Raf007
Nov 21 2006, 14:45
Witam! to mój 1 postas.niestety dotyczy on poważnego problemu. Mianowicie kiedy gram sobie w PESa (zakupiłem oryginalną wersje) po pewnym czasie komputer restartuje się.Nie muszę chyba pisać jak bardzo jest to irytujące, zwłaszcza gdy się gra online:(.Jaka moze być tego przyczyna sciągnołem soobie programik SpeedFan do mierzenia temp procka.. jest na poziomie ok 40stopni tak więc raczej w normie.. posiadam Semrona 2500 geForca 6200.. Sciągnołem sobie wczoraj najnowsze sterowniki nVidi i grałem sobie w nocy bezproblemowo przez kilka godzinek, jednak pewnie to był przypadek, ponieważ dziś ponownie nie pograłem nawet 5 min.. a jak mi się zrestartował komputer to temp. procesora równiez była na poziomie 40 stopni.
proszę o rady ludzi dobrej woli:)
_DEVIL_
Nov 21 2006, 15:33
Czy to ci sie dzieje jak grasz online(jestes polaczony z netem)?..Moze masz jakiegos robala ?Przeskanuj kompa
onix_the_chosen
Nov 21 2006, 15:34
moze to wina karty graficznej? sprawdz tempterature na karcie, moze ona sie grzeje..........albo poprostu jest uszkodzona
who_me
Nov 21 2006, 16:11
wymien zasilacz bo to on w 90 procentach powoduje restart kompa przy grach.
miałem podobny problem:P w moim przypadku winą był syf na wiatraczkach:p odkreć kompa i wyczyść ten syf:P
Raf007
Nov 21 2006, 18:51
ok dzięki Panowie za rady!! jutro dam odpowiedź czy poskutkowało czyszczenie wiatraczków.. zasilacz to raczej napewno nie jest ponieważ mam nowy za 80 zł. A czy to wina PESA? raczej nie, podejżewam że we wszystkich grach tak się będzie działo..
QUOTE(Raf007 @ Nov 21 2006, 19:52:29) [snapback]99315[/snapback]
ok dzięki Panowie za rady!! jutro dam odpowiedź czy poskutkowało czyszczenie wiatraczków.. zasilacz to raczej napewno nie jest ponieważ mam nowy za 80 zł. A czy to wina PESA? raczej nie, podejżewam że we wszystkich grach tak się będzie działo..
Dobre zaczynają się od 150 zł
Raf007
Nov 22 2006, 12:22
Witam ponownie! wczoraj wieczorkiem odkręciłem wiatraczek na procku, odkurzyłem go oraz radiator i grałem sobie bez problemów 3 mecze, bez zadnego restartu. Niestey dziś rano jak grałem to na początk 2 połowy znowu to samo... obraz się zatrzymuje i komputer sie restartuje:( ma ktoś jeszcze jakiś pomysł??
NipponJapanBoy
Nov 22 2006, 16:52
QUOTE(Raf007 @ Nov 22 2006, 15:23:28) [snapback]99351[/snapback]
Witam ponownie! wczoraj wieczorkiem odkręciłem wiatraczek na procku, odkurzyłem go oraz radiator i grałem sobie bez problemów 3 mecze, bez zadnego restartu. Niestey dziś rano jak grałem to na początk 2 połowy znowu to samo... obraz się zatrzymuje i komputer sie restartuje:( ma ktoś jeszcze jakiś pomysł??
karta Ci sie gotuje kolego...kiedys probowalem grac w jakąs gre o kosmicznych wymaganiach i gralem po 15 minut bo resetowal sie komp...gotowal sie proc i grafa...na jakim sprzecie grasz ?
Raf007
Nov 22 2006, 18:03
QUOTE(Danioo7 @ Nov 22 2006, 17:53:46) [snapback]99437[/snapback]
karta Ci sie gotuje kolego...kiedys probowalem grac w jakąs gre o kosmicznych wymaganiach i gralem po 15 minut bo resetowal sie komp...gotowal sie proc i grafa...na jakim sprzecie grasz ?
ale PES 6 nie ma kosmicznych wymagań.. gram na geForce 6200, AMD Sempron 2500, 512 mbRam...
NipponJapanBoy
Nov 22 2006, 18:17
QUOTE(Raf007 @ Nov 22 2006, 21:04:49) [snapback]99460[/snapback]
ale PES 6 nie ma kosmicznych wymagań.. gram na geForce 6200, AMD Sempron 2500, 512 mbRam...
