Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HIP-HOP
board.issonline.pl > Inne > Muzyka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
11A
jak w temacie wpisujcie jake sa wg was najlepsze kawalki hip-hop'owe
mozecie dodatkowo dodac jakiegos komenta zeby wiedziec czemu tak a nie inaczej tongue.gif

polecam tez zajrzec na stronke http://streemo.pl/Portal/BandProfile.aspx?UserId=2683 gdzie sa kawalki moich kumpli z osiedla

TYLKO NIE WPISUJCIE MEZOW I VERBOW!

to zaczynamy

1. PaktoFoniKa , Kaliber 44, 2Pac - cala dyskografia (koment raczej zbedny)
2. Łona - plyta "koniec zartow" (hip-hop z poczuciem humoru smile.gif )
3. Beastie Boys - An open letter to NYC (poprostu klasyk)
4. Gramatik & Fisz - Pamietam (Fisz wymiata)
5. Fu & Kwasu & Pablo Pavo & O.S.T.R - Raptowne realia (polaczenie hip-hopu z regge)
6. Hemp Gru - zjedz skreta tongue.gif (lajtowy kawalek)
7. Kodex 2 - grrrrrrubas (gural i tede daja rade )
8. Bez Cenzury - Gwozdz programu (ciekawa nuta)
9. donGUALesko & Fokus - Wyrok (gural zajebiscie pojechal ale foch prawdziwe mistrzostwo)
10. 3W K.A.S.T.A - Przygotuj sie na sztorm (zajebsty bit i flow)
11. PIH - rosyjska ruletka (pih dal rade smile.gif )
12. L.U.C & Rah - plyta "homoxymoronomatura" (ciekawe dzwieki i dobry hip-hop)
13. O.S.T.R -Plyta "ja tu tylko sprzatam" (poprostu ostry)
14. O.S.T.R - Kochana polsko , poczatek i tabasko (klastki w wydaniu ostrego)
15. Pasjonaci - nie jestem na tak (naprawde dobry kawalek)
16. Pijani powietrzem - fotki (cos zupelnie innego od typowego HP)
17. Vienio & Pele & Lui & Gutek - To dla moich ludzi (gutek przy tym bicie - mistrzostwo)
18. donGURALesko - generalnie wiekszosc kawalkow tongue.gif
19. Sniper - brule, graver dans la roche (HP z Francji w dobrym wykonaiu)
20. 834 - mamy to ( prod.magiera cuty.dj chwial ), Zycie jest jedno (podziemie w naprawde dobrym wykonaniu)
21. Eminem - Till I Collapse (kawalek z reklamy call of duty modern warfare 2 - wiec wiadomo o co chodzi tongue.gif )
22. Ego - rytmy zwatpienia (lajtowa nuta)
23. Fokus - smsy (stahu_remix)

pozdrawiam
lukasz44
napewno kika tych które wymieniłeś,np.
3W K.A.S.T.A - Przygotuj sie na sztorm
Bez Cenzury - Gwozdz programu (ciekawa nuta)
Eminem - Till I Collapse

a tak odemnie :
Funky Polak-Pamietaj (świetny kawałek)
Fundacja 1 - Więzi muzyki (ft. Pallacio Pomidor Popek Jedker R. Rafal Mlody)
Bas Tajpan & Miuosh - Jestem Soba
donGURALesko & Matheo - Idziemy po swoje
plomien 81-projekt jest w drodze

więcej nie chce mi się myśleć xD
pozdroo
Pelas
ostatnio przykozaczyli : Ortega Cartel feat O.S.T.R - Nawet Jeśli
ogólnie Ortege bardzo polecam:)
kostek
Ortega płyta roku, bez dwóch zdań.
Fajna jest też zabawa rapem na płycie Ten Typ Mes - Zamach na przeciętność.
Poza tym wszystkie kawałki TeTrisa (mixtape przed wydaniem legala - mistrzowski).
Litery jutra lirycznie miażdżą, Proceente z nową płytą też daje rade, wpada w ucho.
Godny polecenia też Madział i Zeus.
A z klasyków to wiadomo - cały ostry, pfk i wszystko z nią związane... ;]
KSG1946
oprócz tego co każdy zna to od siebie moge polecić jeszcze ciepłą płytke Małpy "Kilka numerów o czymś", 'fizyczna' premiera była wczoraj a 'cyfrowa' dwa tygodnie temu, naprawde godne uwagi. Jak mówi sam Małpa - "znów daje hip hop czysty jak krew dziewicy".
A z zagranicznych to płyty Jedi Mind Tricks "Servants in Heaven, Kings in Hell" i CunninLynguists "Southernunderground" to według mojej skromnej opinii klasyki nie mniejsze niż "Enter..." Wu-Tang Clanu;) I z tegorocznych produkcji "A Brand You Can Trust" La Coka Nostra i "Never Knows More" Yameen'a (nie do końca Hip-Hop ale nie wiadomo co to wogóle za muzyka, ciekawy odskok;))
pojedynczych kawałków nie wymienie bo po pierwsze za dużo by ich było a po drugie lepiej słucha sie całych płyt;P
perONE
oglnie nie slucham HH (patrz avek) ale wkręciło mi się to:
Fabuła - życzenia smierci
AbraDab - rap to nie zabawa
52 dębiec - Spadłem
Peja - solufka, szczegolnie Szkola życia
eldo ma fajne kawalki
OSTR- brat, nikt mi tego nie zabroni
Jamnik
Cała Paktofonika, 2 pierwsze płyty Kalibra, klasyka wiadomo. Myślę, że Liroy i utwór "Hello..." to mistrzostwo. Ostry, Fokus też dają radę. Moim zdaniem bardzo dobry jest Aes z Katowic. Krążek L.U.C i Rahima - Homoxymoronomatura, właściwie z trip hopem bardzo mi przypadła do gustu. Peja to jedynie stare kawałki.

