Rozwiązanie jest w miarę proste, słuchaj jeno dobrego rapu, w wykonaniu MC, ktòrzy mają coś do powiedzenia i jeszcze potrafią dobrze polecieć na niezłym bicie.
W każdej muzyce, czy to w metalu, rocku czy też w elektronicznej muzie znajdzie się po uszy paszkwili nie nadających się do słuchania.
Dość dziecinne i kròtkowzroczne jest uogòlnianie w stylu : HH to ścierwo czy techno to ścierwo.
Jak mawia slogan reklamowy doskonale wszystkim znanej firmy : "Życie jest sztuką wyboru". Zatem wybieraj muzę, ktòra tobie pasi i nie pędź za tłumem ;-)
A co do tematu to cenię Łonę za świeże i niebanalne ujęcie tematu, OSTR za "Tabasko" przede wszystkim, K44 za "Księgę Tajemniczą",PFK za całokształt, Peja też był niezły w "Na legalu" teraz stylizuje się na dresa spod monopola i nowy album kompletnie do mnie nie trafia, lubię także mocny rap i poròwnania Gurala. ;-)
Bart_io
Apr 11 2005, 19:15
kemsi widze ze blisko gdzies mieszkasz bo ja w Drawnie bylem w tamte wakacje

bylo zajebiscie ;D w tym roku tez jade!!!! tak wogole to z Drawska Pomorskiego jestem i nawet nasze kluby sie tak samno nazywaja DRAWA, faza byla ale chyba z waszego stadionu nic nie zostalo

pozdro dla ciebie nawet jesli piszesz cos z czym sie nie zgadzam :arrow:
| QUOTE |
Rozwiązanie jest w miarę proste, słuchaj jeno dobrego rapu, w wykonaniu MC, ktòrzy mają coś do powiedzenia i jeszcze potrafią dobrze polecieć na niezłym bicie.
W każdej muzyce, czy to w metalu, rocku czy też w elektronicznej muzie znajdzie się po uszy paszkwili nie nadających się do słuchania.
Dość dziecinne i kròtkowzroczne jest uogòlnianie w stylu : HH to ścierwo czy techno to ścierwo.(...)
|
I to jest najmądrzejsze rozwiązanie problemu...
| QUOTE |
kemsi widze ze blisko gdzies mieszkasz bo ja w Drawnie bylem w tamte wakacje :P bylo zajebiscie ;D w tym roku tez jade!!!! tak wogole to z Drawska Pomorskiego jestem i nawet nasze kluby sie tak samno nazywaja DRAWA, faza byla ale chyba z waszego stadionu nic nie zostalo pozdro dla ciebie nawet jesli piszesz cos z czym sie nie zgadzam :arrow: |
Miejmy nadzieje, że teraz będzie jeszcze lepiej. Bo w tamtym to impra fajna była. Zapraszamy ponownie. A tak w ogòle to tym razem dni Drawna odbędą się chyba coś około 26 czerwca, ale nie jestem pewien, musiał bym się ojca spytać. A stadion wyglądał po tym nie najlepiej, ale burmistrz dał na małą renowacje. I założyli rochę dodatkowego oświetlenia, bo w tamtym roku, to nie za jasno było. Dla nie wiedzących impra trwa 3 dni.
| QUOTE |
Bakel napisał: Rozwiązanie jest w miarę proste, słuchaj jeno dobrego rapu, w wykonaniu MC, ktòrzy mają coś do powiedzenia i jeszcze potrafią dobrze polecieć na niezłym bicie. W każdej muzyce, czy to w metalu, rocku czy też w elektronicznej muzie znajdzie się po uszy paszkwili nie nadających się do słuchania. Dość dziecinne i kròtkowzroczne jest uogòlnianie w stylu : HH to ścierwo czy techno to ścierwo.(...)
I to jest najmądrzejsze rozwiązanie problemu... |
I ja się ròwnież z tym zgadzam. Ten pan wie co mòwi. Widać, że już "przeżył swoje" ;D Pozdro for all
Bushmen
Apr 11 2005, 21:27
jak dla mnie pan Bakel ma 100% racje.. lecz moim OSTR duzo zrobil zeby promowac fristajl (chocby kawalek z TDF 'ziom za ziomem') a wiadomo duzo dla rapu zrobili reprezentaci 'ulicy' ZIP (i inne odlamy fundacja wwo ), MorW.A. (ktora jest ogromnym autorytetem wsrod dziciakow

