Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy Warto Kupić Pes 2008?
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Archiwum > Pro Evolution Soccer 2008
lolek725
Czy warto kupić PES 2008 na PC??? Będę raczej czekać do końca listopada na polską wersję językową też nie wiem czy się będzie opłacać ale nie mam innej możliwości. Jestem ciekawy czy spolszczą komentarz może lepiej nie jak mają zrobić tak jak ostatnio na PES 6... Niewiem czy nawet mi będzie działać PES 2008 bo nie mam kasy na nowego kompa ale mam możliwość grać u wuja u którego bedzie działać więc chce kupić. No więc jaka jest wasza ocena PESa 2008?? Mam nadzieje że jak kupie na PC polską to będą przez neta serwery działać i inne rzeczy bez bugów.
lons
Myśle,że warto kupić nowego pesa jak tak zrobiłem.Największa zabawa jest na online co jest podstawą.Będzi epatch poprawiający rozgrywkę i będzie super.Jak masz hajs nawet się nie zastanawiaj super zabawa jest na online.Polecam
siano
Warto!
PES jest jednym z tych tytułów, który zapewni Ci rozrywki na cały rok (podobnie FM). Kupując PES'a masz pewność, że spędzisz przy tym tytule setki godzin i będzie to rozrywka na najwyższym poziomie.
Do tego dochodzi online, który tylko przedłuża żywotność tytułu.
lolek725
Jaki FM?? A online to ten patch to zrobi Konami czy jak?
siano
Football Manager. Tak, Konami szykuje poprawkę.
lolek725
tylko zeby zrobili porzadna polska wersje godna tej gry.
MakssPl
Jak ja miałem taki dylemat tylko że z PES6 to posłuchałem się Siano i kupiłem.. nie żałuję!!

!!!!!!!!!! KUPUJ !!!!!!!!!
m3ron
Cytat(siano @ Oct 30 2007, 13:11:01) [snapback]193845[/snapback]
Football Manager. Tak, Konami szykuje poprawkę.

Mozesz podac zrodlo z którego wiesz o szykowanej poprawce od KONAMI ??
.:KUNA:.
Wszyscy o tym mowia a zrodla te3z nie widzialem;]
lolek725
po co oni wydali gre z bugami lepiej by przesuneli premiere. mam nadzieje ze jak bedzie ta wersja pod koniec listopada to juz bedzie ten patch wgrany...
MakssPl
@m3ron
Przy wchodzeniu do gry jest to napisane!!
Raffels
Zdecydowanie PES2008 nie jest wart tych pieniędzy. Bo niby co za nie dostajemy? Przeciętną grę i (chyba podstawa) tragiczny multiplayer. Niby patch jest w drodze, ale nie wierze, ze w 100% poprawi owa rozgrywke. Niestety trzeba powiedziec to sobie jasno: Nowy PES jest fatalny. Po raz pierwszy od trzeciej czesci zupelnie nie chce mi sie w to grac a to o czyms swiadczy. Konami albo mialo takie problemy z przejsciem na nextgeny, albo po prostu poszli na latwizne wyciagajac kase od naiwnych.
lucio
Jako że to jest moje pierwsze poważne podejście do PES na PC, zastanawiam się czy ten tragiczny sposób odbioru piłki istniał od zawsze czy to jest wynalazek najnowszej części?
lons
Cytat(Raffels @ Oct 30 2007, 19:38:55) [snapback]193932[/snapback]
Zdecydowanie PES2008 nie jest wart tych pieniędzy. Bo niby co za nie dostajemy? Przeciętną grę i (chyba podstawa) tragiczny multiplayer. Niby patch jest w drodze, ale nie wierze, ze w 100% poprawi owa rozgrywke. Niestety trzeba powiedziec to sobie jasno: Nowy PES jest fatalny. Po raz pierwszy od trzeciej czesci zupelnie nie chce mi sie w to grac a to o czyms swiadczy. Konami albo mialo takie problemy z przejsciem na nextgeny, albo po prostu poszli na latwizne wyciagajac kase od naiwnych.

