Windziak
Jun 23 2008, 13:21
"Czerwono w Krakowie! Wisła nie sprostała wyzwaniu!"
Wisła Kraków - FC Liverpool 1:3
25' Pennant (0:1)
55' Torres (0:2)
59' Torres (0:3)
67' Łobodziński (1:3)
Czerwone kartki:
62' Niedzielan (Wisła)
85' Roger za drugą żółtą (Wisła)
86' Łobodziński za drugą żółtą (Wisła)Niestety. Podbój Europy prawdopodobnie trzeba będzie odłożyć do co najmniej następnego roku. Wisła zawiodła w konfrontacji z Liverpoolem. Bardziej skupiła się na faulowaniu niż konstruowaniu akcji ofensywnych. Zasłużona porażka, a do tego wielkie osłabienia przed meczem z Barceloną nie rokują najlepiej.
Najciekawsze akcje meczu:
21.minuta, Fernando Torres dośrodkowuje, głową strzela Kuyt... OBOK!
23.minuta, strzał Boguskiego z najwyższym trudem broni Pepe Reina.
25.minuta, Piotr Brożek wybija piłkę, niestety na tyle źle, że ta ląduje pod nogami Pennanta. Gracz "The Reds" strzela bez zawahania ... GOOOOOOOOL!!! 0:1!! Piękna bramka! Wisła postawiona w trudnej sytuacji!
55.minuta. Szturmowe ataki Liverpoolu w końcu przynoszą efekt. Torres wykorzystuje błąd Artura Boruca który wyszedł daleko z bramki... i 2:0! Chyba jest po meczu!
59.minuta, znów Liverpool. Torres.. Torres... strzał... GOOOOOOOOOL!!!! 3:0!!! Wisła na kolanach! Ależ szkoda tego meczu!
62.minuta, Wiślacy zaczynają grać nerwowo. Niedzielan traci piłkę, by po chwili brutalnie sfaulować... CZERWONA KARTKA!
67.minuta. Wreszcie ofensywne przebudzenie Wisły. Skrzydłem atakuje Łobodziński. Wpada w pole karne... strzela... GOOOOOOL!!! 1:3!!! Brawo Wojtek! Promyk nadziei w szykach Białej Gwiazdy.
73.minuta. Wisła nie rezygnuje. Znów atakuje Łobodziński. Strzał... BRONI REINA! Wielka szkoda, że tej okazji Łobo nie wykorzystał!
85.minuta, puszczają nerwy Wiślakom. Faul Rogera. Miał już na koncie jedną żółtą kartkę... Sędzia wyjmuje następną! Wisła gra w 9!
Minutę później. Podjudzony zejściem Rogera Łobodziński nie wytrzymuje. Faul! Druga żółta kartka! Wisła w 8!!!
I koniec meczu... Wielki żal - te dwa słowa najlepiej mogą podsumować ten mecz...

Aby awansować do 1/4 finału, Wisła musi wysoko pokonać Barcelonę i liczyć na wygraną Liverpoolu z Arsenalem, bądź remis. Nie będzie łatwo...

Windziak
Jun 23 2008, 13:28
"Bezbramkowo w Amsterdamie"
Ajax Amsterdam - Wisła Kraków 0:0
Słaby mecz i kolejna już czerwona kartka. Jest jedno wytłumaczenie - w środku tygodnia mecz o wszystko w Lidze Mistrzów. Wystawiony skład rezerwowy, co daje nadzieję, że ci najlepsi pokażą światową klasę w konfrontacji z Blaugraną.
JustMe1987
Jun 23 2008, 14:04
No no pogratulowac zwyciestwa nad Barcelona. Szkoda ze nie masz bardziej Polskiego skladziku. Swietne relacje az chce sie czytac. Radze popracowac bardziej nad taktyka.
Windziak
Jun 23 2008, 14:10
6 Polaków w 1.składzie..

to za mało?

Popatrz na klasowe drużyny pokroju ManU czy Arsenalu - ujrzeć Anglika w 1.składzie to coś niesamowitego

Ale generalnie po tym sezonie (i jak już rozegram MŚ) zrobię wielką rewolucję kadrową, bo obecny skład mimo niektórych dobrych, wręcz niesamowitych wyników, sukcesów nie przyniósł...

Czekam też na inne komentarze

Liczę na pochlebstwa i nagany

A jeszcze co do meczu z Barceloną. Muszę powiedzieć, że sam byłem w szoku. Barcelona nie zagrała nic. Zresztą statystyki też to pokazują. Jeden celny strzał w całym meczu. I bynajmniej nie było to spowodowane moją niesamowicie dobrą grą, bo sam dostrzegam pełno błędów.
Zawsze gram w podobny sposób. Tzn, ustawiam w strategii drużynowej grę pressingiem, formacja zwykle 4-4-2, samo ustawienie na boisku wygląda zwykle tak jak w meczu właśnie z Barcą. Wiadomo, zawsze przed meczem daje POPRACUJ NAD FORMĄ, bo to jednak dużo daje. No i gram tymi, którzy na dany mecz mają najwyższą formę.
A co do samych relacji - czuję jakiś taki brak świeżości, toteż potrzebne mi są mistrzostwa świata
kostek
Jun 23 2008, 14:18
Jakbyś kupował 'polskie' talenty, typu Iwański, Murawski, Arboleda, Chinyama to byłoby znacznie bardziej realistycznie.
Moutinho, Nakamura... Gdzież oni do OE?

Pomyśl nad tym.
Windziak
Jun 23 2008, 14:24
Wiesz ja bym chętnie robił takie transfery, ale jest kilka dziwnych problemów.
1. Np. Sporting Lizbona sam mi zaoferował transfer wymienny. Oni dali mi Moutinho a ja im jakiś mój talent - bodaj Mączyńskiego... Chcieli to mają

Tak samo w przypadku Nakamury było. Jeśli chodzi o Boruca to oszczędzałem długo pieniądze na niego - tym bardziej długo, że nie szło mi w tym sezonie i kasa nie wpływała na konto.
2. Piłkarze pokroju Arboledy, Chinyamy i inni, których wymieniłeś oraz wiele wiele innych, mają to do siebie, że nie chcą przychodzić do mnie za małe pieniądze. Muszę niejednokrotnie wykładać na nich sumy wielkości transferu zagranicznego gwiazdora, co nie będę ukrywał bywa denerwujące (szczególnie jak masz pustkę w portfelu)
3. Patrząc na realizm... Wiesz... nie mogę sobie pozwolić na to, żeby powiedzmy GKS Bełchatów sprowadzał Park Jin Sunga, czy Lech Vryzasa, albo Soncka, a ja stał w miejscu i zabawiał się "gwiazdkami" pokroju Chinyama... Gdybym w ten sposób chciał grać to nie miałbym najmniejszych szans w konfrontacjach z potentatami. Zresztą patrząc na sam początek mojej kariery, tzn. rozegrane Mistrzostwa Europy, można wywnioskować, że w polskiej piłce zaczęło się dziać lepiej, co skutkuje większymi pieniędzmi, umowami sponsorskimi, tudzież lepszymi transferami...
4. Zobaczymy co bedzie dalej
JustMe1987
Jun 23 2008, 16:00
Ja nie widze najmniejszego problemu w wygrywaniu naszymi grajkami

Widze ze grasz na ofie z OEv4 wiec podyspie Ci porcje talentow ktorymi spokojnie mozna ograc najlepsze firmy z zachodnich lig.
Janukiewicz
Pawełek
Białkowski
Bosacki
Kokoszka
Strugarek
Głowacki
A. Gołąb
P.Wysocki
Marciniak
Adrian Marek
Chomiuk
Danch
Wysocki
Pazdan
Błaszczykowski
Maczynski
Piotr Brozek
Łobodziński
Iwański
Majewski
P.Kaźmierczak
Poźniak
Dudzic
Paweł Brożek
Majkowski
Zahorski
Trytko
*(jakis pierwiastek obcokrajowcow)
Cleber
Dudu
Obinna
N'Gog
+ dobrze dobrana taktyka i wyniki beda takie

==>
Windziak
Jun 23 2008, 16:26
Część zawodników, których wymieniłeś mam do swojej dyspozycji