BTW: podłączając się pod temat: ktoś z Was nawija ? Wiem tylko o Bartku BRT i o Donie.
unikat
No wreszcie coś konkretnego ;D Kozacki Temat Alek!!!

Kolejność nic nie znaczy!

1. Hemp Gru-To jest to (Mam do tego sentyment pierwsza nuta HH jaką słyszałem ; ) i jest kozacka polecam obejrzeć Klip)
2. THS Klika-Długopis Kartka (Nowa nuta świeżo po wydaniu bardzo dobry przekaz)
3. Zipera feat Peja -Konwersji Rap (Kozacka piosenka bit miażdży)
4. Gramatik-Friko (Piosenka pokazuje na czym Polega Polski HH)
5. THS Klika-Zmarnowane Talenty (Piosenka życiowa mówiąca o tym by się nie poddawać i trenować)
6. Chada-To tu (Piosenka pokazująca życie Chady i sytuacje w jakiej się znalazł)
7. Kodex 2(Sokół)-Każdy ponad każdym (Narrator miażdży !)
8. Chada-Pod koniec (No bardzo dobre połączenie kobiety+z oryginalnym flow Chady)
9. Eldo feat Diox-Noc, Rap samochód (Bardzo fajny utwór z bdb płyty Eldo!)
10. Eldo-Mędrcy z kosmosu (Po prostu Klasyk HH Polskiego)
11. Chada&PIH-Dramat (Kozacki Refren ogólnie bardzo dobra nuta)
12. Firma feat Szajka-Szczęście w nieszczęściu (Dobry utwór o sytuacji jaka jest w Polsce)
13. Grammatik-Nie ma skróconych dróg (Po prostu klasyka ! "Marzą się lepsze dni one przyjdą z czasem[..]" )
14. Juras&Wigor-Szukam źródeł (Bit + Tekst = Dobra nuta ; )
15. Molesta-Armageddon (Powrót do starych dobrych czasów)
16. Molesta-Wiedziałem że tak będzie (Wizytówka Molesty)
17. MorWa-Idź za ciosem (Piosenka razem z Zip Składem Klasyka!)
18. Onar-Osobiście (Najlepszy solowy utwór Onara wg. mnie bardzo osobisty)
19. Onar feat Eldo-Rap Wraca (Sam tytuł mówi!)
20. Paktofonika-Chwile Ulotne (Klasyka!)
21. Paktofonika-Jestem Bogiem (Mistrzostwo!)
22. Paktofonika-Dla Pewnego Swego (Magik ładnie pojechał!)
23. Pono-Manifest
24. Pono feat Sokół-Hołd (To połączenie po prostu kozak nuta)
25. Pono-Bez odwrotu rmx Waco (Kapitalna produkcja Waco)
26. Pono feat Fred,Bilon (Kawałek oparty na faktach autentycznych)
27. Pono-Nieśmiertelna Nawijka Zip Składowa ("To co po mnie zostanie to te słowa ! [..]" )
28. WNB-Dowód odpowiedzialności feat Fu,Pono,Sokół
29. WNB-Stawiam na jutro (Życiowo !)
30. Zipera-Druga Strona Medalu
31. Zipera-Patriota (Kawałek Patriotyczny)
32. Hemp Gru-63 dni chwały (Mistrzowski kawałek Patriotyczny)
33. WWO feat Pele-Polskie Realia (Kawałek pokazuje błędy systemu w Polsce)
34. Zip Skład-Rap Zajawka (Sam tytuł mówi ocb.)
35. Zip Skład-Prawilni (Pomimo takiego czasu wymiata ten utwór)
36. Zip Skład-Tragikomedia ("Te wszystkie sytułacje z przyjaciółmi przeżyte o których mógłbym nagrać całą płyte[...] )
37. Zip Skład-Ziping (Wgniata mnie ten utwór coś niebywałego !)
38. Sokół feat Waco-Bo to Polska (!!!)
39. Bez Cenzury-Reprezentuje siebie (11 minut mówi samo za siebie z takimi featami!)
40. Hemp Gru-Sami swoi
41. Hemp Gru feat Suja,Hudy -Cudowny Dzieciak (Dlaczego ludzie prości nie wykorzystują swych talentów?)
42. Fundacja#1-Ależ Owszem (Powrót Zipów ?)
43. WWO-Jeszcze będzie czas (By odpoczywać)
44. WWO-Uważaj jak tańczysz
45. WWO-Sen
46. Hudy HZD feat Żary -Niose
47. MorWa-B.S.N.T (Braci się nie traci!)
48. Hemp Gru-Dr. Joint
49. Hemp Gru- Zjedź Skręta (Jak alek lajtowe kawałki oba)
50. THS Klika-Rówieśnicy

