Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Taktyki Pes 2008
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2008
rapen
jw. czyli jaka wg was jest idealna taktyka? jaka uzywacie? itp itd. pisze smile.gif
ja gram takta 4-1-1-2-2 (GK, 4obroncow, 1dmf, 1cmf, 2amf i 2 cf) i nie jest zle ale najlepiej tez nie jest.
Bartolek
4-4-2 wink.gif
MakssPl
Dla mnie nie ma "najlepszej" taktyki... ale zazwyczaj gram 4-4-2
rapen
czyli 4 obroncow, pozniej 2cmf, 2smf i 2cf? ustawiacie sami czy w pesie juz jest gotowa? jak tak to jak sie nazywa?
Dawidi
Ja jak na szybko ustawiam to 4-4-2 wersja B1 ale ona jest z 2 DMF ale mi to nawet pasuje. Jak mam wiecej czasu to robie znich CMF
BombeL1946
Ja gram zazwyczaj 4-1-2-1-2 (4obrońców, DMF, 2x SMF, AMF, 2xCF) i mi ta formacja pasuje na całego.
Bartolek
ja gram zawsze taką formacją wink.gif:

co o niej sądzicie tongue.gif
saluch
standardowe 4-4-2, nic specjalnego... nie ma co sie podniecać
cypress.amaru
Zawsze w zależności od druzyny i zawodników jakich mam do wyboru
raczej nie gram jedna taktyką.
Staram sie przygotowac na szybko taktyke pod druzyne i o ile to jestem
w stanie wykminic pod taktyke przeciwnika
To sprawia cholerną frajde a nie granie gotowcami.

pozdroo
senderbell
A czym się kierujesz robiąc taktykę pod taktykę przeciwnika ?
Są jakieś zasady, zależności ?
m3ron
Ja jeszcze nie mam jakiejs idealnej taktyki, a czerpiąc z doswiadczenia z PES6 gram w zaleznosci od przeciwnika taktykami od 4-4-2 przez 3-4-3 po 3-5-2
cypress.amaru
Reguły nie ma.
Patrze czy komp zagęszcza środel pola czy nie.
Jeśli tak to wiadomo ze w srodku musze wystawić jakis tłamsicieli, twardo grających zawodników.
jeśli komp gra skrzydłami albo bocznymi obrońcami to musze uwazac na moich bocznych obrońców by nie grali zbyt ofensywnie.
Jest w cholere takich niuansów taktycznych. Jak będe mmiał czas to opisze je kiedyś.

jeśli komp gra na dwóch denesywnych pomocników twrado grających to wiadomo ze nie wystawie ofensywnego pomocnika typowego rozgrywajka który nie umie się przepchnąć tylko dam mu do pomocy CMF albo drugiego AM<F który będzie grał bardziej z przodu albo przekształce mojego rozgrywajka w SS jesli daje rade na tej pozycji a jak nie to próbuje kogos innnego.

no kurde to ciężko opisać.. kombinuje się przed meczem...
w zależności od drużyny i od przeciwnika
najlepsza ajzda jest w trybie losowej formy
w masterleageue
według własnego przeczucia... nie zawsze prawidłowo..

Przydała by się na tym forum jakaś porządna dyskusja o taktyce
Takiego tematu tu jeszcze nei widziałem
senderbell
Jak będzie ci sie chciało to pisz o taktykach, chętnie poczytam.
Szczególnie, ze PES2008 rózni się bardzo od PES6 w tej materii.
Komp nie jest juz taki glupi.
Ostatnio jak grałem przeciw Barcy to myślałem, ze gram z czlowiekiem. smile.gif
Walili duzo z dystansu, kombinowali ataki, Roni robił wszystkie mozliwe zwody...

