Jamnik
Dec 26 2009, 10:27
26.12.2000, to już 9 lat... pamiętajmy o człowieku, który tak wiele zrobił dla polskiego hip hopu. Pamiętajmy o Magiku
MaTi10
Dec 26 2009, 12:22
26.12.2000 Pamiętajmy ...
unikat
Dec 26 2009, 12:38
Magik 26.12.2000 [*] Pamiętamy...

[*]pamietajmy
ronaldo_9
Dec 26 2009, 15:18
CYTAT(alek @ Dec 21 2009, 18:54)

a ja z nowym skladem wyjade
MeriDialu
pewno wiekszosc z was o nich nie slyszala ale nagrywali np z fokusem i maja koncert z ostrym i sa naprawde dobrzy
Sąsiedzi
Przemek23
Dec 26 2009, 18:27
CYTAT(Jamnik @ Dec 26 2009, 10:31)

26.12.2000, to już 9 lat... pamiętajmy o człowieku, który tak wiele zrobił dla polskiego hip hopu. Pamiętajmy o Magiku
CO ZROBIŁ?
KSG1946
Dec 26 2009, 19:00
CYTAT(Przemek23 @ Dec 26 2009, 18:31)

CO ZROBIŁ?
eee... to Ty nie wiesz??;P
swoją drogą ciekawe co robiłby dzisiaj, w czasach komercjalizacji HH...
Przemek23
Dec 26 2009, 22:21
CYTAT(KSG1946 @ Dec 26 2009, 19:04)

eee... to Ty nie wiesz??;P
Nie wyczułeś ironii?
Owszem "Pamietajmy" ale nie poprzez spamowanie for i stawianie internetowych zniczy;)
Sa inne sposoby na uczczenie pamieci...
ronaldo_9
Dec 27 2009, 00:45
CYTAT(KSG1946 @ Dec 26 2009, 19:04)

Bez takich, możę Magik nie był komercyjny? Hmm, z tego co pamiętam nawet na polskiej vivie można było klipy oglądać.
Nie używaj słów, których nie rozumiesz. Niby kto w takim razie jest komercyjny a kto nie? Może Peja nie jest komercyjny jak wielu sądzi.
Każdy Raper który wydaje płytę do sprzedaży chce zarobić co nie wyklucza tego że płytka może być zrobiona z sercem i pasją.
oczywistym jest to ze jezeli ktos cos robi to chce otrzymac za te prace jakas zaplate
ale ronaldo9 nie wydaje mi sie ze Magik byl komercyjny
w K44 przy ksiedze tajemniczej prolog nie ma mowy zeby gdzies byla tam komercja(mimo ze byla chyba 2 wsrod najlepiej sie sprzedajacych plyt HH)
wiem ze byly "odjazdy" gdzie zespoly chcialy sie "pokazac" ale tego nie mozna nazwac komercja
co innego 3.44 ale tu Maga nie bylo
w PFK z tego co wiem to klipy powstaly po smierci Piotrka, wiec to mozna zamknac
a co do tej reklamy lodow z "ja to ja" to ani Fokus ani Rah nie wyrazili na to zgody
polecam tez przeczytac tez ksiazke Paktofonika gdzie jest napisane za jaka "kase" tworzyli
pozdrawiam
KSG1946
Dec 28 2009, 13:54
Przemek23-> wyczułem, dlatego odpowiedziałem ironią

