Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Career by Windziak® - EURO 2012 Poland & Ukraine
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Blogi i kariery
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Windziak
Dzięki za pochlebne słowa wink.gif Prawdopodobnie jutro kolejne newsy wink.gif Może nawet relacja z dwóch meczów wink.gif Się zobaczy biggrin.gif
Windziak
NUMER 28 !

MEKSYK - ARGENTYNA

ZDJĘCIA:

Stuart17
Fajnie jak zawsze
tongue.gif
Windziak
Heh, śmiesznie wyszło, bo się okazało, że przekroczyłem limit na fotosiku biggrin.gif zdjęcia uzupełnię jak tylko założę nowe konto tongue.gif wink.gif Jutro kolejne newsy wink.gif dwa ćwierćfinały wink.gif Polska - Brazylia i Irlandia - Portugalia wink.gif Zapraszam do czytania i komentowania
Windziak
ODEJŚCIE BEENHAKKERA PRZESĄDZONE! KTO GO ZASTĄPI?!

Podczas konferencji prasowej przed meczem z Brazylią, Leo Beenhakker powiedział, iż po Mistrzostwach Świata kończy trenerską karierę. "Mam już swoje lata. Występ polskiej kadry pod moją wodzą na Mundialu jest ukoronowaniem mojej kariery. Były chwile gorsze i lepsze, jednak bez względu na to, co tutaj się jeszcze wydarzy, mogę powiedzieć, że mój pobyt w Polsce nie poszedł na darmo. Jestem zadowolony z tego, co tutaj zrobiłem."

Trener nie chciał odpowiedzieć na pytanie, czy wie kto mógłby zostać jego następcą. "To już nie mój problem. Nie mnie to w głowie. Ja swoje zrobiłem. Zostawiam kadrę w dobrym stanie. Macie za 2 lata Mistrzostwa Europy na swojej ziemi. Nie zaprzepaśćcie tego. Macie niepowtarzalną szansę zrobienia czegoś wielkiego. Kontynuowania tego, co mnie udało się zacząć."

Wg fachowców, kandydatów jest co najmniej kilku. Jacek Gmoch uważa, że na miejsce Leo Beenhakkera należy powołać kogoś młodego, z wielkimi ambicjami. "Moim zdaniem nowym szkoleniowcem polskiej kadry powinien zostać Maciej Skorża albo Ryszard Tarasiewicz. Obaj Panowie są facetami z klasą, znającymi się na rzeczy, wiedzą, co trzeba zrobić żeby osiągnąć sukces. To, że Tarasiewiczowi nie powiodło się w Śląsku w ostatnim sezonie nie znaczy, że jest złym trenerem. Tam ewidentnie był konflikt, którego nie potrafił załagodzić. Atmosferę psuło kilku zawodników. Skorża z kolei na każdym kroku udowadnia, że jest fachowcem w każdym calu. Po raz 3. z rzędu, pod jego wodzą, Wisła została Mistrzem Polski. Z powodzeniem prowadził ekipę w europejskich pucharach. Jeśli tylko byłby w stanie połączyć te dwie praca na raz, to dlaczego nie spróbować dać mu szansy?"

Nieco innego zdania jest Jerzy Engel. "Sądzę, że najlepszym kandydatem obecnie w Polsce jest Henryk Kasperczak. Temu człowiekowi należy się w końcu ta posada. Zrobił wiele w polskiej piłce, a także zagranicą. Kadrze nadal trzeba człowieka z doświadczeniem i wielką charyzmą. Jestem ciekaw, jak dałby sobie radę w reprezentacji. Będę obstawał za jego kandydaturą, bo przecież tak naprawdę z Górnika Zabrze może odejść w każdej chwili. Tak bynajmniej zapisane ma w swoim kontrakcie."

Wg mnie z kolei kandydatów jest wielu.
Pierwszym i głównym jest na pewno Henryk Kasperczak. Człowiek, który wyciągał polską piłkę klubową z marazmu. Teraz buduje z powodzeniem nową potęgę Górnika Zabrze. Zawsze chciał pracować jako szkoleniowiec reprezentacji, ale nigdy tej szansy nie dostawał. Chyba najwyższy czas.

Drugim faktycznie liczącym się człowiekiem, którzy godnie może zastąpić Beenhakkera jest na pewno Maciej Skorża. Jego sukcesy z Wisłą, wzorowanie się na najlepszych i wrodzona skromność mówią same za siebie.

W konkursie na trenera kadry może namieszać też pewien człowiek spoza granic naszego kraju, któremu nie dano szansy w Rumunii... Mianowicie jest nim Dan Petrescu, który głośno mówi o chęci powrotu na polską ziemię. Bez wątpienia jest to osoba kompetentna, która wie, czego chce osiągnąć. Jego praca w Unirei Urziceni przynosiła efekty, a teraz mógłby na pewno z powodzeniem trenować polską kadrę.

Ciekawą alternatywę za Beenhakkera może stanowić także Rafał Ulatowski, który od dłuższego czasu pracował u jego boku. Jest także człowiekiem młodym i ambitnym, a tego chyba najbardziej oczekujemy od nowego szkoleniowca.

A jakie jest wasze zdanie? wink.gif
Kto za Leo?
Kasperczak, Skorża, Petrescu, Tarasiewicz, Ulatowski, a może Stefan Majewski? tongue.gif Zapraszam do komentowania wink.gif
Windziak
NUMER 29 !

BRAZYLIA - POLSKA

ZDJĘCIA:

Komentujcie wink.gif

Ps. Wiem, że po meczu Polski z Irlandią Płn. takie jaja wydają się być niemożliwe tongue.gif no ale cóż.. wink.gif Pzdr!
Windziak
NUMER 30 !

PORTUGALIA - IRLANDIA

ZDJĘCIA:

Windziak
NUMER 31 !

NIEMCY - HOLANDIA

ZDJĘCIA:

Zapraszam do komentowania wink.gif
Pozostały nam już tylko 4 relacje z meczów MŚ! smile.gif
Zdjęcia i być może relacja z pierwszego półfinału pojawią się później... smile.gif
Windziak
POLSKA JEDNAK NIE ZORGANIZUJE EURO 2012 Z UKRAINĄ! NOWYM WSPÓŁGOSPODARZEM ZOSTAJĄ NIEMCY!

UEFA podjęła dzisiaj decyzję o odebraniu Ukraińcom możliwości współorganizacji Mistrzostw Europy w 2012 roku. Powodem jest fatalny stan przygotowań tego kraju do imprezy. Przygotowany w pełni jest jeden stadion, drugi jest na wykończeniu, pozostałe dwa to wciąż fikcja. Dodatkowo bardzo słabe zaplecze treningowe, jeszcze gorsza infrastruktura komunikacyjna, zła sytuacja jeśli chodzi o bazę noclegową. To wszystko przelało czarę goryczy. UEFA zadecydowała, że 4 miasta w Polsce i 4 miasta w Niemczech będą gościły piłkarzy podczas EURO 2012. Z miast polskich wybrano ostatecznie Kraków, Chorzów, Poznań i Warszawę. Jeśli chodzi o Niemcy - Mistrzostwa odbędą się na stadionach w Berlinie, Monachium, Hamburgu i Stuttgarcie.

Wobec zaistniałych faktów pewny jest zatem udział w finałowym turnieju drużyny polskiej i niemieckiej. Losowanie grup eliminacyjnych już niedługo.

---

Jutro kolejne newsy wink.gif
Zdjęcia zaległe dodane wink.gif
Miłego czytania i komentowania smile.gif
lukasz44
Wszystko super ... Utrzymaj formę a będzie na 5 z + , świetne relacje ,ciekawe mecze, przejrzysta gaetka , dobre screeny, fajne pomysły, wszystko bardzo mi się podoba, czekamy na dalsze relacje . . . ;-D

p.s- Miejmy nadzieję że jutro polska wygra choć takim wynikiem jak u ciebie z Brazylią . ;-D

Se Ya
Windziak
GRUPY ELIMINACYJNE DO MISTRZOSTW EUROPY ROZLOSOWANE!

W Warszawie odbyło się losowanie grup eliminacji do EURO 2012.

