zgodzę się z Rasialdinho0

w kwestii porównawczej pesa i fify. Fifa 11 jest już dostępna, miałem przyjemność zagrać w pełną wersję gry, pytanie: Czy fifa "11" jest konkurencją, stwarza zagrożenie Pro Evolution Soccer 2011? odp. za chwilę przeczytacie. Rozegrałem ponad 30 meczy, ustawienia all manualne, bez wspomagaczy typu assisted. Grafika jest ładna, na plus zasługują system operowania kamerą - w powtórkach jest on lepszy niż ten, który jest dostępny w Demo PES 2011. Rozmycie, więcej opcji ustawień kamery, szczegóły są widoczne, pot, cienie, piłka, murawa jest na prawdę bardzo ładna. Twarze, zrobiłem już porównanie (movie), które mam nadzieję obejrzeliście. Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o prezentacje twarzy, piłkarze są podobni do tych co grają w live ale tylko "są", wyjątki zdarzają się np. ribery jest bardzo dobrze odwzorowany i "wielu" innych. Wg. mnie piłkarze w fifie 11 są odmłodzeni, z wagi też im ubyło ładne parę kg. np. Rooney

fifa powinna przyłożyć się przede wszystkim do drużyn 1 ligowych, większość z nich jeśli znamy zawodników i przypatrzymy się dobrze, możemy wtedy powiedzieć (strzelić) to "może" ale nie musi być on. Dla mnie modele twarzy (ponad 80%) zamieszczonych w fifie jest sztucznych. Licencje, stroje, stadiony są odwzorowane na 5/6, rozgrywka, pierwsze podanie aż do strzału / gola ostatniego gwizdku, oglądam mecze, wszystkie te, które są warte obejrzenia jeśli mam porównywać je do fify hmm, wg. mnie zbyt wolne konstruowanie akcji, gra oparta jest na skryptach, ładnie zachowują się, zbiegają się piłkarze, podania - system jest dobry, lepszy i o wiele bardziej skuteczniejszy jest w pesie, wrzutki, strzały dla mnie są sztuczne, tak oskryptowane, że ich nie rozumiem, fizyka strzału piłki, która toczy się po trawie wolno jest ok, przy szybkiej akcji, mocnym strzale wygląda to nie za ciekawie (kamera tele) dopiero przy powtórce, zbliżeniu wygląda to o niebo lepiej. Rzuty rożne, są tak podkręcane, że aż nie realne, piłka która często jest odbijana przez sędziego, który nie potrzebnie biega, w sposób taki, że zatrzymuje akcje, może jest nie rozgarnięty. Fizyka w tej grze jest jasna i klarowna, dla mnie jak i moich rówieśników sztuczna, choć mam fana spośród grupy moich przyjaciół, którzy interesują się piłka, który mówi: Tak musi być, to nie PES, w którym są przypadki

FIFA jest dobrą grą ale dla ludzi, którzy oczekują licencji, stroi, dobrej gry zręcznościowej, symulacja w grze jest, nie powiem, że nie ale nie taka, którą ja bym był zachwycony. Poziom: Legendarny jest dobry, powiem tak, zawodnicy z drużyny przeciwnej są szybsi, skuteczniejsi ale nie ma aż tak dużego problemu w meczu 20 min, wygraniu z nimi 5:0

Nie jest zwolennikiem fify, jednak 11 jest bardzo dobra. Bugi w tej grze są i mogę powiedzieć, że jest ich więcej niż w pesie! 3 zrzuty ekranu, które pokażą wiele błędów, które zdarzają się w każdym meczu, niestety ale taka jest prawda. Recenzję napisane przez redakcje, nie wiem dlaczego są tak przesłodzone, ja z nimi jak i wiele osób napewno się nie zgodzi. Po zakończeniu gry w fife z cp jak i prawdziwym graczem i włączeniu PES 2011 demo, mogę śmiało powiedzieć, PES 2011 w tym roku jest n1, a FIFA n2. Grafika, system gry, symulacja, prezentacja, intro - wejście zawodników, strzały, wrzutki, przepychanki o których zapomniałem napisać są o wiele lepsze, w fifie łatwość zabrania, w pesie zaś trudność, odwzorowanie ich w świetny sposób. Mógłbym napisać o wiele więcej na temat obu tych gier. Ja już złożyłem zamówienie i czekam na PES 2011. Jeszcze raz odwołuję Was do porównania FIFY i PES'a: dla tych, którzy jeszcze się zastanawiają:
FIFA VERSUS PES (11) Polecama tu kilka przykładowych screenów, mógłbym wstawić ich setki ale nie ma takiej potrzeby:

i wiele innych: sędzia, który wyjmuję żółtą kartkę, która jest niewidoczna

konsola PS3.
Moja ocena FIFA 11 to 6+ / 10
PES 2011 to 9 / 10
Pozdrawiam
PES365