 19:53
Help. Oblicz ile gramów wody otrzyma się podczas reakcji 200 g wodoru z tlenem
Tyle wiem sam : 2H2 +O2->2H2O.
Edit.
Już rozwiązałem. Banalne:
H=1u
2H2=4u
O2=32u
2H2O=36u
2H2=200g
4u/200g=36u/x
4x=200 razy 36
x=1800 g.
Jamnik
Sep 29 2008, 20:37
CYTAT(Pompey @ Sep 29 2008, 20:16)

Heh może ktoś zna się na ruskim
mam opsiać w paru zdaniach wakacje gdzie byłem co robiłem jaka pogoda i takie bzdety może być że np. wyjechałem na wieś do kuzyna.
pogoda byla dobra grali my w pilke kapalismy sie w rzece no że i było z********e no może bez takich słow itd. itp.
byłbym bardzo wdzięczny
Мойе каникулы былы веселье . Я был двоюродным братом в сельской местности. Там мы играли в футбол, купание в реке и читать книги. Погода была красивой и солнечно. Я надеюсь, что мой следующий отпуск будет слишком большим
Ale radze sie upewnić czy wszystko jest ok
Pompey
Sep 29 2008, 20:53
CYTAT(Jamnik @ Sep 29 2008, 21:41)

Мойе каникулы былы веселье . Я был двоюродным братом в сельской местности. Там мы играли в футбол, купание в реке и читать книги. Погода была красивой и солнечно. Я надеюсь, что мой следующий отпуск будет слишком большим
Ale radze sie upewnić czy wszystko jest ok 
heh wielkie dzięki Jamnik
Kamilbialego
Oct 2 2008, 14:42
liczbę dodatnią a przedstaw w postaci dwóch takich składników, aby suma ich sześcianów była najmniejsza.
MATMA
Kamilbialego
Oct 5 2008, 16:37
12. Firma zajmuje się wynajmem lokali ma do dyspozycji 180 pomieszczeń
uŜytkowych. Wszystkie pomieszczenia są zajęte wówczas, gdy koszt
wynajmu za jeden miesiąc wynosi 1200zł. Firma oszacowała, Ŝe kaŜda
kolejna podwyŜka czynszu o 40 zł, zmniejsza o 5 liczbę wynajmowanych
pomieszczeń. Jaki miesięczny koszt czynszu powinna ustalić ta firma, aby
jej przychód był maksymalny? Ile wynosi maksymalny przychód?
Firma zajmuje się wynajmem lokali ma do dyspozycji 180 pomieszczeń
uŜytkowych. Wszystkie pomieszczenia są zajęte wówczas, gdy koszt
wynajmu za jeden miesiąc wynosi 1200zł. Firma oszacowała, Ŝe kaŜda
kolejna podwyŜka czynszu o 40 zł, zmniejsza o 5 liczbę wynajmowanych
pomieszczeń. Jaki miesięczny koszt czynszu powinna ustalić ta firma, aby
jej przychód był maksymalny? Ile wynosi maksymalny przychód?
2 zadania z fizyki:
zad.1
Prędkość samochodu poruszającego się po linii prostej opisuje równanie: v=A+B*t
gdzie A= 10m/s, B=5m/s
2. W chwili t=o, v
pocz.=0
a) Sporządź wykres zależności prędkości samochodu w funkcji czasu w przedziale 0s-4s

Zapisz wartość prędkości końcowej pod koniec 2. sekundy ruchu
c) Oblicz drogę przebytą przez samochód w 4. sekundzie ruchu
zad.2
Równanie drogi od czasu ruchu jednostajnie przyspieszonego pewnego ciała zapisano równaniem s=2t + t
2 , przy czym wartości liczbowe podano w jednostach podstawowych układu SI.
a) Podaj wartość prędkości początkowej i przyspieszenia tego ciała

