Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PES 2011 - dyskusje
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2011
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
ruud10
CYTAT(Knl @ Oct 28 2010, 14:36) *
ludzie, raz na zawsze zapamiętajce - PES 6 NIE JEST LEPSZY OD PESa 2011!

fakt, w 2007 roku seria Pro Evo wspięła się na wyżyny i rzeczywiście - "szóstka" była genialna. ale kilka ładnych lat już minęło i prawda jest brutalna. pogódźcie się z nią

PES 6 bije na łeb gniota pod nazwą Pes 2011, tyle w tym temacie dry.gif
r.a.j.a.n
Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki, ...
CYTAT(ruud10 @ Oct 28 2010, 15:01) *
..., tyle w tym temacie dry.gif
jacekz40
CYTAT(r.a.j.a.n @ Oct 28 2010, 10:19) *
Podzielam zdanie rejcik'a.
Zresztą skoro marudzisz, że gra jest za łatwa dla Ciebie na professionalu, to czemu na nim grasz??

Bo tak zacząłem, jak każdy PES, to nie grzech a przejść wyżej zawsze można, no i muszę to zrobić... Cieszy mnie potwierdzenie mojej opinii, tylko dziwi mnie bardzo, że taki układ - tylko najwyższy poziom nadaje się do grania, pozostałe tylko do zabawy dla dzieci.
r.a.j.a.n
No osobiście to muszę się przyznać, że najtrudniejszy poziom sprawia mi duże problemy.
rafalon92
Jeśli chodzi o porównanie pesa 6 do 2011 to moim zdaniem pes 6 był lepszy kiedy wychodził, na tamte czasy był świetną grą, natomiast pes 2011 w tej chwili jest po prostu dobrą grą, co nie zmienia faktu że jest lepszy od pesa 6. Zresztą nie wiem dlaczego tak dużo osób "podnieca się" 6 ta gra wcale dużo nie wniosła do świata gier piłkarskich za taką można na pewno uznać 5 która była czymś nowym, świeżym. Pes 6 to zwykła kopia pesa 5.
szołpas
era Pro Evolution Soccer 6 niestety wymiera z dnia na dzien smile.gif
Levyr9
rafalon92 nie jest to zwykłe ,,podniecanie". To jest taki sentyment do tej gry. Nie moze byc inaczej skoro grasz w pesa 6 od 2007 roku, masz sezon 2016-2017.... Normalna gra juz dawno by sie znudzila, ale nie pes6... Gram w nia od samego poczatku i do dzis biggrin.gif Do tej pory udaje mi sie strzelic bramki jakich nie zdobylem nigdy przedtem. Oczywiscie bywaly momenty ze stawalo sie to zbyt żmudne i wtedy jest do dyspozycji cos innego. Ostatnio w moim przypadku byl to pes 2010 w ktorego przyznam sie gralem naprwade bardzo dlugo. Lecz gdy juz rozwinalem mojego zawodnika (BaL) tak ze w niemal kazdym meczu strzelalem po kilka bramek, czasem nawet po 6 to wrocilem do pesa 6 wink.gif Co do poesa 2011 to nie wypowiadam sie, bo jeszcze nie gralem. Dopiero dzisiaj przyszedl moj nowy komp (jeah) i teraz musze zaopatrzyc sie w 11 smile.gif Napewno sobie dlugo popykam i mam nadzieje ze mnie nie zawiedze wink.gif A fifa? nie gralem juz od 2004 bodajże, bo to dla mnie gówno smile.gif
krzychu92
Rafalon92 zgadzam się z Tobą...

A co do trudności jeszcze. Naprawdę nie pamiętam kiedy ostatnio grałem w PES/FIFĘ na najtrudniejszym poziomie i miał więcej niż 2 porażki na cały sezon biggrin.gif Teraz jestem mniej więcej w połowie sezonu w Master League odpadłem już z Pucharu Włoch w dwumeczu z Romą, w lidze zajmuje 3 miejsce ze stratą 11pkt do Interu i 2pkt do Romy co też mnie pozytywnie zaskakuje, bo jak kocham Juve tak prawda niestety taka, że o Scudetto raczej w realu nie powalczą, tak samo i ja mam niewielkie szanse. Bilans w Serie A wygląda następująco:

15 wygranych
4 remisy
4 porażki

A ogólny bilans:

24 wygrane
7 remisów
6 porażek

I to mi się podoba, że można przegrać z każdym niemal! Nie ma wygranych meczy na 100%...

Dobra tam tyle ode mnie. Idę rozegrać kolejne kilka meczy i ograć w 1/16 Ligi Europejskiej Tottenham.
rafalon92
CYTAT(Levyr9 @ Oct 28 2010, 17:34) *
rafalon92 nie jest to zwykłe ,,podniecanie". To jest taki sentyment do tej gry. Nie moze byc inaczej skoro grasz w pesa 6 od 2007 roku, masz sezon 2016-2017.... Normalna gra juz dawno by sie znudzila, ale nie pes6... Gram w nia od samego poczatku i do dzis biggrin.gif Do tej pory udaje mi sie strzelic bramki jakich nie zdobylem nigdy przedtem. Oczywiscie bywaly momenty ze stawalo sie to zbyt żmudne i wtedy jest do dyspozycji cos innego. Ostatnio w moim przypadku byl to pes 2010 w ktorego przyznam sie gralem naprwade bardzo dlugo. Lecz gdy juz rozwinalem mojego zawodnika (BaL) tak ze w niemal kazdym meczu strzelalem po kilka bramek, czasem nawet po 6 to wrocilem do pesa 6 wink.gif Co do poesa 2011 to nie wypowiadam sie, bo jeszcze nie gralem. Dopiero dzisiaj przyszedl moj nowy komp (jeah) i teraz musze zaopatrzyc sie w 11 smile.gif Napewno sobie dlugo popykam i mam nadzieje ze mnie nie zawiedze wink.gif A fifa? nie gralem juz od 2004 bodajże, bo to dla mnie gówno smile.gif