Bzdura.Moim zdaniem ty wogóle w Pesa nie grałeś online i gówno wiesz o grze po sieci.Po prostu sciagasz z neta gierke bo zal ci wydac kasy.Pseudo fan pesa eh mad.gif
Raffels
Oj mylisz sie i to bardzo. Moja przygoda z seria we/pes zaczela sie od ISS-ow, przez we2002(gralem nawet w lidze io) az do wszystkich edycji Pro Evolution Soccer od czesci 3 do 2008. Po drugie, posiadam oryginalna gre PES6, dzieki czemu zagralem bardzo duzo meczow online. Nie wierzysz wpadnij na kanal #polevo, chyba, ze mam Ci screena walnac z ilosci rozegranych meczow. Chyba mam prawo do wlasnej opinii? I takowa wlasnie mam o najnowszym Pesie. Jest to gra wielce niedopracowana pod kazdym wzgledem nad czym ubolweam, bo kiedy zamkna servery PES6 to praktycznie nei bede mial zoliwosci pograc w pesa po siecie. Szkoda, ale widac taka polityka konami, kotra zaczyna mi przypominac strategie ea sports...
lons
Cytat(Raffels @ Oct 30 2007, 20:08:58) [snapback]193940[/snapback]
Oj mylisz sie i to bardzo. Moja przygoda z seria we/pes zaczela sie od ISS-ow, przez we2002(gralem nawet w lidze io) az do wszystkich edycji Pro Evolution Soccer od czesci 3 do 2008. Po drugie, posiadam oryginalna gre PES6, dzieki czemu zagralem bardzo duzo meczow online. Nie wierzysz wpadnij na kanal #polevo, chyba, ze mam Ci screena walnac z ilosci rozegranych meczow. Chyba mam prawo do wlasnej opinii? I takowa wlasnie mam o najnowszym Pesie. Jest to gra wielce niedopracowana pod kazdym wzgledem nad czym ubolweam, bo kiedy zamkna servery PES6 to praktycznie nei bede mial zoliwosci pograc w pesa po siecie. Szkoda, ale widac taka polityka konami, kotra zaczyna mi przypominac strategie ea sports...

Oczywiście gra jest w pewnym sensie słabo dopracowana,ale uważam,że z oceną jeszcze nie czas,gdyż jak wyjdzie patch wszystko może się zmienić.Gra jest po prostu inna i duzo ludzi jest przyzwyczajona do odgrzewanego silnika gry patrz Pes 4,5 i 6.Pes 2008 jest inny.Dla mnie to fajnie,ponieważ nie chciało by mi się grać w Pesa 6 z nowszymi składami dry.gif .Ja liczę,że patch poprawi rozgrywkę i będzie całkiem fajnie sie grało na online.Oczywiście masz prawo do wyrażania swojej opinii,ale trzeba tez widzieć pewne plusy tej gry a nie oceniać ją na zasadzie albo zajebista odsłona albo nędzna i najgorsza dry.gif Pzd
Raffels
Niestety ale Nowy PES na PS2, ktory praktycznie jest na tym samym silniku co PES6 jest zdecydowanie lepiej przyjmowany, niz nextgenowy odpowiednik. Moze to i kwestia przyzwyczajenia ale neistety w tym roku PESa nie kupie.
rangiz
Cytat(siano @ Oct 30 2007, 12:49:19) [snapback]193840[/snapback]
Warto!
PES jest jednym z tych tytułów, który zapewni Ci rozrywki na cały rok (podobnie FM). Kupując PES'a masz pewność, że spędzisz przy tym tytule setki godzin i będzie to rozrywka na najwyższym poziomie.
Do tego dochodzi online, który tylko przedłuża żywotność tytułu.

Akurat FMa nie warto kupować, bo ta gra nie ma nawet Cdkeya a więc nie ma żadnych ograniczeń po sieci. PESa warto kupić dla online, a Ci co narzekają to pewnie nie mogą odpalić na high zamiast pogodzić się z postępem to płaczą.
Raffels
Grafike? Jaka grafike? Grafika nie jest wcale swietna w porownaniu do reszty nextgenowych gier. Tu chodzi przede wszystkim o gameplay, ktory jest tragiczny. Oczywiscie sa i plusy ale jest ich za malo, by uznac PES2008 za udana gre. Wiec po co grafika jak gameplay jest skopany? Zauwazylem, ze Ci ktorym ta gra szalenie sie podoba nie dopuszczaja w ogole mysli, ze ktos ja moze krytykowac i ma do tego prawo. Mowienie, ze ktos "oczernia" pesa bo mu sie gra nie odpala na high detalach itp. jest dla mnie smieszne.
rangiz
A co jest nie tak w gameplayu Twoim zdaniem? Może właśnie, to że jest praktycznie tak samo nowy jak grafika? Kwestia przyzwyczajenia, PES5 i 6 były tak podobne gameplayem, że po dłuższej grze stały się dla mnie przewidywalne tak w 80-90%. Teraz przyszło nowe i mnie to akurat cieszy.