) A wiadomo nie jeden czlowiek tworzyl historie polskiego rapu
Z wielkich postaci (nie raperow) to hirek wrona, bogna swiatkowska, chocby Lexus, KNT (taa plotki .... ), duzoooo innych

lecz wiadomo nie czas na ich wymienie....
hmm nie przepadam za tzw. HipHopolem ani za HH w wykonaniu WLKP.
Ale ten : Doniu Uciekaj (feat. 52 Dębiec) kawałek jest naprawde fajny, opowiada o tej strzelaninie w Poznaniu co policjanci postzelili tych dwòch chłopakòw (pomylili ich z jakimiś przestępcami ehh ) :cry:
Dużo dla polskiego Hip - Hopu zrobiły te ekipy które zaczynały czyli Liroy, Wzgórze Ya - Pa 3, Kaliber 44 itd. Świetna była też Paktofonika, ale to już inne czasy

)). Ale uważam że najwięcej dla polskiego hh zrobiły te ekipy które promowały hip - hop, wprowadzały go na rynek, i robili wszystko aby dotarł on do ludzi, między innymi: Peja, Tede i Trzycha z Warszafskim Deszczem, Liroy, itd. To co się dzieje w tej chwili na rynku to żenada. Peja wypromował UMC i teraz bardzo tego żałuje. Oj niech żałuje jeszcze bardziej, przecież to co robi ta wytwórnia to takie dno, ajjjjjjj szkoda pisać. Ale Mezo czy Doniu psują rynek hip - hopowy i będą go psuć, niestety. Zdecydowanie najlepsze płyty robi PROSTO. Juras i Wigor, Małolat & Ajron, Hemp Gru czy wkońcu WWO to składy które na prawde się na tym znają. Kozackie teksty ma na pewno też Peja.
nie wiem czemu wszyscy zapomnieli o WWO...chłopaki od kilku(nastu) lat nie spadają ponieżej pewnego poziomu...najlpesze kawałki wydali na płytach z przed paru lat chociaż ostatnie płyty typu "Witam was w rzeczywistości" są naprawde świetne...a nawiązując do tematu...kto najwięcej zrobił dla Polskiego HH?
bez wątpienia odpowiedź jest jedna...(ale podwójna
Kaliber 44
Paktofonikaza K44 szczerze mówiąc nie przepadam ale jako
prawdziwy fan HH musze przyznać ze zrobili oni dla PL HH bardzo dużo....
a Paktofonika? stare płyty...kinematografia....ciąg dlaszy....vinyl..jestem bogiem...płyty które chyba za 5 lat będę słuchał z taką samą pasją i podziwem dla nich...ale jednak z przykroscią musze przyznać ze PFK kompany jak i pijani powietrzem to juz nie to samo...
a o.s.t.r? jego rymy są chyba najbardziej przemyślane...potrafi on w jakiś specyficzny sposób dotrzeć do słuchacza...
a dla tych którzy przestali jakiś czas temu słuchać pol hh polecam powrót do PFK...
aaaa no i polecam płytke Hemp Gru-Klucz...jak dla mne to wymita. słucham już ja w huj czasu i cały czas odnajduje w niej coś nowego...
possdro
OOO tak !! Plytka Hemp Gru jest zajebista !! To chyba jedyny "zespół" hiphopowcoow ktora naprawde przypadl mi do gustu
Pzdr4all!!
toc obie te grupy (WWO i Hemp Gru) prezentuja poziom artystyczny na poziomie smietnika
toc obie te grupy (WWO i Hemp Gru) prezentuja poziom artystyczny na poziomie smietnika

