Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co tak na prawde uważacie za najlepszy symulator.
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2009
Stron: 1, 2
crash5
Co tak naprawde uważacie za najlepwszy symulator piłki nożnej? Fife czy Pesa. Wiem że wszyscy gramy w pesa smile.gif ale tak tylko chcialem sie obiektywnie spytać. Bo uważam że jeżeli chodzi o zdobywanie bramek to zdecydowanie PES a jeżeli chodzi o jakieś dłuższe rozgrywanie akcji to może ciut więcej FIFA. Jak wy uważacie? smile.gif
2pac
Grałem w FIFĘ 09 na PS3, ale ona i tak nigdy nie zostanie PESEM. PES rządzi smile.gif Czekamy na fantastycznego PESa 2010, bo 2009 jest (bardzo) dobry smile.gif
whan
Zdecydowanie, pod każdym względem, lepsza jest nextgenowa FIFA09. Na początku po latach spędzonych przy PESie wydaję się może trochę dziwna, jednak im grasz więcej tym to wszystko staje się miodniejsze, a powrót do zabugowanego PES'a wydaje się być ruchem zbędnym.

Zresztą prawdopodobnie jesienią tego roku, nextgenowa FIFA10 zawita także na PC, a wtedy osób, które odejdą od PES'a będzie znacznie, znacznie więcej...
achmed
Pes o wiele lepszy... Jedynie co w Fifie jest lepsze od pes to tryb menedżerski. O licencjach nie wspominam bo kazdy ma patcha(prawie) pzdr:)
messjash
Z tego co się orientuję to właśnie PES jest symulatorem a fifa grą, więc temat bez sensu ; ]

oczywiście pes rządzi bo fifa to jest gra dla dzieci która z symulacją nie ma za wiele wspólnego. U mnie na kompie fifa 09 była jakieś 20 min łącznie z instalacją i odinstalowaniem ;]
Piter123
whan ma rację FIFA na nextgenowe konsole bije PESa. Wielu z was się pewnie z tym nie zgodzi ale takie są realia. PES z każdą częścią odbiega od symulatora a staje się arcadówką.
Kettger
CYTAT(messjash @ Mar 8 2009, 19:09) *
Z tego co się orientuję to właśnie PES jest symulatorem a fifa grą, więc temat bez sensu ; ]

oczywiście pes rządzi bo fifa to jest gra dla dzieci która z symulacją nie ma za wiele wspólnego. U mnie na kompie fifa 09 była jakieś 20 min łącznie z instalacją i odinstalowaniem ;]

Pograj na konsoli, a nie gadasz głupoty...
Master88Ruda
Fifa to typowa gra arcadowa a PES to symulator i proszę dzieci które się lubują w barcelonach man c i innych chelsea a).Co pierwszy mecz w tv zobaczyli dopiero 2 lata temu a ich pierwszą piłką nożną w którą grali jest PES 6 bo jak wychodził pes 4 czy 5 to jeszcze nie chodzili do podstawówki o nie pisanie bzdur że Fifa na konsoli to jest symulator a nie arcadówka bo grywam praktycznie w każdą wersje issa czy pesa także fify i nie powiem że pes jest lepszy pod względem grafiki czy licencji ale nadrabia to grywalnością !!!

a) oczywiście nie mam nic do starych" kibiców" tych zespołów kiedy im "kibicowali" jak tam nie było dużej kasy o ile można tutaj mówić o kibicowaniu bo nie wydaje mi się by anglik kibicował np. juventusowi a tym bardziej np. wiśle k. bo tych drugich nawet nie zna a coraz częsciej na forach czytam visca el barca hala madrid.Sorry że się rozpisałem a teraz wracam do tematu.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi a najlepiej będzie założyć temat o tym "jak kilku użytkowników tego forum stworzyło z gry arcadowej fifa symulator....... "
Cooltys
Rozumiem, że każdy ma własne zdanie, lecz nazywanie Pesa 09 grą bardzo dobrą jest niedorzeczne smile.gif. Taka masa bugów i masakrycznego online, która zawaliła się na nas od wersji 08 całkowicie wyklucza najnowsze pesy z kategorii "symulator piłki nożnej". Większość z Was po prostu nie miało styczności z next genową wersją kopanki EA, lub po prostu wyłączyła po paru meczach z uwagi na kompletnie inny system rozgrywki. Oczywiście inny jest synonimem słowa gorszy w słownikach większości zatwardziałych fanów PESa...
Master88Ruda
Drogi Cooltysie zanim będziesz pisał o zatwardziałych fanach pesa to proszę Cię uprzejmie sprawdź znaczenie słowa "symulator" bo niestety ale Ty go nie znasz. Pewnie obiło Ci się o uszy nawet zapamiętałeś bo powiedzieć fifa to symulator to podniesienie rangi u kolegów którzy takich trudnych słów jak symulator nie znają i Ci przytakną.Pewnie się zapytasz czemu uważam że nie znasz słowa "symulator" i tu proszę moja odpowiedź.Ponieważ mówisz że PES to nie jest symulator ponieważ posiada mase bugów a te całe bugi dodają kolorytu tej grze ( Ty pewnie wolałbyś żeby gra była bezbłędna i bramkarza dosłownie WSZYSTKO łapali a później byś pisał na forum czy nie ma jakiś kodów na pokonanie bramkarza w Pesie.).Ale te bugi bugami oczywiście jeśli mi je wymienisz ale że słowo symulator jest Ci obce wywnioskowałem po tym zdaniu " masakryczny tryb online" powiedz mi mój drogi co ma piernik do wiatraka co ma symulacja do serwerów czy czego tam się przyczepiłeś. Symulacja ma odzwierciedlać jak najbardziej realistyczne zachowywanie się piłkarzy czy to na ps2,ps3,pc i nic do tego nie ma tryb online.Jeżeli dalej uważasz że tryb online ma cokolwiek do symulacji i co z tym idzie do tego tematu to jak chcesz to moge Ci założyć temat o którym juz pisałem post wyżej i będziesz pisał same achi i ochy na temat fify i megaśnego trybu online

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ale troche bardziej rzeczowe niż ta powyższa.
Tomak
@Master88Ruda

1. "Przecinek jest jednym z najczęściej używanych znaków interpunkcyjnych. „Przecina” zdanie, czyli je rozdziela. Może być zastosowany pojedynczo lub podwójnie." - Polecam korzystanie z tego cudownego wynalazku, a zapewniam, że Twoje gorzkie żale będą łatwiejsze do odszyfrowania.

2. Co mnie rozwaliło - "Bugi dodają kolorytu grze". Ciekawe stwierdzenie : D

Co do tematu -

nextgenowa FIFA bije śmiesznego PESika prawie pod każdym względem. PES ma do zaoferowania jedynie lepszą grafikę.
Świetna rozgrywka, strzały, intuicyjny drybling. Wbiło mnie w fotel gdy pierwszy raz zagrałem. I jeśli w tym roku rzeczywiście EA wyda na PieCe nextgenową FIFĘ, to za crap od KONAMI nawet się nie zabiorę.
siano
PES nigdy nie był i nie będzie symulatorem piłki nożnej!

Tak samo, jak Gran Turismo nie będzie nigdy symulatorem jazdy samochodem.

Ta gra (PES) może co najwyże, a w zasadzie to robi, symulować emocje, związane z piłkarskim meczem. Mamy więc trawę, piłkarzyków, piłke i pikselozę na trybunach. Mamy też masę emocji, które po części wynikają z udawanego meczu, po części, co można nazwać próbą odzwierciedlenia słabych arbitrów, masę irytujących błędów i niedoróbek, dzięki którym wznosimy się na szczyty irytacji.
I tak, bugi dodają grze kolorytu. Dodają emocji.

