Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Master League - Career By Pesman (pro-evo-s)
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Blogi i kariery
Stron: 1, 2
Pro-Evo-S
Postanowiłem stworzyć swojego bloga z trybem kariery PES 6.
Będę grał oryginalnymi zawodnikami trybu kariery a więc początki nie będą łatwe.
Gram na dodatku PES 6.5 v1

Czas meczu: 15 min
Trudność meczu: Czempion
Trudność kariery: trudna

Zaczynam oczywiście od 2 ligi. Oto jej skład:
FC Porto, Anderlecht, CSKA Moskwa, Borussia Dortmund, Derby County, Reggina Calcio, Levski Sofia, Szachtar Donieck

A więc zaczynamy!
====================================================
Po wielu miesiącach śledztwa w sprawie korupcji FC Porto zostało kanie zdegradowane o jedną klasę rozgrywkową. Nadchodzący sezon Dragões będą musieli zacząć od 2 ligi. Jednak to nie koniec problemów. Klub po odejściu wszystkich sponsorów popadł w ruinę finansową przez co wszyscy zawodnicy porozwiązywali swoje kontrakty. Gwiazdy z Porto zastąpili więc mało znani gracze z niższych klas rozgrywkowych. Na szczęście na ostatnie chwile przed rozpoczynającym się sezonem klub z Estádio do Dragão znalazł sponsora, który gotów jest wyłożyć 30 000(kasy PES-owej. Może zadecydujcie jak nazwiemy tą walutę biggrin.gif)

Oto kalendarz drużyny FC Porto na ten sezon:

=====================================================
Tydzień 1
Prezes zespołu Pinto da Costa ogłosił iż nowym trenerem FC Porto został niejaki pesman. Będzie miał on 5 tygodni na przygotowanie drużyny do pierwszego meczu sezonu przeciwko Derby County. Pesman natychmiastowo obejmie funkcję trenera. Celem zespołu jest awans do Ekstraklasy w nadchodzącym sezonie.

-Ze względu na niedoświadczoną kadrę trudno będzie awansować, ale obiecuję że zrobię z chłopakami wszystko co w naszej mocy aby zrealizować cel na ten sezon- powiedział nowy trener drużyny na na konferencji prasowej.

Na zdjęciu prezes FC Porto Pinto da Costa.

Podczas konferencji prasowej trener pesman podał nazwiska zawodników, którzy tworzą kadrę klubu. Są to ( w nawiasie wiek i narodowość piłkarza):

Bramkarze:
Ivarov (31 lat, Rosja)
Lothar (23 lata, Austria)
Zamenhof (33 lata, Polska)

Obrońcy:
Valeny (33 lata, Francja)
Jaric (21 lat, Serbia)
Stremer (29 lat, Szwecja)
Ceciu (33 lata, Anglia)
Libermann (25 lat, Niemcy)
Ruskin (21 lat, Szkocja)
Giersen (22 lata, Dania)

Pomocnicy:
Dodo (22 lata, Włochy)
Iouga (34 lata, Rumunia)
Stein (26 lat, Irlandia)
Espimas (34 lata, Francja)
Ximelez (31 lat, Hiszpania)
Macco (27 lat, Walia)
Minanda (36 lat, Portugalia)
Fouque (24 lata, Niemcy)

Napastnicy:
Burchet (30 lat, Australia)
Ordaz (22 lata, Hiszpania)
Castolo (32 lata, Brazylia)
Hamsun (22 lata, Norwegia)
Huylens (36 lat, Holandia)

======================================
Pesman dodał również, że zaplanował już kolejną konferencję prasową. W 5 tygodniu podzieli się z prasą wrażeniami o drużynie i wymieni jej atuty w walce o awans do ekstraklasy. Przedstawi też swoją wizję drużyny na ten sezon.

Pozostaje nam nic innego jak czekać na początek sezonu!
Orange_91
No fajnie, jak na początek to prezentuje sie dobrze. Duże brawa za to, że zdecydowałeś sie grać graczami od konami.
Hal
Cześć cycu ;*
Jak tam twe życie? Tu k10 ;D

See ya
Pro-Evo-S
3 tydzień

Przegląd prasy

W portugalskim Portugal Diário na 3 tygodnie przed początkiem rozgrywek 2 ligiocenił szanse drużyn. Oto ten artykuł:
"2 LIGA
FC Porto - dopiero co wyszedł z kryzysu, nowy sztab, nowy trener, niedoświadczona kadra piłkarzy. Typ: 7 miejsce
Anderlecht - słaba siła rażenia, solidna obrona. Typ: 4 miejsce
CSKA Moskwa - zgrana kadra, kilku piłkarzy potrafiących przenieść na siebie ciężar gry. Typ: 2 miejsce
Borussia Dortmund - dobry atak i skrzydła, słaba obrona. Typ: 3 miejsce
Derby County - najgorszy ze stawki, słaba kadra, nieprzekonywający trener. Typ: 8 miejsce
Reggina Calcio - wyrównana aczkolwiek średnia kadra, niegotowa na 1 ligę. Typ: 5 miejsce
Levski Sofia - nie wiadomo czego można się spodziewać po drużynie. Typ: 6 miejsce
Szachtar Donieck - najsilniejsza kadra spośród stawki, duży budżet, charyzmatyczny trener. Typ: 1 miejsce
"

Natomiast inny portugalski dziennik Público przeprowadził wywiad z zawodnikiem FC Porto - Dodo:

"Redaktor: Jak oceniasz pierwsze treningi z nowym trenerem?
Dodo: Jest fantastycznie. Widać, że trener zna się na fachu i dobrze się z nami rozumie. Już po pierwszym treningu czułem, że poczynię tutaj ogromny postęp swoich umiejętności piłkarskich. Mimo tak krótkiego czasu pobytu w tym klubie już się czuję zdecydowanie lepszy technicznie jak i mentalnie.
R: A jak nastroje w drużynie?
D: Świetne! Każdy tutaj jest dla jednego wspólnego celu. Wszyscy jesteśmy już zintegrowani i dajemy z siebie wszystko na treningach.
R: Jaką funkcję spełniasz w drużynie?
D: Z natury jestem defensywnym pomocnikiem ale bez problemu mogę również zagrać w obronie. Rozgrywanie piłki też nie jest dla mnie żadnym problemem.
R: Jakie masz atuty, a nad czym musisz jeszcze popracować?
D: Trudno mi powiedzieć, ale myślę że moim głównym atutem jest wytrzymałość (80-przyp. redakcji), natomiast muszę jeszcze popracować nad swoimi cechami motorycznymi.
R: Dziękuje za wywiad!
D: Również dziękuje i pozdrawiam.
"

Z kolei Portugal News zajął się plotkami transferowymi, mimo iż okno transferowe ponownie zostanie otwarte w 16 tygodniu. Oto fragment artykułu na temat drużyny FC Porto:
"Po całkowitej zmianie kadry klub z Estádio do Dragão potrzebuje wartościowych wzmocnień. Na szczęście klubowy budżet pozwala na ściągnięcie przydatnych piłkarzy na pozycje napastnika, pomocnika oraz obrońcy. Nieoficjalnie mówi się, że do FC Porto może przyjść Darius Vassell z Manchesteru City.

Zarząd klubu FC Porto nie potwierdza jednak zainteresowania tym piłkarzem. Pozostaje jedynie czekać na dalszy rozwójw wydarzeń
"
Arek.PL
No kolego trzeba przyznac ze zajebiscie Ci to wychodzi wszystko jak narazie smile.gif

Pozdro
Pelas
szczena opada:O
naprawdę świetna robota;)
czekam na dalsze relacje
Pro-Evo-S
5 tydzień

Na zapowiadanej już wcześniej konferencji prasowej trener FC Porto pesman wyraził obawy w związku z nadchodzącym sezonem:
-Jednak 5 tygodni to zbyt mało, aby przygotować zespół do walki z tak silnymi przeciwnikami. Z drugiej strony jednak zrobimy wszystko aby nie zawiść oczekiwań zarządu i kibiców.

Przedstawił też jaka jest siła poszczególnych formacji:
-Są problemy z atakiem, gdyż brakuje nam typowej 9. Cieszę się, że mam solidną pomoc z dobrymi skrzydłowymi i przyzwoitymi rozgrywającymi. Największe braki mamy w obronie jednak myślę, że w trakcie sezonu się one zminimalizują. Ból głowy będę miał z obsadzeniem bramki, gdyż mam dwóch utalentowanych i świetnie przygotowanych golkiperów. Ivarov i Lothar wykazują dużą chęć gry i do ostatniego momentu będą walczyć o miejsce w bramce.

Zapytany o to czy jest możliwe by w tym sezonie drużyna wywalczyła awans, odpowiedział nieprecyzyjnie:
-Póki piłka będzie w grze, wszystko będzie możliwe.

Dociekliwi dziennikarze nie mogli nie zapytać o formację drużyny:
-Są dwie opcje ustawień, które ćwiczymy. Pierwszym jest 4-3-3 z bocznymi pomocnikami i napastnikami, natomiast drugim jest standardowe 4-4-2 diament. Mam już w głowie pewną myśl, ale na razie jej nie zdradzę. Wszystko wyjdzie "w praniu".

Pesman zapytany na koniec o transfery w przerwie zimowej skwitował krótko:
-Ja również jak i piłkarze skupiamy się na grze.
==============================================================

Jedna z portugalskich gazet na tydzień przed rozpoczęciem rozgrywek 2 ligi przedstawiła profil Ordaza - napastnika FC Porto, którego uważa się za wielki talent.

Dziennikarze twierdzą, że ma wszelkie atuty do tego by zostać świetnym napastnikiem. W drużynach młodzieżowych zdobywał wiele bramek. Ma 22 lata i pochodzi z Hiszpanii. Urodził się w Barcelonie i tam uczęszczał do szkółki piłkarskiej. Było blisko, aby podpisał profesjonalny kontrakt z Barceloną już w wieku 17 lat, ale kontuzja zniechęciła działaczy do podpisania z nim kontraktu. Zawiedziony Ordaz po żmudnej rehabilitacji przeniósł się z rodzicami do Lizbony w Portugalii i miał trafić do lokalnej drużyny - Sporting Lizbona. Jednak ich ruch wyprzedziło Porto, które zaproponowało mu grę u siebie. Ordaz jest jednym z nielicznych zawodników, którzy po wielkim kryzysie związanym z korupcją został w drużynie.
Jego atutami jest zmysł strzelecki i opanowanie. Musi trochę popracować nad atrybutami fizycznymi, ale wg dziennikarz po tym sezonie już będą się o niego biły drużyny piłkarskie z wyższej półki.