GRUPA 1: Czechy, Belgia, Irlandia, Serbia, Czarnogóra, Luksemburg, Malta
GRUPA 2: Holandia, Chorwacja, Słowenia, Szwajcaria, Ukraina, Islandia, Cypr
GRUPA 3: Francja, Finlandia, Irlandia Płn. , Szwecja, Izrael, Mołdawia, Liechtenstein
GRUPA 4: Włochy, Dania, Rumunia, Turcja, Walia, Litwa, San Marino
GRUPA 5: Anglia, Grecja, Łotwa, Rosja, Macedonia, Albania, Wyspy Owcze
GRUPA 6: Portugalia, Austria, Norwegia, Słowacja, Bośnia i Hercegowina, Azerbejdżan, Andora
GRUPA 7: Hiszpania, Bułgaria, Węgry, Szkocja, Estonia, Białoruś, Armenia

Z każdej z grup awans uzyskają po dwie drużyny. Najciekawsza wydaje się zapowiadać rywalizacja w grupie 4 i 6, gdzie zespoły są chyba na najrówniejszym poziomie.

Mecze rozgrywane będą w terminach:
4.09.2010, 8.09.2010, 9.10.2010, 13.10.2010, 13.11.2010, 17.11.2010
26.03.2011, 30.03.2011, 27.04.2011, 11.06.2011, 3.09.2011, 7.09.2011, 15.10.2011, 19.10.2011

Prawdopodobnie polska reprezentacja w takich dniach będzie grać mecze towarzyskie, przygotowujące ją do udziału w EURO 2012.
Windziak
KTO ZAGRA W WIELKIM FINALE MŚ? ZAPOWIEDŹ PÓŁFINAŁÓW.

Przed nami ostatnia faza Mistrzostw Świata w Egipcie i Turcji. Do rozegrania pozostały zaledwie cztery mecze: dwa półfinały, o 3 miejsce i najważniejszy, czyli wielki finał. W walce o mistrzowski tytuł pozostały cztery reprezentacje: Argentyny, Niemiec, Polski i Irlandii. O ile pierwsze dwie zaskoczeniem nie są, o tyle udział w walce o medale drużyn z Polski i Irlandii jest wielką niespodzianką. Faworytami w kwestii awansu do finału są Argentyńczycy i Niemcy. Fachowcy przestrzegają jednak zarówno jednych jak i drugich przed zgubną pewnością siebie.

Prezydent UEFA, Michel Platini uważa, że w finale nie zagra któryś z faworytów. "Wydaje mi się, że Niemcy albo Argentyna odpadnie w półfinale. Nie jestem w stanie stwierdzić, która z tych ekip przegra bój o finał, ale czuje po kościach, że Polaków i Irlandczyków stać na sensację. Większe szanse daję chyba jednak Polakom, którzy na tych Mistrzostwach rywalizowali już z Holandią, Brazylią i Hiszpanią, a przegrali zaledwie jeden z tych meczów, na dodatek na inaugurację z "Pomarańczowymi", których już tutaj z nami nie ma... Przed Maradoną naprawdę ciężki kawałek chleba..."

Peter Schmeichel, były bramkarz reprezentacji Danii stwierdził z kolei, iż jest przekonany, że parę finałową utworzą Niemcy i Argentyna. "To są zbyt poważne drużyny, żeby móc odpaść na tym etapie. Polska spłatała dwie wielkie niespodzianki, ale tak naprawdę Hiszpania w 1/8 finału zaprezentowała się bardzo słabo, zaś Brazylia była potwornie nieskuteczna. Irlandczycy z kolei mieli łatwą drogę do półfinału. W grupie rywalizowali z przeciętniakami, w 1/8 finału mieli słabych Greków, a w 1/4 finału równie słabą Portugalię. Prawdę mówiąc, drużyna, która po prostu byłaby dobrze przygotowana do turnieju, a taką faktycznie jest Irlandia, nie powinna byłaby mieć problemów z przedostaniem się przez tak przeciętnych rywali do tak dalekiego etapu. Nie wróżę jednak ani Polakom, ani tym bardziej Irlandczykom gry w finale. Stoczą zapewne ciekawy bój o brązowy medal, co dla obydwu drużyn jest już wielkim sukcesem."

Zupełnie innego zdania jest natomiast Zinedine Zidane, mistrz świata z 1998 roku. "Uważam, że może dojść do ogromnych niespodzianek w nadchodzących półfinałach. To, jak prezentują się Polacy i Irlandczycy jest czymś fantastycznym. Grają naprawdę rewelacyjnie i życzyłbym sobie właśnie takiego finału. Bez wątpienia te Mistrzostwa przeszłyby do historii jako najdziwniejsze w ogólnoświatowej piłce. Byłby to dowód na to, jak słabi byli na tych Mistrzostwach faworyci, w tym także moi rodacy. Trzeba z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że w 1/8 mógł być prawdziwy pogrom faworytów. Bliscy odpadnięcia byli Holendrzy, pod górkę szło Brazylii. Odpadli Francuzi, Hiszpanie i Anglicy (choć w tym przypadku pewnym było, że jeden z pretendentów do tytułu: Anglia lub Argentyna, musi odpaść). W 1/4 ciężko znów grało się Argentynie, odpadła Brazylia, no i Holandia przegrała z Niemcami. Warto też dodać, że na Mundialu nie ma w ogóle Włochów - Mistrzów Świata sprzed 4 lat! Dziwne te Mistrzostwa... <śmiech>"

DROGA PÓŁFINALISTÓW DO FAZY MEDALOWEJ:

ARGENTYNA:
Ghana - 2:1
1/8 finału, Anglia - 3:0
1/4 finału, Meksyk - 2:1

POLSKA:
Paragwaj - 1:1
1/8 finału, Hiszpania - 2:1
1/4 finału, Brazylia - 2:1

NIEMCY:
Kamerun - 1:0
1/8 finału, Turcja - 5:1
1/4 finału, Holandia - 2:1

IRLANDIA:

Czechy - 1:2
1/8 finału, Grecja - 6:2
1/4 finału, Portugalia - 2:0

Kto więc zagra w finale, a kto będzie się musiał zadowolić meczem o brąz? O tym wszystkim już jutro! Zapraszam do czytania relacji wink.gif
Windziak
NUMER 32 !

ARGENTYNA - POLSKA

ZDJĘCIA:

Windziak
NUMER 33 !

NIEMCY - IRLANDIA

ZDJĘCIA:

Komentarze mile widziane wink.gif Typujcie kto mistrzem i kto brąz wink.gif Jutro jakaś relacja z konferencji prasowej, a we wtorek mecz o 3. i finał wink.gif pzdr!
jaro9
Irlandia sobie nieźle poczyna biggrin.gif Fajny mecz o 3 Polska-Niemcy hehe smile.gif
Windziak
PRZEDMECZOWA KONFERENCJA PRASOWA W SZTABIE POLAKÓW. "NIE ODPUŚCIMY!"

Na kilkanaście godzin przed meczem o brązowy medal Mistrzostw Świata, polski sztab szkoleniowy z Leo Beenhakkerem na czele zwołał konferencję prasową. Uczestniczyli w niej także Marcin Wasilewski, Sławomir Peszko oraz Rafał Boguski.

"Nie wyobrażam sobie sytuacji, że moglibyśmy odpuścić naszym rywalom walkę o medal. Zależy nam na tym niesamowicie. Jest to szansa na powtórzenie sukcesu sprzed wielu lat, kiedy to Grzegorz Lato czy Zbigniew Boniek prowadzili polską reprezentację do 3.miejsca Mistrzostw Świata." - powiedział Sławomir Peszko, który prawdopodobnie zagra od początku meczu o brąz.

"Będzie niezwykle ciężko. Niemcy grali na tym turnieju naprawdę wspaniale i nie sądzę, żeby mieli się w jakikolwiek sposób oszczędzać. Prawdą jest, że dla nas udział na tym etapie Mundialu to już ogromny sukces, jednak chyba nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, żeby zrobić jeszcze jeden kroczek i sprawić wielką sensację. Apelujemy do kibiców, aby nas wspierali nawet, gdyby nam nie szło, nawet gdybyśmy byli osłabieni. Cokolwiek by się nie działo - bądźcie z nami!" - prosił Marcin Wasilewski.

