s ?? znaczy sie odbior pilki
cypress.amaru
Nov 3 2008, 13:09
podrzucac pilke mozna tylko niektorymi zawodnikami (robinho na bank)
jasiek_barca
Nov 3 2008, 19:58
Henrym mi się udało podrzucić piłę. Ale nie powiem Wam jak, bo to przez przypadek było

Za to wykminiłem dziś drugi sposób jakby markowania piłki, nie: STRZAŁ+PODANIE, tylko jak biegniemy w prawo zawodnikiem, to musimy bardzo szybko zrobić DÓŁ+GÓRA. Może komuś się to przyda, może nie...

Nie podoba mi się to, że nie ma w 2009 tutorialu jak w PES5. Siedziało się tydzień i obczajało wszystkie zwody, a tu są dość mętnie opisane w Commands List. Wam też tego brakuje?
drugi rodzaj ruletki jest niezły na bank go robią Tevez i Mati Fernandez z Villareal..(wiem bo BaL tam gram

) ) wpisujcie jak jest ktoś jeszcze..
Kettger
Nov 3 2008, 20:19
CYTAT(JnR @ Nov 3 2008, 20:12)

wpisujcie jak jest ktoś jeszcze..
Messi.
r.a.j.a.n
Nov 5 2008, 13:25
CYTAT(radziu @ Oct 30 2008, 18:39)

wychodzi któremuś z was "ball flick" (podrzut piły). Niby jest tył-przód + R2 jeżeli chcemy wyższy. Napierdzielam tę kombinację jak głupi za jeszcze ani razu nie wyszło mi. Może jakieś porady ?
Nie zrobisz tego na pełnym biegu, na truchcie zresztą też, na pewno wychodzi to w momencie gdy stoisz w miejscu...
r.a.j.a.n co ty piszesz? to ironia czy serio tak myslisz? w truchcie spokojnie pilkarzami klasy cr7 da sie podrzucic pilke i nie trzeba do tego jakis wybitnych zdolnosci
r.a.j.a.n
Nov 6 2008, 09:42
mówisz o wysokim podbiciu? Bo ja tak...
CYTAT(JnR @ Nov 3 2008, 22:12)

drugi rodzaj ruletki jest niezły na bank go robią Tevez i Mati Fernandez z Villareal..(wiem bo BaL tam gram

) ) wpisujcie jak jest ktoś jeszcze..
Roger... nie wiem czy to za sprawą jakiegoś patcha czy cos ale Roger tez to robi u mnie
mariusz123211
Jan 3 2009, 11:22
Mam pytanko: A jak sie wykonuje strzał rabony??
hubertek7
Jan 3 2009, 12:34
nie powiem Ci jak sie wykonuje rabony bo szczerze nie mam pojecia co to jest ale sie pochwale ze bardzo przypadkiem w BaL w 2 meczu udalo mi sie zrobic ruletke

wiem ze naciskalem przypadkowo strzalki

flip-flap jest prosty bo robi sie go jakims tam przyciskiem R1 albo R2 ale kazdy prawie moze go zrobic niekoniecznie wtedy gdy chcesz tylko np. za krok lub 2
soadzik
Jan 3 2009, 17:32
post do usunięcia
mariusz123211
Jan 4 2009, 14:12
CYTAT(hubertek7 @ Jan 3 2009, 12:38)

nie powiem Ci jak sie wykonuje rabony bo szczerze nie mam pojecia co to jest ale sie pochwale ze bardzo przypadkiem w BaL w 2 meczu udalo mi sie zrobic ruletke

wiem ze naciskalem przypadkowo strzalki

flip-flap jest prosty bo robi sie go jakims tam przyciskiem R1 albo R2 ale kazdy prawie moze go zrobic niekoniecznie wtedy gdy chcesz tylko np. za krok lub 2
hmm... mi chodziło tylko oto jak sie strzela z rabony a ruletke i flip flap to chyba każdy głupi potrafi zrobić
a jak sie robi taki zwod Cristiano, ze idziesz po skrzydle np prawym dochodzi do ciebie ziomek a ty moment i nagle pieta wpadasz do srodka pola , tak jakby scinał pieta do srodka, w pes 2008 udawalo sie na luzie ,a tu nie wiem jak
kristof26
Feb 14 2009, 11:36
CYTAT(totti17 @ Nov 1 2008, 22:27)

a wie ktos może jak ciągnie sie zawodnika za koszulkę?
Raczej nie ma przyciskow odpowiadajacych za ciagniecie zawodnika za koszulke.Robi to samoczynnie.
zgredzik90
Mar 2 2009, 19:04
Ile trzeba grac trenning aby grac w meczach mowie o zostan legenda
cypress.amaru
Mar 7 2009, 01:37
polecam filmik "pes 2009 Coaching Manual" do sciagneicia na jakims emule lub cos w tym stylu 700MB pozdrooo
zna ktos kombinacje do zrobienia 'cutbacka'? wykonuje go m.in. Henry, C.Ronaldo i Drogba, tylko, ze za kazdym robilem go jedynie przypadkowo. w poprzednim proevo kombinacja na ten trick to: zmiana zawodznika (L1) + sprint (R1) + strzalka w gore lub w dol. kojarzy ktos? ciezko go opisac, zawodnik przepuszcza pilke za jedna noga, uzywajac do tego piety drugiej nogi

nigdzie nie moge znalesc kombinacji dla tego zwodu :/
Rabonę robią gracze o małej częstotliwości 2 używania drugiej nogi (3 i niżej) i wysokiej technice.
Drugą ruletkę robi też Deco. Aha, on w ogóle ruletkę wykonuje w dość oryginalny sposób