Więcej utworów pojawi się potem ; )
Flisak
Mi się zdaje, czy wszyscy zapomnieli o Firmie. Moim zdaniem mają trochę dobrych nut. Ostatnio mi przypadł do gustu kawałek "Idę bandą, lecę łukiem"
unikat
CYTAT(Tomak @ Nov 29 2009, 00:21) *
A o czym tu pamiętać? Przekaz dla gimbusów, podobnie jak HG, czyli najlepsze flow i technika w Polsce by Wilku, a także lyrical genius Bilon.

Jezus Patrzy na 100%

Bez przesady wink.gif
Wg. mnie płyty Firmy "Przeciwko Kurestwu i Upadkowi Zasad" i "Z Dedykacją dla Ulicy" są dobre wink.gif

Wilku ? Hm.. czołówka Raperów w Polsce oryginalne i przemyślane teksty ,ale ludzie go nie lubią za to że jest za legalizacją i głosi hasło HWDP.

Bilon też w czołówce, zagrał dużo featów w tym roku co bardzo cieszy wink.gif

Nie zapomnijcie że Wilku między innymi grał w Molescie wink.gif
Troszeczkę realizmu bo każdy potrafi wypominać każdemu bo czegoś nie osiągnął

Hemp Gru-Droga Polecam! Obejrzyjcie klip !
Tomak
CYTAT(Rzepa7 @ Nov 29 2009, 10:57) *
Wg. mnie płyty Firmy "Przeciwko Kurestwu i Upadkowi Zasad" i "Z Dedykacją dla Ulicy" są dobre wink.gif

Wilku ? Hm.. czołówka Raperów w Polsce oryginalne i przemyślane teksty ,ale ludzie go nie lubią za to że jest za legalizacją i głosi hasło HWDP.

Bilon też w czołówce, zagrał dużo featów w tym roku co bardzo cieszy wink.gif

Myślę, że to na tyle mojego udzielania się w temacie 'Młodzi gniewni hwdp hwdp jpjp hg 100% bilon krul rapu wilku PKP to jest to, PKS to jest to, ZW to jest to, PES to jest to, MGS to jest to, THPS to jest to' (:

Pozdrawiam słuchaczy prawdziwego, ambitnego, podziemnego rapu.
11A
wg. mnie nie ma sensu sluchac firmy (no chyba ze ktos lubi)
bo co wnosi ciagle gloszenie jp albo hwdp?wlasnie nic nie wnosi
takimi txt jaraja sie gowniarze co nie wiedza co to jest prawdziwy HH
zawsze mnie smieszy jak ide se przez miasto i slysze tylko z telefonu jak leci peja wiesz co sie liczy lub hwdp albo firma jp 100%
zachecam do sluchania paktofonikii na 1 kawalek polecam jestem bogiem lub priorytety oraz DJ 600V, RHX i Emade - Bitwa
ale moze ja sie nie znam smile.gif

wiecej kawalkow moich kumpli mozecie znalec na http://giganci.mp3.wp.pl/?tg=L3Avc3RyZWZhL...zQ5MzIuaHRtbA== pilskie podziemie

a wracajac do pytania Jamnika
kiedys wzialem udzial w bitwie z pewnym cwaniaczkiem
zjechalem go i w sumie na tym skonczyla sie moja kariera smile.gif
obecnie probuje tworzyc bity