Rafał Boguski z kolei studzi głowy polskim dziennikarzom. "Zrobiliśmy coś, czego od blisko 30 lat się w polskiej piłce oczekuje - awansowaliśmy do strefy medalowej. Gramy wielki turniej, są to wspaniałe chwile, w końcu wspaniałe dla polskiego futbolu. Pokonaliśmy już Hiszpanów i Brazylijczyków. Byliśmy bliscy wygranej z Argentyną. Powalczymy o medal, ale nie oczekujcie, że na pewno go zdobędziemy. Celem dla Polski jest sukces na EURO 2012. To jest takie wielkie przetarcie. My sami się nie spodziewaliśmy, że tak daleko awansujemy. Nie miejcie do nas pretensji, jeżeli nie damy rady Niemcom!"

Na pytanie dziennikarza TVP, Jacka Kurowskiego o to, czy Polacy nie wierzyli w siebie przed meczami z Brazylią i Hiszpanią, Rafał Boguski zareagował śmiechem. Nie znany od tej strony Wiślak dość ostro skrytykował polskie media. "To nie jest tak, że my nie wierzyliśmy w awans. Zdawaliśmy sobie sprawę, jak ciężkie czeka nas zadanie. Gramy teraz czwarty mecz pod rząd z naprawdę mocnym rywalem, ze światową czołówką. Czy Wy - dziennikarze, zawsze musicie szukać dziury w całym? Czy nie sądzicie, że przesadzacie? Zrobiliśmy wielką rzecz i bez względu na to, co stanie się dziś wieczorem, nic tego nie zmieni. Nikt na nas nie stawiał przed turniejem. Mówiliście, że znowu jest konflikt, że "starzy" rządzą itp. Nigdy nam nie pomagacie! Podobnie było w Irlandii. Tam też nikt nie wierzył, ale gdy wyszli z grupy i rozbili Greków, całkowitej zmianie uległa tamtejsza mentalność. I co? I jutro zagrają o złoto z Argentyną i stali się niemal z dnia na dzień bohaterami narodowymi! I nikt mi nie powie, że nie są w stanie tego meczu wygrać, bo są w stanie! Pokazali to już Niemcom. Pokazali, że mogą wygrać z każdym. Podobnie jak i my."

Leo Beenhakker z kolei nie chciał powiedzieć, kto wyjdzie w pierwszym składzie. "Jedyne, co mogę powiedzieć, to to, że nie zagrają na pewno Kowalczyk i Bandrowski. W poprzednim meczu dostali bowiem czerwone kartki. Obsadę zostawiam sobie. Skład podam w odpowiednim czasie."

Na pytanie, czy Beenhakker wie już, kto będzie jego następcą, szkoleniowiec odpowiedział: "A co to ma do rzeczy? Dziś jest mój pożegnalny mecz i skupmy się na tym. Nie interesuje mnie to, kto mnie zastąpi. Ja swoje stanowisko wyraziłem już kilka dni temu. Nie spieprzcie tego, co zbudowałem wraz z tymi chłopakami, bo za 2 lata macie Mistrzostwa Europy, na których musicie zajść daleko!"

Relacja z meczu Polska - Niemcy już jutro. Zapraszam do czytania i komentowania. smile.gif

Ps. Co do Irlandii - no śmiało sobie poczyna, ale cóż mam zrobić, jak tak dobrze mi się nią gra tongue.gif Poza tym, co jest niezwykłe, niemalże każdy zawodnik ma formę wysoką, bądź bardzo wysoką... tongue.gif
Windziak
WIADOMO (chyba), KTO ZASTĄPI BEENHAKKERA!

Od kilku dobrych dni trwa burza medialna w kwestii obsady ławki trenerskiej polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Schedę po Leo Beenhakkerze najprawdopodobniej obejmie nie jeden, a dwóch trenerów! Coraz głośniej mówi się o tym, że od września 2010 roku zgrany duet utworzą Dan Petrescu i Maciej Skorża! Jest to o tyle dziwna sytuacja, że obydwaj panowie mają angaże w swoich klubach (Petrescu w Unirei Urziceni, a Skorża w Wiśle Kraków) i nie zapowiada się, aby któryś z nich dotychczasową pracę miał porzucić. Jedynym kontrkandydatem dla młodego duetu wydaje się być Henryk Kasperczak.

Skorża póki co dementuje te spekulacje. "Ja trenerem kadry? laugh.gif Nic mi o tym nie wiadomo. Nikt ze Związku mnie w tej kwestii nie pytał, nie informował. Jeśli faktycznie dostanę taką propozycję to... zastanowię się." Wydaje się jednak, że trener Białej Gwiazdy tak naprawdę coś wie na ten temat, ale usiłuje to przykryć dobrym słowem.

Dan Petrescu z kolei nie potwierdza, ale też nie zaprzecza. "Bardzo chętnie objąłbym tę posadę, tylko, że nie wiem, czy byłbym w stanie pracować w klubie i Reprezentacji. Już kiedyś zapowiadałem, że któregoś dnia wrócę do Polski. Czy tak się stanie? Myślę, że za kilka dni dowiemy się więcej..."

Obaj kandydaci zostali też zapytani, co sądzą o współpracy ze sobą. Maciej Skorża wyraził zainteresowanie. "Z Danem sporo nas łączy. laugh.gif Jeszcze niedawno prowadził on Wisłę Kraków w roli trenera. Jest to ambitny młody trener, któremu podobnie jak ja zależy na sukcesach i solidnej pracy. Sądzę, że na pewno jakoś byśmy się dogadali."

Dan Petrescu również nie widzi szczególnych przeciwwskazań. "Skorża to bardzo dobry trener. Prowadzi Wisłę w bardzo dobry sposób. Ma spore zaufanie wśród kibiców w Krakowie. To mogłaby być ciekawa współpraca."

Panowie więc bardzo siebie nawzajem szanują, a co na to Henryk Kasperczak, kolejny, który prowadził w przeszłości Wisłę?
"Podchodzę do tego tematu spokojnie. Póki co mam pracę. W kontrakcie z Górnikiem jest też taki jeden zapis mówiący o moim ewentualnym przejęciu reprezentacji. Jeśli dostanę ofertę od PZPN, bez wahania przyjmę ją. Na razie nie było takiej rozmowy." - mówi popularny 'Henry'.

Grzegorz Lato, Prezes PZPN, również nie chciał wypowiadać się z kim tak naprawdę prowadzone są rozmowy. "Nowy trener będzie znany kilka dni po Mistrzostwach Świata. Na razie pewnym jest, że nie będzie nim Leo Beenhakker. W grę wchodzi kilka opcji, ale proszę o cierpliwość."

&

VS.

Ze względu na chroniczny brak czasu, relacja z finałowych meczów MŚ na 100% pojawi się jutro bądź we czwartek wink.gif
Windziak
NUMER 34 !

o III miejsce

POLSKA - NIEMCY

ZDJĘCIA:

Windziak
NUMER 35. ! - OSTATNI

WIELKI FINAŁ:

ARGENTYNA - IRLANDIA

ZDJĘCIA:

STRZELCY:

ASYSTY:

DRABINKA:

Windziak
Zdjęcia dodane wink.gif Mistrzostwa Świata zakończone! smile.gif Już niedługo garść nowych newsów spod Wawelu wink.gif

Ps. Liczę teraz na naprawdę dużą liczbę komentarzy, takich podsumowujących MŚ wink.gif
eduardo_9
Uważam, że Twoja kariera pod każdym względem jest doskonała smile.gif Majstersztyk
Powodzenia z Wisełką
Windziak
ZMIANY KADROWE W BIAŁEJ GWIEŹDZIE!

Od dłuższego czasu mówiło się o odejściu Marka Zieńczuka, Marcina Juszczyka czy Wojciecha Łobodzińskiego. W letnim okienku transferowym doszło do kilku znaczących zmian w kadrze drużyny Mistrza Polski.

Odeszło, uwaga... aż 10 zawodników! W ich miejsce kupiono sześciu nowych - wszyscy to obcokrajowcy.

Ogromną sensacją jeśli chodzi o tych, którzy nie zagrają w Wiśle Kraków w nadchodzącym sezonie jest na pewno Artur Wichniarek. Biała Gwiazda dobiła targu z Celtikiem Glasgow i za niewielką dopłatą sprowadziła Shauna Maloney'a, a w zamian oddała klubowi ze Szkocji właśnie Artura.

Kolejnym zawodnikiem, z którym nie przedłużono umowy był Marcin Zając. Trener Skorża chciał odmłodzenia składu i do tego dążył, a jak wiadomo Marcin to piłkarz w dość poważnym jak na sportowca wieku.