Sentyment, jak najbardziej sam grałem w tę grę bardzo długo, jeśli chodzi o karierę to miałem sezon 2034-35. Do dziś od czasu do czasu grywam w 6, ale to nie o sentyment mi tu chodzi, jak już pisałem pes 6 był na prawdę świetną grą i naprawdę potrafię zrozumieć, że są jeszcze osoby grające w pesa 6 ale nie potrafię zrozumieć jak niektórzy mogą pisać, że pes to gniot i za wszelką cenę próbują to wmówić innym. Co do fify nie będę się wypowiadał, ponieważ ostatnia, a zarazem jedyna w jaką grałem to 2001.
rejcik
Moim zdaniem nie ma co porównywać pes6 do pes11 , dlatego że dla mnie PES11 jest grą nieskończoną , wypuszczoną na siłę , ma tyle błędów że można obdzielić nimi wszystkie poprzednie części , co nie zmienia faktu że gra ma potencjał , po prostu jest z nim tak jak z FERRARI które zostało przedwcześnie wypuszczone z fabryki ponieważ klient naciskał że już chce je mieć , jeżeli w PES12 nie będą przesadnie kombinować ze zmianami tylko skupią się na wyeliminowaniu błędów może wreszcie wszyscy przerzucą się z 6 na 12 ale wątpię że tak będzie bo KONAMI wprowadza zmiany nawet jeżeli coś już jest bardzo dobre to potrafią to zmienić na gorsze i nowości są ważniejsze niż eliminacja bugów
psmaras
CYTAT(rejcik @ Oct 28 2010, 19:04) *
ale wątpię że tak będzie bo KONAMI wprowadza zmiany nawet jeżeli coś już jest bardzo dobre to potrafią to zmienić na gorsze i nowości są ważniejsze niż eliminacja bugów

Cos w tym jest...
Windziak
Jak dla mnie, jeśli chodzi o poziom, to nadal w pełni się z PESA6 na 2011 nie przestawiłem. Po prostu są to inne gry. PES6 jednak pozwala na pewnego rodzaju schematyzm, no i choć zdarzają się nieraz wtopy, to jednak w przekroju całego sezonu zwykle wychodzi się na 1.miejsce.
W 2011 grałem przez dużą część sezonu na Regularze, tak aby poznać grę z każdej strony, od kilkunastu meczów gram na Profesjonalu i radzę sobie całkiem nieźle. Po prostu powoli się przestawiam, wiadomo już mniej więcej jak konstruować akcje, zatem z każdym meczem wyniki są coraz lepsze. smile.gif
Levyr9
A tam pitolita głupoty tongue.gif Ja od ZAWSZE gram na najwyzszych poziomach trudnosci. Niewazne czy to byl pes 6, 2010, czy fifa 2000... Poprostu w ten sposób się uczy grać. Dla mnie ktos kto opanował ktorym przyciskiem sie strzela, podaje itd. i nie patrzy przy tym na rece, juz powinien grac na championie czy klasie swiatowej w przypadku fify. Ja sie przyznam w zyciu nie rozegralem meczy na profesionalu czy amatorze. Od razu top player. I poczatkowo dostawalem w dupe, co bylo oczywiste. Lecz bylo to dla mnie tak motywujace ze chcialem jeszcze raz spróbować i jeszcze raz i jeszcze jeden.. tongue.gif A gdy strzeliłem jakas bramke to bylo cos cudownego, radosc jak na realu xD Pozniej coraz czesciej udawalo mi sie remisowac az wkoncu pierwsze zwyciestwo... Ah tongue.gif No wtedy to juz nie odpusciłem. Skoro raz udało mi sie wygrac to dlaczego teraz mialoby mi sie nie udac? ;p Gram juz na najwyzszym poziomie od kiedy pamietam, odkad pierwszy raz mialem stycznosc z gra pilkarska... Efekt? Potrafie wygrac najslabsza druzyna z kazda inna, przypuszczam ze pierwszy mecz jaki rozegram w pesie 2011 to bedzie corinthians - barcelona. Corinthians bo gra tam moj idol Ronaldo tongue.gif I przypuszczam ze gladko wygram ten mecz ;P Nie pisze tego zeby sie przechwalac lecz zeby pokazac ze naprawde warto grac na najwyzszym poziomie tongue.gif Pamietam jak w pesie 6 zagralem mecz tymi domyslnymi graczami ( castolo, ordaz itd) z barcelona. Wynik? 10-0 he tongue.gif Co jak co ale te gry moglyby byc trudniejsze... biggrin.gif
r.a.j.a.n
CYTAT(Levyr9 @ Oct 29 2010, 09:06) *
A tam pitolita głupoty tongue.gif Ja od ZAWSZE gram na najwyzszych poziomach trudnosci.

To tak jak ja, jednak w 2011 musiałem obniżyć początkowo poziom na Profesional biggrin.gif
Teraz już jadę na Top Player...

Efekt? Potrafie wygrac najslabsza druzyna z kazda inna, przypuszczam ze pierwszy mecz jaki rozegram w pesie 2011 to bedzie corinthians - barcelona. Corinthians bo gra tam moj idol Ronaldo tongue.gif I przypuszczam ze gladko wygram ten mecz ;P Nie pisze tego zeby sie przechwalac lecz zeby pokazac ze naprawde warto grac na najwyzszym poziomie tongue.gif

