Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapowiedź PowerPatch Season 2009/2010
board.issonline.pl > Edit Mode: Polish Evolution > PolEvo > PES6 - Powerpatch
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Windziak
Jeśli 1/8 finału PUEFA + 3.miejsce w mocnej lidze ukraińskiej, ogranie takich drużyn jak Besiktas (4:1!) Olympiacos, Benfica i Galatasaray [wszyscy po 1:0] (czyli ekip, które mają miejsce w patchu), wyeliminowanie z łatwością Sampdorii [1:0 i 2:0] i odpadnięcie z późniejszym półfinalistą (po ładnej walce 0-1, 3-2) - notabene - Mistrzem Ukrainy, to słaby występ (czy raczej niby słabszy od BATE) to ja nie wiem, kto w takiej sytuacji jest mocniejszy. Metalist bezwzględnie nadaje się do tego patcha, bardziej niż niektóre kluby z Rumunii, Turcji czy choćby Białorusi, Serbii - a nawet Polski (z tym, że nasze kluby muszą być ze względu na polskich twórców patcha). Jeśli cię nie przekonałem to mi przykro (kolejnym atutem tego klubu jest występujący tam Polak - Seweryn Gancarczyk) smile.gif
E 9
Hmm w sumie z tym Metalistem masz rację, ekipa godna umieszczenia w grze... ale nie za BATE. Takie perełki też są w patchu potrzebne... wkońcu jest kierowany do ludzi z różnych zakątków Europy...

Windziak:
W tej liście od Ciebie bym nic nie zmieniał, a ostatnie miejsce dałbym własnie dla Metalistu....

I to chyba będzie najlepsze wyjście rolleyes.gif
damiank9
zreszta jak cos nie bedzie grac to zrobi sie sonde i wtedy bedzie wiadomo co kto lubi biggrin.gif
Wislak1312
Moim zdanie w 100% popieram Metalist...
I zastanowiłbym się jednak nad AEK Ateny gdyż mają dobry skład...może za szwecki Kalmar, któryn i tak wiel nie osiągnie.
No i jeszcze silną ekipą jest Sparta Praga tylko, że nie mam jej gdzie wepchnąć.
Za Slovana Bratyslawa dałbym drugą ekipę z Serbii Partizana Belgrad. rolleyes.gif
__SaNd1__
Mam pytanie do tworcow czy bedzie Angielska wersja patcha dzieki za odpowiedz co do zmian druzyn mi sie zdaje ze kazdy chce zobaczyc jakoms druzyne tak ze ... najlepjej podac chyba finalom liste druzyn i tyle rolleyes.gif
portier
Ja uwazam ze wyrzucanie RPA jest nie na miejscu. Moze ktos by chcial zagrac MS a tu nie bedzie gospodarza biggrin.gif Ale to tylko moje zdanie, i tak wolalem OE patche

P.S. Co do klubow popieram Windziaka i Metalist tongue.gif
Jamnik
Z reguły ja pisałem głupoty w tym temacie, ale już teraz postaram się napisać w miarę dobrą listę (wg mnie oczywiście) dla Othersów. Jak ktoś wyliczył mamy 42 sloty, tak więc:

1. CSKA Moskwa
2. Zenit St. Petersburg
3. Rubin Kazań
4. Spartak Moskwa
5. Lech Poznań
6. Legia Warszawa
7. Wisła Kraków
8. Ajax Amsterdam
9. PSV Eindhoven
10. AZ Alkmaar
11. Twente Enschede
12. Partizan Belgrad
13. Crvena Zvezda Belgrad
14. Fenerbache
15. Galatasaray
16. Besiktas
17. Anderlecht
18. Standard Liege
19. Panathinakos Ateny
20. Olympiakos Pireus
21. Steaua Bukareszt
22. Dinamo Bukareszt
23. Celtic Glasgow
24. Glasgow Rangers
25. Metalist Charków
26. Szachtar Donieck
27. Dynamo Kijów
28. Benfica
29. FC Porto
30. Sporting
31. Sparta Praga
32. Slavia Praga
33. FC Basel
34. FC Kopenhaga
35. APOEL Nikozja
36. Beitar Jerozolima
37. Maccabi Hajfa
38. Rosenborg Trondheim
39. Levski Sofia
40. Red Bull Salzburg
41. Dinamo Zagrzeb
42. BATE Borysów
blazek72
moim skromnym zdaniem Metalist powinien być w tym patchu .