heh no w sumie sprzet masz w miare spoko...nie wiem...w takim razie pozostaje zasilacz...warto wydac 200-250pln niz pozniej pare tysi na kompa...
zaufaj mi...juz raz gasiłem kompa...
Raf007
Nov 22 2006, 18:37
QUOTE(Danioo7 @ Nov 22 2006, 19:18:06) [snapback]99473[/snapback]
heh no w sumie sprzet masz w miare spoko...nie wiem...w takim razie pozostaje zasilacz...warto wydac 200-250pln niz pozniej pare tysi na kompa...
zaufaj mi...juz raz gasiłem kompa... ale zasilacz mam nowy firmy FEEL 350W za 75pln... wydaje mi się że to może być wna chłodzenia.. a istnieją jakieś programy chłodzące np karte graficzną (ew. procek)??
Raf007
Nov 23 2006, 09:37
To chyba jednak problem z chłodzeniem.. otworzyłem obudowe, przystawiłem zwykły wentylator i bezproblemu rozegrałem 5 meczy.. muszę zaaopatrzyć się w wiatraczek do karty graficznej
Hehe firma Feel to raczej nie jest zbyt dobra jesli chodzi o zasilki. Ja ci polecam Chiefteca. Mialem sporo problemow z kopem ale 'szef' wszystko rozwiazal - 1 rok i 0 zawiechy przy ktorejkolwiek z giereczek.
-
Apropo twojego Gf6200 mozesz o nim napisac cos wiecej, jaka to wersja ? Odblokowales potoki ? I jakiej jest on firmy.
Raf007
Nov 24 2006, 13:53
QUOTE(cozaq @ Nov 23 2006, 21:47:14) [snapback]99734[/snapback]
Hehe firma Feel to raczej nie jest zbyt dobra jesli chodzi o zasilki. Ja ci polecam Chiefteca. Mialem sporo problemow z kopem ale 'szef' wszystko rozwiazal - 1 rok i 0 zawiechy przy ktorejkolwiek z giereczek.
-
Apropo twojego Gf6200 mozesz o nim napisac cos wiecej, jaka to wersja ? Odblokowales potoki ? I jakiej jest on firmy.
hmm geForce jest firmy pixelViev więc chyba akurat ta firma jest dobra:)potoków nieodblokowywałem bo nie mam poęcia co to jest... mógłbys cos więcej o tym napisac??
Dominoz
Nov 24 2006, 14:23
Ja mam ten sam problem...
Jak to sie juz stanie, to moj program od karty graficznej (Catalyst Control Center) pokazuje jakis blad...Wiec to moze cos z karta graficzna jednak? Pozdro!
QUOTE(Raf007 @ Nov 24 2006, 14:54:41) [snapback]99827[/snapback]
hmm geForce jest firmy pixelViev więc chyba akurat ta firma jest dobra:)potoków nieodblokowywałem bo nie mam poęcia co to jest... mógłbys cos więcej o tym napisac??
Sa serie kart , w ktorych software'owo sa zablokowane potoki , od ktorych w glownej mierze zalezy wydajnosc gfx. W tym momencie masz najprawdopodbniej 4 potoki. Seria 6200 wlasnie slynie z tego, ze da sie w nich odblokowac dodatkowe 4 potoki co daje ci +100% wydajności. W PixelView raczej sie tego nie da dokonac, bo zapewne masz karte o szynie 64bit i 256mb pamięci ? Tzw. TurboCache. Czyż nie ?
Dominoz
Nov 25 2006, 18:45
Czyli to jest problem karty graficznej...?
Czy moze czegos innego...?? Jakim programem najlepiej sprawdzac temp. kompa?
Raf007
Nov 25 2006, 18:57
QUOTE(cozaq @ Nov 24 2006, 18:08:46) [snapback]99872[/snapback]
Sa serie kart , w ktorych software'owo sa zablokowane potoki , od ktorych w glownej mierze zalezy wydajnosc gfx. W tym momencie masz najprawdopodbniej 4 potoki. Seria 6200 wlasnie slynie z tego, ze da sie w nich odblokowac dodatkowe 4 potoki co daje ci +100% wydajności. W PixelView raczej sie tego nie da dokonac, bo zapewne masz karte o szynie 64bit i 256mb pamięci ? Tzw. TurboCache. Czyż nie ?
kartę mam 128 mb pamięci.. a ile bit to nie mam pojęcia.. nie mogę znaleść parametrów w instrukcji..:/
tzn procesor karty to na bank jest 256-bitowy

