Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Career by Windziak® - EURO 2012 Poland & Ukraine
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Blogi i kariery
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Windziak
Witajcie smile.gif Po długiej przerwie wasz idol i wzór ( cool.gif ) <skromny> xD powraca na Arenę opisywania kariery biggrin.gif Nie wiem czy z równie wielkim rozmachem jak konkurencja, jednak zasady wiele się nie zmienią.

Nadal grać będę Wisełką Kraków, z tym, że pojawi się cała Ekstraklasa oraz 8 klubów 1.ligi smile.gif Start nastąpi wraz z wyjściem OE Patcha v.5.0 smile.gif (czyli chyba niedługo).

Czas rozgrywki rzecz jasna 2x10 minut
poziom kariery - trudny
poziom gry - czempion
Windziak
Witam ponownie. smile.gif Jako, że nie wiadomo nic o nowej wersji patcha a mijają kolejne dni, postanawiam rozpocząć moją karierę od drugiego roku. Są pewne niedostatki w kwestii herbów drużyn, albo strojów - niepełny kitserver, ale ogólnie wygląda wszystko bdb wink.gif Gram Wisłą. Obecnie jest przerwa międzysezonowa. Wieczorem pierwsze doniesienia w sprawach transferów oraz podsumowanie sezonu 2008/09 wink.gif
Windziak
SEZON 2008/2009 TO JUŻ HISTORIA! WISŁA KRAKÓW BRONI TYTUŁ MISTRZA POLSKI!

Wisła Kraków została Mistrzem Polski w sezonie 2008/2009. Krakowianie na finiszu wyprzedzili Polonię Warszawa o aż 10 punktów, mimo, że po rundzie jesiennej tracili do "Czarnych Koszul" 2 punkty. Sprawa mistrzowskiego tytułu rozstrzygnęła się w przedostatniej kolejce, kiedy to Wisła pokonała Polonię Bytom i uzyskała przewagę aż 7 punktów. W ostatnim meczu sezonu Wiślacy potwierdzili klasę wygrywając z vicemistrzem Polski - Polonią Warszawa 2:0. Trzecie miejsce zajął poznański Lech. Piłkarze Franciszka Smudy zgromadzili na swoim koncie 59 punktów i okazali się o 5 oczek lepsi niż czwarta w tabeli Legia. Świetną 5.lokatę zajęła niedoceniana Jagiellonia Białystok. Drużyna Michała Probierza radziła sobie w tym roku bardzo dobrze. Przegrywała co prawda w meczach z najsilniejszymi, ale "ciułała" punkty z drużynami z niższej półki, co dało 5.miejsce i występ w europejskich pucharach. O ostatnie premiowane grą w pucharach 6.miejsce walka trwała do końca. Lepsi od gdańskiej Lechii okazali się górnicy z Bełchatowa. Obie drużyny miały 46 punktów, ale bilans bramek przemawiał na korzyść drużyny Pawła Janasa. Kolejne miejsca zajęły wspomniana Lechia, a dalej Ruch, Piast Gliwice, Arka Gdynia, Odra Wodzisław, Górnik Zabrze, Śląsk Wrocław i ŁKS Łódź. Z Ekstraklasą pożegnały się najsłabsze w sezonie Polonia Bytom i Cracovia. Na ich miejsce w lidze zagrają Zagłębie Lubin i Wisła Płock. Królem strzelców minionego sezonu okazał się Paweł Brożek z Wisły Kraków, który ustrzelił zaledwie(!) 13 bramek. Walka o prymat na tej płaszczyźnie również toczyła się do ostatniej kolejki, w której to Brożek przechylił szalę na swoją korzyść. Najlepszym podającym został również Wiślak - Marek Zieńczuk. Po jego bezpośrednich podaniach padło 6 goli dla Wisły. Najwyższą notę wśród wszystkich zawodników Ekstraklasy uzyskał Łukasz Trałka.

Puchar Polski padł łupem Legii Warszawa, która w finale pokonała Arkę Gdynia 1-0.

W trakcie sezonu szeregi krakowskiej Wisły opuścili Varga, Dawidowski, Barreto i Kmiecik. Nową siłę ofensywną stanowili wypożyczony ze Śląska Wrocław Marek Gancarczyk, a także zakupiony z Ruchu Chorzów - Marcin Zając. Trzecim zawodnikiem, który zasilił Wisłę był Sebastian Leszczak, ale on Wisły nic nie kosztował, gdyż był zawodnikiem z drużyny juniorów. 17-letni napastnik jest jednak raczej nadzieją, że za kilka lat zdobywanie bramek to będzie jego domena.

Poniżej pierwsza porcja zdjątek. wink.gif

----
Ps. Wiem, że także admini przeglądają ten temat i mam pytanie: dlaczego mam aż 40% ostrzeżenia? ohmy.gif Czy aż tak niegrzecznym jestem użytkownikiem? sad.gif
Windziak
4 mln Euro za Pawła Brożka?

Włodarze krakowskiej Wisły informują na oficjalnej stronie klubu, że dostali ofertę z Espanyolu Barcelona, ofertę kupna Pawła Brożka. Kwota odstępnego miałaby wynosić aż 4 mln Euro! Czy popularny "Broziu" zdecyduje się jednak na zmianę barw klubowych?

Wisła po raz pierwszy w historii swoich występów na arenie międzynarodowej wystąpi w Lidze Mistrzów. Klub chciałby osiągnąć jakiś sukces, czym byłby awans do kolejnej fazy - 1/4 finału. Wisła ma bowiem zapewniony start w 2.fazie grupowej, podobnie jak inny polski klub - Polonia Warszawa. Aby taki sukces osiągnąć trzeba jednak zachować najlepszych zawodników, a kadrę jeszcze dostatnio wzmocnić. Według Jacka Bednarza Biała Gwiazda zainteresowana jest definitywnym zakupem Marka Gancarczyka, a także sprowadzeniem jego brata - Janusza. Transfer obydwu tych graczy miałby kosztować około 3 mln Euro. Jak sam dyrektor sportowy przyznaje, ci dwaj skrzydłowi to może być niewystarczające wzmocnienie, by znaleźć się w gronie najlepszych klubów Europy. "Szukamy także zagranicą. Wiemy, że jest wielu wartościowych zawodników we Francji i Niemczech, którzy nie mają swoich klubów. Nie chcemy rozstawać się z Pawłem. W zasadzie decyzja zależy głównie od niego. Jeśli będzie chciał odejść, nie będziemy stali na przeszkodzie. Zastanawiamy się też nad ściągnięciem kolejnego bramkarza, gdyż wydaje nam się, że Mariusz Pawełek nie ma dostatniej konkurencji. Dostaliśmy także ciekawą propozycję wymiany z jednego z tureckich klubów, ale z oficjalną informacją na razie wolimy poczekać." Mówi się również o tym, że Bogusław Cupiał w tym okienku transferowym jest skłonny wyłożyć od 5 do 7 mln Euro.
perONE
Najlepszy karierowicz IMO na forum wink.gif
Windziak
Nowi piłkarze w Wiśle Kraków! Cupiał wreszcie szasta kasą! Paweł Brożek zostaje!

Wisła Kraków podpisała kontrakty z braćmi Januszem i Markiem Gancarczykiem. Nowym zawodnikiem Białej Gwiazdy jest także napastnik z Francji - Elliot Grandin, który piłkarskiego rzemiosła uczył się między innymi w Olympique Marsylia! Szacuje się, że Wisła na nową trójkę wydała około 6 mln Euro, a wg Jacka Bednarza to jeszcze nie koniec letnich wzmocnień! Kolejną fantastyczną dla fanów Wisły informacją jest również fakt, że Paweł Brożek odrzucił propozycję Espanyolu i postanowił przez kolejne 2 lata zostać w Wiśle! Jego roczna pensja będzie jednak wynosić około 500 tys. Euro!

