Tak bez wstępu. Oto Messi z gry:

W dniu dzisiejszym, europejski (czyli niemiecki) oddział KONAMI udostępnił pierwszy zrzut z gry. Imponujące? Cholernie.
Kolejne szczegóły dotyczące gry (między innymi informacje o możliwej drugiej gwieździe promującej grę) nadejdą już na dniach.
R3D D3VIL
May 11 2009, 13:48
Screen jest ... no brak mi słów. Widać, że poprawiono grafikę, modele twarzy są bardziej szczegółowe. Nie moge się doczekać kolejnych screenów.
mrowa196
May 11 2009, 14:12
CYTAT(R3D D3VIL @ May 11 2009, 14:52)

Screen jest ... no brak mi słów. Widać, że poprawiono grafikę, modele twarzy są bardziej szczegółowe. Nie moge się doczekać kolejnych screenów.

Fajna mordka, ale ciekawe jakie trudne teraz będzie robienie twarzy, bo w 6 było najłatwiejsze i były najdokładniejsze, a nie teraz niektóre twarze są dobre ale pracują nad nimi ludzie przez tydzień. No chyba że się trafi utalentowany facemaker, ale w 6 nawet ja robiłem sobie perfekcyjne twarze.
bartek-brt
May 11 2009, 14:43
Nie wiem czemu ale mam wrażenie że fifa w tym roku bedzie ssać! Może nie wiemy za wiele o obu produktach ale tak cos czuje. Mowa oczywiscie o konsolowych wersjach...
qazwsx
May 11 2009, 14:49
Oj ja bym się nie napalał tak. Jeśli to screen z gry to na pierwszy rzut oka:
- Stadion - ładne cienie, profesjonalnie lecz bez życia
- Kibice - IMO in plus.
- Morda - W miarę dobra, lecz nie ma zapowiadanej przez OPM "masy świetnie wykonanych twarzy", przynajmniej ten egzemplarz średni. Być może więcej elementów w modelowaniu 3d.
- Kitsy - Widać, że trochę poprawili drętwotę z 2009, szczególnie logo wygląda okazale
Ciężko coś więcej napisać.
Mortin
May 11 2009, 15:15
ciekawe ile go poprawiali w photoshopie?
Damian.
May 11 2009, 15:34
Mortin ma rację, ale porównując chociażby Messiego z 2010 i 2009, to róznica jest kolosalna
Messi PES2009
http://www.pesleague.nl/wp/wp-content/uplo...i_pr_render.jpgGrafika nieważna, bardziej zależy mi na gameplayu
ronaldo92
May 11 2009, 19:03
Ahh ;\ co mam powiedzieć ? hmm. grafika lepsza.. ale mam nadzieje że nie będzie już rękawic roboczych ! o.O i spodenek o 2 rozmiary większe

po screenie dużo nie widać ale widzę ( albo tak mi sie wydaję ) że chociaż nie świeci się jak psu jaja jak to miało w 2009 a co do fify 10 na konsole neeee wątpie że pes pobije tak dobrą piłkę ... na PC oczywiscie pes górą ale na konsole ng Fifa nadal będzie królować
Lionela do 6 lepszego MQ zrobil
CYTAT(mrowa196 @ May 11 2009, 15:16)

Fajna mordka, ale ciekawe jakie trudne teraz będzie robienie twarzy, bo w 6 było najłatwiejsze i były najdokładniejsze, a nie teraz niektóre twarze są dobre ale pracują nad nimi ludzie przez tydzień. No chyba że się trafi utalentowany facemaker, ale w 6 nawet ja robiłem sobie perfekcyjne twarze.
To pokaz na forum zobaczymy czy takie łatwe i perfekcyjne sobie robisz
who_me
May 11 2009, 20:40
...ta tylko ,ze 3D w ryjach do 6 jest tylko co kot naplakal. Najlepszego Messiego zrobil Arnau

Co do pes10 to bez nowego silnika fizyki nie maja nawet co startowac do konsolowej fify.
Fifa to inna gra. Tam jest Arcade, Pes jest z założenia symulatorem piłki nożnej. Piłkarze przeważnie grają w PES