zalezy dla kogo... a może jakieś małe uzasadnienie siano? possdro
daunwid
Feb 9 2006, 17:04
Ludzie ja wam cos powiem, hip-hop,rap i techno, to nie jest na tak zwane klimaty
Hip-hop- nie nazwał bym tego w 100 % muzyką, dla mnie jest to tylko tekst mówiiony i nie uważam by hiphopowiec był muzykiem.Poskacze, pomówi i zejdzie. Pewno nawet śpiewać nie umie i nut niezna.
Techno-zajebiste przy ćpaniu, Thunderdome do potęga, ale techno to tez kurwa takie hujstwo nie muzyka. Leci to samo a prawie wszystkie kawałki są do siebie podobne.
Ale do tematu: nie zbyt podoba mi sie hip-hop. Cenie go jedynie za wykurwione teksty. Akto nie ma takich tekstów jak:Peja, Trzeci wymiar
Najlepszy rap to ziomków z ulicy. Pisza co chca i nie poddadzom sie komercji. To dzieki nim rap zyje, a te jebane skomercjalizowane(nie wszystkie) raperzyska jak pedałek mezzo który ma głos jak gej i paru innych.
A tak wychodząc poza te klimaty.
Dla mnie nalepszym gatunkiem jest rock i punk. Punk tak jak rap we wczesnych latach rozwoju rapu-ma tą samą idee:pierdolic wszystko i HWDP
pozdro
Najwięcej zrobił śp MAGIK w k44 i PFK a do tego w różnych produkcjach typu "język polski" i nigdy sie nie sprzedał
Hip-hop- nie nazwał bym tego w 100 % muzyką, dla mnie jest to tylko tekst mówiiony i nie uważam by hiphopowiec był muzykiem.Poskacze, pomówi i zejdzie. Pewno nawet śpiewać nie umie i nut niezna.
może i dobrze gadasz...ale są wyjątki. słyszałeś może kawałek WWO- nienawiść obórc w siłe? gdzie bilon nie nawija tylko śpiewa? i naprawde ok mu to wychodzi