Sylwetki nowych piłkarzy:

Janusz Gancarczyk
Data urodzenia: 19.06.1984
Wzrost/ Waga: 179 cm / 72 kg
Pozycja: pomocnik
Poprzednie kluby: MKS Oława, Górnik Polkowice, Śląsk Wrocław.

Marek Gancarczyk
Data urodzenia: 19.02.1983
Wzrost/ Waga: 178 cm / 72 kg
Poprzednie kluby: MKS Oława, Górnik Polkowice, Śląsk Wrocław

Elliot Grandin
Data urodzenia: 17.10.1987
Wzrost/ Waga: 178 cm / 66 kg
Pozycja: napastnik
Poprzednie kluby: SM Caen, Olympique Marsylia
E 9
Aż chce się czytać rolleyes.gif , na tym forum w tym "fachu" jesteś dla mnie mistrzu, szacun wink.gif

pzdR i czekam na dalszy rozwój wydarzeń wink.gif
Windziak
Wisła chce kupić syna słynnego bramkarza!

Doniesienia ze strony krakowskiej Wisły, jakoby klub chciał nabyć konkurenta dla Mariusza Pawełka sprawdzają się! Wisła prowadzi bowiem rozmowy z Kasperem Schmeichelem! Jacek Bednarz poinformował, że klub z Krakowa jest skłonny wyłożyć 1,5 mln Euro na nowego bramkarza. Czy klub Manchester City zgodzi się na tę transakcję , przekonamy się wkrótce.

Jak wiadomo, Kasper Schmeichel to syn słynnego przed laty golkipera Manchesteru United - Petera Schmeichela.

Doniesienia prasowe mówią także o tym, że do Krakowa spłynęły oferty dla Mauro Cantoro, Mateusza Kowalskiego oraz Przemysława Szabata. Klub jednak nie podał szczegółowych informacji na ten temat.

--

Już jutro kolejne informacje na temat okienka transferowego - nie tylko dotyczące Wisły, ale i innych klubów. Oj działo się tongue.gif a także wywiadzik z Pawłem Brożkiem i pierwsze relacje z nowego sezonu smile.gif
pozdrawiam, dobrej nocy wink.gif

Ps. Życzcie mi jutro szczęścia - piszę próbną maturkę z polskiego smile.gif tongue.gif
qazwsx
Fachowiec w każdym calu, Twoje teksty na prawdę fajne ale to chyba słyszysz już nie pierwszy raz wink.gif Powodzenia na próbnej.
Windziak
Schmeichel nie dla Wisły... Zadziwiająca wymiana!

Mimo wcześniejszych prasowych doniesień, Kasper Schmeichel nie doszedł do porozumienia z Wisłą Kraków i nie zagra w klubie Mistrza Polski. Włodarze Białej Gwiazdy zapowiadają jednak, że nie rezygnują z wzmocnienia pozycji bramkarza. "Szukamy teraz w Hiszpanii." - powiedział Jacek Bednarz na specjalnie zwołanej konferencji prasowej... na której także przedstawił nowego zawodnika Wisły. Został nim Claudio Maldonado, występujący dotychczas w Fenerbahce Stambuł! Chilijczyk znalazł się w Krakowie w zamian za Przemysława Szabata! Wisła dopłaciła do tego transferu 1,2 mln Euro. To już czwarty po Januszu i Marku Gancarczyku oraz Elliocie Grandinie piłkarz, który zasilił Wisłę Kraków w tym okienku transferowym.

Sylwetka piłkarza:

Claudio Maldonado
Data urodzenia: 3.01.1980
Wzrost: 1,75 m
Poprzednie kluby: Colo Colo, Sao Paulo, Cruzeiro, Santos, Fenerbahce Stambuł.

--
Ps. Chyba trzymaliście kciuki, bo polski był łatwy biggrin.gif tongue.gif z Makbeta pisałem tongue.gif
Windziak
Wywiad z Pawłem Brożkiem!

Rozmowa z królem strzelców polskiej Ekstraklasy minionych dwóch sezonów, Pawłem Brożkiem

AS: Witaj. Jak idą przygotowania do nowego sezonu?
Paweł Brożek: Czuję, że z każdym dniem, z każdym treningiem jest coraz lepiej. Myślę, że na pierwsze mecze będę w pełni gotowy.

AS: Co powiesz o nowych zawodnikach w Wiśle?
Paweł Brożek: Z Januszem i Markiem znamy się z ligowych boisk. Z Markiem w zasadzie graliśmy przez pół roku, kiedy był u nas na wypożyczeniu. Świetnie się rozumiemy. Obydwaj grają bardzo dobrze, myślę, że współpraca z nimi będzie przebiegać bardzo dobrze.

AS: A jeśli chodzi o Francuza Grandine'a?
Paweł Brożek: Podobno mamy tworzyć nową parę napastników <śmiech> biggrin.gif Szczerze powiedziawszy na razie nie bardzo wiem, co on prezentuje. Skoro został zauważony przez naszych skautów, to znaczy, że jest zawodnikiem wartościowym. Liczę na dobrą współpracę.

AS: Umiesz coś po francusku?
Paweł Brożek: Merci.. Proszę kolejne pytanie wink.gif

AS: Czy wiadomo Ci coś o kolejnych wzmocnieniach? Jakie wrażenie wywarł na Tobie Chilijczyk Maldonado?
Paweł Brożek: Nie moja w tym głowa, kto zasili nasz klub w tym oknie transferowym. Wiem, że kolejne wzmocnienia są na pewno potrzebne - dobrych zawodników nigdy za wiele. No a jeśli chodzi o Claudio - jest dowcipny, sympatyczny no i dobrze gra w piłkę, a to jest chyba najważniejsze.

AS: Dlaczego ostatecznie zostałeś w Wiśle? Miałeś przecież wiele kuszących ofert z zagranicy, m.in. z Evertonu i Espanyolu...
Paweł Brożek: Postanowiłem pomóc drużynie w grze w Lidze Mistrzów. Dostałem niedużą podwyżkę, ale nie pieniądze były tu najważniejsze. W Anglii czy Hiszpanii nie miałbym pewnego miejsca w składzie, więc wolę się skupić na grze tutaj. Mam jeszcze pewne rzeczy do udowodnienia i osiągnięcia w Polsce.

AS: Nie sądzisz, że to mogła być ostatnia szansa wyjazdu poza Polskę?
Paweł Brożek: Myślę, że nie. W dużej mierze zależy to od poziomu gry Wisły. Nie chciałem zostawić Wisły w potrzebie. Czuję się mocno związany z barwami tej drużyny i ciężko mi było ot tak zdecydować się odejść. Sądzę, że jeśli będziemy grać nadal tak dobrze w lidze i w pucharach, to kolejne oferty spłyną na biurko Pana Cupiała.

AS: Jakie są plany Wisły na ten sezon?
Paweł Brożek: Na pewno chcemy obronić tytuł Mistrza Polski. Drugim celem jest zdobycie Pucharu Polski. No i mamy nadzieję na dobry występ w pucharach. Na cuda nie liczymy, grunt, żeby dobrze się pokazać.

AS: To dość ambitne plany. Inne kluby też się porządnie wzmocniły. Co sądzisz o GKS Bełchatów i Arce Gdynia oraz Górniku Zabrze, które sprowadziły wielkie gwiazdy do swoich drużyn?
Paweł Brożek: No tak, ciekawe będą pojedynki z Micah Richardsem z Arki. W Gdyni są bardzo duże pieniądze. Nowy sponsor kładzie kasę z myślą, że zwróci się ona z nawiązką. Jeśli chodzi o wzmocnienia Zabrzan - Zyryanov i Jorge Martinez - to doskonali piłkarze, ale myślę, że sobie poradzimy. Widać, że Górnik chce wrócić do starych tradycji a firma Allianz im w tym dopomaga. GKS kupił za 3 mln Edersona. To dobrze, że tak się dzieje, bo polska piłka idzie z poziomem w górę, a poza tym będą jeszcze większe emocje. Do walki o Mistrza Polski może poza największymi: Legią, Polonią, Lechem i Wisłą przyłączą się ci mniejsi?

