Seba_maliszewski
Oct 24 2009, 06:22
Witam. Zacząłem grać ML Liverpoolem. Na początku miałem 160 Mln Euro. Kupiłem Robinha i Jovetica. Po odjęciu pieniędzy na płace zostało mi 5 Mln. W połowie sezonu po sprzedaży Kyrgiakosa i Benayouna miałem 55 Mln, ale Kupiłem Lennona i zostało mi 35 Mln. Na koniec sezonu muszę mieć 100 Mln, żeby opłacić piłkarzy, trenerów, scouta itd. Brakuje mi 55 Mln. Ktoś wie jak uzbierać te pieniądze? Ile dostaje się za zwycięstwo w Lidze Mistrzów i Premier League? Będą bardzo wdzięczny jak ktoś pomoże. Dodam, że nie chcę sprzedawać największych gwiazd, żeby uzbierać taką ilość kasy.
maraglear
Oct 24 2009, 07:15
mozesz np wystawic niepotrzebnych pilkarzy na liste transferowa lub ich wypozyczyc, nie bedziesz wtedy musial placic im kasy (chyba)
p3sman
Oct 24 2009, 07:16
Musisz próbować zgarnąć wszystkie trofea, ale wątpię żeby i to przyniosło co takie dochody...
Oj słaby z ciebie manager
Seba_maliszewski
Oct 24 2009, 07:23
CYTAT(p3sman @ Oct 24 2009, 08:20)

Musisz próbować zgarnąć wszystkie trofea, ale wątpię żeby i to przyniosło co takie dochody...
Oj słaby z ciebie manager

Czemu słaby manager ze mnie? Kurcze jeśli nie zdobędę tyle forsy to zbankrutuje. Może są jakieś cheaty?
Snake_PL
Oct 24 2009, 08:35
Będziesz miał trochę kasy z kibiców, ewentualnie możesz zmniejszyć pensje sztabowi. Pod koniec roku, będziesz chyba podpisywał umowę ze sponsorami, więc dla Liverpoolu to będzie pewnie dużo szmalu

Ja teraz jak gram Bolognią (Francja) to mam budżet jakieś 2-3 mln i mi sporo brakuje mimo, że nikogo nie kupowałem, ale pewnie też dostanę kasę od sponsorów przed rozpoczęciem nowego sezonu
Seba_maliszewski
Oct 24 2009, 09:07
CYTAT(Snake_PL @ Oct 24 2009, 09:39)

Będziesz miał trochę kasy z kibiców, ewentualnie możesz zmniejszyć pensje sztabowi. Pod koniec roku, będziesz chyba podpisywał umowę ze sponsorami, więc dla Liverpoolu to będzie pewnie dużo szmalu