Oblicz drogę, jaką pokona to ciało po czasie 10s od chwili t=0
c) Oblicz prędkość końcową po czasie 10s od chwili rozpoczęcia ruchu
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Uzasadnij tezę: "Kto się w opiekę odda panu swemu, może śmiało stwierdzić, że nie musi obawiać się niczego, gdyż Bóg jest jego obrońcą.". musi być gradacja argumentów od najmniej istotnych do najbardziej.
Macie jakieś pomysły ;/
1. W prostokącie długość jednego z boków jest równa 75% długości drugiego. Oblicz pole prostokąta, jeżeli jego obwód ma 70cm.
2. Jeden robotnik otrzymał premię o 40% większą od premii 2 robotnika. Ile złotych otrzymał każdy z nich, jeżeli łącznie otrzymali 480 zł.
3. Liczę 135 rozłóż na dwa składniki tak, aby jeden składnik był o 30 większy od 40% składnika drugiego. Znajdź te składniki.
4. Znajdź dwie liczby, których suma jest cztery razy większa od ich różnicy, a pierwsza liczba jest o 2.4 większa od drugiej.
5. Na obszarze 24 ha znajduje sie staw, pole uprawne i las. Las zajmuje o 5 ha wiecej niz staw, a pole uprawne 0.6 obszaru jaki zajmuje las i staw razem. Ile ha zajmuje las, staw i pole uprawne.
Ten, kto pomoze, moze sie zglaszac po piwo do Warszawy ^^
Damian.
Nov 2 2008, 17:48
CYTAT(Tom Hagen @ Nov 2 2008, 14:54)

1. W prostokącie długość jednego z boków jest równa 75% długości drugiego. Oblicz pole prostokąta, jeżeli jego obwód ma 70cm.
x - I bok
0.75x - II bok
x+x+0.75x+0.75x=70
3,5x=70:/3.5
x= 20
P= a*b = 20*15 = 300
Reszte rób na tej zasadzie..
2.
x-wypłata II
1,4x-wypłata I
x+1,4x=480
2,4x=480
x=200
Pompey
Nov 13 2008, 21:08
heh dwa pytanie z polaka z "Pana Tadeusza"
1. Jaki jest los emigrantów polskich po Powstaniu Styczniowym?
2. Jaki był cel napisania "Pana Tadeusza"?
Na odpowiedzi czekam do 24:00 dziś nam gościu to zadał a szkołe mam do wieczora i wrociłem o 20:30
Nie mam czasu tego odrobić gdyż muszę kuć z 3 przedmiotów jeszcze i odrobić biole oraz angola czego tam jest 3 razy wiecej dlatego choć z tym pomóżcie
Licze na Waszą pomoc
michup
Nov 30 2008, 20:43
Mniej więcej to tak: Jedzie sobie samochód i kierowca zobaczył zwierzę na drodze i zaczął hamować
Mam dane:
v=90 km/h
s=50 m
siła tarcia= 3/4 ciężaru samochodu
Muszę obliczyć czy zdąży się zatrzymać, narysować siły działające na samochód podczas hamowania i jaka byłaby droga hamowania samochodu gdyby poruszał się dwa razy wolniej?(A Dwa razy krótsza,B 4 razy krótsza,C 2 razy dłuższa czy D cztery razy dłuższa)
I jeszcze jedno zadanko. Samochód którego koła mają średnicę 0,7 m porusza się z szybkością 22 m/s. Ile razy w czasie 1 minuty obracają się koła tego samochodu? Trzeba przyjąć że Pi= 22/7
TU NA KARTCE JEST RYSUNEK OKRĘGU O SRODKU O I PUNKTACH X i Y LEŻĄCYCH NA OKRĘGU RÓWNO NAD I POD O.Narysuj wektory prędkości punktów X i Y leżących na obrzeżu koła wiedząc że samochód porusza się z prędkością V-> w prawo. Napisz w jakim układzie odniesienia zostały określone przez Ciebie te prędkości(zostały określone w układzie odniesienia związanym z ......................)
Tyle. Z góry wielkie dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.