Również Marek Zieńczuk został sprzedany. Wychowanek Lechii Gdańsk dostał kuszącą ofertę od CSKA Moskwa, więc Wisła postanowiła chyba w ostatniej chwili pozbyć się tego piłkarza. "Zieniu" kosztował Rosjan 1 mln Euro.

Niezłe pieniądze, bo aż 600 tys. Euro drużyna z Krakowa zainkasowała za sprzedaż Ilie Cebanu. Młodego golkipera rodem z Mołdawii sprowadzić postanowił Olympiakos Pireus.

Aż dwóch piłkarzy Wisły odeszło do Śląska Wrocław. Są nimi Konrad Gołoś i Krzysztof Mączyński. Mówi się o kwocie blisko 1,2 mln Euro za obydwu tych zawodników.

Skład Górnika Łęczna za nieduże pieniądze zasilił Marcin Juszczyk. Wisła postanowiła oddać tego zawodnika ze względu na zbyt dużą konkurencję w drużynie na tej pozycji.

Blisko 1,2 mln Euro drużyna z Krakowa zainkasowała za Claudio Maldonado. Piłkarz ten był silnym ogniwem krakowskiego teamu, jednak sprzeczność interesów w kwestii wynagrodzenia na nowy sezon skłoniła włodarzy Mistrza Polski od sprzedania tego piłkarza. Kupił go Espanyol Barcelona.

Ostatnimi zawodnikami, którzy odeszli z Wisły są Piotrek Brożek i Wojtek Łobodziński. Ten pierwszy przeniósł się do PSV Eindhoven za około 700 tys. Euro, drugi zaś dołączył do Kuby Błaszczykowskiego do Borussii Dortmund za blisko 750 tys. Euro.

Jeśli chodzi o nowe nabytki Białej Gwiazdy to obok Maloney'a, taką nową gwiazdą środka pola wydaje się być Szwajcar Tranquillo Barnetta, za którego Wisła zapłaciła aż 2,5 mln Euro.

Wisłę zasilili także trzej obrońcy: Navarro, Pellerano oraz Kadlec. Łączna kwota jaką musiała wydać Wisła na tych graczy przekracza 3,5 mln Euro.

Nowym piłkarzem Wisły został także Kuzmanović, którego krakowska drużyna pozyskała na zasadzie wolnego transferu.
Lopez10
Ciekawie ciekawie... Się zapowiada...
Mundial też bardzo ciekawy był...
Szkoda, że Polska przegrała z Niemcami ...
Pozdrawiam...
Windziak
JUŻ WIADOME!

PZPN podjął decyzję o namaszczeniu Macieja Skorży i Dana Petrescu na stanowisko selekcjonerów polskiej reprezentacji! Obaj panowie będą przygotowywali naszą kadrę do EURO 2012. Na razie nie wiadomo, czy trener Skorża zrezygnuje z pracy w krakowskiej Wiśle, jednak władze Mistrza Polski nie dopuszczają do głowy takiej myśli.

"Będą za kilka dni rozmowy z panem Skorżą. Oczywiście rozumiemy fakt, że przyjął on posadę trenera reprezentacji, jednak będziemy chcieli, aby nadal współpracował także z Białą Gwiazdą. Nie ma póki co tematu jego odejścia." - powiedział Jacek Bednarz na specjalnej konferencji prasowej zwołanej przez zarząd krakowskiego klubu.

Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej - Grzegorz Lato
Windziak
SKORŻA ZOSTAJE W WIŚLE KRAKÓW!

Kibice Mistrzów Polski odetchnęli z ulgą: trener Maciej Skorża nadal będzie prowadził krakowską Wisłę! Taką właśnie decyzję podjął szkoleniowiec Białej Gwiazdy po konsultacji z dyrektorem sportowym, Jackiem Bednarzem oraz prezesem PZPN, Grzegorzem Lato.

"Nie widzę przeszkód, żebym musiał rozstawać się z moim klubem. Mam tu jeszcze coś do udowodnienia. Awans do 1/4 finału Ligi Mistrzów mnie nie usatysfakcjonował. Chcę, o ile to będzie możliwe osiągnąć jeszcze więcej. Mamy silny skład, który może powalczyć z najlepszymi. A jeśli chodzi o kadrę, obowiązki zostaną tak podzielone, że znajdę czas i na pracę z reprezentacją i tu w Krakowie." - stwierdził trener Wisły.

"Nie mam zamiaru robić żadnych utrudnień trenerowi Skorży. Jeśli czuje się on na siłach prowadzić i Wisłę i reprezentację to proszę bardzo. Mamy pełne zaufanie do tego człowieka!" - skomentował decyzję Macieja Skorży prezes PZPN, Grzegorz Lato.

Już jutro pierwsze newsy odnośnie nowego sezonu! wink.gif
1.kolejka: WISŁA KRAKÓW - LEGIA WARSZAWA smile.gif
Windziak
Bardzo mi przykro, ale prawdopodobnie do 8 maja muszę zawiesić działalność... Ostatnia prosta przed maturą - więc proszę o cierpliwość wink.gif Tematu prosze nie zamykać, po maturze jazda z nowym sezonem i tak jak to było obiecane - Wisła:Legia już w 1.kolejce smile.gif (a w drugiej: Lech - Wisła tongue.gif )
Windziak
Już niedługo, już za kilkadziesiąt godzin Windziak wraca ze swoją Ekstraklasą! biggrin.gif
Na rozkładzie sezon 2010/2011, a w roli głównej Wisła Kraków wink.gif
Najgroźniejsi rywale: Legia, Lech, Cracovia, a może Jagiellonia Białystok?
Gwarantuję, że nadchodzące relacje obfitować będą w wielkie emocje, a najbliższy 'rok' może okazać się jednym z najciekawszych w historii klubu biggrin.gif
Zachęcam do śledzenia w najbliższym czasie odpowiedniego tematu! wink.gif
wanted92
No nareszcie biggrin.gif , czekam z niecierpliwością i życzę powodzenia.

pozdrawiam
1908TylkoTwój1922
Wreszcie Windziak wraca tongue.gif . Życzę wytrwałości w pracy smile.gif .

p.s Zapraszam do mnie smile.gif . Pozdro.
lukasz44
CYTAT(Windziak @ May 12 2009, 20:21) *
Zachęcam do śledzenia w najbliższym czasie odpowiedniego tematu! wink.gif

biggrin.gif dobrze powiedziane . . . Ja osobiście czekam już na mecz Wisełki z Legią tongue.gif tongue.gif , bardzo fajnie że wracasz , pozdrooo cool.gif

p.s- zapraszam również do mnie . . . happy.gif
Windziak
HIT KOLEJKI NIE ROZCZAROWAŁ!

VS.

Niezwykle interesujące spotkanie ujrzeli widzowie zasiadający na Stadionie Miejskim im. Henryka Reymana. Broniąca mistrzowskiego tytułu Wisła Kraków podejmowała warszawską Legię. Mecz ten ze względu na kibicowskie podteksty określany był mianem "meczu podwyższonego ryzyka". Jak się okazało, zupełnie niesłusznie. Fani obydwu ekip (tak przez siebie znienawidzeni) stworzyli fantastyczne widowisko na trybunach, prezentując kapitalne oprawy i doping przez ponad 90 minut.

W piątej minucie gry pierwszą dogodną okazję mieli goście. Z rzutu wolnego uderzał Roger Guerreiro ale na szczęście dla Białej Gwiazdy piłka powędrowała wysoko ponad bramką.

Jedną z lepszych groźnych akcji wiślacy przeprowadzili dopiero w 28.minucie. Boguski szybkim podaniem uwolnił Pawła Brożka, ten wpadł w pole karne, ale silny płaski strzał wybronił Jan Mucha.

Kolejny zmasowany atak Wisły przyniósł już bramkę. Barnetta prowadzi piłkę, zagrywa do Boguskiego. Ten do Pawła Brożka. Brożek ma sporo wolnego miejsca. Decyduje się na strzał... Potężna bomba! GOOOOOOL!!! Mimo usilnej próby obrony tego uderzenia Mucha był całkowicie bezradny! Od 36.minuty Wisła prowadzi 1:0!

