Temat faktycznie dość dyskusyjny, bo o gustach się raczej nie polemizuje...
To tak jakby założyć topic "mały biust VS. duże cycki"

Każdy sam wybiera to co lubi
Skoro jednak już trwa dyskusja to ja stane po stronie mojej kochanej szósteczki, ale nie dlatego żeby się tu z kimś kłócić lub narzucać mu swoje racje...
Argumenty słabego sprzętu do mnie wcale nie trafiają- to nie o to chodzi, wiele osób które są po stronie PES6 ma dobry sprzęt i może spokojnie grać na max detalach (również jestem w tej grupie).
To samo się tyczy pewnych schematów w grze, które pozwalają na przeprowadzenie akcji kończącej się golem w 90% przypadków. Też nie o to chodzi! Jeszcze nie spotkałem się z taką grą piłkarską, która by temu zaradziła (a naprawde mam wiele doświadczeń, jestem doświadczonym graczem spoza pokolenia gimnazjalnego

począwszy od pierwszych gier tv, przez C64, Amigę, PC i różnych konsoli).
Zarówno na PES6 jak i na PES2008 są patenty zabijające miodność gry, ale moim zdaniem nie sztuką jest umieć je wykorzystać, a raczej umieć je omijać i starać się grać nieszablonowo, rozgrywać akcje na przeróżne sposoby nawet najsłabszymi zespołami

Gdy pojawił się PES2008 od razu porzuciłem starszą wersję kopanki i powiem szczerze, że grałem w nową część bardzo długo bo była jak świeży powiew wiatru w prównaniu z wysłużonym i oklepanym już PESem 6. Jednak ze względu, że jest to nowa generacja football'owa z gatunku Konami to mimo swoich zalet i kroku do przodu ma również wiele niedociągnięć, a dodatki nie wszystkie dodatki są jeszcze na najwyższym poziomie i jest ich- co zrozumiałe, przede wszystkim miej, więc siłą rzeczy wróciłem do szóstki która póki co oferuje największą liczbę stadionowów, twarzy (itd.) które przybliżają grę w stronę większego realizmu.
Umówmy się, że ani PES6 nie jest zły ani PES2008, a kwestia wyboru gameplay'u jest tu sprawą indywidualnego podejścia.
Pozostaje nam na razie żyć nadzieją, że gdy wyjdzie PES2009 będzie już na tyle dopracowany a patchmakerzy będą nas stale zalewać sporą ilością coraz lepszych dodatków do wersji next-genowej, że prowadzenie dyskusji i porównań będziemy mogli sobie pozostawić na boku...
Pozdrawiam wszystkich fanów kopanek Konami