Podsumowując, PES (czy FIFA) jest takim symulatorem piłki nożnej, jak onanizm seksu.
Master88Ruda
1 Bomba z tym przecinkiem ......... Jesteś wielki......... ale że Ci się chciało.....Przyklasnąć tylko......

2 Więc proszę Cie Tomak-u wytłumacz mi o co chodzi według Ciebie z tymi bugami czym się one przejawiają że bramkarz wpuści gola z 50 metrów?? Kuszczak z Kolumbią a i wiele francuskich bramkarzy po strzałach juninho pernambucano z 40-50 metra też wpuszczają.Szczerze nie wiem nawet jakie jeszcze błędy mam wymienić bo takich w tybie offline nie uświadczyłem ale Ty pewnie jesteś kolejnym graczem który chciałby pesa bezbłednego i jak wyżej napisałem byś się pytał o kody na pokonanie bramkarza a w trybie BAL pierwszą bramke byś zdobył po 10 latach gry w rezerwach to pewnie byłoby fajne

ad. Więc jak teraz będziesz oglądał mecz na żywo i piłkarze będą popełniali błędy to koniecznie wyłącz telewizor i się denerwuj że Ci piłkarze to są dopiero zabugowani.

3 Jeżeli fifa wbiła Cie w fotel to o czym my tu wogóle rozmawiamy....... Graj sobie w fife nextgenową a ja zostane przy zabugowanym PEsie jak tysiące użytkowników tego forum.......

4 A teraz czas na admina siano .....smile.gif masz 99% racji byłoby 100% ale nie podkreśliłeś że PEs prawie każdą edycją( prócz 2008) większymi krokami niż Fifa zbliża się do symulacji( wiadomo gra na komputerze nigdy nie będzie symulacją piłki nożnej jakbyśmy podłączyli się pod jakieś czujniki ruchu tu już będzie można mówić o symulacji pełnej).

Mam taką małą prośbe do użytkowników którzy bedą pisali w tym temacie oraz użytkowników Tomak i Cooltys o przeczytanie postu crasha5 dokładnie i powoli bo on się pyta która gra bardziej odwzorowywuje piłkę nożną na pc.ps2 czy ps3 a tą grą jest PES a nie pyta sie o wrażenienia osobiste ( nie których to nawet w fotel wbija gra ).....smile.gif

ad2. siano porównywał pesa i fife do gt. Tylko Pes idzie w kierunku Colina Mcrae a fifa do need for speed . Jak w NFSie przejdziesz 100% gry to gre odnistalowywujesz bo prócz ładnej grafiki minifabuły to nie ma w niej nic pociągającego a gdy dla przykładu grasz w Colina to po przejściu gry zagrywasz się w nią nadal by bić rekordy o setne sekundy.Fifa grafika przejście każdego z trybów i uninstall czy w kosnolach odłożenie płyty na bok a PES zostaje na dysku czy płyta jest cały czas w napędzie w konsoli bo to jest gra która nigdy się nie nudzi
siano
CYTAT(Master88Ruda @ Mar 9 2009, 10:37) *
ad2. siano porównywał pesa i fife do gt. Tylko Pes idzie w kierunku Colina Mcrae a fifa do need for speed . Jak w NFSie przejdziesz 100% gry to gre odnistalowywujesz bo prócz ładnej grafiki minifabuły to nie ma w niej nic pociągającego a gdy dla przykładu grasz w Colina to po przejściu gry zagrywasz się w nią nadal by bić rekordy o setne sekundy.Fifa grafika przejście każdego z trybów i uninstall czy w kosnolach odłożenie płyty na bok a PES zostaje na dysku czy płyta jest cały czas w napędzie w konsoli bo to jest gra która nigdy się nie nudzi

Nie mogę się tu zgodzić.

Podam przykład XBOX, bo granie na PC jest słabe.

Acziwmenty w PESie są głupie i nie zmuszają gracza do żadnego wysiłku. Wystarczy grać mecze - samo wpadnie. W Fifie trzeba się jednak pogimnastykować. Przykład prosty, ale jakże skuteczny.

Mówisz o długowieczności PES. No to pa na linkory:

Popularność PES:
http://360voice.gamerdna.com/game.asp?game...2009&type=2

Popularność FIFA:
http://360voice.gamerdna.com/game.asp?game...A+09&type=2

Chyba nie muszę wyjaśniać cyferek wink.gif

Master88Ruda
Z cyframi muszę się zgodzić..... Chociaż nie koniecznie bo to jest tylko jakiś procent graczy a w fife czy pesa zagrywają się miliony........

Co do popularności Fify...... ja patrząc na to forum to ja się nawet nie dziwie. Wchodzę w temat ekstraklasa patch 2009 a tam banda i...... inteligentów powtarza te same pytania . Rozumiem ciężko było się przerzucić w instalacji patchy z PESa 6 na 08 ale wersja 08 od 09 praktycznie się nie różni do tego jest tak fachowo opisana instalacja przez twórców patcha że tylko bić brawo. Sam pewnie denerwowałeś się nieraz jak jeden z drugim ponawiali bezsensowne pytania w tematach dotyczących Pesa 6 i później ich nędzne wypociny musiałeś kasować.

Co ma instalacja patchy do fify. To że Ci problemowcy z tego forum którym albo się nie chce albo nie mają tyle samozaparcia żeby zainstalować patcha do pesa przerzucają się na fife bo ma licencje. A jak ktoś już wydał ponad 100zł na fife z licencją to później będzie mówił że jakie to fifa ma fajne tryby co pes ich nie ma a jaka oprawa dzwiękowa nie mówiąc już grywalności. Ale jakby takiemu jednemu czy drugiemu się zainstalowało się patche to jednak wydaje mi się że zostali by przy pesie.

A z tego co teraz pisze to wychodzi że jestem zapaleńcem pesa..... ale chciałem oznajmić że w fife również gram niby dużo rzadziej niż w pesa ale jednak gram.

Może to ja jestem taki fantastyczny w fifie i uważam że ta gra jest zbyt łatwa.To boisko jakieś małe gdzie bym nie podał to jestem już pod bramką przeciwnika a w pesie jak gram przeciwko kolegom( może oni są fenomenalni) to uwierzcie ale ciężko mi strzelić bramkę mimo że meczy zagrałem naprawdę sporo.
siano
Oczywiście, że każdy ma swoje indywidualne odczucia co do obu gier. Chciałem po prostu zwrócić uwagę na dwie rzeczy:

1. żadna z gier nie jest symulacją i nigdy nią nie będzie - jednak obie prezentują inne podejście do futbolu
2. FIFA, mimo wszystko, jest grą o wiele bardziej żywotną od PES (choćby poprzez multi)

Poruszyłeś ciekawą kwestię - patchów. Zwróć uwagę, że popularność PES (głównie na PC) bazuje głównie na Scenie. To dzięki patchom ta gra nadal jest żywotna i dzieki nim wzbudza zainteresowanie dłużej, niż 2tyg po premierze.
KemoT86
To może ja też sie wypowiem (obiektywnie) przez 8 lat "męczyłem" wszytkie Fify. Poprostu byłem zaślepiony do 2008 roku wtedy też miałem F08 ale postanowiłem spróbować PES08 i ku mojemu zaskoczeniu PES zmiażdżył serie Fifa. W tej grze nic się nie zmienia (tylko aktualne składy i licencje) i nie mówie tu o nextach!!! mówie o tych co grałem na PC. W fifie można z każdego miejsca strzelić bramkę , a piłkarze są wszędzie szczególnie pod polem karnym przeciwnika jak już ktoś o tym wspomniał. Mnie osobiście Fifa niczym już nie zaskoczy ta gra stała sie monotonna. PES natomiast pokazał klase mimo potężnego konkurenta potrafił pokazać coś innego. Coś co sprawiło , że gra w piłkę nożna na pc stała się bardziej realna i oryginalna ografice nie wspomne. Takie jest moje zdanie nawet bez patchy PES miażdży Fifę.
Master88Ruda
1. Zgadzam się 100%
2. Mam rozumieć multi poprzez online?? Bo mnie w zupełności wystarcza ps3 tudzież pc i kilku kolegów zamiast trybu online (w przypadku pc to max 2 osoby tzn ja i kolega.).