Nie wyobrażam się pozbywać Głowackiego, Dudu, Clebera czy Brożka
Windziak
Jun 23 2008, 18:09
"Remisy ciąg dalszy..."
19 kolejka
Wisła Kraków - Besiktas Stambuł 1:1
36' Roger (1:0)
59' Sergio Garcia (1:1)
20 kolejka
Dynamo Kijów - Wisła Kraków 0:0
Kolejne mecze - kolejne remisy. Dwa bardzo przeciętne spotkania z Besiktasem i Dynamem Kijów nie przyniosły renesansu. Po Lidze Mistrzów i fantastycznym zwycięstwie nad Barceloną, Wisła znów zawodzi. Ciekawe, co stanie się w 1/4 finału Champions League, gdzie Biała Gwiazda zmierzy się z Chelsea Londyn.
MaTi10
Jun 23 2008, 18:17
Fajnie się to czyta jedyny blog który mi się tak miło czyta;]] powodzenia i Pzdr;]
Windziak
Jun 23 2008, 18:38
"Pozostała nadzieja..."
Chelsea Londyn - Wisła Kraków 3:1
22' Nelson (1:0)
42' Lampard (2:0)
55' Pizarro (3:0)
68' Błaszczykowski (3:1)
To był dobry mecz w wykonaniu Wisły. Mimo porażki, krakowski klub pokazał charakter. Gol Błaszczykowskiego dał szansę na awans do półfinału. Rewanż zostanie rozegrany na Stadionie Śląskim w Chorzowie.
Najciekawsze akcje meczu:
22.minuta. Nelson przedziera się prawą stroną boiska. Wpada w pole karne, strzał... GOOOOL!! 1:0!!!
29.minuta, Andrzej Niedzielan przejmuje piłkę w okolicy pola karnego rywali. Oddaje mocny strzał... Świetnie broni Petr Cech!!!
35.minuta. Świetny strzał Joao Moutinho z rzutu wolnego... OBOK!
42.minuta. Frank Lampard strzela.... GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!! 2:0!!!
Źle kończy się 1.połowa dla Wisły, a jeszcze gorzej zaczyna się druga...
55.minuta, dwójkowa akcja Anelka - Pizarro, strzał tego drugiego... GOOOOOL!!! 3:0!! Wisła na łopatkach...
68.minuta, światełko w tunelu Krakowian. Rajd Błaszczykowskiego, ucieka Bridge'owi i Wright'owi Phillips'owi, wpada w pole karne... oddaje silny strzał po ziemi... Cech bezradny! GOOOOOOOOL!!! 3:1!!
Wisła na fali.
76.minuta, Paweł Brożek strzela z dystansu... broni Cech!
I koniec... Porażka 3:1 nie przekreśla Wisły, ale zdecydowanie ogranicza szansę na awans do następnej rundy.

Pozostałe wyniki:
Windziak
Jun 23 2008, 19:03
"I znów remis.."
Wisła Kraków - Zenit St.Petersburg 0:0
Bezbramkowo w rezerwach - tak można podsumować mecz dwóch przeciętniaków w tym sezonie w lidze D. Bardzo kiepska postawa Wisły. Małe zaangażowanie w końcowy sukces. W zasadzie ani jednej klarownej okazji do zdobycia bramki. W pełni zasłużony remis, a już w środę rewanżowy mecz ćwierćfinału Ligi Mistrzów. W Chorzowie Wisła zagra z Chelsea.
Windziak
Jun 23 2008, 22:40
Wywiad z Maciejem Skorżą.
Dziennikarz: Co powie Pan o tym sezonie? Niby jeszcze nie koniec, bo zostało kilka meczów ligowych, ale dla Wisły wielkie emocje się już kończą.
Maciej Skorża: Tak, to prawda. Po słabych występach w lidze niestety nie liczymy się już w walce o mistrzostwo. Z pucharu 1 ligi D również odpadliśmy i to w fatalnym stylu. Ligę Mistrzów należy ocenić pozytywnie. Chyba nikt nie przypuszczał, że możemy zajść tak daleko. Tym bardziej, że mieliśmy tak potwornie ciężką grupę. Braki techniczne nadrobiliśmy boiskową złością.
Dziennikarz: Tak, ma Pan rację, ale czy nie czujecie się przegrani?
Maciej Skorża: Owszem. Sezon jest spisany na straty. W poprzednim roku wygraliśmy ligę D a teraz ciężko będzie nam wejść do górnej części tabeli.
Dziennikarz: Jak będzie wyglądała pańska przyszłość z krakowskim klubem?
Maciej Skorża: Kontrakt mam ważny jeszcze przez rok, jednak rozważam odejście. Nie czuję zbyt wielkiego poparcia władz klubowych i obawiam się, że po tym sezonie zakończy się moja przygoda z Białą Gwiazdą.
Dziennikarz: To dość zaskakujące wyznanie. Nie widzi Pan sensu współpracy z tymi wszystkimi wspaniałymi ludźmi?
Maciej Skorża: Mój pracodawca od kilku tygodni wspomina, że należy zrobić w Krakowie rewolucję. Że należy wstrząsnąć tym klubem. Niektórym wydaje się, że skoro rok temu byliśmy najlepsi, to że już tak zawsze będzie. W tym sezonie graliśmy fatalnie w lidze, a tak naprawdę nasz potencjał i to jaki on jest wielki, było widać w meczach Champions League. Piłkarze pokazują w ważnych momentach jak są dobrzy. Nie rozumiem dlaczego nie wiedzie nam się w lidze.
Dziennikarz: Nie wypada się z trenerem nie zgodzić. Czy zatem jest jakiś konflikt w zespole?
Maciej Skorża: O konflikcie nie może być mowy. Nie ma takiej opcji. Atmosfera wśród zawodników jest bardzo dobra. Wszyscy się lubią, szanują. Nie ma jakichś rażących spięć. Trochę boli mnie to, iż z wieloma zawodnikami Panowie Cupiał i Bednarz chcą się rozstać.
Dziennikarz: Wiadomo, którzy konkretnie?
Maciej Skorża: Tak, jednak nazwisk nie podam.
Dziennikarz: A proszę jeszcze powiedzieć... Załóżmy, zostaje Pan w Wiśle... Na jaką pozycję potrzeba największych zmian?
Maciej Skorża: Może powiem tak. Najlepiej jest w linii pomocy i na bramce. Boruc, Pawełek i Cebanu to świetna trójka. Każdy z nich ma określony w karierze cel. Na pewno będziemy chcieli ich zatrzymać. To znaczy Boruc dopiero co nas zasilił, więc nie ma tu mowy o jego odejściu. Jeśli chodzi o pomoc to też większego problemu nie ma. Jest Nakamura, Joao Moutinho, Roger, Błaszczykowski, Łobodziński, Zieńczuk, Majewski i wielu wielu innych. Wydaje się, że najsłabiej obsadzony jest atak. Strzelamy bądź co bądź mało bramek. Brakuje kogoś takiego, jak niegdyś w Wiśle w swojej dobrej formie byli Żurawski czy Frankowski. Szczerze powiedziawszy chcielibyśmy sprowadzić Irka Jelenia. Ten zawodnik mógłby wnieść nową jakość do naszej gry.
Dziennikarz: Oczywiście nie chcę Pana przekonywać, ale sądzę, że powinien Pan zostać na stanowisku.
Maciej Skorża: Niestety nie Pan jest od oceniania mojej pracy. Są nade mną wyższe instancje, które rozliczą mnie po tym sezonie. Wszyscy wiemy, że sezon ten nie był i nadal nie jest - bo przecież wciąż trwa - udany.
Dziennikarz: Bardzo dziękuję za wywiad.
Maciej Skorża: Ja również.--------------------------------------------------------
TYM SAMYM ZAPRASZAM DO NOWEJ SONDY
Windziak
Jun 24 2008, 23:11
Po odpadnięciu z Champions League, krakowskiej Wiśle pozostała walka o jak najwyższe miejsce w ligowej tabeli. Wiślacy w 22.kolejce podejmowali FC Porto. Zagrali bardzo dobre spotkanie i po bramkach Boguskiego i dwóch trafieniach Pawła Brożka zwyciężyli 3:1. Honorowe trafienie dla gości zaliczył Balaban.
W 23.ligowym meczu, Biała Gwiazda wybrała się do Poznania na potyczkę z tamtejszym Lechem. Spotkanie zaczęło się wyśmienicie dla podopiecznych Macieja Skorży. Już w 5.minucie wynik otworzył Paweł Brożek. Później jednak coś się zacięło. Wisła nie grała składnie, wręcz gospodarze przejęli inicjatywę. Zaowocowało to bramką dla Lecha w 68.minucie. Gola zdobył Marcin Zając. Kolejorz szedł za ciosem. Drugi gol padł w 89.minucie. Jego autorem był Marcin Kikut. Kiedy wydawało się, że wynik nie ulegnie już zmianie, Wiślacy wykonali dwójkową akcję Dudu-Brożek. Ten drugi oddał kapitalny strzał i dał remis w doliczonym czasie gry.
22.kolejka
Wisła Kraków - FC Porto 3:1
9' Boguski (1:0)
20' Paweł Brożek (2:0)
51' Balaban (2:1)
74' Paweł Brożek (3:1)
23.kolejka
Lech Poznań - Wisła Kraków 2:2
5' Paweł Brożek (0:1)
68' Marcin Zając (1:1)
89' Kikut (2:1)
90+2' Paweł Brożek (2:2)
Windziak
Jun 24 2008, 23:15
Jutro (a w zasadzie dziś) dokończenie tego perfidnego (

) sezonu, a także pierwsze emocje związane z Mundialem

Do usłyszenia!
Windziak
Jun 25 2008, 22:35
Sezon przegrany więc nie ma się nad czym rozwodzić. Pozostałe wyniki + strzelcy bramek.
24.kolejka
Panathinaikos - Wisła Kraków 0:2
51' Paweł Brożek (0:1)
55' Nakamura (0:2)
25.kolejka
Wisła Kraków - Steaua Bukareszt 0:0
26.kolejka
Wisła Kraków - GKS Bełchatów 2:2
18' J.D.Santos (0:1)
37' Łobodziński (1:1)
59' J.D.Santos [k.] (1:2)
66' Roger (2:2)
27.kolejka
Palermo - Wisła Kraków 1:3
18' Samobój (0:1)
42' Surdu (0:2)
67' Paweł Brożek (0:3)
89' Doumeng (1:3)
28.kolejka
Wisła Kraków - Groclin Dyskobolia 2:0
45' Dudu (1:0)
64' Dudu (2:0)
29.kolejka
Wisła Kraków - Legia Warszawa 1:2
26' Radović (0:1)
47' Ivankov Lazarov (0:2)
83' Surdu (1:2)
30.kolejka (ostatnia)
Espanyol Barcelona - Wisła Kraków 3:1
4' Tamudo [k.] (1:0)
14' Paweł Brożek [k.] (1:1)
65' Riera (2:1)
69' Ewerthon (3:1)
Zaraz wszelakie screeny z tabel + pozostałe statystyki
Windziak
Jun 25 2008, 22:51
TABELA LIGA D

TABELA LIGA A 1-8

TABELA LIGA B 1-8

TABELA LIGA C 1-8

Drużyny, które awansowały z 2.ligi do Ligi D:

FINAŁ LM:
matthew
Jun 25 2008, 23:12
Wszystko ładnie pięknie tylko szkoda, że tak słabo Ci idzie.
Zrób dobre transfery bo bez tego lepiej nie zagrasz!
Windziak
Jun 25 2008, 23:17
Oj przyjacielu a poprzedni sezon widziałeś?