A grafika i twarze miażdzą w porównaniu z fifą, w sumie wszystko lepsze.
pixsi
Cytat(rangiz @ Oct 30 2007, 22:43:34) [snapback]193953[/snapback]
Akurat FMa nie warto kupować, bo ta gra nie ma nawet Cdkeya a więc nie ma żadnych ograniczeń po sieci. PESa warto kupić dla online, a Ci co narzekają to pewnie nie mogą odpalić na high zamiast pogodzić się z postępem to płaczą.

heh, nom gosciu rozboriles mnie tym postem. Dla Ciebie w grach liczy sie pewnie tylko grafika?Poza tym skad wniosek ze osoby ktore nazekaja na gre nie moga jej odpalic na High? Otoz wyobraz sobie, ze ja gre odpalam na High bez zadnych problemow a mimo to uwazam ze gra wcala nie jest rewelacyjna. Naprawde nie moge sie jak narazie do niej przkonac, nom ale zobaczymy.

I co do tego ma pogodzenie sie z postepem? Czy ja czy ktokolwiek inny jest zmuszony sie z nim pogodzic, co bede gorszy jezeli bede uwazal ze im pro nowsze tym gorsze? nie rozumiem Twojego toku rozumowania, serio

a oto gra w pesa 2008 online : http://www.dailymotion.com/video/x3c4tv_pe...atch_videogames (bez zadnego patcha)
zywul
Na początku myślałem, że mi się net zacina. Ale pochrzaniona!!! ohmy.gif
Karvan
a czy w oryginalnej wersji sa problemy z zapisywaniem ustawien itp . Tez trzeba ustawiac pada jako controller 1 ?
artysta germanista
ja nieiwem czy kupić bo 130zł to mi troche szkoda wydawać,ale podobno ten tryb online to jest coś pięknego-ja za 130zł to wole na jakieś dwa meczyki wyjazdowe pojechać bo tam to są wrażenia.Właśnie to jest wada pesa ze nie mozna tak jak w fife przez ip sobie pojedynczego meczu zagrać

PS.Jak ściągne i sie spodoba to może kupie

lolek725
nom czekam na kolejne odpowiedzi
Ujmeny
Warto, czy nie warto?

Na pewno z tej produkcji zawiodą się ludzie liczący na mnogość zmian, statystyk, dosłownego rozbierania gry na części pierwsze, etc. Z większości tak cieszących oko wykresów, wskaźników zrezygnowano. Prawdopodobnie na ten prosty aplet zabrakło czasu. Wykorzystano go na nową, jak na KONAMI rewolucyjną oprawę wizualno-dźwiękową. To też rodzi pytanie, ile czasu potrzeba na stworzenie PES, ale ile na stworzenie gry kompletnej?

Na pewno ucieszą się ludzie uwielbiający przebierać się za prezesa/menadżera klubu i z czeluści tworzyć drużynę wręcz magiczną. W najnowszej odsłonie gry zrezygnowano z odmóżdżania zawodników (strzały z 5 metrów na wysokość 10 piętra) - każdy może piłkę kopać. Nawet słabszymi drużynami gra się przyjemnie (po pewnym czasie, rzecz jasna). Drugą stroną medalu jest zbyt łatwa, aby nie napisać banalna gra gwizdami (na wstępnie odradzam; drastycznie spada grywalność).

Reasumując mini-mini-mini-recenzję.