AS: No na pewno każdy kibic życzy sobie wzrostu poziomu polskiej piłki klubowej. Bardzo dziękuję Ci za ten wywiad, życzę powodzenia w nadchodzącym wielkimi krokami nowym sezonie.
Paweł Brożek: Również dziękuję i pozdrawiam kibiców Wisły Kraków. wink.gif

--
Już jutro ostatnie doniesienia transferowe oraz pierwsze mecze nowego sezonu smile.gif Zapraszam do czytania i komentowania smile.gif
Windziak
Wisła dopięła swego i kupiła bramkarza!

Wisła Kraków podpisała kontrakt z bramkarzem Sergio Asenjo! Zawodnik kosztował Wiślaków 700 tys. Euro. Nowy nabytek Mistrzów Polski ma dopiero 20 lat i jest wielką nadzieją hiszpańskiego futbolu. Jest wychowankiem Realu Valladolid.

Sylwetka zawodnika:

Pozycja: bramkarz
Wzrost: 1,82 m
Waga: 85 kg
Data urodzenia: 28.06.1989.
Poprzednie kluby: Real Valladolid

W Krakowie mówi się jeszcze o sprowadzeniu defensywnego pomocnika lub stopera. W najbliższych godzinach powinny zapaść ostateczne decyzje, gdyż okienko transferowe dobiega powoli końca.
Stuart17
powrot w wielkim stylu cool.gif fajnie sie czyta, pozdro
MaTi10
Super smile.gif pogratulować Mistrzu smile.gif
Windziak
Koniec okienka transferowego! Wisła pozyskała defensywnego pomocnika!

Krakowska Wisła zakupiła brazylijskiego defensywnego pomocnika - Luiza Gustavo. Kosztował on Białą Gwiazdę 720 tys. Euro.

Sylwetka zawodnika
Imię i nazwisko: Luis Gustavo Dias
Data urodzenia: 23.07.1987
Pozycja: pomocnik, defensywny pomocnik
Poprzednie kluby: Corinthians Alagoano, Regatas Brasil, Hoffenheim

Letnie okno transferowe uległo już zamknięciu. Przyniosło ono kilka ciekawych zmian klubów. Poniżej lista najgorętszych transferów:

1) Olympique Lyon - Danny Alves (30 mln Euro)
2) Real Madryt - Bafetimbi Gomis (25 mln Euro)
3) FC Barcelona - Thorsten Frings (17,5 mln Euro)
4) FC Liverpool - Ludovic Giuly (15 mln Euro)
5) Real Madryt - Juan Roman Riquelme (12 mln Euro)
6) FC Barcelona - Marcus Rosenberg (11 mln Euro)
WKS
vjyigfggffgdfffffsfs
Windziak
Jeszcze dziś się coś pojawi wink.gif Na razie jednak muszę powtórzyć co nieco przed jutrzejszą geografią dry.gif
Stuart17
ok cool.gif czekamy
Windziak
Wisła zaczyna sezon mocnym uderzeniem!

W meczu 1.kolejki nowego sezonu polskiej Ekstraklasy krakowska Wisła pokonała w Zabrzu tamtejszego Górnika 2:0. Obydwie bramki dla drużyny Białej Gwiazdy zdobył Paweł Brożek.

Początek spotkania należał jednak do gospodarzy. To oni próbowali zmusić Wiślaków do głębokiej defensywy. Dobrze na przedpolu grał jednak Mariusz Pawełek, który wyłapywał niemalże wszystkie dośrodkowania Zabrzan. Wisła swoją pierwszą ofensywną akcję przeprowadziła dopiero po dwudziestej minucie gry.
21' Zieńczuk zgrywa głową piłkę do Grandina, ten świetnym passem uwalnia Pawła Brożka i Biała Gwiazda obejmuje prowadzenie! Fantastyczny strzał obok Vaclavika oddał "Broziu".
Inicjatywa od tej chwili należy już tylko do gości. Górnicy nie są w stanie wyjść z własnej połowy. Napór Wiślaków nie zostaje jednak udokumentowany drugim golem.
34' Potężnie uderza Wojtek Łobodziński, ale bez większych problemów futbolówkę wyłapuje Vaclavik.
Pierwsza połowa kończy się prowadzeniem podopiecznych Macieja Skorży 1:0.
Od pierwszych sekund drugiej części meczu do ataku przystąpiła Wisła. Widać było, że zawodnicy w czerwonych strojach chcieli jak najszybciej przesądzić losy tego spotkania.
W 47.minucie bliski szczęścia po dośrodkowaniu Marka Zieńczuka był strzelający głową Grandin, ale piłka minęła światło bramki.
Chwilę później dwójkowa akcja Paweł Brożek - Mauro Cantoro zwieńczona uderzeniem tego drugiego, ale ponownie kapitalnie spisał się Vaclavik.
60' W końcu odpowiada Górnik. Doskonałe dogranie Bonina do Gajewskiego, strzał... broni Mariusz Pawełek! Kibice Wisły skandują jego nazwisko. Jak się później okazało był to jedyny strzał gospodarzy tego wieczoru...
Kolejne minuty mijają pod znakiem walki w środku pola. Czas niemiłosiernie upływa, a wynik nie ulega zmianie... aż do 89.minuty...
Kontratak Białej Gwiazdy. Grandin znów uwalnia Pawła Brożka, ten "zakręcił" dwoma obrońcami Górnika i płaskim strzałem pokonał Vaclavika po raz drugi! 2:0!! Wielka radość kibiców Białej Gwiazdy. Smutna mina Henryka Kasperczaka, który chciał od niespodzianki rozpocząć nowy sezon... Koniec meczu!

Zdjęcia:

Górnik Zabrze - Wisła Kraków 0:2 (0:1)
21' Paweł Brożek (0:1)
89' Paweł Brożek (0:2)

Wyniki pozostałych spotkań:

Górna część tabeli Ekstraklasy:
Windziak
Już jutro kolejne relacje z meczów 2 i 3 kolejki. I może jakaś fajna konferencja prasowa? tongue.gif się zobaczy biggrin.gif Komentujcie i głosujcie w sondzie wink.gif
Windziak
Wisła znów zwycięska!

W meczu 2.kolejki, Wisła Kraków pokonała na własnym stadionie ŁKS Łódź 1:0.
Co ciekawe, pierwsi do ataku rzucili się Łodzianie. W 6.minucie bliski zdobycia bramki był Defour. Jego potężny strzał minął jednak bramkę Białej Gwiazdy. Trzy minuty później po raz pierwszy bramce Pająka zagrozili Wiślacy. Jirsak zgrał z Grandinem, a ten uderzył niecelnie.
16' Trójkowy atak Wiślaków. Grandin - Paweł Brożek - Jirsak. Strzela ten ostatni, kapitalnie broni Pająk!
29' Rzut rożny dla Wisły. Dośrodkowuje Janusz Gancarczyk, głową strzela Paweł Brożek i znów lepszy okazuje się golkiper ŁKS-u. Kilka chwil później bardzo mocnym strzałem popisuje się Tomas Jirsak, ale z najwyższym trudem Pająk paruje piłkę na corner. Pierwsza połowa kończy się bezbramkowym remisem.
Wisła trochę zawodzi, kilka razy Łodzian uratował bramkarz, ale od Mistrzów Polski oczekuje się lepszej skuteczności.
55' Świetny rajd Janusza Gancarczyka, płaski strzał w krótki róg, ale po raz kolejny fantastycznie spisuje się Pająk!
Przez następne minuty wynik dalej się utrzymuje. Wisła nie jest w stanie zagrozić dobrze dziś grającej defensywie ŁKS-u.
74' Grandin ucieka obrońcom gości, strzela... SŁUPEK! Coś niebywałego! Popis nieskuteczności Białej Gwiazdy!
Dalej naciera Wisła.
85' Zgranie Grandina z Niedzielanem. Uderza "Wtorek"... broni Pająk!
87' Ponownie Wisła, ponownie fantastycznie Niedzielan, ale jeszcze lepiej Pająk!
Ostatnie sekundy meczu.
89' Odważne wejście Marka Gancarczyka w pole karne ŁKS-u. Dogrywa do Niedzielana... ten wyprzedza obrońców i GOOOOL! 1:0!!! Wreszcie się udaje! Brawo!
ŁKS jeszcze próbuje zaatakować, ale Wiślacy dowożą do końcowego gwizdka jednobramkowe prowadzenie.

