Cooltys
Sep 16 2010, 13:36
CYTAT(KaroLus @ Sep 16 2010, 13:30)

http://rapidshare.com/files/419338562/rna.iniPodobno wydłuża połowę do 6 min i zmienia poziom na semi pro. Nie testowałem.
Plik należy wrzucić do FIFA11DEMO/GAME
Możesz podać źródło tego pliku?: )
KaroLus
Sep 16 2010, 13:49
Zauważyłem, że to jest to samo co podał cylon w temacie dotyczącym dema PESa. Mój link pochodzi z forum fifaserwis.com
CYTAT(cylon @ Sep 16 2010, 10:08)

Do Fify Jest tweaker.
KOD
// Extra RNA settings..
//Skip intro movies 0 = off , 1 = on
SKIP_BOOTFLOW=1
//Old FIFA
//==========
// Amateur
// Semi-Pro
// Pro
// World-Class
// Uber
// DIFFICULTY LEVEL
// 0 = AMATEUR
// 1 = SEMI-PRO
// 2 = PRO
// 3 = WORLDCLASS
//MM_DEFAULT_DIFFICULTY_LEVEL = 0
DIFFICULTY=1
//even number
HALF_LENGTH=30
[]
// Rendering (Obviously this slows down everything
// ------------------------------------------------------------
// remove the "//" to activate the options
//DISABLE_VSYNC=0 // speeds up the frame rate
//DISABLE_MOTION_TRAIL=0
//DISABLE_FLAGS=0
//DISABLE_FLASHES = 0
//DISABLE_FLOORREFLECTIONS=0
//DISABLE_PARTICLES = 0
//DISABLE_VOLUME_LIGHTS = 0
[]
//windowed = 0, fullscreen = 1
FULLSCREEN=1
//1 = on, 0 = off. Extra speed boost
ENABLE_REFEREE=1
ENABLE_LINESMAN=1
ENABLE_LINESMAN_FLAGS=1
//DISABLE_NIS_PLAYBACK=1 // speed boost
//ENABLE_EMOTIONAL_ENGINE=1
//PRE_MATCH_ATMOSPHERE=0 // speed boost
//ENABLE_CHOREOGRAPHIES_CAMERA=0 //celebrations??
[]
//louder crowds
CROWD_TUNE_SECTIONS_HOME_THRESHOLD = 0.15
CROWD_TUNE_SECTIONS_HOME_MIX_THRESHOLD = 0.60
CROWD_TUNE_SECTIONS_AWAY_THRESHOLD = 0.05
CROWD_TUNE_SECTIONS_AWAY_MIX_THRESHOLD = 0.40
CROWD_TUNE_BEHAVIOR_HOME_IN_NEUTRAL = 0.50
CROWD_TUNE_BEHAVIOR_NEUTRAL_IN_HOME = 0.164
Zapisz jako rna.ini i wgraj do katalogu fifademo/game
Mozna pozmieniac wedle uznania.
unikat
Sep 16 2010, 14:05
w wersji PC też jest arena ?
Zassalem sobie dzisiaj demko z PSNa i... odlozylem juz pieniadze na full wersje
CYTAT(Cooltys @ Sep 16 2010, 13:10)

Miałem to samo

Najnowsze stery do grafiki pomogły:) Dodatkowo wszystkim tym którym fifa przeskakuje radzę zmienic priorytet w menadżerze zadań na "normalny"

PS: Gra jest super. Mimo, że różni się od konsolowej to wypada baardzo dobrze w moich oczach

We Are 11 =)
CYTAT
Geforce 9600 GT 1GB (najnowsze sterowniki v. 258.96)

A co do priorytetu, to jaki sobie fifa ustawia domyślnie? (powinno być normalny, tak jak z każdą inną aplikacją)
Fifa w tym roku przebija PES'a. Grałem wczoraj w oba demka i bardziej podoba mi się produkcja EA.
unikat
Sep 16 2010, 14:43
jeżeli chodzi o wersje na xboxa na arenie da się bronić bramkarzem ; )
dobra sprawa ; p
Cooltys
Sep 16 2010, 14:58
CYTAT(xsas7 @ Sep 16 2010, 14:23)

A co do priorytetu, to jaki sobie fifa ustawia domyślnie? (powinno być normalny, tak jak z każdą inną aplikacją)
Domyślnie ma właśnie bardzo wysoki (przynajmniej u mnie tak było i jest po każdym odpaleniu).
JustMe1987
Sep 16 2010, 15:03
CYTAT(Tomak @ Sep 16 2010, 15:21)