pozdrawiam
KSG1946
CYTAT(Tomak @ Nov 29 2009, 12:55) *
'Młodzi gniewni hwdp hwdp jpjp hg 100% bilon krul rapu wilku PKP to jest to, PKS to jest to, ZW to jest to, PES to jest to, MGS to jest to, THPS to jest to' (:

przekaz jest, jeszcze do tego 'dobry' bit i pare linijek takiego tekstu i będzie komórkowo-autubosowy hit;) wielka przyszłość przed Tobątongue.gif

powiem tyle - wielu twierzdzi że Firma czy HG mają w swoich tekstach jakiś przekaz który trafia do młodych ludzi... trafia do 12-15 latków, którzy później nasłuchają sie tego, robią fotki w kapturach, dodają na nk i podpisują JP100%... chyba nie o to chodzi... wszyscy nienawidzą policji choć zdecydowana większość nie miała z nią styczności - to ma być przekaz?? Wg mnie taka Firma wie co robi - jest popyt to robią jakieś ścierwo i zarabiają na tym bo każdy chce mieć bluze PROSTO i logo JP. A co sie stało w WWO?? Uważa się ich za 'legendarny' skład a to co teraz robi Sokół czy 'Zodiak na melanżu' (biggrin.gif) to jest tragedia... To już nie jest Hip-Hop to jest Pop - muzyka, która z założenia ma być popularna. I oni nazywają to progresem - klubowo-taneczna odmiana Hip-Hopu czy jakoś tak to sobie nazwali... Disco Polo Live... Podsumowując - chłopaki dorwali patent na sławe i pieniądze więc zarabiają. Tylko później ból jest taki że wrzuca sie ich do jednego worka z Fiszem, Eldo, Ostrym bo "Hip-Hop". Znam osoby które nie słuchają Hip-Hopu a jak im powiem że ja słucham to w śmiech. Troche trzeba sie natłumaczyc że HH to nie tylko Akon, 50cent, HG, Firma tylko ludzie o których nawet nie słyszeli i nie chcą słyszeć bo przez takich wykonawców cały gatunek na tym cierpi. Niewielu jest takich jak chociażby O.S.T.R. którzy sie nie dadzą połknąć komercji mimo tego że są znani i doceniani, nadal będą robić swoje. Ale sie rozpisałem, troche nie na temat ale bywa i tak:P

co do tematu to polecam ten kawałek: R.A. The Rugged Man - Lessons
i fragment tekstu na zachęte:
"I ain't down to sign autographs and shake ya hands
I don't want trendy ass followers as fans
I don't wanna sell records, I don't wanna be big
I don't want MTV runnin' up in my crib
I don't wanna be light in the music biz
I don't want fans that don't know who G Rap is"
lukasz44
Też polecam tą nutkę smile.gif jedna z moich ulubionych też na playliście.

polecam
IAM ''L'ecole du micro d'argent'' - stary francuski HH, z 07 bodajże, ale nadal zawsze u mnie na mp3.
unikat
Eh... Nie to że chce kogoś obrazić czy się z kimś kłucić tylko powiem tak.

Pakujecie HG do worka z Firmą ,dlatego że ma 2 piosenki o nienawiści do policji bo tak jest.

Wystarczy ogarnąć stare albumy Pona,WWO czy Molesty gdzie Wilku daje dobry podziemny Rap
Co do Bilona to na drodze pokazał dopiero w pełni swoje możliwości ,ale jak byście wiedzieli Wilku siedział w więzieniu gdzieś o tym czytałem i konkretnie nie lubi policji.
Co do HWDP to już na Skandalu płycie Molesty dają znać o tym o pier. systemu.

HG wypowiadało się że policja może sobie być bo bez tego był by totalny chaos ale niech nie wpier. się do ich życia bo taka prawda.

Wg. mnie w tym roku rywalizacja o płytę roku będzie taka :

Chada-Proceder

Płyta pokazuje w jakiej sytuacji znalazł się Chada i opowiada o jego życiu, konkretne bity oraz unikalne flow Chady.

Hemp Gru-Droga

Utwory typu HG-Droga czy 63 dni chwały są fenomenalne

Fundacja#1-Proste Restante

Odbiór osobisty pokazuje powrót Zipów wink.gif

Nie wiem dlaczego kreujecie tak źle HG wink.gif JLB z fartem!

http://www.youtube.com/watch?v=oqzTignky58...feature=related
Jamnik
Dla mnie to całe JP to tylko głupawa moda. Jednak reprezentanci Firmy itp robią muzykę, trafia ona do niewielu ale jednak. Fakt faktem trzeba oddać, że trafili dobrze z tym co robią, bo jest na to popyt, co nie zmienia sprawy, że nie jest to fajne w moim odczuciu (i wielu innych pewnie też).