Po dłuższym zapoznaniu - gram Wisłą Kraków - PES 2008 okazał się swoistą mieszanką nr 5 i 6. Przywrócono gibkość, elastyczność zawodników; co między innymi spowodowało przeniesienie trudności, ciężaru gry na strefę obronną. "Między innymi", gdyż towarzysze broni sterowni przez komputer wykazują się nadmierną ignorancją wobec postępowań przeciwnika. Nawet w przypadku podwajania zawodnik wspomagający pozbawiony jest agresji, sprytu (mocno zaniżone AI). Nie wspominając już o sytuacjach w których CPU szarżuje z rogu w kierunku bramki (niestety nie można mieć wszystkiego). Oczywiście na wszystko jest "sposób". Ale odkrycie go pozostawiam wam...
saluch
wiecie moze jaką nowy PES dostał ocene w ostatnim cd action?
rapen
recka pesa w CDA bedzie w jutrzejszym wydaniu, a co rangiza ktory twierdzi zeby nie qpowac oryginalnego FMa. moj qmpel gral na piracie w fma... niezle jaja sa jak np. po sezonie znika ci z konta 20mln albo jakis zawodnik odchodzi gdzies za darmo bez twojej wiedzy.
Dragon177
Nie warto

Dużo błędów ma ta gra... lepiej poczekaj na wersje PL, moze bedzie lepsza.
rapen
moim zdaniem WARTO! argumentow nie ma co przedstawiac. gameplay niszczy!
michal_f
heh, a ja uwazam, ze nie warto, pobralem pirata zeby sprawdzic gre(zawsze tak robie) i czy warto wydac te 130zl na nowa gierke konami i doszlem do wniosku, ze najnowszy pes to totalna klapa. zawsze jak wychodzilo nowa wersja z zafascynowaniem gralem kolejne mecze, ale w pes2008 juz tak nie wciaga, zagralem z 10 meczy i odechcialo mi sie kompletnie w ta gre grac. tragiczny gameplay, dziwne ruchy(bieg) pilkarzy, zla konwersja gra na pc i jeszcze masa innych bledow sprawiaja, ze napewno w tym roku nie zakupie kopaninki konami, zobacze co poprawi nowy patch, jesli znaczacych zmian nie bedzie, to wedlug mnie bedzie to jedna z najgorszych wersji pesa w jakie mialem przyjemnosc grac, a gralem od we2002, niestety... takie moje zdanie
Bakel
Cytat(michal_f @ Nov 1 2007, 21:57:54) *
heh, a ja uwazam, ze nie warto, pobralem pirata zeby sprawdzic gre(zawsze tak robie) i czy warto wydac te 130zl na nowa gierke konami i doszlem do wniosku, ze najnowszy pes to totalna klapa. zawsze jak wychodzilo nowa wersja z zafascynowaniem gralem kolejne mecze, ale w pes2008 juz tak nie wciaga, zagralem z 10 meczy i odechcialo mi sie kompletnie w ta gre grac. tragiczny gameplay, dziwne ruchy(bieg) pilkarzy, zla konwersja gra na pc i jeszcze masa innych bledow sprawiaja, ze napewno w tym roku nie zakupie kopaninki konami, zobacze co poprawi nowy patch, jesli znaczacych zmian nie bedzie, to wedlug mnie bedzie to jedna z najgorszych wersji pesa w jakie mialem przyjemnosc grac, a gralem od we2002, niestety... takie moje zdanie

a detale masz na High? Bo jeżeli jest włączone Frame skipping to rzeczywiście wygląda to pokracznie, ale miałem przyjemność przetestować wersję w wysokich detalach i ruchy piłkarzy oraz animacja stoi na przyzwoitym poziomie.
michal_f
Cytat(Bakel @ Nov 1 2007, 21:15:34) *
a detale masz na High? Bo jeżeli jest włączone Frame skipping to rzeczywiście wygląda to pokracznie, ale miałem przyjemność przetestować wersję w wysokich detalach i ruchy piłkarzy oraz animacja stoi na przyzwoitym poziomie.