Zassalem sobie dzisiaj demko z PSNa i... odlozylem juz pieniadze na full wersje
Tak jak ja z ta roznica ze ze ta gra staje sie rowniez bodzcem dla mnie do zainwestowania w nowy sprzet.
Ea stworzylo swietny produkt dla graczy uzytkujacych PC. Miejmy nadzieje ze finalna wersja bedzie lepiej zoptymalizowana.
Cooltys
Sep 16 2010, 16:29
.::NorD::.
Sep 16 2010, 16:37
SŁuchajcie jest możliwość ustawienia parametrów graf. ? Bo tnie jak cholera. Jest jakaś karta dedykowana pod fifę, radek gf ?
CYTAT(.::NorD::. @ Sep 16 2010, 17:41)

SŁuchajcie jest możliwość ustawienia parametrów graf. ? Bo tnie jak cholera. Jest jakaś karta dedykowana pod fifę, radek gf ?
Było wyżej mówione, minimalizujesz fifę, wciskasz alt+ctrl+del i w procesach szukasz fifa.exe klikasz PPM i wybierasz priorytet - normalny.
Osobiście wydaje mi się, że EA nie chciała problemów z płynnością i dlatego domyślnie dali sobie bardzo wysoki priorytet, co odnosi odwrotny skutek.
________
A jeśli chodzi o problem z białym ekranem na wyższym renderowaniu, to w panelu nvidia trzeba ustawić "zarządzanie ustawieniami 3D" -> (zakładka) Ustawienia programu, wybrać z menu rozwijanego fifa.exe (jak nie ma, to trzeba dodać ręcznie) ustawić sobie jak się chce (nawet na full)
Gdy problem nadal jest, to wystarczy przejść do zakładki wcześniej (ustawienia globalne) i kliknąć na przycisk pod nim "przywróć".
Pzdr.
Sep 16 2010, 18:19
Dlaczego nie można ustawić sterowania w grze, gdy wchodzę w ustawienia wyskakuje komunikat: potwierdź wybór menu za pomocą kontrolera, który chcesz skonfigurować" , w moim przypadku to klawa więc zatwierdzam enterem i automatycznie cofa do ustawień.
CYTAT(.::NorD::. @ Sep 16 2010, 19:23)

Dlaczego nie można ustawić sterowania w grze, gdy wchodzę w ustawienia wyskakuje komunikat: potwierdź wybór menu za pomocą kontrolera, który chcesz skonfigurować" , w moim przypadku to klawa więc zatwierdzam enterem i automatycznie cofa do ustawień.
Musisz nacisnąć spację aby wybrać klawę (menu ma inne - domyślne - ustawienia przycisków, a które są zaznaczone w configu przed odpaleniem gry)
Da się zrobić (na pc) wślizg taki jak w pesie? W sensie nie wygarniający piłkę a ją przechwytujący - bo tu tylko jeden typ wślizgów widzę, taki na "łamacza nóg".
CYTAT(Oran @ Sep 16 2010, 21:11)

Da się zrobić (na pc) wślizg taki jak w pesie? W sensie nie wygarniający piłkę a ją przechwytujący - bo tu tylko jeden typ wślizgów widzę, taki na "łamacza nóg".
Da się
Sep 16 2010, 21:03
CYTAT(xsas7 @ Sep 16 2010, 19:30)

Musisz nacisnąć spację aby wybrać klawę (menu ma inne - domyślne - ustawienia przycisków, a które są zaznaczone w configu przed odpaleniem gry)
Powiem szczerze lipa jeśli chodzi o sterowanie na klawie, triki niemal niemożliwe do zrobienia, musiałbym mieć 20 palców. Pada nie chce bo mi szybko paluchy puchną
Kolejny rok z rzedu FIFA nie ma konkurencji. Fajnie, ze panowie z EA nie wpadaja w samozachwyt i z roku na rok poprawiaja swoja produkcje
rzeczywiscie fifa 11 na pc wreszcie fajna.
Mi jednak brakuje czegoś co było w fife 09 na konsolwch - guzik odpowiedzialny za powolne prowadzenie piłki z zastawianiem.
Nie wiem czy to jest teraz - ale to trzymanie guzika odpowiedzialnego za tricki to nie to samo.
A w 09 fajnie można było prowadzić piłke bez tej nerwówki że zaraz mi ucieknie spod buta...lepiej sie przez to "zwykłe" zwody robiło.
Może ktoś powiedzieć jaka jest różnica między FIFA konsolową a FIFA pc??????
wczesniej na gry-online pisali w opisie ze nie bedzie np. Personality Plus.
Ale teraz juz ten fragment tekstu ywkasowali
wiec nie wiem.
oprócz 11vs 11 na kosoli (5vs5 na pc) jest jeszcze jakas roznica w rozgrywce samej?
who_me
Sep 17 2010, 00:58
CYTAT(Blasi @ Sep 16 2010, 23:43)