Sparta Praga też dobra drużyna no fajnie by było też ją umiescisc w tym patchu .

No a do RPA do troche szkoda usuwać gospodarza WM na rok przed tą imprezą , jak widać nie są słabą ekipią więc może znalazło by się dla nich jakieś miejsce ?? hmmm ??
Orange_91
CYTAT(portier @ Jun 24 2009, 22:44) *
Ja uwazam ze wyrzucanie RPA jest nie na miejscu. Moze ktos by chcial zagrac MS a tu nie bedzie gospodarza biggrin.gif Ale to tylko moje zdanie, i tak wolalem OE patche

P.S. Co do klubow popieram Windziaka i Metalist tongue.gif

CYTAT(blazek72 @ Jun 25 2009, 09:15) *
moim skromnym zdaniem Metalist powinien być w tym patchu .

Sparta Praga też dobra drużyna no fajnie by było też ją umiescisc w tym patchu .

No a do RPA do troche szkoda usuwać gospodarza WM na rok przed tą imprezą , jak widać nie są słabą ekipią więc może znalazło by się dla nich jakieś miejsce ?? hmmm ??

A gdzie pisze, że zostało usunięte RPA?
blazek72
Przepraszam mój bład przeczytałem postA kolegi i zapomniałęm że Sparta i RPA są na liscie do patcha .
smile.gif
Tomaszzz
CYTAT
3. Rubin Kazań
39. Levski Sofia

Jeżeli będziecie robić Levskiego i Rubin to skąd weźmiecie staty?
Windziak
Jamnik - dwa kluby izraelskie i dwa serbskie to spore nadużycie... Wisła rozwaliła ten śmieszny Beitar, także myślę, iż Maccabi (chyba najbardziej utytułowane) wystarczy... Podobnie w przypadku serbskich, te zespoły nie odgrywają żadnej roli w pucharach, a dawanie ich ze względu na historię to przesada... Trzeba by było dać też Nottingham Forest, bo kiedyś byli zajebiści, czy Leeds United, bo też kiedyś grali w LM... Zaś Sparta Praga to fajny klub, z tradycjami, ale czy powinien on zastąpić Mistrza Rumunii? Unirea to myślę powinien być priorytet tego patcha...

Edit: Mam nadzieję, że odczytałeś to jako ironię Łukaszu, a nie coś innego... smile.gif
lukasz44
No pomysł z Nottingham i Leeds znakomity ;-D
jaro9
Heh Nottingham kiedyś wygrało 2 razy Ligę Mistrzów wink.gif
Orange_91
Na pewno za jakieś dwie z czterech drużyn do odstrzału wrzucone będą Metalist i FC Zurich. Nad resztą jeszcze myślę bo takie drużyny jak Maccabi, APOEL a zwłaszcza Slovan raczej wiele nie zwojują w Europie. Można pomyśleć też nad tą Spartą Praga. Co do drużyn z Rumunii to już wiadomo, że będą Unirea, Dinamo i Steaua.
perONE
Masz rację z tymi Maccabi itp. Lepiej dać Spartę. Nie śledze tematu ciągle wiec moze za te druzyny dać te chociaż 3 polskie.
Windziak
Ale te 3 polskie będą tak czy siak smile.gif
Można w sumie faktycznie zrezygnować z jakichś nic nie znaczących pionków do bicia wink.gif

Ps. Będzie w końcu BATE?
jaro9
Ja bym sobie pograł Słowakami wink.gif
Orange_91
CYTAT(Windziak @ Jun 25 2009, 18:08) *
Ale te 3 polskie będą tak czy siak smile.gif
Można w sumie faktycznie zrezygnować z jakichś nic nie znaczących pionków do bicia wink.gif

Ps. Będzie w końcu BATE?