A co do tematu na forum - to nie ma, bo chyba mało kto wie tak naprawde z czym to się je.
m3ron
Cytat(cypress.amaru @ Nov 8 2007, 14:32:27) *
Przydała by się na tym forum jakaś porządna dyskusja o taktyce
Takiego tematu tu jeszcze nei widziałem

Może to właśnie jest TEN temat. Ja chętnie moge popolemizowac. Poki co największe doświadczenie mam z PES6 i wykorzystuje sprawdzone rzeczy. Prawdziwa zabawa z taktyka zaczyna sie dopiero jednak jak sie gra z 2czlowiekiem, ale zasady są takie same tylko przeciwnik trodniejszy.
Wracając do taktyk zgadzam się z Toba w 100% co do podstawowego wyboru taktyki.
Jak przeciwnik nie ma zbyt wymagającego środka pola polecam 3-4-3 (z 1 DMF, jednym AMF i dwoma LMF i RMF ustawionymi bardzo szeroko na samym koncu strefy pomocy).
Gdy jednak ciężko sie przedrzeć przez środek boiska, a komputer dobrze atakuje środkiem polecam 3-5-2. gdzie pomoc jest ustawiona DOKLADNIE jak nawias trójkątny czyli tak > lub tak <. Opisując słownie 1 DMF, 2x CMF oraz LMF i RMF ustawieni dokladnie tak samo jak w poprzedniej taktyce.
Obie taktyki pozwalają na atak skrzydłami, który uwielbiam i sie na nim opieram.
rapen
Wiem ze do PES 6 na forum ktos kiedys zalozyl temat zamkniety idealna taktyka i szczerze mowiac podobala mi sie. Czekam az pojawi sie cos takiego do tego PESa smile.gif
Ujmeny
Cytat(rapen @ Nov 9 2007, 23:49:26) *
Wiem, że do PES 6 na forum ktoś kiedyś założył temat - zamknięty - "idealna taktyka", i szczerze mówiąc podobała mi się. Czekam aż pojawi sie coś takiego do tego PES'a smile.gif

Miło mi, że moja wcześniejsza praca nie poszła na marne - posłużyła komuś za wzorzec. Została doceniona.

Na dziś dzień nie jestem wstanie spełnić twoich oczekiwań. W obecnej fazie analiz doszedłem do punktu, który stanowi dla mnie orzech nie do rozgryzienia - poskromienie zaniedbanego defensywnego algorytmu. Ruch linii defensywnej jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu. Z niewiadomych powodów zawodnik mojej drużyny (Wisła Kraków; ogólnie sądzę, że rozgrywanie spotkań najsilniejszymi drużynami nie ma sensu) będący pod kontrolą komputera decyduje się na nieracjonalne kroki:
  • Wyłamuje się z linii obronnej (cofa się w kierunku bramki dając przeciwnikowi szanse na zagranie piłki prostopadłej)
  • Tzw. "chwilowe krycie" (obrońca podbiega do napastnika, po czym nie zważając na ruchy przeciwnika zatrzymuje się w miejscu)
  • Podbieganie w kilku obrońców do jednego zawodnika (odsłanianie pola gry)
  • Brak zdecydowanych ruchów linii obronnej w sytuacji, gdy napastnik wchodzi pod kątem na pole karne

Ponadto:
  • Zlikwidowanie słupów soli (obrońców, którzy z niewiadomych przyczyn nie angażują się w grę obronną); problem też tyczy się gra ofensywnej
  • Fatalna reakcja na taktykę "pułapki off-side"
  • Blokowanie rzutów wolnych (tj. ich brak)

Prawdę mówiąc już mi sił nie starcza. Jeszcze tydzień temu ślepo wierzyłem w geniusz japońskich programistów, aby dzisiejszego dnia po wykonaniu kilkunastu rzutów ekranu, zanalizowaniu systemu rozgrywki odinstalować ich "dzieło". Oczywiście po kilku godzinach PES 2008 wrócił na dysk twardy. Kolejna zmiana ustawienia, nowe zrzuty ekranu... wnioski:
  • Gra rozgrywa się pomiędzy jednym graczem i 21 przeciwnikami
  • Broń jedenastoma (taktyka defensywna), atakuj pięcioma (taktyka ofensywna) - bardzo częsta zmiana formacji