Co do kawałków to jeszcze z zagranicznych ostatnio wpadło mi w ucho to:
Kool Shen, Rohff & Dadoo - L'avenir Est A Nous

Edit: Generalnie dopiero startuje z bawieniem się w muzykę, chciałem pokazać mój i kumpla pierwszy kawałek. Tekst po upływie czasu wydaje mi się bzdurny kompletnie, co nie zmienia faktu, że to pierwszy kawałek i sentyment jest:

Jamnik & Peter - Złap ten rap

Pozdro smile.gif
unikat
Wiadomo ja też nie propaguje JP itp.. bo widząc osoby w szkole z plecakami na których napisane jest JP 100% śmiać się chce cóż nowa moda.

Ale nie porównujcie do tego HG !
11A
do hg nic nie mam bo 63 dni chwaly, droga i zjedz skreta to dobre kawalki
napewno ktos napisze zaraz o tym ze jaraja
ale co to ma wspolnego z przeslaniem tematu?no wlasnie nic
tutaj nie snujemy wywodow o tym kto jest jakim czlowiekiem prywatnie
a jak ktos chce o tym pisac to niech zalozy nowy temat
dziekuje koniec

co do jamnika smile.gif
bicik dobry
powinienes poprawic flow
polecam tez przeczytac ksiazke "Paktofonika" gdzie jest pewien fragment o tym jak powinno sie rapowac
muzyka jest za glosna "zaglusza" slowa
ogolnie to popracuj i moze byc niezle

moze sam niedlugo cos "wypuszcze" tongue.gif

znalazlem ciekawy kawalek
Aifam - jak zyjesz

pozdrawiam
.:CR7:.
Najlepszy okres rapu już minął i nie wróci.
To tylko kilka z klasyków:
Mobb Deep - Survival of the Fittest
Mobb Deep - Shook Ones Part II
Nas - I Gave You Power
Nas - Affirmative Action
Nas - The Message

z Polski to tylko OSTRy trzyma poziom smile.gif
1 na 100
tabasko
itp:D
Jamnik
CYTAT(alek @ Nov 29 2009, 18:21) *
do hg nic nie mam bo 63 dni chwaly, droga i zjedz skreta to dobre kawalki
napewno ktos napisze zaraz o tym ze jaraja
ale co to ma wspolnego z przeslaniem tematu?no wlasnie nic
tutaj nie snujemy wywodow o tym kto jest jakim czlowiekiem prywatnie
a jak ktos chce o tym pisac to niech zalozy nowy temat
dziekuje koniec

co do jamnika smile.gif
bicik dobry
powinienes poprawic flow
polecam tez przeczytac ksiazke "Paktofonika" gdzie jest pewien fragment o tym jak powinno sie rapowac
muzyka jest za glosna "zaglusza" slowa
ogolnie to popracuj i moze byc niezle

moze sam niedlugo cos "wypuszcze" tongue.gif

znalazlem ciekawy kawalek
Aifam - jak zyjesz

pozdrawiam

Wiem wiem że musze sie poprawić, staram sie ćwiczyć nad tym. Książkę o PFK zjadłem już 9 razy biggrin.gif
Tomak
CYTAT(.:CR7:. @ Nov 29 2009, 19:23) *
z Polski to tylko OSTRy trzyma poziom smile.gif

zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeef.
Denisignatov
Jakie zycie taki hip - hop
rymowaі kiedy¶ Rychu Peja - ktуry nie jest dla mnie autorytetem choc szacunek...
Nie mogк mуwic z
їe mnie siк jakie¶ blokerstwo podoba, bo їyjк czym innym. Rozumiem Fisza, rozumiem Kaliber, Abradaba, Paktofonikк czy Koli albo Pijanych czy wspomniany Grammatik bo mуwi± normalnym jкzykiem. Pokazuj± їe HH to nie tylko cwierc gіуwki toczace blokowe wojny. To tak jak kiedys byіo z punkiem jedni sіuchali Defektu inni Dezertera. ja Dezertera:
Nie kumam tez Mezo inteligent-demokrata ktуry mimo wszystko chce mi wmуwic ze jest troche blokersem.
unikat
Co myślicie o aktualnej działalności Zipów tzn o Monopol i TPWC bo moim zdaniem pierwsze TPWC było średnie patrząc na całą płytę ,a nie tylko na kawałek "W aucie"
Drugie TPWC było dobrą płytą wiadomo że to już nie czasy WWO jak sam Sokół powiedział że nie chce mieć 40 lat i pod klatką stać jak leszcz.
No i 7 grudnia wychodzi Pono feat Sokół co o tym sądzicie ?
Szczerze Monopolu nie słuchałem tylko to na melanżu ponieważ dla mnie to nie jest dobra muzyka ,ale cieszy mnie to że Jędker powiedział że to nie jest robione jako HH tylko jako Dance itp. wink.gif

I pytanie wg. was jaki Element Zip Składu jest najlepszy ?