W pełni zasłużone, choć potwornie wymęczone zwycięstwo Białej Gwiazdy. Mimo wszystko, można być z gry Wisły zadowolonym, ze skuteczności mniej.

Zdjęcia:

Wisła Kraków - ŁKS Łódź 1:0 (0:0)
89' Niedzielan (1:0)

Górna część tabeli po 2.kolejce:

Windziak
OK tongue.gif Zdjęcia dodane wink.gif Po meczu Lechii z Legią kolejna relacja wink.gif zapraszam smile.gif
Windziak
Nieoczekiwany remis!

Wisła Kraków bezbramkowo zremisowała z Arką Gdynia w spotkaniu 3.kolejki polskiej Ekstraklasy. Wiślacy mimo przewagi nie byli w stanie pokonać dobrze dysponowanego Bledzewskiego.
Biała Gwiazda od początku posiadała inicjatywę. Kilka świetnych rajdów prawą stroną boiska wykonał Marek Gancarczyk ale jego dośrodkowania wyłapywał skutecznie Bledzewski. W 12.minucie swoją pierwszą okazję mieli Gdynianie. Strzał Przytuły z rzutu wolnego minął jednak bramkę Wisły.
20' Grandin fantastycznym podaniem uwalnia Pawła Brożka. "Broziu" wychodzi na pozycję sam na sam... Bledzewski broni!
Kolejne minuty nie przynosiły zmiany wyniku.
45' Znów atak Wisły. Bledzewski dwukrotnie okazuje się lepszy od Brożka. Najpierw wyłapuje sytuacje z jeden na jeden, a później z rzutu rożnego broni świetny strzał głową Pawła.
Wiślacy nie byli w stanie przełamać obrony Arki. W drugiej części, pomimo usilnych prób, nic nie wpadło do bramki gości, bo nadal fantastycznie spisywał się Bledzewski. Niespodzianka w Krakowie! Liderem po 3.serii spotkań beniaminek - Zagłębie Lubin.

Zdjęcia:

Wisła Kraków - Arka Gdynia 0:0

Górna część tabeli po 3.kolejce:

==
Już jutro relacje z 4 i 5 kolejki (mecze z Polonią Warszawa i Ruchem Chorzów) oraz pomeczowa konferencja prasowa wink.gif
Zapraszam do czytania i komentowania smile.gif
Windziak
Sorki, że ani dziś ani wczoraj się nic nie pojawiło, ale wczoraj popiłem, a dziś skacowany biggrin.gif no i sporo nauki.. jutro nadrobię zaległości wieczorkiem wink.gif pzdr! smile.gif
Stuart17
heh biggrin.gif no problem, czekamy wink.gif
Windziak
Pogrom w Warszawie!

Mecz określany mianem hitu kolejki nie rozczarował. Emocji było sporo, ale jedna z drużyn wyraźnie zdominowała przebieg spotkania.
Początek nudny. Przez pierwsze dwadzieścia minut przy Konwiktorskiej Mistrz i Vicemistrz Polski badali nawzajem swoje możliwości.
W końcu po ponad 25 minutach poważniej zagroziła Wisła.
26' Grandin kapitalnie uwalnia Pawła Brożka. Ten wychodzi na pozycję sam na sam. Strzela... broni Majdan! Brożek dobija głową... piłka toczy się do bramki... dobiega do niej Grandin i wślizgiem wbija do siatki! 1:0! Wielka radość w sektorze gości!
Kilka chwil później...
Wisła nie zwalnia tempa. Ewidentnie widać, że Biała Gwiazda chce pójść za ciosem i dobić zamroczonego rywala drugim knock-downem.
32' Maldonado odważnie wchodzi między obrońców Czarnych Koszul i potężnym strzałem z dystansu pokonuje Majdana! 2:0!!! Polonia na deskach!
Gospodarze nie byli w stanie zagrozić drużynie Macieja Skorży w tej połowie meczu. Wisła kontrolowała przebieg spotkania od czasu do czasu przenosząc ciężar gry na połowę Polonii.
Druga część meczu kapitalnie rozpoczęła się dla Wiślaków.
48' Niedzielan (który w przerwie zmienił Grandina) dostaje kapitalne podanie od Pawła Brożka. Ucieka obrońcom i z łatwością pokonuje Majdana! 3:0! Czy Polonia jest jeszcze w stanie się podnieść?
Na odpowiedź nie trzeba było długo czekać. Niesieni dopingiem swoich kibiców piłkarze Czarnych Koszul ruszyli do ataku. Mimo wszystko chyba nieco za późno.
53' Gajtkowski urywa się obrońcom Wisły, strzela mocno i gol! 3:1! Odżywa nadzieja drużyny Jacka Zielińskiego.
Biała Gwiazda nie daje jednak pograć rywalom. Próbuje podwyższyć. Bezskutecznie.
66' Dwójkowa akcja Maldonado - Niedzielan, zakończona niecelnym strzałem tego drugiego.
Dobry okres gry gospodarzy. Nie padają jednak kolejne gole dla Polonii. Swoje okazje marnują na przemian Ivanovski i Gajtkowski.
Czas ucieka niemiłosiernie.
90+3' Jedna z ostatnich, o ile nie ostatnia akcja meczu. Niedzielan przejmuje piłkę na środku boiska. Fantastycznie uwalnia Małeckiego... ten urywa się zupełnie spod opieki obrony... wbiega w pole karne... strzela... GOL! 4:1! Polonia rozbita w Warszawie! Wisła dzięki temu zwycięstwu awansuje na 2.miejsce. Liderem nadal Zagłębie Lubin, które wygrało 4.mecz w sezonie. Na miejscu trzecim dość nieoczekiwanie Śląsk Wrocław.

Zdjęcia:

Polonia Warszawa - Wisła Kraków 1:4 (0:2)
26' Grandin (0:1)
32' Maldonado (0:2)
48' Niedzielan (0:3)
53' Gajtkowski (1:3)
90+3' Małecki (1:4)

Pozostałe wyniki:

Tabela:
Windziak
Kolejne stracone punkty! Czerwony Brożek!

W 5.kolejce Wisła Kraków na Stadionie Śląskim zaledwie zremisowała z chorzowskim Ruchem 1:1.
Od początku do skomasowanego ataku ruszyli gospodarze.
Już w 12.minucie dało to efekt w postaci bramki. Sobiech zagrywa do Pavola Balaza, ten przechodzi Kowalskiego i zdobywa gola na 1:0!
Wisła chciała odpowiedzieć.
24' Boguski strzela z rzutu wolnego. Niecelnie.
36' Głupotą wykazuje się Paweł Brożek. Fauluje defensora gospodarzy i dostaje drugą żółtą kartkę tego wieczoru. Wisła w 10!
43' Małecki ucieka obrońcom Ruchu, swoją akcję wykańcza strzałem. Świetnie jednak broni Mioduszewski i pierwsza połowa kończy się wynikiem 1:0.
50' Fatalny błąd popełnia Głowacki, który traci piłkę na rzecz Pulkowskiego. Ten na nieszczęście swojej drużyny minimalnie pudłuje.
62' Cantoro potężnie strzela, fantastycznie broni Mioduszewski!
72' Wreszcie huraganowe ataki Białej Gwiazdy przynoszą efekt. Kontrę wyprowadza Janek Gancarczyk, zagrywa do Małeckiego, ten oddaje piłkę Gancarczykowi... i GOOOL! 1:1!
Do końca spotkania wynik nie uległ już zmianie. Wisła atakowała, ale dobrze w formacji obronnej spisywali się Chorzowianie.
Zagłębie Lubin wygrało już po raz piąty i ma 4-punktową przewagę nad GKS Bełchatów, Wisłą Kraków oraz Legią Warszawa.