Niestety nie znam Cię tak dobrze żeby wiedzieć czy grałeś w issa na psx?? Tam grafika była 5x gorsza od fify 97,98 czy 99 nie było licencji ja jeszcze nie miałem internetu więc miałem do wyboru albo grać na WSZYSTKIMI zmyślonymi nazwiskami albo poprzez kolege czy kafejki szukać w internecie grupe zapalenców którym się chciało doszukiwać prawdziwych nazwisk i do tego najpierw pisanie na karteczce a później żmudne wklepywanie tego do issa.Więc jednak nie samymi patchami pes żyje.
siano
KemoT86: Różnica pomiędzy Fifą na PC a na konsole jest tak ogromna, że należy mówić o zupełnie dwóch różnych grach.

Master: w ISS/PES/WE gram od 1997 roku smile.gif Teraz rozmawiamy o obecnej sytuacji, a ta jest taka, że Fifa przegoniła PES.

Przyczyny można się w zasadzie doszukać w słowach Seabasa - oni tą grę robią dla siebie, nie dla fanów (choćby w wywiadzie, którego udzielił dla IO, Seabas wspomina, że jak mu się coś w grze nie podoba, to sobie może zawsze zmienić). Zauważyć się da, że media traktują Seabassa jak swoistego bożka, nikt mu wprost nie powie co spieprzył a co warto dodać. Kiedy we wrześniu pytałem o powrót trybu Community, był zaskoczony, że ludzie o nim pamiętają. Toć to był jeden z najfajniejszych elementów WE9!

Jeśli ekipa KONAMI nadal będzie pracowała jak ostatnio, to w PES 2010 największą nowością, będzie trzyletni już tryb Community...
Cooltys
Master ja nigdzie nie napisałem, że fifa to symulator smile.gif Przytoczyłem tylko argument z którego jasno wynika, że nie wszyscy mają pojęcie jak wygląda fifa na nextgeny. Co do bugów to pozostawię bez komentarza tongue.gif Czekamy na powrót pesa po dwuletniej bessie smile.gif

ps. Nie gram w pesa od grudnia, gdyż straciłem do niego cierpliwosc. W fife okazyjnie.
Tomak
Nie chce mi się pisać tego wszystkiego, co już zostało powiedziane wcześniej, panie Master88Ruda, tak więc moje poglądy wyrażę w formie cytatu.

CYTAT
Minusy:

-licencja -wiadomo

-Obrona -!! Tragedia chociaż mam tu namysli bardziej gre mocnymi klubami gdzie każdy napastnik jest praktycznie nie do zatrzymania nawet stosując zaawansowane techniki gry w obronie , kiedy zostajesz sam na sam z etoo to jest masakra;]Grając słabszymi klubami gdzie nie ma kozackich statów błędów w obronie tak bardzo nie uświadczymy dlatego właśnie granie takimi zespołami daje największa frajde (polska liga rules!!) Ogólnie jednak obrona wypada słabo i juz nie da sie jak w isspro wygrywać chorwacją z brazylią ;)Podań praktycznie sie nie da przecinac piłka przechodzi przez nogi obronców w dziwny sposób(ostatnio grałem w pes 5 i tam tak nie było dało się przeciąć każde podanie).Znane tez jest klasyczne dostanie siaty podaniem w nowym pesie czyli stoimy obrońca koles podaje że tak powiem przez naszego obrońce i dostajemy siate dzieje się tak kiedy nic nie naciskamy ,kiedy naciskamy X i kiedy naciskamy r2.gif także ja niewiem jak nie dostawać siatek podaniami.

-Bramkarz - Jeszcze gorzej mimo iż koso miał racje pisząc w poradniku że fajnie że czasem zaskakuje w odróznieniu od fify ;]Niestety sposób w jaki to robi woła o pomste do nieba!! Typowe akcje dla bramkarza - łapie petardy w okno ale już delikatne szcurki po ziemi piąstkuje prosto na wbiegających na dobitke napastników,Często zamiast złapać robi takiego kozła o ziemie dwoma rekami i czasami odbija się od stopy napastnika, obrońcy lub nawet własnej(sic!), bramkarz stoi osłupiony obrona tez a napastnik dostaje turbo i sam dobija-to jest chore;)Pozatym bardzo czesto puszczaja bramki w krótki słupek , akcja leci ze skrzydła a debil zamiast stać przy słupku stoi na środku.Nastepnie mamy tak zwany pizdostrzał-Piłka nie wpada do bramki ale jednak jest gol bo broni za linią mimo że z kamery meczowej tego nie widać;]Na dodatek przy karnych mamy random jakiego jeszcze nie było mianowicie stoimy bramkażem nigdzie się nie rzucamy przeciwnik strzela w środek po ziemi i czesto(widziałem to ze 20 razy) piłka leci mu między nogami-smiech na sali Ostatnim gwoździem do trumny jest całkowite wyjeahbanie kontroli nad goalkiperem niewiem komu to przeszkadzało??A wychodznie na trójkącie jest debilnie zrobione ale już tak że nie umiem tego opisać Mówie tu nie tylko o bramkażach calcio B ale o goalkiperach lepszych klubów.Żenułaaa

-Trójkąt -podanie na trójkącie (bez l1.gif) Jest chyba najgorzej zrobione w histori tej gry wielokrotnie zdarza się tak że wypuszczający dojdzie do własnego podnia szybciej niz potencjalny odbiorca .Warto nadmienić że zawodnicy nagminnie podają złą nogą w danej sytuacji ,przykład:wyrzut z autu akcja idzie w prawą strone: przed nami jeden ziomek na prawo drugi czesto się robiło wyrzut do pierwszego on oddaje do wyrzucającego i ten z pierwszej do tego po prawej , kiedys podstawa teraz sie tak nie da bo wypuści złą noga w debilny sposób proponuje obadać jak ktos nie rozumie;]Ogólnie debilizm to podstawowe słowo w tym pesie.Często tez podania lecą kompletnie nie tam gdzie chemy.

-pudłowanie-kopią jak dałny lub kopia pieknie ,leci cudownie wydaje się gol ale nie wchodzi.... jak się przyglądniemy zdarza się to często(głównie jak bijemy z ukosami)co daje do zrozumienia żeby walić bez nich a to moim zdaniem dobrym rozwiązaniem nie jest bo nie daje możliwości wyboru czy chcemy strzelić np z fausza lub z wewnetrznej(bo nie wejdzie...)co prawda to zależy tez od sytuacji ,goli mimo to wpada sporo ale trzeba przyznać że dużo pudłują

-autokarny,autofaul-faul który robi nasz obronca bez naszej zgody,czesto od tyłu za co dostaje czerwień,najgoorzej jak jeszcze zrobi to w polu karnym Z reką na sercu sam dostałem już chyba ze 20 takich karnych plus czerwień,jest to bez wątpienia największy błąd jaki można znaleźć w tej czesci jak i w całej serii.Stanie sie synonimem słowa random i szczescia od konami.