. Pewnie kwestia stylu dryblingu.
ludzie, a napiszcie jak przy wrzutce do zawodnika uderzyc pilke z nogi, nie z glowy! - podejrzewam, ze trzeba byc dobrze ustawionym co do lecacej pily, ale moze jest inaczej... jak strzelic z ,pol nozyc' !
mariusz123211
May 15 2009, 11:54
x+LT o ile się nie myle
-jakie ,LT' - ja gram na PS2

przewrotka to jest chyba strzalka przod-gora (choc czesto mi sie zdarza przy dosrodkowaniu z gry lub ze stalego fragmentu, ze zawodnik sam sklada sie do przewrotki) a nozyce... ?
-moze ktos cos napisze wiecej o tych zagraniach taktycznych z L2 o co w ogole z tym chodzi i jaki ma to zwiazek z rozgrywka?
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć.
a) co oznacza te L1,L2 czy R2

jak wykonać lob nad bramkarzem
c)jak zagrac podanie górą na dobieg
d) jak wykonac "jaskółkę" czyli symulację
Proszę o odpowiedź.
chomik
May 15 2009, 17:05
do zip'a:
moim zdaniem nozycze, badz przewrotka to nie tyle kombinacja klawisze, ile troche szczescia, ustawienie sie oraz typ zawodnika. szczescia tlumaczyc nie trzeba. ustawic sie do strzalu z woleja mozesz za pomoca klawisza R2+strzalki. wtedy zawodnikiem poruszasz sie bez pilki. ustaw go dalej od pilki, aby nie probowal uderzyc jej glowa tylko noga. z kolei do takich strzalow trzeba dobrac tez ekwilibrystycznie grajacego zawodnika. taki styl gry ma, np. Drogba. najczesciej to on mi sie skladal do nozyc i przewrotek, ale jakie parametrty za to odpowiadaja, to juz nie potrafie powiedziec.
strategie z L2 mozesz ustawic przed meczem, w menu taktyk i zmian. nie kombinowalem z tym, ale mozna chyba ustawiac sobie w ten sposob szybka zmiane stylu gry, np. zwezenie pola gry, co zmyla przeciwnika i trudniej mu jest rozkminic, co kombinujesz.
do Cocxa:
a) przy standardowym ustawieniu klawiszy:
- L1 to zmiana zawodnika
- L2 to modyfikator taktyki (badz tez za jego pomoca mozna dodawac i usuwac zawodnikow w murku)
- R2 to kontrola tempa, czyli powolny truchcik.
b ) bramkarza mozna lobowac na dwa obmyslone przez producenta sposoby:
- wciskasz 'strzal' i gdy ladujesz pasek sily na maksa wciskasz 'sprint'. dobry przy sam-na-sam, jest to lekkie podciecie pilki nad rzucajacym sie bramkarzem;
- wciskasz 'strzal', ladujesz odpowiednia ilosc sily i wciskasz 'zmiane zawodnika'. jest to klasyczny lob. moim zdaniem najlatwiej go wykonac, gdy zawodnik stoi w miejscu. wtedy pilkarz ladnie 'zarzuca' pilke za kolnierz bramkarza.
c) 'zmiana zawodnika' + 'zwykle podanie na dobieg'
d) 'modyfikator taktyki' + 'kontrola tempa' + 'sprint' i najlepiej pusc w tym momencie strzalki.
nastepnym razem poszukaj lepiej na forum, bo czesc rzeczy byla tu juz pare razy omawiana.
CYTAT(chomik @ May 15 2009, 18:09)