Zdjęcia:

Ruch Chorzów - Wisła Kraków 1:1 (1:0)
12' Pavol Balaz (1:0)
72' Janusz Gancarczyk (1:1)

Tabela:
Stuart17
widze ze nie za bardzo idzie Wisle poczatek sezonu dry.gif ale to doda emocji kolejnym meczom i opisom rolleyes.gif
Windziak
Wywiad z Maciejem Skorżą!

AS: Panie trenerze, czemu zespół gra tak nieregularnie? Potraficie wygrać z Polonią, by chwilę później ledwo zremisować z Ruchem. W czym tkwi problem?
Maciej Skorża: Myślę, że jest za wcześnie na snucie domysłów na temat, co nie działa. Mamy za sobą dobrze przepracowany okres przygotowawczy. Zawodnikom brak jeszcze zgrania. Potrzeba jeszcze może tygodnia-dwóch i wszystko przejdzie na właściwe tory.

AS: Niby ma Pan rację, ale strata do Zagłębia się powiększa...
Maciej Skorża: Póki co nie martwi mnie to wcale. Całą poprzednią rundę goniliśmy Polonię i wyszło nam to na dobre. Zagłębie też w końcu straci punkty. Liczy się tabela po 30.kolejce, a nie po 5.

AS: Jakie cele stawia Pan przed tą drużyną?
Maciej Skorża: Na pewno chcemy obronić tytuł Mistrza Polski i wygrać Puchar Polski. Jeśli chodzi o europejskie puchary, to na pewno nie liczę na jakieś cuda, bo jesteśmy nadal zbyt słabi kadrowo. Chciałbym, żebyśmy zdobyli nowe doświadczenia, które będą procentować w najbliższych latach.

AS: Ale widzi Pan realną szansę na awans do 1/4 finału Ligi Mistrzów?
Maciej Skorża: Poczekajmy do losowania. Na ten moment szanse oceniam na 50 na 50, ale na pewno nie będziemy faworytami.

AS: Jeśli odpadniecie z LM, to na 100% zagracie w Pucharze UEFA. Która runda byłaby sukcesem.
Maciej Skorża: Dobrze byłoby awansować do ćwierćfinału, ale jeśli odpadniemy w 1/8 to też się nic nie stanie.

AS: Przewidujecie jakieś wzmocnienia zimą?
Maciej Skorża: Jest jeszcze dużo czasu do kolejnego okienka transferowego. Jacek Bednarz przygląda się zawodnikom innych klubów, jeździ na mecze nie tylko w Polsce, także poza granicami kraju. Pewnym jest jednak niemal na 100%, że zimą pożegnamy się z Marcinem Baszczyńskim i Mauro Cantoro. Kariery zagranicą chciałby spróbować również Radek Sobolewski. Niepewny jest też los Arka Głowackiego. Zobaczymy, co się stanie. Na szczęście mamy na razie ewentualnych zmienników, często po kilku na daną pozycję, a poprawa w klubowym budżecie na pewno się przyda.

AS: Czyli wynika na razie, iż bardziej się osłabicie niż wzmocnicie. Którego zespołu najbardziej Pan się boi w kontekście walki o Mistrzostwo Polski?
Maciej Skorża: Podkreślam, że to na razie tylko przypuszczenia. Baszczyński i Cantoro raczej odejdą, ale Głowacki i Sobolewski co najmniej do lata zostaną. Jeśli chodzi o moje obawy, to na pewno najgroźniejsze będą kluby z Warszawy, Lech, Zagłębie Lubin. Uważać trzeba na tych mniejszych - Śląska, Ruch czy GKS, które również mają spore ambicje.

AS: Dziękuję za wywiad.
Maciej Skorża: Było mi miło. smile.gif

---
Jutro kolejne relacje. wink.gif 6, 7, 8 i 9 kolejka. Zapraszam do czytania i komentowania.

Stuart jeśli chodzi o to jak mi idzie, to początek poprzedniego był jeszcze gorszy - 5 meczów - 8 pkt. ;P możliwe, że się rozkręcę. Jutro dodam też zaległe zdjęcia wink.gif pzdr!
Windziak
Zaległe zdjęcia dodane. Później nowe relacje wink.gif
Windziak
Wisła wygrywa z GKS!

6.kolejka Ekstraklasy za nami. Zagłębie Lubin wygrało po raz 6. i utrzymało pozycję lidera. Punkty straciły Legia, Lech i Śląsk Wrocław.
Wisła zagrała dobre spotkanie i zasłużenie pokonała GKS Bełchatów 2:0. Spotkanie miało dość jednostronny przebieg, co pokazała choćby statystyka oddanych strzałów: 11-3 na korzyść Białej Gwiazdy.
5' Maldonado odważnie uderza z dystansu - obok bramki.
Prowadzenie Wiślacy objęli już w 14.minucie. Rzut wolny dla Białej Gwiazdy egzekwował Sobolewski. Dośrodkowanie. Kapitalnie lot piłki przecina Niedzielan i 1:0!
Kolejne minuty nie przynosiły zmiany rezultatu. Bliscy szczęścia w 33.minucie byli Bełchatowianie, ale Ederson strzelił niecelnie.
Chwilę później szansę na podwyższenie zmarnował Niedzielan. Odebrał on piłkę Cecotowi, ale jego strzał zatrzymał Kozik.
Druga połowa była bardzo wyrównana. Ani jedni, ani drudzy nie byli w stanie poważniej zagrozić bramkarzowi rywala.
Dopiero w 72.minucie spotkania okazję miał Niedzielan, który zamieszał obrońcami Gieksy ale strzelił prosto w słupek!
75' Atak GKS. Ujek wpada w pole karne, strzela bardzo niecelnie.
83' Znów rzut wolny dla Wisły. Sobolewski dośrodkowuje. Bełchatowianie wybijają piłkę głową poza obręb pola karnego. Na 18 metrze stoi Janusz Gancarczyk, który postanawia oddać strzał... głową! Uderza na tyle fortunnie, że wysunięty z bramki Kozik zostaje przelobowany! 2:0! Fatalny błąd bramkarza powoduje, iż Gieksa nie ma już szans na odrobienie strat.
W doliczonym czasie Sobolewski mógł dobić gości, ale jego strzał obroniony został przez Kozika.

Zdjęcia:

Wisła Kraków - GKS Bełchatów 2:0 (1:0)
14' Niedzielan (1:0)
83' J.Gancarczyk (2:0)

Pozostałe wyniki:

Tabela:
Windziak
Wisła odrabia straty!