-Gra bez piłki-nie ma co się rozwodzic każdy wie że nasze ziomki kompletnie sie nie wystawiają mimo iż machają tymi ręcami ,obróncy czesto robia beznadziejne luki i głupie ruchy, przykład :biegniemy etoo na 4 obrońców czesto ten ze skrzydła się bierze do etoo ten środkowy idzie na skrzydło i w efekcie mamy wolne pole idealne na kombinacje przód+r1.gif ;]Swoją droga najlepsze kombo w grze.

-Zmiana gościa -kolejna patologia sa sytuacje kiedy za hooja nie da się przełączyć na najbliższego obrońce,zdarza się również sytuacja że po rzucie rożnym piłka sie wraca w stroine wykonawcy kornera on jednak jest za linią i się nie da na niego zmienić(nawet supercancel nie pomaga) i czesto bierze ją obrońca i idzie kontra za pomoca przód+r1.gif;)

-statystyki piłkarzy-pisałem o tym już wczesniej tak dla przypomnienia podaje co śmieszniejsze przykłady (żeby uzmysłowić tylko że chłopkai z konami się na tym nie znają a wystarczy wynająć jakąś ekipe patcherów edit -team i by zrobili pewnie za darmo tysiąć razy lepsze statystyki)-senna piłkarz który według statystyk castrol gt(wiem lol) miał najwięcej celnych podań na euro 2008-pass acc 80 ,Toress 3 piłkarz w kazdym notowaniu po crystynie i messim wystarczy porównac statystyki całej 3 żeby zobaczyć że coś nie gra,zidane klasyczna francja shoot acc 78 (hahah) ogólne staty van persiego ,adebajorka czy fabregasa(wogóle staty arsenalu to zawsze był maksymalny żal) xavi pilkarz euro ma słabsze staty niż w poprzednich częściach;] najlepszy passer w hiszpani to nie iniesta ,nie xavi, nie senna ,nie fabregas ,nie
silva tylko..tadamtadam xavi alonso smile.gif No ale jak gre o footballu robia japończycy ....
-zwody na strzałkach-JA pier*ole na to wpadł jakiś geniusz , da się przyzwyczaić ale niestety czesto elastico wychodzi nam samo a że ma je dużwo więcej piłkarzy niż kiedyś (mimo że tego nie robia w realu -benzema ,quaresma,van persie) to i tak gubia piłke (kolejny debilizm zamiast zrobic trudno wykonalne ale przynajmniej do wyuczenia to tu taki random) co strasznie wkur*wia.

-brak pes store-teraz ukryte reprezentacje zdobywamy na zasadzie przejdź cupa anglią dostaniesz klasyczną,czyli cupa przechodzimy 7 razy debilizm!

cytat z @zajman, pes-scena.pl.

I właśnie dlatego, gra w ostatnie PESy jest męczarnią. Ostatni PES 'do przełknięcia' to dla mnie PES 5. Ulubiony - PES na PS2.
Coś jeszcze mam Ci wyjaśnić... ?
Bakel
Generalnie PES na PC zepsuł się dość niespodziewanie. Wszyscy spodziewali się, że po w miarę udanym, aczkolwiek nierewelacyjnym PES6 przesiadka twórców gry na konsole nowej generacji będzie skokiem w przestrzeń dużych możliwości. Nie tylko wizualnych, mowa także o realistycznej animacji ruchów piłkarzy, która zawsze była czynnikiem wbijającym w fotel.
Niestety PES2008 okazał się gniotem, a PES2009 usprawnionym gniotem, który jest już w miarę strawny i do przełknięcia. Do rewelacji ciągle sporo brakuje i tak jak siano napisał, przy obecnym zaangażowaniu Konami w projekt "PES", poprawa wcale nie jest pewna.

Czy PES 2009 jest najbliżej symulacji? Zdecydowanie tak, jeżeli skonfrontujemy go z FIFA09 na PC. O next-genach się nie wypowiadam, gdyż grałem może ze 2 mecze na X360 w FIFĘ09, ale jeżeli jest ona chociaż trochę lepsza od poziomu przyzwoitości to z pewnością radzi sobie z kieprawym PESem. (nie sądziłem, że kiedykolwiek napiszę podobną opinię;)
erni13
Ja niestety nie porównam pesa 2009 do fify 09,ponieważ nigdy nie grałem w tą drugą.Faktycznie pes jest momentami irytujący,momentami fenomenalny.Pes jest męczarnią?Ostatnia fifka w jaką grałem jest 06.Byłem zadowolony,do czasu aż ściągnełem demo pesa 5.To coś niesamowitego,gra była wspaniała.Postanowiłem kupić pesa6,kupiłem iiii?Grałem w niego przez 2 lata (ominełem 2008)bo 6 była GENIALNA!!!Niestety ten pes nie ma już takiej miodności jak 6.Bardziej irytuje,a szkoda.
Master88Ruda
Siano: Co do punktu pierwszego niestety ale nie mogę się dalej zgodzić bo nadal uważam że pes lepiej od fify odwzorowywuje zachwowanie się piłkarzy na wirtualnym boisku

Co do seabassa i całej reszty to według mnie może on wykasowac wszystkie tryb czyli master league, bal czy nawet online ale wzamian oczekuje jeszcze lepszej grywalności jeszcze lepszego przełożenie prawdziwej piłki w świat wirtualny a jedyne tryby które mogą zostać to pojedyńczy mecz i league lub cup. Bo jedni (do których ja się zaliczam ) wolą zagrać sobie z kumplami jakiś mały turniej a inni ( być może nie mają kolegów) grają w bal i master league. Ale co to jest za przyjemność granie z komputerem?? Owszem można zagrać ja w trybie Bal przeszedłem tylko jeden sezon bo ten tryb jest ewidentnie do kitu. Więc jak fan piłki nożnej wymagam od konami tylko grywalności a na drugim miejscu stawaim polski komentarz i licencje a reszta to błahe sprawy.

Cooltys: Piszesz że nie chcesz pisać o bugach czemuż więc ja się zapytam ?? czy to nie jest tak że przegrasz mecz w ostatniej minucie i uważasz że to jest bug?? Powiedz mi jak sobie wyobrażasz błąd ( jakich prawdziwi piłkarze popełniają mnóstwo) w grze wirtualnej?? Więc zamiast mi pisać o bugach napisz tak " mogłem nie tracić piłki w środku to bym niedopuścił do buga-błędu". Wyobraź sobie że te bugi to błędy.Wiem że to wszystko jest takie umowne ale ja już siano stwierdził że pes nie jest symulatorem a imitacją jej.

Tomak : Jeżeli nie masz nic ciekawego do napisania (może o tym przecinku to było naprawdę ciekawe ale sorry nie zastosuje się dotej porady) to proszę Cie nie pisz nic na ten temat bo wklejanie głupot to nie jest "cool". Nie chciało mi się czytać całości bo jak przeczytałem początek to stwierdziłem że ten gośc nigdy na żywo meczu nie wiedział . Po czym wnioskuje?? " kiedy zostajesz sam na sam z etoo to jest masakra" więc może się nie znam na piłce ale jeżeli w prawdziwym meczu postawisz na przeciwko etoo ferdinanda sergio ramosa i casillasa to każdy z nich ma kupe w majtach. Jenak miałem racje pisząc o tym że chcesz gry bez błędów i bez bramek . Twórcy gry muszą jakoś pokazać błędy piłkarzy a że Ty takie rzeczy nazywasz bugami to Twój problem.

Bakel: PES 2009 nie jest kiepski powiem więcej 2008 to też była jakaś ewolucja w porównaniu do pesa 6 i nie tylko w zmienieniu numerku. Jak pisałem wyżej jest to kwestia umowności te błędy które was tak rażą bo gra bez błędów byłaby nudna i pozbawiona sensu.