possdro
---------
ps. co do techno to sie zgadzam ;p
Kazdy z raperow dolozyl swoja cegileke do Hip Hopowego swiata .Osobiscie najbardziej leza mi utwory HG WWO ZIP SKŁADU PFK PEJI .Z indiwidualnych artystow bardzo lubie Wilka , Sokola , FU HH Rulez
Rivaldinho
Feb 9 2006, 19:23
Zdecydowanie najwięcej zrobiła i robi dla hip hopu rodzima kapela z mojego miasta-Biała Podlaska.grupa ta nazywa się "343",tu możecie ich posłuchać legalnie.
343
daunwid
Feb 9 2006, 20:50
Kostek pamiętaj ze wyjątki potwierdzają regule. Przesłuchałem poiosenke o której mówisz i wiesz co
BRZMI SUPER
Possdro
Punk not yet
QUOTE(::kostek:: @ Feb 9 2006, 16:35:06) [snapback]52147[/snapback]
sluze uprzejmie:
Kaliber 44 - Gruby czarny kot :
piosenka o niczym, o pryszczu na nosie, zrobiona na tyle umiejetnie, ze slucha sie go z nieskrywana przyjemnoscia.
WWO - Damy Rade :
piosenka o wszystkim, zrobiona tak nieumiejetnie, ze brzmi jak biadolenie przedszkolaka, ktoory sklada 2 polowy ciastka podczas przerwy na sniadanie
[quote name='siano' date='Feb 9 2006, 20:56:56' post='52200']
[b]sluze uprzejmie:
Kaliber 44 - Gruby czarny kot :
piosenka o niczym, o pryszczu na nosie, zrobiona na tyle umiejetnie, ze slucha sie go z nieskrywana przyjemnoscia.
nie tak do końca o niczym ale, zrobiona na tyle umiejetnie, ze slucha sie go z nieskrywana przyjemnoscia.
teraz to tylko 15latki sluchaja hiphopu polskiego...
szajs jakich malo, chociaz przyznam, ze jak bylem mlopdszy to sluchalem tego
Peja rzeczywiście to pisze texty tylko wtedy jak go coś wkurwi, policja itp.Magik śp zarazem, jak sie najara zielska.Taka oto prawda.18L, Mezo to jebane pedały których słuchają stare babcie.
Techno to muzyka Tylko klubowa nadająca sie na dyskoteki, i dlatego kocham techniawke.HH też ale bez przesady, poprostu lubie styl ubierania ziomka.
onix_the_chosen
Feb 10 2006, 17:00
QUOTE(Bo0os @ Feb 10 2006, 16:37:17) [snapback]52251[/snapback]
Peja rzeczywiście to pisze texty tylko wtedy jak go coś wkurwi, policja itp.Magik śp zarazem, jak sie najara zielska.Taka oto prawda.18L, Mezo to jebane pedały których słuchają stare babcie.
Techno to muzyka Tylko klubowa nadająca sie na dyskoteki, i dlatego kocham techniawke.HH też ale bez przesady, poprostu lubie styl ubierania ziomka.
nie wiem przez co rozumiesz "muzyka klubowa" ??? chyba ze mylisz pojecie techno z trance, tak jak 90% ludzi ............. a dyskoteki to sa na wioskach, gdzie gestosc zaludnienia wynosi 0,5/km2
kostek
Feb 10 2006, 21:40
WWO - Damy Rade :
piosenka o wszystkim, zrobiona tak nieumiejetnie, ze brzmi jak biadolenie przedszkolaka, ktoory sklada 2 polowy ciastka podczas przerwy na sniadanie
mi osobiście ten kawałek też sie nie podoba...więc tu się zgadzamy
Kostek pamiętaj ze wyjątki potwierdzają regule. Przesłuchałem poiosenke o której mówisz i wiesz co
BRZMI SUPER
Possdro
Punk not yet
wiadomo...nie każdy wszystko słyszał

i ocenia

wwo ma wiele fajnych kawałków ale też jest kilka do bani...zresztą każdemu zdarzają się wpadki?
nie wiem przez co rozumiesz "muzyka klubowa" ??? chyba ze mylisz pojecie techno z trance, tak jak 90% ludzi ............. a dyskoteki to sa na wioskach, gdzie gestosc zaludnienia wynosi 0,5/km2
a ty co rozumiesz pod pojęciem dyskoteka w mieście? ze łatwiejszy dsotęp do towaru? i to że jest więcej miejsca? stary jak jest klimat to można się bawić nie patrząc na wielkość sali...itp
pzdr
-----------------------
ps słyszał ktoś płytke
Włodiego - W?
Bushmen
Feb 10 2006, 22:16
hmm na forum hip-hop.pl jest ostanio goraco

