Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pes 2009 - Wymagania Sprzętowe
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2009
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
batman
Na "dobrym" dwuletnim sprzęcie to będzie bez żadnego zająknięcia śmigać na high.
mati_910
smile.gif
Jeżeli edytuje twój post nie usuwaj potem jego treści.///Orange_91
foamy
w najbliższym czasie te cztery rdzenie i 8 giga 'ramó' i tak nie zostaną wykorzystane, więc imo wydatek na wyrost

moj komp ma ok 4 lat i pes2009 śmiga, poza tym nie mam usyfionego systemu
jeśli ktoś w tle ma powłączane różne śmieci typu gg, winamp, agenty i inne niezidentyfikowane procesy to też tnie rolleyes.gif
2pac
Ja tam mam Athlona 2200+, 512MB Ram i GeForce 4200 Titanium 64mb i jakoś PES 2009 działa przyzwoicie. Na początku myślałem, że mi nie pójdzie bo brak shader model 2.0, ale jednak jest opcja ignoruj. Te wymagania trochę wprowadzają w błąd bo ludzie pomyślą "oo nie mam shader model 2.0 to nie kupie" a jakby wiedzieli, że nie trzeba go mieć to KONAMI miałoby kolejne ok. 90zł zysku tongue.gif
foamy
w system req zdaje sie konami podaje że minimum shader 2.0...

CYTAT
a jakby wiedzieli, że nie trzeba go mieć to KONAMI miałoby kolejne ok. 90zł zysku

ale "na wszelki wypadek" i tak sobie "ci oni" ściągnom laugh.gif i to jeszcze przed premierą światową :x
yerba
cześć

U mnie to wygląda tak

CPU: AMD Athlon™ XP 2000+ x 1 (1.67Ghz) - OK
RAM: 1.5 GB DDR - OK
GPU: NVIDIA GeForce FX 5500 (Microsoft Corporation) (PS2.0/VS2.0) - OK
VRAM: 128 MB - OK

trochę tnie, wystarczy zmiana karty? co polecacie?
mavachi
troszke procek slaby i karta smile.gif
yerba
ale czy wystarczy zmiana karty?
w pes08 grałem na low coprawda, ale plynnie, teraz tnie troche.
Kubbas
Zmiana karty zdecydowanie wystarczy, po zmianie na GF 7300 GT np będziesz mógł spokojnie grać na medium, high.
Orange_91
CYTAT(yerba @ Oct 6 2008, 19:12) *
cześć

U mnie to wygląda tak

CPU: AMD Athlon™ XP 2000+ x 1 (1.67Ghz) - OK
RAM: 1.5 GB DDR - OK
GPU: NVIDIA GeForce FX 5500 (Microsoft Corporation) (PS2.0/VS2.0) - OK
VRAM: 128 MB - OK

trochę tnie, wystarczy zmiana karty? co polecacie?

Mam bardzo podobny sprzęt do twojego i również jestem ,,szczęśliwym" posiadaczem tej karty, ale mam trochę lepszy procesor i 1.3 GB Ram. Grać mogę na medium i 800x600 i podczas meczu za bardzo nie tnie ale przy powtórkach już to mocno odczuwam. Zmiana karty na pewno pomoże. Spójrz parę postów wyżej na post Damiana, wymienił kartę i jak pisze bardzo dużo mu to dało.
yerba
ok dzięki

ale mam pytanko, czy to karta na AGP?
moge wydac 250 zł, wystarczy na taka karte?
Orange_91
CYTAT(yerba @ Oct 6 2008, 19:44) *
ok dzięki

ale mam pytanko, czy to karta na AGP?
moge wydac 250 zł, wystarczy na taka karte?

Tak to karta pod AGP. 250 zł zapewne wystarczy na jakąś kartę z serii 7000 i komputer bardzo dużo zyska na wydajności. wink.gif
foamy
5500, jeśli pamiętam dawne recenzje tej karty - to dno, zwłaszcza do gier
no i w dzisiejszych czasach tym bardziej sprawdzać sie nie będzie

różnica pomiędzy athlonem 2500 (który ja posiadam), a 2000 raczej duża nie jest
na standardowym taktowaniu 2500 = 1.83ghz, a 2000 ma 1.67
tyle że ja mam podkręcony proc do 2.20

jeśli nie chcesz dużo kasy ładować w tego rzęcha, który i tak będzie ograniczał mocną karte, zastanów sie nad 7300gt (najlepiej palit), oczywiście ddr3
gf7600gs/gt ddr3, są trudno osiągalne na agp (allegro lub ok 400zł w sklepach wysyłkowych)
7600gs ddr2 -tragiczna nie jest, ma porównywalne osiągi na standardowych zegarach do 7300 ddr3
ew. coś z radeonów x1
ddr3 są dobre do podkręcania, a 7300gt palit jest do tego stworzony, najlepiej jeśli poszukasz na zagranicznych portalach hardwarowych testów