Jeżeli wszyscy lubicie wracać do starych pesów 5,6 to mówie szczerze dla mnie najlepsza fifa jaka wyszła to 98 i też nie porównujcie mi do gniota fify 09
Cooltys
Master ja nie wiem za kogo Ty mnie uwazasz, lecz z calym szacunkiem nie mam ochoty ani zadnego interesu w tym aby przytaczac po raz enty wady pesa, ktore kazdy dostrzega. Widac, ze nie masz pojecia co kryje sie pod prosta nazwa "bug". Masz setki ocen i wypowiedzi graczy na roznych forach poswieconych pesie, to nie jest tylko moja opinia. Pozdrawiam.

ps. dlaczego zawsze znajdzie sie ktos kto chce zmienic swiat, na swoj wlasny, negujac potrzeby innych?biggrin.gif
Kamiloxx
Dla mnie najlepszy jest PES ale szóstka wink.gif
Master88Ruda
Z całym szacunkiem ale mam Cie za człowieka który nie ma własnego zdania bo sam nie przytoczysz mi jakie widzisz błędy w PESie tylko odsyłasz do "znawców" którzy wypisują bzdury. Na komputerze mam dwie gry PESa i Football Managera i w tym o to FM jest kilka bugów-błędów gry np. pierwszy lepszy gość grał manchester u przeciwko chelsea i na boisko wybiegła tylko jego drużyna !!! co więcej jego zawodnicy zamiast strzelać na pustą bramkę i wygrać 100 lub więcej do 0 to kombinowali wrzucali strzelali z daleka i ten gość wygrał tylko 30-0.To jest bug. A nie że bramkarz się mija z piłką czy etoo jest nie do powstrzymania

Co do twojego ps. to wszystko to nie pisze do Ciebie tylko do użytkownika crash5 który prosił o zdanie na temat "Co tak naprawdę uważacie za najlepszy symulator".A że Ty naprawdę nie masz NIC ciekawego do napisania w tej sprawie to proszę Cię u przejmie NIE PISZ JUŻ NIC

Najlepszym jak dotąd użytkownikiem tego forum a zarazem Administratorem jest siano (również mały + dla Bakela smile.gif). Ten gość wie co chce napisać ma swoje racje powiem więcej w kilku sprawach to on ma racje i pisząc z takim człowiekiem to czysta przyjemność.On nikogo nie cytuje i dzięki takiej rozmowie użytkownik crash5 wyciągnie dla siebie jak najlepsze wnioski.
Bakel
PES2008 nie był słabą grą? Abstrahując od koszmarnej animacji kopaczy (poruszają się nienaturalnie), masy wszelakiej maści irytujących niedoróbek oraz nagminnie występującego zjawiska przenikania graczy, PES2008 posiadał jeszcze jeden interesujący ficzer, a mianowicie zaszytą w kodzie gry symulację jazdy na lodzie:

http://www.youtube.com/watch?v=yk6U4t6_QZU...t=1&index=3

Master88Ruda, gdy grasz z rywalem siedzącym obok Ciebie to nawet pong może być pasjonujący. Ja często gram z kumplami, w różne części PESa, zarówno na konsoli jak i na PC i w naszej opinii to PES2009 na PS2 jest grą najbardziej godną polecenia jeżeli chodzi o multiplayer. W tej grze właściwie wszystko zależy od ciebie i twoich umiejętności. Jeżeli popełniasz błąd i tracisz gola to masz świadomość, że to jednak był twój błąd, a nie owoc złego algorytmu gry.
Kubbas
Bakel ma rację, praktycznie mówisz o PES'ie 6 bo na PS2 to on wyszedł tylko z poprawkami. PES 6 to najlepszy symulator jak dotąd, takie moje zdanie.
lukasz44
+1, ale nie powiem w Fifę 2003 też bardzo miło się grało, a te faule na bramkarzu , mmm.... pamiętne czasy . . .
Master88Ruda
PES 2008 niejako przygotował nas do PESa 2009 i trzeba też mu oddać cześć( o ile przedmiotom martwym można oddawać cześć). A może ten zawodnik się poślizgnął?? Jak wyobrażasz sobie poślizgnięcie w grach wirtualnych??

Bakel nie zgodzę się z tym zdaniem o graniu z kumplami .Wyobraź sobie gramy razem w tego FM mecz o mistrzostwo graliśmy cały dzień nie robiąc wcześniej save ja jestem Manchesterem Ty Chelsea i twoi zawodnicy nie wychodzą. Nie wytłumaczę Ci tego błędu a Ty zły na to że graliśmy np 10 godzin nonstop wyłączysz grę i pewnie już razem nie zagramy. A w Pesie nie ma aż tak rażących błędów o ile jakieś tam są w ogóle więc dlatego w niego grasz i cały czas do niego powracasz.

"W tej grze właściwie wszystko zależy od ciebie i twoich umiejętności. Jeżeli popełniasz błąd i tracisz gola to masz świadomość, że to jednak był twój błąd, a nie owoc złego algorytmu gry." Kapitalnie ujęte prócz tego "a nie owoc złego algorytmu gry" nie do końca rozumiem. W czym algorytm PESa miałby Ci przeszkodzić?? Źe bramkarz wybroni niesamowity strzał czy może wezmę przykład z tego filmiku że twój grasz się poślizgnie i nie strzeli gola w 90 minucie finałowego meczu?? Po raz kolejny muszę się powtórzyć jak sobie wyobrażacie czystko piłkarskie błędy techniczne poślizgnięcie potknięcie czy inne takie?? Wg. mnie twórcy wywiązali się kapitalnie z tego zadania.
Choć zawsze może być lepiej......
siano
Uo, widzę, że kolega ma prawdziwy problem.

Dlaczego nie chcesz dostrzec tego, że gra ma ewidentne błędy. Czy jawnie spieprzony online to też zamiar twórców? Automatyczne faule? Piłka wpadająca przez boczną siatkę? A błędy w detekcji kolizji?

Jest tego cała masa. Wystarczy odpalić jutuba.
__SaNd1__
CYTAT(Kubbas @ Mar 9 2009, 16:55) *
Bakel ma rację, praktycznie mówisz o PES'ie 6 bo na PS2 to on wyszedł tylko z poprawkami. PES 6 to najlepszy symulator jak dotąd, takie moje zdanie.

Ja tez tak mysle PES 6 jest najlepsza symulacja pilkarska zgadzam sie z Kubbasem smile.gif
Hitmanek
Moim zdaniem tak irytującej gry jak PES2009 to nie ma. Nie mam o sobie zbyt wysokiego mniemania dlatego błędy własne w grach (zbyt szybki skręt itp.) nawet mnie nie wzruszają ale gdy Ronaldinho nie może wyprzedzić bronowickiego to coś tu jest nie tak. No dobra, było nie było- taki błąd można przełknąć. No ale, czemu mój zawodnik po chamsku fauluje w polu karnym od tyłu a ja nawet nic nie nacisnąłem? Dlaczego stojąc bokiem do bramki zawsze piłka zostaje podcięta? Czy tak jest w rzeczywistości? Czemu z niektórych pozycji w polu karnym strzały zawsze mają identyczną siłę? Dlaczego nie mogę spróbować kiwnąć wypuszczeniem piłki, bo nie ważne kto- zawsze mi ją odbiorze? Dlaczego bramkarz wyłapuje "bombę" z 5m. lewy róg bramki? huh.gif Fakt, że nie odpalałem pesa od 2 miesięcy i niektóre błędy wytknąłem na wyrost ale naprawdę odpuściłem sobie gdy zobaczyłem, że na wynik co drugiego meczu ma wpływ schrzaniony algorytm.

Osobiście czekam na fifę na PC z nextgenowym gameplayem bo przyznam się, że dla mnie granie w PES to istna katorga. A w końcu gry mają bawić a nie denerwować.