pare prawdziwych zdan o sokole
Sokol moze grac na koncercie organizowanym przez Kaczynskiego, zgarnac hajs, a potem krzyczec ze pi#!$%@% Kaczynskiego.
Sokol moze wysmiewac sie z wydawcow zarabiajacych na dzwonkach komorkowych, a potem wypuscic wlasne.
Sokol moze nawinac, ze nie promuje sie swoja twarza, a potem wystapic na plakacie do Bravo i sprzedawac tapete na telefon komorkowy ze swoja twarza.
Sokol moze biednym chlopakom z ulicy sprzedawac bluzy za 3,5 banki.
Tylko Sokół ma prawo zarabiać dużą kase na rapie, każdy inny kto to robi to leszcz i nie jest ELO.
TEDE mial w teledysku reklame simplusa, bo jest komercyjnym scierwem. Sokol mial w reklamie lapke Heyah, zeby sfinansowac zajebisty teledysk.
Sokół to wielki optymista. Wysyła płyty pocztą o 23:59 i ma nadzieję że dojdą do odbiorców tego samego dnia.
Duzo prawdy jest w tych zdaniach, sokol przciol w h`#! z tym nowym albumem, wielka promocja, zamiawanie plyt przez internet, wielki bonus, itd. W rzeczywistosci dostali album duzo pozniej niz byl dostepny w sklepie. Druga sprawa wydanie dwoch osobnych plyt, moim zdaniem zabieg czysto komercyjny, OSTR, kanal Audytywny (polecam ich produkcje) wydali dwuplytowki i jakos zyja xD Ostatnio zalwazylem dziwna zaleznosc nielegal > legal, Plytya szybkiego szmalu, emazet\procent, ciech\malolat, kada\lilu, Gnes snatch, bardzo koazackie, a z legali cisza, moim zdaniem slaba plyta pelsona, plomienia,
pozdrawiam
dzenda_dzenda
Feb 10 2006, 23:24
QUOTE(siano @ Feb 8 2006, 14:24:19) [snapback]51970[/snapback]
w 100% sie zgadzam...Hemp Gru jest żenujące...
Kolesie z tej ekipy myślą że są super ziomy i lajcik ogólny tylko dlatego, że joł moja ekipa, joł elo THC, joł HWDP...TO WSZYSTKO!!

nie "śpiewają" o niczym innym, toć ŻENADA, rzygać mi sie chce jak widze i słysze te "mokotoskie ziomy"...bleh!...
onix_the_chosen
Feb 11 2006, 00:33
QUOTE(::kostek:: @ Feb 10 2006, 23:35:40) [snapback]52320[/snapback]
a ty co rozumiesz pod pojęciem dyskoteka w mieście? ze łatwiejszy dsotęp do towaru? i to że jest więcej miejsca? stary jak jest klimat to można się bawić nie patrząc na wielkość sali...itp
pzdr
-----------------------
ps słyszał ktoś płytke
Włodiego - W?
idz sobie kiedys na porzadne balety do klubu typu Polar TV w Berlinie albo Tresor (niestety juz zamkniety) - podaje te przyklady bo mam blisko do Berlina i dosyc czesto tam jestem i pojedz sobie pozniej na "balety wiejskie" na wioske to zobaczysz jaka jest roznica ........ chodzi przede wszystkim o kulture ............. hehe a jak przeczytalem "latwiejszy dostep do towaru" to mi sie brechtac zachcialo, powiem ci ze w porzadnych klubach malo kogo obochodzi "towar" czy jak tam to nazywasz, jest inna kultura, sa imprezy np Electric Kingdom na ktorych bez dropsa czujesz sie jak na dobrej imprezie bez alkoholu, moze sie kiedys przekonasz to zmienisz zdanie

poki co to pozdro, w koncu temat o hh, sorka za OT, pozdro
zborek
Feb 12 2006, 12:43
Najwięcej dla hip-hopu zrobili:
Peja
Paktofonika
Molesta ewenement.
freddie88
Feb 12 2006, 13:07
Piszcie co chcecie