==============================================================

Już za w następnym tygodniu inauguracja rozgrywek.
vs.
FC Porto w swoim pierwszym meczu podejmie angielskie Derby County. The Rams przyjadą na Estádio do Dragão z myślą o sukcesie. Obie drużyny są uważane za najsłabsze w stawce drugoligowej dlatego i Porto i Derby będą chciały pokazać, że wcale tak nie jest.

Zapraszamy wkrótce!
Arek.PL
Czekam z niecierpliwością pesman smile.gif

Pozdro
Kamiloxx
czekam z niecierpliwością! Fajnie że akurat FC Porto ale trochę słaba liga ...
Pro-Evo-S
6 tydzień

Mecz:

FC Porto - Derby County
1:2
Bramki:
Ordaz 66' - Miller 48', D. Jones 84'

Porażka na inaugurację!
FC Porto w swoim pierwszym meczu sezonu przegrało z angielskim Derby County 1:2. Mecz był wyrównany, a o zwycięstwie "Baranów" zdecydowały indywidualne błędy.
Pierwsza połowa przebiegała spokojnie, bez żadnych groźnych ataków z obu stron. Drużyny badały siebie na wzajem próbując wyszukać słabe punkty rywali.
Druga połowa zaczęła się już od szybkiej i kombinacyjnej gry obu drużyn. Już w 48 minucie po akcji z prawej strony, napastnik Derby - Earnshaw strzelał na bramkę Ivarova. Ten odbił ją przed siebie, ale tam czekał Miller, który wpakował piłkę do siatki. Po utracie ramki zawodnicy FC Porto ostro wzięli się do roboty, zagęścili środek pola i raz po raz wyprowadzali groźne ataki. Skutkiem ataków była wyrównująca bramka Ordaza, który odebrał piłkę ostatniemu obrońcy, minął bramkarza i bez problemu skierował piłkę do siatki. Po tej bramce gra zwolniła i znowu oglądaliśmy zachowawczą grę obu zespołów. Kiedy wydawało się, że skończy się na remisie, nagle zaatakowali zawodnicy Derby, tym razem z prawej strony i na tej samej zasadzie co przy swojej pierwszej bramce, tak teraz po dobitce D. Jones'a "Barany" mogły świętować swoje zwycięstwo.
Mecz nie należał do najciekawszych, ale można było zobaczyć kilka momentów naprawdę dobrego futbolu.

Skład FC Porto
Ivarov - 5,5
Valeny - 5,5 (60' Ceciu - 6,0)
Libermann - 5,5
Giersen - 5,5
Ruskin - 5,5
Jaric - 6,5
Espimas - 6,0
Ximelez - 5,0 (76' Macco - 6,0)
Fouque - 6,0
Ordaz - 6,5
Castolo - 5,5 (76' Burchet - 6,0)

Najlepszy gracz FC Porto:
Jaric - Bardzo dobrze się spisał jako defensywny pomocnik. Z powodzeniem rozgrywał piłki w środku pola i chyba jako jedyny z drużyny nie zaliczył ani jednej straty.

Jaric po meczu - "Słaba 2 połowa"
"Druga połowa zupełnie nam nie wyszła. Trudno było się przebić przez defensywę rywala w tych drugich 45 minutach. Zbyt dużo traciliśmy piłek co po chwili owocowało groźnymi kontrami rywali. Musimy sporo przećwiczyć, aby w spotkaniu z CSKA zagrać jak równy z równym."

===============================================================
Statystyki meczu: FC Porto - Derby County

Foty z meczu:

Opinia trenera FC Porto - "Zaszwankowała współpraca"
Pesman - W pierwszej połowie rozpoczęliśmy bardzo dobrze, współpraca między zawodnikami układała się dobrze. Jednak w drugiej połowie gdy przeciwnicy przyspieszyli tempo gry i grali bardziej pressingiem, moi piłkarze chyba się przestraszyli i dlatego nie układała sie gra między poszczególnymi formacjami. Dużo niecelnych podań, przechwyty przeciwników i dobra gra w obronie uniemożliwiły nam przeprowadzić składną akcję. Nad tym musimy jeszcze popracować, bo CSKA będzie bardziej wymagającym rywalem.

===========================================================================
Wyniki 1 kolejki:

W innych meczach pierwszej kolejki nie było większych niespodzianek. W najciekawszym meczu kolejki Anderlecht zremisował u siebie z Szachtarem Donieck. W każdej z drużyn zagrali Polacy. W Anderlechcie na obronie pojawił się Wasilewski, natomiast w pomocy Szachtara pełny wymiar czasu rozegrał Lewandowski.

Tabela po 1 kolejce:

============================================================================
W następnym tygodniu mecz z CSKA Moskwa. Czy podopieczni pesmana zagrają lepiej i pokuszą się o pierwsze zwycięstwo w sezonie?

Zapraszamy już wkrótce!
Krzysiu12
Hi Pro-Evo-S!
Spoko blog, fajnie sie to czyta wink.gif
jeśli chciałbyś, to moge Ci zrobić bootpack spersonalizowanych butów dla Oryginalnego Zespołu od KONAMI ;P co ty na to?? fajnie sie z tym gra ;P daj znaćsmile.gif
pozdrawiam, blog naprawde full wypas wink.gif
Pro-Evo-S
7 tydzień

Mecz:
FC Porto - CSKA Moskwa
2:1
Bramki:
Ordaz 26'(asysta Ruskin), 83' - Gusev 24

Żółte kartki:
Minanda, Dodo (obaj FC Porto)

Jest zwycięstwo!
FC Porto po niezwykle ciekawym meczu z CSKA Moskwa wygrało po dwóch bramkach fenomenalnego Ordaza. Dzięki temu zwycięstwo piłkarze FC Porto pokazali, że nie w tym sezonie będą chłopcami do bicia.
Mecz od począku zyskał dramaturgii, a od 19 min był to dosłownie cios za ciosem. Raz po raz piłkarze obu drużyn strzelali na bramkę przeciwnika. W 24 min piłkę przejął Gusev, który strzelił zza pola karnego. Zdawało się, że Ivarov sparuje ją poza bramkę, ta jednak odbiła się od słupka i wpadła bramki. Nie trzeba było długo czekać na wyrównanie. Dwie minuty później z lewej strony dośrodkował po ziemi Ruskin. Prosto na piłkę wpadł Ordaz, który uderzył piłkę z bliskiej odległości. Mieliśmy 1:1! Obie drużyny nie myślały jednak, aby zostawić tak ten wynik. Nadal trwała wymiana ciosów. Ostateczny cios padł w 83 minucie, kiedy Castolo otrzymując wyśmienite podanie od Macco uderzył na bramkę. Ta trafiła prosto w bramkarza, ale odbiła się tak dziwnie wysoko, że w powietrzu dopadł ją świetnie dysponowany tego dnia Ordaz i ustalił wynik spotkania na 2:1 dla gospodarzy. W doliczonym czasie gry Rosjanie mieli szanse jeszcze wyrównać, ale zupełnie nieodpowiedzialnie zachował się Dudu pudłując niekryty z bliskiej odległości.

Najważniejsze akcje meczu:
19 min – poprzeczka, głową strzelał Jo (CSKA)
22 min – strzał z 25 m Espimasa nad poprzeczką
24 min – strzał Guseva zza pola karnego, piłkarz paruje na słupek, ta jednak wpada do bramki
26 min - Mocne dośrodkowanie po ziemi Ruskina z lewej strony, NA PIŁKĘ WPADA Ordaz, który oddaje strzał, piłka jeszcze odbija się od nóg bramkarza i wpada do siatki. 1:1!
43 min – mocny strzał Ordaza z 16 m wysoko nad bramką
56 min – z prawej strony dośrodkowuje po ziemi Espimas we polu karnym do piłki dopada Fouque który strzela w prosto bramkarza. Nie ma gola!
61 min – strzał Daniela Carvalho z 22 m, z trudem broni Ivarov
72 min – strzał Guseva z ostrego kąta będąc w polu karnym. Tuż nad bramką
75 min – rzut wolny dla CSKA z narożnika pola karnego. Dośrodkowuje Jo wprost na głowę Salugina. Ivarov jednak pewnie interweniuje
81 min – Ordaz pięknie wykłada piłkę Macco, a ten z 16 m strzela jak z torpedy jednak na nieszczęście piłkę paruje Mandrykin
83 min – Castolo dostaje piękne podanie od Macco. Strzela prosto w bramkarza, jednak piłka odbija się wysoko. Tam jest Ordaz, który niekryty strzela bramkę głową na pustą bramkę. 2:1!
90+1 min – Dudu niekryty w polu karnym przeciwnika otrzymuje podanie od Jo, jednak uderza niecelnie

Skład FC Porto:
Ivarov - 6,0
Valeny - 5,5
Libermann - 5,5
Giersen - 5,5 (46' Dodo - 6,0)
Ruskin - 6,5
Jaric - 6,5
Espimas - 6,0
Ximelez - 6,5 (63' Macco - 6,0)
Fouque - 5,0 (71' Minanda - 6,0)
Ordaz - 7,0
Castolo - 5,5

Najlepszy gracz FC Porto, a zarazem MVP meczu:
Ordaz - udowodnił swoją wartość strzelając dwie ważne bramki i będąc bardzo aktywnym w obronie. Mógł też zaliczyć kilka asyst, ale jego koledzy pudłowali niemiłosiernie.

Ordaz po meczu - "Wykonaliśmy zadanie"
"Po porażce z zeszłego tygodnia wyciągnęliśmy wnioski i w dzisiejszym meczu zagraliśmy zdecydowanie lepiej. Wreszcie tak jak na treningach bez problemu współpracowały poszczególne formacje. Jestem szczęśliwy ze strzelonych 2 bramek, które dały zwycięstwo zespołowi. Mam nadzieję, że niegorzej spiszemy się w następnym meczu."

Statystyki meczu: FC Porto - CSKA Moskwa

Foty z meczu:

================================================================
Wyniki 2 kolejki:

Pozostałe 3 mecze 2 kolejki zakończyły się skromny mi zwycięstwami po 1:0 Szachtaru, Levski Sofia i Anderlechtu. W tej zdecydowanie najciekawszym meczem był pojedynek FC Porto z CSKA Moskwa.

Tabela po 2 kolejkach:

Na pierwszym miejsce ex aequo Szachtar i Anderlecht mający po 4 punkty. FC Porto awansowało na 3 miejsce i wyprzedziło CSKA właśnie stosunkiem meczów. Nadal zerowe konto ma Borussia Dortmund.

Strzelcy:

Asystenci:

==================================================================

Zapowiedź 3 kolejki:

W następnej kolejce FC Porto jedzie do bułgarskiej Sofi gdzie zmierzy się z tamtejszym Levski Sofia. W innym ciekawym meczu Borussia Dortmund będzie walczyła u siebie o pierwsze punkty w sezonie.