To tylko moja opinia- nie jest ona ani obiektywna ani słuszna a kłótnia ze mną to próżny trud bo ja należę do grupy "i tak wiem swoje lepiej" tongue.gif
Tomak
Oddać cześć ? Ciekawe.
Rada z przecinkami jest naprawdę poważna, jeszcze jeden Twój 'taki' post, a dostaniesz nagrodę za nieznajomość regulaminu forum. Fajnie ?
Nie masz nawet ochoty czytać tego co wklejam... To jak mam niby z Tobą dyskutować ? Rozmowa z Tobą nie istnieje, bo Twoja racja jest Twojsza, prawdziwsza i jedyna. Czuję się (myślę, że nie tylko ja) jakbym walczył z wiatrakiem. Dlaczego idealizujesz coś, co w opinii dość dużej rzeszy osób, jest po prostu zwykłym gniotem ? Umiesz to wyjaśnić ?
siano
E, ma prawo idealizować. Każdy ma.

Jednak faktycznie, pewien poziom dyskusji jakoś nam umknął.
Pamiętać jednak należy o tym, że dyskusja nie ma na celu osiągnięcie kompromisu, jedynie wyrażenie swoich poglądów.
coley
Mnie w najnowszym pesie przyciagnal jedynie (na moment) tryb BAL
gralismy z kolega lige mistrzów i bylo całkiem fajnie
nie zwraca sie tak bardzo uwagi na bugi itp. gdy na na mysl przychodza lata wstecz i gra "Libero Grande".
no ale juz grę w tradycyjne tryby nazwał bym delikatnie "kupą"
w porównaniu do wersji 2008 jest lepiej ale nieznacznie
nadal pozostały te koszmarne animacje ktore nextgenowa Fifa zjada na sniadanie i masa bugów ktore wymieniali juz koledzy wyzej
do kolegi Master88Ruda: z większościa twoich argumentów sie nie zgadzam ale w jednym popieram cie w 100%
tez bym (mimo wszystko) wywalil ten tryb BAL, lige mistrzow, pes store i inne pierdoły gdybym miał pewnosc ze Konami
zrobi gameplay jak za najlepszych lat...
myślę takze ze gdybys w miare mozliwosci zalatwil sobie jakiegos nextgena i usiadł do obydwu gier i porownał je całkowicie obiektywnie zmienil bys zdanie na korzysc Fify
pozdrawiam

falcon87pl
W PEs'a, a wlasciwie ISS'a (te osoby ktore w tamtych czasach nie wjezdzaly na nocniku pod szafe pamietaja te piekne czasy jak sie gralo reprezentacjami i rozszyfrowalo zawodnikow po wygladzie - tam osoby narzekajace na licencje by dopiero zobaczyly co to znaczy ich brak i brak menu po angielsku) gram odkad sie pojawil na PS1. Wszystkie iss'y i pes'y bily fify na glowe. To byl czysty miod.

Teraz kilka faktow:

FIFA 09 na PC to jest gowno w czystej postaci. Tak jak ktos wczesniej napisal instalacja, zagranie i deinstalacja zajmuja 20 min lacznie.
PES 09 na PC jest dobry(nie gralem na innych platformach).
FIFA 09 na PS3/ xbox 360 jest swietna w tym roku. Ja gram na PS3 i nie mowie tu o grafice(sliczna) i calych licencjach. Mowie o calej rozgrywce(online chodzi pieknie!!- posiadam lacze 4 mb/s ale jak mi sie skonczyl limit to gralem majac 40kb/s i minimalne lagi byly tylko po wyjsciu pilki z boiska). Pewnie jak sie rozgram to znajdzie sie kilka miejsc na boisku z ktorych latwiej strzelic gola i to moze byc wada ale i tak naprawde warto w to zagrac.

I smutna prawda jest taka ze od 2 miesiecy jak dzwonie do kumpli ktorzy tak jak ja nie grali w fife od 98 roku to pada pytanie "wpadniesz na fife ?..."
Master88Ruda
Siano: Tryb online mnie nie interesuje i do narzekania na ten tryb załóż osobny temat lub poszukaj może ktoś Cie już uprzedził.Automatyczne faule? Pierwsze słyszę.Nieraz słyszałem że ktoś ma za duże palce i sfaulowałbo nacisnął 2 przcyski naraz ale że komputer się uwziął na człowieka...... hmmmm ciekawe......... Piłka wpada przez boczną siatke powiadasz?? i co wnet następuje?? Sędzie uznaje bramkę??
Za dużo youtube za mało normalnych meczy żeby można było porównać pesa.

Tomak: Każdy PES daje nam coś nowego a najważniejszą zaletą 2008 był silnik graficzny!!!
Teraz będą usprawniali gre ale już na tym silniku.Przykro mi ale nadal nie będę używał przecinków a co ci chodzi z tym " jeszcze jeden Twój 'taki' post, a dostaniesz nagrodę za nieznajomość regulaminu forum. ". Nie wiem czy Ty jesteś do końca poważny straszysz mnie czymś czy jak?? Bo tak to zrozumiałem."Fajnie ?" a co w tym jest Fajnego??
Tak nie mam ochoty czytać tego co wklejasz bo tak samo Ty nie miałeś ochoty napisać mi coś od siebie a to co mi dałeś do czytanie to KOMPLETNE BZDURY !!! I nie wiem czy Ty sam do końca to przeczytałeś. Moja racja będzie zawsze mojsza prawdziwsza i jedna dopóki nie pokażesz mi innej lepszej racji. Nie walczysz z wiatrakami ale cały czas ktoś pisze o jakiś bugach a do tej pory tylko siano i Bakel wymienili je i ja ich nie uświadczyłem grając u siebie w PESa.Jeżeli powiem że mam kijowy avatar i reszta mnie poprze to Ty mimo swojego przekonania zmienisz go?? Jeśli tak to nie masz swojego zdania a może powinieneś je wyrazić i reszcie spodoba się twój tok myślenie i co za tym idzie avatar.

Siano: Dyskusja miała być o tym czy PES to symulator doszliśmy do porozumienia że nie ma symulatorów a jednynie imitacje . A więc wg. mnie najlepszą imitacją symulatora piłki nożnej jest PES 2009.I nikomu nie chce narzucać swoich racji jedynie wyrażam swoje poglądy

coley:Nie wypowiadałbym się w ogóle na ten temat jeśli wcześniej nie zetnknął bym się z fifą na konsole nextgenowe.

Czytam wasze posty i dziwi mnie jedno: Co wy robiecie na tym forum?? Przeciez Fifa jest cudniusia a PES be. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że macie orginalne fify i pirackie pesy i przeważnie gracie w fife ale tak dla odmułki włączacie pesa na którym wam tak bardzo nie zależy.

I już tyle postów zostało napisane a tu każdy kto jest za fifą pisze o grafice animacjach fify więc powiem tak lubicie piłke nożną ale głównym czynnikiem jakim się kierujecie jest grafika a nie to że PES lepiej odzwieciedla prawdziwą piłke nożną. Dla mnie np Diablo 2 nigdy nie prześcignie Diablo 1. Tam chodzi o klimat a nie o grafike.

ps. Tomak a więc jaką nagrode dostane?? A może zastanowiłeś się i chyba przyznasz słusznie że nie miałeś powodu mnie straszyć swoimi "nagrodami

Cooltys
1. Ty na pewno zagrałem 10x więcej meczy w pesa niż My wszyscy wzięci.
2. Kompletnie nie szanujesz zdania innych co My staramy się robić, choć szczerze powiedziawszy osobiście mam już trochę tego dość wink.gif
3. Nikt Cię nie straszy, tylko jesteś na forum na którym panują pewne zasady.
4. Ty po prostu nie chcesz dostrzec błędów w tej grze.
5. "Co wy robiecie na tym forum??" Ja bym zapytał: " co Ty tutaj robisz?" biggrin.gif
wanted92
Na nextgena Fifa 09 jest bez porównania lepsza od Pesa. Tylko co z tego skoro i tak coś mnie trzyma przy dziele Konami biggrin.gif. Właściwie to gram w jedno i drugie i jest mi z tym dobrze .