Nic się nie zmieniło... A skład był gorszy... Po prostu jakoś źle mi się grało tą Wisłą... Musze coś pozmieniać i będzie OK
matthew
Jun 25 2008, 23:22
CYTAT(Windziak @ śro, 25 cze 2008 - 23:21)

Oj przyjacielu a poprzedni sezon widziałeś?

Nic się nie zmieniło... A skład był gorszy... Po prostu jakoś źle mi się grało tą Wisłą... Musze coś pozmieniać i będzie OK

No tak, mam nadzieję, że Ci się uda.
Prowadziłbym taki dziennik, ale niestety PES wydaje mi się zbyt łatwy .. Nawet najsłabszymi drużynami, TOP3 zawsze mam na koniec sezonu,
zacząłem grac w PES 2008 ale tam jest to samo ..
Cóż, zostaje mi czytanie Twojego! GL!
Windziak
Jun 25 2008, 23:24
Trener reprezentacji Polski, Leo Beenhakker, powołał 23-osobową kadrę na Mistrzostwa Świata w Anglii.
Bramkarze: Artur Boruc, Łukasz Fabiański, Tomasz Kuszczak (3)
Obrońcy: Jacek Bąk, Marcin Wasilewski, Michał Żewłakow, Jakub Wawrzyniak, Arkadiusz Głowacki, Paweł Golański, Mariusz Kukiełka (7)
Pomocnicy: Mariusz Lewandowski, Dariusz Dudka, Roger Guerreiro, Łukasz Garguła, Jacek Krzynówek, Rafał Murawski, Jakub Błaszczykowski, Marek Zieńczuk (8)
Napastnicy: Marek Saganowski, Artur Wichniarek, Euzebiusz Smolarek, Ireneusz Jeleń, Paweł Brożek (5)
Windziak
Jun 25 2008, 23:32
No i zapraszam do nowych sond.
W pierwszej wybieramy jedną odpowiedź.
W drugiej - 2 odpowiedzi.
Naprawdę świetny temacik. Wszystko fajnie się czyta, piwo dla Ciebie
Windziak
Jun 26 2008, 13:35
Po zgrupowaniu we Frankfurcie, gdzie Biało-Czerwoni rozegrali dwa sparingi z rezerwami Eintrachtu, przyszło zmierzyć się z nieco mocniejszym zespołem, Szwecją. Polacy wyszli w najsilniejszym składzie, prawdopodobnie takim, jakim wyjdą na mecz z Niemcami, a zatem: w bramce Boruc, dalej na lewej Wawrzyniak, na prawej Wasilewski. W środku Michał Żewłakow i Arek Głowacki. Przed nimi trójka pomocników Błaszczykowski, Lewandowski i Roger. Na szpicy Artur Wichniarek, zaś za nim dwójka ofensywnych pomocników - Krzynówek i Smolarek. Zagraliśmy systemem 4-3-2-1. Szwedzi z kolei wyszli następującym zestawieniem. Na bramce Isaksson, w obronie Stoor (na lewej), Mellberg (na prawej), Granqvist i Majstorovic (na środku). Dwóch defensywnych pomocników w postaci Linderotha i D.Anderssona. Na prawej pomocy Alexandersson, na lewej Wilhelmsson. Na szpicy Henrik Larsson a za nim Fredrik Ljungberg. System 4-4-1-1.
Mecz zaczął się spokojnie dla jednych i drugich. Ani Polacy ani Szwedzi nie forsowali tempa. Wprost przeciwnie, grali, jakby oszczędzali siły. Pierwszą ofensywną akcję przeprowadzili nasi rywale. 17' Ljungberg uciekł lewą stroną Wawrzyniakowi, dośrodkował... strzał wolejem oddał Larsson, ale świetnie spisał się Artur Boruc. Chwilę później znów zaatakowały "Trzy Korony". 20' - szarża Alexanderssona. Zagranie do Ljungberga, strzał... minimalnie obok.
Polacy uspokoili grę. W 31.minucie wreszcie ruszyli do ofensywy. Wichniarek urwał się spod opieki Stoora, wyszedł na pozycję sam na sam z Isakssonem... lekko podciął futbolówkę nad golkiperem Szwecji i GOOOOOOOOL!!! 1:0!!! Piękna akcja Biało-Czerwonych!
Rywale próbowali odpowiedzieć natychmiast. 33' Larsson ucieka Głowackiemu... strzela... GOOOL!! Boruc był bezradny! 1:1!!! W pierwszej części gry wynik nie uległ już zmianie.
W drugiej połowie Leo Beenhakker dał pograć kilku dublerom. Za Głowackiego pojawił się Kukiełka, za Rogera wszedł Zieńczuk. Jacka Krzynówka zmienił Ireneusz Jeleń, z kolei Rafał Murawski wszedł za Lewandowskiego. Na boisku pojawił się również Paweł Brożek, który zastąpił Artura Wichniarka.
Polacy zaczęli odważniej. Od razu do gry pokazywał się "Broziu". Widać, że zakończony sezon w Wiśle był dla niego dość udany. Zdobył kilkanaście bramek i był podstawowym zawodnikiem Białej Gwiazdy. 55' Smolarek zgrywa do Brożka. Ten uwalnia się spod opieki szwedzkich obrońców, strzela płasko w długi róg ... GOOOOL!!! 2:1 dla Polski!!!
Nie mija kilka minut a znów atakują Polacy. 62' tym razem Brożek zgrywa do Smolarka. Szybka klepka dwóch naszych napastników. Ebi zbiega do środka. Strzela z 23 metrów... GOOOOOOL!!! 3:1!! BRAWO!!! Z taką grą jest szansa na sukces! Szwedzi lekko zaskoczeni!
Próbują odpowiedzieć. Larsson z dystansu w 71.minucie... BORUC NA POSTERUNKU!
Wynik do końca nie uległ już zmianie. Brożek oddał jeszcze w 83.minucie potężny strzał ale piłka zatrzymała się na poprzeczce.
Stadion Śląski w Chorzowie
POLSKA - SZWECJA 3:1 (1:1)
31' Wichniarek (1:0)
33' H.Larsson (1:1)
55' Paweł Brożek (2:1)
62' Smolarek (3:1)
Zdjęć brak.
czubinho
Jun 26 2008, 15:22
fajnie ci to idzie
Co ten Dziadek Kukiełka robi w kadrze

?
Windziak
Jun 26 2008, 16:29
Polscy kibice godnie pożegnali naszych reprezentantów podczas meczu na Stadionie Śląskim ze Szwecją. Żegnali również na lotnisku na warszawskich Balicach. Śpiewów nie było końca. Fani liczą na sukces polskiej drużyny narodowej. Nasza redakcja wybrała się za kibicami i kilku z nich udzieliło wywiad.
Rozmawialiśmy m.in. z Markiem, Grześkiem oraz Magdą. Oto ich wypowiedzi.
Dziennikarz: Wierzysz w sukces Polaków na MŚ? Przekonali Cię grą ze Szwedami?
Marek: Zagrali bardzo dobre spotkanie. Miło było patrzeć na klepiących piłką Biało-Czerwonych. Na Euro 2 lata temu zagrali dobrze, ale teraz jest jeszcze lepiej. Kto wie? Może wrócą z medalem?
Dziennikarz: A Pani jak sądzi? Czy trener przygotował dobrze nasz zespół?
Magda: To pytanie raczej nie do mnie, tylko do trenera. Nie ja odpowiadam za ich przygotowanie. Ja jedynie będę mocno zaciskać kciuki i cieszyć się z ewentualnych zwycięstw.
Dziennikarz: Jaki wynik Pani obstawia w meczu z Niemcami?
Magda: No tak, z Niemcami jeszcze nigdy nie wygraliśmy. Może czas najwyższy przełamać tę niemoc? Liczę, że wygramy 2:1 po golach Smolarka. 
Dziennikarz: A kolega jak uważa? Co Polacy są w stanie osiągnąć?
Grzegorz: Twierdzę, że zespół zrobił postępy od Euro. Są w stanie wygrać w zasadzie z każdym. Zdaję sobie jednak sprawę, że są tu zespoły naprawdę klasowe, tak jak Argentyna, Brazylia, Mistrzowie i Vicemistrzowie Europy - Holandia i Francja, Włosi, Hiszpanie i jeszcze wiele innych.
Dziennikarz: Który zespół widzicie jako "czarnego konia"?
Grzegorz: Sądzę, że mogą to być gospodarze - Anglicy, Turcy, oraz jakiś zespół z Afryki. Nie wiem, może Wybrzeże Kości Słoniowej? 4 lata temu byli blisko sukcesu, ale trudną grupę mieli i nie dali rady. Życzę im szczęścia, bo to fajny zespół.
Polski zespół odleciał już do Londynu, gdzie spędzi najbliższe dni. Miejmy nadzieję, że 14 czerwca 2010 roku (dokładnie 4 lata po porażce z Niemcami w Dortmundzie) uda się pokonać po raz 1. w historii naszych zachodnich sąsiadów!
PS. A Kukiełka? Ano jest