Rozpaczliwie pytam, co programiści robili przez ten rok?
JuveR
I tutaj muszę się niestety z tobą zgodzić Ujmeny :/ PES pod względem taktycznym jest beznadziejny, szczególnie denerwujący jest blok defensywny.
Ale tak czy siak w PESa gram dalej smile.gif
Przeważnie gram ustawieniem 3-5-2. Takim jakie podawał Ujmeny w temacie o taktykach PES 6. Czyli:
------------------Buffon----------------
---Grygera----Andrade---Chiellini---
---------------Tiago--------------------
---------Almiron----Diego-------------
-Camoranesi-----------------Nedved-
-----------------------Del Piero--------
-------Trezeguet-----------------------

Jak narazie Diego to mój jedyny zakup smile.gif Natomiast jeżeli gram z mocniejszymi drużynami (z takimi w których znam dobrze zawodników, tj. Inter,Milan...) to ustawiam taktykę oglądając wcześniej ustawienie przeciwnej drużyny.
perONE
a mi nie robi roznica w taktyce. gram stalym schematem 4-4-2 i w zaleznosci od ustawienia takityki druzyny przeciwnej ustawiam obroncow blizej siebie lub bardziej ich wysowam do przodui zageszczam srodek robic miejsce na flanach dla bocznych pomocnikow... i czasami zmieniam tylko miejscami bocznych pomocnikow i napastnikow. i zmiany przeprowadzam zazwyczaj w kazdym meczuw zaleznosci od wyniku.
przewaznie

--------------------------------Casillas-------------------------------
Ramos-------------Cannavaro--------Heinze--------------Drenthe
---------------------------------Diarra--------------------------------
Robinho----------------------Sneijder-----------------------Robben
------------------------RvN---------------Raul------------------------
m3ron
Cytat(Ujmeny @ Nov 10 2007, 20:05:41) *
Na dziś dzień nie jestem wstanie spełnić twoich oczekiwań. W obecnej fazie analiz doszedłem do punktu, który stanowi dla mnie orzech nie do rozgryzienia - poskromienie zaniedbanego defensywnego algorytmu. Ruch linii defensywnej jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu. Z niewiadomych powodów zawodnik mojej drużyny (Wisła Kraków; ogólnie sądzę, że rozgrywanie spotkań najsilniejszymi drużynami nie ma sensu) będący pod kontrolą komputera decyduje się na nieracjonalne kroki:
  • Wyłamuje się z linii obronnej (cofa się w kierunku bramki dając przeciwnikowi szanse na zagranie piłki prostopadłej)
  • Tzw. "chwilowe krycie" (obrońca podbiega do napastnika, po czym nie zważając na ruchy przeciwnika zatrzymuje się w miejscu)
  • Podbieganie w kilku obrońców do jednego zawodnika (odsłanianie pola gry)
  • Brak zdecydowanych ruchów linii obronnej w sytuacji, gdy napastnik wchodzi pod kątem na pole karne

Rozpaczliwie pytam, co programiści robili przez ten rok?