ronaldo_9-> powiem tak - Rap od początku jest komercyjny choć założeniem pionierów tego gatunku była zupełna wolność i zabawa. Ogólnie uznawanym za pierwszy rapowy utwór jest kawałek "Rappers Delight" SugarHill Gang, lecz i tak każdy wie że to nie oni to wszystko zapoczątkowali, gdzieś czytałem że byli oni krytykowani za komercje przez Afrika Bambaata, podobnie później Run DMC, było ich słychać w radiu co taki Afrika czy Kool Herc uważali za niedorzeczność. Ale i tak mimo wszystko kawałki Bambaty również w niedługim czasie latały po stacjach. Więc komercja w jako takim znaczeniu dosięgnie każdego który robi coś dobrego. Wracając teraz do Magika - o ile dobrze pamiętam to on chronił sie przed tym, fragment tekstu "Ja to Ja 2" - "Jebana kariera rapera, rana w sercu konesera" - chyba dość dobrze ukazuje jak Rahim postrzegał Magika, myśle że kierowały nim podobne wartości jak wpomnainym już Bambatą. Od śmierci Maga minęło 9 lat, w tamtych czasach Rap w Polsce dopiero sie rozwijał, nie było takiego popytu jak teraz. Spójrzcie na takiego Sokoła - dał sie wchłonąć komercji, bez dwóch zdań, bez próby obrony. Robienie coś niekomercyjnie to dla mnie nie jest robieniem czegoś za darmo, to jet robienie najpierw dla satysfakcji, samego siebie i słuchaczy a pieniądze same przyjdą (chyba Fisz to kiedyś powiedział

). Robienie z sercem i pasją - i wg mnie Magik tak robił do końca, i jest w Polsce jeszcze wielu którzy tak robią mio tego że są znani i sprzedają sporo płyt (np. OSTR, Eldo).
KonRADinhO 7
Dec 28 2009, 14:43
Ja slucham Eldo, Ostrego, Peji, Małpy, JWP, od czasu do czasu Hemp Gru ; DD
Polecam squad Mor WA
Proceder Chady to wg mnie płyta roku.
Kawałek który dal mnie jest najlepszy na świecie to WWO ft. Hemp Gru - Zostaw To.
unikat
Dec 28 2009, 18:12
Na temat komercji hm.. jeżeli ktoś robi Rap z zajawki nie będzie na pewno komercyjny, a to że np. płyta się dobrze sprzedaje to świadczy o tym że materiał jest kozacki. Co do Sokoła to kolego mało wiesz bo bardziej od Sokoła skomercjalizował się Jędker ,ale jakie to ma znaczenie TPWC jest jakie jest bo tak chciał Sokół i Pono powiedzieli że chcą zrobić kilka projektów nie "klasycznych" bo mogliby robić kilkadziesiąt takich samych klasycznych solówek co bym chciał

Więc TPWC mają inny klimat ,a sam Sokół w piosence nawiną że "myślisz że w aucie było dla kapusty witam kumatych" i tak jak kiedyś mówił zrobił to bo chciał zrobić coś śmiesznego i fajnego

ale np. potem po co wydawał Jędker ten beznadziejny projekt jakim jest Monopol no ,ale cóż
Polecam solówkę DDK RPK-Prawdy Dotyk Raprodukcja albo Bonus RPK-Wkurwiony Dzieciak polecam te dwa albumy
ronaldo_9
Dec 28 2009, 18:37
KSG, pewnie mnie poniosło ale ogólnie bez komercji nie byłoby rapu bo co by nam było po tym jakby raperzy ponagrywaliby swe tracki i nikomu by ich nie dali do posłuchania. Dlatego denerwuje mnie jak ktoś piszę np. Tede to komercja a Ryś jest prawdziwy to mnie to trochę irytuje. Najlepsze jest to że sam Ryś chyba uważa że nie jest komercyjny

a jego przedstawianie się przy "odwoływaniu" koncertów TDF'a było żałosne i było reklamą "Siemano,z tej strony Rychu Peja
SoLUfka". Ogólnie dziwię się że jescze nikt nie poruszył kwestii Beef'u ale to może lepiej bo mogłaby powstac niepotrzebna wojna, pozdro.
EDIT: Klip Kalibra na MTV
Kaliber 44 "+ i -"
unikat
Dec 28 2009, 19:06
rychu peja solufka jest żenująca, szanuje go za Slums Attack,Peje i Ski Skład

co z tego ze klip na MTV jest jak to kanał muzyczny po to robi się właśnie klipy
Przemek23
Dec 29 2009, 01:15
CYTAT(ronaldo_9 @ Dec 28 2009, 18:41)

KSG, pewnie mnie poniosło ale ogólnie bez komercji nie byłoby rapu[/url]
Uwierz że się mylisz
CYTAT(ronaldo_9 @ Dec 28 2009, 18:41)