Bate będzie.
Do odstrzału są: Anarthosis, Club Brugge, Aalborg, Broendby, wiadomo że zostanią wstawione za dwie z nich Metalist i FC Zurich. Do wstawienia ewentualnie zostają jeszcze: Maccabi, APOEL, Slovan, Sparta no i może ta Crvena, Sivassporu raczej nie będzie bo cztery drużyny z Turcji to troszeczkę za dużo.
siwers99
ale ja jednak uważam że przydal by sie ten czwarty zespól z Turcji Sivasspor.
__SaNd1__
Ja jestem za Slovan Bratislava i Apoel Nicosia - Mistrze Slowacij i Cyprus zeby byly dodane tongue.gif
E 9
A więc pobawmy się drużynami do manipulacji:

3 drużyny z Danii to za wiele, jak dla mnie rządząca od lat Kopenhaga wystarczy... a więc:
*Aalborg --> Maccabi
*Broendby --> Crvena Zvezda (co jak co, ale Slovanu raczej nie opłaca się robić..)
*Anorthosis albo APOEL bym zostawił, dacie którą wolicie. Cypryjski zespół się przyda.

Sivasspor jak najbardziej niepotrzebny... jednorazowy wyskok, co rok rządzi wielka triada + miesza się Trabzon... Turcja zostaje tak jak jest.

Kończmy tą dyskusję i całą ekipą ruszamy biggrin.gif

czirs
lukasz44
CYTAT(E 9 @ Jun 26 2009, 17:49) *
A więc pobawmy się drużynami do manipulacji:

3 drużyny z Danii to za wiele, jak dla mnie rządząca od lat Kopenhaga wystarczy... a więc:
*Aalborg --> Maccabi
*Broendby --> Crvena Zvezda (co jak co, ale Slovanu raczej nie opłaca się robić..)
*Anorthosis albo APOEL bym zostawił, dacie którą wolicie. Cypryjski zespół się przyda.

Sivasspor jak najbardziej niepotrzebny... jednorazowy wyskok, co rok rządzi wielka triada + miesza się Trabzon... Turcja zostaje tak jak jest.

Kończmy tą dyskusję i całą ekipą ruszamy biggrin.gif

czirs

To jest to ! Tak jak mówi E9 będzie dobrze ,APOEL według mnie bardziej przyda się w patchu . . .
Kamiloxx
E9 mówi dobrze,w końcu mistrz OFa. smile.gif
A APOEL ma też dobrych piłkarzy,i sukcesy (czytaj:malutkie sukcesy). tongue.gif
E 9
Na Gadu trwa rozległa dyskusja, a jak będziemy tak gadać to nigdy nie ruszymy... więc podam ostateczną listę, która mam nadzieję wkońcu OE91 zaakceptuje i skończymy to paplanie ;]

1. CSKA Moskwa
2. Zenit St. Petersburg
3. Rubin Kazań
4. Spartak Moskwa
5. Lech Poznań
6. Legia Warszawa
7. Wisła Kraków
8. Ajax Amsterdam
9. PSV Eindhoven
10. AZ Alkmaar
11. Twente Enschede
12. Partizan Belgrad
13. Crvena Zvezda Belgrad
14. Fenerbache
15. Galatasaray
16. Besiktas
17. Anderlecht
18. Standard Liege
19. Panathinakos Ateny
20. Olympiakos Pireus
21. Steaua Bukareszt
22. Dinamo Bukareszt
23. Celtic Glasgow
24. Glasgow Rangers
25. Metalist Charków
26. Szachtar Donieck
27. Dynamo Kijów
28. Benfica
29. FC Porto
30. Sporting
31. Unirea U.
32. Slavia Praga
33. FC Basel
34. FC Kopenhaga
35. APOEL Nikozja
36. FC Zurich
37. Maccabi Hajfa
38. Rosenborg Trondheim
39. Levski Sofia
40. Red Bull Salzburg
41. Dinamo Zagrzeb
42. BATE Borysów
Windziak
Niepotrzebne aż dwie serbskie i BATE tongue.gif Ale ogólnie bardzo in plus wink.gif Może w sumie tak zostać wink.gif
Wislak1312
Analizując skład podany przez E9...nasunęła się myśl usunięcia Rosenborga...kosztem Sparty Praga.
Ewentualnie zostawienie tylko 2 polskich ekip...i wprowadzenie Sparty lub AEKa Ateny. smile.gif
E 9
CYTAT(Windziak @ Jun 26 2009, 17:50) *
Niepotrzebne aż dwie serbskie i BATE tongue.gif Ale ogólnie bardzo in plus wink.gif Może w sumie tak zostać wink.gif