Piłkarze mają tydzień przerwy w grze, a więc z pewnością zregenerują siły na 3 kolejkę!
Zapraszamy za niedługo!
Pro-Evo-S
8 tydzień

Przegląd prasy

Portugal Diário:

"Trener pesman potwierdził zainteresowanie i chęć pozyskania Marko Marina (zdj. powyżej). Ten 18 latek z Niemiec robi wielką furorę i został niedawno powołany do reprezentacji. Jest uważany za wschodzącą gwiazdę niemieckiej piłki. Według menadżera niemieckiego pomocnika mogącego również grać w ataku, Marin jest zainteresowany przenosinami do Portugalii. Problemem może być cena jaką żąda Borussia Mönchengladbach. Działacze Porto nie chcą wydać więcej niż 4000PES, natomiast niemiecki zespół chce za swojego wychowanka 6000PES. Finał tej sprawy obejrzymy dopiero za minimum 8 tygodni , kiedy to otwarte zostanie okienko transferowe."

Wywiad z Marko Marinem (fragment):
Dziennikarz: FC Porto podobno się panem interesuje...
M. Marin: Tak słyszałem o tym, a nawet widziałem wysłanników tego klubu na moim ostatnim meczu, którzy zaraz po nim spotkali się ze mną i przedstawili swoją ofertę.
D: Jest pan zainteresowany ich ofertą?
M: Tak. Z miłą chęcią zmienię Niemcy na Portugalię i pomogę drużynie FC Porto w wywalczeniu awansu. Nie będę ukrywał, że zaproponowany mi wstępny kontrakt jest również atrakcyjny pod względem finansowym.
D: Ostatnio został pan powołany do reprezentacji Niemiec. Cieszy pana to?
M: Jak najbardziej. Marzeniem każdego piłkarza jest chyba gra w barwach narodowych. Jeszcze bardziej mnie to cieszy zważając na fakt, że gram w klubie 2 Bundesligi, a mimo to zostałem zauważony.
D: Czyli wiosną możemy się pana spodziewać w koszulce FC Porto i strzelającego bramki dla tego klubu.
M: Myślę, że jeżeli na przeszkodzie nie stanie mój dotychczasowy klub to na wiosnę będę grał w Portugalii.

Już w następnym tygodniu FC Porto jedzie do Bułgarii by zmierzyć się z Levskim Sofia. Zapraszamy!
Windziak
Fajne biggrin.gif A tak w ogóle to jest PES 6 czy 2008? Bo jakoś ciężko mi to wywnioskować..tongue.gif
Pro-Evo-S
CYTAT(Windziak @ May 18 2008, 18:14:05) *
Fajne biggrin.gif A tak w ogóle to jest PES 6 czy 2008? Bo jakoś ciężko mi to wywnioskować..tongue.gif

PES 6 smile.gif
qazwsx
Gratulacje ale mam taką małą sugestię : jeśli piszesz "najważniejsze akcje meczu" to podkreśl czcionką tekst z minutą, w której pada bramka. Chodzi mi o coś takiego:

26 min - Mocne dośrodkowanie po ziemi Ruskina z lewej strony, NA PIŁKĘ WPADA Ordaz, który oddaje strzał, piłka jeszcze odbija się od nóg bramkarza i wpada do siatki. 1:1!

Pozdro wink.gif
Pro-Evo-S
CYTAT(qazwsx @ May 19 2008, 19:01:37) *
Gratulacje ale mam taką małą sugestię : jeśli piszesz "najważniejsze akcje meczu" to podkreśl czcionką tekst z minutą, w której pada bramka. Chodzi mi o coś takiego:

Pozdro wink.gif

Dzięki za sugestię. Bardzo przydatne, będę z tego korzystał wink.gif

Zastanawiam się nad opcją nagrywania bramek gamecamem albo frapsem! Co wy na to?
Orange_91
CYTAT(Pro-Evo-S @ May 19 2008, 19:28:23) *
Dzięki za sugestię. Bardzo przydatne, będę z tego korzystał wink.gif

Zastanawiam się nad opcją nagrywania bramek gamecamem albo frapsem! Co wy na to?

Dobry pomysł, jeszcze nikt tego nie próbował.
Pro-Evo-S
9 tydzień

Mecz:
Levski Sofia - FC Porto
0:0

Żółte kartki:
Valeny, Huylens (obaj FC Porto)

Słabe widowisko w Sofi
Zaledwie garstka widzów przyszła oglądać pojedynek ich idoli z portugalskim FC Porto. Mecz rozczarował ze względu na bardzo zachowawczą grę obu drużyn. Bramek nie oglądaliśmy, a najlepszymi zawodnikami zostali obrońcy, którzy byli zawodnikami najczęściej utrzymującymi sie przy piłce w przypadku obu drużyn.
Trener FC Porto w stosunku do poprzedniego meczu wprowadził dwie zmiany. Zamiast Fouque od początku zagrał Minanda, natomiast w miejsce Espimasa od początku zagrał Macco. Jako zmianę słabego w dwóch pierwszych meczach Fouque da się wytłumaczyć, o tyle postawienie na Macco zamiast świetnie grającego na skrzydle Espimasa zdziwiło wszystkich.
Portowcy zaczęli energicznie czego skutkiem był strzał Macco już w 2 minucie meczu. Bramkarz Mitrev miał duże problemy z obroną strzału, ale ostatecznie udało mu się ją wybić na rzut rożny. W 19 minucie spotkania napastnik Porto - Castolo został sfaulowany w polu karnym przeciwnika i sędzia bez cienia wątpliwości wskazał na wapno. Do piłki podszedł Ordaz, który w poprzednim meczu pokazał ogromną klasę. Tym razem zachował się nieodpowiedzialnie strzelając lekko w środek bramki. Mitrev bez problemów wybronił strzał. Gra zwolniła znacząco na tempie i jedyne co mogliśmy zobaczyć to popisy obrońców. Zmiany jakich dokonał trener pesman nic nie wniosły do gry, a w końcówce gospodarze przycisnęli rywali jednak świetna dyspozycja środkowych obrońców Porto - Valeny'ego i Libermann'azapobiegła utracie bramki.
Jest to mecz, który z pewnością obie drużyny będą chciały zapomnieć ze względu na montonię i brak pomysłu z obu stron na przełamanie muru obronnego rywala.

2 min – pierwszy strzał meczu. Macco biegł zupełnie niekryty i uderzył z 20 metrów. Bramkarz broni z trudem wybijając piłkę na rzut rożny
19 min – faul w na obrońcy Levski Sofia na Castolo we własnym polu karny. Mamy RZUT KARNY!
19 min – Ordaz strzela w środek bramki prosto w bramkarza. Nie ma gola!
28 min – dośrodkowanie skrzydłowego Levski z lewej strony. Na pole karne wbiega Angelov i uderza z głowy tuż obok bramki
56 min – spore zamieszanie w polu karnym FC Porto. Niefrasobliwość obrońców Porto próbował wykorzystać Jayeoba jednak posłał piłkę tuż obok słupka.
68 min – kolejny składny atak bułgarskiego zespołu. Tym razem dośrodkowanie z prawej strony i główka Jayeoby. Znowu tuż obok bramki.

Skład FC Porto:
Ivarov - 6,0
Valeny - 6,5
Libermann - 7,0 (72' Ceciu- 6,0)
Giersen - 6,0 (67' Stremer- 6,5)
Ruskin - 6,0
Jaric - 6,0
Macco- 5,5
Ximelez - 5,5
Minanda- 5,5
Ordaz - 5,0
Castolo - 5,0 (67' Huylens- 5,5)

Libermann - widać, że popełnia coraz mniej błędów. W dzisiejszym meczu pokazał klasę świetnie interweniując w obronie. Brakuje mu jeszze tylko wytrzymałości do końca meczu.
====================================================================

Libermann po meczu - "Brakowało pomysłu"
"Szkoda meczu. Gołym okiem było widać, że zabrakło nam pomysłu na grę. Zresztą przeciwnik też jakoś nie kwapił się z atakiem na naszą bramkę. Co do mojej oceny to sądzę, że cała nasza obrona zagrała dzisiaj dobrze. Często wspierał też nas Jaric, który kiedy tylko mógł wracał do obrony i nas wspierał w odpieraniu ataków przeciwnika."

Castolo po meczu - "Beznadziejny atak"
"Nie wiem co się dzisiaj ze mną stało. Razem z Ordazem nie potrafiliśmy ani razu poważnie zagrozić bramce. Szkoda karnego. Ordaz przepraszał potem i tłumaczył, że tuż przed uderzeniem poślizgnął się na mokrej murawie i dlatego ten strzał wyszedł tak, a nie inaczej. Mam nadzieję, że za tydzień będzie o niebo lepiej i strzelimy po kilka bramek z Ordazem i spółką."

Ordaz po meczu - "Wściekły"
"Jestem wściekły na siebie. Przy wykonywaniu karnego musiałem zdawać sobie sprawę, że nie da się na mokrej murawie wykonać karnego w pełnym biegu. Tuż przed uderzeniem piłki lewa noga poślizgnęła mi się i nie było już szans na czyste uderzenie piłki. Mam nauczkę na przyszłość. Przepraszam wszystkich kolegów z drużyny, trenera i kibiców."

Statystyki meczu: FC Porto - CSKA Moskwa

Foty z meczu:

Wyniki 3 kolejki:

Borussia Dortmund w końcu zdobyła pierwsze punkty w tym sezonie pokonując u siebie Anderlecht. Lider z Doniecka pewnie pokonał Derby. CSKA Moskwa natomiast po porażce z Porto w poprzedniej kolejce pokonał skromnie Regginę 1:0.

Tabela po 3 kolejkach:

FC Porto utrzymało swoją lokatę z poprzedniej kolejki. Jednak różnicę w tabeli są jak na razie bardzo małe.

Strzelcy:

Asystenci:

Zapowiedź 4 kolejki:

Już za tydzień nie lada emocje w Doniecku. Tamtejszy lider przetestuje FC Porto, które jak na razie okupuje 3 miejsce w lidze. CSKA Moskwa natomiast będzie chciała podkreślić swoje aspiracje do awansu grając z Anderlechtem.

Zapraszamy już wkrótce na 4 kolejkę. Czekają nas nie lada emocje!
Pro-Evo-S
Zapraszam do głosowania w sondzie na temat kolejnego meczu FC Porto.