Ogólnie dziwię się że jescze nikt nie poruszył kwestii Beef'u ale to może lepiej bo mogłaby powstac niepotrzebna wojna, pozdro
Po co poruszać kwestie beefu w którym Rysiek zamiast nagrywania dobrych numerów robi gówno i jeszcze myśli że ma racje
AHA, i jeszcze chciałbym usłyszeć co takiego zrobił Magik dla Polskiego Rapu, ponieważ nie dostałem odpowiedzi na pytanie które zadałem
Jamnik
Dec 29 2009, 10:18
CYTAT(Przemek23 @ Dec 29 2009, 01:19)

Uwierz że się mylisz
Po co poruszać kwestie beefu w którym Rysiek zamiast nagrywania dobrych numerów robi gówno i jeszcze myśli że ma racje
AHA, i jeszcze chciałbym usłyszeć co takiego zrobił Magik dla Polskiego Rapu, ponieważ nie dostałem odpowiedzi na pytanie które zadałemUważam, że zrobił... był członkiem, liderem i Paktofoniki i Kalibra - składów które spowodowały (zwłaszcza K44), że w Polsce o HH zrobiło się głośno
Przemek23
Dec 29 2009, 11:08
CYTAT(Jamnik @ Dec 29 2009, 10:22)

Uważam, że zrobił... był członkiem, liderem i Paktofoniki i Kalibra - składów które spowodowały (zwłaszcza K44), że w Polsce o HH zrobiło się głośno
Ja rozumiem że za ludzi którzy zapoczątkowali i nagłośnili HH w Polsce można uznawać Bogne, Hirka Wrone, DJ 600V, Liroya, ale nie Kaliber i PFK. Jest wielu innych którzy dla HH zrobili o wiele więcej niż K44 i PFK jak choćby ci których wymieniłem wcześniej plus WFD, Molesta, nawet Peja którego nie specjalnie lubię jest dla mnie większą legendą niż Magik, Dab, Joka, Rahim czy Fokus
ronaldo_9
Dec 29 2009, 11:09
CYTAT(Rzepa7 @ Dec 28 2009, 19:10)

rychu peja solufka jest żenująca, szanuje go za Slums Attack,Peje i Ski Skład

co z tego ze klip na MTV jest jak to kanał muzyczny po to robi się właśnie klipy

Wiem ale chodzi o to że często uważa się to właśnie za wyznacznik komerchy. Teraz na vivie widuje "zodiaka na melanżu"

i "Po robocie" co ciężko jest porównac do Kalibra.

Szczerze to szkoda że rap zniknął z TV, może nie do końca bo widziałem wywiad z Sokołem na iTV ale to było 2 lata temu.
unikat
Dec 29 2009, 11:20
CYTAT(ronaldo_9 @ Dec 29 2009, 12:13)

Wiem ale chodzi o to że często uważa się to właśnie za wyznacznik komerchy. Teraz na vivie widuje "zodiaka na melanżu"

i "Po robocie" co ciężko jest porównac do Kalibra.

Szczerze to szkoda że rap zniknął z TV, może nie do końca bo widziałem wywiad z Sokołem na iTV ale to było 2 lata temu.
projekt monopol nie jest hh więc nie ruszajmy tego gówna niech nie śmierdzi

w radiach i TV praktycznie nie ma HH już masz racje ,ale kto ma słuchać ten będzie słuchał
Onar-Rap wraca feat Eldo polecam
Onar-To ma sens
właśnie w tych piosenkach jest o mediach, szkoda że tak właśnie kreują Polskie media w tych ciężkich czasach HH.
kmwtw że Sokół nie sprzedał się tak jak myślicie po prostu każdy mu zazdrości "PROSTO"
ronaldo_9
Dec 29 2009, 11:27
CYTAT(Rzepa7 @ Dec 29 2009, 11:24)

projekt monopol nie jest hh więc nie ruszajmy tego gówna niech nie śmierdzi

w radiach i TV praktycznie nie ma HH już masz racje ,ale kto ma słuchać ten będzie słuchał
Onar-Rap wraca feat Eldo polecam
Onar-To ma sens
właśnie w tych piosenkach jest o mediach, szkoda że tak właśnie kreują Polskie media w tych ciężkich czasach HH.
kmwtw że Sokół nie sprzedał się tak jak myślicie po prostu każdy mu zazdrości "PROSTO"
Oczywiście że sokół się nie sprzedała płytki z Ponem trzymają poziom. Wytwórnie PROSTO. należy zaliczyc do plusów polskiego rapu.
Przemek23
Dec 29 2009, 12:10
CYTAT(Rzepa7 @ Dec 29 2009, 11:24)