Ja teraz jak gram Bolognią (Francja) to mam budżet jakieś 2-3 mln i mi sporo brakuje mimo, że nikogo nie kupowałem, ale pewnie też dostanę kasę od sponsorów przed rozpoczęciem nowego sezonu
Mam teraz 45 Mln. Na sztab, szkółkę i pensje wydaje 105 Mln. Od sponsorów dostane 11 Mln, a od fanów 19 Mln. Razem będę miał 75 Mln. A więc brakuje mi 40 Mln. Nie wiem jak uzbieram te pieniądze. Dojdzie pewnie jeden sponsor to z 3-4 Mln dostane. Za zwycięstwa i różne puchary mogę uzbierać, ale nie wiem czy mi się uda. Czekam aż wyjdzie program do dodawania pieniędzy w ML. W PES 2009 stosowałem taki.
Snake_PL
Oct 24 2009, 11:15
W sumie też jeszcze nie wiem, jaka jest zasada z tą kasą w ML.
Na początku gry podpisujemy umowę ze sponsorami, mamy trochę własnej kasy i dopiero po paru kolejkach następuje rozliczenie.
Wydaje mi się, że na koniec sezonu też będzie coś takiego, przyznanie bonusów za puchary, ligę, potem kasa od sponsorów, a w międzyczasie wydawanie kasy na transfery, a potem zamknięcie budżetu i opłacenie sztabu i piłkarzy.
Ja nigdy nie stosowałem czitow w ML, trochę to zabiłoby grę i przyjemność ciułania drużyny.
Czy ktoś, kto zagrał już cały sezon, może opisać co i jak z tą kasą jest ?
krzychu92
Oct 24 2009, 11:16
Ja tam nigdy nie używałem w PES cheatów na kase...zamiast się teraz martwić nie łatwiej było poczekać 1 sezon z transferami? Zamiast teraz kupować kupiłbys w następnym sezonie i kłopot byłby z głowy a jeśli nie to napewno mniejszy
bart66
Oct 24 2009, 17:19
A mógłbym mi ktoś napisać od czego zależy pensja za mecz, czasami jak wygrywam zdobywam po 20-30tys euro, czasami jak nawet wygram bardzo wysoko na Top Player to zdobywam 0, a jeszcze inaczej, kiedy wogule nie podejmuje się grania meczu i przegrywam to zdobywam nawet po 600tys euro, nie rozumiem o co tu chodzi
maraglear
Oct 24 2009, 17:24
jak grasz u siebie to dostajesz kase za bilety + bonus od sponsorow w przypadku zwyciestwa (przynajmniej tak jest w 1wszym sezonie)
bart66
Oct 24 2009, 18:27
CYTAT(maraglear @ Oct 24 2009, 18:28)

jak grasz u siebie to dostajesz kase za bilety + bonus od sponsorow w przypadku zwyciestwa (przynajmniej tak jest w 1wszym sezonie)
no to cię zmartwię bo nie dostaje kasy u siebie zazwyczaj dostaje kasę jak jestem na wyjeździe

gdzie można ulepszyć stadion albo sprawdzić ile było ludzi na stadionie i co zrobić żeby zarabiać więcej za mecz
maraglear
Oct 24 2009, 18:55
To nie wiem, ja na zakonczenie sezonu dostalem okolo 20mln euro (wygrana w lidze i od sponsorow) + jakies 4 miliony (za zdobycie pucharu anglii), mialem 90 i mam 113 mln, w ciagu sezonu kupilem quaresme, robbena i lamparda, sprzedalem tez paru zawodnikow (ze sprzedazy wyszlo moze 30mln), gram manchesterem city.
Po oplaceniu wszystkich rzeczy zostana mi 83 miliony.
Zaraz wrzuce screeny ze statystykami z mojego pierwszego sezonu w ml. -> patrz topic 'pes 2010 dyskusje'
bart66
Oct 24 2009, 19:07
ale wiesz ja nie gram żadną Barceloną czy kimś tam tylko gram Wisłą Kraków bo tak jest trudniej i zaczynam od 2 ligi właśnie zbliżam się do końca ale mam zaledwie 2mln euro a gdzie jeszcze opłacanie zawodników i sztabu. Jestem na pierwszym miejscu w lidze tak jak w pucharze, za dojście do finału w pucharze dostałem zaledwie 200tys euro jakaś porażka
maraglear
Oct 24 2009, 20:43
No to nie mam pojecia, wystawiles jakichs grajkow na liste transferowa? predzej czy pozniej powinny splynac jakies oferty (u mnie dopiero po pol roku zglosil sie klub chetny na wypozyczenie mojego zawodnika wzietego z mlodziezowki;P, tak to po paru tygodniach juz splywaly oferty)
Pozwolę się podpiąć pod temat
Czy w najnowszym PESie da się w ogóle kogoś kupić? 2 sezony z rzędu wygrałem wszystko co było możliwe (gram 4 sezon) i nie mogę kupić byle leszcza typu Zapata, Cigarini, czy Kjaer