.
ronaldo92
May 11 2009, 20:58
arcade chyba na PC... Do pracy nad fifa 09 na konsole brali trenerów ze znanych klubów ulepszali grę itd nie zgodzę się że fifa to arcade taak seria PES od początku była symulacja to prawda ale konsolowa Fifa naprawdę zbliżyła sie do symulacji.. zresztą każdy ma inne zdanie od zawsze byłem fanem Pesa.. ale jak zobaczyłem fife 09 na konsolach to wymiękłem

niestety nie mam konsoli licze że nowy pes zaskoczy mnie bo na fife na kompa nie licze nawet.. pozdrawiam ;]
Kubbas
May 11 2009, 21:33
CYTAT(szejk @ May 11 2009, 21:06)

Lionela do 6 lepszego MQ zrobil

Yup
CYTAT(who_me @ May 11 2009, 21:44)

...ta tylko ,ze 3D w ryjach do 6 jest tylko co kot naplakal.
Musiał wtrącić swoje 3 grosze, tak jak w każdym temacie, nudny się koleś robisz
Raffels
May 11 2009, 22:13
CYTAT(Tolek @ May 11 2009, 21:47)

Fifa to inna gra. Tam jest Arcade, Pes jest z założenia symulatorem piłki nożnej. Piłkarze przeważnie grają w PES

.
Ty chyba zartujesz...
Raczej na odwrot.
Dokładnie, teraz fifa jest bardziej sim niż pes. W fifie nie przebiegniesz jednym zawodnikiem połowy boiska.
Ja chcę zmian na lepsze. Mimo iż pes ciągle posiada tą magie, dzieki ktorej nie mozna sie od niego oderwać, to jak dotąd seria idzie w złym kierunku. Po zapowiedziach spodziewam się czegoś nadzwyczajnego, zmiany kierunku myslenia.. obym się nie mylił i oby pes wrócił na tron
NipponJapanBoy
May 12 2009, 12:32
CYTAT(mcl @ May 12 2009, 11:50)

Dokładnie, teraz fifa jest bardziej sim niż pes. W fifie nie przebiegniesz jednym zawodnikiem połowy boiska.
Ja chcę zmian na lepsze. Mimo iż pes ciągle posiada tą magie, dzieki ktorej nie mozna sie od niego oderwać, to jak dotąd seria idzie w złym kierunku. Po zapowiedziach spodziewam się czegoś nadzwyczajnego, zmiany kierunku myslenia.. obym się nie mylił i oby pes wrócił na tron

Dokładnie, ja spodziewam sie zniam w realistyce gry...gwizdania zagrań ręką...bardziej dokładnych sędziów...nowej fizyki i animacji graczy...bo czasem jak w 09 biegnie sie sprintem to taki np: Rooney wyglada jakby biegł z kijem w tyłku...
Tak wogóle to witam po 2 latach nieobecnosci

byłem na banicji zagranicą

witam

kiedyś byłem Danioo7...od dzis tak jak widać...JapanBoy
Najważniejsze, to poprawiona animacja i detekcja kolizji.
Jakoś mało osób chyba zwraca na to uwagę, ale dla mnie jest to (detekcja) karygodny element PES.
kostek
May 12 2009, 13:18
Masz racje siano, ale co mi po tym, jak fizyka i grywalność nadal będzie kulała?
To, że dany gościu nie będzie już wyglądał jakby biegł z kijem w dupie to połowa sukcesu.
Po PES2008 też była o tym mowa i co? W PES2009 to samo.
Dlatego nie mam podstaw żeby wierzyć KONAMI w jakieś rewolucyjne zmiany.
Rokrocznie jest masa zapowiedzi, pięknych skrinów, wypowiedzi twórców, którzy w wywiadach mówią o nowym dziele w samych superlatywach.
I co? Nic.
A jak przeczytałem o teamvision2, to lekko mi się morda ucieszyła. Tylko nie to! ; d
milanista
May 12 2009, 15:16
Denerwuje mnie w PESie (zaczęło się od 6) możliwość przejścia dobrym graczem całego boiska i strzelenia bramki... W PES5 takie rzeczy były praktycznie niemożliwe, a kiedy coś takiego się już przydarzyło, satysfakcja była ogromna. W nowszych odsłonach wystarczy aby piłkę dostał jakiś CR7, Ibra albo inny cyborg i można zrobić praktycznie wszystko :/ Jeżeli tego nie poprawią, chyba pożegnam się z PESem i będę zbierał na konsolę, żeby cieszyć się dopracowaną FIFĄ (nie wierze, że to piszę - PESfanboy;) )
Kolejna sprawa, którą MUSZĄ poprawić, to gra bramkarzy (nie wiem jak w 2009, grałem tylko w 2008). W poprzednich odsłonach nie stała na wysokim poziomie, ale to co się działo w 2008 po prostu uniemożliwiało komfortową grę. Mój styl gry w dużej mierze opiera się na strzałach z przed pola karnego, a więc wyniki na poziomie 6:0 nie były rzadkością na najwyższym poziomie trudności. To było strasznie irytujące...
CYTAT(kostek @ May 12 2009, 14:22)