Jak wytwórnia fakt, pod względem marketingu i promowania płyt nie ma w Polsce lepsze wytwórni niż Prosto ale jeśli chodzi o wykonawców to jedynie Sokół i Małolat trzymają poziom
W TV już rapu nie ma i Chyba już nie będzie. Tylko "po robocie", "aniele".
Przemek23 ja ci odpowiem
Magik byl nieprzecietny
zapoczatkowal zupelnie nowe style ktorych w PL wczesniej nie bylo(gangsta rap i psycho rap)
rapowal zupelnie inaczej, nie chcial byc jak inni, poswiecal sie calkowicie temu co robil
byl nieprzecietna osoba potrafil zagdzwonic do gustawa(wydawcy plyty)i nawijac mu nowy test
mozna powiedziec ze mial jakas manie ktora ogarniala go gdy zaczynal rapowac
i to uczynilo go niepowtarzalnym
a co poza tym zrobil to to ze mial pomysl na cos czego w PL nie bylo to ze tworzyl na swoj wyjatkowy sposob i do dzis ta tworczosc nie przeminela
a wracajac do maga i komercji taki maly cytat gdzies kiedys znalazlem "Ale Magik nie umiał myśleć komercyjnie"
pozdrawiam
Przemek23
Dec 29 2009, 16:56
CYTAT(alek @ Dec 29 2009, 16:44)

Przemek23 ja ci odpowiem
Magik byl nieprzecietny
zapoczatkowal zupelnie nowe style ktorych w PL wczesniej nie bylo(gangsta rap i psycho rap)
rapowal zupelnie inaczej, nie chcial byc jak inni, poswiecal sie calkowicie temu co robil
byl nieprzecietna osoba potrafil zagdzwonic do gustawa(wydawcy plyty)i nawijac mu nowy test
mozna powiedziec ze mial jakas manie ktora ogarniala go gdy zaczynal rapowac
i to uczynilo go niepowtarzalnym
a co poza tym zrobil to to ze mial pomysl na cos czego w PL nie bylo to ze tworzyl na swoj wyjatkowy sposob i do dzis ta tworczosc nie przeminela
a wracajac do maga i komercji taki maly cytat gdzies kiedys znalazlem "Ale Magik nie umiał myśleć komercyjnie"
pozdrawiam
Ale co z tego że był wyjątkowy i rapował zupełnie inaczej jak był po prostu przeciętnym raperem którego większość słucha dlatego że nie żyje. Tak samo jest z Tupac'iem, może i był dobry, miał pomysł i z radością nagrywał kolejne kawałki ale nigdy nie był, przynajmniej dla mnie, jakąś wielką postacią która rozdawała karty za oceanem. Ludzie kreują go na Boga i króla wszystkich królów jakiego nigdy więcej w rapie nie będzie a przecież było i nadal jest wielu lepszy od niego jak choćby Nas, Big L, Biggie, Talib bądź Buckshot. Tyle od mnie w temacie Magika, dla mnie nie jest on nikim specjalnym i nigdy nie będzie
KSG1946
Dec 29 2009, 18:32
CYTAT(Przemek23 @ Dec 29 2009, 17:00)

