Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór Sprzętu Komputerowego.
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
Stron: 1, 2
ShockER
Dla tej karty lepsza będzia jednak Vista. Ale radzę wyłaczyc wszystko co się da: Aero i inne badziewia bo strasznie zasoby pochłania. Ja jade na Xp'ku bo mam kartę pod Dx9, więc Vista mi niepotrzebna
Jocker
QUOTE(Jocker @ Sep 24 2008, 20:34) *
Siema, mam sprawe nie zwiazana z wyborem sprzetu, ale ogolnie z komputerem. Otóż, sprzet juz sobie wybralem, oto on:
Płyta główna: Gigabyte EP43-DS3L
Procesor: Core 2 Duo 3.0GHz
Karta Graficzna: GF 9800GT
Dysk Twardy: 750GB S-ATA
Ram: 2GB DDR2
Zasilacz: 500W Modecom

I teraz mam problem. Siedze sobie normalnie na komputerze, przegladam internet czy cos, i nagle reset.. I tak co jakis czas. Nie wiem co może byc przyczyna. Sciagnalem program do pomaru temperatur i nie wyglada na to żeby się przegrzewał.. Wiecie może, w czym problem? Z góry dzięki za pomoc.

Dodam, że to chyba nie jest taki normalny reset. Zauważyłem ze przez chwile widać bylo jakieś niebieski tło z białymi napisami. Bylo ich duzo, mi udalo sie przeczytac tylko "Tryb awaryjny".
Orientuje się ktoś w czym moze byc problem?
Kriss91
CYTAT(Jocker @ Sep 25 2008, 14:59) *
Dodam, że to chyba nie jest taki normalny reset. Zauważyłem ze przez chwile widać bylo jakieś niebieski tło z białymi napisami. Bylo ich duzo, mi udalo sie przeczytac tylko "Tryb awaryjny".
Orientuje się ktoś w czym moze byc problem?

Tzw. bluescreen. Najlepiej jakbyś spisał (zrobił zdjęcie) tego błędu, który się pojawia i poszukał na googlach. Mogę tylko gdybać, że pamięci mogą nie mieć wystarczającego napięcia (możesz zwiększyć w biosie o np. 0.1/0.2 V). Może być to też wina jakiegoś sterownika.

PZDR
JuveR
CYTAT(Kriss91 @ Sep 25 2008, 15:05) *
Tzw. bluescreen. Najlepiej jakbyś spisał (zrobił zdjęcie) tego błędu, który się pojawia i poszukał na googlach. Mogę tylko gdybać, że pamięci mogą nie mieć wystarczającego napięcia (możesz zwiększyć w biosie o np. 0.1/0.2 V). Może być to też wina jakiegoś sterownika.

PZDR

Też miałem podobny problem smile.gif Komp mi się restartował zaraz po tym jak go włączyłem. U mnie problem leżał w sterownikach od karty graficznej rolleyes.gif
ronaldo_9
Też właśnie miałem ten problem z niebieskim ekranem.
Ale już pisałem jaki był problem u mnie.

Proszę więcej wypowiedzi o wyborze systemu: XP czy Vista?

JuveR
CYTAT(ronaldo_9 @ Sep 25 2008, 17:46) *
Też właśnie miałem ten problem z niebieskim ekranem.
Ale już pisałem jaki był problem u mnie.

Proszę więcej wypowiedzi o wyborze systemu: XP czy Vista?

Zależy w jakim celu chcesz używać kompa...
Jeśli lubisz pograć w gierki to chyba lepszy będzie XP, no chyba że masz prawdziwy kombajn tongue.gif
Ja mam aktualnie Vistę i jestem zadowolony. Na gry mam coraz mniej czasu, ale w PESika 6 czasami zagram biggrin.gif
zomek
Witam, zamierzam kupić jakoś koło grudnia nowego kompa i nie wiem właśnie jakiego.
Jeśli chodzi o pieniadze to może tak jakoś do 2500zł max 3000zł
Mianowicie chciałbym żeby mój komp starczył mi na sporo czasu , żeby bez zadnych przeszkod chodzily takie tytuly jak chociazby Wiedźmin Stalker , PES 2009 GTA IV i gry z takimi wiekszymi wymaganiami. Oczywyscie nie wiem tez jaki system czy xp czy vista? Z góry dzieki za pomoc/
Kriss91
CYTAT(zomek @ Sep 25 2008, 19:41) *
Witam, zamierzam kupić jakoś koło grudnia nowego kompa i nie wiem właśnie jakiego.
Jeśli chodzi o pieniadze to może tak jakoś do 2500zł max 3000zł
Mianowicie chciałbym żeby mój komp starczył mi na sporo czasu , żeby bez zadnych przeszkod chodzily takie tytuly jak chociazby Wiedźmin Stalker , PES 2009 GTA IV i gry z takimi wiekszymi wymaganiami. Oczywyscie nie wiem tez jaki system czy xp czy vista? Z góry dzieki za pomoc/

Jeśli chcesz mieć sprzęt na długi czas, to kup konsolę. Kompa musisz chronicznie ulepszać. Co do wyboru systemu: Vista. Osobiście nie mam żadnych problemów. Zresztą po co kupować system 32 bitowy na 64 bitowe procki (XP'ek 64 bitowy jest słaby).
MakssPl
Kupujesz nowego kompa...
Bierz Viste... a dlaczego?
Jeżeli masz zamiar wziąć więcej RAMu to tylko Vista ci obsłuży, albo 64bitowy xP (rzadko spotykany)
Ja polecam: Procka oczywiście INTEL (zajebiste OC) i GPU oczywiście AtI (np. HD4870!!)
d-note
Ronaldo_9 - masz zestawik troszkę ponad 2000zł.