rzeczywiscie fifa 11 na pc wreszcie fajna.
Mi jednak brakuje czegoś co było w fife 09 na konsolwch - guzik odpowiedzialny za powolne prowadzenie piłki z zastawianiem.
Nie wiem czy to jest teraz - ale to trzymanie guzika odpowiedzialnego za tricki to nie to samo.
A w 09 fajnie można było prowadzić piłke bez tej nerwówki że zaraz mi ucieknie spod buta...lepiej sie przez to "zwykłe" zwody robiło.
Może ktoś powiedzieć jaka jest różnica między FIFA konsolową a FIFA pc??????
wczesniej na gry-online pisali w opisie ze nie bedzie np. Personality Plus.
Ale teraz juz ten fragment tekstu ywkasowali
wiec nie wiem.
oprócz 11vs 11 na kosoli (5vs5 na pc) jest jeszcze jakas roznica w rozgrywce samej?
W konsolowej jest duzo nowych animacji a niektore sa calkiem inne niz przed rokiem , personality+ , nowy system przepychanek ktory jest duzo bardziej realistyczny niz ten z 10 ,wieksza roznica pomiedzy zawodnikami ktorzy wola gre silowa i tymi ktorzy maja lepsza technike , duzo lepsza gra glowa, troche wolniejsze tempo gry, zbalansowany gameplay , wyraznie realistyczniejsze zachowania gk - bez superhuman , ProPassing i kilka innych rzeczy .
Gralem w odydwa dema i wersja konsolowa jest wyraznie ulepszona w porownaniu do fifa10(11pc) i widac roznice po pierwszych sekundach . Konsolowa jest jednak o jeden krok przed pctowa ,ale w sumie tak jak to bylo zapowiadane przez Ea.Niestety ale w pctowej widac duzo baboli z Fifa10 konsolowej jak superbramkarze , pingpong , zbyt zwrotni zawodnicy typu Ivanovic ,Terry czy Alex , Xavi zbyt czesto potrafi staranowac Drogbe czy Ibrarhimovica i kilka innych bledow.
Sep 17 2010, 07:27
Ma ktoś sposób na racjonalne ustawienie klawiszy na klawie ?
W tym roku triki robi się przez naciśnięcie shifta lub spacji (jak kto ustawi) i innych klawiszy nie zapominając o kierunkach, słabo to widzę

Albo polećcie mi pada, który ma duży opór gałek (żeby wyczuć dobrze kierunek) i lekko wchodzące przyciski (żeby palce nie puchły). Pamiętam zawsze jak grałem z kuplami w konsole dostawałem z powodu braku wyczucia kierunku i obolałych palców
grubsii
Sep 17 2010, 11:43
pomozcie mi sciagnolem fife 11 i gdy instaluje to wyskakuje blad
nie znaleziono pliku zrodlowego : c:\documents and settings\us[pulpit\fifa11\Game\data5.big.Zwerfikuj czy plik istnieje i czy masz do niego dostep? pomozcie mi BLAGAM !!
bobex77
Sep 17 2010, 11:51
CYTAT(.::NorD::. @ Sep 17 2010, 08:31)

W tym roku triki robi się przez naciśnięcie shifta lub spacji (jak kto ustawi) i innych klawiszy nie zapominając o kierunkach, słabo to widzę

Albo polećcie mi pada, który ma duży opór gałek (żeby wyczuć dobrze kierunek) i lekko wchodzące przyciski (żeby palce nie puchły). Pamiętam zawsze jak grałem z kuplami w konsole dostawałem z powodu braku wyczucia kierunku i obolałych palców

Nordzik polecam
logitech chillstream. Troche dziwne ze Ci palce puchna, moze w rekawiczkach graj?
naczelnik5
Sep 17 2010, 12:12
ja mam pytanie czy da sie w Fifie jakos wrzucac mocniej pilke ? bo zwykle wrzutki sa straszie balonowate, chodzi mi cos na wzor wcisniecia 2x wrzutki w PESie zeby wrzutka byla mocniejsza i bardziej plaska
Tak się zastanawiałem dlaczego oni po prostu nie zrobili konwersji... Technicznych trudności na pewno nie mieli, o kasę chodziło? Ale w jakim sensie? Wie ktoś coś o tym?
grubsii
Sep 17 2010, 12:41
pomozcie mi sciagnolem fife 11 i gdy instaluje to wyskakuje blad
nie znaleziono pliku zrodlowego : c:\documents and settings\us[pulpit\fifa11\Game\data5.big.Zwerfikuj czy plik istnieje i czy masz do niego dostep? pomozcie mi BLAGAM !!
michau000
Sep 17 2010, 12:50
No i stało się - po z górą pięciu latach totalnej izolacji od dziadostwa produkowanego przez EA, zawiedziony demem PES11 ściągnąłem nową FIFĘ i szczena mi opadła. Nie jest to jeszcze gra idealna, nie powiedziałbym nawet że do ideału się zbliżyła, ale w porównaniu do konkurencji jest lepsza o klasę. Jedyne, czego naprawdę mi brakuje to ta wspaniała swoboda, jaką oferowały wcześniejsze wersje PESa, a którą ciężko rzetelnie opisać słowami. Niby mamy dobrą kontrolę nad zawodnikami (wspaniałe zwody!), ale to jednak nie to samo i ciągle daje się odczuć tę sztuczność, która tak swego czasu zaczęła mnie w FIFIE razić (po pierwszym kontakcie z PES). Na minus zaliczyłbym także słabą optymalizację grafiki (nie wiem czy to tylko u mnie, ale gra nie chodzi zbyt płynnie, mimo dobrego sprzętu - PES pod tym względem wypada trochę lepiej) i bardzo niewygodny system powtórek. Poza tym gra jest świetna, ale nie wiem czy będę w stanie się przestawić po tylu latach młócenia w PES...
CYTAT(Rasialdinho0 @ Sep 15 2010, 21:10)