No to czekam na info o Twoim pierwszym meczu, z czystej ciekawości smile.gif
... możesz mi nawet napisać na Priv'a
Orange_91
Z PESami od części oznaczonej numerkiem 08 nie miałem prawie w ogóle styczności. PES11 to można powiedzieć pierwszy "nextgenowy" PES w jakiego pograłem dłużej. Fakt PES6 ma coś w sobie, ale zachwycanie się nim w dzisiejszych czasach nie jest czymś normalny. Moim zdaniem mimo dość dużej ilości niedoróbek PES11 jest na pewno lepszą grą od 6. Nie jest już tak schematyczny i nie ma aż takich cyborgów. Niemniej jednak w moim osobistym odczuciu w tym roku najlepszą grą piłkarską na PC jest FIFA11, może troszkę więcej po niej oczekiwałem i trochę się zawiodłem po tych wielkich zapowiedziach, ale mimo wszystko jest to bardzo udana gra. Na jednym polu PES11 pozostawia FIFę daleko w tyle jest nim oczywiście grafika. Zapewne przez kolejny rok pogram w obie gry, ale więcej czasu poświęcę jednak FIFIE.
jacekz40
A tam pitolita głupoty tongue.gif Ja od ZAWSZE gram na najwyzszych poziomach trudnosci. Niewazne czy to byl pes 6, 2010, czy fifa 2000... Poprostu w ten sposób się uczy grać. Dla mnie ktos kto opanował ktorym przyciskiem sie strzela, podaje itd. i nie patrzy przy tym na rece, juz powinien grac na championie czy klasie swiatowej w przypadku fify. Ja sie przyznam w zyciu nie rozegralem meczy na profesionalu czy amatorze. Od razu top player. I poczatkowo dostawalem w dupe, co bylo oczywiste. Lecz bylo to dla mnie tak motywujace ze chcialem jeszcze raz spróbować i jeszcze raz i jeszcze jeden.. tongue.gif A gdy strzeliłem jakas bramke to bylo cos cudownego, radosc jak na realu xD Pozniej coraz czesciej udawalo mi sie remisowac az wkoncu pierwsze zwyciestwo... Ah tongue.gif No wtedy to juz nie odpusciłem. Skoro raz udało mi sie wygrac to dlaczego teraz mialoby mi sie nie udac? ;p Gram juz na najwyzszym poziomie od kiedy pamietam, odkad pierwszy raz mialem stycznosc z gra pilkarska... Efekt? Potrafie wygrac najslabsza druzyna z kazda inna, przypuszczam ze pierwszy mecz jaki rozegram w pesie 2011 to bedzie corinthians - barcelona. Corinthians bo gra tam moj idol Ronaldo tongue.gif I przypuszczam ze gladko wygram ten mecz ;P Nie pisze tego zeby sie przechwalac lecz zeby pokazac ze naprawde warto grac na najwyzszym poziomie tongue.gif Pamietam jak w pesie 6 zagralem mecz tymi domyslnymi graczami ( castolo, ordaz itd) z barcelona. Wynik? 10-0 he tongue.gif Co jak co ale te gry moglyby byc trudniejsze... biggrin.gif

Widzisz nie wielu ma takie podejście, wystarczy być na tym forum kilka lat (tak jak ja), żeby zobaczyć jak dużo forumowiczów nie lubi przegrywać tongue.gif Ja w każdej grze cenię trudność, bo żeby gra dała prawdziwą satysfakcję nie może być łatwa. Oczywiście są pewne granice. Granie w grach komputerowych na hardzie to jest hard-core laugh.gif dla maniaków. Inaczej jest z grami sportowymi ale nie pamiętam teraz, w której wersji PES-a nie mogłem się przekonać do topplayer , bo drażniła mnie ta nieomylność kompa i gra, która nie dawała żadnej satysfakcji. To była męczarnia nie chodzi, o to, ze nie mogłem wygrać ale rozgrywka była do bani, nie można było chociaż chwilę pograć, zbudować akcję, bo komp był o jeden ruch przed Tobą. Irytujące. Oczywiście gdybym sięgnął po jakąś tam Barcelonę kłopoty by się skończyły...ale ja w żadnej wersji PES-a nie grałem i grać nie będę takimi drużynami.
Co do 2011 po rozegraniu kilkunastu meczów wiem jedno - gra ma pewien swój urok, największy atut tej gry, który bije wszystkie nowinki na głowę i cholernie mi się podoba to system podań. Ale to właściwie jedyny atut tej nowej wersji, reszta nie cieszy a nawet drażni im dłużej się gra. Obrońcy ich dziwne zachowanie, bieganie, ustawianie się w sposób nienaturalny jest drażniące. Kolejny dziwoląg szczególnie w obronie to zmiana na klawiaturze wyboru zawodnika, chcesz wybrać tego co najbliżej piłki a i tak ci steruje tym co dalej i klikasz pięć razy, żeby zmienić zawodnika a akcja już coraz bliżej twojej bramki. No i dla mnie totalna porażka ogromny minus tej wersji, to jest wręcz błąd w grze blink.gif - gra bocznych obrońców komputerowych, pozwalają na wszystko, przy samej linii robisz rajd aż pod końcową linię boiska a taki ciołek komputerowy biegnie (tylko) obok Ciebie a w momencie dośrodkowania zatrzymuje się, ba nawet lekko cofa abyś ty mógł idealnie dośrodkować. Ja nie wiem, czy tylko ja to widzę? Prawie nikt o tym nie pisze. Czy na poziomie TopPlayer też tak to wygląda?
Żeby coś dobrze porównać trzeba się cofnąć do innej, starszej wersji gry - w moim przypadku do ostatniej "normalnej" czyli 2009. I... kiedy znowu zagrałem 2-3 mecze w 2009 naszła mnie myśl, że znowu w nią więcej pogram jak w 2011. Możecie się śmiać, krytykować ale czy dla tych podań warto zmieniać wersję gry? Bo co innego jest w nowym PESie co dałoby by "kopa" tej grze?
prezes87
Z tymi bocznymi obrońcami jest na top playerze tak samo. Mi na skrzydle piłkę zabierają jak tylko drugi zawodnik kompa podbiegnie a tak żeby sam boczny obrońca to rzadko. I z tym że się odsuwa przy końcowej linii to tak samo mam ale to ja myslę, że konami chciało zrobić żeby nie było sytuacji że biegniemy do rogu i potem kompa się robi w jajo i scina do srodka dlatego obrońca trochę się odsuwa. Szkoda tylko że zwykle się odsuwa na tyle daleko że można spokojnie dosrodkowac. Fajny pomysł, słabe wykonanie.
redfox
Mam do Was pytanie odnośnie trybu Master League a jednocześnie o strategię w najnowszej części PES'a. Otóż graczem jestem nieprzeciętnym, od czasów PES'a 3 nie miałem problemu z grą na najwyższym poziomie, potrzebowałem 2, góra 3 dni na poznanie konkretnej odsłony i nawet dość słabą drużyną radziłem sobie z najlepszymi. Rzecz jasna im trudniej tym lepiej. Jednak w PES 2011 jestem troszkę zaskoczony. W '11' gram od trzech tygodni, od tygodnia natomiast próbuję swoich sił w trybie ML, gram defaultowymi zawodnikami (Castolo, Minanda, Ruskin, Valeny) i po 10 kolejkach mam na swoim koncie 5 punktów - jedno zwycięstwo i dwa remisy. Zrobiłem sobie mieszane grupy i przed rozpoczęciem postanowiłem, że w każdej lidze dam 4 mocne drużyny (np. Real, Barcelona), 2 ponadprzeciętne (np. Manchester City, Roma), 3 bardzo słabe (np. Lecce, Hercules) i resztę drużyn ze środkowej półki. Póki co wygrałem (SIC!) z Milanem 2-1, oraz zremisowałem 1-1 i 2-2 kolejno ze Stoke City i Udinese. Bramka z Milanem padła w 93 minucie więc ten mecz też nie był idealny. Szukałem optymalnej formacji i strategii która uchroni mnie przed stratą mnóstwa bramek (w meczu z Sampdorią potrafiłem ich stracić 4 nie strzelając żadnej) ale jednocześnie pozwoli na jako taką kreatywność z przodu - nie gram bowiem przecież tylko na remis. Wiem, że na tym etapie, z tymi zawodnikami, to dość trudne, ale jednak. Jakkolwiek jednak nie ustawiłbym drużyny - grając 2 DMF, 1 DMF, bez DMF, 3 obrońców, 4 obrońców, 1 atakującym, 3 atakującymi - zawsze znajdzie się sporo luk i błędów. Quick Counter, Possession Game itd. też dają mierny efekt. Jakiej Wy używacie taktyki na samym początku LM? Sytuacja w której Cassano objeżdża mi 4 obrońców mimo, że staram się odebrać mu piłkę nawet bardzo nieprzepisowo ryzykując czerwoną trochę drażnią, tym bardziej, że nigdy nie miałem problemów z komputerem. Z jednej strony to wina braku moich umiejętności z drugiej jednak obranie przez komputer odpowiedniej taktyki która w połączeniu z ponadprzeciętną indywidualnością daje zamierzony sukces. Jaką strategię i ustawienie drużyny polecacie? Co według Was jest skuteczniejsze - Quick Counter, Possession Game (OFF), Long Ball, może bez taktyki? Jak to się ma w odniesieniu do defensywy?
Knl
grając slabymi zawodnikami radziłbym nastawić się na grę defensywną - quick counter, long ball, ew possession game DEF
ustawiłbym 2-3 DMF'ów, bocznych obrońców nastawił na grę defensywną. i szukał szczęścia grą z kontry
prezes87
Popieram, grając 4-5-1 wygrałem wczoraj Polską Euro biggrin.gif W grupie z Anglia 1:0, Niemcy 3:1, Serbia 1:0. Potem ćwierć Francja 2:0, pół Hiszpania 1:0, finał Holandia 1:0 po dogrywce. Tak więc jak widać skupiłem się tylko na grze defensywnej a jak do przodu to tylko skrzydłami (Peszko, Błaszczykowski) i srodkiem (Jeleń). Obraniak został zawodnikiem turnieju biggrin.gif Poziom top player się rozumie smile.gif
jero-83
Jestem starym wyjadaczem w ISS i PES-ie zaczynałem od ISS 98 ale to co KONAMI postanowiło zrobić w tym roku jest moim zdaniem wielkim rozczarowaniem gra defensywna jest tak posypana że szkoda słów tyle baboli Konami w jednym tytule jeszcze nigdy nie zrobiła reszta nowinek jest naprawdę zatrąbista jak podania i trudniejsze konstruowanie akcji ale jednego nie wybacze Japończykom żeby odbiór piłki spaprali przy klawiszach (spust+odbiór piłki) tą kombinację nie zdradzę ale wyjadacze Pes-ów wiedzą o co chodzi nie ma skuteczności takiej jak w poprzednich seriach to błąd nie do wybaczenia
krzychu92
@jero-83