imo, lepiej poczekać do finalnej wersji... zawsze mogą coś ulepszyć... jak i skopać (oby nie) wink.gif
mavachi
za 250 zł spokojnie kupisz karte z 512 mb smile.gif
foamy
raczej nie pamięć jest tutaj mega-ważna
yerba
szukam takiej karty, jak napisał foamy, ale nigdzie nie ma..
co jeszcze polecacie?
::Esepatii::
JA Ci mogę sprzedać mojego GF 7300 GT Palit 256 mb ddr3 za 250 zł wink.gif
Kubbas
Taniej kupi nówke ;]
Tomi84
To i ja zapytam, bo widzę, że część osób troszkę tutaj ogarnia temat a ja niestety Dema mimo sugestii Whana nie mogłem zainstalować bo i tak gra potrzebuje ponad 2 gb wolnego na C a tyle nie posiadam.

Mój konfig to:

Athlon 64 3000+
GeCube Radeon 9550 XT ( http://www.frazpc.pl/artykuly/273/GeXcube/...on/9550/Extreme )
2 GB DDR 400 Mhz

Będzie na tym szło grać bo zastanawiam się czy nie kupić jakiejś grafiki, bo w 2008 nie mogłem ustawić detali na High ze względu na shadery.

foamy
CYTAT(yerba @ Oct 6 2008, 21:59) *
szukam takiej karty, jak napisał foamy, ale nigdzie nie ma..
co jeszcze polecacie?

http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...talog,kat,3128/

7300, oczywiście pamiętaj o GT oraz DDR3, bo są jeszcze ddr2! palit ma wyższe zegary
http://allegro.pl/search.php?string=7300&a...1&country=1

7600, gt/gs oczywiście na ddr'ach3, jest jeszcze 7600gs ddr2
http://allegro.pl/search.php?string=7600&a...1&country=1
jednak gs/gt ddr3 będzie sie troszke dławił na takim sprzęcie, co nie znaczy że wzrostu wydajności nie będzie

to, że z aukcji - nie znaczy że gorsza
wiele z nich było odpalonych zaledwie parę razy, czasem jest dołączona gwarancja smile.gif poza tym jeśli nie trafi sie z natury felerny model to karta będzie żyła jeszcze kilka lat

@Tomi84 - karta słabiutka, i nawet gdybyś ustawił high to było by bez sensu
karta ma shadery 2.0, więc z góry nie uruchomisz na high
ponadto mało potoków, 128bit
myśle, że ta grafa hamuje resztę podzespołów

Tomi84
QUOTE(foamy @ Oct 6 2008, 23:01) *
@Tomi84 - karta słabiutka, i nawet gdybyś ustawił high to było by bez sensu
karta ma shadery 2.0, więc z góry nie uruchomisz na high
ponadto mało potoków, 128bit
myśle, że ta grafa hamuje resztę podzespołów

Da radę w tej chwili kupić coś na AGP (wolałbym ATI) do powiedzmy 300 zł, tak żebym mógł pokopać w PESa na High ?

np to
http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,60187/
lub
http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,59750/
lub
http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,53723/

starczy ??

Dodam, że płyta główna to MSI K8N Neo2 Platinum, a zasilacz Antec Earth Watts 430W.
foamy
ta, ten sam post ciut wyżej
tudzież radeony serii X
karta i tak będzie ograniczana przez procesor (tzn nie pokaże 100% na które ją stać, to samo tyczy sie gs/gt ddr3 na podobnych konfigach), eniłej PES9 powinien hulać smile.gif

na agp niestety nowe i lepsze karty są droższe od pci i do tego coraz trudniej dostępne rolleyes.gif
chyba pora myśleć o zupełnie nowej platformie ;p
Tomi84
QUOTE(foamy @ Oct 6 2008, 23:36) *
ta, ten sam post ciut wyżej
tudzież radeony serii X
karta i tak będzie ograniczana przez procesor (tzn nie pokaże 100% na które ją stać, to samo tyczy sie gs/gt ddr3 na podobnych konfigach), eniłej PES9 powinien hulać smile.gif

na agp niestety nowe i lepsze karty są droższe od pci i do tego coraz trudniej dostępne rolleyes.gif
chyba pora myśleć o zupełnie nowej platformie ;p