Ja hh zabardzo nie lubie .Najlepsza muzyke tworzyl ten pan na moim avatarze ze swoimi kolegami:)) .hh nie lube zabardzo dlatego ze czasem demoralizuja mlodzierz.Oczywsicie nie wszystko co zwiazane z hh demoralizyje ale jezli ktos spiewa caly czas ze policja jest taka i owaka to czy to bedzie mialo dobry wplyw na sluchaczy szczegolnie tych mlodych ?. Poza tym hh obejmuje prawie caly czas jeden temat : policja , marihuana ,kumple . blokowisko-niestety takie jest moje odczucie. Czasem slyszalem jakies ambitniejsze kawalki ale tego jest malo:\
legia122
May 18 2009, 12:21
Eminem najlepszy był,jest i będzie(może i Zip Skład oraz HG)
bartek-brt
Jun 10 2009, 22:29
Sorry za odświeżenie tematu ale to co teraz usłyszałem zbiło mnie z nóg. Zrozumiałbym wiele...w aucie...jeszcze ujdzie....teledysk w aucie...jeszcze ujdzie...cukier, miód, cukier, miód i qrva cukier bym jeszcze wytrzymał ale TO??
http://www.youtube.com/watch?v=M99QTBEAxew...feature=relatedNi śmiać się , ni płakać, tylko się zastrzelić!
Powracając do tematu, to mogę powiedzieć że obecnie sceną hip hopu rządzą: Ten Typ Mes razem z grupą 2cztery7, PIH (ostatnia płyta mistrz) oraz nieskończenie wspominany O.S.T.R.
Tragedia...
Ja rozumiem, że można nagrywać żeby popizgać, ale jeśli taki kał jest podciągany pod rap, to ja pieprze taki biznes.
[*]
unikat
Jun 11 2009, 10:38
Widzę że temat się odświeżył i to nawet dobrze ja wrócę do wątku najwięcej dla Polskiego Rapu zrobił Kaliber 44 ponieważ wprowadził żywe stretche i to zrobiło przełom w Rapie potem Paktafonika robiła zaje.. rap , super teksty Eldo/Grammatika oczywiście Peja zrobił bardzo dużo dla Rapu ponieważ wyrwał się z biedy jaką klepał i przez 15 lat ludzie go słuchają i szanują na prawdę niesie dużo w swoich piosenkach oczywiście nie można zapomnieć o WWO które stało się klasykiem , płyta Hemp Gru "Klucz" też wniosła dużo do Polskiego Rapu chłopaki za tą płytę zostali nagrodzeni nagrodą EBBA i w rekordowej liczbie chyba został sprzedany ten album w sumie "Droga" też bardzo dobrze wykonana i trzyma poziom. Jednymi z najlepszych płyt można uznać wymienione wcześniej czy też "Na legalu" Peji czy płyty K44,PFK,Pezeta szczególnie z Noonem czy "Eteria" Eldo szczególnie kawałek "Mędrcy z Kosmosu" ogólnie każdy narzeka na Warszawski Rap , a nie wie jaki trud niektórzy wkładali w to. Jeżeli chodzi o podziemie to bezkonkurencyjny jest Bonus RPK jego teksty są wyje... zresztą polecam jego płytę "Wkurwiony Dzieciak" czy KrzyHu też dobry Raper. Wejdę w temat Firmy każdy mówi że robią komercję ,ale w pewnym stopniu robią dobry Rap ,ale jest jeden głupi problem ponieważ w ich piosenkach pojawiają się zagraniczni wykonawcy i po prostu nie rozumiemy nieraz przekazu piosenki według mnie "Krak i Krak2" Bosskiego Romana całkowicie mu nie wyszły wogólę Elektronika nie pasuje i wychodzi nie wiadomo co, ale takie płyty jak Przeciwko Kurestwu i Upadkowi Zasad czy Z dedykacją dla ulicy są na prawdę dobre. W Polsce można wyróżnić takich Raperów jak DonGuralesko, THS Klika, Zip Squad(Zrobili też bardzo dużo dla Polskiego rapu), Mor.WA, PIH , OSTR ,a najlepszym producentem jest bezwachania Waco.
Pozdro
KSG1946
Jun 11 2009, 23:17