Ale co z tego że był wyjątkowy i rapował zupełnie inaczej jak był po prostu przeciętnym raperem którego większość słucha dlatego że nie żyje. Tak samo jest z Tupac'iem, może i był dobry, miał pomysł i z radością nagrywał kolejne kawałki ale nigdy nie był, przynajmniej dla mnie, jakąś wielką postacią która rozdawała karty za oceanem. Ludzie kreują go na Boga i króla wszystkich królów jakiego nigdy więcej w rapie nie będzie a przecież było i nadal jest wielu lepszy od niego jak choćby Nas, Big L, Biggie, Talib bądź Buckshot. Tyle od mnie w temacie Magika, dla mnie nie jest on nikim specjalnym i nigdy nie będzie
w mojej ocenie Magika i 2Paca łączy tylko to że obaj umarli zbyt wcześnie i byli charakterystycznymi postaciami. Z tym że co do 2Paca moge sie z Tobą zgodzić że raperem był przeciętnym, zasłynął tym że mówił wiele o rasizmie i dyskryminacji czarnych, równie dobrze mógł zostać politykiem. A Mag był znany tylko i wyłącznie ze względów muzycznych, oddał się temu całkowicie. No i co jak co ale Magik miał charakterystyczny głos i sposób rymowania, a flow Tupaca nie wyróżniało sie niczym szczególnym. Swoją drogą niee rozumiem troche tego dlaczego Tupac po śmierci jest tak znany, a taki Big L, który myślę że nie tylko w mojej ocenie jest dużo lepszym raperem został jakby zapomniany. Jak ktoś ma jakieś wątpliwości to polecam płytę Livestylez Ov Da Poor & Dangerous. Klasa jednym słowem;)
unikat
Dec 29 2009, 18:44
Sokół: Skończyłem właśnie produkować "Mixtape Prosto". Na początku stycznia wyjdzie mixtape, na którym będzie ponad 75 wykonawców, ponad 40 utworów, a wszystko to zostanie zmiksowane przez legendarnego DJ’a 600V. Będzie to pozycja bardziej uliczna, klasycznie hip-hopowa niż moje ostatnie nagrywki z Ponem.
widze ze znowu trzeba przywrocic temat do zywych
co myslicie o plytce łony "Nic dziwnego" ?
pozdrawiam
temat znowu umarl
Emazet & Procent - Absurd
Rzepa sluchalem tych twoich zipow
a w zasadzie 3 kawalkow
WWO - nienawisc obroć w siłe
WWO ft. Soundkail - Nie boj sie zmiany na lepsze
i trzeci byl z ruskami ale nie pamietam tytulu
i powiem ci ze daja rade

pozdrawiam
tomaj
jest to WBU - Nie ma na co czekać
pozdrawiam
CYTAT(alek @ Jan 11 2010, 17:23)

tomaj
jest to WBU - Nie ma na co czekać
pozdrawiam
Dzięki.
Wiedziałem, że ten głos skądś znam. Ale czemu nie wpadłem na WBU!

Ale to był chyba singiel, bo nie mogę znaleźć tego na ich płytach?
unikat
Jan 11 2010, 19:21
Zip Skład to klasyka pokroju Paktofoniki.
Zip Skład-Ziping zobaczcie ; )
WWO-Pamiętacie?
WWO-Życie depcze wyobraźnie tylko to z Rap Kanciapy zobaczcie
ogólnie nawijka Sokoła jest mistrzowska ; ) jak i wszystkich Zipów
KSG1946
Jan 13 2010, 18:29
to może ja polecę troche klasyki zza oceanu;)
Ice-T - Cop Killa (początki Gangsta Rapu)
Run DMC - Rock Box
Beastie Boys - Fight For Your Right
trzy kawałki zupełnie różniące się od dzisiejszych nagrywek, prawdziwa muzyka 'buntowników', szkoda że już zginęły takie klimaty, inny wymiar Rapu - niepowtarzalne:)
kostek
Jan 13 2010, 18:39
Widzę, że dyskusja ciągle o podobnych wykonawcach...
A ani słowa o mixtape Tetrisa - Shovany?
Podejrzewam, że kawałki typu 'grzech za grzech' byłyby dla niektórych zbyt trudne do rozszyfrowania, no ale mimo wszystko materiał godny sprawdzenia dla każdego. Jak dla mnie płyta do końca roku nie zostanie przebita przez zbyt wielu artystów, mimo że nie jest mainstream'owa. ;]
Jamnik
Jan 13 2010, 20:50
CYTAT(kostek @ Jan 13 2010, 18:43)