Wynik meczu powinien się pojawić w ciągu najbliższych dwóch dni. ZApraszam biggrin.gif
Pro-Evo-S
10 tydzień

Mecz:
Szachtar Donieck - FC Porto
1:1

Bramki:
Brandao 63' (asysta Fernandinho) - Castolo 58'

Żółte kartki:
Espimas, Ordaz (obaj FC Porto)

Szczęśliwy Donieck dla FC Porto
Celem FC Porto w tym meczu był 1 pkt grają u lidera na boisku. Zdawało to się by nierealne patrząc na poprzedni mecz portowców. Jednak cel został osiągnięty i trener pesman może z uśmiechem na twarzy wrócić do domu.
Początek nie zapowiadał się tak różowo. Piłkarze Szachtara często oblegali bramkę Szachtara, jednak nie potrafili zbyt często zagrozić bramce bronionej przez Ivarova. Najgroźniejszą akcją pierwszej połowy był strzał w słupek napastnika Szachtara - Brandao. Początek drugiej połowy przypominał poprzedni mecz Porto: monotonny, nudny, gdzie nic szczególnego się nie działo. FC Porto zaczęło stosować pressing, co niespodziewanie przyniosło skutek bramkowy w 58 minucie. Castolo wyrwał piłkę obrońcy z Doniecka i w pojedynku sam na sam ze Schustem wpakował piłkę do siatki. Dwustuosobowa grupa kibiców Porto wrzeszczała ze szczęścia. Niestety po 5 min Fernandinho fantastycznym podaniem otworzył drogę do bramki Brandao. Ten się nie pomylił i wyrównał stan spotkania. Po tej bramce jeszcze kilka razy oba zespoły stwarzały sytuacje, ale z reguły były to nieudane okazje.
Szachtar może czuć się mocno zawiedziony, bo ten mecz miał być dla nich spacerkiem i utrzymaniem pozycji lidera. Teraz juz nikt nie może lekceważyć Porto, który pomimo brzydkiej piłki skutecznie broni dostęp do swojej bramki i potrafi też zaaplikować rywalom kilka bramek.

14 min – pierwsza groźna akcja spotkania. Brandao mija jak tyczki obrońców Porto i oddaje strzał prosto w słupek.
18 min – z prawej strony dośrodkowuje skrzydłowy Szachtara – Gai. Pojedynek główkowy w polu karnym wygrywa Brandao i uderza na bramkę. Świetna interwencja Ivarova chroni Porto przed utratą bramki.
51 min – Rzut wolny dla Szachtaru ze skraju pola karnego. Srna uderza o mur, jednak do piłki podbiega Brandao, który uderza nad bramką
58 min – GOL! Niespodziewany błąd obrońcy Szachtara – Kuchera. Castolo zabiera mu piłkę i w sytuacji sam na sam nie daje szans Schustowi. 1:0!
63 min – Wyrównanie! Fernandinho zagrywa wysoką piłkę do Brandao, który nie myli się i wyrównuje stan spotkania. 1:1!
77 min – Castolo w polu karnym podaje do niekrytego Fouque jednak jego intencje wyczuwa bramkarz Szachtara
90+1 min – Duljaj aktem rozpaczy uderza groźnie z 25 metrów. Tuż obok bramki

Skład FC Porto:
Ivarov - 6,0
Valeny - 6,5
Libermann - 6,0 (72' Ceciu- 6,0)
Giersen - 6,0 (67' Stremer- 5,5)
Ruskin - 6,5
Jaric - 6,5
Esimas- 5,0
Macco- 5,0
Minanda- 5,5 (45' Castolo- 7,0)
Ordaz - 5,0
Fouque- 5,5

Castolo - zdobył bramkę, odbierając piłkę obrońcy w pozornie niegroźnej sytuacji. W końcu sie przełamał i miejmy nadzieję, że jego dorobek strzelecki nie poprzestanie na 1 golu.

Castolo po meczu - "Miał być pressing - był pressing"
"W przerwie meczu trener nakazał nam grać agresywnym pressingiem. Początek połowy to nieudane próby presji na przeciwniku. Jednak później się już udawało czego skutkiem była przeze mnie strzelona bramka."

Valeny po meczu - "Jeden głupi błąd"
"Znowu cały mecz ciężkiego zapier*** zepsuła stracona bramka. Było tak dobrze, świetnie się rozumieliśmy wszyscy obrońcy, a tu taka piłka wysoka i leżymy. Tak nie może być. Mogliśmy wygrać ten mecz."

Statystyki meczu: Szachtar Donieck - FC Porto

Foty z meczu:

Wyniki 4 kolejki:

CSKA miało szansę na awans na pozycję lidera, jednak przegrało z Anderlechtem 0:2. Najwięcej bramek padło w Dortmundzie, gdzie tutejsza Borussia zremisowała 2:2 z Derby County.

Tabela po 4 kolejkach:

Szachtar pomimo remisu utrzymał pozycję lidera. FC Porto natmiast spadło z 3 na 5 miejsce. Na dno tabeli spadła Reggina.

Strzelcy:

Asystenci:

Zapowiedź następnego tygodnia (1 runda Pucharu Ligi):

W następnym tygodniu odbędzie się pierwsza rudna pucharu 2 ligi. FC Porto wylosowało Anderlecht, z którym jeszcze w tym sezonie nie grało. Zwycięzca tego pojedynku trafi w półfinale na zwycięzcę meczu CSKA - Dortmund.

Zapraszam do śledzenia wyników oraz do głosowania w nowej sondzie.

Pozdrawiam!
Krzysiu12
według mnie w następnym spotkaniu padnie remis 1-1 lub 2-2 ;P pozdrawiam, widziałeś te dwie nowe persony dla Ordaza i Jaricia?
Pro-Evo-S
CYTAT(Krzysiu12 @ sob, 24 maj 2008 - 00:09) *
widziałeś te dwie nowe persony dla Ordaza i Jaricia?

Widziałem, świetna robota wink.gif

tylko nie wiem jak je wrzucić do kitservera blink.gif
Pro-Evo-S
11 tydzień

Mecz Pucharu 2 Ligi:
FC Porto - Anderlecht Bruksela
1:0

Bramki:
Ordaz 16' (asysta Castolo)

Żółte kartki:
Castolo (FC Porto) - Deschacht (Anderlecht)

Porto bliżej awansu
Aby myśleć o awansie do 2 rundy należało pokonać u siebie belgijski Anderlecht. Zadanie zostało wykonane. FC Porto z meczu na mecz prezentuje się coraz lepiej. Trener pesman w porównaniu do meczów ligowych zastosował taktykę 4-3-3. Dzięki temu portugalski zespół grał bardziej ofensywnie i stwarzał sobie więcej okazji do zdobycia bramki.
FC Porto od początku spotkania oblegało bramkę Anderlechtu i już w 16 minucie zobaczyliśmy gola i euforię 15 tysięcy kibiców na Estadio Dragao. Castolo wykazał się kunsztem podając piłkę do Ordaza między 3(!) obrońcami Anderlechtu. Niekryty Ordaz uderzył z pierwszej piłki i mógł się cieszyć z 1 bramki w pucharze i 4 bramki w sezonie! Do końca pierwszej części spotkania FC Porto próbowało znaleźc sposób na kolejne pokonanie bramkarza Anderlechtu - Zitki. Bez skutku. Druga połowa to mądra gra w obronie Porto. Co prawda Anderlecht stworzył kilka ciekawych sytuacji pod bramką Portugalczyków, ale żadna z ich piłek nie zatrzepotała w siatce Ivarova.
FC Porto zrobiło sobie przyzwoitą zaliczkę przed rewanżem, który odbędzie się za 3 tygodnie. Ciekawe jest to, że tydzień przed rewanżem Porto zagra mecz ligowy z Anderlechtem...

5 min – Burchet podaje do niekrytego Macco, który ma jeszcze czas na podbiegnięcie i strzał. Z trudem broni Zitka.
16 min – GOL! Castolo biegnie lewą stroną i w szybkim biegu wchodzi w pole karne, a tam zauważa Ordaza do którego podaje pomiędzy obrońcami Anderlechtu. Ordaz uderza z pierwszej piłki i trafia do bramki. 1:0 dla gospodarzy!
30 min – Burchet wykłada piłkę Ordazowi jednak ten w wyśmienitej sytuacji zostaje w ostatniej chwili zablokowany przez Van Schlebrugge’a.
32 min – Macco pięknie podaje pod publiczkę Burchetowi, który trafia prosto w bramkarza. Piłka jednak się odbija, ale przy próbie dobitki Burchet został opchnięty przez rywala. Wg sędziego faulu nie było.
42 min – Akcja Anderlechtu. Dośrodkowanie z prawej strony Legear’a wpada wprost na głowę Mbo Mpenzy. Piłka leci idealnie w „okienko” jednak w ostatniej chwili z trudem broni Ivarov. Brawo!
80 min – Zamieszanie w polu karnym Porto. Thereau dośrodkowuje lekko piłkę w pole karne, jednak ta powraca po chwili do niego. Ponawia swoje zagranie. Do piłki dostaje się Goor, który nieczysto uderza z głowy. Frutos próbuje jeszcze z woleja strzelić, jednak piłka przelatuje obok słupka.

Skład FC Porto:
Ivarov - 6,5
Valeny - 6,5
Libermann - 6,0 (78' Ceciu- 6,5)
Giersen - 6,5 (45' Stremer- 6,0)
Ruskin - 6,0
Jaric - 6,0
Esimas- 6,0
Macco- 5,0
Burchet- 5,5
Ordaz - 6,0 (78' Fouque - 6,0)
Castolo- 6,0

Valeny - po raz kolejny pokazał, że jest stworzony do roli kapitana. Świetne interwencje w obronie oraz zarządzanie linią obrony pokazały, że jest pewnym punktem drużyny.
Trener pesman po meczu:
Jestem zadowolony z gry i z wyniku. Jedyne co mnie niepokoi to to, że na 15 min przed końcem spotkania ponad połowa zawodników na boisku była już wyraźnie zmęczona przez co grała z mniejszym zaangażowaniem. Muszę się zastanowić co zrobić aby uniknąć takiej sytuacji w przyszłości.
Co do zainteresowania Marko Marinem, to tak, jesteśmy nim zainteresowani i chcemy go pozyskać w oknie transferowym. Zapewniam jednak, że ten 18-latek nie jest naszym jedynym celem transferowym na zbliżające się okienko.

Statystyki meczu: FC Porto - Anderlecht Bruksela

Foty z meczu:

Wyniki 1 meczu 1 rundy Pucharu Ligi:

W pozostałych spotkaniach wygrywali faworyci. Na wyjeździe powygrywali Reggina i Szachtar i to oni mogą już być niemal pewni awansu do drugiej rundy.