Mija kilka minut i Legia chce wyrównać. Wyrównać jeszcze przed przerwą. I niestety... Udaje się. W 43.minucie młodziutki Wilkins ucieka weteranowi ekstraklasowych boisk, Cleberowi i silnym strzałem pokonuje Mariusza Pawełka. 1:1! Pierwsza połowa kończy się jednobramkowym remisem.

Druga część spotkania, w przeciwieństwie do swej poprzedniczki, jest całkowitą dominacją Wisły Kraków. Maciej Skorża najwyraźniej miał dość sporo zastrzeżeń do swoich podopiecznych i w drugiej odsłonie meczu wszelkie błędy wyeliminował.

Wisła rzuciła się na rywala jak zgłodniały pies na mięso już od pierwszego gwizdka. W 54.minucie kapitalną okazję zmarnował Boguski. Uciekł Dicksonowi Choto, wyszedł na pozycję sam na sam, a na koniec niemiłosiernie spudłował!

Kwadrans później swoich sił spróbował Janusz Gancarczyk. Ale i on nie trafił czysto w piłkę i ta powędrowała obok bramki Legii.

Cały czas trwa napór pod polem karnym legionistów. Aż wreszcie nadchodzi 79.minuta. Kapitalnie drybluje Boguski, wchodzi w pole karne, zagrywa do Barnetty... strzał... GOOOOOOOOOOOL!!! 2:1 dla Wisły! Wielka radość na trybunach! Zaczyna się świętowanie zwycięstwa!

Końcówka nadal pod dyktando Wisły. Piłkarze Macieja Skorży dążą do pogrążenia rywala z Warszawy. W 86' lewą stroną pędzi Paweł Brożek. Wbiega w 'szesnastkę', ale jego strzał broni Mucha!

Doliczony czas gry. Boguski przejmuje piłkę w środkowej strefie boiska. Legionistów jak na lekarstwo pod własnym polem karnym, toteż z bramki wybiega Mucha... Boguski lobuje... i... minimalnie obok słupka! Ogromne szczęście Legii w samej końcówce. Nie zmienia to jednak faktu, że Wisła odnosi cenne zwycięstwo w 1.kolejce! Po końcowym gwizdku dało się słyszeć niezwykle głośne "Ległaaaa, legła Warszawa!"

ZDJĘCIA:

WISŁA KRAKÓW - LEGIA WARSZAWA 2:1 (1:1)
36' Paweł Brożek (1:0)
43' Wilkins (1:1)
79' Barnetta (2:1)

POZOSTAŁE WYNIKI:

TABELA PO 1.KOLEJCE:

Zdjęcia odrobinkę później wink.gif
Kolejna relacja: Lech Poznań - Wisła Kraków (2.kolejka).
czubinho
zdecydowanie najlepszy blog na forum. Swietnie sie czyta
pzdr wink.gif
Windziak
WISŁA W KOLORZE 'RED'...

VS.

O dużym niedosycie można mówić po obejrzeniu batalii pomiędzy Lechem Poznań i Wisłą Kraków. O ile znów można docenić kulturę na stadionie, o tyle zawodnicy obydwu ekip nie pokazali się z najlepszej strony. Pomimo kilku fantastycznych, bramkowych okazji, na Bułgarskiej kibice nie doczekali się ani jednego gola... Najdogodniejszą z nich miał w 13.minucie Kavanagh...

Mecz przebiegał w atmosferze walki. Zawodnicy Wisły nie forsowali tempa czekając na wymarzony moment do kontry. Lechici prowadzili grę, lecz nie potrafili przez kilkanaście minut rozmontować dobrze grającej defensywy Białej Gwiazdy. Aż do 13.minuty, kiedy to spod opieki obrońców urwał się Robert Lewandowski.. Wbiegł w pole karne, gdzie został wycięty przez Pellerano... Sędzia Siejewicz nie miał wątpliwości - rzut karny i czerwona kartka! Do piłki podszedł Kavanagh... Silny strzał w lewy róg bramkarza... Ale kapitalnie interweniuje Mariusz Pawełek!

Po kilku minutach swoją pierwszą akcję przeprowadzili wiślacy. Dogodną okazję zmarnował jednak Paweł Brożek. Jego uderzenie wybronił Linka.

Coraz wyraźniejszą przewagę osiąga drużyna gospodarzy. Strzał Kavanagha z 29.minuty świetnie obronił Pawełek, kilka minut później zawodnicy Lecha zamknęli wiślaków w tzw. hokejowym zamku, lecz nikt nie potrafił oddać skutecznego strzału.

Dobre spotkanie w barwach Wisły rozgrywał Łukasz Garguła, ale żadnej z kilku swoich szans do zdobycia gola nie wykorzystał (dwukrotnie strzelił minimalnie obok, zaś raz obronił Linka).

W 54.minucie brzydkiego faul dopuścił się Paweł Brożek, a Zlatko Tanevski został zniesiony na noszach i nie powrócił już na murawę. Jego miejsce zajął Arboleda.

Z każdą chwilą rosła przewaga krakowskiej Wisły, jednak indolencja strzelecka 'gwiazdek' Macieja Skorży wprost porażała. Pomimo niezwykle dogodnych szans ani Maloney, ani Brożek nie potrafili pokonać dobrze dysponowanego Linki.

W 75.minucie kapitalną akcję przeprowadzili gracze Kolejorza. Stilic jednym podaniem uwolnił Roberta Lewandowskiego, a ten w pozycji sam na sam uderzył obok bramki Pawełka.

W samej końcówce czerwoną kartkę za bardzo niesympatyczny faul na Robercie Lewandowskim ujrzał Radek Sobolewski. Po końcowym gwizdku piłkarzy jednej i drugiej drużyny żegnały ... gwizdy.

ZDJĘCIA:

LECH POZNAŃ - WISŁA KRAKÓW 0:0
czerwone kartki: Pellerano (13'), Sobolewski (88') - obaj Wisła.

POZOSTAŁE WYNIKI:

TABELA PO 2.KOLEJCE:

Kolejna relacja z kolejek 3, 4 i 5. w wielkim skrócie w niedługim czasie wink.gif
Tradycyjnie zapraszam do komentowania wink.gif
Windziak
Zaległe zdjęcia dodane wink.gif
Jutro kolejna obszerna relacja z trzech kolejek w jednym newsie smile.gif
Windziak
Syzyfowe prace...

Mecze nr 3, 4 i 5 okazały się dla Wisły przeprawą przez mękę, podobnie zresztą jak batalie z Lechem i Legią. Ale tego właśnie się w Krakowie spodziewano...

Potyczka z kielecką Koroną przy Reymonta przebiegała pod dyktando Białej Gwiazdy. Szybko zdobyty gol przez Pawła Brożka (już w 2.minucie) częściowo ustawił grę. Krakowianie kontrolowali losy meczu, zaś zawodnicy Korony szukali jednej kontry dającej punkty. I właśnie w 29.minucie jedną z tych kontr zamienili na bramkę. Jej autorem był Zganiacz. Wisła przez całą drugą połowę meczu przeważała, ale nic z tego nie wynikało. Swoje okazje marnowali na przemian Brożek z Maloney'em i gdyby nie fantastyczna akcja w końcówce, to wiślacy straciliby kolejne cenne punkty. Doskonały atak prawą stroną przeprowadził Marek Gancarczyk, dograł w pole karne do Pawła Brożka, ten oddał silny, płaski strzał i piłka po nodze jednego z defensorów kielczan wpadła do bramki! Wisła odniosła drugie zwycięstwo w sezonie i na skutek punktowych strat rywali awansowała na 1.miejsce w tabeli! Kolejną sensacyjną porażkę zanotowała Legia Warszawa. Na Łazienkowskiej legioniści przegrali z Piastem Gliwice 1:2.

3.KOLEJKA:
WISŁA KRAKÓW - KORONA KIELCE 2:1 (1:1)

2' Paweł Brożek (1:0)
29' Zganiacz (1:1)
90' Paweł Brożek (2:1)

ZDJĘCIA:

POZOSTAŁE WYNIKI:

TABELA PO 3.KOLEJCE:

................................................................................