BATE jak najbardziej potrzebne, nie usuwajmy słabych ekip, bo pograć z takimi jest również ekstra...
A jak nie dwie serbskie to co innego?? Na pewno nie dwie czeskie... a Slovanu Bratysława czy innego słabego mistrza zrobić nam się nie uda...
I nie Sivasspor, nie sugerować już tego ;D
Windziak
No to jak to jest - jednego słabeusza da się zrobić, a drugiego nie? Czy może są równi i równiejsi? Albo inaczej - BATE było już robione i wymaga kosmetycznych zmian, a wprowadzenie kompletnego 'nowicjusza' na scenę PESa będzie wymagało sporo wysiłku?

Skoro są dwie serbskie to tym bardziej powinny być dwie czeskie... Partizan i Crvena od lat nic nie ugrywają, zaś jeden czeski to norma w fazie grupowej LM. Owszem - Slovan to lekkie nadużycie, gdy są lepsze ekipy. Jednakowoż takie szkockie Hearts, czy np. dobry portugalski klub - Braga są równie ciekawe.

Ps. Crvena zajęła 3.miejsce w swojej lidze, ustępując oczywiście Partizanowi oraz... Vojvodinie Nowy Sad... Czy zatem jest to naprawdę aż tak wartościowy klub na ten moment (pomijając zasługi sprzed wielu lat)? ;]
E 9
CYTAT(Windziak @ Jun 26 2009, 18:02) *
No to jak to jest - jednego słabeusza da się zrobić, a drugiego nie? Czy może są równi i równiejsi? Albo inaczej - BATE było już robione i wymaga kosmetycznych zmian, a wprowadzenie kompletnego 'nowicjusza' na scenę PESa będzie wymagało sporo wysiłku?

Skoro są dwie serbskie to tym bardziej powinny być dwie czeskie... Partizan i Crvena od lat nic nie ugrywają, zaś jeden czeski to norma w fazie grupowej LM. Owszem - Slovan to lekkie nadużycie, gdy są lepsze ekipy. Jednakowoż takie szkockie Hearts, czy np. dobry portugalski klub - Braga są równie ciekawe.

Ps. Crvena zajęła 3.miejsce w swojej lidze, ustępując oczywiście Partizanowi oraz... Vojvodinie Nowy Sad... Czy zatem jest to naprawdę aż tak wartościowy klub na ten moment (pomijając zasługi sprzed wielu lat)? ;]

W sumie racja... z Orange'em własnie rozkiminialiśmy... Sparta czy Crvena. Tu można zamanipulować i dać to albo to, dostępność materiałów jest podobna wink.gif

Co do BATE... mam ich u siebie w OFie z gotowymi statami, kitsy ktoś juz robił (goofy?), a edit stadionu byłoby mi wykonać bardzo łatwo... więc tu chodzi o dostępność materiałów i własnie tą łatwosć w dodaniu... i dlatego nie chcę się ich pozbyć smile.gif

__SaNd1__
CYTAT(E 9 @ Jun 26 2009, 20:06) *
W sumie racja... z Orange'em własnie rozkiminialiśmy... Sparta czy Crvena. Tu można zamanipulować i dać to albo to, dostępność materiałów jest podobna wink.gif

Co do BATE... mam ich u siebie w OFie z gotowymi statami, kitsy ktoś juz robił (goofy?), a edit stadionu byłoby mi wykonać bardzo łatwo... więc tu chodzi o dostępność materiałów i własnie tą łatwosć w dodaniu... i dlatego nie chcę się ich pozbyć smile.gif

Dodajcie Crvena Zvezda wink.gif Sparta nie jest jakasz nowosc - w originalnym PES 6 jest Sparta takze wedlug mnie Sparta nie potrzebna FC BATE Borisov tez jestem zeby byla w patchu rolleyes.gif Pozdro tongue.gif P.S. PFC Levski Sofia - a nie Levski Sofia wink.gif rolleyes.gif biggrin.gif
Damian.
Dawajcie Sparte. Z materiałami na pewno będzie łatwiej.
acm2108
Ja tez jestem za Sparta wink.gif
jaro9
Szkoda że nie będzie Slovana, ale trudno wink.gif
blazek72
myslę że Sparta Praga by mogłą być

Orange_91
CYTAT(Wislak1312 @ Jun 26 2009, 18:50) *
Analizując skład podany przez E9...nasunęła się myśl usunięcia Rosenborga...kosztem Sparty Praga.