Fifa w tym roku wygrywa z pesem.
Pes 11 jest pesem 2010 praktycznie , nawet te same bugi sa, te same przenikanie zawodnikow a o bramkazach nie wspomne.
leże i płacze.
saluch
Sep 17 2010, 15:19
jednak w tym roku chyba fifa, jedyne co mnie powstrzymuje przed zamówieniem gry to optymalizacja, niby mam dobry sptrzęt a przycina, mam nadzieje ze pełniak będzie lepiej pod tym względem działał
Phantom
Sep 17 2010, 18:50
FIFA 11 Demo to bardzo dobra gra. W przeciwieństwie do gówna jakie dotychczas serwowało nam EA na PC w tą wersję po prostu da się grać. Niemniej jednak po tym cały hypie na Next Genową FIFę i fakcie, że poprzednie edycje PESa były zwyczajnie słabe, jestem lekko rozczarowany. Spodziewałem się killera a dostałem "tylko" bardzo dobrą grę.
Najbardziej in minus zaskoczył mnie system strzałów rodem z FIFy 2001... Podania na manualu nie są tak naturalne jak w PESie. 1/3 podań nie idzie tam gdzie chcę. Na semi gra staje się dużo szybsza i łatwiejsza. Pomimo gorszej grafiki od PESa chodzi dużo gorzej, ale tego się spodziewałem po tym jak chodziły poprzednie edycje. Szybkośc gry dla mnie może być, jednak każda akcja jest prowadzona w tym samym tempie. Fizyka piłki jest nieco bardziej balonowata niż w pesie, ale nie jest źle. Rzuty wolne, rożne to samo co w starych fifach, ale podoba mi się ruch jaki jest w polu karnym przy rożnych. Kontrola nad zawodnikiem jest bardzo dobra. Animacje podczas gry nie są tak widoczne jak podczas oglądania filmików, jednak stoją na wysokim poziomie. Choć nie takim jak NBA 2k

Zawsze byłem przeciwny tym wszystkim elo trikom rodem z fify street, ale nie powiem zrobiły na mnie wrażenie

Ale tylko na treningu, bo w grze tego nie używam. Animacje parad bramkarzy są super, jak i to, że ogólnie są lepsi niż w PESie (aczkolwiek nie idealni, np. piąstkują bardzo łatwe dośrodkowania). System 360 to nie pełne 360 jak w NBA 2k, ale jest bardzo dobry. Bardzo podoba mi się zbalansowanie skuteczności gry w ataku i obronie. Poziom kompa na wyższych poziomach jest dość trudny- to na plus.
Ogólny feeling jest dobry. Lepszy niż poprzednie FIFy i PESy, ale nie ma tego czegoś z ISSesów, PESów 3-6. Oglądając filmiki spodziewałem się większej swobody w rozgrywaniu akcji, takiej lekkości i strzałów bardziej naturalnych a nie skryptów z poprzednich wersji. Ode mnie gra dostaje 8.5/10. Tak jak napisałem, jestem lekko rozczarowany. Zwłaszcza, że prawdopodobnie EA jak zwykle będzie miało lepszy online. Tym niemniej gra się przyjemnie.
dominges
Sep 17 2010, 19:39
Fify 10 a Fify 11 (na PC) nie ma nawet co porównywać bo skok jest ogromny. Gra jest podobna do Fify 09 w którą miałem przyjemność grać na konsoli PS3 i tego się własnie spodziewałem. Animacje są świetne, podoba mi się animacja biegu. Ogólnie gra się bardzo fajnie. I niby w gameplay'u jest lepsza od PES'a to jednak nie mogę powiedzieć że wolę ją jednoznacznie. PES dalej ma to coś, co sprawia że chce mi się w niego grać. Dostaliśmy moim zdaniem w tym roku dwie bardzo dobre gry o tej tematyce. Brakuje mi w Fifie np. animacji przedmeczowych, tych zawodników w tunelu oczekiwanie na hymn pokazywanie stadionu w ten "PES'owy" klimatyczny sposób. W tym elemencie Fifa jest uboższa, widać to choćby po jednej animacji przedmeczowej w której jak gram Realem przeciwko Barcelonie Puyol i Cassilas rozmawiają ze sobą zawsze w ten sam sposób. Kamera zawsze pokazuje stadion znowu w ten sam sposób każdorazowo przed zmianą zawodnika która jest też notabene jakby taka sama jak zawsze a jeśli nie to podobna (może kwestia tego że zawsze jest ta sama kamera). Wrzutki są zbyt wolne, pasek siły w przeciwieństwie do wrzutek w Pes'ie na wysokości pola karnego mi jakoś nie przeszkadza, kwestia przyzwyczajenia. Bardzo fajne karne, po prostu jest pasek siły przy uderzeniu. Bardzo dokładne są podania górą na dobieg, co mnie niezmiernie cieszy, często tego używam. Gra na domyślnym poziomie trudności (ktorego w demie nie można zmienić) jest niewymagająca, strzelam średnio po 4,5 goli na mecz średnio się starając. W odróżnieniu od Pes'a mamy walkę o piłkę w powietrzu między dwoma zawodnikami. Co do sztuczek technicznych nie umiem ich wykonywać, a szkoda bo zwykłą zmianą kierunku okiwać przeciwnika sie nie da. W Fifie 09 proste zwody robiło się którymś analogiem, teraz nie wiem. Innych sztuczek jak zwód i tak bym nie używał, nie rajcuje mnie to. Pomimo dobrego sprzętu, jak u wiekszości gra ścina na powtórkach i zbliżeniach. Napiszę o takim jedym małym ale dla mnie ważnym szczególe. W Pesie dłuższe przytrzymanie klawisza strzału co wiązało się z załadowaniem paska równało się z silnieszym strzałem. W Fifie siła strzału nie zmienia się, po prostu piłka leci wyżej. Fajnie że dodali myszkę do gry (mimo że pozostawiona systemowa), natomiast niefajnie że samiast klawiszy z klawiatury mamy te od pada od XBOXA 360. Gra jedym zawodnikiem na boisku treningowym przed meczem i przed ukazaniem się głównego menu tez oceniam jako fajny pomysł choć pochodzi przecież z konsolowej Fify która to jest prawie konwersją na PC. Jedno jest jasne. Koniec gniota od EA na PC