w dobrej formie był to jest
Windziak
Jun 26 2008, 19:32
12.06.2010, Wembley, godz.18.00
MECZ OTWARCIA:
ANGLIA - JAPONIAInauguracyjny mecz Mistrzostw Świata na stadionie Wembley poprzedziła krótka acz bardzo ciekawie przygotowana ceremonia otwarcia Mundialu. Artyści pokazali bardzo ciekawe układy choreograficzne, zaprezentowali niezwykle atrakcyjne i ładne stroje. Po oficjalnym powitaniu kibice zacierali ręce przed emocjami czysto sportowymi. Jako pierwsi na angielskie boiska wybiegli reprezentanci gospodarzy - Anglia oraz zespół Japonii. Od samego początku oba zespoły ambitnie walczyły o każdą piłkę. Bliżej zdobycia gola już w 2.minucie byli Anglicy. Dwójkowa akcja Lampard - Rooney zakończyła się niecelnym, ale bardzo niebezpiecznym strzałem tego drugiego. Chwilę później zaatakowali Japończycy. Piłkarz krakowskiej Wisły, Shunsuke Nakamura uderzył niezwykle groźnie. Piłka jednak minęła bramkę strzeżoną tego popołudnia przez James'a.
W 22.minucie szturmowy atak przeprowadzili wojownicy Fabio Capello. Świetne dośrodkowanie Cole'a doskonałym strzałem głową wykończył Frank Lampard. Wszystko byłoby cudownie, gdyby nie fakt, że piłka trafiła w poprzeczkę!
24.minuta, błąd angielskiej defensywy. Futbolówkę przejmuje Takahara. Popisuje się fantastycznym strzałem i GOOOOOOOOOL!!! Szał radości w sektorach zajmowanych przez japońskich kibiców! Wembley zamarło! Wielka niespodzianka! Gospodarze rzucili się do odrabiania strat.
38.minuta. David Beckham podaje do Rooney'a. Strzał - OBOK!
Wynik w 1.części meczu nie uległ już zmianie.
W przerwie musiały paść ostre słowa w szatni Anglików, gdyż na drugą połowę gospodarze wyszli niezwykle zmotywowani. Od pierwszego gwizdka z zaciekłością i złością ruszyli na nieco zdezorientowanych "Samurajów".
59.minuta. Joe Cole dośrodkowuje. Głową uderza Andrew Johnson... Piłka leci ponad bramką!
120 sekund później znów Anglia w natarciu. Rooney strzela... zablokowany! Poprawia... GOOOOOOOOOL!!! 1:1!!! Wielka eksplozja radości na Wembley! Anglicy muszą pójść za ciosem!
64.minuta, nie kto inny jak Beckham wyprowadza atak gospodarzy. Zagranie do Rooney'a... Strzał... PONAD BRAMKĄ!
Mijał kolejny kwadrans. Gra się nieco wyrównała.
78.minuta. Rajd najlepszego tego dnia Wayne'a Rooney'a. Akcję wykańcza uderzeniem w boczną siatkę.
81.minuta. Rooney przejmuje piłkę w polu karnym Japończyków. Bez namysłu potężnie strzela... GOOOOOOOOOOOOL!!! 2:1!!! Fenomenalna bramka!!! Japonia się już chyba nie podniesie!
Goście jednak próbują... 85.minuta... Strzał Takahary... POPRZECZKA!!!
Wynik już się nie zmienił. Anglicy na inaugurację pokonują Japonię 2:1.
W innym meczu tej grupy Turcja zremisowała 2:2 z Nigerią.
Anglia - Japonia 2:1
24' Takahara (0:1)
61' Rooney (1:1)
81' Rooney (2:1)
Turcja - Nigeria 2:2
14' Kanu (0:1)
34' Arda Turan (1:1)
53' Semih Senturk (2:1)
85' Uche (2:2)
Zdjęcia:

Tabela grupy A:
Windziak
Jun 26 2008, 20:48
13.06.2010, Anfield Road, godz.16.00
GRUPA B:
CZECHY - KOSTARYKADrugiego dnia angielskiego Mundialu na plac gry wyszli piłkarze z grupy B i C. Na Anfield Road siły zmierzyły reprezentacje Czech i Kostaryki. Faworytem byli podopieczni Petra Rady. Od początku Czesi przejęli inicjatywę i prowadzili grę. Niestety nie potrafili stworzyć ani jednej konkretnej akcji ofensywnej. W tej kwestii byli dość bezradni. Pierwszą dobrą szansę mieli dopiero w 34.minucie, kiedy to mocny strzał czeskiego wieżowca - Jana Kollera minął bramkę strzeżoną przez Porrasa. Parę chwil później znów zaatakowali nasi południowi sąsiedzi. W 38.minucie Rosicky zagrał do Kollera, a ten świetnym strzałem pokonał Porrasa... GOOOOOOL!!! 1:0!!! Czechy na prowadzeniu! Końcówka pierwszej części gry zdecydowanie dla Czechów.
45' Rosicky przejmuje piłkę pod polem karnym Kostaryki. Zagrywa do Vlceka, ten strzela... broni Porras!
2.połowa gry przyniosła kolejne ciekawe akcje. Tym razem pierwsi zaatakowali Kostarykanie. Rajd Fonseki, strzał... OBOK!
61' Corner dla Czechów. Dośrodkowuje Marek Jankulovski. Głową strzela Jan Koller... GOOOOOOOL!!!! 2:0!!!
Czesi kontrolowali przebieg meczu. W 69.minucie Jaroslav Plasil był bliski szczęścia, ale jego groźny strzał minął bramkę Kostaryki.
80' Znów Czesi. Tym razem swych sił próbuje Sverkos. Broni Porras!
Doliczony czas gry. Aut dla Kostaryki. Fonseca przy piłce. Dośrodkowuje... Niepilnowany jest Saborio... GOOOL! 2:1!!!
Zaraz po wznowieniu gry przez Czechów, arbiter zakończył spotkanie. Czesi wygrywają 1.mecz 2:1.
W innych meczach w tym dniu Francja pokonała Australię 1:0, zaś w spotkaniu grupy C pomiędzy USA a Irlandią, lepsi dość niespodziewanie okazali się zawodnicy z zielonej wyspy, którzy wygrali po emocjonującym widowisku 3:2.
Czechy - Kostaryka 2:1
39' Koller (1:0)
61' Koller (2:0)
90+2' Saborio (2:1)
Francja - Australia 1:0
32' Henry (1:0)

Tabela grupy B:

USA - Irlandia 2:3
15' Mastroeni (1:0)
37' Duff (1:1)
53' Robbie Keane (1:2)
67' Kevin Doyle (1:3)
86' Twellman (2:3)
Niemcy 2 : 0 POLSKA jak zawsze na inauguracje dwa gole w plecy
Windziak
Jun 26 2008, 22:31
14.06.2010, Old Trafford, godz.16.00
GRUPA C:
ARGENTYNA - GRECJATrener Argentyny, Alfio Basile zapowiedział przed meczem, że jego zespół jest wyśmienicie przygotowany do tego Mundialu. Twierdził również, iż w końcu może to być "TEN" turniej, na którym Albiceleste zdobędą medal, a nawet Mistrzostwo Świata. Jego słowa miało zweryfikować boisko już w 1.meczu Mundialu, gdzie rywalem Argentyny miała być Grecja. Podopieczni Otto Rehhagela zagrali dobre eliminacje. Wygrali swoją grupę i z dość sporymi nadziejami przyjechali do Anglii. "Król Otto" przestrzegał jednak przed huraoptymizmem: "Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę jak ciężkich mamy rywali i jak trudno będzie nam wygrać jakikolwiek mecz. Już na dzień dobry mamy za rywala Argentynę, jednego z faworytów tych mistrzostw. Później kolejna ciężka przeprawa z Irlandią, która wczoraj wygrała z USA po niezwykle zaciętym meczu 3:2. Mamy na uwadze jak dobrze grali Irlandczycy w eliminacjach i że ich obecność tutaj nie jest przypadkowa. Konfrontacja z USA też będzie pasjonująca. Cóż, zobaczymy, ale nie oczekujcie nie wiadomo czego. Mamy naprawdę bardzo trudną grupę!".
Wielkiej formy nie ma niestety Lionel Messi. Wszyscy w Argentynie zdają sobie jednak sprawę, że jest to zawodnik bezwzględnie wielki i choćby był cały mecz niewidoczny to jedną akcją może przesądzić mecz. Mówi się, że grę Argentyńczyków mają pociągnąć weteran Crespo, a także Aimar, Palacio i Aguero. Fani z Buenos wierzą także w kunszt Riquelme.
Grecy z kolei liczą na kolektyw i grę w obronie. "Jeśli to nie będzie szwankować to powinno być dobrze." - zapowiadał Rehhagel. Przekonajmy się zatem jak to było.
Messi pomimo formy nienajwyższej pojawił się w protokole meczowym w 1.składzie. W ataku Aguero i Crespo. Na bramce Abbondanzieri. Grecy dziwnie - w ataku Samaras i Liberopoulos, a także Angelos Charisteas.
Od samego początku szturmowe ataki Albiceleste.
18' Potężny, ale niecelny strzał Lionela Messi'ego.
25' Uraz Seitaridisa i zmiana.
26' Aguero... broni Nikopolidis, który mimo szumnych zapowiedzi po EURO 2008, jakoby miał kończyć karierę, pozostał w bramce Greków.
32' Kolejna już zmiana w ekipie greckiej. Kontuzje już na początku turnieju trapią zespół Rehhagela. Tym razem niedysponowany jest Charisteas.
42' Rajd Messi'ego. Świetne dośrodkowanie, akcję głową zamyka Crespo... GOOOOOOL!!! 1:0!!! Fantastyczna akcja Argentyny i jak najbardziej zasłużona bramka!
60' Kontratak Argentyny. Messi - świetny pass do Aguero... ten strzela... GOOOOOOL!!! 2:0!!!
Podopieczni Basile nie zwalniają tempa.
64' Dobrze grający w tym meczu Riquelme zagrywa do Aguero... Strzał... GOOOOOOOOOL!!! 3:0!! Po meczu!!!
Albiceleste nadal w natarciu...
70' Juan Roman Riquelme uderza z rzutu wolnego... NIECELNIE!
76' Wreszcie próbują Grecy. Dośrodkowanie Amanatidisa. Strzela Tziolis... GOL! 3:1!
To był ostatni bramkowy akcent tego meczu. Argentyna w pełni zasłużenie pokonała Greków 3:1 i objęła prowadzenie w grupie C.
W kolejnym meczu Albiceleste zmierzą się z USA.
Zaraz po zakończeniu tego meczu odbyło się także spotkanie Peru z Arabią Saudyjską. Grali więc nasi grupowi rywale. Lepsi okazali się Peruwianie, którzy wygrali 2:1.
Grupa C
Argentyna - Grecja 3:1
42' Crespo (1:0)
60' Aguero (2:0)
64' Aguero (3:0)
76' Tziolis (3:1)