Dzięki,

Wiem, tyle że nowej platformy nie będę już składał do gier. Komputer będzie głównie do netu, filmów, muzyki, photoshopa itp. Do gier zamierzam zainwestować w PS3, ale to jeszcze melodia przyszlości bo troszkę to będzie kosztować a na razie mam w planach wynajęcie jakiegoś mieszkania, bo starczą 24 lata w domu wink.gif.
foamy
jeżeli nie grasz, a zależy ci tylko na PESie to podane karty powinny wystarczyć i z pewnością nie mają horrendalnej sumy
w każdym razie wszystkie udźwignęły by PESa2009 (gt/gs, x1950), wątpliwości mam co do 7300gt, bo ma mniej potoków
nie patrz na te co podałeś, bo one nie są najlepszym wyborem dla graczy
możesz poczytać recenzje na pclab.pl, benchmark.pl
imo bardziej opłacała sie x1950, to jedna z szybszych kart na agp, które i tak umiera tongue.gif
najlepiej gdybyś jeszcze spytał sie i upewnił na forum hardwarowym np. w/w serwisów wink.gif
Czu
Witam wszystkich smile.gif W Pesa gram od trójki, ostatnio wymieniłem kompa i przedstawia się natępująco. Pentium 4 2,4 Ghz
1 Gb Ramu a takze karta wbudowana. Bo na razie ciułam kase na coś lepszego i właśnie co polecicie na AGP, zaznaczam , że gram tylko w pesa. Pozdrawiam
foamy
k*rwa a o czym traktują posty wyżej?!? masz wymienione najbardziej optymalne karty na agp

jeez, ludzie dry.gif
Owsianny
Powie mi ktos dlaczego tnie mi na kazdej rozdzielczosci i na oboetnie jakiej grafice czy to HIght czy Low.

Moj laptop to:

AMD Turion X2 Ultra 2x2,1Mhz
3GB Ram 667MHz
ATI Radeon HD3650

Animacje w trakcie gry ladnie a sama gra przycina.
foamy
zmień odświeżanie monitora na czas gry do 60hz
tudzież karta nie jest raczej stworzona do gier, ale i tak powinna uciągnąć pesa tongue.gif
Grabi
Intel® Core™2 CPU 4300 @ 1.80GHz x 2 (37.23Ghz)
2.0 GB
NVIDIA GeForce 8600 GT (PS3.0/VS3.0)
256 MB

Dobra, niby wszystko jest na Good, ale właśnie nie jest Good. Otóż mój problem polega na tym, że gram na 85Hz odświeżaniu i gra jakby odrobine przy wykopach się "ciągnie", gdy zmienię odświeżanie na 60Hz i zaznaczę V-sync w settings to gra chodzi bardzo dobrze, tyle że w drugą stronę, lekko zbyt szybko. Teraz takie moje pytanie, macie na to jakąś radę ? Tak szczerze mówiąc obstawałbym dalej przy 85Hz, ale zastanawia mnie to "ciągnięcie" najbardziej przy wykopach bramkarzy...nie jest to jakiś straszny dyskomfort, ale wiadomo zastanawiające to dla mnie. Planuję pójść z biegiem techniki i zmienić monitor na LCD z CRT 17" na 22" myślicie, że większa rozdzielczość rozwiąże problem ? Tak szczerze z karty nie jestem zadowolony do końca, szyna 128 bit. Trochę odbiegłem od tematu co radzicie ?
Rafal USSJ
Nie trzeba mieć super komputera aby pograć w nowego Pes-a na max. ustawieniach.
Na moim sprzęcie chodzi płynnie na max. 1024/768
Barton 2600 + ( 2.0 Ghz )
1.25 GB Ram DDR
GF 7300 GT 512 MB DDR 2 ( AGP )
foamy
CYTAT(Grabi @ Oct 7 2008, 18:54) *
Dobra, niby wszystko jest na Good, ale właśnie nie jest Good. Otóż mój problem polega na tym, że gram na 85Hz odświeżaniu i gra jakby odrobine przy wykopach się "ciągnie", gdy zmienię odświeżanie na 60Hz i zaznaczę V-sync w settings to gra chodzi bardzo dobrze, tyle że w drugą stronę, lekko zbyt szybko.

masz w settings zaznaczone 'use frameskipping'?
dawiddawido
U mnie to samo, ale ja myślę że to przez monitor lcd (w moim przypadku) ponieważ mam bardzo dużą reakcje matrycy (15) .
Luku
Panowie, takie malutkie pytanko, proszę o odpowiedźsmile.gif. Czy jak kumpel ma 512 MB ramu, to pesik w ogóle nie ruszy?
Simi93
CYTAT(Luku @ Oct 10 2008, 19:21) *
Panowie, takie malutkie pytanko, proszę o odpowiedźsmile.gif. Czy jak kumpel ma 512 MB ramu, to pesik w ogóle nie ruszy?