Masz racje siano, ale co mi po tym, jak fizyka i grywalność nadal będzie kulała?
To, że dany gościu nie będzie już wyglądał jakby biegł z kijem w dupie to połowa sukcesu.
Po PES2008 też była o tym mowa i co? W PES2009 to samo.
Dlatego nie mam podstaw żeby wierzyć KONAMI w jakieś rewolucyjne zmiany.
Rokrocznie jest masa zapowiedzi, pięknych skrinów, wypowiedzi twórców, którzy w wywiadach mówią o nowym dziele w samych superlatywach.
I co? Nic.
A jak przeczytałem o teamvision2, to lekko mi się morda ucieszyła. Tylko nie to! ; d
Wydaje mi się, że poprawienie animacji = rozwiązanie problemu z kijem w dupie.

Podobnie, poprawiona detekcja kolizji może znacznie ułatwić grę w obronie i uniemożliwić takie akcje jak rajdy C. Ronaldo czy Messiego przez pół boiska z wciśniętym R1.
Oby nie skończyło się na samych zapowiedziach.
Tomaszzz
May 12 2009, 16:40
CYTAT(Raffels @ May 11 2009, 23:17)

Ty chyba zartujesz...
Raczej na odwrot.
Przynajmniej tak kiedyś było.
Mam nadzieję, że na nowym silniku gry PES zadziała na moim PC.
Przy obecnym stanie rzeczy, na konsolach, PES przegrywa i pod względem GP i całej otoczki. O ile wcześniej siłą pesa był rewelacyjny gameplay, to teraz Konami musi dodać więcej lig, drużyn i jakieś ciekawe tryby. Licencje niestety działają bardzo na niekorzyść PESa...
Cooltys
May 12 2009, 18:18
http://www.pesnext.com/ Na taki mały pomysł ktoś wpadł

. Później niby maja to wysłać do Konami...
Najlepsze po lewej
"Help us to collect PES 2009 Bugs ... Did you find a bug in PES 2009 gameplay?"
A czy Ty znalazłeś jakiś bug w pes2009?

I brawo dla ludzi głosujących w sondzie na tej stronie. Przez takich właśnie mamy takie gówno
Trzeba ogarnąć jakieś pomysły i wziąć sprawy w swoje ręce, bo 3 rok z rzędu posuchy w temacie piłki kopanej na PC będzie na prawdę nie do przełknięcia. Niewiarygodne jest to, że KONAMI straciło swój największy atut w walce z konkurencją - gameplay. Kto patrzy na grafikę, gdy gra nie sprawia frajdy? Jeśli mają zamiar lać na licencje, to niech leją, ale niech stworzą tryb edycji przyjazny patchmakerom - łatwy w obsłudze, z dużą ilością wolnych slotów.
Jeśli nie poprawią gameplay'u, kolizji, i paru innych, irytujących pierdół, to robię zamach na Skośnookich i stawiam im ogromną świeczkę.
[*]
Damian.
May 12 2009, 19:18
Nie głupi pomysł

Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie, bo KONAMI wyraźnie idzie bardizej w grafe a nie w gameplay.
Swego czasu kiedyś z Simim93 wysłaliśmy mejla z propozycjami do Jussiego Koskeli(DSJ) i o dziwo odpisał nam po pewnym czasie xD
ronaldo92
May 12 2009, 19:29
mi by wystarczył nawet gameplay z pesa 6 i grafika z 2010 i miodzio ale wątpię że tak będzie.. liczę na cud xd że kiedy bedzie zimno i będe siedział w domu i zamulał nie popełnię samobójstwa z nud przez nowego pesa...
Warto rowniez poprawic system rzutow wolnych. Poprawne uderzenie pilki z odpowiednią rotacją to w 2009 kwestia jakiegos losowego przypadku. Nie widac roznicy w kopaniu pilki pomiędzy np Rasiakiem a Krystyną
Po drugie, jezeli w 2010 z nowu nie bedzie samouczka i opcji 'play again' to wkurwie sie nie na zarty.
Levyr9
May 12 2009, 21:52
CYTAT(mcl @ May 12 2009, 11:50)

W fifie nie przebiegniesz jednym zawodnikiem połowy boiska.