Zapowiedź następnego tygodnia (5 kolejka 2 Ligi):

Za tydzień FC Porto u siebie zagra z Borussią Dortmund. Drużyna Kuby Błaszczykowskiego ma o 1 mniej punkt od Porto w tabeli i dzieli ich różnic 1 miejsca.
Poza tym dojdzie do meczu na szczycie. CSKA Moskwa podejmie u siebie Szachtar Donieck. Ten mecz pokaże kto ma większe aspiracje do awansu.

Zapraszam już wkrótce na 5 kolejkę! Emocji nie zabraknie wink.gif
Pro-Evo-S
Przepraszam za tą przerwę ale obiecuję, że kolejne relacje pojawią się już w następnym tygodniu.

Za wszelkie opóźnienia serdeczni przepraszam!

Pozdrawiam pesman smile.gif
Kubbas
Polecam Ruskin'a na lewą flankę, niezmordowany koleś.
Pro-Evo-S
12 tydzień - sobota

Mecz Ligowy - 5 kolejka:
FC Porto - Borussia Dortmund
0:0

Żółte kartki:
Fouque, Ximelez (obaj FC Porto)

Z przodu zero, z tyłu zero...
Przed tym meczem trener pesman zdecydował się na odważne posunięcie. W związku z absencją Espimasa (za żółte kartki), przesunął Ruskina na lewą flankę w pomocy natomiast Ximeleza wstawił z lewej strony obrony. Eksperyment wyszedł stosunkowo dobrze, gdyż widać że Ruskin większy potencjał ma grając na lewej pomocy. Poza tym do składu wrócił słabo się spisujący ostatnio Fouque. Niestety i tym razem zawiódł.
Mecz zaczął się od dominacji Borussi która niemal przez pierwsze 30 min znajdowała się w całości na połowie FC Porto. Nie potrafili jednak stworzyć bramkowych okazji. Ostatnie 15 minut pierwszej połowy to przeniesienie gry pod bramkę Borussi jednak również bez jakiegoś szczególnego zagrożenia na bramkę.
W drugiej połowie nadal oglądaliśmy niezbyt efektowne widowisko. Najaktywniejszy w drużynie gości - Klimowicz oddał 2 groźne strzały na bramkę Ivarova, jednak bramkarz Porto popisał się Fenomenalnymi interwencjami. Zdumiewające jest to, że zawodnicy Porto nie oddali ani jednego strzału na bramkę gości! Obydwie drużyny notowały dużą ilość strat. Obydwie drużyny zasłużyły na remis, gdyż nie wykazały woli zwycięstwa.

Skład FC Porto:
Ivarov - 7,0
Valeny - 7,0
Libermann - 6,0 (61' Ceciu- 6,5)
Giersen - 6,5
Ximelez - 6,5
Jaric - 6,5
Macco - 5,0
Ruskin - 5,5
Fouque - 5,0
Ordaz - 5,0 (78' Hamsun - 5,5)
Castolo- 5,0 (78' Huylens - 6,0)

Valeny - Znowu pokazał klasę. Bez niego Porto nie było by w stanie zdobyć jeden punkt w tym meczu. Po raz kolejny pewnie odbierał piłkę rywalom i wspomagał Ivarova. Mimo wielu odbiorów i wślizgów nie złapał żółtej kartki za co kolejny plus. W takiej dyspozycji Valeny jest w stanie zatrzymać każdego napastnika!
Trener pesman po meczu:
I znowu słaba skuteczność. Rywale w obronie postawili mur nie do przebicia. Po raz kolejny moi napastnicy nie popisali się kreatywnością, więc jedyne sukcesy odgrywaliśmy w obronie. Zastanawia mnie przygotowanie fizyczne niektórych zawodników. Będę musiał nad tym popracować. Obawiam się, że w niektórzy z moich podopiecznych mogą nie zregenerować sił na mecz z Anderlechtem. Możliwe są więc roszady w składzie...

Valeny po meczu:
Nie może być tak, że po raz kolejny się bronimy. Brakuje nam siły rażenia. Zero z tyłu, zero z przodu i zero zadowolenia. Szkoda gadać...

Statystyki meczu: FC Porto - Borussia Dortmund

Foty z meczu:

=================================================================
Wyniki 5 kolejki:

W szlagierze kolejki Szachtar pokonał CSKA 2:0 i potwierdził swoje aspiracje do awansu. Zwycięstwo w podobnym stosunku zdobyła Reggina pokonując rywala Porto w następnej kolejce - Anderlecht.

Tabela po 5 kolejkach:

W tabeli jak na razie ciasno. Różnica między 2 a ostatnim miejscem w tabeli to zaledwie 3 punkty. Jedynie Szachtar odskoczył od reszty i ma 3 punktową przewagę nad nowym wiceliderem z Sofii. Porto mimo bezbramkowego remisu przesunęło się w tabeli o jedną pozycję w górę.

Ranking strzelców:
Ordaz (FC Porto) - 3
Brandao (Szachtar) - 3
Carvalho (CSKA) - 2
D. Jones (Derby) - 2
Koprivarov (Levski) - 2
Jayeoba (Levski) - 2
Hubschman (Szachtar) - 2

Ranking asystentów:
Cozza (Reggina) - 2
Jadson (Szachtar) - 2

Zapowiedź następnego tygodnia - 6 kolejka ligowa:

FC Porto po raz drugi w tym sezonie zmierzy się z belgami, ale pierwszy raz w lidze. Ciekawe jest to, że tydzień po tym meczu obie drużyny spotkają się w rewanżu pucharu ligi! W innych meczach lider (Szachtar) podejmować będzie podejmować u siebie wicelidera (Levski), Derby zagrają z Regginą, a CSKA podejmie ostatniego rywala Porto - Borussię.

Zapraszamy już wkrótce na następną kolejkę!!!
Pro-Evo-S
13 tydzień - środa

Portugalski Jornal de Notícias zamieścił listę piłkarzy o których kupno starać się będzie FC Porto w zbliżającym oknie transferowym.
Oto oni:

Aleksandr Salugin - urodz: 1988, kraj: Rosja, pozycja: napastnik, klub: CSKA
Jego silnym punktem są warunki fizyczne. Wzrost 188 cm daje mu dużą przewagę w pojedynkach powietrznych.

Ben Sahar - urodz: 1989, kraj: Izrael (ma też polski paszport!), pozycja: napastnik, klub: QPR (wypożyczony z Chelsea Londyn)
Wielki talent, jednak jego przejście do Porto jest mało prawdopodobne gdyż jest wypożyczony z Chelsea, która nie chce go puścić.

Toni Kroos - urodz: 1990, kraj: Niemcy, pozycja: ofensywny pomocnik, klub: Bayern Monachium.
Dobrze wyszkolony technicznie, posiada też dużą szybkość i jest wytrzymały. Dobrze się czuje w roli rozgrywającego.

Sergej Evljuskin - urodz: 1988, kraj: Niemcy, pozycja: pomocnik, klub: VfL Wolfsburg
Wszechstronny pomocnik, dobrze wyszkolony technicznie.

Według prasy jest to oficjalnie potwierdzona lista transferowych celów. Nieoficjalnie mówi się natomiast o kolejnych celach takich jak: Andreas Ivanschitz oraz Dawid Janczyk. Wiadomo jednak, że całej 6 nie uda się pozyskać zespołowi ze względu na ograniczone fundusze. Mało prawdopodobne zdają się być możliwości zakupu Bena Sahara oraz Toniego Kroosa, z których obecne kluby wiążą wielkie nadzieje w niedalekiej przyszłości. Chyba, że w grę wchodziłoby wypożyczenie tych piłkarzy.

Prasa zwraca uwagę, że zespół ma zamiar w tym oknie transferowym wzmocnić głównie ofensywę, która obecnie pozostawia wiele do życzenia. Jednak klub zainteresowany jest piłkarzami poniżej 20 roku życia, a więc wiążę z nimi swoją przyszłość.
Kubbas
Zwróć uwagę na Kadera Keite z Lyonu, jak najbardziej do ściągnięcia i na nim mógłbyś oprzeć drużyne wink.gif

Bardzo fajnie prowadzona kariera, dobrze, że wypróbowałeś Ruskin'a bo to na prawdę perełka w podstawowych graczach ML wink.gif
Pro-Evo-S
13 tydzień - niedziela

Mecz Ligowy - 6 kolejka:
FC Porto - Anderelcht Bruksela
2:3

Gole:
Fouque 22'(asysta Iouga), Espimas 69' - Ivarov samobójcza 24', Bassegio 45' (karny), Goor 82'

Żółte kartki:
Giersen, Iouga (obaj FC Porto)

Porażka po horrorze
Pierwszy raz w tym sezonie mecz FC Porto przysporzył tyle emocji. Jednak pomimo świetnego widowiska portowcy znów zawiedli i przegrali.

Kolejny raz trener Pesman poeksperymentował ze składem. Tym razem w obronie obok Valeny'ego zagrał Stremer. Na ataku natomiast ponownie pojawił się Fouque. Funkcję rozgrywającego zagrał Hamsun, a rolę defensywnego pomocnika przywdział Iouga.
Obydwie drużyny pokazywały niezwykłą wolę walki. Pressing z obu stron na początku na niezbyt wiele pozwalała. Jednak po 20 minutach można było oglądać świetne widowisko. Najbardziej kontrowersyjną decyzją był podyktowany rzut karny dla Anderlechtu. Na powtórkach było widać, że Ximelez nawet nie dotknął napastnika Anderelchtu. Fatalny mecz rozegrał Ivarov. Najpierw wpakował piłkę do własnej siatki, a potem nie potrafił złapać piłki tak, że napastnik drużyny przeciwnej wykorzystał błąd ze skutkiem bramkowym. W FC Porto jedynie prawe skrzydło funkcjonowało dobrze. Współpraca na lini Espimas - Giersen odbywała się bez zarzutu. Szkoda, że pomimo swojego najlepszego meczu w sezonie, piłkarze FC Porto musieli ze spuszczonymi głowami opuszczać murawę Stadio de Dragao.