E tam opowiadasz. Ja specjalnie nie narzekam... Wciąż tracę najmniej bramek w lidze (no może nie licząc zawszonego Interu), a także strzelam ich najwięcej (także nie licząc Interu, który jest na sterydach...u nich chyba trenerem w PES nadal Mourinho i temu grają niemal ciągle na 0 z tyłu :|)
seba200
A co wy sie tak podniecacie niedorobionym AI - Ta gra oprocz ligi z AI jest do grania online i tu niestety konami poraz kolejny daje ciala ze wszystkim nie wspominajac o lagach i zenujacym lobby dla gracza:))) NIech zobacza jak to jest zrobione w fifie - super rozgrywki do 10 graczy - MISTRZ
lukasz200992
są tu chętni do zagrania w ligę na konsole?
jak tak to zgłaszajcie się w linku podanym niżej,
gdy uzbiera się większa liczba osób to taka liga pewnie powstanie

oto ten link:
http://forum.pesleague.pl/index.php/topic,89670.0.html
luki431
Pierwszy raz grałem dzisiaj w nowego pesa-kupiłem jednak wersje angielską bo na tą z polską instrukcją sie chyba nie doczekam...cóż po zaledwie kilku meczach trudno mieć jeszcze jakieś zdanie jednak pare rzeczy szalenie mnie zmartwiło...

-muzyka w przerwie meczu zawsze sączyła sie gdzieś z wnętrza stadionu co nadawało klimatu;teraz cisza jak w grobie rodzinnym tylko głos spikera przemawia.Po cholere było usuwać muzyke a zastępować to głosem spikera...a czy nie może być jedno i drugie.A ja bym jednak wolał tak jak było poprzednio czyli muzyke niż spikera.

-nie ma zbliżeń na kibiców tak jak to było w 2009,wogóle usunięte zostało dużo detali znanych i dobrze sprawdzających sie w poprzednich wersjach.

-znów zdublowany stadion san siro/giuseppe meazza,usunięte anfield road i licencjonowany liverpool,w to miejsce wsadzono chyba copa libertadores;dodam że dla europejczyka ten tryb wydaje sie nieprzydatny więc po co go dawać.

-mam wrażenie że sterowanie zostało częśćiowo zmienione,ciekawe po kiego grzyba skoro w poprzednich wersjach funkcjonowało idealnie... (gram na klawiaturze)

-słabo lub wogóle nie funkcjonuje przelączanie zawodników,nieraz mam wrażenie że nie funkcjonuje wogóle.