7.kolejka to przerwana passa Zagłębia Lubin. Zespół z Dolnego Śląska stracił punkty w konfrontacji w Gdyni z Arką, remisując 1:1. Krakowska Wisła wykorzystała ten fakt i odrobiła dwa punkty w ligowej tabeli wygrywając przed własną publicznością ze swoją imenniczką z Płocka 2:0.
Mecz od początku rozgrywany był pod dyktando Białej Gwiazdy. Drużyna Macieja Skorży szybko uzyskała optyczną przewagę, ale dość długo nie mogła jej udokumentować zdobyciem bramki.
6' Zieńczuk strzela niecelnie z rzutu wolnego.
15' Odważne wejście Cantoro, strzał - broni Melon!
32' Dwójkowa akcja Cantoro-Paweł Brożek. "Broziu" strzela i GOOOOL! 1:0!
45' Płocczanie chcą odpowiedzieć. Bliski szczęścia Majkowski, ale fantastycznie broni Sergio Asenjo!
67' Świetny rajd prawą stroną Łobodzińskiego, dośrodkowanie, głową strzela Brożek - obok!
71' Drugą żółtą kartkę ogląda Cantoro. Wisła Kraków kończy mecz w 10.
75' Doskonałą okazję marnuje Paweł Brożek! Fenomenalnie broni Melon!
81' Znów akcja Wiślaków. Strzela Łobodziński, broni Melon.. Dobija Brożek.. ponownie Melon!
84' "Łobo" przedziera się prawym skrzydłem. Potężnie strzela... 2:0!!!
90+2' Wisła Płock walczy do końca o honorowe trafienie. Amr Zaki bliski szczęścia, ale jego strzał mija bramkę Białej Gwiazdy.

Zdjęcia:

Wisła Kraków - Wisła Płock 2:0 (1:0)
32' Paweł Brożek (1:0)
84' Łobodziński (2:0)

Pozostałe wyniki:

Tabela:
Windziak
Nudne widowisko w hicie kolejki...

Kolejka numer 8 niosła ze sobą klasyk w postaci konfrontacji Lecha Poznań z Wisłą Kraków. Pomimo nienajlepszej postawy w tym sezonie faworytem spotkania był Kolejorz. Mecz nie przyniósł jednak zbyt wielu pozytywnych sportowo emocji.

Początkowo do ataku ruszyli Lechici.
14' Bliski doprowadzenia do euforii ponad 25 tys. widzów na stadionie przy ulicy Bułgarskiej był Hernan Rengifo. Jego strzał kapitalnie wybronił jednak Mariusz Pawełek.
Po chwili odpowiedź Wisły.
18' Grandin uderza z dystansu... ponad bramką!
27' Decydujący moment tego spotkania. Rzut wolny dla Białej Gwiazdy. Boguski zagrywa do Gustavo, ten dobrym passem uwalnia Maldonado. Nowy nabytek Wisły wpada w pole karne, strzela... GOL! 1:0!
Wydawało się, że od tej pory gospodarze rzucą się do ataku. Nic z tych rzeczy. Ani jedni ani drudzy nie forsowali tempa. Ba! Nawet nie stworzyli dogodnych sytuacji do zdobycia bramek. Hit kolejki rozczarował. W drugiej części nie padł już żaden gol. W całym spotkaniu oddanych zostało zaledwie 6 strzałów, z czego dwa celne... Jeden znalazł ujście do siatki Lecha...
To wymęczone zwycięstwo dało jednak Wiśle cenne trzy punkty, które jak się okazało dały również pozycję lidera. Wyraźną zadyszkę złapało Zagłębie Lubin, które w drugim mocnym meczu tej kolejki znów zaledwie zremisowało. Tym razem 1:1 z Legią Warszawa.
Lech spadł na 6.miejsce i ma już 8 punktów straty do liderów z Krakowa i Lubina.

Po meczu, Franciszek Smuda nie krył oburzenia postawą swojej drużyny. "Zagraliśmy fatalnie! Nie można wygrać meczu z Wisłą oddając w nim zaledwie dwa strzały! Mamy jeszcze sporo meczów do rozegrania i wierzę, że uda się dogonić rywali i wywalczyć tytuł Mistrza Polski."

Maciej Skorża, opiekun Wisły, był zadowolony z wyniku, ale styl, jaki Wisła zaprezentowała pozostawiał wiele do życzenia. "Najważniejsze są 3 punkty. Awansowaliśmy na 1.miejsce i to się liczy. Można śmiało powiedzieć, że był to nasz najnudniejszy mecz w tym sezonie i wynik był zdecydowanie lepszy niż gra."

Zdjęcia:

Lech Poznań - Wisła Kraków 0:1 (0:1)
27' Maldonado (0:1)

Pozostałe wyniki:

Tabela:

Windziak
Kolejne wymęczone zwycięstwo...

W meczu 9.kolejki spotkań polskiej Ekstraklasy Wisła Kraków pokonała na własnym stadionie Odrę Wodzisław 1:0.
Mecz przebiegał pod dyktando Białej Gwiazdy. Znów jednak Wiślacy zagrali nieskutecznie. Jedynego gola zdobył Marek Gancarczyk. Trafienie to było ozdobą konfrontacji Krakowian z niezwykle niewygodną Odrą.

W 10.minucie po raz pierwszy bramce Buchalika zagroził Niedzielan. Świetne dośrodkowanie Janusza Gancarczyka i główka "Wtorka" ale świetnie spisał się bramkarz Odry.
Decydującą o losach meczu chwilą była 36.minuta. Znów dośrodkowywał Janusz Gancarczyk. Piłkę głową wybili defensorzy Odry, na 23.metrze stał Marek Gancarczyk... Potężny strzał i GOL! 1:0! Piłka wpadła w samo okienko bramki strzeżonej przez Buchalika.
W drugiej części Wiślacy dążyli do podwyższenia. Nie udało się. Najbliżej tej sztuki był dwukrotnie Paweł Brożek. Raz po podaniu Cantoro strzelił niecelnie, drugim razem jego strzał z 9 metrów obronił Buchalik.

Wisła pokonała Odrę i utrzymała pozycję lidera polskiej Ekstraklasy.

Zdjęcia:

Wisła Kraków - Odra Wodzisław 1:0 (1:0)
36' Marek Gancarczyk (1:0)

Pozostałe wyniki:

Tabela:

-
Reszta zdjęć oraz kolejne mecze (1.runda Pucharu Polski, 10.kolejka Ekstraklasy oraz 1.kolejka fazy grupowej Ligi Mistrzów) już jutro wink.gif
Windziak

Za półtora tygodnia 2.faza grupowa Ligi Mistrzów! Wisła i Polonia zmierzą się z...

Dziś w Nyonie rozlosowano grupy drugiej rundy Ligi Mistrzów. Los nie był łaskawy dla polskich klubów.
Polonia Warszawa zagra w grupie A. Jej rywalami będą Manchester United, Fenerbahce Stambuł oraz Olympique Lyon. Pierwszy mecz Warszawianie rozegrają z Manchesterem.
Drugi polski klub - Wisła Kraków, nie trafił wcale lepiej. Biała Gwiazda będzie musiała zmierzyć siły z Chelsea Londyn, Juventusem Turyn i Atletico Madryt. Wisła zagra w grupie C. Pierwszym rywalem drużyny Macieja Skorży będzie londyńska Chelsea.
Grupę B tworzą: Bayern Monachium, Inter, Liverpool i AS Roma, z kolei w grupie D zagrają: Real Madryt, AC Milan, Arsenal oraz Fiorentina.
Emocji na pewno nie zabraknie. Ciężko jednak wskazać faworytów.

Droga do ćwierćfinału dla polskich drużyn jest więc bardzo daleka i należy liczyć się mimo wszystko z grą w Pucharze UEFA.

-
Po 18.00 kolejne relacje wink.gif m.in. mecz Pucharu Polski z ŁKS Łódź smile.gif Zapraszam do czytania i komentowania!
bartek-brt
Kozackie wywiady:D
Windziak
Zapraszam do głosowania w nowej sondzie smile.gif
Za chwilkę kolejne relacje. smile.gif
GułA
fajnie Ci ta kariera idzie w opisywaniu ;> powodzenia wink.gif
Windziak
Emocje w Pucharze! Waleczny ŁKS!