Ja tez o to pytam, ale to chyba pytanie retoryczne. Mam jeszcze 1 nieracjonalny krok do Twojej listy. Powiedz mi ujemny i inni drodzy forumowicze. Czy potraficie przjsc prawie cale boisko 1 zawodnikiem z obojetnie jakimi atrybutami na Top player?? Jesli nie to przedstawie instrukcje, a jesli beda watpliwosci posluze filmikami.
1) jestes na swojej polowie w odleglosci 10-20 m od srodka boiska.
2) bierzesz na plecy przeciwnika (napastnika, ktory wraca za toba)
3) zanim do Ciebie dobiegnie i przylepi sie do Twoich plecow trzymasz TYLKO strzalke w kierunku bramki pzeciwnika i idziesz (a wlasciwie biegniesz pchany przez przeciwnika) do 16metra przeciwnika przez NIKOGO nie atakowany (czasem sie nawet 3 przeciwnikow do Ciebie przyklei i Cie pchaja do ich pola karnego)
Ja to opanowalem do tego stopnia ze wychodzi skutecznie w 80%, takze w trakcie 10min meczu spokojnie dochodze kilka razy do pola karnego przeciwnika w ten wlasnie sposob
Ujmeny
Oczywiście, że z chęcią zobaczę film instruktażowy (przykładowo strona atakująca z Glasgow, broniąca z Liverpoolu).

Z góry dziękuję.

EDIT:
Rzeczywiście w przypadku "truchtu" zawodnik sterowany przez komputera nie stosuje r2.gif (silnego przepychania/walka o piłkę), i pcha naszego piłkarza w kierunku bramki. Kilka metrów przed polem karnym następuje podwojenie.

Dziękuję za radę.

Jest jeszcze jedno zagranie umożliwiające nam swobodne wpełznięcie w pole karne. W zasadzie identycznie sytuacja wyglądała w wersji poprzedniej. Tj. znajdując się na środku boiska, przy linii bocznej (z jednym, czy dwoma przeciwnikami) oddajemy do tylu piłkę (l1.gif + podanie), i po chwili gdy dwóch zawodników przeciwnika podejdzie do obrońcy - działa zawsze - wykonujemy podanie lobem (l1.gif + podanie na wchodzącego), bądź zwykłe prostopadłe podanie. Dalej, gdy zawodnika przeciwnika się do nas zbliży wykonujemy najprostszy zwód (l1.gif + góra/dół). I tak znaleźliśmy się z boku pola karne, mocny strzał... i historia się powtarza (totalnie skopany algorytm bramkarza).

To na tyle - jak dla mnie - w temacie tej gry. W oczekiwaniu na wersję 2009 zabieram się za Gears of Wars, Wiedźmina, Call of Duty 4, oraz Lost Planet.
owenik
Do wyrównanych, zaciętych meczów, gdzie równie często musimy się bronić, co atakować, polecam taką taktykę:

---------CF-------------
-------------------------
-----SS-----------------
-------------AMF--------
LMF----------------RMF
----------DMF----------
LB----CB----CB----RB
----------GK-----------

W przypadku rosłego, silnego wysuniętego napastnika, szybkich bocznych i SS'a, ofensywnego pomocnika z dobrym podaniem i strzałem, dobrze grającego w destrukcji DMF'a - taktyka wg mnie okazuje się bardzo skuteczna.

Pozdrawiam,
owenik
sorex
Eh,. troche tego pesa zrobili zbyt cukierkowego;x Czuje sie jakbym przeszedl z win98 na xp biggrin.gif

Jeden silny napastnik(np Adebayor),.. dwoch srodkowych,. oraz skrzydlowi z szybkosci dryblingu lub dobrymi wrzutkami, a padaja same gole z glowy ;F Mam wrazenie, ze w tym pesie,. nie ma sensu grac wieksza iloscia napastnikow, gdyz jednym idzie czynic cuda. Szczegolnie wazna jest sila fizyczna ;x

Wiekszosc akcji dzieki, ktorym bylem 1na1 z bramkarzem bylo wynikiem kopaniny w srodku pola i przewagi liczebnej moich graczy w tej strefie,..

Takie mam wrazenie,. moze mylne bo zbyt dlugo nie gralem.
Raffels
Najlepiej samemu testowac, grac i szukac optymalnego ustawienia a nie wklepywac czyjes gotowe i cudowne taktyki. Bo nie zawsze czyjes ustawienie sprawdzi sie doskonale w twojej druzynie...
m3ron
Cytat(Ujmeny @ Nov 11 2007, 09:54:46) *
Oczywiście, że z chęcią zobaczę film instruktażowy (przykładowo strona atakująca z Glasgow, broniąca z Liverpoolu).

