Wersji na ps2 odpuszczam na razie, bo i tak wszyscy tutaj graja na pc
Na pierwszy ogień idzie menu. Muzyka w tle bardzo miło mnie zaskoczyła, nie jest rewelacyjna, ale jest na pewno krokiem do przodu. Natomiast layout menu jest fatalny; przewijane tryby nie podchodzą mi absolutnie, może gdyby grafika była bardziej żywiołowa i coś, oprócz świateł, by się ruszało byłoby lepiej, tak jest kiepsko. Wybór drużyn i strojów - stary, sprawdzony - b. fajny. Ustawienia taktyczne to kolejny bubel - amatorszczyzna. Ale pomijam menu, pomijam tryby rogrywki, pomijam wszystko co się dzieje przed gwizdkiem sędziego. W końcu najważniejsza jest rozgrywka. I tutaj dopiero zaczyna się horror. Plusów nie mogę [nie chcę?] znaleźć żadnych, minusów za to widzę sporo. Poprzyczepiam sie do szczegółów które mnie bolą. Kiedy mój zawodnik jest poza ekranem nie ma kursora wskazującego stronę po której mam do szukać - widzę go tylko na radarze. Zawodnicy odbijają się od siebie tracąc równowagę w dość komiczny sposób. Robiąc jaskółkę przy własnym bramkarzu, ten podbiega i łapie piłkę jakby to było dozwolone. Usuwając całkowicie mur przy rzutach wolnych komputer i tak próbuje uderzać technicznie. Napastnicy nie potrafią się wysuwać na dobrą pozycję. Za często zawodnicy myślą za mnie i sami wybijają/strzelają. Zmienianie się pomiędzy zawodnikami w obronie "na manualu" nie jest już tak intuicyjne, a często zdarza się, że zawodnicy zmieniają się sami myląc mnie przy tym. Strasznie łatwo mija się obrońców biegnąc na pełnym gazie. Po strzale z główki nie wiem gdzie jest piłka [to pewnie wina mojego słabego pc]. I na koniec takie coś: moja k.graficzna ma ps i vs 3.0 a gra mi wmawia, że nie ma ;]
sorry siano, że zamiast polemizować lamentowałem, ale ta gra jest naprawdę fatalna w porównaniu z pes6 [ nie mówiąc o pes5]