Zestaw do kręcenia...

CPU - E5200 - 235 zł
Cooler - Pentagram Karakorum - 79 zł
Mobo - MSI P45 Neo3-FR - 299 zł - w komplecie tylko 1x kabel sata!
Ram - A-Data EE 2x 1GB 800Mhz - 120 zł
GPU - PowerColor 4870 1GB - 825 zł - wymagana przejściówka 2x molex => PCI-E 6-pin!!
Zasilacz - Chieftec GPS 400W - 145 zł
DVD - Pioneer DVR-216 - 90 zł
Dysk - Samsung F1 250GB - 125 zł
Obudowa - Cooler Master Elite - 149 zł

System ronaldo weź według własnego uznania. IMO lepiej będzie się XP sprawował.

Zomek :

CPU - Xeon 3110 - 510 zł
Cooler - Pentagram Karakorum - 79 zł
Mobo - MSI P45 Neo3-FR - 299 zł
Ram - A-Data EE 2x 2GB 800Mhz - 220 zł
GPU - Gigabyte GTX 280 - 1239 zł
Zasilacz - Pentagram Silent Force 500W - 180 zł
DVD - Pioneer DVR-216 - 90 zł
Dysk - Samsung F1 640GB - 210 zł
Obudowa - Antec Three Hundred - 199 zł

Zestaw różniący się od poprzedniego lepszym prockiem (Xeon 3110 to E8400, ale mniej grzejący się, czyli lepiej kręci się, niższe napięcie), więcej ram, obudowa lepsza, większy dysk i grafa lepsza...
System w tym przypadku brałbym Viste Home Premium 64bit wink.gif

PS. Zapraszam tu . Macie tam zestawy proponowane przez ludzi którzy się na tym znają.
artysta germanista
Siemka mam some question do was. Parametry mojego złomu to : 512 ram, 1,8 ghz amd athlon, graficzna ati radeon 9000, dysk 120 gb. Co mam w pierwszej kolejności dokupi aby ogólnie nowe gry mi właziły?
Kriss91
CYTAT(e.handlarz @ Sep 27 2008, 14:46) *
Siemka mam some question do was. Parametry mojego złomu to : 512 ram, 1,8 ghz amd athlon, graficzna ati radeon 9000, dysk 120 gb. Co mam w pierwszej kolejności dokupi aby ogólnie nowe gry mi właziły?

Całego kompa od podstaw. Nie opłaca się dokupować częsci do sprzętu sprzed kilku lat. Prawda jest brutalna tongue.gif
Orange_91
CYTAT(Kriss91 @ Sep 27 2008, 14:50) *
Całego kompa od podstaw. Nie opłaca się dokupować częsci do sprzętu sprzed kilku lat. Prawda jest brutalna tongue.gif

Niestety muszę się zgodzić. mellow.gif Ale jeśli już tak bardzo chcesz coś wymieniać to na początek karta graficzna bo to od niej najwięcej zależy w grach.
artysta germanista
nie no spoko mój kompik ma 3 lata i 3 lata temu razem z monitorem dalem za niego 2600 biggrin.gif wtedy mogłem szpanowac takim sprzętem, ale skonczyły się te czasy xD. Też myślałem o całkiem nowym kompie. Zawsze to 2 w domu biggrin.gif Po nowym roku będe miec kaskę to coś sobie złoże w to pudło zwane obudową
p@blo
wie ktos moze na ile moge podkrecic procka athlona 1900+ majac zasilacz 400??
d-note
A co do OC ma zasilacz (zależy też jaki - firma)? tongue.gif
Masz cooler, masz dobre OC. Nie masz - przy Athlonach możesz pomażyć o dużym OC.
Na boxie może podkręcisz ooooooooo... 0.5 GHz mellow.gif (PS. może [raczej] przesadzam)
Nie masz dobrego coolera nie podkręcisz stabilnie Athlona.
JuveR
No to mam kolejne pytanie ;]
Co myślicie o tych kościach RAMu?
Czy może lepiej odrazu przejść na DDR3? Np. te
Mam do wydania 200zł i do wyboru 4GB DDR2 i 2GB DDR3 tongue.gif

EDIT: Już nieaktualne, wybrałem jednak 4GB DDR2 smile.gif
p@blo
Ja mam taki problem. Brat wrocił z Irlandii i chce przy pomocy routera polaczyc sie do mojego neta. Mam modem pod usb. I czy do podlaczenia jest potrzebna karta sieciowa.
JustMe1987
Kolega mnie poprosil zebym was zapytal o: " Mam 1000zl na kompa i chce mieć gotowa budę już złożoną bez nagrywarki i jak najwydajniejszą bez podkręcania i z małym dyskiem a dobrą grafiką. Komp do gier oczywiście. Z góry dzięki."

Simi93
CYTAT
Procesor AMD Athlon 64 X2 5000+ BOX 147 zł
Płyta Gigabyte GA-M61PME-S2 153 zł
OCZ 2GB DDR2 800MHz Platinum rev. 2 CL4 119 zł
Asus Radeon HD4650 512MB DDR3 HDTV DVI HDMI PCI-E 250 zł
Nagrywarka DVDR LG GH-22NS30 SATA 78 zł
Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A 450W 146 zł

+ jakiś dysk twardy...

p@blo
Ja mam taki problem. Mianowicie kupilem garte graficzna pol roku temu. Dzisiaj zauwazylem ze sie ona przegrzewa i mi przez to kompa wylacza co chwile. Wiatraczek co jest odpowiedzialny za chlodzenie ledwo co chodzi. Moze mi ktos powiedziec w czym tkwi problem???
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.