-bramkarze proste i lekkie strzały odbijają na bok (pół biedy) lub na wprost (tragedia) prosto pod nogi napastnika przeciwnej drużyny.Robią to nazbyt często.

-kulejąca inteligencja graczy sterowanych przez komputer.Jest już to bardzo mocno widoczne i zabija frajde z gry.Przykład: nie ma zagrożenia,obrońca komputera przez nikogo nie atakowany wybija piłke z całej siły na aut,na róg,na przeciwną połowe boiska,na cokolwiek byle dalej i mocniej i aby przerwać akcjeTylko pytanie po co???Co jest również banalne to to że robią to klasowe drużyny które jak wiadomo nie grają w ten sposób bo to nie kopacze z polskiej ekstraklasy.W grze np. chelsea każde zagranie jest przemyślane a nie z byle powodu głupie wykopy poza boisko.W pesie 2011 to normalka.

-zaskakująco dziwna tendencja do strzałów z przewrotki zza pola karnego.Kto tak gra??? Przecież frajerstwem jest walić z przewrotki będąc w odległości 2-3 metry od pola karnego a takich strzałów jest tu sporo.W dodatku idą gdzieś na wysokości dachu...no może troche niżej:)

-piłka dalej lata balonowato a po demie miałem nadzieje że dociążą ją troche-niestety.

-lipna muzyka w menusach...co to jest ta kocia muzyka??? Rok temu leciała w miare przyjemna muzyczka;teraz jakieś symfonie rodem z korei północnej.

-usunięta możliwość zmiany języka komentarza;w pesie 2009 były do wyboru komenty w 5 językach.Tu jest tylko w jednym tak jak zresztą rok temu ale liczyłem że skoro jest to nieparzysta część to będzie mozliwość wyboru bo w 2009 była-niestety.

-komentarz meczowy czyli zamiana typu "zamienił stryjek siekierke na kijek".Zawsze komentował jon champion i mark lawrenson.Teraz usunęli lawrensona i dodali w to miejsce jina benglina.Facet ma tak ciężki męczący głos że nijak to pasuje na komentarz meczowy.O ile głoś johna championa i jego wstawki mi wogóle nie przeszkadzają a wręcz podobają sie (może dlatego że nie znam angielskiego) to głos tego benglina to jakaś tragedia.Może pasuje na przemówienie pogrzebowe (jest taki ciężki i gruby...smutny) wprowadza w ponury nastrój.

-no i wogóle te mecze jakieś takie bezpłciowe;nie wiem nawet jak to określić słowami ale to nie to;niby wszystko ok,grafa ładniejsza niż rok temu,dużo kosmetycznych poprawek,zawodnicy wyglądają realistycznie ale frajda z gry jakoś jakby z roku na rok coraz mniejsza.

...narazie na gorąco tyle błędów i rzeczy które mnie ... (wiadomo co) żeby na samym początku nie używać niecenzuralnych słów.

Ogólnie średnio im to wyszło.Miało być wielkie aj waj (jak co roku) a wyszło średniutko.Fakt zostały dodane pewne rzeczy ale kosztem usunięcia innych,,,toporne poruszanie sie zawodników o intelekcie bliskim zera i tępy gameplay został nietknięty więc-należy zadać pytanie czy taka polityka ma przyszłość.Panowie z konami powinni sie zastanowić;ale tak na poważnie bo jak tak dalej pójdzie mogą stracić klientów.
ruud10
CYTAT(luki431 @ Nov 2 2010, 21:39) *
-no i wogóle te mecze jakieś takie bezpłciowe;nie wiem nawet jak to określić słowami ale to nie to;niby wszystko ok,grafa ładniejsza niż rok temu,dużo kosmetycznych poprawek,zawodnicy wyglądają realistycznie ale frajda z gry jakoś jakby z roku na rok coraz mniejsza.

...narazie na gorąco tyle błędów i rzeczy które mnie ... (wiadomo co) żeby na samym początku nie używać niecenzuralnych słów.

Ogólnie średnio im to wyszło.Miało być wielkie aj waj (jak co roku) a wyszło średniutko.Fakt zostały dodane pewne rzeczy ale kosztem usunięcia innych,,,toporne poruszanie sie zawodników o intelekcie bliskim zera i tępy gameplay został nietknięty więc-należy zadać pytanie czy taka polityka ma przyszłość.Panowie z konami powinni sie zastanowić;ale tak na poważnie bo jak tak dalej pójdzie mogą stracić klientów.

Całkowicie się z tobą zgadzam,ta gra nie ma tej magii co stare pesy...Kiedyś ta seria była na szczycie,teraz jest na dnie...niestety tej marce potrzebna jest rewolucja,bo drobne poprawki na tym silniku gry, tu nic nie dadzą. Zresztą przecież powszechnie wiadomo,że Konami nic takiego nie ma w planach,także czekam na następną generacje closedeyes.gif ...
mmaruda
Wszystko jak zwykle to sprawa gustu, ale pozwole sobie się z kolegami powyżej nie zgodzić.

Muzyka, komentarz i inne nie są dla mnie istotne, faktycznie komentarz mógłby być lepszy, ale przynajmniej nie ma tutaj tak irytujących głupot jak w Fifie, gdzie grając Polska vs. Niemcy komentator upiera się, że to derby.

Strzały z przewrotki są faktycznie zbyt częste, ale myślę, że takie podejście zastosowano po tym jak w starych tytułach w ogóle nie dało się zrobić przewrotki, bo piłkarze kucali przyjmowali główką. Po prostu dodano coś, co ma dać więcej efektowych bramek, ale zarazem nie jest już tak, że każdy taki strał skutkuje siatą (idą wam panowie w kosmos, bo za wcześnie wciskacie guzik - daje się to ogarnąć).

Piłka lata balonowato? Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale jak dla mnie jest bardzo dobrze.

Inteligencja komputerowych obrońców... Hmmm... Nie zauważyłem takich numerów jak opisane powyżej (a gram już całkiem sporo), czasem faktycznie obrońca wybija na aut, ale dzieje się to zazwyczaj wtedy, kiedy mocno cisnę na bramkę przeciwnika - nie wiem, czują presję, zmęczenie... nie jest to jednak nagminne.