Takie coś nie wchodzi w grę.

CYTAT(__SaNd1__ @ Jun 26 2009, 19:13) *
Dodajcie Crvena Zvezda wink.gif Sparta nie jest jakasz nowosc - w originalnym PES 6 jest Sparta takze wedlug mnie Sparta nie potrzebna FC BATE Borisov tez jestem zeby byla w patchu rolleyes.gif Pozdro tongue.gif P.S. PFC Levski Sofia - a nie Levski Sofia wink.gif rolleyes.gif biggrin.gif

Ja bym się tym całym Bate tak nie ekscytował, bo tak naprawdę to bardzo słaba drużyna i powoli myślę nad usunięciem jej i wstawieniem chociażby Sparty.

Co do tych Maccabów albo APOELów to też nie podchodziłbym zbyt entuzjastycznie bo raczej na pewno nie zagrają w CL, a w lidze europejskiej jest większe prawdopodobieństwo ich występów, ale też nie jest to do końca pewne. Szkoda mi trochę usuwać tego Feynoordu, bo jakby nie patrzeć to wielka holenderska trójka. Co do Crveny to na pewno ma lepszy skład niż Sparta, chociaż też ich występ w Europie to wielka niewiadoma. Można też pomyśleć nad wyrzuceniem Spartaka. Zastanawiać się jeszcze możemy bo i tak jeśli chodzi o of to poprawiam inne ligi a other C na razie jest nieruszana i na dzień dzisiejszy w ofie na 100% gotowe są zespoły z tego zestawu:

Jeszcze nie zdążyłem wprowadzić tam żadnych zmian, ale jeśli chodzi o mnie to zmiany drużyn nie będą jakimś wielkim problemem.
__SaNd1__
Swietnie wyglada others B - BATE nie jest az taki slaby zespol tongue.gif Ale to decyzja tworcow ... Pozdro rolleyes.gif P.S. Licze tez na angielska wersje patcha bo jak widze to tylko screeny po polsku som smile.gif Jak others C gotowe - Orange_91 czy jest aktualny zestaw PFC Levski Sofia tak jak podalem w temacie z pilkarzach ? Bardzo mi zalezy na mistrza Bulgarii tongue.gif
siwers99
Maccabi Haifa i APOEL wink.gif te musza byćwink.gif
Windziak
CYTAT(Orange_91 @ Jun 27 2009, 09:25) *
Ja bym się tym całym Bate tak nie ekscytował, bo tak naprawdę to bardzo słaba drużyna i powoli myślę nad usunięciem jej i wstawieniem chociażby Sparty.

Co do tych Maccabów albo APOELów to też nie podchodziłbym zbyt entuzjastycznie bo raczej na pewno nie zagrają w CL, a w lidze europejskiej jest większe prawdopodobieństwo ich występów, ale też nie jest to do końca pewne. Szkoda mi trochę usuwać tego Feynoordu, bo jakby nie patrzeć to wielka holenderska trójka. Co do Crveny to na pewno ma lepszy skład niż Sparta, chociaż też ich występ w Europie to wielka niewiadoma. Można też pomyśleć nad wyrzuceniem Spartaka. Zastanawiać się jeszcze możemy bo i tak jeśli chodzi o of to poprawiam inne ligi a other C na razie jest nieruszana i na dzień dzisiejszy w ofie na 100% gotowe są zespoły z tego zestawu:
Jeszcze nie zdążyłem wprowadzić tam żadnych zmian, ale jeśli chodzi o mnie to zmiany drużyn nie będą jakimś wielkim problemem.