Kolejka czwarta przyniosła Wiśle pierwszą porażkę. Na drodze Mistrzów Polski stanęło Zagłębie Lubin. Mecz został zdominowany przez grę w środku pola, było dużo walki i zaledwie kilka ciekawych akcji ofensywnych, co przyniosło tylko jedną bramkę zdobytą przez lubinian w 67.minucie przez Barusso. Trzeba jasno powiedzieć, że postawa Wisły w tym spotkaniu była dość lekceważąca w stosunku do rywala. Z boiska po raz 2. w sezonie wyleciał Radek Sobolewski, w dodatku słaba gra w niemal każdej formacji. Pokazuje to, że forma krakowian do najwyższych nie należy. W wielkim dołku jest warszawska Legia. Porażka w Chorzowie z Ruchem przesuwa Legię na 13.miejsce w tabeli... Nowym liderem dzięki zwycięstwu nad Piastem została Jagiellonia. Wisła spadła na 5.miejsce i traci 2 pkt do Jagi.

4.KOLEJKA:
ZAGŁĘBIE LUBIN - WISŁA KRAKÓW 1:0 (0:0)

67' Barusso (1:0)

ZDJĘCIA:

POZOSTAŁE WYNIKI:

TABELA PO 4.KOLEJCE:

................................................................................

Mecz piąty, pomimo nadziei na łatwe zwycięstwo, przyniósł kolejne rozczarowanie. Wisła pomimo dobrej gry, nawet bardzo dobrej, zaledwie zremisowała 1:1 z drużyną GKS-u Bełchatów. Początek znów imponujący. Już w drugiej minucie Marek Gancarczyk - Paweł Brożek i 1:0. Później jednak coś pękło. Do głosu coraz częściej zaczęli dochodzić goście z Bełchatowa. Bramkowy efekt przyniosło to w 48.minucie, a strzelcem gola został Dawid Nowak po podaniu Kuklisa. Mimo usilnych prób i wielu dobrych akcji Wisła nie strzeliła zwycięskiej bramki i spadła na 6.miejsce w tabeli Ekstraklasy. Zwycięstwa odniosły Jagiellonia, Lech i wreszcie Legia, co skutkuje tym, iż liderem nadal jest zespół z Białegostoku.

5.KOLEJKA:
WISŁA KRAKÓW - GKS BEŁCHATÓW 1:1 (1:0)

2' Paweł Brożek (1:0)
48' Dawid Nowak (1:1)

ZDJĘCIA:

POZOSTAŁE WYNIKI:

TABELA:

Filippo123321
Świetnie się czyta, pozdro! tongue.gif
Windziak
WYWIAD Z BRAMKARZEM WISŁY KRAKÓW, MARIUSZEM PAWEŁKIEM!
''PIERWSZE ŚLIWKI ROBACZYWKI...''

Dz: Pierwsze mecze obecnego sezonu nie napawają szczególnym optymizmem. Forma jaką prezentujecie pozostawia wiele do życzenia. Co się zmieniło na niekorzyść w Wiśle w ostatnich tygodniach?

Mariusz Pawełek
: Oj, to bardzo dziwne pytanie... huh.gif Owszem, nie prezentujemy najlepszej dyspozycji, ale myślę, że to krótkotrwały kryzys. Atmosfera w drużynie jest bardzo dobra. Mamy mocny skład, wszystko idzie w dobrym kierunku. Spokojnie, to są pierwsze mecze. Zeszły sezon wyglądał odmiennie - zagraliśmy kapitalnie pierwszą jego część, końcówka była trudna. Myślę, że teraz będzie odwrotnie. Poza tym, rywale też tracą punkty.

Dz: Nie martwi Cię ta zażarta walka o miejsce w pierwszym składzie z Sergio?

Mariusz Pawełek: Nie, dlaczego niby miałaby mnie martwić? Przecież to chyba dobrze, że mam godnego siebie konkurenta do walki o miejsce w pierwszym składzie. Trener Skorża stawia na tego, kto w danej chwili prezentuje się lepiej na treningach. Raz jestem to ja, a raz Sergio. Wszystko jest w należytym porządku wink.gif

Dz: Jakie są nadzieje klubu w kontekście europejskich pucharów?

Mariusz Pawełek: Na razie nie będę się na ten temat wypowiadał. Poznamy grupowych rywali to powiem więcej. Tak, czy siak na pewno łatwo nie będzie. Jeśli w Lidze Mistrzów nam się nie powiedzie, to dobrze by było fajnie się zaprezentować w Pucharze UEFA.

Dz: Nie nudzi was, że już trzy razy z rzędu wywalczyliście Mistrzostwo Polski?

Mariusz Pawełek: Nie no skądże. Przecież polska liga rośnie w siłę, gra tu coraz więcej utalentowanych zawodników, z każdym rokiem jest trudniej. Nie wiem, czy uda nam się i tym razem...

Dz: Kogo się najbardziej obawiacie?

Mariusz Pawełek: Początek sezonu pokazał, że w wysokiej formie są Lech i Jagiellonia. Słabiej gra Legia, ale z nimi to nigdy nic nie wiadomo. My też nie zachwycamy. Póki co, to są takie pierwsze śliwki robaczywki, nie ma co się sugerować aż tak bardzo tymi wynikami. Za kilka tygodni będzie można powiedzieć nieco więcej.

Dz: Czy wiadomo coś o kolejnych wzmocnieniach? Albo o tym, kto odejdzie w zimowym okienku?

Mariusz Pawełek: Z tym to musi się Pan zwrócić do Pana Bednarza, Pana Cupiała albo chociaż trenera Skorży. Mnie nic o tym nie wiadomo.

Dz: Dziękuję za wywiad i życzę powodzenia w kolejnych meczach.

Mariusz Pawełek: Również dziękuję i pozdrawiam kibiców Wisły Kraków! cool.gif

--
Kolejna relacja: 6., 7. i 8. kolejka wink.gif
1908TylkoTwój1922
Bardzo interesująca kariera smile.gif . Bardzo często tu zaglądam , jestem pod dużym wrażeniem wink.gif . Życzę ci wytrwałości i powodzenia . Zapraszam do mnie . Pozdro tongue.gif .
Windziak
Co by uspokoić niektórych, co zapewne myślą, że już pozamiatane i ciągu dalszego kariery nie będzie - pracuję nad obszernym skrótem z pierwszej rundy sezonu i zapewne na początku nadchodzącego tygodnia (może nawet na Dzień Dziecka tongue.gif laugh.gif ) go wrzucę wink.gif . Proszę zatem o cierpliwość i obserwowanie tematu w najbliższych dniach! Pozdrawiam.

Windziak.
MaTi10
Fajnie że to wszystko wróciło smile.gif .
Windziak
W krótkiej przerwie między rozgrywkami ligowymi, dwie kolejki eliminacji do Mistrzostw Europy rozegrali zawodnicy z całej Europy. Można uznać, że obyło się bez większych sensacji, aczkolwiek remis Węgrów z Hiszpanami to lekka niespodzianka.

Poniżej wyniki:
Grupa A:
Irl - Cze 2 - 1,
Bel - Czg 1 - 1,
Ser - Mal 3 - 1,

Mal - Bel 0 - 2,
Cze - Ser 1 - 1,
Lux - Irl 0 - 3,

Tabela:
1. Irlandia 6
2. Serbia 4
3. Belgia 4
4. Czarnogóra 1
5. Czechy 1
6. Luksemburg 0
7. Malta 0

Grupa B:
Cyp - Cho 0 - 2,
Hol - Sui 2 - 1,
Isl - Slv 1 - 2,

Slv - Hol 0 - 3,
Cho - Ukr 2 - 2,
Sui - Cyp 2 - 1,

Tabela:
1. Holandia 6
2. Chorwacja 4
3. Szwajcaria 3
4. Słowenia 3
5. Ukraina 1
6. Islandia 0
7. Cypr 0

Grupa C:
Fra - Fin 3 - 0,
Nir - Swe 1 - 1,
Izr - Lie 2 - 0,

Nir - Fra 1 - 2,
Fin - Izr 1 - 1,
Swe - Mol 3 - 0,

Tabela:
1. Francja 6
2. Szwecja 4
3. Izrael 4
4. Irlandia Płn. 1
5. Finlandia 1
6. Liechtenstein 0
7. Mołdawia 0

Grupa D:
Wło - Dan 2 - 1,
Rum - Tur 1 - 1,
Wal - Smn 4 - 0,

Rum - Wło 1 - 2,
Dan - Wal 2 - 0,
Tur - Lit 3 - 1,

Tabela:
1. Włochy 6
2. Turcja 4
3. Walia 3
4. Dania 3
5. Rumunia 1
6. Litwa 0
7. San Marino 0