Problem z tym PESem polega na tym, że żeby go polubić trzeba trochę pograć, dopiero wtedy cała magia wychodzi na wierzch. Ja na początku złapałem się za głowę i ze smutkiem odpaliłem Fifę, ale coś mnie ciągnęło do PESa i Fifa teraz już się tylko kurzy.

Jeżeli już jesteśmy przy wymienianiu wad, to jest jedna olbrzymia - spalone, napastnik zawsze tam stoi. ZAWSZE! Ilekroć podaję w okolice pola karnego, ci idioci zawsze stoją na spalonym. Nie wiem o co biega - pogaduchy z bramkarzem? Możliwe, że chodziło o podkreślenie taktyki "offside-trap", że niby faktycznie działa, ale w żadnym meczu tyle spaloncyh nie pada co przez 10 minut w PESie 2011.

Dla mnie to na pewno najlepsza część PESa od PES 5 (odpaliłem sobie ostatnio tę legendarną 6 i po kilku minutach krew mnie zalała). 2011 ma swoje wady, ale wszystko idzie w dobrym kierunku.
luki431
"Problem z tym PESem polega na tym, że żeby go polubić trzeba trochę pograć, dopiero wtedy cała magia wychodzi na wierzch"

Niewątpie że magia wychodzi na wierzch dopiero w miare upływu czasu i rozegranych spotkań...jak pewnie zauważyłeś napisałem swoje odczucia zaledwie po kilku (4,5 może 6) zagranych meczach więc jest to całkowicie na gorąco...listonosz przyniósł mi gre około godź 13,około 22 napisałem post...więc co ja moge wiedzieć po takim czasie...jednak pierwsze odczucia zdecydowanie na minus i w tym tonie napisałem...jakąś recke walne za kilka kilkanaśćie tygodni...jak dożyje:( i jak będe już coś wiedział...to wtedy będe wiedział że "wiem,że nic nie wiem...":)
ruud10
Mylisz się im więcej gram w 2011, to tym bardziej chce go wywalić z dysku.W tej grze nie ma żadnej magii, to iluzja,ta gra nie zachęca do grania,jest toporna,nieciekawa i nudna jak flaki z olejem i ten schemat rozgrywania akcji...Ta seria się skończyła wraz z premierą pesa 2008,od tamtej pory to karykatura dawnej serii Pro Evo,to już nie to samo. Zamiast przyciągać do grania to ten tytuł wręcz odpycha i zniechęca do czegokolwiek, jest fatalnie ,może to się zmieni,ale jak na razie nie widzę do tego przesłanek unsure.gif , pozdro
rafalon92
ruud10 mam do ciebie pewne pytanie i mam nadzieję, że odpowiesz mi na nie szczerze. Po jakie licho próbujesz za wszelką cenę wmówić wszystkim, że ta gra jest zła? Rozumiem, że twoim zdaniem może być beznadziejna, ba sam widzę w niej sporo błędów ale dlaczego tak ci zależy na tym aby innym zniesmaczyć grę? Piszesz post za postem wmawiając innym, że nie mają racji. Każdy ma swoje zdanie jak już ktoś wcześniej napisał(bardzo trafnie) "jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki". To, że na każdy post chwalący pesa odpowiesz, że to wszystko nie prawda nic nie da. Każdy będzie bronił swojej racji to zrozumiałe, tylko że ty nie potrafisz zrozumieć, że komuś ta gra się po prostu podoba. Uszanuj czyjeś odmienne zdanie.
seba200
CYTAT(rafalon92 @ Nov 3 2010, 04:13) *
ruud10 mam do ciebie pewne pytanie i mam nadzieję, że odpowiesz mi na nie szczerze. Po jakie licho próbujesz za wszelką cenę wmówić wszystkim, że ta gra jest zła? Rozumiem, że twoim zdaniem może być beznadziejna, ba sam widzę w niej sporo błędów ale dlaczego tak ci zależy na tym aby innym zniesmaczyć grę? Piszesz post za postem wmawiając innym, że nie mają racji. Każdy ma swoje zdanie jak już ktoś wcześniej napisał(bardzo trafnie) "jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki". To, że na każdy post chwalący pesa odpowiesz, że to wszystko nie prawda nic nie da. Każdy będzie bronił swojej racji to zrozumiałe, tylko że ty nie potrafisz zrozumieć, że komuś ta gra się po prostu podoba. Uszanuj czyjeś odmienne zdanie.

Nie zabraniaj mu wyrażania swojej opini, ta gra to syf potwierdzam. FIFA zwłaszcza on line rozwalila pesa na łopatki, kariera, gameplayem, wsparciem technicznym, prostotą nauki itd. Nie ma co bronić tego tytułu jak obrońcy krzyża bo to nie ma sensu:) pewne rzeczy są ewidentne:(
JTK
CYTAT(seba200 @ Nov 3 2010, 09:03) *
Nie zabraniaj mu wyrażania swojej opini, ta gra to syf potwierdzam. FIFA zwłaszcza on line rozwalila pesa na łopatki, kariera, gameplayem, wsparciem technicznym, prostotą nauki itd. Nie ma co bronić tego tytułu jak obrońcy krzyża bo to nie ma sensu:) pewne rzeczy są ewidentne:(

Bez przesady, stawianie Fify o kilka pięter wyżej to czysty FB, bo obie gry mają większe braki i proponuje zdjąć różowe okulary zanim nas znowu zalejesz bajeczkami.

OT
Co do "Sprawy Krzyża" zanim znowu będziesz "śmieszny"
http://www.youtube.com/watch?v=lNlVL3WjMlk
prezes87
CYTAT(seba200 @ Nov 3 2010, 10:03) *

Jak ktos napisze źle o pesie to go bronisz pisząc żeby nie zabraniać mu wyrażać swojego zdania, natomiast jak ktos chwali pesa to już na niego wjeżdżasz chociaż ma takie same prawo do wyrażenia swojego zdania. To forum po prostu zaczyna się roić od gówniarzy którzy klepią trzy po trzy. Skoro tak nienawidzicie pesa to zalogujcie się na forum fify i tam o niej gadajcie. Nie rozumiem tego. Czy którys z fanów pesa, takich prawdziwych fanów, wchodzi na forum fify i pisze tam jaka ta gra jest beznadziejna?
r.a.j.a.n
CYTAT(prezes87 @ Nov 3 2010, 09:54) *
Skoro tak nienawidzicie pesa to zalogujcie się na forum fify i tam o niej gadajcie. Nie rozumiem tego. Czy którys z fanów pesa, takich prawdziwych fanów, wchodzi na forum fify i pisze tam jaka ta gra jest beznadziejna?

