PODSUMOWANIE SEZONU MASTER LIGI DYWIZJI śRODKOWO-EUROPEJSKIEJ
To był bez wątpienia sezon fascynujący: pełen wspaniałych meczów, niespodziewanych zwrotów akcji, a to wszystko zakończone ww znakomitym stylu przez Legię i niespodziewanym tryumfem Bayernu. Wspaniale było móc śledzić ligę bez kolejnych afer i doniesień o korupcji. Wspaniale było móc nie słuchać ludzi z PZPN i ich zapewnień w walce o czyste rozgrywki. Na końcu wspaniale było móc oglądać rywalizacje polskich zespołów ze znakomitymi europejskimi drużynami przy pełnych trybunach i wielkim zainteresowaniu telewizyjnym. Master liga w przypadku Polski okazała się strzałem w "10". Popularność futbolu w naszym kraju sięgnęła apogeum. Pojawiły się realne szanse nawiązania do sukcesów legendarnego Kazimierza Górskiego.
Legia miała bardzo nerwowy finisz ligi. Jeszcze na trzy kolejki przed końcem zajmowała świetne czwarte miejsce. Jednak ostatnie trzy kolejki to trzy porażki. Przed ostatnią serią spotkań Dynamo Kijów i Schalke miały tyle samo punktów ale gorszy stosunek bramkowy. Jednak wszyscy zgodnie przegrali swoje mecze na szczęście dla Legii, która uległa w ostatnim meczu sezonu PSG 3:1. Pozwoliło to podopiecznym Jana Urbana zachować bezcenne szóste miejsce gwarantujące udział w pierwszej rundzie ligi mistrzów w przyszłym sezonie. Trener "legionistów" nie krył wzruszenia na konferencji prasowej: "
Jestem bardzo szczęśliwy. Ten sezon był wyjątkowy w mojej karierze. Drużyna mimo porażki z PSG w całym sezonie pokazała niesamowity charakter. Chłopcy pokazali, że polska piłka jeszcze nie umarła".
Finisz w całej lidze był niesamowity. Takich emocji polskim kibicom nie zapewniły nigdy żadne rozgrywki ligowe. Do tej pory rywalizacja z najlepszymi była dla nas niedostępna jak poseł W dobie łączności satelitarnej i wszechobecnego internetu. Sondaże przeprowadzane w największych portalach internetowych dawały zdecydowanie najwięcej szans na mistrzostwo drużynie Werderu. Stało się jednak inaczej. W ostatnich pięciu kolejkach Werder nie wygrał ani jednego meczu, a zaledwie dwa zremisował. W prestiżowym pojedynku w przedostatniej kolejce bremeńczycy zostali rozjechani przez Bayern 3:0. Ribery i spółka zostali pierwszymi mistrzami Master Ligi dywizji środkowo-europejskiej.

Roger Guerreiro został wybrany piłkarzem sezonu. W głosowaniu zawodników i trenerów nie miał sobie równych. Trzynaście asyst i dwanaście goli i wszystko jasne.
Tekesure Chinyama był bardzo blisko zdobycia korony króla strzelców. Jednak przegrał o jedno trafienie z Heado Valdezem z Borussi.
Ligę mistrzów wygrała FC Barcelona, która pokonała w finale Inter Mediolan 2:1 po bramkach Eto'o i Deco. Najlepszym zawodnikiem Ligi Mistrzów został wybrany Samuel Eto'o.
Puchar UEFA trafił w ręce Juvetusu Turyn, który pokonał w finale tych rozgrywek Aston Villa 1:0. Zwycięska bramkę zdobył Pavel Nedved. Na najlepszego zawodnika wybrano Aqbonlahora, który był najlepszym strzelcem całego pucharu.
Złotego buta dla najlepszego snajpera w europie zdobył Herner Crespo, który we wszystkich rozgrywkach zdobył 30 goli. Srebrnego buta za asysty otrzymał Roger Guerreiro.
FC Barcelona została również mistrzem dywizji iberyjskiej. Inter Mediolan tryumfował w dywizji włosko-adriatyckiej. Manchester United wygrał rywalizację w uznawanej za najsilniejszej na świecie dywizji brytyjskiej.
Tabela końcowa:
Ranking strzelców:
Ranking asyst:

I jak ? kto z was przewidział takie zakończenie ? Bayern mistrzem! Udało mi sie awansować do pucharów. Grało mi się wspaniale. Grałem na OE patchu, który uważam za majstersztyk. Czarekb jesteś genialny, tak samo jak twój patch.
Dziękuje wszystkim, którzy czytali i komentowali moje poczynania. Na tym poprzestanę. Jeżeli znajdzie sie ktoś kto zajdzie tak daleko jak ja z pisaniem to ma u mnie pół litra hehe