Niedługo nie będę miał kim grać, bo Cannavaro już skończył karierę, a i inni też już mają swoje lata...
bart66
Oct 24 2009, 21:26
da się kupić ale to jest naprawdę bardzo trudne, ale jeśli do wisły sprowadziłem Uche i Kazim Kazim to się da

szczególnie ten pierwszy szybki tak jak messi
mogwil
Oct 24 2009, 21:32
ja kupiłem lamparda adebayora ashleya younga i mutu ;P w pierwszym okienku transferowym ;P
Antenelles
Oct 24 2009, 22:23
Kupić może i tak, ale sprzedać ciężko ...
Drogba
Anelka
J.Cole
nie ma chętnych ...
GJarosz
Oct 25 2009, 08:33
W tej edycji PES'a ML została znacznie bardziej przybliżona do realności, w zeszłej 2009 edycji można było kupić po sezonie 2-3 zawodników i na pensje starczyło, mam teraz w 2010 sezon 2016-2017, gram Wisłą, wygrywane wszystko, wartość piłkarzy urosła znaczne ale i ich pensja, dochodzi do tego że na koniec sezonu na koncie mam około 220mln (pensje to aż 147mln + 50mln sztab szkoleniowy, scouci itd.) to 197 mln. Czyli zostaje 23mln plus sponsorzy i kibice co daje mi około 60-70mln, a za to lepszego piłkarza niż mam w składzie raczej nie kupie np. Aguero kosztuje po ustaleniu kontraktu 92mln. O sprzedawaniu piłkarzy nie ma nawet mowy, niby kluby obserwują ale nie ma konkretnych ofert, sytuacje ratują młodziki, po jednym sezonie nawet w rezerwie statystyki trochę rosną i kluby chcą ich kupić ale kasa już nie taka jaką płaci się za rozwiniętego zawodnika. Aha i te 70mln przychodu zbierane było przez 2 sezony, nie kupowano żadnych zawodników aby je uzbierać.
Więc wniosek jasny nowy pes i tryb ML to stawianie na wychowanków bądź kupowanie młodych i ogrywanie np. ja kupiłem Wijnalduma i teraz w wieku 24 lat ma współczynnik 94.
P.S. Zauważyliście że gwiazdy które powinny mieć 35+ lat po jakimś czasie pojawiają się znowu w grze w wieku chyba 18 lat, np. teraz u mnie (2017 rok) Veron gra w Lyonie i ma 23 lata 0_0, a to tylko przykład bo jest ich więcej.
jonastb
Oct 25 2009, 09:00
przeciez tak bylo od dawna, nie tylko w edycji z numerem 10
GJarosz
Oct 25 2009, 09:25
W poprzednich edycjach można było nazbierać pkt. tyle aby starczyło po sezonie na zakup 2 gwiazd i na pensje dla piłkarzy, tak że po 3-4 sezonach miałeś skład złożony z Messiego, Kaki, CR, Aguero, Silvy, Torresa, Casillasa, Ramosa, w 2010 w roku 2017 jedyne gwiazdy które nakładają się na rzeczywistość w moim klubie to Marcelo z Realu i Silva, reszta to wychowankowie bądź kupieni za małą kasę młodzi perspektywiczni.
el_fuego
Oct 25 2009, 09:36
Ja nawet widzialem 18 letniego Krzynówka
CYTAT(GJarosz @ Oct 25 2009, 09:37)

