1. Otwieramy Rhinoceros a w nim wybieramy File-> Open -> i tutaj wskazujemy template z boiskiem. Można go pobrać tutaj.
2. Teraz weźniemy się za budowe trybuny. Stawiamy ją z Single Mesh. Opcje tą wybieramy tak jak na screenie [KLIK].
3. Jeżeli trybuna, którą chcemy zbudować ma być w kształcie prostokąta to na dolnym pasku w Rhinoceros klikamy Snap. Po kliknięciu na Snap ma on być wytłuszczony. Jeżeli nie bedzie klikamy jeszcze raz. W przypadku gdy Snap jest wylączony cieżko bedzie nam zaznaczyc obiekt tak by jego boki byly prostopadle do siebie
4. Rozpoczynamy budowe trybuny. Meshe stawiamy w sposób taki jak na screenie [KLIK].
5. Aby trybune podniesc klikamy na nią. Zaświeci sie na zółto. Nastepnie klikamy lewym przyciskiem myszy na tą opcje która zaznaczyłem na screenie, [KLIK]. Jeżeli chcemy ją wyłączyc klikamy na ta opcje prawym przyciskiem myszy.
6. Pojawia sie nam białe kwadraciki w rogach powierzchni. Przytrymując lewy przycisk myszy zaznaczamy punkty które chcemy podniesc. Zaznaczone kwadraciki zaswieca sie na żólto. Patrzac na czesc obrazu o nazwie Right łapiemy za żółty punkcik i przeciągamy go na taka wysokość jaka chcemy. Patrz screen [KLIK].
7. Jeżeli chcemy skopiowac trybune to zaznaczamy obiekt który chcemy zbudować, i naciskamy Ctrl+C a pozniej Ctrl+V i na obiekcie który chcielismy skopiowac pojawi sie skopiowany obiekt. Bedzie on zaznaczony zóltym kolorem. Klikamy na niego i przeciągamy w miejsce które chcemy.
8. Jeżeli trybune chcemy obrócic wokół wlasnej osi to zaznaczamy obiekt i klikamy na opcje zaznaczona na screenie [KLIK]. Nastepnie w oknie o nazwie Perspective klikamy na bok trybuny który styka sie z powierzchnia na której jest postawiona. Zaznaczamy odcinek prostopadly do naszej trybuny o przekrecamy ja o tyle stopni o ile potrzebujemy.
9. Jeżeli chcemy trybune zakręcic tzn. zrobić łuk zaznaczamy trybuny które maja byc na łuku a nastepnie klikamy w pasku Transform i Bend. Tworzymy odcinek rownloegły do trybuny i probujemy trybune zakrecic.
10. Tekstury stadionu musza byc w formacie BMP. Jeżeli chcemy nałozyc ja na obiekt, zaznaczamy go i naciskamy F3. Wyskoczy nam taka tabelka [KLIK]. W miejcu gdzie pisze Object, zmieniamy na Material. Pojawi sie nam taka tabelka [KLIK]. Sa tam trzy opcje do zaznaczenia: Layer, Plug-in oraz Basic. My wybieramy Basic. Pojawi nam sie taka tabelka: [KLIK]. W miejcu Texture bitmap wskazujemy teksture która chcemy nałożyć. Zamykamy tabelke. Tektura nałożona.
To by było na tyle. Za wszelkie błędy jezykowe sory, pisałem to w pospiechu by czegos nie pominąc.
Wszystkie pytania dotyczace budowy stadionu zadawajcie tutaj.
Dzieki za chwile uwagi
Pozdrawiam Szerszeń