Grupa E:
Ang - Wys 6 - 0,
Mac - Łot 3 - 2,
Alb - Ros 0 - 2,

Gre - Alb 1 - 0,
Wys - Łot 0 - 2,
Ros - Mac 2 - 1,

Tabela:
1. Rosja 6
2. Anglia 3
3. Łotwa 3
4. Macedonia 3
5. Grecja 3
6. Albania 0
7. Wyspy Owcze 0

Grupa F:
Por - Aus 3 - 0,
Nor - Svk 1 - 1,
BiH - And 4 - 0,

Nor - Por 2 - 2,
Aus - BiH 2 - 2,
Svk - Aze 3 - 0,

Tabela:
1. Bośnia i Hercegowina 4
2. Portugalia 4
3. Słowacja 4
4. Norwegia 2
5. Austria 1
6. Azerbejdżan 0
7. Andora 0

Grupa G:
His - Bul 2 - 0,
Węg - Sco 1 - 1,
Est - Blr 0 - 0,

Węg - His 1 - 1,
Bul - Est 2 - 1,
Sco - Arm 2 - 0,

Tabela:
1. Hiszpania 4
1. Szkocja 4
3. Bułgaria 3
4. Węgry 2
5. Białoruś 1
6. Estonia 1
7. Armenia 0

W tym samym czasie Polska rozegrała dwa spotkania towarzyskie: jedno z Niemcami, drugie z Anglią, których relacje dziś wieczorem wink.gif
Windziak
Dobre mecze Biało-Czerwonych...

W czasie, gdy na europejskich boiskach toczyły się mecze eliminacji do EURO 2012, gospodarze turnieju: Polacy i Niemcy, postanowili rozegrać na Stadionie Śląskim w Chorzowie mecz towarzyski. Miał to być swoisty rewanż za batalię o 3.miejsce na południowoafrykańskim Mundialu, a zarazem debiut duetu trenerskiego Petrescu-Skorża.

Na 3-dniowe zgrupowanie na Śląsku, szkoleniowcy zabrali 22 obecnie chyba najlepszych piłkarzy, w skład których wchodzi kilku młodych, debiutujących graczy, m.in. Maciej Rybus, Ariel Borysiuk, czy Sebastian Boenisch. Zaraz po rywalizacji z Niemcami, polska kadra uda się do Liverpoolu, gdzie rozegra kolejny towarzyski mecz, na Goodison Park, przeciwko Anglii.

Ale do rzeczy. Mecze z Niemcami i z Anglią miały być pierwszym sygnałem którzy z powołanych zawodników zadomowią się na dłużej w nowej kadrze. Czy coś wyjaśniły? Na pewno. Na duże słowa uznania zasługują bracia Brożkowie, Arek Malarz, Arek Głowacki, jak zwykle Kuba Błaszczykowski, Mariusz Lewandowski zagrał nieźle, fajnie spisał się Irek Jeleń, czy wreszcie Rafał Boguski. Udanie zaprezentował się także Ariel Borysiuk oraz Ludovic Obraniak. Kto zawiódł? Na pewno niezbyt dobrze pokazał się Tomasz Jodłowiec, Michał Pazdan czy Rafał Murawski. Ci zawodnicy bezwzględnie zasłużyli na burę i chwilowe odsunięcie od kadry. Wielu niestety nie dostało swoich szans, lecz trenerzy obiecują, że w kolejnych spotkaniach, m.in. z Rosją i Portugalią, nieobecni na boiskach w Chorzowie i Liverpoolu, będą wypróbowani.

W konfrontacji z Niemcami byliśmy bezwzględnie ekipą gorszą. Niemcy wchodzili w nasze szeregi jak w masło. Kapitalna gra Ballacka, fajnie spisali się Klose (strzelec jedynego w meczu gola) oraz Łukasz Podolski. Do tego mocno skomasowana obrona i fantastycznie grający bramkarz - Enke, spowodowały, że Polacy nie byli w stanie wiele z siebie wykrzesać. W pewnym momencie ciężko było nam wyjść z własnej połowy, a co dopiero spróbować zaatakować. Już w 7.minucie po bombie Ballacka z rzutu wolnego piłka otarła się od poprzeczki... Malarz tylko spojrzał na to, co się dzieje... Chwilę później najlepszą w meczu akcję dla Polaków zmarnował Brożek. Uciekł defensorom niemieckim, ale dobrze przy jego strzale spisał się Enke.
Druga część meczu przebiegała pod dyktando gości. W wielu sytuacjach ratował nas Malarz, jednak w 70.minucie i on nie dał rady. Potężnym strzałem zza pola karnego popisał się Klose i piłka zatrzepotała w naszej siatce.
Bliscy wyrównania byliśmy w 90.minucie, kiedy z rzutu rożnego dośrodkowywał Peszko (zmienił Obraniaka), ale strzał głową Mariusza Lewandowskiego wybronił Enke.

Mecz z Anglikami rozpoczęliśmy w nieco innym zestawieniu. I trzeba przyznać, że zagraliśmy dużo lepiej . Już w 12.minucie mogliśmy objąć, jednak troszkę zbyt mało zimnej krwi zachował Irek Jeleń i niemiłosiernie spudłował. Później jednak zaczął się napór Anglików. Szalał Ashley Cole, z którym nie do końca radził sobie Kowalczyk. W 48.minucie Boguski wykonywał rzut rożny, a głową strzelał Paweł Brożek... Niestety na drodze piłki stanęła poprzeczka! To, czego nie wykorzystaliśmy, szybko się zemściło. Bowiem zaledwie 6 minut później, corner mieli Anglicy. Dośrodkowuje Lampard i główka wysokiego Heskeya uszczęśliwia blisko 40 tys. angielskich fanów... O dziwo gol ten podziałał na Polaków bardzo mobilizująco. Zaczęliśmy dość mocno naciskać na bramkę Jamesa, jednak właśnie angielski golkiper, do spółki z Terrym najczęściej stawali na przeszkodzie do zdobycia wyrównującej bramki. Udało się dopiero w 87.minucie, kiedy Boguski ściągnął na siebie obrońców, zagrał do Pawła Brożka, a ten minął Jamesa i 'dzióbnął' piłkę do pustej siatki... Mecz zakończył się dość niespodziewanym jednobramkowym remisem. smile.gif

Po spotkaniu trener Maciej Skorża nie krył radości z pierwszych dobrych występów, ale też odczuwał lekkie rozczarowanie, szczególnie po potyczce z Niemcami. "Zagraliśmy dwa fajne mecze, z dwoma mocnymi ekipami. Jestem zadowolony, że wypadliśmy tak dobrze. Oczekiwania w Polsce są duże i wraz z Danem, chcemy je spełnić. Czuję lekki niedosyt po meczu z Niemcami, jednak dzisiejszy ciężko wywalczony remis daje nam dużą satysfakcję. W kolejnych meczach będzie jeszcze lepiej! smile.gif"

ZDJĘCIA:

Polska - Niemcy 0:1

Anglia - Polska 1:1

Windziak
Zdjęcia ze sparingów dodane wink.gif
Za kilkadziesiąt minut w tym poście kolejne relacje z meczów Wisły wink.gif

<--- liczba postów tongue.gif
jaro9
No ładnie jak zwykle wink.gif Szatańska liczba postów biggrin.gif
Windziak
Krakowska maszynka do zabijania nabiera tempa...

Po dość pechowo straconych punktach w meczach z Zagłębiem Lubin i GKS-em Bełchatów, zawodnicy Białej Gwiazdy postanowili mocno dać znać swoim rywalom o aspiracjach na bieżący sezon i spośród czterech kolejnych ligowych meczów wygrali wszystkie, tracąc przy tym zaledwie jedną bramkę. Mimo, że styl, jaki prezentowała Wisła (przede wszystkim słaba skuteczność) pozostawiał wiele do życzenia, kolejni przeciwnicy nie byli w stanie stawić na tyle dużego oporu, aby zdobyć choćby jeden punkt.