Otóż to. wink.gif Fakt, iż BATE dostało się do Ligi Mistrzów w roku ubiegłym nie zmienia wcale poczucia jak mierną ligą jest białoruska. Podobnie w przypadku ligi cypryjskiej i Anorthosisu. Owszem, fajnie, aby w patchu były jakieś słabsze ekipy, ale za takie BATE, Anorthosis czy Crvenę można wrzucić choćby Dynamo Moskwa, zostawić Feyenoord i dać np. Hearts (które też nigdy nie dostało swojej szansy) smile.gif
siwers99
CYTAT(Windziak @ Jun 27 2009, 12:20) *
Otóż to. wink.gif Fakt, iż BATE dostało się do Ligi Mistrzów w roku ubiegłym nie zmienia wcale poczucia jak mierną ligą jest białoruska. Podobnie w przypadku ligi cypryjskiej i Anorthosisu. Owszem, fajnie, aby w patchu były jakieś słabsze ekipy, ale za takie BATE, Anorthosis czy Crvenę można wrzucić choćby Dynamo Moskwa, zostawić Feyenoord i dać np. Hearts (które też nigdy nie dostało swojej szansy) smile.gif

+1
jaro9
Za Maccabi Slovan. Trzeba wkoncu podjąć decyzję.
Wislak1312
Nie wiem czy jest szansa na wprowadzenie do trybu pucharowego Ligi Europejskiej...?
ciapke
Patch zapowiada sie swietnie jednak mam pytanie czy ktos dba o dokladne ustawienia pilkarzy typu sylwetka , szyja , kolor wlosow tak jest to w przypadku E9 chyba tak dokladnych ustawien nigdzie niewidzialem jak w jego ofie

Chcialbym zobaczyc screeny :

-nowych aktualnych koszulek w Edit Mode jak to wyglada
-pilkarzy w reprezentacjach czy sa aktualne skaldy wiadomo czesc gralo na Puharze Konfederacji ale reszta ?
-pare facjat jak sie prezentuja
-jak wyglada nasza reprezentacja
z gory thx smile.gif
Daro.
Ja powiem dość krótko... Maccabi powinno być. Dodanie egzotyczniej drużyny napewno umiliłoby grę nie jednemu. smile.gif
E 9
Jak dla mnie to z trójki Maccabi, APOEL, BATE przynajmniej 2 drużyny powinny zostać... patch zapowiada się jako takie coś nowego mające innowacyjność, a może się skończyć na tym, ze nic ciekawego z tych drużyn nie bd, a wyfaszerujemy go drużynami szkockimi, rosyjskimi, tureckimi itp co już się przejada bo było w wielu patchach.... Orange, podajmy wkońcu ostateczną listę i skończmy tą dyskusję bo z dobrej woli mówię Ci, że to zmierza w gorszą stronę...
Orange_91
To już ostatnia zabawa z serii wybierzmy drużyny. Obiecuje. tongue.gif

Mamy 5 wolnych miejsc za: Anorthosis, Bate, Feynoord, Spartak, Broendby

I możemy wrzucić tam:
Aalborg, Anorthosis, APOEL, Austria Wiedeń, Bate, Brondby, Club Brugge, Crvena Zvezda Belgrad, Dinamo Moskwa, Feynoord, IFK Goeteborg, Maccabi Hajfa, Rapid Wiedeń, Sivasspor, Slovan Bratysława, Sparta Praga, Spartak Moskwa, Twente Enschede

Drużyn jest troszkę więcej ale głównie żeby w głowach namieszać.
Najlepiej zanim wybierzemy przeanalizujmy składy itp, np: tutaj i nie zwracamy głównie uwagi na egzotyczność...
Nie zwracajmy uwagi na to co napisał kolega wyżej.
Wybory mogą mieć wpływ na to co pojawi się w patchu, ale nie muszą. Osobiście już mam zarysowany obraz tego co się pojawi. wink.gif
jaro9
No to zaczynamy:

Anorthosis--->APOEL
Bate---------->Sivasspor(?)
Feynoord---->Slovan Bratysława
Spartak------>Sparta Praga
Broendby--->Twente Enschede
Damian.
imo:
Feyenoord - zostaje
Anorthosis -> Sparta Praga
BATE -> Twente
Spartak -> zostaje
Broendby -> Crvena Zvezda Belgrad
siwers99
Anorthosis--->APOEL
Bate zostaje
Feyenoord--->Twente
Spartak--->Dinamo Moskwa
Brondby--->Maccabi Haifa
Daro.
Anorthosis >> Maccabi Haifa
Bate >> Twente
Feynoord >> może zostać moim zdaniem
Spartak >> Dinamo Moskva
Broendby >> Crvena Zvezda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.