A założymy się??
ronaldo92
May 12 2009, 21:59
może i przejdziesz ale jak patrze na mecz w fife to morda mi sie cieszy

oczywiscie mowie o konsolowej wersji.. jak zainstalowałem pesa na kompie to prawie bym rozwalił klawiature jak to powiedział mój kolega " Oni biegają jakby mieli kupe w majtkach '' i taka jest niestety prawda..
Levyr9
May 12 2009, 22:09
Może to i prawda. Ale mam nadzieje że masz na myśli Pes 2008/2009??
ronaldo92
May 12 2009, 22:58
nom

nie wiem czy konami z PES'em 2008 i 2009 chcialo zrobic coś nowego ale moim zdaniem to totalna klapa nie wiem poco dali nowy gameplay ktory jest beznadziejny bo nie moge nazwać tego ontynuacja świetnej 6 ... bramkarze bronia beznadziejnie... nosza nie wymiarowe rekawice... 2 numery wieksze spodenki i koszulki boze jak to wyglada nic nie mam do pesa woncu to symulacja ale nei wiem co oni robili przez te 2 lata ... zamiast ulepszyc gameplay 6 itd to zrobili '' kupe gówna '' ... mam nadzieje że nie będe oglądał Pesa 2010 na youtube jako komedia Slonecznego patrolu xd
.:CR7:.
May 13 2009, 11:35
CYTAT(Damian. @ May 12 2009, 20:22)

Nie głupi pomysł

Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie, bo KONAMI wyraźnie idzie bardizej w grafe a nie w gameplay.
Swego czasu kiedyś z Simim93 wysłaliśmy mejla z propozycjami do Jussiego Koskeli(DSJ) i o dziwo odpisał nam po pewnym czasie xD
Hm. Moim zdaniem grafika w pesie nie jest godna konsol next-gen. Przede wszystkim jest jak na mój gust zbyt sztuczna. Ale to moje odczucie. Fifa bankowo ma lepszą.
ronaldo92
May 13 2009, 11:52
Noo zgadzam sie modele świecą sie jak lalki i wyglądaja plastikowo jak w ojcu 2
CYTAT(.:CR7:. @ May 13 2009, 12:39)

Uo, robi wrażenie. Gdyby taką fizykę dali w pesie, wślizgi stałyby się po stokroć piękniejsze
batman
May 13 2009, 15:14
Gameplay , gameplay i jeszcze raz gameplay. Przy wspomnianym już aspekcie , kiedy będzie rzeczywiście bardzo dobry, reszta rzeczy schodzi na drugi plan. Przede wszystkim porządne animacje , gra obrony i ogólnie konstruktywnie podzielone formacje , gra bramkarzy i animacje ruchów golkeeperów, zwody , fizyka. Dla mnie osobiście licencje zeszły by na drugi plan gdyby Konami zafundowało nam z dziesięć pustych slotów na ligi drużyny itp. Patchmakerzy załatwili by resztę roboty. Fajnie i logicznie poprawiony (stworzony od podstaw?) trym Master League , który zawierał by już Ligę Mistrzów , opcje menadżerskie i wiele innych , nie koniecznie innowacyjnych zmian. Modele postaci , grafika , twarze , obuwie , porządna edycja. No i nieszczęsny tryb online , bez którego ciężko będzie gdy po raz kolejny nie wypali. Muszą coś zrobić w tym kierunku, może wprowadzić jakieś nowe tryby? Priorytetem wg mnie jest zmniejszenie lagów i w ogóle możliwość aby bez obaw , że zaraz wyskoczy jakiś błąd , włączyć grę i wiedzieć ,że gra ze znajomym nie będzie przeszkodą. Coś musi w tym być ,że gra jest już z takim zapałem zapowiadana, bardzo wcześnie , patrząc z perspektywy poprzednich serii. Liczę na prawdziwy Powrót Króla.
JedrzeJ
May 13 2009, 20:03
Słabiutka ta grafika...
Kwadratowe ucho?
ta gra powinna być na komputery nowej generacji, min. 9600gt, 2 rdzenia itd a nie, żeby kowalskiem na celeronie 1,7 ghz ruszło...
zobaczccie sobie grafikę w NBA 2k9...
tam się ruszają spodenki jak gracze biegają, pod koniec 3-4 kwarty mają spocone koszulki, spocone ręce, ramiona, czoła...
StRyJu
May 13 2009, 20:35
Wow screen robi wrażenie ;o . W pierwszej chwili myślałem że to real zdjęcie ! ;D Ja od nowego Pes'a nie wymagam zbyt wiele, ale gameplay to rzecz podstawowa i go trzeba w pierwszej kolejności poprawic:P
Levyr9
May 13 2009, 21:10
O fuck! Masakra