Widzę, że dyskusja ciągle o podobnych wykonawcach...
A ani słowa o mixtape Tetrisa - Shovany?
Podejrzewam, że kawałki typu 'grzech za grzech' byłyby dla niektórych zbyt
trudne do rozszyfrowania, no ale mimo wszystko materiał godny sprawdzenia dla każdego. Jak dla mnie płyta do końca roku nie zostanie przebita przez zbyt wielu artystów, mimo że nie jest mainstream'owa. ;]
Po tym jak wysłuchałem Tetrisa na Dwuznacznym LP, wolę go na free. Choć poziom fajny
kostek kiedys szukalem jakies jego kawalki ale na slepo szukac to nie jest tak latwo
jak mogl bys podac jakies kawalki ktore uwazasz za godne wysluchania to bylo by spoko
a co do "grzech za grzech"
dobry kawalek i masz racje nie nalezy do najlatwiejszych

a wracajac do zipow i tego kawalka z ruskami(jak ja myslalem)to Rzepa uswiadomil mnie ze to jest ze wszystkimi slowianami(bez Czarmogory)
a jest to
Sokół & Pono - Nie lekceważ nas
pozdrawiam
unikat
Jan 13 2010, 21:47
jakoś ostatnio do klasyki wróciłem
MorWa-Idź za ciosem zobaczcie teledysk sobie ;D
KSG1946
Jan 14 2010, 18:09
Shovany Mixtape - sprawdziłem - zajarałem sie;) mniej więcej tego szukam w HH, na początku nie byłem przekonany co do bitów (wszystkie Jay'a-Z) ale doszedłem do wniosku że jest to coś niespotykanego a przecież to wkońcu 'tylko' mixtape'. Bo "kto sie tak odnajdzie na Beatach od Jay'a". Orócz 'Grzech za grzech' bardzo spodobały mi sie kawałki "Girlz", "2k9" i "Martwi". Ogólnie rzecz biorąc - znakomita rzecz mimo że to "tylko" mixtape:)
unikat
Jan 23 2010, 10:46
Jamnik
Jan 23 2010, 11:03
Ja czekam na "
Podróże po amplitudzie" Rahima... zapowiada się dobry krążek
unikat
Jan 23 2010, 11:09
a Fokusa solo ?
Jamnik
Jan 23 2010, 14:08
CYTAT(Rzepa7 @ Jan 23 2010, 11:13)