Najciekawsze akcje:
18 min – Espimas na prawym skrzydle ogrywa Wasilewskiego i dośrodkowuje w pole karne. Piłka spada prosto pod nogi niepilnowanego Fouque, który jednak nie potrafi pokonać bramkarza z bliskiej odległości
22 min – GOL! Kopia akcji sprzed 4 min. Tym razem z prawego skrzydła dośrodkował Iouga. Fouque z główki daje prowadzenie ekipie gospodarzy
24 min - GOL! Mamy remis! Tauginho wchodzi w pole karne i lekkim podbiciem podaje Frutosa, który uderza głową w stronę bramki. Piłka kozłuje przez co problemy z obroną ma Ivarov. Piłka po interwencji Ivarova nadal zmierza do bramki a więc bramkarz próbuje wybić tą piłkę nogą. Zła decyzja. Zamiast wybicia kiksuje i pakuje piłkę do własnej bramki. 1:1!
38 min – Frutos dostaje podanie w pole karne. Zwodem mija Giersena i uderza instynktownie piłkę na bramkę. Niecelnie!
44 min – Hamsun wykorzystuje nieuwagę obrońców Anderlechtu i wykłada piłkę Fouque który uderza z pierwszej piłki. Proto wybija piłkę na rzut rożny!
45 min – kontrowersyjna decyzja sędziego. Ximelez próbując odebrać piłkę wślizgiem wg sędziego fauluje Legeara. Mamy rzut karny! Jego wykonawcą będzie Walter Bassegio!
45 min – 2:1 dla Anderlechtu! Bassegio bez problemu wykorzystuje rzut karny!
45 min + 2 – Ruskin po odbiciu piłki po rzucie wolnym od muru dopada ją i podaje do Fouque, który trafia w bramkarza.
65 min – z ok. 20 metrów piłkę uderza Hamsun. Strzał był jednak słaby, ale piłkę w polu karnym przejmuje Ordaz, który bez namysłu uderza na bramkę. Proto świetnie interweniuje. Rzut rożny!
69 min - GOL! Wbiegający do środka Espimas otrzymuje podanie od Huylensa. Prawoskrzydłowy Porto przebiega 10 metrów by potem uderzyć piłkę tuż zza pola karnego. Ku uciesze miejscowych kibiców piłka wpada do siatki. 2:2!
82 min - GOL! Frutos podbija lekko piłkę w stronę Goora, który znajduje się sam na sam z Ivarovem. Bramkarz Porto jednak popełnia błąd gdyż nie łapie jej. Wykorzystuje to Goor. 3:2 dla Anderlechtu!

Skład FC Porto:
Ivarov - 5,5
Valeny - 5,5
Stremer - 6,0
Giersen - 6,0 (45' Stein - 6,0)
Ximelez - 6,5
Iouga - 6,0
Espimas - 6,5
Ruskin - 5,5
Hamsun - 6,0
Ordaz - 5,5 (76' Burchet - 5,5)
Fouque - 6,5 (58' Huylens - 6,0)

Espimas - Rządził na prawym skrzydle, świetnie obsługiwał podaniami kolegów i wreszcie strzelił bramkę. I to jaką!
Trener pesman po meczu:
Niestety mimo przyzwoitej gry przegraliśmy. Zabrakło nam zimnej krwi w kilku sytuacjach i to się na nas zemściło. Drużyna ma problem z wytrzymałością, ale po tym meczu było widać że treningi w tym aspekcie dają rezultaty. Za tydzień ten sam przeciwnik, ale to już będzie zupełnie inna gra

Espimas po meczu:
Wróciłem do składu i od razu strzeliłem bramkę. Co z tego skoro drużyna przegrywa i to w tak wyrównanym meczu. Odległość punktowa do czołówki powoli rośnie, a więc trzeba się zebrać i wygrać za 2 tygodnie z Regginą. Na razie naszym celem jest awans do drugiej rundy pucharu już za tydzień. Myślę, że się uda!

Statystyki meczu: FC Porto - Anderlecht Bruksela

Foty z meczu:

Wyniki 5 kolejki:

Lider z Doniecka uległ bułgarskiemu Levski Sofia w najciekawszym spotkaniu kolejki. Pozostałe mecze bez większych niespodzianek

Tabela po 5 kolejkach:

FC Porto spada na 6 miejsce i ma już sporą stratę do czołówki. Pierwsze trzy miejsca pozostały bez zmian tak samo jak strefa spadkowa pozostała nienaruszona.

Ranking strzelców:
Brandao (Szachtar) - 4
Ordaz (FC Porto)
- 3
Carvalho (CSKA) - 3
Amoruso (Reggina) - 3
Koprivarov (Levski) - 3
Jayeoba (Levski) - 3

Ranking asystentów:
Cozza (Reggina) - 2
Jadson (Szachtar) - 2
Zhirkov (CSKA) - 2

Zapowiedź następnego tygodnia - Puchar Ligi - 1 runda - rewanże

Już wkrótce dowiemy się kto awansuje do półfinałów Pucharu Ligi. Porto po raz 3 w tym sezonie zagra z Anderlechtem. Czy utrzyma przewagę z pierwszego meczu?

Zapraszamy już wkrótce na następną kolejkę!!!
djclanv1r00z
bardzo fajnie opisane smile.gif szkoda troszke porażki smile.gif widze ostro wycinałeś przeciwników wink.gif i po Mbo xD

pozdro i oby tak dalej smile.gif
Pro-Evo-S
CYTAT(djclanv1r00z @ pon, 16 cze 2008 - 16:59) *
bardzo fajnie opisane smile.gif szkoda troszke porażki smile.gif widze ostro wycinałeś przeciwników wink.gif i po Mbo xD

pozdro i oby tak dalej smile.gif

Szczerze mówiąc pierwszy raz mi się zdarzyło, abym tak skosił przeciwnika biggrin.gif

Wyniki ankiety:

Dziękuję za wiarę w moje umiejętności. Będzie trudno biggrin.gif

Już wkrótce relacja z meczu rewanżowego!

P.S.
Zapraszam do głosowania w nowej ankiecie wink.gif
Pro-Evo-S
14 tydzień - sobota

Mecz Pucharu 2 Ligi - 1 runda rewanże:
FC Porto - Anderlecht Bruksela
2:0

Bramki:
Baseggio 52', Goor 59' (asysta Baseggio)

Czerwone kartki:
Jaric (Porto - za dwie żółte)

Koniec marzeń o pucharze
Wystarczyło tylko utrzymać przewagę z pierwszego meczu. Nie udało się. Piłkarze FC Porto przegrali w Brukseli z Anderlechtem i odpadli z rozgrywek o Puchar Ligi już w pierwszej rundzie. Teraz mogą się już skupić tylko na lidze.

Zmęczenie kliku czołowych zawodników zmusiło trenera FC Porto - pesmana do kolejnych roszad w składzie. Na ławce zasiedli Valeny, Ruskin oraz Ordaz (którzy i tak pojawili się w drugiej połowie na murawie). Swoją szansę na grę od pierwszych minut meczu dostali Minanda, Stein oraz Stremer.

Piłkarze FC Porto grali bardzo pewnie i zdawało się, że awans mają w kieszeni. Składna gra, dobra komunikacja pomiędzy formacjami sprawiała, że Anderlecht nie wiedział ci się dzieje. Ataki ze skrzydeł i ze środka wprowadzały zamęt w szeregach piłkarzy Anderlechtu. Tak było aż do końca pierwszej połowy. Druga połowa zaczęła się od drugiego bardzo agresywnego faulu Jaricia, który wyleciał z boiska. Kilka minut później widzieliśmy piłkę w siatce. Baseggio wykorzystał nieporozumienie między obrońcami Porto - Stremerem i Libermannem i uderzył jak z armaty nie do obrony. Druga bramka dla Belgów to już stały fragment gry i bramka z główki Goora. Rzut rożny wykonywał Baseggio, który został najlepszym graczem meczu. Po tych dwóch ciosach podopieczni pesmana nie podnieśli się, a ich ataki nie dawały skutku.

18 min – Fouque przyjmuje piłkę w środku pola i idealnie podaje między obrońcami do Espimasa. Ten widząc wychodzącego bramkarza uderza, ale piłka mija słupek.
20 min - Van Damme traci piłkę w obronie na rzecz Fouque który wślizgiem podaje piłkę do Castolo. Castolo uderza od razu z lewej nogi jednak trafia w poprzeczkę.
28 min - Castolo zbiega na lewe skrzydło, gdzie otrzymuje piłkę od Ximeleza. Zauważa na środku wybiegającego Fouque do którego podaje piłkę. Nie ma spalonego! Fouque wybiega sam na sam z bramkarzem jednak trafia ponad bramką.
39 min – Legera wbiega pomiędzy obrońców Porto i oddaje strzał prosto w Ivarova.
45 min – Pozornie niegroźne dośrodkowanie prawej strony trafia na głowę Thereau, który główkuje tuż nad poprzeczką
48 min – drugi agresywny faul Jarica, a więc druga żółta kartka. W rezultacie lewy obrońca Porto wylatuje z boiska
52 min - GOL dla Anderlechtu! Zamieszanie w polu bramkowym Porto. Niefrasobliwość obrońców Porto, którzy nie potrafili wybić piłki z pola karnego, wykorzystuje Bassegio instynktownie uderzając piłkę. Ivarov nie ma szans. 1:0!
59 min - 2:0! Rzut rożny z prawego narożnika boiska. Najwyżej wyskakuje Goor i to on kieruje piłkę do siatki.
72 min – Castolo dostaje piękną piłkę od Ordaza. Uderza ale Schollen – bramkarz Anderelchtu broni z trudem
76 min – Kolejna akcja Castolo! Przebija się przez dwójkę obrońców z Anderlechtu, jednak uderza prosto w bramkarza. Piłka wraca pod jego nogi jednak i tym razem nie jest w stanie pokonać bramkarza

Skład FC Porto:
Ivarov - 6,0
Stremer - 6,0 (71' Ruskin- 5,5)
Libermann - 6,0
Stein - 5,5
Jaric - 5,5 +=
Iouga - 5,5
Esimas- 5,5
Ximelez - 5,5 (71' Ceciu- 6,0)
Minanda - 6,0
Fouque - 5,5 (59' Ordaz - 5,5)
Castolo- 5,0

brak - cała drużyna po dobrej pierwszej połowie, w drugiej zagrała bez pomysłu i bardzo nerwowo.
Trener pesman po meczu:
Jestem zły na Jaricia za jego nieodpowiedzialne zachowanie, które poskutkowało czerwoną kartką. Grając w dziesiątkę i pozbywając się defensywnego pomocnika na rzecz lewego obrońcy straciliśmy pewność w tyle. Rywale to bez skrupułów wykorzystali i to oni mogą się cieszyć z awansu do półfinału Pucharu Ligi. Nam została już tylko liga. Została ostatnia kolejka przed przerwą i mam nadzieję, że uda ię w okienku wzmocnić drużynę kilkoma wartościowymi zawodnikami.

===========================================================
Statystyki meczu: Anderlecht Bruksela - FC Porto

Foty z meczu:

Wyniki rewanżów 1 rundy Pucharu Ligi:

Oprócz Anderlechtu awans wywalczyli CSKA, Reggina i Spartak Moskwa. Obyło się bez niespodzianek.