gram najwyzszej rozdzielczosci i jakosci na medium. co do animacji nic nie mam, bo wszystko fajnie wyglada, ale bieg pilkarzy wyglada do niczego, jakis dziwny ruch nogami i w ogole smisznie to wyglada, pierwszy raz odkad gram pesa nie chce mi sie grac w ta gre, jak wyszedl pes6 to nie moglem sie od niego oderwac, ale teraz jest zupelnie inaczej, nowa kopaninka konami mnie w ogole nie wciaga, gierka jak dla mnie jest totalna porazka
MakssPl
Cytat
gram najwyższej rozdzielczości i jakości na medium. co do animacji nic nie mam, bo wszystko fajnie wyglada, ale ?? birg ?? piłkarzy wygląda do niczego, jakiś dziwny ruch nogami i w ogóle śmiesznie to wygląda, pierwszy raz odkąd gram pesa nie chce mi sie grac w ta gre, jak wyszedł pes6 to nie moglem sie od niego oderwać, ale teraz jest zupełnie inaczej, nowa kopaninka konami mnie w ogóle nie wciąga, gierka jak dla mnie jest totalna porażka

ZAINSTALUJ SOBIE NAJNOWSZEGO LISKA (MOZILLE)!!
michal_f
Cytat(mexx @ Nov 1 2007, 21:46:44) *
ZAINSTALUJ SOBIE NAJNOWSZEGO LISKA (MOZILLE)!!

sory, ale nie skorzystam, uzywam opere, a co do bledow to pisze szybko i czesto mi sie zdarzaja takie bledy...(nie mowie o ortograficznych)
bledy poprawione kapitanie laugh.gif , aha i jeszcze jedno, nigdy wiecej mnie nie poprawiaj, lepiej patrz sie na siebie, nie lubie takich ludzi, ktorzy umieja tylko wytykac bledy innych mad.gif
.:KUNA:.
Po co ma instalowac liska?o_0Jak i tak nie pomaga, jak widac;p Pisze sie W OGÓLE;p i ODKAD, wiec nie poprawiaj mu bledow bo sie osmieszasz;p
Pozdro!
PESKA WARTO KUPIC!!
geforc
mnie denerwuje bardzo bieganie zawodnikow , wyglada jakby kuleli albo jakby mieli sztywne nogi ... nie realistyczne w ciul ...
lolek725
ja i tak poczekam na wersje pl a tak to kupilem cd action i nowy pes 2008 dostac ocene 9 a fifa 08 6+
trane
Heh. Odpaliłem z braku laku PESa 5. I się zabujałem. Spowrotem. Skąd tylko wziąć składy aktualne... sad.gif
zywul
http://www.youtube.com/watch?v=qBjyxnhC-VU
Tu takie porównanie PESA 2008 z Fifą 08.
lookass
Ja szczerze odradzam. Poziom kompa jest tak żenująco niski i brakuja realizmu ... Pare przykładów? Proszę bardzo. 12min meczu wygrywam 3 : 1 :/ Grając w World Cupie Anglią przez cały turniej na 7 meczów pierwsze 4 wygrałem strzelając 5 bramek potem 4 i znowu 5 bramek. Tylko w finale wygrałem 2 : 1. Oczywiście wszystko na top player ale mam wrazenie że poziom kompa jeszcze nigdy nie był taki niski... a gra z prawdziwym przeciwnikiem to całkowita porażka. Po raz kolejny próbowałem zagrać z bratem ale nie dotrwaliśmy do końca (4 : 4 ) Tak ogólnie średnio to pada z 6-7 bramek w meczu :/ Wyniku 0 : 0 jescze nie miałem. Co więcej nawet ani razu pierwsza połowa nie skończyła mi się takim wynikiem :/
saluch
Cytat(geforc @ Nov 2 2007, 17:20:31) *
mnie denerwuje bardzo bieganie zawodnikow , wyglada jakby kuleli albo jakby mieli sztywne nogi ... nie realistyczne w ciul ...

zgadzam sie, smiesznie to wyglada, ale nic to gram dalej... rolleyes.gif
geforc
Cytat
ja i tak poczekam na wersje pl a tak to kupilem cd action i nowy pes 2008 dostac ocene 9 a fifa 08 6+