Tabela grupy C:

Grupa D
Peru - Arabia Saudyjska 2:1
21' Rahman Qahtani (0:1)
25' Farfan (1:1)
43' Herrera (2:1)
Już jutro relacja z pierwszego występu Biało-Czerwonych. POLSKA-NIEMCY.
Windziak
Jun 27 2008, 13:54
14.06.2010, Stamford Bridge, godz.21.00
GRUPA D:
NIEMCY - POLSKAKilka godzin przed tym niezwykle istotnym meczem dla nas i dla Niemców doszło do incydentów między kibicami obydwu zespołów. Na ulicach Londynu "fani" niemieccy i polscy obrzucili się obelgami, w ruch poszły kamienie, kubki, kije i inne "gadżety" pseudokibiców. Policja musiała zaingerować. Jedni odgrażali się drugim.
Kiedy tłum został rozpędzony, a kibice (ci mniej agresywni) przenieśli się na stadion, bądź wokół niego, aby mecz śledzić na telebimie, emocje (ale tylko te sportowe) zaczęły narastać. Fani z Polski śpiewali: "Biało-Czerwone to barwy niezwyciężone!" oraz "Mazurka Dąbrowskiego."
Na parę chwil przed rozpoczęciem spotkania, zaraz po rozgrzewce, wywiadu udzielił Jakub Błaszczykowski.
Dziennikarz: Kuba, jak czujesz się przed tym arcyważnym meczem? Jak Twoja forma?
Kuba Błaszczykowski: Samopoczucie bardzo dobre. Forma na poziomie. Zresztą nie czuję jakiegoś spadku w stosunku do tego co było kilka tygodni temu w meczach ligowych. Jestem zadowolony z okresu przygotowawczego, podobnie jak wszyscy nasi zawodnicy. Myślę, że będzie to dobry turniej w naszym wykonaniu.
Dziennikarz: Na jakiej pozycji zagrasz w dzisiejszym spotkaniu?
Kuba Błaszczykowski: Moja ulubiona - prawa pomoc. 
Dziennikarz: Co trener powiedział wam na odprawie? Motywował jakoś szczególnie?
Kuba Błaszczykowski: Nie musiał nas motywować. Wszyscy jesteśmy podekscytowani. Ten stadion, ta atmosfera, ci kibice, to wszystko wyzwala w człowieku wielkie emocje. Każdy z nas chce udowodnić sobie, trenerowi i kibicom, że nie znalazł się tu przypadkowo. Każdy chce oddać trenerowi swoisty hołd, że w ogóle tu jest. Mundial to najważniejsza sportowa impreza dla piłkarza. Nie mogę doczekać się pierwszego gwizdka.
Dziennikarz: Idź już do kolegów w szatni. Powodzenia 
Kuba Błaszczykowski: Dzięki. 
Godzina 20.55. Piłkarze powoli wchodzą na murawę. Sędzią głównym jest Pan Massimo Busacca ze Szwajcarii. Około 15 tysięcy fanów z Polski odśpiewało Hymn Narodowy. Chwilę później kilkanaście tysięcy kibiców niemieckich śpiewa swój hymn. Kapitalna atmosfera. Doping z jednej i drugiej strony.
Składy obydwu drużyn:

I pierwszy gwizdek... Punktualnie o 21.00.
Początek spokojny. Widać, że zarówno nasi jak i Niemcy nie chcą forsować tempa. Wszyscy zdają sobie sprawę, że jest to pierwszy z trzech meczów grupowych i należy zachować odpowiednie tempo, tak aby mieć siły na kolejne batalie.
Do ofensywy jako pierwsi przechodzą nasi rywale.
7' Świetna akcja Niemców. Klose rozgrywa piłkę z Podolskim. "Poldi" wycofuje do Ballacka, ten strzela potężnie... Broni Boruc!
Nasi próbują odpowiedzieć.
11' Fantastyczna szarża Kuby Błaszczykowskiego, widać, że jest w doskonałej formie. Ucieka Marcellowi Jansenowi. Wpada w pole karne... Strzał... OBOK BRAMKI Hildebranda.
Gra uspokaja się. Dużo walki w środku pola. Jedni i drudzy nawzajem badają się. Drużyny bardziej skupiają się na tym, aby nie popełnić jakiegoś głupiego błędu. Czas mija.
39' W końcu Niemcy decydują się poważniej zaatakować. Ballack oddaje strzał z ponad 30 metrów... Rykoszet... Poprawia Klose... OBOK!
I koniec 1.części spotkania.
W przerwie meczu wywiadu udzielił Marcin Wasilewski.
Dziennikarz: Marcin, jak ocenisz te pierwsze 45 minut w waszym wykonaniu?
Marcin Wasilewski: Było nieźle. Graliśmy pressingiem, co pozwalało naszemu bramkarzowi na spokój przez całą 1.połowę meczu. Gramy spokojnie, staramy się utrzymać 'zero' z tyłu.
Dziennikarz: A swoje dokonania jak podsumujesz?
Marcin Wasilewski: Na oceny indywidualne przyjdzie jeszcze czas. Teraz najważniejsze jest dobro zespołu.
Dziennikarz: Dzięki za krótki wywiad. Idź odpocząć.
Marcin Wasilewski: Dzięki.
W szatni Niemców padły prawdopodobnie ostre słowa. Od samego początku 2.połowy meczu starali się pokonać Boruca. Nasi zagrali dość agresywnie. Rozmówca z przerwy spotkania niestety dopuścił się dość brutalnego faulu...
49' Podolski przy piłce. Z tyłu atakuje go Marcin Wasilewski. Wślizg w nogi... Busacca wyjmuje czerwony kartonik! Gramy w 10!
Niemcy chcą wykorzystać grę w przewadze. Trudne minuty przed Orłami. Oblężenie pod bramką Boruca. Szczęścia próbują naprzemian Klose z Podolskim. Strzałów z dystansu nie szczędzi też Michael Ballack. Po jednym z nich Boruc wypiąstkowuje piłkę na rzut rożny.
62' Corner.. Dośrodkowuje Torsten Frings. Świetnie ustawiony jest Ballack. Strzela głową... GOOOOL!!! 1:0!!! Źle to wygląda. Gramy w osłabieniu i przegrywamy. Na boisku pojawia się Jeleń, który zmienia Smolarka.
69' Doskonała akcja Biało-Czerwonych. Dośrodkowuje Błaszczykowski, rykoszet... głową przedłuża piłkę Roger... szczupakiem w niesamowity sposób strzela Jeleń... GOOOOOOOL!!! 1:1!!! REMIS!!! Świetna akcja! Brawo Irek Jeleń! Fantastyczna bramka!!!
Niemcy chcą przesądzić ten mecz na swoją korzyść. Zależy im na trzech punktach. Biorąc pod uwagę nasze osłabienie, ten remis jest wynikiem bardzo dobrym!
71' Dośrodkowuje Lahm... głową Klose... OBOK!
74' Rzut wolny dla Niemców po faulu Lewandowskiego. Strzela Michael Ballack... Niecelnie!
Wciąż utrzymuje się remis. Dobra gra Polaków w defensywie. Leo Beenhakker przekazuje jakieś wskazówki naszym obrońcom, aby nie bali się Niemców, tylko nadal grali swoje.
Końcówka meczu. Nadal 1:1.
86' Atakują Biało-Czerwoni... Jeleń świetnie zgrywa do Rogera... strzał... PONAD BRAMKĄ!
Ostatnie sekundy. Doliczony czas gry. Próbują Niemcy... Ballack z dystansu... FANTASTYCZNIE ARTUR BORUC!
Koniec meczu! 1:1! Znów nie wygrywamy z Niemcami, ale to jest zwycięski remis! Brawo Polacy!
Powiedzieli na pomeczowej konferencji prasowej:
Leo Beenhakker: To może nie było świetne i porywające widowisko. Nie było wielu dobrych, dogodnych okazji do strzelenia bramki. Ale to był niesamowity, podkreślam NIESAMOWITY mecz obydwu drużyn. Ogromna walka, bardzo dużo przechwytów a z drugiej strony wielka ilość strat. Naprawdę jestem pod wrażeniem gry zarówno naszej, jak i Niemców. Jestem dumny z tego jak się zaprezentowaliśmy. Podobnie jak Niemcy, nasza drużyna powinna awansować do kolejnej rundy turnieju!
Joachim Loew: Nie wypada mi się nie zgodzić z trenerem Beenhakkerem. Polacy zagrali dobry mecz. Tym większe brawa dla nich, że przez niemal całą drugą połowę grali w osłabieniu. Co do mojego zespołu. Nie jestem do końca zadowolony. Powinniśmy wygrać ten mecz. Mieliśmy wiele dobrych okazji do strzelenia bramek. Jeśli chcemy dłużej pograć na tym turnieju to musimy grać bardziej skutecznie. Wtedy powinno być dobrze.
Zdjęcia:

Wyniki 1.kolejki grupy D:
21' Rahman Qahtani (0:1)
25' Farfan (1:1)
43' Herrera (2:1)
Niemcy - Polska 1:1
62' Ballack (1:0)
69' Jeleń (1:1)
Tabela grupy D:
Windziak
Jun 27 2008, 16:56
Jak oceniacie pierwsze opisy? Podoba się?

Zmieniać coś? Proszę o komenty

Wieczorem kolejne relacje

M.in. Brazylia - Kamerun oraz Holandia - Paragwaj
djclanv1r00z
Jun 27 2008, 17:00
CYTAT(Windziak @ pią, 27 cze 2008 - 18:00)

Jak oceniacie pierwsze opisy? Podoba się?

Zmieniać coś? Proszę o komenty
Wieczorem kolejne relacje

M.in. Brazylia - Kamerun oraz Holandia - Paragwaj

mi się podobają jest co naśladować ;D
szkoda Polski

ale może wyjdą

czekam na Brazylia Kamerun może być ciekawie

pozdro
Windziak
Jun 27 2008, 17:03
Wiesz to był mecz z Niemcami więc luzik chyba, nie?

A co do Brazylia-Kamerun to rzeczywiście ciekawie było ;]
Ale najciekawsze dopiero przed nami

Od 3.kolejki grupowej i 1/8 finału zaczyna się ostra jazda
Windziak
Jun 27 2008, 18:05
W czasie gdy na angielskich boiskach trwają emocje sportowe, w siedzibie UEFA w Nyonie rozlosowano grupy eliminacji EURO 2012.
Grupa 1: Hiszpania, Rumunia, Bułgaria, Łotwa
Grupa 2: Holandia, Szwecja, Szwajcaria, Finlandia
Grupa 3: Włochy, Dania, Serbia, Walia
Grupa 4: Niemcy, Turcja, Szkocja, Austria
Grupa 5: Francja, Czechy, Norwegia, Belgia
Grupa 6: Portugalia, Chorwacja, Grecja, Węgry
Grupa 7: Anglia, Rosja, Irlandia, Irlandia Północna
Z każdej z grup awansują po 2 najlepsze drużyny. Stawkę uzupełnią gospodarze - Polska i Ukraina.
matthew
Jun 27 2008, 18:18
WINDZIAK GRATULACJE!
Naprawdę super się to czyta, oby tak dalej!
A i .. POLSKA gola!
Windziak
Jun 27 2008, 22:46
Windziak
Jun 28 2008, 10:55
16.06.2010, Wembley, godz.16.00
GRUPA F:
HOLANDIA - PARAGWAJ"Pomarańczowi" przyjechali do Anglii jako Mistrzowie Europy. Stawiani są wśród Brazylii, Argentyny i Włochów jako główni pretendenci do tytułu mistrzowskiego. Sami otwarcie jednak mówią, że na kilka godzin przed pierwszym gwizdkiem czują, że forma nie jest tak dobra jak być powinna.
Rafael Van Der Vaart powiedział: "Nie czuję się najlepiej. Gdzieś wydaje mi się podświadomie, że to może nie być tak dobry turniej jak EURO 2008. Nie dopuszczamy myśli o nie wyjściu z grupy, ale na pewno będzie bardzo bardzo ciężko."
Edwin Van Der Sar: "To moja ostatnia piłkarska impreza. Czas odsunąć się w cień, dać szansę młodym. Wiem, że kibice chcą, abym nadal grał w drużynie narodowej, ale mój czas powoli się kończy. Chciałbym odejść jako zawodnik nie tylko najlepszej drużyny w Europie, ale i na całym świecie, jednak zdajemy sobie sprawę, że ciężko będzie osiągnąć tak wielki sukces jakim byłoby Mistrzostwo Świata."
Atmosfera przed meczem bardzo gorąca. Na stadionie Wembley kibice Oranje stawili się w liczbie 30 tysięcy osób. Mecz jednak nie zaczął się zbyt dobrze dla faworytów.
6' Piłka dograna do Santa Cruza, błąd popełnia Van Der Sar... i GOOOL!! 1:0!! Nieoczekiwany początek!
Zaszokowani Holendrzy nie wiedzą jak odpowiedzieć. Nie mają recepty na świetnie skomasowaną obronę paragwajską.
Udaje się w końcu po ponad kwadransie od straty bramki.
22' Doskonała akcja Arjena Robbena wykończona potężnym strzałem... Piłka zatrzymuje się na poprzeczce!
To była w zasadzie jedyna okazja do zdobycia bramki dla Holandii w 1.połowie. Paragwajczycy genialnie się bronili, wszystkie ataki Pomarańczowych kończyły się na środku boiska.
Druga część gry również była zadziwiająco słaba w wykonaniu podopiecznych Marco Van Bastena.
Dziesięć minut po wznowieniu gry drużyna Paragwaju zadała kolejny cios...
55' Atak Edgara Gonzaleza... strzał... Broni Van Der Sar... rzut rożny... Dośrodkowuje Barreto... głową piłkę strąca Roque Santa Cruz... i GOOOOOL!!! 2:0!!! Holandia leży na deskach!
Mecz nie układał się zupełnie po myśli Holendrów. Nie potrafili pokonać świetnie broniącego Bobadilli.
Nerwy zaczęły puszczać kolejnym zawodnikom.
69' Santa Cruz wychodzi na czystą pozycję... fauluje go Heitinga... CZERWONA KARTKA!
Inicjatywa po stronie Paragwaju. Holandia zupełnie bezbarwna.
Doliczony czas gry.
90+2' Nigel De Jong fauluje Barreto... To drugie jego poważne przewinienie i druga żółta kartka... Holandia kończy mecz w 9.!
KONIEC MECZU! Sensacja w grupie F! W zasadzie jest to pierwsza tak duża sensacja na tych mistrzostwach. Czyżby Holendrzy byli w rozsypce?
Wyniki w grupie F:
Rosja - Egipt 1:0
13' Anyukov (1:0)
Holandia - Paragwaj 0:2
6' Santa Cruz
55' Santa Cruz
Zdjęcia:

Tabela:
Późnym wieczorem kolejne relacje, m.in. Hiszpania - Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Chorwacja - Mali

Zapraszam do czytania, komentowania i głosowania w sondach
czapel10
Jun 28 2008, 11:39
CYTAT(Windziak @ pią, 27 cze 2008 - 19:09)

W czasie gdy na angielskich boiskach trwają emocje sportowe, w siedzibie UEFA w Nyonie rozlosowano grupy eliminacji EURO 2012.
Grupa 1: Hiszpania, Rumunia, Bułgaria, Łotwa
Grupa 2: Holandia, Szwecja, Szwajcaria, Finlandia
Grupa 3: Włochy, Dania, Serbia, Walia
Grupa 4: Niemcy, Turcja, Szkocja, Austria
Grupa 5: Francja, Czechy, Norwegia, Belgia
Grupa 6: Portugalia, Chorwacja, Grecja, Węgry
Grupa 7: Anglia, Rosja, Irlandia, Irlandia Północna
Z każdej z grup awansują po 2 najlepsze drużyny. Stawkę uzupełnią gospodarze - Polska i Ukraina.
Blog super

mam tylko pytanie do tego postu, jesli to prawda jak zamierzasz dodac Polskę i Ukraine?? chyba że stworzysz 8 grupę gdzie napewno wejdą bo innej opcji nie widzę, chyba ze cos poknocilem
Windziak
Jun 28 2008, 11:47
Nie no to robie w spotkaniu międzynarodowym. Zrobiłem tzw. grupę nr 8, gdzie jest Polska, Ukraina, Słowenia i Słowacja. Będę grał Polską i opisywał mecze jakby grane towarzysko