))
szołpas
Sep 17 2010, 21:57
CYTAT(.::NorD::. @ Sep 17 2010, 08:31)

Klik... chyba lepszego niema

szczegolnie do fify ;p
Sep 18 2010, 10:12
CYTAT(szołpas @ Sep 17 2010, 23:01)

Klik... chyba lepszego niema

szczegolnie do fify ;p
są są tylko już powyżej 100.
Jak w fifie robi się :
podanie 1-2 (klepka), przekładankę nad piłką, podanie z rabony, zamarkowanie rabony ???
Ja preferuje pada od Xboxa. Szczególnie dlatego, że ma lepiej umieszczony lewy analog i gałeczki są wklęsłe, a nie wypukłe.
czuje sie jak n lat temu gdy dopadłem Fife 2003. Po demie widac ze 11 to nareszczie gra na jaka wszyscy czekali, nareszczie mozna usunac pesa 6
Jamnik
Sep 19 2010, 10:14
CYTAT(szejk @ Sep 19 2010, 11:08)

czuje sie jak n lat temu gdy dopadłem Fife 2003. Po demie widac ze 11 to nareszczie
gra na jaka wszyscy czekali, nareszczie mozna usunac pesa 6

Ty nie usuwaj PES 6 tylko rób mordki do niego

Mam pytanko, ostatnia fifa, która mi poszła to 08, teraz nowy komp więc 11 mi pójdzie. Czy ktoś może mi napisać jakie ligi zostały dodane od tego czasu ?
Cooltys
Sep 19 2010, 11:24
CYTAT(Jamnik @ Sep 19 2010, 10:18)

Ty nie usuwaj PES 6 tylko rób mordki do niego

Mam pytanko, ostatnia fifa, która mi poszła to 08, teraz nowy komp więc 11 mi pójdzie. Czy ktoś może mi napisać jakie ligi zostały dodane od tego czasu ?
Anglia
- Premier League
- Football League Championship
- Football League One
- Football League Two
Australia
- A-League
Austria
- Austrian Bundesliga
Brazylia
- Campeonato Brasileiro Série A (nielicencjonowana)
Belgia
- Pro League
Czechy
- Gambrinus League (nielicencjonowana)
Dania
- Superliga
Francja
- Ligue 1
- Ligue 2
Hiszpania
- Liga BBVA
- Liga Adelante
Holandia
- Eredivisie
Irlandia
- League of Ireland Premier Division
Korea
- K-League
Meksyk
- Primera División de México
Niemcy
- 1. Bundesliga
- 2. Bundesliga
Norwegia
- Tippeligaen
Polska
- Ekstraklasa
Portugalia
- Portuguese Liga
Rosja
- Russian Premier League
Stany Zjednoczone
- Major League Soccer
Szkocja
- Scottish Premier League
Szwecja
- Allsvenskan (nie wszystkie kluby licencjonowane)
Szwajcaria
- Swiss Super League
Turcja
- Süper Lig
Włochy
- Serie A (nielicencjonowana)
- Serie B (nielicencjonowana)
To że coś nielicencjonowane to zwykle oznacza tylko brak herbu ligi