Pozdrawiam
JuveR
CYTAT(Master88Ruda @ Mar 9 2009, 19:10) *
Siano: Tryb online mnie nie interesuje i do narzekania na ten tryb załóż osobny temat lub poszukaj może ktoś Cie już uprzedził.Automatyczne faule? Pierwsze słyszę.Nieraz słyszałem że ktoś ma za duże palce i sfaulowałbo nacisnął 2 przcyski naraz ale że komputer się uwziął na człowieka...... hmmmm ciekawe......... Piłka wpada przez boczną siatke powiadasz?? i co wnet następuje?? Sędzie uznaje bramkę??
Za dużo youtube za mało normalnych meczy żeby można było porównać pesa.

Tomak: Każdy PES daje nam coś nowego a najważniejszą zaletą 2008 był silnik graficzny!!!
Teraz będą usprawniali gre ale już na tym silniku.Przykro mi ale nadal nie będę używał przecinków a co ci chodzi z tym " jeszcze jeden Twój 'taki' post, a dostaniesz nagrodę za nieznajomość regulaminu forum. ". Nie wiem czy Ty jesteś do końca poważny straszysz mnie czymś czy jak?? Bo tak to zrozumiałem."Fajnie ?" a co w tym jest Fajnego??
Tak nie mam ochoty czytać tego co wklejasz bo tak samo Ty nie miałeś ochoty napisać mi coś od siebie a to co mi dałeś do czytanie to KOMPLETNE BZDURY !!! I nie wiem czy Ty sam do końca to przeczytałeś. Moja racja będzie zawsze mojsza prawdziwsza i jedna dopóki nie pokażesz mi innej lepszej racji. Nie walczysz z wiatrakami ale cały czas ktoś pisze o jakiś bugach a do tej pory tylko siano i Bakel wymienili je i ja ich nie uświadczyłem grając u siebie w PESa.Jeżeli powiem że mam kijowy avatar i reszta mnie poprze to Ty mimo swojego przekonania zmienisz go?? Jeśli tak to nie masz swojego zdania a może powinieneś je wyrazić i reszcie spodoba się twój tok myślenie i co za tym idzie avatar.

Siano: Dyskusja miała być o tym czy PES to symulator doszliśmy do porozumienia że nie ma symulatorów a jednynie imitacje . A więc wg. mnie najlepszą imitacją symulatora piłki nożnej jest PES 2009.I nikomu nie chce narzucać swoich racji jedynie wyrażam swoje poglądy

coley:Nie wypowiadałbym się w ogóle na ten temat jeśli wcześniej nie zetnknął bym się z fifą na konsole nextgenowe.

Czytam wasze posty i dziwi mnie jedno: Co wy robiecie na tym forum?? Przeciez Fifa jest cudniusia a PES be. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że macie orginalne fify i pirackie pesy i przeważnie gracie w fife ale tak dla odmułki włączacie pesa na którym wam tak bardzo nie zależy.

I już tyle postów zostało napisane a tu każdy kto jest za fifą pisze o grafice animacjach fify więc powiem tak lubicie piłke nożną ale głównym czynnikiem jakim się kierujecie jest grafika a nie to że PES lepiej odzwieciedla prawdziwą piłke nożną. Dla mnie np Diablo 2 nigdy nie prześcignie Diablo 1. Tam chodzi o klimat a nie o grafike.

ps. Tomak a więc jaką nagrode dostane?? A może zastanowiłeś się i chyba przyznasz słusznie że nie miałeś powodu mnie straszyć swoimi "nagrodami

Twoja wypowiedź przesiąka wręcz obiektywizmem :>
A swoją drogą to ja zakończyłem kupowanie PESa na szósteczce... bo była to ostatnia wersja w którą można grać godzinami, do tego dobry on-line. Nigdy też nie zapomnę czasów kiedy się grało na PlayStation w WE2002 z kuzynami, kolegami w każdy weekend happy.gif
who_me
Moze zaznaczajmy o ktorej ver fify mowimy ? Fifa na x36/ps3 jest robiona przez inna grupe ludzi i ma bardzo malo wspolnego z PC.

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i chyba tutaj sie to dobrze sprawdza bo widziac jak ktos wychwala pod nibiosa pes09 czy 6 to mozna stwierdzic ,ze nigdy nie gral w konsolowa fife.Po dwumiesiecznym obcowaniu z fifa i wlaczeniu pes5 gra Konami jest do bolu arcadowa i chyba nie ma takiej sily ,ktory by sprawila zebym w to znowu zaczal grac .Fifa wyprzedza o kilka klas pes w takich aspektach jak: fizyka,grafika , ai zawodnikow- zawodnicy widac ze potrafia sobie pomagac na boisku i tworzyc kolektyw ,a nie byc tylko chaotycznie biegajaca zgraja.Nie wiem gdzie ktos widzi ta grywalnosc w pes skoro od kilku lat daja praktycznie to samo...to juz chyba malpa by sie znudzila szybciej.Chyba niektorzy zyja sentymentami do czasow w ktorych byli mlodzi i we/pes to byl must have.
Najsmieszniejsze jest to ze jeszcze trzy lata temu miano arcade przypadalo fifie i chyba nawet niekt nie myslal ,ze EA moze zrobic taki krok do przodu w ciagu dwoch lat .Napisanie gry od zera prze Konami na 2010 wydaje mi sie malo prawdopodobne i chyba nie bedzie trzeba zgadywac kto bedzie krolem w nastepnym roku wink.gif
Tomak
Master88

Nie spotkałem jeszcze w swoim nędznym życiu takiego fanboja. Rozmowa z Tobą nie ma żadnego sensu. Ja się poddaję, pozostawiam Cię bardziej cierpliwym kolegom. Gdybym mógł, to bym Cię wysłał w forumowy dział "Łapu-Capu". Aha, jeśli myślisz, że zasady obowiązujące na forum Ciebie nie dotyczą, to w porządku. Skacz dalej. Miłego pobytu na IO.
Master88Ruda
Cooltys: 1. 100x więcej jeżeli tylko sprawi ci to przyjemność
2. Czego masz dość??Jak nie szanuje?? Nie szanuje bzdur które tutaj różnie ludzi (zwłaszcza Ty jesteś wśród nich swoistym królem) wypisują z nadmiarem
3.Przezwałem kogoś chamsko się odzywam może Ty wiesz czemu Tomak się przyczepił?? Jeżeli chodzi o przecinki to tylko i wyłącznie moja sprawa a tylko do tego doczepił się Tomak
4. Bo ta gra jest bezbłędna!!! Jeżeli jakieś są to mi je podaj!!! Jeszcze raz się pytam po raz 5 czy 10 jak sobie wyobrażasz błędy w grze komputerowej piłkarsko-techniczne??
5.A za mądrowanie czy całowanie w pupę to Ci płacą??

JuveR: Staram się być obiektywny ale naprawdę seria PES jest dużo lepsza niż Fifa zresztą jak sam piszesz właśnie wracasz do 6

who_me: Kolejny użytkownik który pisze o przewadze fify nad pesem grafice....... a żeby nie było głupio to dodał skąd nikąd ai zawodników którzy są tępi jak odwrotna strona siekiery. Po raz kolejny przypominam że grywam w nextgenową konsolową fife ale dużo rzadziej niż na konsoli czy pc w pesa. a W czasach kiedy pierwszy iss wychodził to ja się zagrywałem w fife i mimo iż miałem obie te gry to jednak wolałem fife 98 a nawet 99.

