Kolega herubg3 czy jak mu tam, w każdym razie ZAŁOŻYCIEL TEMATU strasznie wyspinał zwieracze. Uważaj bo ci klocek może nie wyskoczyć... Powracając do tematu.
Mój komp jest zbyt słaby, żeby wyciągnąć "Wszystko co najlepsze" z PESa 2008, jednak miałem przyjemność grać w tą część na najlepszych detalach u znajomego. W PESA 6 gram na detalach średnich, na OE Patchu 4.0 z kitserverem i innymi pierdołkami. I powiem tak.
Graficznie to i może, podkreślam MOŻE w paru miejscach (np. kibice) lepszy jest PES 2008, ale cała reszta, czyli przede wszystkim Gameplay oraz Poziom gry są zdecydowanie lepsze w 6 niż w Pesie 2008. Śmiało mogę powiedzieć, że naprawdę wiele zależy od formy zawodników (te kolorowe strzałeczki przy ustawianiu składu). Jeśli dany zespół choćby najlepszy jest w złej formie a twój mimo, że jest kilka klas słabszy, ale formę prezentuje wysoką to możesz wygrać 3-4 golami. Grając na najwyższym poziomie trudności możesz wygrać mecz z Barceloną 4:0 grając Wisłą, a po chwili możesz przegrać 0:3 z Anderlechtem czy innym słabszym zespołem. To samo w przypadku gier reprezentacjami. Nigdy nie wiesz czy wygrasz, to największa zaleta tej gry. W Pesie 2008 drewniani, ciency, podkreślam CIENCY bramkarze. Co 2-3 strzał lecący w światło bramki wpada do siatki. Totalna lipa. A tak w ogóle jeśli gadacie o grach na konsole, to akurat PES na konsolach (szczegolnie 2008) wypada blado przy yy... FIFIE, mowa rzecz jasna o PS3 czy XBOX.
Nie wiem co mógłbym jeszcze dodać. Jedyne co mi brakuje w PESIE to licencje. W zasadzie, jakby było tak z 200-250 licencjonowanych klubów to byłaby rewelacja. Najmocniejsze ligi: hiszpańska (20), angielska (20), włoska (20), francuska (20), niemiecka (18), szkocka (12), portugalska (18), holenderska (18), belgijska (18), rosyjska (16?) + kilkadziesiąt klubów pojedynczych [tych najlepszych] z danych lig: rumuńska, polska, słowacka, czeska, ukraińska, duńska, szwedzka, norweska i inne... Szkoda, że jest tak mało slotów... No i brakuje kilku(nastu) reprezentacji. Szkoda, że jest tak mało z Europy (co to jest 32 zespoły?), mogłoby być choćby z 40. Afrykańskich bodaj 8, a z 14, może nawet więcej jest takich ciekawych do gry (Senegal, Maroko, Egipt, Kamerun, Nigeria, Wybrzeże Kości Sloniowej, Mali, Angola, RPA, Tunezja, Ghana, Gwinea, Liberia, Togo). Nie mówiąc już o ubóstwie Azji... Z Ameryki Południowej powinny być wszystkie zespoły... z Ameryki Północnej i Środkowej też jest za mało... To jedyna wada PESA 6... Nawet nie orientuję się jak z reprezentacjami jest w PESIE 2008 (może mnie ktoś oświeci), ale choćby miał wszystkie reprezentacje to i tak jest cienki jak dupa węża