a może ktoś napisać jakie plusy i minusy dostał PES ??
wania1982
Tez gram w pesa od samego poczatku.Do tej pory gdy przesiadalem sie na nowsze wersje mialem watpliwosci dopiero z czasem gralo mi sie coraz lepiej.Jednak z ta wersja jest inaczej.Spodobala mi sie od pierwszego meczu lepsze dosrodkowania,strzaly itp. ale..... z meczu na mecz coraz gorzej.To co sie dzieje w polu karnym to jest istny bilard a odglosy sa ja wystrzaly z karabinu.Bramkarz albo broni pieknie albo wypuszcza pilki z rak nadbiega obronca przewraca sie o niego.Wczoraj obronil mi 3 metry za polem karnym reka.Po przerzucie na druga strone obroncy przesuwaja sie jak zolwie.Bramki wrosniete w trawe Pytam.Co to jest?Oczywiscie bede gral w Pesa ale to juz nie to.Pierwszy raz juz w listopadzie cekam na nastepny rok, a zawsze bylem za tym zeby wychodzil co dwa lata.Niestety!!!!!!
PS.Wszystko mam na max detalach najwyzsza rozdzielczosc wiec nie o grafike chodzi bo rzeczywiscie jest o niebo lepsza ale co z tego.Kupie orginala zeby zasilic kase panow z KOnami moze zatrudnia lepszych ludzi.Pozdrawiam
MakssPl
Cytat(wania1982 @ Nov 3 2007, 22:17:39) *
Tez gram w pesa od samego poczatku.Do tej pory gdy przesiadalem sie na nowsze wersje mialem watpliwosci dopiero z czasem gralo mi sie coraz lepiej.Jednak z ta wersja jest inaczej.Spodobala mi sie od pierwszego meczu lepsze dosrodkowania,strzaly itp. ale..... z meczu na mecz coraz gorzej.To co sie dzieje w polu karnym to jest istny bilard a odglosy sa ja wystrzaly z karabinu.Bramkarz albo broni pieknie albo wypuszcza pilki z rak nadbiega obronca przewraca sie o niego.Wczoraj obronil mi 3 metry za polem karnym reka.Po przerzucie na druga strone obroncy przesuwaja sie jak zolwie.Bramki wrosniete w trawe Pytam.Co to jest?Oczywiscie bede gral w Pesa ale to juz nie to.Pierwszy raz juz w listopadzie cekam na nastepny rok, a zawsze bylem za tym zeby wychodzil co dwa lata.Niestety!!!!!!
PS.Wszystko mam na max detalach najwyzsza rozdzielczosc wiec nie o grafike chodzi bo rzeczywiscie jest o niebo lepsza ale co z tego.Kupie orginala zeby zasilic kase panow z KOnami moze zatrudnia lepszych ludzi.Pozdrawiam

Ciekawy punkt widzenia... ja też kupiłem ale z innego powodu tongue.gif
lolek725
CD Action

Fifa 08
+Ebi na pudełku
+nowy tryb Zostań Gwiazdą
+ciut lepszy komentarz

-bałagan w książeczce
-Ronaldinho na pudełku
-w zasadzie NIC NOWEGO

grywalność 6
wideo 7
audio 7

Ocena 6+

PES 2008
+szaleńczo dobra grywalność
+mnogość zagrań
+next-genowa grafika
+drobne, ale smakowite dodatki

-wysokie wymagania sprzętowe
-w singlu nie aż tak grywalna jak w multi

grywalność 9
wideo 8
audio 7

Ocena 9

Joseph
Czy warto kupić niewiem sama gra jest dobra calkiem niezle się gra ale online nie istnieje nie masz szans zagrać przez neta jak narazie
Czarny
NIE warto!!!
Dlaczego? -> poczytaj tutaj smile.gif

Lepiej ściągnąć 20mb i grać ONLINE w ISSa ze starego, dobrego PSXa cool.gif
Od tamtej pory Konami ze swoimi tytułami cofa się, zamiast iść do przodu wink.gif
snake
Nieprawda, bo PES2 i 3 były bardzo fajne.

PES6 gdyby nie ta schematyczność w online by była najlepszą z części chyba.

Winning Eleven 2002 to najlepszy ISS/WE/PES, ale dostępny na szaraka, nie w ogóle.
Czarny
Cytat(snake @ Nov 4 2007, 02:23:28) *
Nieprawda, bo PES2 i 3 były bardzo fajne.

Wiem snake wink.gif PES3 był najlepszym tytułem Konami, szkoda, że bez trybu Online, potem już się sypło coś i chyba zmienili programiste na tego od Fify tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.