Tak więc, ja gram Marsylią, własnie zacząłem drugi sezon (skończylem D2 i zaczynam D1).
-poziom trudności: D2 Proffesional; D1 Top Player
-poziom trudnośći ML: Easy (wiem wiem, idę na łatwiznę, ale jak gralem na Hard, czy nawet na Normal to zawodnicy tak się męczyli, że w przerwie meczu połowa graczów była do zmiany, a poza tym nie moge sie doczekać kupna ulubionego zawodnika
Ligi ustawilem w ten sposób, że jest Angielska, Hiszpańska, Włoska i taki "mieszaniec" złożony z najlepszych klubów ligi Francuskiej, Holenderskiej i zespołów z Other Leagues. Tak więc jako przeciwnikow mam w lidze Lyon, Bayern, Ajax, Lokomotiv, Celtic, Rangers, River Plate, Benfike czy Porto.
Jeśli chodzi o zawodników, to świetnie roziwjają się Taiwo (LB), Nasri (AMF, SMF, SMF - zajebisty talent), Mame N'diaye (SMF, WF) i przede wszystkim Modeste M'bami (DMF, CMF - polecam!!). Klasą samą w sobie jest Djibrill Cisse. Natomiast zupełnie nie sprawdził się Kamir Ziani, a zapowiadany był przez media na następcę Ribery'ego 0_o
Tak więc podczas pierwszego sezonu w przerwie zimowej sprzedalem Zendena, a zakupilem dwóch siedemnastolatków z Rookie Players (jest taka grupa zawodników w negocjacjach). Jeden CB z mentalnością 95 (!), balance 83 i defence 85, a drugi to CMF z większością tych najważniejszych dla pomocnika atrybutów śrenio po 78-79. Nie podaję nazwisk, bo w trybie ML i tak chyba dla każdego są inni zawodnicy jeśli chodzi o Rookie Players.
No i zagralem ten sezon, wygralem rzecz jasna lige i przechodzimy do Pre-sezon matches i negocjacji. Miło zaskoczyło mnie to, że można grac mecze towarzyskie z reprezentacjami kontynentow - z najlepszymi zawodnikami z Europy, Azji, Ameryki, Afryki i z reprezentacją Świata. Szalenie ciekawa sprawa, zwłaszcza że za zwycięsto otrzymujemy od 1500 do 4000 pktów salary.
Jeśli chodzi o negocjacje, to po sprzedaniu paru mało ważnych zawodników typu Fiorese, Arache, Oruma i zarobieniu punktów na zwyciestwach z niektorymi z tych Dream Teamów dysponowalem budżetem w wysokości blisko 70000 (nie wiem czy to przez to że na łatwym poziomie ML gram...). Kupiłem zatem Ben Arfę (Lyon; SMF, AMF, SS), Atoube (LB) i Odonkora (Betis; SMF, WF - piekielnie szybki).
Moja Taktyka:
______GK______
____CB_____CB_____
RB
_______________LB
______DMF__________
__________AMF______
____AMF
RWF_________LWF
_______CF
myślę że w walce z silniejszymi zespołami lepiej dobierać zawodników i taktykę pod rywala. PES 2008 ma to do siebie, że ciężko jednym zawodnikiem wygrać mecz ( w przeciwieństwie do PES 6), dlatego trzeba grać zespołowo, rozgrywać piłki z klepki, wymieniać dużo podań. Czasem mam ochotę takim Nasrim przedryblować pół boiska, ale ciężko jest
Rzecz jasna, jeśli preferujemy grę skrzydłami to skrzydłowi MUSZĄ być szybcy, nie ma innej możliwości. Odradzam włączanie w taktyce strzałek bocznym obrońcom tak, by biegali tylko do ataku ( SB > ) ze względu na to, że bardzo szybko się zmęczą; lepiej włączyć do tyłu i do przodu ( < SB >).
Oczywiście, poprzez nierówną formę zawodnicy różnie się męczą. Wiadomo, że niektórych kluczowych zawodników należy oszczędzać w meczach ze słabszymi rywalami. Jeżeli mówimy o graniu przez cały sezon to MUSIMY mieć solidną ławkę rezerwową, tak by mieć dla każdego zawodnika z pierwszego składu solidnego zmiennika. Warto o tym pamiętać przy zakupach, by za bardzo nie rozszaleć się przy kupnie gwiazd. Natomiast jezeli chcemy kogoś sprzedać to wrzucamy go na listę transferową.
Jeśli chodzi o zakupy to ciężko będzie nam kupić dobrego zawodnika grając w D2. Myślę że konkrente zakupy zrobię dopiero w negocjacjach przed drugim sezonem w D1, kiedy to będę szturmował Europejskie Puchary.
To by było na tyle jeżeli chodzi o moje wskazówki. Mam nadzieję że ten temat to dobry pomysł i wiele osób będzie się tu dzielić swoimi spostrzeżeniami