Zapowiedź następnego tygodnia (7 kolejka 2 Ligi):

FC Porto w sowim ostatnim meczu przed przerwą zimową zagra z Regginą na wyjeździe. Najciekawszą konfrontacją będzie mecz wicelidera Levski Sofia z 3 miejscem - Anderlechtem Bruksela.

Do zobaczenia wkrótce!

Zapraszam do głosowania w sondzie!
Pro-Evo-S
15 tydzień - niedziela

Mecz Ligowy - 7 kolejka:
Reggina Calcio - FC Porto
1:0

Bramki:
Ceravolo 27' (asysta Castiglia)

Żółte kartki:
Hamsun (FC Porto)

Czerwone kartki:
Ceciu (FC Porto)

Blamaż na zakończenie rundy!
W ostatniej kolejce rundy jesiennej podopieczni pesmana doznali kolejnej porażki. Tym razem przegrali z Reginną 0:1. Ich bilans na koniec rundy jesiennej to 6 punktów w 7 meczach. Nie tak miało być...

Tradycji stało się zadość. Trener pesman po raz kolejny przemeblował skład. Tym razem w ataku obok Castolo pojawił się Burchet, a w roli rozgrywającego pojawił się Hamsun, natomiast na środku obrony obok Valeny'ego zagrał Ceciu. I to ten ostatni zdaje się być przyczyną porażki Porto...

27 minuta. Prawą stroną biegnie Castiglia, który dośrodkowuje wprost na głowę Ceravolo, który bez problemów trafia do siatki. Kto miał kryć tego napastnika? Ceciu właśnie! 2 minuty później. Kolejny groźny atak Włochów, tym razem środkiem. Ceravolo ogrywa jak dziecko Ceciu i wbiega w pole karne. Niepogodzony tym niepowodzeniem obrońca Porto zakłada napastnikowi Regginy ostrą kosę od tyłu. Sędzie nie mógł postąpić inaczej. Czerwona kartka! Utrata zawodnika sprawiła, że trener Porto musiał zmienić taktykę z 4-4-2 na 4-4-1, gdyż szkoleniowiec nie chciał stracić w obronie. A więc sam na szpicy zagrał Castolo, który jednak w tej roli nie potrafi grać za dobrze. Portugalski team ma jednak szczęście, że nie doznał większej porażki, gdyż wiele ataków Regginy kończyły się piłką mijającą bramkę o milimetry lub świetną interwencją Ivarova. Teraz tylko pozostaje czekać na ruchy transferowe na Stadio do Dragao.

6 min – rozpędzony Burchet znajduje w środku wolnego Hamsuna do którego podaje. Ten czeka aż bramkarz rywali wyjdzie dostatecznie by móc go przelobować. Próba lobu nieudana. Bramkarz wybrania!
27 min - Gol dla Regginy! Podręcznikowy atak. Z prawwej strony dośrodkowuje Castiglia prosto na głowę Ceravolo, który kieruje piłkę w bramkę.
53 min – Castolo kapitalnie podaje między dwóch obrońców do wbiegającego w pole karne Espmasa. Ten jednak po raz kolejny nie potrafi pokonać bramkarza gospodarzy
83 min – świetny rzut wolny ze strony Regginy kapitalnie obroniony przez Ivarova
90 min – jeszcze jedna akcja Regginy. Tym razem dośrodkowanie z lewej strony, ale znowu główkuje Ceravolo. Obok bramki!

Skład FC Porto:
Ivarov - 6,5
Valeny - 6,5
Ceciu - 5,5 (29 minuta)
Giersen - 6,0
Ximelez - 6,0 (45' Ruskin - 6,0)
Jaric - 6,5
Espimas - 5,5
Macco - 5,5
Hamsun - 6,0 (29' Libermann - 6,0)
Burchet - 5,0
Castolo - 5,0 (70' Huylens - 5,5)

Valeny - No i znowu! Genialne 9interwencje w obronie. Niestety obraz jego dokonań w obronie popsuł Ceciu. Biegał dużo, dużo ryzykował wychodząc do przodu, ale nie popełnił żadnego błędu. Brawo!
Trener pesman po meczu:
Drugi mecz z rzędu czerwona kartka, czyli drugi raz z rzędu zmiana założeń taktycznych. Utrata Ceciu sprawiła, że nie byliśmy w stanie zagrozić dobrze dysponowanym Włochom. Teraz mamy przerwę i mam bardzo dużo do przemyślenia. Mam jednak nadzieję, że na rundę wiosenną wyjdziemy z mocniejszą kadrą...

Statystyki meczu: Reggina Calcio - FC Porto

Foty z meczu:

Wyniki 5 kolejki:

Zespoły z czołówki remisowały. Zwycięstwa Regginy i CSKA pozwoliły trzymać się czołówki.

Tabela po 5 kolejkach:

Kto by się spodziewał? Na zakończenie rundy jesiennej trzy pierwsze zespoły mają po tyle samo punktów. Szachtar jednak wychodzi z tej rywalizacji zwycięsko dzięki korzystniejszym stosunku bramkowym. Czwarty Anderlecht traci tylko jeden punkt do czołowej "trójki". FC Porto spada niestety na przedostatnie miejsce. Pod nim jest tylko Derby County.

Ranking strzelców:
Koprivarov (Levski) - 4
Brandao (Szachtar) - 4
Ordaz (FC Porto) - 3
Carvalho (CSKA) - 3
Amoruso (Reggina) - 3
Jayeoba (Levski) - 3
Hubschman (Szachtar) - 2
D. Jones (Derby) - 2
Gusevb (CSKA) - 2

Ranking asystentów:
Cozza (Reggina) - 2
Jadson (Szachtar) - 2
Zhirkov - 2

Zapowiedź następnego tygodnia - 7 kolejka ligowa:

Po przerwie zimowej FC Porto będzie próbowało wziąć rewanż za porażkę z pierwszej rundy z Derby County. Ze względu na aktualną sytuację w ligowej tabeli każdy z czterech meczy będzie zapowiadał się na niezwykle ciekawy.

Już wkrótce doniesienia z okna transferowego! Najciekawsze transfery, wszystkie spekulacje i transfery dotyczące FC Porto, wywiady z nowymi piłkarzami i wiele więcej!!!
Pro-Evo-S
Okno transferowe już zamknięte!

Oto doniesienia z jego przebiegu!

FC Porto dokonało ciekawych wzmocnień. Pozyskało 6 zawodników. Oto dane transferowe klubu FC Porto:

David Vrzogic

narodowość: Niemcy, Serbia
rok urodzenia: 1989
pozycja: boczny obrońca

Wypożyczony na pół roku z Borussii Dortmund
Dane transferu: 1000 PES za półroczne wypożyczenie
=====================================

Berger

narodowość: Niemcy
rok urodzenia: 1990
pozycja: środkowy obrońca

Pozyskany z: wolnego kontraktu (bez klubu)
Dane transferu: wolny kontrakt, pensja: 800PES

Gambino

narodowość: Włochy
rok urodzenia: 1990
pozycja: skrzydłowy

Pozyskany z: wolnego kontraktu (bez klubu)
Dane transferu: wolny kontrakt, pensja: 1300PES

Marko Marin

narodowość: Niemcy, Bośnia i Hercegowina
pozycja: ofensywny pomocnik

Pozyskany z: Borussii Mönchengladbach
Dane transferu: pozyskany za 7000PES, pensja: 600PES

Aleksandr Salugin

narodowość: Rosja
rok urodzenia: 1988
pozycja: wysunięty napastnik

Pozyskany z: CSKA Moskwa
Dane transferu: pozyskany za nieznaną kwotę + wymiana za Minande, pensja: 500PES

Lukas Jutkiewicz

narodowość: Anglia, Polska
pozycja: środkowy napastnik

Pozyskany z: Everton
Dane transferu: pozyskany za 1000PES + wymiana za Huylensa, pensja: 400PES
================================================================================
===============================

Oto najciekawsze doniesienia z europejskiego rynku transferowego:

Ricardo Quaresma bohaterem najciekawszego transferu w Europie w tym okienku

-Quaresma - bez klubu do Liverpoolu
-Odonkor - z Betisu do Arsenalu
-Kerlon - z Cruzeiro Belo Horizonte do Valencii
-Ricardo - z Betisu do Manchesteru Utd
-Dudka - z Wisły Kraków do CSKA Moskwa

Na koniec jeszcze o rankingu klubowym

FC Porto spadło na 69 miejsce w rankingu klubowym!
Na pierwszym miejscu ex eaquo są FC Barcelona i Rela Madryt, które zepchnęły AC Milan z pozycji lidera!

Już wkrótce runda wiosenna 2 ligi! Zapraszamy na kolejne relacje!

P.S.
Mile widziane byłyby komentarze na temat mojego bloga. Chciałbym wiedzieć jaka jest wasza ocena, co mógłbym zmienić a co jest dobrze. Takie wskazówki na pewno mi się przydadzą

P.S.2
Zapraszam do głosowania w nowej ankiecie!
Biszkopcik
naprawdę świetny blog nie to co mój smile.gif

kostek
Fajnie to prowadzisz. wink.gif
Pro-Evo-S
Na łamach portugalskiego dziennika Record ukazał się wywiad z pozyskanym przez FC Porto Lukasem Jutkiewiczem

Dlaczego zdecydowałeś się na przejście do FC Porto?
Uznałem, że w Evertonie mój poziom rozwoju piłkarskiego stanął w miejscu. Więcej mogłem się tylko nauczyć grając w pierwszym składzie, jednak trener Moyes stwierdził, że jest jeszcze za wcześnie dla mnie. Ja jednak uważałem inaczej. Chciałem regularnie występować, a kolejne wypożyczenia do niższych lig andielskich wcale mnie nie interesowały.

Jednak jak wiadomo miałeś oferty z kilku klubów. Co zadecydowało o tym, że spośród tych ofert wybrałeś Porto?
To, że naprawdę mogę pomóc zespołowi wyjść z dołka. Grają w 2 lidze jednak walczą o awans i mają ambicje, żeby ten awans wywalczyć. Ucieszyło mnie to, że trener pesman spotkał się ze mną osobiście i wyjaśnił mi jak bardzo jestem potrzebny temu klubowi. Mogliśmy sobie porozmawiać po polsku, więc było jeszcze bardziej miło. Nie chodziło tutaj o pieniądze, bo stawka klubu Porto była najmniejszą jaką mi proponowano spośród tych ofert. Ja po prostu czuję, że tu będzie mi najlepiej.