W tej edycji PES'a ML została znacznie bardziej przybliżona do realności, w zeszłej 2009 edycji można było kupić po sezonie 2-3 zawodników i na pensje starczyło, mam teraz w 2010 sezon 2016-2017, gram Wisłą, wygrywane wszystko, wartość piłkarzy urosła znaczne ale i ich pensja, dochodzi do tego że na koniec sezonu na koncie mam około 220mln (pensje to aż 147mln + 50mln sztab szkoleniowy, scouci itd.) to 197 mln. Czyli zostaje 23mln plus sponsorzy i kibice co daje mi około 60-70mln, a za to lepszego piłkarza niż mam w składzie raczej nie kupie np. Aguero kosztuje po ustaleniu kontraktu 92mln. O sprzedawaniu piłkarzy nie ma nawet mowy, niby kluby obserwują ale nie ma konkretnych ofert, sytuacje ratują młodziki, po jednym sezonie nawet w rezerwie statystyki trochę rosną i kluby chcą ich kupić ale kasa już nie taka jaką płaci się za rozwiniętego zawodnika. Aha i te 70mln przychodu zbierane było przez 2 sezony, nie kupowano żadnych zawodników aby je uzbierać.
Więc wniosek jasny nowy pes i tryb ML to stawianie na wychowanków bądź kupowanie młodych i ogrywanie np. ja kupiłem Wijnalduma i teraz w wieku 24 lat ma współczynnik 94.
P.S. Zauważyliście że gwiazdy które powinny mieć 35+ lat po jakimś czasie pojawiają się znowu w grze w wieku chyba 18 lat, np. teraz u mnie (2017 rok) Veron gra w Lyonie i ma 23 lata 0_0, a to tylko przykład bo jest ich więcej.
hetfield88
Oct 25 2009, 17:14
hej
a jak zrobic zeby zaproponowac wymiane zawodnikow ( a nie sam transfer)
tam sa tylko opcje apply for transfer i apply for loan negotiations, a TRADE????
PROSZE O ODP.
bart66
Oct 25 2009, 17:26
chyba nie ma, ale to dobrze bo czy w prawdziwym meczu masz coś takiego, że kupujesz np Lamparta a za wymiane dajesz np Jerzego Dudka

. Moim zdaniem dobrze, że tego nie ma bo wtedy bardziej to utrudnia grę, ale z drugiej strony powinno być wymiana za zawodnika o takich samych walorach, tak jak był przypadek między Interem a Barcą Ibra za Etego, to ja rozumiem a nie Ibra za np Pedro
maraglear
Oct 25 2009, 18:26
to byla dobra opcja jak sie nie mialo miejsca w skladzie, doplacalo sie do naszego slabszego grajka i dostawalismy tego, ktorego chcielismy.
CYTAT(bart66 @ Oct 25 2009, 17:30)

chyba nie ma, ale to dobrze bo czy w prawdziwym meczu masz coś takiego, że kupujesz np Lamparta a za wymiane dajesz np Jerzego Dudka

. Moim zdaniem dobrze, że tego nie ma bo wtedy bardziej to utrudnia grę, ale z drugiej strony powinno być wymiana za zawodnika o takich samych walorach, tak jak był przypadek między Interem a Barcą Ibra za Etego, to ja rozumiem a nie Ibra za np Pedro

No nie, ale można wymienić zawodnika za lepszego na danej pozycji i dopłacić. Tak jak Barcelona z Eto'o + kasa za Ibrahimovica. Opcja ta fajnie działała w PES6 bo wygrywając wszystko wymieniłem swój ofensywny duet D. Carvalho i Samaras na lepszych C. Ronaldo i Rooneya z United.
bart66
Oct 26 2009, 09:12
Może ktoś mi powiedzieć, dlaczego jak kupuję zawodników przez Scouta to nie pokazuje jakie dany pilkarz ma statystyki, raz mi się udało to zrobić, że były pokazane, ale nie wiem jak to zrobiłem

, mam Scouta na poziomie lv4
GJarosz
Oct 26 2009, 11:38
Dodaj do scout listy zawodnika, a po tygodniu bodajże przyjdzie raport o nim.
basi90
Oct 27 2009, 12:23
A ile średnio zarabiacie milionów (np. euro) w ciągu całego sezonu?
maraglear
Oct 27 2009, 12:52
mysle, ze z 40-60 bedzie (manchester city)
Antenelles
Oct 27 2009, 13:03
Ja gram AC Milan i mam do dyspozycji 180mln z groszami na początku:-)
muszę odmłodzić skład:D
ALE MAM PROBLEM