Na stadionie Łódzkiego Klubu Sportowego przy al.Unii gospodarze, drużyna ŁKS-u rozegrała mecz 1/8 finału Pucharu Polski z Wisłą Kraków. Spotkanie zakończyło się remisem 2:2.

2' Świetna akcja gospodarzy. Gevorgyan ucieka obrońcom Wisły, strzela... broni Juszczyk!
6' Odpowiedź Białej Gwiazdy. Grandin uderza niecelnie.
21' Znów Wisła, znów Grandin. Potężny strzał... fantastycznie Ivanović!
25' Drugą żółtą kartkę ogląda obrońca gości - Mateusz Kowalski. Wisła w 10!
Na efekty gry w osłabieniu Wiślacy nie musieli długo czekać.
32' Doskonały atak ŁKS-u. Dośrodkowuje Defour, precyzyjnie głową strzela Gevorgyan i Juszczyk bezradny... 1:0 dla ŁKS!
W pierwszej części drużyna Macieja Skorży nie odpowiedziała na trafienie eŁKSy.
49' Dwójkowa akcja Jirsak-Grandin... strzał... fenomenalnie Ivanović!
53' Niezwykle ofensywnie grający Wiślacy wreszcie wyrównują. Rzut rożny. Egzekwuje go Marek Zieńczuk. Piłkę głową strąca Małecki... GOOL! 1:1!
55' Wisła idzie za ciosem! Lewą stroną szarżuje Małecki. Mija obrońców jak slalomowe tyczki, dogrywa do Jirsaka... strzał... BRAMKA! 2:1 dla Białej Gwiazdy!
Gracze ŁKS-u mają jednak większe ambicje i chcą odrobić straty.
60' Bliski szczęścia dwukrotnie jest Gevorgyan, ale dwukrotnie lepszy okazuje się Juszczyk! Naprawdę dobry mecz tego bramkarza!
62' Dominująca w ostatnich kilku minutach drużyna Marka Chojnackiego doprowadza do remisu. Drumlak indywidualnie przeprowadza atak. Dośrodkowuje, świetnie wyskakuje Jarka i głową zdobywa gola! 2:2! Wielka radość kibiców z Łodzi!
67' Wisła nie rezygnuje. Grandin... fantastycznie Ivanović!
81' Próbuje Paweł Brożek, ale znów świetnie Ivanović!
Więcej bramek już nie padło. Sprawa awansu do ćwierćfinału jest więc otwarta. W Krakowie na pewno będzie ciekawie!

Zdjęcia:

ŁKS Łódź - Wisła Kraków 2:2 (1:0)
32' Gevorgyan (1:0)
53' Małecki (1:1)
55' Jirsak (1:2)
62' Jarka (2:2)

Windziak
Wywiad z Tomasem Jirsakiem!

AS: Czeka was teraz bardzo ciężki okres, macie przed sobą mecze ze Śląskiem, później Chelsea, następnie Zagłębie Lubin i znów Liga Mistrzów z Atletico. Widzicie jakieś szanse na sukces w meczach pucharowych?
Tomas Jirsak: To znaćy wiezymy, ze uda śe wygrać w mećach ligovych. W pucharach bedzie na pevno bardzo trudno. Ja sem w dobra formie i liće, ze damy rade.

AS: Który rywal w Lidze Mistrzów wydaje Ci się najtrudniejszy?
Tomas Jirsak: No na pevno Chelsea to bardzo mocne druźina. I to na pierwśy mecz ich mamy. Później bedzie z górki. biggrin.gif

AS: Jesteś zadowolony z waszych wyników w tym sezonie?
Tomas Jirsak: To sem myśle, ze nie ma sie do ćego pczyćepić. Gramy dobre mecze. Nie tracimy punktików ze slabymi klubićkami. Dobra gra gwarantuje nam sukces.

AS: A jak Twój język polski?
Tomas Jirsak: <śmiech> Pracujem nad tym... biggrin.gif Polski jezyk bardzo trudny jest. Ale chyba rozumie Pan dziennikarz co mówie?

AS: Tak, oczywiście smile.gif Kolejne pytanie. Co dla was jest w tej chwili ważniejsze: dobry wynik w lidze czy bogate doświadczenia w Europie?
Tomas Jirsak: I jedno i drugie som waźne. W lidze gramy z klubićkami na naszym poziomie. W pucharach som mocne druzyny. Ale sem myśle, ze utczemi nosa favoritom.

AS: Bardzo dziękuję za wywiad i życzę powodzenia w najbliższych, bardzo trudnych meczach. wink.gif
Tomas Jirsak: Teź denkuje. smile.gif

-
Kolejne relacje dodam jednak dopiero jutro. Wynikły lekkie problemy w związku z nauką na jutro :/ tak tak, matura niedługo biggrin.gif tongue.gif no i muszę co nieco porobić. Czytajta, komentujta i głosujta w sondzie biggrin.gif
GułA
bledy w wywiadzie specjalnie czy ledwo zdales do klasy maturalnej ?biggrin.gif:D:D
Windziak
To nie błędy tylko czeski akcent tongue.gif wink.gif oczywiście specjalnie wink.gif
damiank9
no no gratulation wink.gif pomysły masz dobrze je wykorzystujesz,dla mnie troche wiecej screenów z meczów i bedzie gites.A co do wywiadu to dobrze sie pobawiłes z wymową biggrin.gif
Windziak
Screenów więcej dopiero od rundy rewanżowej wink.gif ;P ten z Jirsakiem tak mi nagle przyszedł do głowy laugh.gif od razu mówię, że wywiadu po francusku albo portugalsku nie będzie tongue.gif

Dobra idę się pouczyć, a później wspierać duchowo Kolejorza przy browarku tongue.gif
pzdr!

Ps. Widzę, że wierzycie w Wisełkę w Lidze Mistrzów tongue.gif dobrze z waszej strony wink.gif
seen
Noo Windziak widze świr. Gra gra i gra.. ale wywiad z Tomkiem mistrzostwo biggrin.gif
Klubicki ;d
Od kiedy Ty amice wspierasz??!!
Windziak
W pucharach zawsze tongue.gif
A gram, bo lubię biggrin.gif
Windziak
Mecz przyjaźni w Krakowie... Szlagier w Poznaniu.

W 10.kolejce polskiej Ekstraklasy oczy wszystkich kibiców zwrócone były na Poznań, gdzie Lech grał z Polonią Warszawa. Oba kluby zajęły czołowe miejsca w poprzednim sezonie i mecz ten elektryzował fanów Kolejorza i Czarnych Koszul. Rywalizacja zakończyła się porażką Lecha 1:2, co było niemałą niespodzianką.

Lider, Wisła Kraków podejmował na własnym terenie Śląska Wrocław. Kibice obydwu klubów od lat są ze sobą zaprzyjaźnieni. W tym roku Krakowianie fantastycznie ugościli swoich zgodowiczów. Po meczu były wspólne śpiewy, piwo i grill. Chciałoby się, aby częściej dochodziło do tak miłych pomeczowych akcentów.

Rywalizacja sportowa nie przysporzyła jednak zbyt wielu emocji. Piłkarze Wisły okazali się w przeciwieństwie do kibiców niezbyt gościnni dla drużyny Ryszarda Tarasiewicza. Spotkanie zakończyło się zwycięstwem Białej Gwiazdy aż 4:0! Pod koniec meczu z trybun dało się słyszeć: "Za dużo, Wisełko troszeczkę za dużo!"