A co nie było w 08 a jest teraz...na pewno Rosyjskiej nie bylo nigdy
naczelnik5
Sep 19 2010, 11:56
CYTAT(szejk @ Sep 19 2010, 11:08)

czuje sie jak n lat temu gdy dopadłem Fife 2003. Po demie widac ze 11 to nareszczie gra na jaka wszyscy czekali, nareszczie mozna usunac pesa 6

ojjj nie mozna usunac PESa 6

mimo ze Fifa jest dobra i gra sie fajnie to jednak nie jest na tyle dobra zeby rzucic 6 w kat , bedzie po prostu mila odskocznia od szosteczki , urozmaicenie sie przyda:>
Bardzo was proszę abyście nie robili "śmietnik" w temacie. Wchodząc tutaj mam zamiar czytać opinie o wadach, zaletach 11 oraz o tym jak wypada "nowa" Fifa względem konkurencji z stajni Konami, a nie offtopa o starej (zrozumcie nie każdy podziela waszą opinie, naprawdę nie chce w ogóle przedzierać się przez posty całkowicie niezgodne z tematyką, bo dla mnie 6 edycja była początkiem upadku serii, przez co nie mam zamiaru marnować czas czytając cokolwiek o niej). Jest miejsce na forum poznaczone dla PES6 i wszystko co z nim związane. Od kilku lat czytało się o wielkości, cudowności, bajeczności, boskich cechach, że to jest gra dla której warto mieć konsole itd. Więc instalując nowe demo z 11 miałem tak wygórowane oczekiwania, że pierwsze wrażenie było jednym wielkim rozczarowaniem (dzięki S666): bardzo słabe tekstury oraz detale, podania z automatu (ping-pong) i tragiczna optymalizacja, a nałożyło się to po przetestowaniu nowego dema PESa 2011 gdzie grafika wraz z nowym systemem rozgrywania robią bardzo pozytywne wrażenie. Dopiero z czasem kiedy na własne oczy widzi się detekcje kolizji, jakość i płynność przejść animacji, poznaje intuicyjne sterowanie, czyli zacząłem czerpać dużą dawkę grywalności stwierdziłem: odkładam na oryginał, bo w tym aspekcie jest to duży jeden szczebel wyżej od ProEvo

Jednak dla mnie nie jest to gra idealna, o ile deklasuje wszystkie PESy od 6 do 10 edycji to jednak Konami udało się w tym roku z starym silnikiem obronić moralnie, wprowadzając nowy system podań, a panowie z EA zostawiając możliwość wyboru "automat-manual" strzelili sobie w stopę, czyli ping-pong. W PES nawet rozgrywając piłkę w tyle trzeba być uważnym i starać się podawać z odpowiednią siłą, będąc dobrze ustawionym, a w Fifie jak nie klepałem tak podania leciały chirurgicznie, rozwiązaniem jest przejść na ręczne ustawienia, ale czy będzie wtedy możliwość ustawienia filtra aby wykluczyć osoby z wspomagaczem do zabawy online ? Zostaje poczekać do premiery.
Jedno jest pewne, to bardzo dobra gra, ale jednak ma jeszcze mankamenty które nie pozwalają jej nazwać idealnej, chyba, że EA zaskoczy pełną wersją, gdzie poprawią małe minusy względem dema.
Ps.
Jeszcze bardzo mało wiem o tym tytule, więc ocena z czasem może się zmienić na korzyść lub niekorzyść
zgadzam sie z powyzszym co do tych ustawien "assisted" manual" - przecież to debilizm - zamiast samemu tworcy powinni o tym decydować to oni graczowi dają możliwość wyboru ustawien tak ważnych rzeczy.
To tak jak teraz rząd daje rodzicom wybór czy posłać dziecko do szkoły już od 6 roku zycia czy 7....bezczelne.
Albo jest kurde assisted albo manual - niech sie zdecydują - bo ja sam już nie wiem jak w tą gre powinno się grać by wyciągnąć najwiecej.
CYTAT(JTK @ Sep 19 2010, 14:00)

, rozwiązaniem jest przejść na ręczne ustawienia, ale czy będzie wtedy możliwość ustawienia filtra aby wykluczyć osoby z wspomagaczem do zabawy online ? Zostaje poczekać do premiery.
FIFA10 na Xboxa miała takową opcję w XLive. A skoro to prawie 100% port to podejrzewam, że będzie podobnie.
ojejku
Sep 19 2010, 17:58
Mam już za sobą kilkadziesiąt meczy z cpu. Nigdy tak długo nie grałem w żadne demo