Ciekawe tylko jakie ta gra ma wymagania systemowe.... :/
ronaldo92
May 13 2009, 21:42
mozna sie zalamac xd i teraz porownajmy twarz messiego z pesa 2010 xd dramat
Cooltys
May 13 2009, 23:34
NBA 2k9 ma wspaniałą grafikę. Sprzętu nie mam z najwyższej półki, ale mogę się cieszyć bardzo dobrą grafiką. Zobaczcie sami jak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=Rtl_g2BNCwACo do PES 2010: Odczepcie się od grafiki, odczepcie się od licencji. Dajcie nam grę, którą będę mógł włączyć przez cały rok, za każdym razem widząc inne akcje i normalne animacje ! Żadnych rękawic murarskich, przenikania ani samoczynnych fauli.
to chyba z nowej fify
jezeli to z nowej fify to wygląda równie dobrze jak screen messiego z pesa
who_me
May 15 2009, 11:35
Przeciez to screen z konsolowej fify 09.
To wersja konsolowa tak jak napisał kolega wcześniej.
Potwierdza to napis na niebieskim pasku adresu po wejsciu w link pisze wyraźnie fifa09ps3
qazwsx
May 15 2009, 13:07
Co do wymagań w NBA 2k9 to na prawdę nie są aż tak wysokie, jak mogłoby się wydawać. Ze stronki Gry-online.pl:
CYTAT
Core 2 Duo 2.8 GHz, 1 GB RAM, karta grafiki 256 MB (GeForce 7800 lub lepsza), 10.5 GB HDD, Windows XP/Vista
Wysokie? Na moim kompie [Galaxy 7600GS, 2GB Ram, Intel Pentium 3.4] śmiga pięknie. Więc można zrobić rewelacyjną grafikę nie potrzebującą Intel Core i7 + 16GB Ramu + jakaś nieziemska grafika za 2k

NBA2k9 >>>> Messi
ronaldo92
May 15 2009, 14:05
ja ich nie rozumiem to na tej samej zasadzie jak fifa na PC mówią ze nie mogą przeniesc grafiki z konsol na pc gówno prawda pewnie im sie nie chce
CYTAT(who_me @ May 15 2009, 12:39)

Przeciez to screen z konsolowej fify 09.
no to kozak bo na peceta takiej niema

, tylko pytanie dlaczego...
ps.istnieje takie duze forum fify jak evo web gdzie robia mordy do fify? ale tak ogólnie niechodzi mi tylko o i wyłacznie o jakoms wersje na peceta czy konsole
who_me
May 15 2009, 15:08
CYTAT(szejk @ May 15 2009, 14:56)

no to kozak bo na peceta takiej niema

, tylko pytanie dlaczego...
ps.istnieje takie duze forum fify jak evo web gdzie robia mordy do fify?
Raczej nie da sie jeszcze importowac mord na konsole.Ea musza popracowac nad oczami bo niektore twarze wygladaja jak zombie.
maciek_ssi
May 15 2009, 22:53
CYTAT(.:CR7:. @ May 13 2009, 12:39)

Przydałby się Euphoria Engine
http://www.youtube.com/watch?v=PRCWbUYtitYCYTAT(siano @ May 13 2009, 14:34)

Uo, robi wrażenie. Gdyby taką fizykę dali w pesie, wślizgi stałyby się po stokroć piękniejsze

CYTAT
endorphin is in use at many visual effects studios (e.g. MPC, The Mill, Sony Imageworks), game studios (e.g. Sony, EA, Namco,
Konami) and simulation companies (e.g. Airbus, Northrop Grumman).
http://www.naturalmotion.com/products.htmTyle wiem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.