Co do twojej narodowości, to możesz grać dla reprezentacji Anglii, Litwy, Irlandi i Polski. Zdecydowałeś , że będziesz reprezentował kraj, w którym urodził się twój dziadek czyli Polskę. Wciąż jednak nie zostałeś powołany na żaden mecz biało-czerwonych...
To nic. Granie dla reprezentacji jest chyba marzeniem każdego piłkarza. Ja czuję się Polakiem i będę czekał na swoją szansę. Jak jej nie dostanę to trudno. Zmieniać swojej decyzji nie będę. Nie ukrywam, że przeszedłem do Porto ze względu na polskiego trenera. Chcę mieć kontakt z polskością, z polski językiem i tutaj będę ten kontakt miał. Niestety w Anglii nie miałem takiej możliwości i to też zaważyło na mojej decyzji opuszczenia Evertonu.

Jesteś napastnikiem, a więc twoim zadaniem będzie strzelanie bramek. Skuteczność była główną wadą Porto w jesiennej rundzie. Czy odmienisz wizerunek Porto znacznie poprawiając skuteczność drużyny?
Zobaczymy <śmiech>! Jedyne co mogę obiecać to to, że dam z siebie wszystko w każdym meczu. Mam nadzieję, że strzelę dla mojego nowego zespołu dużo bramek dzięki którym awansujemy do ekstraklasy.

Co sądzisz o pozostałych nabytkach FC Porto?
Myślę, że to bardzo dobrzy piłkarze. Salugin to napastnik, który potrafi świetnie grać głową no i ma bardzo dobre warunki fizyczne. Vrzogic to wschodząca gwiazda Borussi i jego wypożyczenie to naprawdę wielkie wzmocnienie dla naszej drużyny. Marin, z którym zdążyłem się już dobrze zakumplować, to typowy rozgrywający, który znakomicie podaje. Jego zdolność przewidywania to coś co posiada klasowy zawodnik środka pola. I on takim piłkarzem już za niedługo będzie. Z kolei Bergera i Gambino jeszcze tak dobrze nie poznałem i nie widziałem ich za dużo w kacji. Mam jednak nadzieję, że będą to wartościowi zawodnicy.

piela
Swietnie, pomysłowo, z Ciebie to przykład można brać.
Pro-Evo-S
20 tydzień - sobota

Mecz Ligowy - 8 kolejka:
Derby County - FC Porto
1:1

Bramki:
Miller 79' (asysta Fagan) - Ordaz 55' (rzut karny)

Żółte kartki:
D. Jones, Leacock (obaj Derby) - Gambino, Jaric (obaj Porto)

A miało być tak pięknie...
Wzmocnione w okienku transferowym Porto miało bez problemu wygrać z ostatnim w tabeli Derby County. Niestety portugalski team zawiódł grając tylko kilkanaście minut tak jakby tego oczekiwali wszyscy. Remis 1:1 z Derby zmniejsza szanse na walkę o awans...

Wystawiony przez pesmana skład zdawał się być najsilniejszy jaki może wystawić. Jednak oglądając grę Porto w pierwszej połowie można było odnieść wrażenie, że oglądamy zespół gorszy niż ten z rundy jesiennej. Niecelne podania, głupie straty, brak poszanowania piłki to to co można było zobaczyć wśród zespołu z Portugalii. Nowo pozyskani nic nie wnieśli cennego do gry. Marko Marin w ogóle nie miał okazji rozgrywać piłki w pierwszej części spotkania gdyż prawie w ogóle nie dochodziły do niego piłki. Salugin próbował przepychać się z obrońcami, ale najczęściej tracił w tych starciach piłki, Gambino popisywał się dyrblingami, w których odbierano mu piłkę, a Vrzogic nie potrafił odbierać piłek napastnikom i skrzydłowym Derby.

Po przerwie jednak można było zobaczyć zupełnie inną drużynę. Gambino zabawił się w rozgrywającego i podwał świetne piłki do napastników, obrona z Valeny'm skutecznie rozbijała ataki gospodarzy, a Salugin w końcu mógł postrzelać na bramkę rywala. Karny dla Porto był ewidentny, a jego wykonanie pewne. Jednak głupio stracona bramka zepsuła obraz tej gry. Nieudana pułapka ofsajdowa, której nie powinno się próbować w takich sytuacjach, tym bardziej, że obrona nie jest jeszcze zgrana. Po stracie bramki Porto znowu gorzej grało, a wejście Jutkiewicza czy Iougi nic nie dało...

32 min – Salugin przyjmuje piłkę tyłem do bramki, błyskawicznie się odwraca i oddaje strzał na bramkę rywala… Poprzeczka!
42 min – Gambino znajduję idealną lukę w obronie i tam kieruje piłkę. Tam wyłania się Ordaz, który w sytuacji sam na san z bramkarzem uderza zbyt lekko.
50 min – Co za akcja! Piękna wymiana podań między zawodnikami Porto. W końcu Gambino wykłada piłkę w wolne pole Marinowi, który ma przed sobą tylko bramkarza. Obok bramki!
55 min – Rzut karny! Leacock fauluje otrzymującego piłkę w polu karnym Ordaza. Dobra decyzja sędziego! Ordaz wykonawcą karnego…
55 min – GOL! Ordaz uderza mocno w prawy górny róg i nie daje szans bramkarzowi gospodarzy! 1:0!
59 min – Jeszcze raz świetnie podaje Gambino. Tym razem do Salugina jednak ten prosto w ręce bramkarza
79 min - 1:1! Nieudana pułapka ofsajdowa zostaje wykorzystana przez Kenny’ego Millera. Mamy remis!
87 min – Nie ma gola! Jutkiewicz podaje na wolne pole do Salugina. Ten mija bramkarza i.. trafia w słupek!

Skład FC Porto:
Ivarov - 6,0
Valeny - 6,5
Berger - 5,5
Giersen - 6,0 (69' Stremer - 6,0)
Vrzogic - 6,0
Jaric - 5,5 (79' Iouga - 6,5)
Gambino - 6,0
Ruskin - 5,0
M. Marin - 5,5
Salugin - 5,0
Ordaz - 5,5 (79' Jutkiewicz- 6,0)

Gambino - W drugiej połowie grał jak natchniony. Świetnie podawał, imponował szybkością na skrzydle i skutecznie mijał rywali. Gdyby napastnicy wykorzystywali jego podania na wolne pole to Porto zdobyłoby co najmniej 5 bramek.
Trener pesman po meczu:
Szkoda straty bramki. Po zdobyciu bramki zamiast skupić się na obronie jeszcze bardziej chcieliśmy atakować. Obrona pogubiła się przy próbie pułpaki ofsajdowej i tak straciliśmy bramkę. Odpowiedzialność biorę na siebie bo nie poczyniłem odpowiednich ruchów taktycznych po zdobyciu bramki. Fakt, gramy już lepszą piłkę, ale jak widać to nadal za mało. Dużo jeszcze pracy przed nami.

Gambino po meczu:
To oczywiste, że remis nas nie uszczęśliwia. Pierwsza połowa w naszym wykonaniu była tragiczna jednak po przerwie było o wiele lepiej. Nie wykorzystaliśmy kilku 100% akcji i to się na nas zemściło. Mam nadzieję, że w następnym meczu będzie lepiej.

Statystyki meczu: Derby County - FC Porto

Foty z meczu:

Wyniki 8 kolejki:

Niespodziewana porażka Szachtaru z Anderlechtem i zwycięstwo CSKA z Levski to kluczowe mecze tej kolejki. Kluczowe dla układu tabeli...

Tabela po 8 kolejkach:

Anderlecht i CSKA wskoczyły na dwa pierwsze miejsca premiowane awansem. Porto nadal na przedostatnim miejscu...

Ranking strzelców:
Koprivarov (Levski) - 4
Brandao (Szachtar) - 4
Ordaz (FC Porto) - 4
Carvalho (CSKA) - 3
Amoruso (Reggina) - 3
Jayeoba (Levski) - 3
Hubschman (Szachtar) - 2
D. Jones (Derby) - 2
Gusev (CSKA) - 2
Frei (Borussia D.) - 2
Miller (Derby) - 2
Barreto (Reggina) - 2

Ranking asystentów:
Cozza (Reggina) - 2
Jadson (Szachtar) - 2
Zhirkov - 2

Zapowiedź następnego tygodnia - 9 kolejka ligowa:

Porto zagra z wiceliderem z Moskwy, którego w rundzie jesiennej już pokonało 2:1. Ciekawy będzie też pojedynek Regginy z Szachtarem, które mają tyle samo punktów.

9 kolejka już wkrótce. Czy Porto pokrzyżuje szyki CSKA?
kacper_
To nie może być koniec bloga czytałem go co "tydzień" Pesman nie poddawaj się
Pro-Evo-S
CYTAT(Felo @ Jul 1 2008, 13:17) *
To nie może być koniec bloga czytałem go co "tydzień" Pesman nie poddawaj się

Spokojnie. Po prostu ostatnio mam dużo na głowie, ale jutro powinna się pojawić kolejna relacja. Wczoraj już miałą być ale w trakcie meczu komputer mi się zawiesił i tak się wkurzyłem, że już drugi raz nie chcciał mi się od początku grać smile.gif
kacper_
Ok spoko.
Pro-Evo-S
niestety w zwiazku z tym ze przebywam w niemczech i nie mam na miejscu dostepu do pesa (zapomnialem wziac go ze soba ) to nastepne relacje beda po moim powrocie czyli okolo 18 lipca

stad tez moj brak polskich znakow gdyz pisze na niemieckiej klawiaturze...

pzdr
kacper_
Najważniejsze, że relacje będą. tongue.gif
piela
Bardzo przykre że już nie piszesz, a myślałem że się nie zniechęcisz...
Tomek775
CYTAT(piela @ Aug 5 2008, 14:47) *
Bardzo przykre że już nie piszesz, a myślałem że się nie zniechęcisz...

Chyba będzie dalej kontynuował karierę ale jak wróci z Niemczech...
Pro-Evo-S
CYTAT(Tomek775 @ Aug 5 2008, 15:21) *
Chyba będzie dalej kontynuował karierę ale jak wróci z Niemczech...

Tomek ma racje smile.gif

Jak tylko wroce z Niemczech to zabiore sie za kontynuowanie bloga

Mam juz na mysli kilka innowacji ktore wprowadze do swojego bloga

Do Polski wracam 17, ale pierwszego po przerwie posta mozecie sie spodziewac 18 badz 19 sierpnia

Pozdrawiam wink.gif
gubby
Ooo... ja się doczekać nie mogę tongue.gif Obecnie na forum jako jedyny prowadzę bloga rolleyes.gif , a szkoda bo brak konkurencji happy.gif Dopiero zaczynam, ale z miłą chęcią poczytam Twoje arty cool.gif Pozdrowienia
Pro-Evo-S
błąd
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.