. Twierdzę, że jest to najlepsza gała ever jaka wyszła na pc-ta i najwierniej oddająca ten sport. Nie chcę tutaj celowo używać modnego w gronie sceny PES słowa "symulator". Z CPU na pro niestety z manual passing-iem się strasznie ciężko gra bo AI natychmiastowo jest przy piłce lub naszym graczu, taki dziwny pressing ma. Gram na ustawieniach semi dla podawania i strzału, reszta manual. Z takim ustawieniem gra się już normalnie z cpu co nie znaczy, że jest łatwo

Jest cholernie ciężko, trzeba walczyć o każdą piłkę, ale dla mnie to jest bomba! A te kolizje to majstersztyk, jak można genialnie to zrobić w elektronicznej piłce nożnej. Walki w powietrzu, przepychanie bar w bar to czego zawsze brakowało w PES-ie. Najtrudniejsze są strzały, trzeba sporo treningu żeby je opanować. Przez te kilkadziesiąt meczy, konstruowałem akcje jakie mi tylko do głowy przychodziły, wszystko się da zrobić! Nie ma absolutnie żadnych schematów, bo to oczywiście zależy od gracza. "Pace control" wraz z swobodą jest niesamowity, można wstrzymać grę w środku pola i rozegrać pozycyjny atak. Głupie wyrzucanie piłki ręką przez bramkarza jest tak fajnie zrobione, nie dość że można siłą ukierunkować do którego piłkarza ma podać to jeszcze tak płynnie to robi bramkarz. Dzięki temu można wyprowadzić szybką i skuteczną kontrę. A w PES-ie od zawsze wciska się "x" i automat nam podaje piłkę

I trzeba czekać cenne sekundy aż się "animacja" załączy. Naprawdę, że Panowie z Konami przez tyle lat tego nie mogli zrobić normalnie... Strasznie mi się podoba także to, że triki cholernie trudno wykonuje się w meczu, zwłaszcza żeby były w "tempo" akcji, pomimo faktu, że jest ich bardzo dużo a sama ich obsługa jest zrobiona wzorowo, w przeciwieństwie do PES11. Na kilku portalach/forach (pl i zagranicznych) spotkałem się z recenzjami dem, że PES to symulator a Fifa arcade. Naprawdę nie rozumiem tego kompletnie, dla mnie w tym nie ma ani krzty prawdy. Co jest takiego w PES-ie 11, że jemu się należy miano symulatora ? Niektórzy, twierdzą, że super uber nowy system podań manualnych i można rozgrywkę prowadzić jak się chce. A co w fife nie można ? Można i jest to o klasę lepiej zrobione. Staram się być obiektywny przez pryzmat przegranych lat w PES-a i chociaż "serce" jest za PES-em to absolutnie nie widzę ani jednej rzeczy w której PES11 jest lepszy i bardziej przypomina symulator.
CYTAT
Sposób na poprawę płynności gry w FIFA11 Demo PC
19.09.2010 19:43 Bakel
Zewsząd docierały informacje, że FIFA11 PC lubi się lekko przycinać nawet na komputerach o przyzwoitej konfiguracji. Jest na to sposób. Mianowicie należy zmienić priorytet aplikacji fifa.exe z domyślnego wysokiego na normalny lub poniżej normalnego. Po takim zabiegu gra zdecydowanie zyskuje na płynności.
Jak zmienić priorytet aplikacji?
Należy włączyć grę, zminimalizować używając ALT+TAB, odpalić Menadżera zadań korzystając z CTRL+ALT+DEL, wejść w zakładkę Procesy, zlokalizować fifa.exe, kliknąć prawym przyciskiem myszy na fifa.exe, Ustaw priorytet -> Normalny/Poniżej normalnego. Voila!
Aby zautomatyzować ten proces i nie bawić się za każdym razem gdy włączamy grę można skorzystać z aplikacji PriFinitty. Uruchamiamy, klikamy w ikonkę klucza francuskiego, zaznaczamy opcje Start with Windows, Minimize to tray at start up, Enable Auto Set on start. uruchamiamy FIFĘ, minimalizujemy, odnajdujemy fifa.exe po lewej stronie tabeli, klikamy prawym klawiszem myszy i wybieramy Add to favorites. Proces fifa.exe przeskoczy do prawej kolumny. Tam klikamy nań, wybieramy Change Settings, klikamy Normal lub Below, dajemy Apply Settings. Ostatnim krokiem będzie kliknięcie w ikonę niebieskiego samolotu, co spowoduje automatyczne zastosowanie ustawień po uruchomieniu aplikacji.
http://issonline.pl/?cmd=pokaz&id=1284918230
CYTAT(ojejku @ Sep 19 2010, 19:02)

Mam już za sobą kilkadziesiąt meczy z cpu. Nigdy tak długo nie grałem w żadne demo