A później normalnie zagram Mistrzostwa Europy w opcji turniej
Windziak
Jun 28 2008, 19:52
16.06.2010, Old Trafford, godz.21.00
GRUPA G:
HISZPANIA - WYBRZEŻE KOŚCI SŁONIOWEJBez wątpienia było to szlagierowe spotkanie tego dnia Mistrzostw. Hiszpania - wieczny faworyt, zespół, który najważniejsze imprezy kończy na ćwierćfinale. Tym razem miało się to zmienić. Luis Arragones wierzy, że jego podopieczni odegrają ważną rolę na tym turnieju, bo są do niego fantastycznie przygotowani.
Szkoleniowiec Wybrzeża Kości Słoniowej, Bośniak - Vahid Halilhodzic również uważa, iż drużyna z Afryki może być "czarnym koniem" tego Mundialu. "4 lata temu w Niemczech piłkarze Wybrzeża nie przeszli dalej z jednego powodu - grali w grupie śmierci. Jeśli ma się za rywali Argentynę i Holandię to ciężko jest cokolwiek ugrać. Teraz trafiliśmy do trudnej, aczkolwiek na pewno łatwiejszej grupy. Hiszpania to chyba najgroźniejszy zespół. Owszem, Szwedzi i Kolumbijczycy mają także bardzo utalentowanych graczy, ale najciężej będzie w pierwszym meczu."
No i w istocie. Trener WKS miał rację. To był najtrudniejszy mecz grupowy dla jego podopiecznych. Od samego początku do ataku rzucili się Hiszpanie.
9' Indywidualna akcja Andresa Iniesty... Nikt go nie atakuje... Iniesta prowadzi piłkę... po chwili decyduje się na strzał... GOOOOOL!!! 1:0!!! Fatalne otwarcie dla Wybrzeża... Głupi błąd i stracona bramka...
Torres i spółka kontrolują grę. Nie pozwalają na nic swoim rywalom.
27' Znów próba Espanii. Świetne rozegranie piłki przez Xabi Alonso i Cesca Fabregasa... Xabi strzela... GOOOOOL!!! 2:0!!! Bardzo zła sytuacja WKS...
Podopieczni bośniackiego trenera nie są w stanie się podnieść... To wszystko jakby za szybko się dla nich dzieje...
Hiszpania gra swoje.
Doliczony czas pierwszej połowy meczu.
45+1' Rzut wolny dla Wybrzeża. Strzela Didier Drogba... PONAD BRAMKĄ!
Druga część spotkanie zaczyna się fantastycznie dla Hiszpanii.
48' Xabi Alonso doskonale zgrywa piłkę z Davidem Villą. Villa strzela... GOOOOOOL!!! 3:0!!! Po meczu! Beznadziejna już w tej chwili sytuacja WKS...
Drogba motywuje swoich kolegów. Widać, że chcą zdobyć choćby honorową bramkę, tak aby mieć jakiś pozytywny akcent w meczu inauguracyjnym...
Końcówka meczu.
82' Sanogo przedostaje się pod pole karne Hiszpanii. Strzela... Broni Casillas... w piłkę wpada rozpędzony Juanito... ta wtacza się do bramki... GOL!! 3:1! Jest honorowe trafienie!
Koniec. Słaby początek Wybrzeża. Drużyna, która ma zaskoczyć na tym turnieju, póki co zupełnie rozczarowuje. Zapowiedzi Arragonesa nie były fałszywe. Widać, że Hiszpania jest bardzo dobrze przygotowana. Pytanie tylko, czy znów nie obudzi się w swoim czasie "syndrom ćwierćfinału"?
W pierwszym meczu tej grupy Szwedzi wygrali z Kolumbią 2:0.
Szwecja - Kolumbia 2:0
21' Ljungberg (1:0)
49' Ibrahimovic (2:0)
Hiszpania - Wybrzeże Kości Słoniowej 3:1
9' Iniesta (1:0)
27' Xabi Alonso (2:0)
48' David Villa (3:0)
82' Juanito [sam.] (3:1)Zdjęcia później
Windziak
Jun 29 2008, 11:44
17.06.2010, Villa Park, godz.16.00
GRUPA H:
CHORWACJA - MALI
Debiutant na Mistrzostwach. Zespół, który jak wielu mówi, może spłatać figla najlepszym. Niezwykły potencjał, kilku świetnych zawodników grających w wielu firmach.
Z drugiej strony Chorwacja, drużyna, która jest stawiana obok Anglii, Polski, Turcji i Rosji jako europejski 'czarny koń' turnieju. Wielki młody trener, Slaven Bilic, świetna kadra złożona z 23 klasowych zawodników.
Już na samym początku spotkania mogła paść bramka dla Hrvatskiej.
3' Z rzutu wolnego szczęścia spróbował Dario Srna... Piłka poleciała ponad bramką.
16' Pierwsza akcja Mali. Nie kto inny jak Frederik Kanoute... fantastycznie Pletikosa!
26' Znów Malijczycy. Drissa Diakite zagrywa do Kanoute, strzał... Broni Pletikosa!
W 1.części nic ciekawego się juz nie wydarzyło. Chorwaci najwidoczniej chcieli dać się wyszumieć rywalom, bo od 46.minuty ostro ruszyli do ataku. Przyniosło to efekt bardzo szybko...
57' Srna prowadzi piłkę, podaje do Kalinicia... Fatalny błąd popełnia defensywa Mali.. Kalinic sam na sam... GOOOL!!! 1:0!!!
Chorwaci cały czas prowadzą grę. Są doskonale skomasowani w obronie. Na nic nie pozwalają rywalowi...
Na kwadrans przed końcem zadają kolejny cios...
75' Nikola Kalinić urywa się spod opieki malijskich obrońców... strzela... GOOOOL!! 2:0!!! Po meczu! Nadzieja Mali na pierwszy punkt w pierwszym meczu na Mundialu prysła niczym mydlana bańka.
Chorwaci chcieli jeszcze dobić naszych debiutantów, ale nie udało im się.
Mecz zakończył się wygraną Chorwacji 2:0.
W drugim meczu tej grupy, a zarazem ostatnim w 1.kolejce spotkań Włosi pokonali Koreę 3:1.
Grupa H:
Chorwacja - Mali 2:0
57' Kalinić (1:0)
75' Kalinić (2:0)
Włochy - Korea 3:1
32' Di Natale (1:0)
51' Y.P.Lee (1:1)
68' Toni (2:1)
72' Toni (3:1)Tabelka, zdjęcia + podsumowanie 1.kolejki spotkań już za chwilę
Windziak
Jun 29 2008, 12:35
1.kolejka, wszystkie wyniki:
Gr.A
Anglia - Japonia 2:1
Turcja - Nigeria 2:2
Gr.B
Czechy - Kostaryka 2:1
Francja - Australia 1:0
Gr.C
Argentyna - Grecja 3:1
USA - Irlandia 2:3
Gr.D
Niemcy - Polska 1:1
Gr.E
Brazylia - Kamerun 1:1
Meksyk - Iran 1:3
Gr.F
Holandia - Paragwaj 0:2
Rosja - Egipt 1:0
Gr.G
Hiszpania - Wybrzeże Kości Słoniowej 3:1
Szwecja - Kolumbia 2:0
Gr.H
Chorwacja - Mali 2:0
Włochy - Korea 3:1
Można śmiało powiedzieć, że rozczarowaniem 1.kolejki jest Brazylia i Holandia. Oba te zespoły zagrały poniżej oczekiwań. O ile Brazylia nie ma jakichś wielkich strat punktowych, o tyle Holandia jest w sytuacji nieciekawej. W zasadzie tylko dwa zwycięstwa gwarantują awans do kolejnej rundy, a przy tak słabej grze ciężko o to.
Gospodarze - Anglicy zrobili swoje. Zwyciężyli 2:1 i są o krok od awansu do kolejnej rundy. Z bardzo dobrej strony pokazała się Argentyna. Albiceleste udowadniają, że są jednym z głównych faworytów do tytułu.
Z dobrej strony pokazali się Włosi. Zagrali niezłe spotkanie i również bez większych problemów powinni wyjść z grupy.
Sporą niespodziankę zrobiła reprezentacja Iranu. Po wygranej 3:1 z Meksykiem postawili ten zespół w bardzo trudnej sytuacji i co ciekawe są liderem swojej grupy.
Bez większych fajerwerków obyło się w grupie B. Wygrali faworyci i w zasadzie są na dobrej drodze, aby znaleźć się w drugiej rundzie.
Niezłe spotkanie zagrała Polska. Teraz przed naszą drużyną mecz z Arabią, który trzeba wygrać najlepiej dwoma - trzema bramkami. Niemcy troszkę zawiedli. No i mecz z Peru będzie dla nich arcyważny.
Świetnie zaprezentowali się także Hiszpanie. Drużyna pod wodzą Arragonesa chce chyba wreszcie utrzeć nosa najlepszym. Jak na razie jest na dobrej drodze ku temu. Szwedzi wygrali z Kolumbią, ale nie zachwycili. Wydaje się, że z Wybrzeżem Kości Słoniowej zagrają o awans.
Zawiedli Amerykanie. Wydawało sie, że obok Argentyny są głównym pretendentem do wyjścia z grupy C, a tymczasem już po pierwszym meczu są w złym położeniu.
Druga kolejka zapowiada się fascynująco. Mecze Anglia - Turcja, Francja -Czechy, Argentyna - USA, Brazylia - Meksyk, Holandia - Rosja, Włochy -Chorwacja oraz Szwecja- Hiszpania budzą niemałe emocje. Nas jednak najbardziej interesować będzie batalia Polaków z Arabią Saudyjską.
W 1.kolejce padło zatem 46 bramek, co daje średnią ~ 2,87 na mecz. Jeśli nadal zawodnicy tak będą strzelać to powinniśmy na tych mistrzostwach obejrzeć około 180 goli.
Lista strzelców:

Lista najlepszych asystentów:

matthew
Jun 29 2008, 13:18
Super, naprawdę świetnie
Czekam z niecierpliwością na kolejkę nr 2!
I liczę na to, że Oranje się podniosą. 1/8 bez nich?
Nie, nie i jeszcze raz nie!