1.WWO
2.Zipera
3.Fundacja#1

U mnie wygląda to tak wink.gif

PS. Teksty typu "W Polsce teraz OSTR tylko trzyma poziom są śmieszne wink.gif"
KSG1946
działalność zipów przemilczę...
a czy wrzucam HG i Firme do jednego worka?? Tak wrzucam, nie podoba mi się więc krytykuje, może nie zagłębiam sie w ich wypociny jakoś specjalnie głęboko ale nie czuje takiej potrzeby:)
11A
a co tu tak cicho? tongue.gif
dobra trzeba cos dodac wiec jadymy

nasi sasiedzi z "rajchu" smile.gif
AGGRO Ansage Nr.5 - Aggro Berlin Zeit (lub Aggro Berlin - Aggro Berlin Zeit) mozna spotkac obie "nazwy"
FLER - Neue Deutsche Welle 2005
DonGURALesko feat. Sido - Te Typy (polska i niemcy razem?a jednak smile.gif )
Sido - Mama ist stolz
Sido- Goldjunge

a z recji tego ze cola mowi ze "juz sa swieta" koleiny kawalek smile.gif
Sido - Weihnachtssong

a co do zipow to nie wypowiem sie bo nie slucham tongue.gif

BTW
jakos od 5 ablo 6 postow nie moge wbic wyzszego lvl biggrin.gif

pozdrawiam
tomaj
CYTAT(Rzepa7 @ Nov 30 2009, 10:24) *
I pytanie wg. was jaki Element Zip Składu jest najlepszy ?

1.WWO
2.Zipera
3.Fundacja#1

Dla mnie bezapelacyjnie WWO

A tak zmieniając temat, co sądzicie o sporze i beef'ach między Peją I Tede'd?
Nie chcę pisać że Rychu postąpił dobrze w Zielonej Górze i należy mu się za to jakaś kara, ale czy nie uważacie, że Tede się trochę zapomina? W końcu co on takiego zrobił dla polskiego hip-hopu, sam też nie jest święty, a w dodatku robi samą komercję.
unikat
Hm.. Tede lubię go tylko z WFD wink.gif ale nie da się ukryć że teraz nagrywa słaby Rap .. Peja ? też zniżył poziom ale wiadomo jak powiedział Eldo każdy kiedyś się wypali.

Co myślicie o tym że Grammatika już nie będzie słuchacie w ogóle jeszcze Eldo i Józka ? ;D
KSG1946
CYTAT(tomaj @ Dec 5 2009, 18:01) *
A tak zmieniając temat, co sądzicie o sporze i beef'ach między Peją I Tede'd?
Nie chcę pisać że Rychu postąpił dobrze w Zielonej Górze i należy mu się za to jakaś kara, ale czy nie uważacie, że Tede się trochę zapomina? W końcu co on takiego zrobił dla polskiego hip-hopu, sam też nie jest święty, a w dodatku robi samą komercję.

moim skromnym zdaniem Tede zrobił chyba więcej dla polskiego HH niż Peja jeśli o to pytasz. Trzyha czy Warszafski Deszcz to mowi samo za siebie. Co do beefu to wydaje mi sie że im obu chodzi o rozgłos

i pare kawałków polecam:
CunninLynguists - Old School
Non Phixion - The CIA Is Still Trying To Kill Me (jak ktoś lubi 'cięższą' muzyke to sie spodoba)
Jedi Mind Tricks - Blood In Blood Out
Army of the Pharaohs - The Torture Papers
Dilated Peoples - Worst Comes To Worst
narazie tyle;P
11A
pede vs peja
"Jednak z informacji, które posiadamy, wynika, że wszystko zaczęło się nie w Zielonej Górze, a w Kołobrzegu(...)Prawdopodobnie Tede uznał, że to właśnie fani Peji (który niedługo po Tede miał wystąpić w Kołobrzegu) zrobili zadymę na jego koncercie, co wywołało kłótnię"
jest to tylko fragment wybrany przeze mnie z artykulu ktory znajdziecie o tu http://www.kolobrzeg24.pl/Kultura/Imprezy/...-koobrzegu.html

pomiedzy "teduniem" a peja jest pewna roznica
tedego znaja osoby ktore nawet nie slyszaly jego jednego kawalka
natomiast z peja tak nie jest peje znaja tylko dla tego ze uslyszeli jego numer

z eldo to slucham jedynie
Gramatik & Fisz - Pamietam oraz Eldo - Noc,rap, samochód