Wreszcie ktoś (oprócz mnie) to dostrzegł.
ruud10
Oczywiście, to jest forum dyskusyjne,jeśli ktoś napisał jakiś post o swoich przeżyciach z Pesem 2011,to zawsze można odpisać na niego ripostą.Nie widzę problemu jeśli ktoś czuje potrzebę napisanie paru postów czy zdań o nowej części Pro Evo,zawsze powtarzam ,że jak moim zdaniem wygląda ta gra, to jest tylko moja indywidualna ocena tej gry.Pamiętajcie konstruktywna krytyka zawsze jest wskazana wink.gif
rafalon92
CYTAT(seba200 @ Nov 3 2010, 10:03) *

Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Nie zabraniam mu wyrażać własnej opinii tylko pytam się dlaczego chce to innym wmówić? Swoją opinię wyrażał na tym forum już naście razy i co pisałem coś do niego odnośnie jego wypowiedzi? NIE. Nie chodzi mi o to czy mu się podoba czy nie, to tylko jego zdanie więc może mieć jakie tylko chce. Po raz kolejny to napiszę jeśli tego nie rozumiesz: chodzi mi o to dlaczego za wszelką cenę chce zniesmaczyć grę innym?

CYTAT(ruud10 @ Nov 3 2010, 11:29) *
Oczywiście, to jest forum dyskusyjne,jeśli ktoś napisał jakiś post o swoich przeżyciach z Pesem 2011,to zawsze można odpisać na niego ripostą.Nie widzę problemu jeśli ktoś czuje potrzebę napisanie paru postów czy zdań o nowej części Pro Evo,zawsze powtarzam ,że jak moim zdaniem wygląda ta gra, to jest tylko moja indywidualna ocena tej gry.Pamiętajcie konstruktywna krytyka zawsze jest wskazana wink.gif

Z twojej strony to nie jest konstruktywna krytyka lecz ataki na osoby myślące inaczej. Jak już pisałem do seba200 nie chodzi mi o to czy cię się podoba czy nie to tylko twoje zdanie ale uszanuj też zdanie innych.
who_me
przeciez ruud10 to fanboy arcadowego pes 6 wiec czego wy sie spodziewacie po nim ?
ruud10
CYTAT(who_me @ Nov 3 2010, 16:54) *
przeciez ruud10 to fanboy arcadowego pes 6 wiec czego wy sie spodziewacie po nim ?

arcadowego i dużo lepszego Pesa od ostatnich,a tak przy okazji najnowszą fifą tez nie gardzę , bo to solidny kawałek kodu happy.gif

PS:Czy ty w ogóle wiesz, co to znaczy być fanboyem? Wierz mi ja nim nie jestem,gram po prostu w to,co jest teraz na rynku najlepsze...
prezes87
CYTAT(ruud10 @ Nov 3 2010, 19:00) *
arcadowego i dużo lepszego Pesa od ostatnich,a tak przy okazji najnowszą fifą tez nie gardzę , bo to solidny kawałek kodu happy.gif

PS:Czy ty w ogóle wiesz, co to znaczy być fanboyem? Wierz mi ja nim nie jestem,gram po prostu w to,co jest teraz na rynku najlepsze...

Najlepsze wg ciebie. Nie rzucaj ogólnikami skoro mówisz tylko za siebie. I po drugie jak można napisać że arcade jest lepsze od symulacji? Wytłumacz mi to. Z definicji gra arcadowa to taka gdzie wynik zależy od tego jak szybko palcami na padzie przebierasz i jak szybko klikasz. Symulacja z drugiej strony opiera się na wielu czynnikach. Więc naprawdę trzeba być trochę niedoinformowanym żeby pisać że gra arcadowa jest lepsza od symulacji bo to jest po prostu z definicji nieprawda.
ruud10
CYTAT(prezes87 @ Nov 3 2010, 20:25) *
Najlepsze wg ciebie. Nie rzucaj ogólnikami skoro mówisz tylko za siebie. I po drugie jak można napisać że arcade jest lepsze od symulacji? Wytłumacz mi to. Z definicji gra arcadowa to taka gdzie wynik zależy od tego jak szybko palcami na padzie przebierasz i jak szybko klikasz. Symulacja z drugiej strony opiera się na wielu czynnikach. Więc naprawdę trzeba być trochę niedoinformowanym żeby pisać że gra arcadowa jest lepsza od symulacji bo to jest po prostu z definicji nieprawda.

Sorry ale się nie rozumiemy,Pes 6 jak i Pes 2011 to arcadówki,a ta druga w dodatku jest do bólu oskryptowana, wystarczy podać na dobieg lub jakieś prostopadłe podanie i cała obrona w 2011 się gubi,ta gra jest zbugowana do granic możliwości...Przynajmniej w 6 lepiej to wygląda,ale żeby ciebie doinformować ,powiem ,że i ona nie jest perfekcyjna tongue.gif
prezes87
Przykro mi ale nie masz racji. Jesli masz rację to udowodnij to wrzucając filmik na którym wygrasz 5:0 z Barceloną Spartakiem Moskwa strzelając wszystkie pięć bramek w taki sam sposób. Skoro ta gra jest tak oskryptowana jak mówisz to nie będziesz miał problemu z udowodnieniem tego.
ruud10
No wiesz nie mam ochoty wracać do tej gry,jakoś nie czuje takiej potrzeby rolleyes.gif ,ja bronie własnego zdania ta gra jest oskryptowana do bólu.Grałem m.in z kolegą kilkadziesiąt meczów, który zauważył to samo czyli schematyczne rozgrywanie akcji, nudnawą rozgrywkę,kulawe animacje jak i przyśpieszenie zawodników, podania na dobieg które gubią całą formacje pomocy i obrony, powiem tak Konami Kończ Waść, wstydu oszczędź
who_me
CYTAT(ruud10 @ Nov 3 2010, 20:07) *
Sorry ale się nie rozumiemy,Pes 6 jak i Pes 2011 to arcadówki,a ta druga w dodatku jest do bólu oskryptowana, wystarczy podać na dobieg lub jakieś prostopadłe podanie i cała obrona w 2011 się gubi,ta gra jest zbugowana do granic możliwości...Przynajmniej w 6 lepiej to wygląda,ale żeby ciebie doinformować ,powiem ,że i ona nie jest perfekcyjna tongue.gif