P.S. Windziak podaj mi na PW swoje gg jeśli możesz, mam pomysł
jak uatrakcyjnić Twój blog.
Windziak
Jun 30 2008, 20:21
Mistrzostwa Świata w toku, a UEFA podała terminarz eliminacji do Mistrzostw Europy w 2012 roku, które odbędą się w Polsce i na Ukrainie.
1.kolejka - 11 września 2010
2.kolejka - 16 października 2010
3.kolejka - 20 listopada 2010
4.kolejka - 2 kwietnia 2011
5.kolejka - 4 czerwca 2011
6.kolejka - 3 września 2011
W międzyczasie odbywać się będą również mecze towarzyskie. W podanych wyżej terminach pewne są także mecze sparingowe polskiej reprezentacji.
Start EURO 2012 jest przewidziany na 9 czerwca 2012 roku. Mecz inauguracyjny na pewno odbędzie się w Polsce.
Windziak
Jun 30 2008, 22:25
2.kolejka - zapowiedź.
W tej serii spotkań najciekawiej na papierze wyglądają konfrontacje Anglii z Turcją, Francji z Czechami, Argentyny z USA, Brazylii z Meksykiem, Holandii z Rosją, Włochów z Chorwacją oraz Hiszpanii ze Szwecją.
W swoich pierwszych meczach wysoką formę pokazali Anglicy, Argentyńczycy, Włosi oraz Hiszpanie i inne wyniki, niż zwycięstwa tych zespołów byłyby sporymi niespodziankami.
Wydaje się, że dla Brazylii i Holandii najbliższe dni będą dniami prawdy. Jeśli zespoły te odpadną z rozgrywek to będzie to megasensacja. Wielkie emocje przeżywać też będą kibice z Wybrzeża Kości Słoniowej, Grecji, Iranu, Paragwaju czy Mali, ponieważ zespoły te bądź zapewnią sobie awans, bądź pożegnają się z turniejem po 2 meczach.
Druga kolejka zapowiada się niezwykle interesująco również dla nas. Jesteśmy faworytem meczu z Arabią Saudyjską ale nie wolno lekceważyć tego rywala. Nie mniej ciekawie będzie zapewne w konfrontacji Niemców z Peru. Niemcy jeśli chcą awansować to w zasadzie muszą wygrać. Peruwianie też nie mogą sobie pozwolić na porażkę.
Zestaw wszystkich spotkań 2.kolejki:
Nigeria - Japonia
Anglia - Turcja
Francja - Czechy
Kostaryka - Australia
Argentyna - USA
Irlandia - Grecja
Arabia Saudyjska - Polska
Niemcy - Peru
Brazylia - Meksyk
Kamerun - Iran
Holandia - Rosja
Egipt - Paragwaj
Kolumbia - Wybrzeże Kości Słoniowej
Hiszpania - Szwecja
Mali - Korea
Włochy - Chorwacja
Windziak
Jun 30 2008, 23:01
18.06.2010, Wembley, godz.18.00
GRUPA A:
ANGLIA - TURCJANietypowo zacznę tą relację, bo od wyników spotkania z dnia wcześniej, oraz z meczu, który odbył się zaraz przed konfrontacją gospodarzy z Turkami.
Otóż, w pierwszym meczu tej grupy, który rozegrano 17 czerwca o 21.00 na Emirates Stadium, pomiędzy Nigerią a Japonią padł remis 1:1. Bramki zdobyli Kanu (dla Nigerii) oraz Endo (dla Japonii). Wynik ten nieco skomplikował sytuację obu zespołów, ale nie pozbawił ani jednych ani drugich szans na awans do 1/8 finału.
W sesji popołudniowej, zaraz przed konfrontacją Anglii z Turcją, zagrali naprzeciw sobie Kostarykanie z Australią. Zdecydowanie lepsi okazali się Australijczycy, deklasując rywala aż 4:0. Dwukrotnie trafił Bresciano, raz Kewell i raz Viduka. Australia ma w tej chwili 3 punkty i spore apetyty na znalezienie się wśród 16 najlepszych drużyn świata.
Wembley, godzina 17.55. Sędzia Peter Frojdfeldt wyprowadza obie ekipy na boisko. Widać wielkie skupienie na twarzach zawodników obydwu zespołów. Faworytem są Anglicy, ale Turków nie wolno lekceważyć. To charyzmatyczny zespół z charyzmatycznym szkoleniowcem. Jeszcze tylko hymny narodowe Anglii i Turcji i możemy zaczynać...
Pierwszy gwizdek. Błyskają flesze. Szybko piłką grają Anglicy.
2' Rajd Joe Cole'a... dobre dośrodkowanie... doskonale Volkan Demirel na przedpolu!
Niezły początek gospodarzy. Turcy jakby wyczekują swojej szansy. Może zdarzy się ta jedna jedyna, która da 3 punkty?
Grę kontrolują podopieczni Capello.
13' Szarża Wayne'a Rooney'a... Dogranie do Owena... strzał... PONAD BRAMKĄ! Duże szczęście miał Volkan.
Nadal przy piłce Anglia. Dobrze zorganizowani są w grze ofensywnej Anglicy. Można śmiało powiedzieć, że bramka wisi w powietrzu.
20' Doskonały kontratak Anglii. Rooney... Rooney... skraca kąt Volkan... Strzał... Świetnie turecki golkiper!!!
30' Jedna z nielicznych w tej części gry akcja Turków. Urwał się Ayhan Akman... Goni go Beckham... próbuje wślizgiem wybić piłkę... robi to na tyle niefortunnie, że powala tureckiego zawodnika na murawę... Arbiter konsultuje decyzję ze swoim asystentem... CZERWONA KARTKA!!! Coś niebywałego! Anglia w 10! Ależ błąd sędziego! To był faul na kartkę, ale na pewno nie na czerwoną!
Widać, że Anglia w osłabieniu. Nie grają już tak żywiołowo, szanują piłkę. Starają się nie dopuścić rywala do bramkowej okazji. Robią to fantastycznie!
43' Znów próbują poderwać się w ofensywie gospodarze. Joe Cole inicjuje atak. Przechodzi jednego z obrońców... dogrywa do Rooney'a. Ten z pierwszej piłki strzela... PONAD!
To była ostatnia akcja 1.połowy.
Drugą część lepiej zaczynają Turcy. Próbują coś zdziałać z przodu. Zdecydowanie lepiej kryją. Fatih Terim co chwilę coś im pokazuje. Chce aby jego piłkarze zaatakowali! Przecież grają w liczebnej przewadze!
W końcu próbują...
63' Tuncay... Tuncay Sanli... ucieka angielskim obrońcom... wychodzi na pozycję sam na sam... MINIMALNIE OBOK!!!
Capello wścieka się na swoich zawodników. Wymaga od nich więcej. Nie dość, że są gospodarzami, to grają przy 60 tysiącach swoich kibiców! Ci zaś wspaniale dopingują. Daje się słyszeć z trybun "You'll never walk alone..." Fani z Anglii widzą, że gra się nie klei i wspierają wojowników Capello z całych sił!
66' W końcu przebudzenie. Owen do Rooney'a. Strzał... BRONI VOLKAN!!
Niebywały mecz Volkana Demirela. Widać, że czuje się tego dnia wspaniale i przez myśl mu nie przechodzi puścić dzisiaj bramkę.
Walka w środku pola. Czas ucieka. Nadal 0:0...
Końcówka. Jedni i drudzy skupieni jakby na bronieniu wyniku. Wynik zdecydowanie bardziej korzystny dla Anglii.
85' Kolejna próba Anglików. Znów Joe Cole i Rooney rozgrywają piłkę między sobą. Rooney uderza... NIECELNIE!
Doliczony czas gry. Najlepsza okazja w tym meczu na zdobycie zwycięskiej bramki...
90+1' Rooney strzela z dystansu... doskonale broni Volkan... głową dobić próbuje Owen... piłka przelatuje mu nad głową i wpada pod nogi Carricka. Ten zgrywa do Rooney'a... Rooney z pierwszej... SŁUPEK RATUJE TURCJĘ!!! Coś niebywałego! Capello łapie się za głowę a sędzia kończy mecz! 0:0! Dość niespodziewany wynik! Lepsza Anglia nie sprostała dziś doskonale broniącym się Turkom. Wspaniały mecz Volkana Demirela!
17.06.2010
Grupa A
Nigeria - Japonia 1:1
31' Kanu (1:0)
65' Endo (1:1)
18.06.2010
Grupa B
Kostaryka - Australia 0:4
23' Bresciano (0:1)
32' Bresciano (0:2)
54' Viduka (0:3)
89' Kewell (0:4)
Grupa A
Anglia - Turcja 0:0
30' Czerwona kartka: Beckham (Anglia)---
Jutro zdjęcia + relacje z meczów Francja - Czechy, Argentyna - USA oraz Polska - Arabia Saudyjska.
Dobrej nocy
Ps. To już piękny, jubileuszowy - 300. post

Dzięki za to, że czytacie i komentujecie

Postaram się dobrnąć do chociaż 500.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.