pozdrawiam
tomaj
To że każdy w końcu sie wypali to oczywiste. Ale czy Peja już się wypalił? Nie do końca. Nie są to już te same płyty co choćby za czasów "Na legalu". Z tym, że jakby porównać całą płytotekę Peji i Pedego to widać, że Rychu z płyty na płytę "dorasta", się rozwija, pozatym nie jest takim lanserem. Spory wpływ miał też dla rozwoju poznańskiego podziemia, dzięki niemu dużo osób miało szansę się pokazać.
Według mnie hip-hop nie powinien być robiony pod publikę, powinno być to coś z sensem i od siebie. Dlatego też sporo osób uważa, że Rychu obniżył poziom.
Mi tam Peja zaimponował kawałkiem "Poznańczyk", który podejrzewam jest niedoceniony przez wiele osób, szczególnie tych spoza Wlkp.
unikat
Dzisiaj chodzi o to by się jak najlepiej sprzedać zaginęła gdzieś zajawka z przed lat, dziś to biznes.
Jest jeszcze wielu Raperów co nie robią tego dla hajsu tylko dla zajawki.

Tede dawno sprzedał swoją dupe w TVN, potknął się przy beefie z Płomieniem.

Ogólnie Polski Rap nie jest taki jak kiedyś bo nie stoi w miejscu ,ale każdy chciałby usłyszeć ten Zip Skład z przed wielu lat wink.gif
tomaj
CYTAT(Rzepa7 @ Dec 6 2009, 11:23) *
Ogólnie Polski Rap nie jest taki jak kiedyś bo nie stoi w miejscu ,ale każdy chciałby usłyszeć ten Zip Skład z przed wielu lat wink.gif

Chciałbym żeby polski hip-hop powrócił do czasów właśnie Zip Składu, Kaliber 44, Paktofoniki, Mor WA.
Obecna sytuacja jednak sprzyja według mnie rozwojowi podziemia. W Poznaniu dużo grup lub raperów ma dzięki pewnego rodzaju zastojowi szansę się wybić. W rapie nie ma już w zasadzie jakiś krezusów co by określali kto może "wyjść na powierzchnię", dostęp do profesjonalnego studia jest już łatwiejszy. Powiem szczerze, że nie wiem jak to jest we Wrocławiu czy Warszawie, ale w Poznaniu jakby to nie było zarówno studia jak i raperzy (Peja i DGE) w pewien sposób pomogli w pewnych projektach, dzięki czemu jednak to podziemie nadal istnieje i się rozwija.
p3sman
Całkiem ciekawy materiał zafundowała ostatnio Familia HP. Bardzo fajny krążek. Polecam.

No i czekam co pokaże w styczniu PMM.
ronaldo_9
CYTAT(Rzepa7 @ Dec 6 2009, 11:23) *
Tede dawno sprzedał swoją dupe w TVN, potknął się przy beefie z Płomieniem.

Ale on nie promuje płyty w TVN. U Majewskiego nie wspomniał o notesie choć płytka daję radę, jest dobra.
Wydaje mi się że programem UWAGA Rysiek zrobił większą wiochę ale jakoś nikt z SLU-gangowców nie wspomina o tym.
Największa wiochę zrobił jednak Liroy "wypowiedzią" na swoim koniaczku.

Jeśli chodzi o płytki to czekam na Eldo, zarówno na solówkę jak i na "Parias", pozdro.
unikat
O Pariasie słyszałem bo jestem tym zajarany ;D ale o solówce nie oświecisz nas ?
11A
wracajac do jp i hwdp
wiekszosc osob nie wie skad to sie wzielo
widaje mi sie ze pierwszym kawalkiem o tym bylo z 1988r
N.W.A - Fuck Da Police

a co do "nowych" utworow to
Projektanci - Ludzie odchodzą (feat. Łona)
Wzgórze Ya-Pa 3 ft. Kaliber 44 & Jajonasz - Język Polski (nie wiem czemu o tym wczesniej nie napisalem)
Warszafski Deszcz / Trzyha - Rymoholik o

pozdrawiam
unikat
hm HWDP wymyślił Wilku na Mokotowie w 1998 roku, można nawet to w wywiadzie zobaczyć i to nie jest nienawiść bez powodu ponieważ każdy może się w życiu przekonać np ja już w pewnym sensie się przekonałem.
Wilku nie robił piosenek typu jp jp jp jp jp jp tylko po prostu w swoich kawałkach razem z Molestą "pierd. system, nienawidzi policji" więc są ludzie którzy w sercu mają tylko Proceder.
moim zdaniem HWDP to nie jest nowa moda i pseudo kultura typu emo,jp .