do zip'a:
moim zdaniem nozycze, badz przewrotka to nie tyle kombinacja klawisze, ile troche szczescia, ustawienie sie oraz typ zawodnika. szczescia tlumaczyc nie trzeba. ustawic sie do strzalu z woleja mozesz za pomoca klawisza R2+strzalki. wtedy zawodnikiem poruszasz sie bez pilki. ustaw go dalej od pilki, aby nie probowal uderzyc jej glowa tylko noga. z kolei do takich strzalow trzeba dobrac tez ekwilibrystycznie grajacego zawodnika. taki styl gry ma, np. Drogba. najczesciej to on mi sie skladal do nozyc i przewrotek, ale jakie parametrty za to odpowiadaja, to juz nie potrafie powiedziec.
strategie z L2 mozesz ustawic przed meczem, w menu taktyk i zmian. nie kombinowalem z tym, ale mozna chyba ustawiac sobie w ten sposob szybka zmiane stylu gry, np. zwezenie pola gry, co zmyla przeciwnika i trudniej mu jest rozkminic, co kombinujesz.
do Cocxa:
a) przy standardowym ustawieniu klawiszy:
- L1 to zmiana zawodnika
- L2 to modyfikator taktyki (badz tez za jego pomoca mozna dodawac i usuwac zawodnikow w murku)
- R2 to kontrola tempa, czyli powolny truchcik.
b ) bramkarza mozna lobowac na dwa obmyslone przez producenta sposoby:
- wciskasz 'strzal' i gdy ladujesz pasek sily na maksa wciskasz 'sprint'. dobry przy sam-na-sam, jest to lekkie podciecie pilki nad rzucajacym sie bramkarzem;
- wciskasz 'strzal', ladujesz odpowiednia ilosc sily i wciskasz 'zmiane zawodnika'. jest to klasyczny lob. moim zdaniem najlatwiej go wykonac, gdy zawodnik stoi w miejscu. wtedy pilkarz ladnie 'zarzuca' pilke za kolnierz bramkarza.
c) 'zmiana zawodnika' + 'zwykle podanie na dobieg'
d) 'modyfikator taktyki' + 'kontrola tempa' + 'sprint' i najlepiej pusc w tym momencie strzalki.
nastepnym razem poszukaj lepiej na forum, bo czesc rzeczy byla tu juz pare razy omawiana.
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Przeszukałem kilka tematów. Tam to było, ale nie wytłumaczone tak dokładnie
chomik - oby wiecej takiego czlowieka na forum!
http://www.youtube.com/watch?v=VlhlmKqOsF0&translated=1 - moglbys looknac i napisac co sadzisz o tych bramach
a) przyjecie na klate i BOMBA z przewrotki

dosrodkowanie i BOMBA z nogi!
c) koles biegnie na brame za nim 3 obroncow, cofa sie i tylem do bramy uderza pilke z pietki?
chomik
May 17 2009, 20:38
no cóż zip, kapitalnie ukąszone bramy. bardzo dobrze panujesz nad tą grą. to jest poziom trudności Top Player?
p.s. to jest pes2008 na PS2? nie wiedzialem, ze wyszedl na tą platformę

ale wygląda identycznie jak pes6. chyba wiele się nie zmieniło :>.
pzdr
nawet wyszedł pes 2009 na ps2
chomik
May 18 2009, 11:02
heh, ale tez pewnie wyglada jak 6 albo 5

dobra, nie robmy offtopu. to wie ktos jak zrobic tego cutback'a? jakie umiejetnosci odpowiadaja za ten drybling? na patchu Gaming Access robi go jeszcze Beto z Wisły o_O jakos trzeba wcisnac strzalki na ukos i 'sprint', to zrobi go po skosie, ale nadal nie wiem czy to wlasciwa kombinacja, bo wychodzi mi jedynie przypadkowo :/
ten filmik to nie moje dzielo jakby co

pes 2008 praktycznie to samo co 06 - za to '09 juz odbiega nieco!
wszystko na ps2
chomik
May 18 2009, 19:24
ach, myslalem, ze to ty taki ladny popis dales

D
wlasnie nie moje i dlatego chcialem o opinie zapytac jak on takie petardy napier-dziela i te przewrotki, masakra...
Chciałbymsię jeszcze zapytać jak z rzutu wolnego oddać "plasowany" strzał oraz jak zrobić "ruletkę". Zależałoby mi na tym, aby było to wytłumaczone w podobny sposób jak zrobił to Chomik
Ruletka: instrukcja dla pada, bo na nim się najlepiej gra ;D.
Robisz obrót gałką analogową. Musisz mieć do tego dobrego technicznie gracza.
Plasowany strzał? Musisz podczas strzału przytrzymać kierunek w DÓŁ. Wtedy zawodnik lekko uderzy piłkę. Dobre z 20 m

.
z wolnego uderza sie rowniez ze strzalka w lewo lub ze strzalka w prawo,
petarda to strzalka do przodu plus przed uderzeniem zawodnika w pile naciskamy trojkacik
bachoo
May 25 2009, 01:37
Witam. A kto powie co oznaczaja ten pionowy pasek z lampkami kolo nazwiska gracza (podczas gry) od zielonego na dole do czerwonego na gorze. I mozna tam zmieniac poziom trzymajac L2 i potem naciskajac R1 lub R2.
kchmarzynski
May 25 2009, 10:03
Te paski odpowiadają za sposób gry twojej drużyny.Jeśli jest czerwony to znaczy że Twoja drużyna będzie grać ofensywnie.a jeśli jest niebieski to Twoja drużyna gra defensywnie.Tak samo jest z komputerem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.