) mi dokladnie chodzi o przepustowosc szyny pamięci .. przeczytaj na opakowaniu od karty powinno tam gdzies byc napisane. jesli masz 128bit to karte masz spoko i to nie przez nią są te resety. Problem - zasiłka, badz system/sterowniki, lub w ostatecznosci plyta glowna (najmniej prawdopodobne).
Kurde pronowowal bym ci zmiane biosa od karty na gf 6600 wtedy mialbyś odblokowany czujnik temperatury i bysmy dokladnie wiedzieli "co jest pięć". Tak pozostaje tylko przystawic termometr do rdzenia i przeczytanie jako tako temperetury. Granica dopuszczalna to min 50C max 90C ponad to karda przestaje byc wydajna. Np ja przy dobrym chlodzeniu nawet po przetaktowaniu karty nie przechodze granicy 70C i wszystko jest cacy.
-
jesli masz karte z pamiecia 128 mb to raczej nie masz wesji turbocache - czyli jest niezle

Mimo wszystko karty 6200 nie sa az tak zle, wez na poczatek obniz detale i rozdzialke i zobacz czy dalej komp sie resetuje. Jesli nie to wina karty (a raczej jej przegrzewaniem) , jezeli jednak dalej resety to na 99% masz problem z zasilaczem ktory nie trzyma Ci napięć. Prosze zainstaluj Everesta i podaj mi wartosci napiec dla 3V , 5V i 12V.
Dominoz
Nov 26 2006, 08:48
U mnei tez to bylo...
Karta ci sie przegrzewa po prostu...
1. Wyczysc odkurzaczem syf z kompa.
2. Otworz jedna plyte boczna kompa i sprobuj zagrac.
Raf007
Nov 26 2006, 12:46
hmm wogóle zapomniałem dodać pewnego faktu.. po zainstalowaniu wiatrqaczka, oraz tez wczesciej (choc nie za każdym razem ) przy zawieszeniu sie pojawia się takie pole :

co to moze oznaczać?? może poprostu mam cos jednak z systemem??
a tak wogóle to gdzie w peesie sie detale obniza??
Najlepiej udaj się z tą fotką na jakieś forum komputerowe, tam Ci pomogą na pewno.
kemocik
Nov 26 2006, 13:24
Raf007
Nov 26 2006, 15:38
QUOTE(kemocik @ Nov 26 2006, 14:25:16) [snapback]100368[/snapback]
Dzięki za fatygę.. no ale może jedna format wystarczy?? ja upieram sie że zasilacz jest ok.. no bo dlaczego czasem mogę grać nawet 3 godziny bez rzadnego problemu?? coś tu jest nie tak..
kemocik
Nov 26 2006, 15:52
Kręciłeś procka?
Jeśli tak, to od razu obniż ustawienia do standardowych, a jeśli nie, to spróbuj underclockingu...
Raf007
Nov 26 2006, 15:59
QUOTE(kemocik @ Nov 26 2006, 16:53:59) [snapback]100424[/snapback]
Kręciłeś procka?
Jeśli tak, to od razu obniż ustawienia do standardowych, a jeśli nie, to spróbuj underclockingu...
nie, niekręciłem, wógóle nic w sprzęcie nie masterkuje
Dominoz
Nov 26 2006, 16:00
A wyczysciles wentylatorek?
Sprobuj zagrac mecz na wyczyszczonym (odkurzacz) i przy otwartym kompie
Raf007
Nov 26 2006, 16:48
QUOTE(Dominoz @ Nov 26 2006, 17:01:24) [snapback]100432[/snapback]
A wyczysciles wentylatorek?
Sprobuj zagrac mecz na wyczyszczonym (odkurzacz) i przy otwartym kompie