nikt nie chce kupować moich grajków
BombeL1946
Oct 27 2009, 13:16
Ja gram ADO Den Haag, gram pierwszy sezon, a właściwie to jestem cztery mecze po zimowym oknie transferowym. Do dyspozycji miałem około 6 mln euro. Nikt za bardzo nie chce do mnie przyjść. Zajmuję póki co 9 miejsce w tabeli.
Ja gram Wisłą Kraków i mam budżet 5 mln Euro
basi90
Oct 27 2009, 14:07
O kurcze... To widzę ciężko będzie drużynę utrzymać...
Ale odjęli mi kasę na początku.Miałem 13 mln;p
Witam. Mam kilka pytan odnosnie rozgrywki w ML.
Pierwsze to takie, czy ML jest polaczona z Liga Mistrzow, jak wiadomo w 09 tego nie bylo. Drugie - czy zaczynajac sezon gramy normalnym skladem druzyny, a nie pilkarzami pokroju Miranda , Castolo ?
I trzecie, czy zaczynajac pierwszy sezon druzyna, ktora w tym sezonie gra w lidze mistrzow automatycznie gramy w tej lidze, czy po prostu musimy wygrac pierwszy sezon ?
basi90
Oct 27 2009, 18:08
CYTAT(zaq @ Oct 27 2009, 19:02)

Witam. Mam kilka pytan odnosnie rozgrywki w ML.
Pierwsze to takie, czy ML jest polaczona z Liga Mistrzow, jak wiadomo w 09 tego nie bylo. Drugie - czy zaczynajac sezon gramy normalnym skladem druzyny, a nie pilkarzami pokroju Miranda , Castolo ?
I trzecie, czy zaczynajac pierwszy sezon druzyna, ktora w tym sezonie gra w lidze mistrzow automatycznie gramy w tej lidze, czy po prostu musimy wygrac pierwszy sezon ?
1. ML jest połączona z Ligą Mistrzów i Liga Europejską.
2. Gramy normalnymi składami.
3. Ja grając Realem od razu w pierwszym sezonie grałem w Lidze Mistrzów.
PS. Odnośnie kasy znalazłem coś takiego (Program zamraża kasę, co byśmy nie zrobili mamy jej taka sama ilość):
ML Money X
Ja nie wiem jak wy te transfery robicie ;/ Nie wiem jak jest możliwe kupienie Lamparda z Chelsea. Mam najlepszego scouta i po 2 sezonach Juventusem, wygrywając wszystko nie mam szans na kupno np. Gourcuffa z Bordeaux ( co wydaje mi się powinno być łatwiejsze niż wyjęcie Lamparda z Chelsea )
GJarosz
Oct 28 2009, 05:00
Jedno z lepszych udogodnień to połączenie Pucharu dla lig 1 i 2, czyli zaczynając w 2 i wygrywając puchar w następnym sezonie gramy w Lidze Europejskiej, super zrobione.
Co do budżetu mam rok 2019, +140mln (zbierane przez 3-4 sezony) i teraz opłaca mi się kupować tylko młode talenty pokroju Raul, R. Carlos, Materazzi, Silvestre którzy mają po 16-19 lat. (po przejściu na emeryturę pojawiają się znowu w grze ze zmniejszonymi statami i od 16-18 lat). Nie jestem pewnien ale pojawiają się chyba w drużynie młodzieżowej klubu w którym rozegrali najwięcej spotkań, vide Brożek, Cantoro czy Sobolewski moi 16latkowie z Wisły, Raul - Real, Scheva - AC Milan itd.
Co do sprzedaży zawodników, trudno jest sprzedać zawodnika z ławki, najlepiej rezerwowych do sprzedaży wprowadzić na kilka pełnych spotkań, wtedy może znajdzie się chętny nawet na grajków po 30 roku życia.
bart66
Oct 28 2009, 06:43
Sprzedać jest bardzo łatwo właśnie o to chodzi, ale gorzej jest z kupnem. Żeby sprzedać musisz dobrze grać proste