Co do królowania to podam przykład iphone. Każdy telefon dotykowy jaki wychodzi jest iphone-killerem i zmiecie iphone z powierzchni ziemi .Mineło ponad pół roku i nadal wychodzą iphone killery i nadal żaden nie jest w stanie prześcignąć produktu od Apple. Tak samo jest z fifą co rok ma nastąpić unicestwienie pesa i...... każdy musi sobie sam napisać co o tym sądzi ja uważam że to nie nastąpiło i chciałbym żeby nie nastąpiło bo to by oznaczało że PES został ulepszony.

ps . a Teraz wszyscy na forum fify. hop hop............

Tomak : Jeżeli wygłaszam swoje racje na temat "co tak naprawde uważacie za najlepszy symulator" to jestem fanbojem??Piszesz że rozmowa nie ma sensu?? Z Tobą najwyraźniej tak bo do tego tematu nie wniosłeś NIC. I powiedz mi gości o co Ci chodzi z tym?? "Aha, jeśli myślisz, że zasady obowiązujące na forum Ciebie nie dotyczą, to w porządku. Skacz dalej. Miłego pobytu na IO." Zasady tzn co dokładnie?? Napisałem coś nie tak czy może to wina tego słynnego przecinka?? a takie teksty co napisałeś w ostrzeżeniu "Chcesz byc kozakiem - prosze bardzo" to wciskaj swom kolegom ja tu nie kozacze ale chętnie bym pokozaczył jakbyśmy się spotkali na ulicy(odrazu pisze że cie nie strasze co by nie było .....). Więc jedna prośba nie rób na siłe z siebie takiego cwaniaczka.Od teraz nic nie pisze poczekam dzień dwa może już nigdy nie napisze w tym temacie a ktoś w końcu wymieni mi te masy bugów może w międzyczasie kilka osób zaloguje się na forum o fifie i stąd odejdzie....... Narazie mówie cześć i jeśli można to zdejmij mi to 10% a jeśli nie możesz to dołóż jeszcze 10.Papatki
falcon87pl
CYTAT(who_me @ Mar 9 2009, 22:00) *
Moze zaznaczajmy o ktorej ver fify mowimy ? Fifa na x36/ps3 jest robiona przez inna grupe ludzi i ma bardzo malo wspolnego z PC.

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i chyba tutaj sie to dobrze sprawdza bo widziac jak ktos wychwala pod nibiosa pes09 czy 6 to mozna stwierdzic ,ze nigdy nie gral w konsolowa fife.Po dwumiesiecznym obcowaniu z fifa i wlaczeniu pes5 gra Konami jest do bolu arcadowa i chyba nie ma takiej sily ,ktory by sprawila zebym w to znowu zaczal grac .Fifa wyprzedza o kilka klas pes w takich aspektach jak: fizyka,grafika , ai zawodnikow- zawodnicy widac ze potrafia sobie pomagac na boisku i tworzyc kolektyw ,a nie byc tylko chaotycznie biegajaca zgraja.Nie wiem gdzie ktos widzi ta grywalnosc w pes skoro od kilku lat daja praktycznie to samo...to juz chyba malpa by sie znudzila szybciej.Chyba niektorzy zyja sentymentami do czasow w ktorych byli mlodzi i we/pes to byl must have.
Najsmieszniejsze jest to ze jeszcze trzy lata temu miano arcade przypadalo fifie i chyba nawet niekt nie myslal ,ze EA moze zrobic taki krok do przodu w ciagu dwoch lat .Napisanie gry od zera prze Konami na 2010 wydaje mi sie malo prawdopodobne i chyba nie bedzie trzeba zgadywac kto bedzie krolem w nastepnym roku wink.gif

Zgadzam sie w 99 % ( PES 5 i PES 6 wg mnie maja jakas magie mimo ze jak sie umie grac to gole wchodza z prawie kazdej pozycji przy grze dobrymi zawodnikami). Co do fify jezeli nadal bedzie robila taki postep to w 2010 roku wypuszcza cos po czym skosnookie sami na siebie zrzuca bombe...
who_me
Master88Ruda - Ciebie to tylko do zlotych ust dac.

over
Cooltys
Where Master88ruda happens biggrin.gif

Też się poddaję.
whan
To ja opowiem jeszcze małą historyjkę:

Otóż od roku ubiegłego, niejaki David Rutter - odpowiedzialny za nextgenową FIFĘ - zmienił całkowicie podejście przy tworzeniu nowych części tej serii. Wszedł sobie na forum EA, założył topic i kazał pisać zwykłym graczom co chcą zobaczyć w nowej FIFIE. Pytał, prosił o opinie, dyskutował, przyjmował ciosy, a później (co chyba ważniejsze) wszystkie wnioski wyciągnięte z tych forumowych debat spisał i stopniowo przenosił do gry. FIFA 08 była tylko próbką, miała wyznaczać cel do, którego dążyć będzie EA w kolejnych latach. I już wtedy podniosły się głosy, że kolejne części nextgenowej FIFY mogą bardzo mocno zagrozić PESowi. No i przyszła FIFA09, słowa Ruttera o 250 zmianach w grze potwierdziły się w 100%, a FIFA09 została okrzyknięta mianem nowego króla konsolowego futbolu.

Poza licencjami, świetną oprawą dźwiękową czy graficzną dostaliśmy wreszcie znakomity gameplay. Może nie doskonały, może nie pozbawiony błędów ale na pewno taki, który daje frajdę po każdej strzelonej bramce czy udanej akcji. Chyba o to w tym wszystkim chodzi...
Dodatkowo mamy znakomity tryb online - nie spodziewałem się, iż dożyję czasów, w których grę online będzie można utożsamić z offlajnową rozgrywką. Mecze od 2 na 2 do 10 na 10 bez lagów, a do tego świetna strona http://www.eafootballworld.com/en_GB/stats/index/id/6442964 , pozwalająca na przeglądanie statystyk, tworzenie avatarów, czy wrzucanie bramek z meczów z poziomu gry...
Pomijam juz cotygodniowe apdejty składów...

Pokażcie mi coś takiego u KONAMI.

Natomiast nasz wspaniały Seabass wciąż siedzi sobie w swoim Roppongi. Zadufany w sobie, ciągle myśli, że PES biję konkurencję na głowę. Co najgorsze, opinie prawdziwych graczy, którzy od lat płacą do jego kieszeni, ma głęboko w swoim żółtym dupsku. Czasem tylko wystawi swoją skośnooką czaszle na zewnątrz by oznajmić światu, że teraz na pewno będzie lepiej. Jak jest wszyscy doskonale wiemy...

A Ruttera wciąż słychać na forach EA, aż strach się bać czym będzie FIFA 10 i co stanie się z PESem.
pffy
Wg mnie gra sie akurat w to, co w DANYM momencie jest lepsze. Wiele zalezy rowniez od sprzetu jaki gracz posiada (PS3, XBOX, PC). Jesli ktos ma szczescie i posiada PS3 to wiadomo, ze bedzie gral w nextgenowa Fife. Druga osoba, ktora plejaka nie posiada, ale ma w miare dobry komputer i "szerokie horyzonty" nie przesloniete bezmyslnym fanboizmem wybierze PES'a. Opisujac to krotko; PS3-FIFA, PC-PES (XBOX'a pomojam, bo nie mam do niego dostepu). Takie jest moje zdanie na dzien dzisiejszy. Kto wie, moze po premierach kolejnych odslon obydwu gier nastapia jakies roszady ? Z reszta i tak najlepiej w pilke grac na prawdziwym boisku z kolegami, zaden symulator nie zapewni takich wrazen.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.