tak wyczyściłem.. i dalej to samo!! prędkość wiatraczka przuy procesorze mierzona programem SpeedFun to ok 3100 obr/min
przeinstaluj system mate
A temperatura na procku jaka?
Raf007
Nov 26 2006, 22:39
hmm no własnie chciałbym uniknąć formata.. a co do tem procka to jakies 40 stopni.. tak więc niewiele!!
Nie musisz formatować dysku(dziwią mnie osoby które to robią), zainstaluj po prostu windows na ten sam dysk co masz teraz i dane zostaną na dysku.
QUOTE(Raf007 @ Nov 26 2006, 16:47:20) [snapback]100357[/snapback]
hmm wogóle zapomniałem dodać pewnego faktu.. po zainstalowaniu wiatrqaczka, oraz tez wczesciej (choc nie za każdym razem ) przy zawieszeniu sie pojawia się takie pole :

co to moze oznaczać?? może poprostu mam cos jednak z systemem??
a tak wogóle to gdzie w peesie sie detale obniza??
Ja miałem podobny problem, ale u mnie chodziło o gre Flyff. Problemem okazał się...Firewall kerio :DDDDDDD
Odinstalowąłem go i wszystko chodziło dobrze (-;
Pozdrawiam,
saper
Raf007
Nov 27 2006, 10:57
QUOTE(saper @ Nov 27 2006, 00:57:10) [snapback]100542[/snapback]
Ja miałem podobny problem, ale u mnie chodziło o gre Flyff. Problemem okazał się...Firewall kerio :DDDDDDD
Odinstalowąłem go i wszystko chodziło dobrze (-;
Pozdrawiam,
saper
I miałeś identyczny ekran?? Faktycznie mam Kerio Firewall, ale rpzed grą w Peesa zawsze wyłączam Firewall ponieważ gram po sieci i niemogę go mieć włączonego.. ale może faktycznie jest w tym jakaś myśl...
Wywal go i zobacz (-;
Bo ja się kapłem dopiero jak odinstlowalem windowsa

Zainstalowałem Windows, Fyffa(flyff działa) Kerio, Flyff nie działa XDDDDDDDDDDDD
Zrób tak i powiedz czy dalej masz ten ekran

Pozdrawiam,
saper
Raf007
Nov 29 2006, 09:31
QUOTE(saper @ Nov 28 2006, 20:56:08) [snapback]100871[/snapback]
Wywal go i zobacz (-;
Bo ja się kapłem dopiero jak odinstlowalem windowsa

Zainstalowałem Windows, Fyffa(flyff działa) Kerio, Flyff nie działa XDDDDDDDDDDDD
Zrób tak i powiedz czy dalej masz ten ekran

Pozdrawiam,
saper
Dzięki Saper! nie chciałem wcześniej pisać, bo chciałem dłużej przetestować tą metodę. Od 2 dni przy graniu w PES-a poprostu wyłączam Kerio (nie trzeba nawet odinstalowywać) i ekran się nie pojawia, ani gra niezawiesza!! Tu chyba był pies pogrzebany!! dzięki za radę! ogólnie wszystkim dziękuję za zainteresowanie i pomoc
jednocześnie pojawił się kolejny problem:((.. ale o nim napisałem już w osobnym temacie.. dotyczy on punktacji przy grze online (nienaliczaniu zwycięstw). Jeżeli ma ktoś chwilkę czasu to zapraszam
[wystarczy kliknąć tutaj]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.