Pierwszym zbitym przez wiślaków zespołem okazał się Górnik Zabrze. Na stadionie w Zabrzu, po golach Pawła Brożka w 8.minucie i Barnetty w 86.minucie, Biała Gwiazda zwyciężyła 2:0. Piłkarze Macieja Skorży mieli dość wyraźną przewagę na przeciągu całego spotkania, aczkolwiek warto odnotować, iż rywale również kilkukrotnie zagrażali bramce strzeżonej przez Sergio Asenjo. Po tej kolejce Wisła awansowała na 5.miejsce w tabeli i do liderującej Jagiellonii traciła zaledwie 3 punkty.

W 7.meczu sezonu do Krakowa przyjechał kolejny klub ze Śląska, również bardzo utytułowany, a mianowicie - Ruch Chorzów. "Niebiescy" do tej pory nie przegrali żadnego spotkania w obecnych rozgrywkach i zajmowali bardzo dobre drugie miejsce. Tym razem jednak to Wisła w pełni dyktowała warunki, na niewiele pozwalając chorzowianom. Świetnie spisywał się jednak golkiper Ruchu - Mateusz Struski i krakowianie wygrali zaledwie 1:0, po trafieniu Marka Gancarczyka z 70.minuty. Dzięki temu zwycięstwu Wisła przesunęła się na 3.miejsce w ligowej tabeli i traciła 3 punkty do liderującego poznańskiego Lecha. Drugie miejsce zajmowała lokalna rywalka Wisły - Cracovia, która w 7 meczach zgromadziła również 14 pkt (tyle, co wiślacy).

Kolejka ósma to popisowa partia Maloney'a. Zawodnik ten ustrzelił przeciwko Piastowi Gliwice hat-tricka, a Wisła wygrała 3:1. Zwycięstwo, pomimo dość wysokiego wyniku, nie przyszło Białej Gwieździe wcale tak łatwo. Gliwiczanie stawili dość wysoki opór i w całym meczu oddali więcej strzałów niż gospodarze. Jednak jak to często bywa, statystyki statystykami... ale to Wisła zdobyła więcej bramek i zgarnęła kolejne cenne punkty. Kroku dotrzymał także Lech Poznań i status quo między tymi klubami zostało zachowane. Na skutek straty punktów przez Cracovię, Wisła samodzielnie przebywała na drugiej lokacie.

W meczu numer dziewięć, Biała Gwiazda udała się w długą podróż do Gdyni. Spotkanie to okazało się potwornie ciężkim i męczącym, zresztą jak to zwykle bywało - Wisła miała potworne problemy ze zwyciężaniem na tym terenie. Tak też było i tym razem. Dopiero w 89.minucie gol Rafała Boguskiego dał jednobramkowe, bardzo istotne w kontekście rywalizacji z Lechem 3 punkty. "Kolejorz" jednak także nie zwalniał tempa i wygrał kolejny mecz, tym razem 2:0 z Piastem.

Zdjęcia jutro wink.gif. Jutro także relacja z 3 i 4.kolejki eliminacji EURO 2012, no i z meczu towarzyskiego Polska - Walia wink.gif
JustMe1987
Pierwszym zbitym przez wiślaków zespołem okazał się Górnik Zabrze. Na stadionie w Zabrzu, po golach Pawła Brożka w 8.minucie i Barnetty w 86.minucie, Biała Gwiazda zwyciężyła 2:0. Piłkarze Macieja Skorży mieli dość wyraźną przewagę na przeciągu (na przestrzeni) całego spotkania, aczkolwiek warto odnotować, iż rywale również kilkukrotnie zagrażali bramce strzeżonej przez Sergio Asenjo...

Przyjemnie sie to czyta. Zazdroszcze polotu cool.gif wink.gif
Windziak
wink.gif Na razie zawieszam działalność bloga. Proszę nie zamykać tematu, w chwili gdy wyjdzie nowy patch, to zacznę na nowo. Nie wiem jeszcze czy Wisłą, czy kimś innym. Swoją decyzję motywuję faktem lekkiego znudzenia, w sezonie, którego relacje się zaczęły zdobyłem Mistrzostwo Polski, Puchar Polski i Puchar UEFA, w kolejnym zaś, który już czekał w zanadrzu dotarłem do finału Ligi Mistrzów. Wygrywanie z polskimi klubikami za 5 groszy już mnie nie bawi wink.gif Mam plany na następne relacje z innej już kariery, aczkolwiek na ten moment mówię dość wink.gif Podkreślam - to jeszcze nie jest całkowity koniec !! wink.gif
Windziak
Już mogę powiedzieć, z oczywistym przekonaniem, że jeśli wyjdzie nowy patch, to pierwszą rzeczą którą rozegram będzie EURO 2012 biggrin.gif

za jakiś czas podam wyniki 3 i 4 kolejki eliminacji wink.gif
Windziak

W ubiegłym tygodniu odbyły się trzecia i czwarta seria spotkań eliminacji do piłkarskich Mistrzostw Europy, które odbędą się w Polsce i w Niemczech w 2012 roku.
Spośród 42 rozegranych meczów za największe niespodzianki należy uznać zwycięstwo Ukrainy nad Holandią (1:0), remis Francji z Izraelem (0:0), porażkę Włochów z Walią (0:1), a także porażki Portugalii ze Słowacją (2:3) i Bośnią (1:3). W pozostałych meczach zwyciężali głównie faworyci. Poniżej wyniki + tabele.

Grupa A:
Cze - Lux 3 - 1,
Ser - Bel 1 - 0,
Mal - Czg 0 - 2,

Cze - Bel 2 - 2,
Irl - Ser 1 - 1,
Czg - Lux 3 - 0,

1) Serbia 8
2) Irlandia 7
2) Czarnogóra 7
4) Czechy 5
5) Belgia 5
6) Malta 0
7) Luksemburg 0

Grupa B:
Hol - Cho 3 - 2,
Slv - Sui 2 - 2,
Ukr - Isl 3 - 0,

Ukr - Hol 1 - 0,
Cho - Slv 1 - 0,
Isl - Cyp 2 - 2,

Tabela:
1) Holandia 9
2) Ukraina 7
3) Chorwacja 7
4) Szwajcaria 4
5) Słowenia 4
6) Cypr 1
7) Islandia 1

Grupa C:
Mol - Fin 0 - 2,
Fra - Swe 3 - 1,
Lie - Nir 0 - 4,

Fra - Izr 0 - 0,
Fin - Nir 2 - 2,
Lie - Mol 0 - 2,

Tabela:
1) Francja 10
2) Irlandia Płn. 5
3) Izrael 5
4) Finlandia 5
5) Szwecja 4
6) Mołdawia 3
7) Liechtenstein 0

Grupa D:
Lit - Dan 0 - 2,
Wło - Tur 3 - 1,
Snm - Rum 0 - 4,

Wal - Wło 1 - 0,
Dan - Rum 2 - 1,
Snm - Lit 0 - 2,

Tabela:
1) Dania 9
2) Włochy 9
3) Walia 6
4) Rumunia 4
5) Turcja 4
6) Litwa 3
7) San Marino 0

Grupa E:
Ang - Gre 2 - 0,
Łot - Ros 0 - 1,
Mac - Alb 2 - 1,

Łot - Ang 0 - 2,
Gre - Mac 2 - 1,
Ros - Wys 4 - 0,

Tabela:
1) Rosja 12
2) Anglia 9
3) Macedonia 6
4) Grecja 6
5) Łotwa 3
6) Albania 0
7) Wyspy Owcze 0

Grupa F:
Aze - Aus 0 - 3,
Por - Svk 2 - 3,
And - Nor 0 - 5,

BiH - Por 3 - 1,
Aus - Nor 1 - 0,
And - Aze 0 - 2,

Tabela:
1) Bośnia i Hercegowina 7
2) Słowacja 7
3) Austria 7
4) Norwegia 5
5) Portugalia 4
6) Azerbejdżan 3
7) Andorra 0

Grupa G:
Arm - Bul 0 - 1,
His - Sco 2 - 1,
Blr - Węg 0 - 1,

Est - His 0 - 3,
Bul - Węg 2 - 2,
Blr - Arm 2 - 3,

Tabela:
1) Hiszpania 10
2) Bułgaria 7
3) Węgry 6
4) Szkocja 4
5) Armenia 3
6) Białoruś 1
7) Estonia 1
lukasz44
Szkoda że nie podawałeś strzelców przy wynikach, przy następnych meczach postaraj się ich podać, chociaż w najważniejszych meczach, bo bardzo mnie to ciekawi kto strzela ;-D a nie chcę zgadywać , pozdroo,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.