Ruszy...
Luku
CYTAT(Simi93 @ Oct 10 2008, 19:37) *
Ruszy...

Ale chodzi oczywiście o wersję 2009 smile.gif
foamy
no ruszy, ale raczej marnie tongue.gif
Luku
CYTAT(foamy @ Oct 10 2008, 19:46) *
no ruszy, ale raczej marnie tongue.gif

Coś jak pesik 2008 na minimalnych czy gorzej smile.gif?
foamy
zależy od reszty kompa...
Luku
CYTAT(foamy @ Oct 10 2008, 20:04) *
zależy od reszty kompa...

O ile mnie pamięć nie myli:

Procek: Pentium IV 1,8 ghz
Pamięć: 256 MB
Karta GF 6600 128 mb (co do numerka nie jestem pewien)

Win XP
d-note
Komp lekko za słaby... Można by spróbować na minimalnych ale wątpię.
Ja mam Intel Celeron 2,4GHz | 768MB RAM | GF 7300 GT 256MB DDR3 i mi dobrze chodzi na minimalnych ;] Na średnich trochę przycina (przez procka i ramy).
tomcioxv
Prz procku Amd Athlon Xp 2000+ (1,67 Ghz)
2 GB RAm
Geforce 7300 Gt 256 ddr 3
Gra nawet ładnie chodzi na najwyższych detalach. Nawet lepiej niz w PES 2008.biggrin.gif:d
ComeBack
AMD Sempron 2600+
1 GB RAM Kingston
ATi Radeon X700 256 MB

Da rade?
2pac
CYTAT(ComeBack @ Oct 11 2008, 16:06) *
AMD Sempron 2600+
1 GB RAM Kingston
ATi Radeon X700 256 MB

Da rade?

Spokojnie da radę. W granicach LOW-MEDIUM...
dawiddawido
CYTAT(2pac @ Oct 11 2008, 16:33) *
AMD Sempron 2600+
1 GB RAM Kingston
ATi Radeon X700 256 MB

Da rade?

Na takim właśnie kompie (mój stary;)) Grałem w pes2008 na medium , grało się dobrze tylko w polu karnym były lekkie ścinki, także myślę że tobie powinno pójść na medium bez żadnej ścinki bo ponoć poprawili te kwestie
Pozdro
Maharadza
witam, mam problem taki sam jak ktos tam wczesniej pisal nawet na najnizszych ustawieniach scina mi w polu karnym moj komp to :
intel celeron 2,56 ghz
1,25 gb ram
radeon x 800 gto/pro 256 ram
teoretycznie powinno chodzic plynnie , zmienilem odswiezanie i w sumie lepiej chodzil ale co chwile obraz mi sie minimalizowal i wracal do windowsa ;/ w czym moze tkwic problem?
damian376
Mam problem z demo.Kiedy gram na połowie obrazu mam zniekształcenia.Reszta jest ok,gra chodzi płynnie
AthlonX2 5600
HD 4850
2 GB RAM
mam też najnowsze sterowniki i dzisiaj od nowa instalowałem Directx'a
unnamedkk
damian376 spróbuj w settings ustawić opcje Wait for Vsync. Jeśli nie będziesz mógł jej zaznaczyć zmniejsz częstotliwość odświeżania monitora do 60 Hz. Mi to pomogło
rozaldinho
to przebijcie mojego kolege co z nim gram w pesa:P :

512 mb ddr pc3200
procek pentium IV 1.8ghz
karta - jakis stary RADEON 9... 128 mb

Gra chodzi płynnie na MEDIUM detale i 800-600 - 0 przycinki, nawet na powtórakch!!!!!!
mack
CYTAT(rozaldinho @ Oct 12 2008, 11:18) *
to przebijcie mojego kolege co z nim gram w pesa:P :

512 mb ddr pc3200
procek pentium IV 1.8ghz
karta - jakis stary RADEON 9... 128 mb

Gra chodzi płynnie na MEDIUM detale i 800-600 - 0 przycinki, nawet na powtórakch!!!!!!

Ja mam 512 RAM , procek AMD Athlon 2000+ 1,66 GHz , karta Radeon 9600 i Pes2008 na LOW detalach smiga jakos.. na medium juz ciezko.. a jak bedzie z PES9? hm.. mam nadzieje, ze jakos pojdzie biggrin.gif
unnamedkk
AMD Athlon 2800+ (1.81 Ghz) 512 RAM Radeon 9600 128 mbi gra chodzi płynnie na poziomie detali medium i rozdzielczości 1280x1024 happy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.