Jezusie kochany , przeciez pes6 to schemat ,arcade w czystej postaci .przeciez w 6 wyniki 6:0 , 6:5 a nawet 8:0 to normalka. Pes11 jest daleki od idealu ale jest gra zdecydowanie lepsza pod wzgledem mechaniki i zbalansowania rozgrywki. Podanie na dobieg to najwiekszy bug w najnowszym pesie ,ale to co mamy w 6 to przekracza jakiekolwiek granice : koszmarna obrona , mega cyborgi , zejscie ze skrzydla praktycznie zawsze konczy sie golem , lamy , ghosty i innego typu rzeczy roba z 6 gra praktycznie niegrywalna dla kogos kto ma dluzszy staz z seria pes.
ruud10
CYTAT(who_me @ Nov 4 2010, 00:00) *
Jezusie kochany , przeciez pes6 to schemat ,arcade w czystej postaci .przeciez w 6 wyniki 6:0 , 6:5 a nawet 8:0 to normalka. Pes11 jest daleki od idealu ale jest gra zdecydowanie lepsza pod wzgledem mechaniki i zbalansowania rozgrywki.Podanie na dobieg to najwiekszy bug w najnowszym pesie ,ale to co mamy w 6 to przekracza jakiekolwiek granice : koszmarna obrona , mega cyborgi , zejscie ze skrzydla praktycznie zawsze konczy sie golem , lamy , ghosty i innego typu rzeczy roba z 6 gra praktycznie niegrywalna dla kogos kto ma dluzszy staz z seria pes.

Z tymi wynikami to różnie bywa, natomiast gameplay jest według mnie lepszy w Pesie 6....i mam nadzieję, że druga część twojej wypowiedzi odnosi się do PESów NG...hmm cyborgi w "6",takie rzeczy to tylko w erze happy.gif
rafalon92
CYTAT(ruud10 @ Nov 4 2010, 01:14) *
Z tymi wynikami to różnie bywa, natomiast gameplay jest według mnie lepszy w Pesie 6....i mam nadzieję, że druga część twojej wypowiedzi odnosi się do PESów NG...hmm cyborgi w "6",takie rzeczy to tylko w erze happy.gif

Jeśli o te cyborgi chodzi to grałeś kiedyś w pesie 6 Adriano, Ibrą, Lucio i wieloma innymi, którzy mają body balance powyżej 90?
rejcik
CYTAT(who_me @ Nov 4 2010, 01:00) *
Jezusie kochany , przeciez pes6 to schemat ,arcade w czystej postaci .przeciez w 6 wyniki 6:0 , 6:5 a nawet 8:0 to normalka. Pes11 jest daleki od idealu ale jest gra zdecydowanie lepsza pod wzgledem mechaniki i zbalansowania rozgrywki. Podanie na dobieg to najwiekszy bug w najnowszym pesie ,ale to co mamy w 6 to przekracza jakiekolwiek granice : koszmarna obrona , mega cyborgi , zejscie ze skrzydla praktycznie zawsze konczy sie golem , lamy , ghosty i innego typu rzeczy roba z 6 gra praktycznie niegrywalna dla kogos kto ma dluzszy staz z seria pes.

Ale głupoty wypisujesz , skoro PES6 jest według ciebie takie marne to powiedz mi dlaczego ta część ma tylu fanów ? Koszmarna obrona ? - chyba twoja taka jest jak grasz i dlatego zdarzają ci się wyniki 6-0 bo to ty tak przegrywasz , i przy każdym zejściu ze skrzydła tracisz gole , grałem w PES6 wiele meczy i takie wyniki o jakich mówisz to rzadkość jeżeli grają przeciwko sobie równi zawodnicy a nie jakiś wymiatacz z jakimś noobem . Nie umiesz grać w tą część więc jej nie oczerniaj tylko odpal sobie inną
psmaras
CYTAT(who_me @ Nov 4 2010, 00:00) *
Jezusie kochany , przeciez pes6 to schemat ,arcade w czystej postaci .przeciez w 6 wyniki 6:0 , 6:5 a nawet 8:0 to normalka.

Nie pomylilo Ci sie z fifa biggrin.gif?.
Jak grasz tylko z kompem/konsola to moze masz takie wyniki...
ruud10
CYTAT(rafalon92 @ Nov 4 2010, 02:08) *
Jeśli o te cyborgi chodzi to grałeś kiedyś w pesie 6 Adriano, Ibrą, Lucio i wieloma innymi, którzy mają body balance powyżej 90?

Coś ci się pomyliło,mi chodziło o wygląd piłkarzy ,bo ci z Pesów NG wyglądają jak cyborgi lub jak kto woli mutanty happy.gif
Marklar
ja pier.... jak w piaskownicy! skonczcie juz ta bezowocna dyskusje bo jej jedyny efekt to podniesione cisnienie w waszych krwiobiegach.

ruud10. Sprawdz w slowniku co znacza slowa cyborg i mutant bo poslugujesz sie slowami nie znajac ich znaczenia. rafalon92 dobrze zinterpretowal twoj post, inaczej sie nie dalo. Okreslajac kogos cyborgiem (potocznie) mamy na mysli jego cechy motoryczne a nie jego wyglad zewnetrzny. Mutant sie do tego jak najbardziej nadaje smile.gif
ruud10
Ale zgodzisz się,że sami piłkarze w ostatnich częściach Pro Evo nie wyglądają do końca naturalnie,chodzi mi o ich budowe ciała..no takie mutanty biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.