Grubson-Na szczycie hehe ostatnio jakoś tego słucham
nowa produkcja Zipów pod kontekstem tekstów jest kozacka ,ale bity słabe i refrenu

Zip Skład 2 ma wyjść!
ronaldo_9
CYTAT(Rzepa7 @ Dec 7 2009, 13:10) *
O Pariasie słyszałem bo jestem tym zajarany ;D ale o solówce nie oświecisz nas ?

Oglądałem wywiady z Eldo na cgm.pl i tam wspominał o czymś, płyta będzie się chyba "Dekada" nazywać.
11A
wg mnie jp i hwdp jest pewnego rodzaju moda
jak bytak nie bylo to ludzie nie nosili by bluz i dresow itp. z tymi napisami
niektorzy pewno chca w ten sposob pokazac ze sa buntownikami albo jak napisal Rzepa pierdoli system

pozdrawiam
unikat
CYTAT(alek @ Dec 20 2009, 12:22) *
wg mnie jp i hwdp jest pewnego rodzaju moda
jak bytak nie bylo to ludzie nie nosili by bluz i dresow itp. z tymi napisami
niektorzy pewno chca w ten sposob pokazac ze sa buntownikami albo jak napisal Rzepa pierdoli system

pozdrawiam

jp to na pewno jest nowa moda ,ale HWDP nie poszło w tym kierunku i dobrze.
Zresztą każdy ma inne podejście do tego ale skupmy się na muzyce wink.gif

Co sądzicie o Chadzie ?
Bacix
Chada bardzo dobra płyta jedna z najlepszych w tym roku smile.gif
Ja polecam reprezentantów z Poznania Aifam, WSRH, RR Brygada, DGE, R23 itd. Scisła czołówka w Polsce moim zdaniem smile.gif
kostek
Widzę, że ostry, wwo, molesty...
A czy ktoś tu słucha czegoś w stylu TeTris, Litery Jutra, Ortega Cartel, Eldo, Madział, Procentee?
Z nowszych rzeczy Rasmentalism (sami i z Weną), Małpa, Zeus?

Bo co raz częściej zauważam, że dla wielu hip-hop zamyka się w bardzo wąskiej grupie wykonawców.

Z nowych rzeczy polecam:
pmm feat. o.s.t.r. - daj mi bit.mp3
p3sman
"daj mi bit bardzo dobry", czekam na płytę pmm.

Eldo klasyka, Ortega Cartel pretendent do płyty roku (kawałek "nawet jeśli" mogę słuchać bez końca).

Co do Proceente to jego najnowszej płyty jeszcze nie słyszałem ale mixtape z Dj Abdoolem był mega. Szczególnie kawałek "Odpowiedzialność" zapadł mi w pamięć.

Zeus jest fantastyczny wręcz. Jego dwie płytki zasługują na oklaski, czekam na jego kolejne krążki oraz producenckie udziały na płytach innych.

Ja szczerze mówiąc jestem w trakcie poznawania polskiego rapu i jeszcze nie wszystko zdążyłem poznać. Staram się jednak analizować twórczość polecanych mi artystów...

Z ostatnich utworów z pokaźnym gronem na featuringu polecam "Ziemię Obiecaną" Familii HP (Zesu, Afront i OSTR na featuringu).
unikat
Każda płyta Eldo to klasyka.

co do podziemia w sumie to już nie podziemie ale polecam formacje RPK czyli Bonusa,Dudka i Kokota ;D
sprawdźcie solo Bonusa i niedługo Dudka!
11A
kostek masz racje dla bardzo wielu osob HH to tylko ostry peja i moze molesta ale nic wiecej
tak na przykladzie Łony podam
wiekszosc osob uslyszy jakas dziwna nazwe i pomysli ze jakies lono i oleje

a ja z nowym skladem wyjade
MeriDialu
pewno wiekszosc z was o nich nie slyszala ale nagrywali np z fokusem i maja koncert z ostrym i sa naprawde dobrzy

pozdrawiam
unikat
obczajcie sobie kawałek Pono feat Sokół-Narzędzie tekst po prostu miażdży i oglądałem wywiad i mówili że chcieli się wyluzować przy płytach TPWC i zrobić coś innego niż klasyka więc zrobili i teraz krokami małymi zbliża się Zip Skład2 i co najlepsze Prosto Mixtape 600 Volt!!!!!! będzie tam aż 77 gości którym podam potem wink.gif prowadzić Mixtape będzie Sokół i WNM
perONE
A czy ktos słucha DNB? happy.gif
szołpas
Polecam WSP
unikat
CYTAT(szołpas @ Dec 21 2009, 21:42) *
Polecam WSP

ogólnie ich płyta Wspólnicy to mistrzostwo wink.gif
11A
moze nie HH ale na muzycznie
http://patrz.pl/kartka/10318
wesolych swiat

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.