Podopieczni Macieja Skorży od początku ruszyli do skomasowanego ataku. W 7.minucie świetną akcję przeprowadził Grandin, jednak jego mocny strzał wybronił Olszewski. Kilka chwil później, w 14.minucie spotkania, Wiślacy mieli rzut rożny. Dośrodkowywał niedawny zawodnik Śląska - Marek Gancarczyk. Głową perfekcyjnie futbolówkę strącił Krzysztof Mączyński i kibice Wisły mogli cieszyć się ze zdobycia pierwszej bramki. Kolejne minuty nadal upływały pod dyktando Białej Gwiazdy. W 18' Małecki zdecydował się na strzał z dystansu... Piłka uderzyła w słupek i toczyła się po linii bramkowej, po chwili dopełzła do drugiego słupka i zatrzymała się. Złapał ją bez problemów Olszewski. Ślązacy chcieli jakoś odpowiedzieć. Bliscy szczęścia byli w 22.minucie gry, kiedy Aguirre popisał się świetnym strzałem zza pola karnego. Na posterunku był jednak Juszczyk i wynik nadal nie zmieniał się.

Przez długi okres czasu gra była wyrównana. Ani jedni ani drudzy nie byli w stanie zdobyć gola. Co więcej, nie tworzyli nawet dogodnych ku temu okazji. Dobra gra obu drużyn w destrukcji nie pozwalała na bramkowe szanse rywali.

W 70.minucie wrocławski mur został przerwany po raz drugi. Małecki podaje do Grandina, ten przechodzi obrońców Śląska i zdobywa gola na 2:0!

82' Rzut wolny dla Wiślaków. Do piłki podchodzi Janusz Gancarczyk. Strzał... z najwyższym trudem Olszewski przerzuca futbolówkę ponad poprzeczkę!

I końcówka znów dla Wisły. Piorunujące pięć minut pozbawiło złudzeń gości.
86' Grandin przebiega kilka metrów, uderza potężnie... GOL! Piłka utknęła w okienku bramki Śląska! 3:0!
90' Kolejna fenomenalna akcja Białej Gwiazdy. Zając dośrodkowuje, piłka spada pod nogi Małeckiego, ten strzela ponad bramkarzem i 4:0! Śląsk rozbity w pył w Krakowie! Wisła utrzymuje pozycję lidera, ale krok w krok podąża za nią Zagłębie Lubin.

Jedenasta seria spotkań zapowiada się pasjonująco, bowiem w Lubinie Zagłębie podejmie ... Wisłę Kraków!

Zdjęcia:

Wisła Kraków - Śląsk Wrocław 4:0 (1:0)
14' Mączyński (1:0)
70' Grandin (2:0)
86' Grandin (3:0)
90' Małecki (4:0)

Pozostałe wyniki:

Tabela:
Windziak
Liga Mistrzów: Starcie pierwsze i...

vs.

Do Krakowa zjechały wielkie sławy światowej piłki nożnej. Nazwiska: Drogba, Cech, Lampard, Ballack czy Deco są znane chyba każdemu kibicowi futbolu. Bilety na mecz przy Reymonta wyprzedano w ciągu 4 godzin, pomimo, że najtańsze kosztowały 150 zł! Tak, wszystkich kibiców i to nie tylko tych z Krakowa ogarnęła "niebieska gorączka"! Do Grodu Kraka w środku tygodnia przyjechała Chelsea Londyn, klub z tradycjami i ogromnymi przedsezonowymi ambicjami.

Zdecydowanym faworytem tego widowiska byli goście. Chyba nikt w Krakowie nie widział zbyt wielkich szans na sukces. Początek rzeczywiście zwiastował klęskę...
Już w 5.minucie gry Fabio Paim niezwykle precyzyjnie dośrodkował piłkę w pole karne Białej Gwiazdy, głową uderza Anelka... GOOOL! 1:0 dla Chelsea... Niestety... Około 500 fanów z Anglii raduje się ze zdobycia bramki przez swój zespół... Wiślacy lekko podłamani. Doping Krakowian niesie się jednak na całe miasto. Kibice wspierają swoją drużynę w trudnych chwilach słowami: "Czy wygrywasz czy nie, zawsze ja kocham Cię!"

Po ponad kwadransie od straconej bramki, Wisła jakby powoli zaczyna dochodzić do siebie. Piłkarze Skorży próbują konstruować akcje ofensywne.

23' Bardzo odważny i ładny rajd Marka Gancarczyka zakończony niecelnym, aczkolwiek mocnym strzałem.
34' Najlepsza w tej części meczu akcja Wiślaków. Fenomenalnie spod opieki defensorów "The Blues" urywa się Paweł Brożek. Dobiega na szesnasty metr, strzela... POPRZECZKA ratuje Cecha! Wielki pech Wisły!
Kontuzjowany Lampard opuszcza boisko. Jego zmiennikiem jest Obi Mikel.
37' Gospodarze nie zwalniają tempa... Tym razem swoich sił próbuje Maldonado... kunszt Cecha i nadal 0:1...
Drugą część gry Wisła znów zaczyna odważnie. Widać, że Biała Gwiazda czuje swoją wielką szansę... Nie taki diabeł straszny...
54' Gancarczyk zgrywa z Brożkiem, ten strzela ale niecelnie. Trener Luis Felipe Scolari przygotowuje zmianę. Za zmęczonego Babela wchodzi Malouda. Skorża idzie tropem coacha Chelsea i wpuszcza Marcina Zająca za słabego dziś Łobodzińskiego.
57' Kontra Wisły. Rajd Gancarczyka. Strzał. Świetnie broni Cech... ale dobija Paweł Brożek ... GOOOOOOOOOOL!!! 1:1!!! Szał radości na trybunach! Po chwili spiker skanduje: "Paweeeeeeeeeeł!", a 20-tysięczny tłum odpowiada "Brożeek!!"
Biała Gwiazda atakuje nadal. Doping fanatyków z Reymonta ogłusza Chelsea. Wiele błędów popełniają Londyńczycy. Niecelne podania, brak pomysłu na grę!
63' Bramce Cecha znów zagraża Brożek, po świetnym podaniu Małeckiego, ale golkiper "The Blues" tym razem fantastycznie broni!
77' Trójkowa akcja Małecki - Cantoro - Brożek, strzela ten ostatni... ponad bramką!
83' Tym razem w natarciu Chelsea. Malouda pędzi lewą flanką, dośrodkowuje w pole karne... głową Anelka... POPRZECZKA! Wielkie szczęście Wisły i Sergio Asenjo!
86' Paulo Ferreira zmienia Bosingwę.
89' Kontra Białej Gwiazdy. Uderza Brożek i ... Cech kapitalnie!!
Sędzia dolicza trzy minuty!
Wisła naciera ze zdwojoną siłą! Widać, jak drużynie Skorży zależy na zwycięstwie!
Druga minuta doliczonego czasu gry...
90+2' Chyba ostatni atak gospodarzy. Brożek przechodzi Alexa... strzela.. Cech wybija przed siebie.. Brożek dobija... GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2:1!!!!!!!!! Niebywała radość przy Reymonta! Szok! Scolari załamany! Skorża wybiega pogratulować swoim piłkarzom! Takiej euforii w Krakowie nie było już dawno! Coś niebywałego! Brożek na ustach całej Europy!
I koniec meczu! Wisła sensacyjnie wygrywa z Chelsea Londyn 2:1! Paweł Brożek bohaterem Krakowa!

W innym meczu tej grupy Juventus wygrał z Atletico Madryt 2:0.
Drugi polski klub w Lidze Mistrzów - Polonia Warszawa poległ w konfrontacji z Manchesterem United 0:3.

Zdjęcia:

Wisła Kraków - Chelsea Londyn 2:1 (0:1)
5' Anelka (0:1)
57' Paweł Brożek (1:1)
90+2' Paweł Brożek (2:1)

Grupa A (POLONIA WARSZAWA):

Grupa B:

Grupa C (WISŁA KRAKÓW):

Grupa D:

Windziak
Poźnym wieczorem lub jutro kolejne relacje wink.gif
Miłego czytania i komentowania smile.gif
damiank9
no no ładnie Chelsea rozbiłes smile.gif powodzenie w grupie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.