a Fokusa solo ?
Perwersje ? No też, ale bardziej czekam na
płyty Rahuene
MaGik_TSW
Jan 27 2010, 00:03
Jak dla mnie to w zasadzie wszystkie piosenki :
Yez Yez Yo <--- Dobra nuta z Nowej Huty
Bezimienni <--- Dobre chłopaki z Bytomia
Pozdrowienia dla wszystkich Hip-Hop'owców
Beka z magika, który dla całej rzeszy gimbusowych psychofanów jest bogiem rapu w Polsce
Album Zeusa jest tak słaby, że aż zastanawia mnie jakim cudem Łodzianin był w stanie nagrać tak fenomenalny debiut. Niestety, sprzedał się za dwa złote z tą żenującą arafatką...
Mikstejp TeTa i Torta fenomenalny, sztandarowym numerem moim zdaniem diss na Ciecha. Swoją drogą Ciech myślał, że jak nagra pod bit do 'Ether' to będzie gościem, niestety dla tego pana kozacki bit nie zatuszuje żenującego flow i marnego tekstu. Ponadto niesamowity track 'Girlz'
Misktejp PeeRZeta to kolejna fajna propozycja, generalnie wypada słabiej od 'Hipocentrum', ale posiada swoje mocne strony, takie jak - 'Wakacyjny Luz' i 'Moda'.
Natomiast w absolutnym czubie ostatnich produkcji jest 'Materiał Producencki' Quiz'a. Fantastyczny od strony producenckiej, z przemyślanymi tekstami i kapitalnymi featuringami czołowych reprezentantów podziemia.
aha, i jeszcze beka z jakiegoś ziomeczka, który stawia wyżej magika łuszczaka aka 'lece fajnie z okna' niż 2paca, argumentując to tym, że magik jestem bogiem był znany tylko ze względów muzycznych. HAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAH, ciekawe co powiesz typie w takim razie o KRSie, który jest zaangażowany w kulturę znacznie bardziej niż był Tupac. "No i co jak co ale Magik miał charakterystyczny głos i sposób rymowania, a flow Tupaca nie wyróżniało sie niczym szczególnym" Rzeczywiście, jeśli skrzeczenie a la Adam Ostrowski jest charakterystyczne, to spoko. Flow Tupaca nie wyróżniało się niczym szczególnym (: Po tym zdaniu myślę, że można zakończyć dyskutowanie z Tobą na temat rapu.
BEKA
Ł4p!3 chw!l3 uL0Tn3 j4k f0tk4!!!!!!!!!!!!!! :*:*:*
Przemek i Kostek to chyba jedyne ogarnięte osoby w temacie, reszta wygląda na gimbusów albo licealistów w arafatkach, tudzież 'jedynych prawdziwych kumatych elo HG jpjp'
nie no Tomak bez przesady
sluchales PFK - Nie ma mnie dla nikogo
nie wydaje mi sie zeby Mag "skrzeczal"
ale moze sie nie znam
nie uwazam Magika za boga ale tez nie uwazam ze byl zwyklym cpunem
byl wazna osoba dla polskiego hip-hopu
a pytac sie co takiego zorbil dla hip-hopu to tak samo jak by sie zapytac co zrobil 2Pac
bo nagrac cos dobrego w tamtych czasach bez studia tylko gdzies w pokoju to nie jest latwe (ze tak powiem)
co do tetrisa to
TeTris - Bez wazeliny gość. O.S.T.R.
TeTris - Tam i z powrotem gość. Łona
TeTris - Autorytet
TeTris - Dwuznacznie
a z Pilskiego podziemia(wszystko z Monumentu/Giganci Squad)
Qdi Masta - Kto Tu Rządzi
GreQ + Łysy + Sojusznik - Wirus Grupy
GreQ + Vcx + Qdi - Mam To Na Miękko
pozdrwaiam
don rxf
Jan 29 2010, 19:58
CYTAT(alek @ Jan 29 2010, 20:17)

nie no Tomak bez przesady
Tomak ma racje

CYTAT(alek @ Jan 29 2010, 20:17)

nie uwazam Magika za boga ale tez nie uwazam ze byl zwyklym cpunem
byl wazna osoba dla polskiego hip-hopu
a pytac sie co takiego zorbil dla hip-hopu to tak samo jak by sie zapytac co zrobil 2Pac
bo nagrac cos dobrego w tamtych czasach bez studia tylko gdzies w pokoju to nie jest latwe (ze tak powiem)

ręce mi opadły.
Rap zaczął się w Ameryce chłopaku, i jeśli ktoś coś zrobił dla hh to napewno nie Magik. Magik może zapoczątkował psycho rap w polsce.
Nie rozumiem jak można porównywać polski hh z Amerykańskim, 2Paca z Magikiem etc.
co ty nie powiesz ze rap zaczal sie w USA
to przykro mi ale musze cie uswiadomuc ze zapoczatkowali go "bambusy" w dziczu
gdzie ich dzwieki nadlay rytm podobny do bitu
a jak bialasy przyjechaly i zgarneli 1 z 2 do stanow to tam rozpowszechnili
rap nie narodzil sie w USA(tylko ewoluowal i zostal rozpowszechniony) a w Afryce
no sorry ale tak bylo
widze ze nie zczailes
Mag dla polskiego hip-hopu
2Pac dla amerykanskiego
tak ciezko jest sie domyslec
unikat
Jan 29 2010, 20:43
dokładnie Alek
ale tak na prawdę fundamentem tego czegoś była płyta Molesta-Skandal potem Zip Skład czy WFD
i tutaj nikt nic nie zarzuci.
Magika poza PFK nie słucham ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.