. Twierdzę, że jest to najlepsza gała ever jaka wyszła na pc-ta i najwierniej oddająca ten sport. Nie chcę tutaj celowo używać modnego w gronie sceny PES słowa "symulator". Z CPU na pro niestety z manual passing-iem się strasznie ciężko gra bo AI natychmiastowo jest przy piłce lub naszym graczu, taki dziwny pressing ma. Gram na ustawieniach semi dla podawania i strzału, reszta manual. Z takim ustawieniem gra się już normalnie z cpu co nie znaczy, że jest łatwo

Jest cholernie ciężko, trzeba walczyć o każdą piłkę, ale dla mnie to jest bomba! A te kolizje to majstersztyk, jak można genialnie to zrobić w elektronicznej piłce nożnej. Walki w powietrzu, przepychanie bar w bar to czego zawsze brakowało w PES-ie. Najtrudniejsze są strzały, trzeba sporo treningu żeby je opanować. Przez te kilkadziesiąt meczy, konstruowałem akcje jakie mi tylko do głowy przychodziły, wszystko się da zrobić! Nie ma absolutnie żadnych schematów, bo to oczywiście zależy od gracza. "Pace control" wraz z swobodą jest niesamowity, można wstrzymać grę w środku pola i rozegrać pozycyjny atak. Głupie wyrzucanie piłki ręką przez bramkarza jest tak fajnie zrobione, nie dość że można siłą ukierunkować do którego piłkarza ma podać to jeszcze tak płynnie to robi bramkarz. Dzięki temu można wyprowadzić szybką i skuteczną kontrę. A w PES-ie od zawsze wciska się "x" i automat nam podaje piłkę

I trzeba czekać cenne sekundy aż się "animacja" załączy. Naprawdę, że Panowie z Konami przez tyle lat tego nie mogli zrobić normalnie... Strasznie mi się podoba także to, że triki cholernie trudno wykonuje się w meczu, zwłaszcza żeby były w "tempo" akcji, pomimo faktu, że jest ich bardzo dużo a sama ich obsługa jest zrobiona wzorowo, w przeciwieństwie do PES11. Na kilku portalach/forach (pl i zagranicznych) spotkałem się z recenzjami dem, że PES to symulator a Fifa arcade. Naprawdę nie rozumiem tego kompletnie, dla mnie w tym nie ma ani krzty prawdy. Co jest takiego w PES-ie 11, że jemu się należy miano symulatora ? Niektórzy, twierdzą, że super uber nowy system podań manualnych i można rozgrywkę prowadzić jak się chce. A co w fife nie można ? Można i jest to o klasę lepiej zrobione. Staram się być obiektywny przez pryzmat przegranych lat w PES-a i chociaż "serce" jest za PES-em to absolutnie nie widzę ani jednej rzeczy w której PES11 jest lepszy i bardziej przypomina symulator.
swietny post, wszystko ujete jak trzeba. pozdrawiam
kostek
Sep 19 2010, 20:38
Athlon Dual Core 2,01GhZ
1GB RAM DDR2
Radeon HD 5450
Czy to możliwe, że gra nie chodzi mi płynnie nawet na najniższych detalach i rozdzielczości? ;|
Cooltys
Sep 19 2010, 20:45
CYTAT(kostek @ Sep 19 2010, 20:42)

Athlon Dual Core 2,01GhZ
1GB RAM DDR2
Radeon HD 5450
Czy to możliwe, że gra nie chodzi mi płynnie nawet na najniższych detalach i rozdzielczości? ;|
Tak kostek bo zmiana detali i rozdzielczości nic nie daje przy tej optymalizacji

Spróbuj sposobu z głównej strony IO.
kurde no.. fajna ta gra

) jak sie czlowiek wprawi to gra sie wyśmienicie

mam pytanie, czy są jakies inne opcje w tym 'treningu' ? da sie jakos np strzelac z miejsca jak z wolnego albo cos innego. Raz przypadkiem mi sie udalo zrobic, ze strzelalem wolnego ale to bylo przypadkiem juz nie umiem tego powtorzyc
Cooltys
Sep 19 2010, 20:50
CYTAT(Bo0os @ Sep 19 2010, 20:54)

kurde no.. fajna ta gra

) jak sie czlowiek wprawi to gra sie wyśmienicie

mam pytanie, czy są jakies inne opcje w tym 'treningu' ? da sie jakos np strzelac z miejsca jak z wolnego albo cos innego. Raz przypadkiem mi sie udalo zrobic, ze strzelalem wolnego ale to bylo przypadkiem juz nie umiem tego powtorzyc

krzyżakiem wolnego sie uruchamia
rafios
Sep 19 2010, 20:55
jak masz pada, to krzyzakiem wybierasz rozne sytuacje, ale chyba jest tylko wolny i karny niestety

to sa przyciski od zmiany taktyki w meczu
Robcio
Sep 19 2010, 21:14
Z taką optymalizacją niestety sobie nie pogram, jedynie na arenie nie ścina. Próbowałem już wszystkich metod które znalazłem w necie i nic nie pomogło, oby z pełną wersją było lepiej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.