Z góry dziękuję.

EDIT:
Rzeczywiście w przypadku "truchtu" zawodnik sterowany przez komputera nie stosuje r2.gif (silnego przepychania/walka o piłkę), i pcha naszego piłkarza w kierunku bramki. Kilka metrów przed polem karnym następuje podwojenie.

Dziękuję za radę.

Jest jeszcze jedno zagranie umożliwiające nam swobodne wpełznięcie w pole karne. W zasadzie identycznie sytuacja wyglądała w wersji poprzedniej. Tj. znajdując się na środku boiska, przy linii bocznej (z jednym, czy dwoma przeciwnikami) oddajemy do tylu piłkę (l1.gif + podanie), i po chwili gdy dwóch zawodników przeciwnika podejdzie do obrońcy - działa zawsze - wykonujemy podanie lobem (l1.gif + podanie na wchodzącego), bądź zwykłe prostopadłe podanie. Dalej, gdy zawodnika przeciwnika się do nas zbliży wykonujemy najprostszy zwód (l1.gif + góra/dół). I tak znaleźliśmy się z boku pola karne, mocny strzał... i historia się powtarza (totalnie skopany algorytm bramkarza).

To na tyle - jak dla mnie - w temacie tej gry. W oczekiwaniu na wersję 2009 zabieram się za Gears of Wars, Wiedźmina, Call of Duty 4, oraz Lost Planet.

Myśle ze juz nie trzeba filmiku ale i tak go dam w postaci 2replayów, tak jak sobie życzyłes (celtic-liverpool). Tylko wgrać do katalogu z savami do pesa i mozna ogladac. Niestety chyba w tym pesie nie udowodnie ze to robilem na top player ale jak sami pocwiczycie to zobaczycie ze to z latwoscia wychodzi. Szczególnie widać pasywne zachowanie obrońców na 2replayu. Spójrzcie na drugiego obronce ktory przykleja mi sie na plecy. ZENADA.

EDIT: zapomnialem najwazniejszego czyli replaye biggrin.gif http://www.sendspace.com/file/y95tkw

Co do Twojego zagrania umozliwiajace łatwe wejscie w pole karne to chyba latwiej bylo to zrobic w pes6, tutaj obroncy latwiej dochodza. Ale i tak są glupi i jest prosto.
Co do minusów gry to jeszcze nasuwają mi się 2
1) Rzuty wolne z 45-55 m. Porażka. gdy jestescie na 45metrze wciskacie circle.gif do samego oporu, a jak przy 55m to circle.gif + r2.gif A co sie dzieje ?? Mozna strzelic gola, ale najczesciej bramkarz wybija na rog piastkuje Wam pod nogi, robi straszne glupoty. takze czy gracie z komputerem czy multiplayter, mozna latwo sobie stworzyc dobra sytuacje podbramkowa.
2) To jeszcze mi nie wychodzi czesto badz trzeba zmienic ustawienie ale kolega mi mowil ze jak sie dobiega na wysokosci pola karnego do linii koncowej wystarczy raz wcisnac circle.gif (dosrodkowanie) i pilka przelatuje nad bramkarzem, albo bramkarz sie rzuca bez sensu mijajac pilke a na "dlugim słupku" Wasz napastnik wbija bramke. Zdarza sie rowniez ze bramkarz wbije sobie sam lokciem pike do bramki. Podobno mozna tak spokojnie zdobywac gole, ja jak napisalem jeszcze tego nie opanowalem wystarczajaco, ale jak tak jest to straszna fifa z tego pesa
cypress.amaru
generalnie coraz czesciej rozmyslam o poprzednim pesie...
co z tego ze mial bledy...
zobaczymy co z tego wyjdzie
ale jeszcze kilka takich bezowocnych podejsc i wróce do niego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.