hmm... dziwi mnie w tym temacie to, że chyba nikt nie wymienił Fisza, wymienialiście Łonę, który jest wg mnie podobny w klimatach ale jednak sporo gorszy. A Fisz jest naprawde dobry, może nie jest to HH do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni ale płyta "Polepione dźwięki" wymiata. Koleś pokazał że robiąc coś prostego można zrobić coś genialnego. I wwg mnie to jest problem HH w Polsce - każdy na siłe chce się wyóżnić, wykreować "swój styl" zamiast poprostu robić coś "od duszy". Ale nie o tym, jeżeli chodzi o to kto zrobił najwięcej to tak: K44, PFK, Liroy (mimo wszystko zrobił dużo dla HH) i Kazik Staszewski (przez wiele osób, w tym również i mnie, jest uważany za prekursora rapu w Polsce). Teraz można porozmawiać kto lepszy kto nie ale oni zrobli najwięcej. A i może WYP3. Gdyby nie oni to kto wie czy tacy ludzie jak właśnie Fisz czy Ostry zajarali by sie tak rapem i robili go teraz. Teraz ta muzyka schodzi na psy i nie ma o czym mówić, pozostali nieliczni (O.S.T.R., Łona, Fisz, Grammatik, Fokus nadal sie trzyma, Pezet ma przebłyski, może jeszcze Fenomen). A takie coś jak Hemp Gru czy Peja jest dla mnie jednym schematem, ok na początek może dobre, ale teksty w gruncie rzeczy ciągle o tym samym albo o niczym. Już nie wspomne o jakichś Mezach i Grupach Operycyjnych bo to żal stawiać ich i Kaliber w tym samym gatunku. A wracając do Ostrego, wszyscy go chwalą, ja też, ale ostatnio dość sporo go słuchałem i nie wiem czy to przypadkowo ale zauważyłem uderzające podobieństwo do R.A. The Rugged Man'a (dla nie wtajemniczonych - biały raper, kanadyjszyk, za wszelką cenę broniący się przed komercją, szydzący sam z siebie, za wizytówkę może posłużyć tytuł jednego kawałka "Every Records Label Suck Dick" - wiadomo już dlaczego jest nieznany - jednym słowem POLECAM). Zresztą sami zobaczcie kawałek "Lessons" i "Ja tu tylko sprzątam" chodzi o tekst. I powiedźwie że mi sie zdaje.
fruity
Jul 28 2009, 20:42
Jak dla mnie magik [*] Nikt już nie tworzy takich textów jak on. Szkoda ,że go już nie ma. A po za nim u mnie są na drugim miejscu Fokus i Rahim. Fokus ma zajebisty głos (ja mam podobny jak wypiję ;D ) No i trzeci u mnie jest Gural. teraz czekam aż wyjdzie brak2sensu , nowa płuta Pijani Powietrzem i Pokahontaz ale na to jeszcze poczekamy..
Witam
Zaczne od tego ze takie pojecia jak 'spiew' czy 'piosenka' nie powinny sie znajdowac w tym temacie poniewaz raperzy nie maja z nimi nic wspolnego.
Przeczytalem caly temat i poziom wypowiedzi jaki wiekszosc uzytkownikow zaprezentowala jest ponizej krytyki bo polowa obraza wykonawcow tejze muzyki nie uzywajac zadnego uzasadnienia a druga polowa pisze na temat, ktorego pojecia nie ma.
Co do pytania zadanego w tytule uwazam, ze Liroy-on byl jednym z pierwszych. K44 i PFK na zawsze pozostana w moim sercu za odpowiednio: KSIEGE TAJEMNICZA.PROLOG I KINEMATOGRAFIE. Dalej, pierwsza plyta ZIPOW, WarszaFski Deszcz, nielegale WSP, "SKANDAL" Molesty, Wzgorze i 7 lez.
Obecnie cenie Ostrego za liryke...zajebiscie trafia.
HG,MOLESTA-uliczny rap... pierwsza plyta HG "Klucz" dla mnie kozak.
WWO jak zawsze trzyma poziom, Sokol zajebisty przekaz.
PCP...plytka z przed kilku lat jest jedna z moich ulubionych w historii polskiego rapu.
Co do nowosci to plytka GUrala "EL POLAKO" jest awangardowa i przyjemnie sie jej slucha tak samo jak albumu BC "KLASYK" (tu przede wszystkim Ero-dla mnie obecnie najlepszy MC).
Rahim-Pojara dla kumatych elo
pozdro dla HG na PROSTO.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.