i trzeba dodać zawodnika do listy transferów a po pewnym czasie na pewno ktoś się zainteresuje. Gram Wisłą i mogę sprzedać Brożka za 20mln Euro
Bart ode mnie chcieli Łobodzińskiego za 17 mln po pierwszych meczach ;D
@edit: Idę teraz pograć
michau000
Oct 28 2009, 18:36
Ja już nie wiem jak to działa. Gram Arsenalem, mam mnóstwo pieniędzy, skałci dostają najwyższe wynagrodzenie, a nie mogę kupić jakichś młodzików z zupełnie nieznanymi nazwiskami, których skałci mi polecali. Udało mi się jedynie pozyskać kolumbijskiego bramkarza (Ospina?) i to wszystko, każde inne negocjacje są zrywane.
Pod danymi piłkarza po prawej stronie są Transfer List i Loan List..Jak będzie zaznaczone Transfer List to jest wystawiony piłkarz na sprzedaż, a jak Loan to na wypożyczenie.To dla tych, którzy nie znają angielskiego bądź nie są domyślni;p
bart66
Oct 29 2009, 07:09
to co napisałeś, że jest Transer List to i Load to jest nie prawda, że tylko tak można kupić, bo jakby tak było to bym grał samymi idiotami bo niestety tylko takich sprzedają albo takich co mają po 30 i więcej lat, bo dlaczego nie mogę kupić jakiegoś Brzeszczykiewicza za 200 tys euro a chciałem spróbować kupić Teveza to odrazu mi chcieli sprzedać tylko, że za 40mln a Tevez nie był na sprzedaż. Więc tak na prawdę nie wiem od czego to zależy muszą być inne sposoby. A właśnie się zastanawiam co to są te serca koło zawodników inni mają pełne a inni mają prawie zerowe, może to o to chodzi, że im mniejsze to można go kupić, bo mu się nie podoba w danym klubie

??
el_fuego
Oct 29 2009, 10:00
Wie ktos moze jak uszczesliwic gracza ktory ma pękniete serduszko (czyli jest nie lojalny dla klubu) ? Bo ciagle maja zerowa forme przez to,a nikt nie chce ich kupic choc wystawiłem ich na sprzedasz.Dodam ze to nie jakies wymyslone nazwiska tylko Robinho,Emmanuelson i Park Ji Sung
maraglear
Oct 29 2009, 13:13
zdejmij ich z listy transferowej i pozwol im grac
el_fuego
Oct 29 2009, 17:39
Zdjołem ich,grali wszyscy.I nic Robinho strzlił bramke i dalej sa jakby obrazeni...
CYTAT(maraglear @ Oct 29 2009, 13:17)

zdejmij ich z listy transferowej i pozwol im grac
Na to by zyskali przywiązanie potrzeba czasu poczekaj do końca sezonu , dawaj grać nie ciągle ale mniej więcej równo. Czyli Puchar rezerwami , jak zawodnik bez formy to dawaj mu grać a nie zdejmuj zauważyłem że to ma na niego wpływ , dajesz mu szansę mimo gorszej dyspozycji a nie od razu ławka. Stosuj rotacje
U mnie Gosling był dostępny z wypożyczenia i przyszedł.Gdzieś już o tym pisałem

Opłaca się kupować młodych ok. 70 skilla.Opłaci się wam to...Ale nie o tym jest ten temat

Co do budżetu to mam już go 9,5 mln € i ciągle rośnie.Jestem 3 w D2 i do lidera tracę zaledwie 3 punkty.
jurinho
Nov 13 2009, 16:11
Jak zaczynalem Celtikiem to mialem cos 50 mln euro.
Udalo sie od razu kupic Djibrila Cisse za 9 mln i w oknie zimowym Milana Barosa tez za 9 mln, mimo ze nie inwestowalem w scoutow.
Sprzedalem kilku leszczykow w sumie wyszlo cos 5 mln za nich.
Doszly kontrakty ze sponsorami i premie za wygrane + bilety.
Dwie kolejki przed koncem D2 mam 25 mln.
Tak sie zastanawiam czy moglby ktos umiescic zestawienie premii jakie otzrymuje sie za zajecie odpowiednich miesjc w lidze/za zdobycie trofeow.
Z gory dzieki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.