barneyyeti
Nov 12 2006, 23:15
jak zrobic aby nie pojawial sie podczas gry taki przechodzacy z gory na dol ekranuprzezroczysty pasek rozmywajacy nieco grafike
należy włączyć synchronizację pionową w sterownikach karty graficznej. Vertical Sync On.
barneyyeti
Nov 12 2006, 23:25
tylko ze wlasnie nie moge tego nigdzie znalesc w sterownikach mojej karty
aha.mam karte ATI mobility readon X1600 i uzywam ati catalyst control center i wlasnie nie umiem tego znalesc
barneyyeti
Nov 12 2006, 23:50
mozna ta synchronizacje pionowa ustawic moze jeszcze jakims innym programem??
bo juz wszedzie szuakalem w sterownikach mojej karty
mam ten sam problem... ale jestem narazie kompletnie ciemny w tych sprawach :/ Moze ktos wytlumaczyc?? mam radeon 9600 256mb
Tom-ash77
Nov 13 2006, 08:04
W Control Centerze w zakładce 3D->All settings jest cos takiego jak "Wait for vertical refresh". Nie wiem czy to to ale ustawcie to na maxa (czyt. najbardziej na quality). Moze pomoze
barneyyeti
Nov 13 2006, 09:13
i znowu problem bo nie mam czegos takiego jak "Wait for vertical refresh"...wiec co mam zrobic...
Tom-ash77
Nov 13 2006, 18:26
a jaki masz interfejs, basic czy advanced?
ja mam karte Radeona i polecam do niej programik RadLinker...w PES5 miałem tez taki problem i bodajże ten program mi pomógł

...pozdrawiam
Dominoz
Nov 13 2006, 18:42
QUOTE(Tom-ash77 @ Nov 13 2006, 09:05:55) [snapback]97408[/snapback]
W Control Centerze w zakładce 3D->All settings jest cos takiego jak "Wait for vertical refresh". Nie wiem czy to to ale ustawcie to na maxa (czyt. najbardziej na quality). Moze pomoze
A gdzie jest ten control center?
tracialdo
Nov 13 2006, 18:44
wg mnie problem zwiazany jest z odswierzaniem ekranu,
ustawiłem na 75hz i pasek znikł
Dominoz
Nov 13 2006, 18:51
Jak ustawilem na 75, to faktycznie paska nie bylo...
Jednak gra zaczela mi sie lekko przycinac :/
barneyyeti
Nov 14 2006, 19:08
a wiec tak sciagnalem jakies nowsze sterowniki i teraz faktycznie mam ta opcje Wait for vertical refresh jak ustawie najbardziej na maxa czyli quality pasek znika tylko ze teraz gra delikatnie przycina.
jesli chodzi odswierzaniem ekranu to nic nie dala zmiana na 75hz.
programem RadLinker tez nic nie moglem zrobic moze to nie dziala do tej karty
Jeszcze jedno pytanie: Co mozna zrobic aby gra przestala zacinac??
Moze jeszcz jakies ustawienia w karcie albo cos...
Napiszcie jakies sugestie...tylko nie takie typu zmiejszenie rozdzielczosci albo cos w tym stylu...dzieki
.:KUNA:.
Nov 14 2006, 19:32
A gdzie ustawic hz?? lol
Dominoz
Nov 14 2006, 19:48
W właściwościach monitora
jak ustawie na 70, 72 albo 75 hz to gra tnie... radlinker w niczym nie pomogl, gdzie jest ten ControlCenter? ludzie opiszcie krok po kroku...
Szeryf
Nov 17 2006, 11:40
Gra nie generuje więcej niż 60 klatek na sekundę (można zmierzyć Frapsem). Taki jest urok gier konsolowych konwertowanych na komputery. Więc jeśli odświeżanie ekranu jest ustawione na 75 Hz, a gra daje max. 60 to gra nigdy nie będzie płynna (łatwo wychwycić różnicę uruchamiając grę na telewizorze [max60Hz] korzystając z wyjścia SVHS na karcie graficznej). Pół biedy jak na danej karcie gra generuje 60fps, gorzej jak wynik oscyluje w granich 30-40fps. Różnica między odświeżaniem monitora, a samą prędkością gry jest na tyle duża, że powoduje "przycięcia" w czasie gry.
Dominoz
Nov 17 2006, 12:02
No dobra...Ale mozna jakos ten pasek usunac...?
Szeryf
Nov 17 2006, 15:42
Pasek można usunąć na dwa sposoby:
1.Włączyć (wymusić) synchronizację pionową - odpowiednia opcja w sterownikach (Catalyst Control Center - dla kart ATI lub NVidia Control Panel - GeForce), jeśli nie ma trzeba szukać w opcjach zaawansowanych (są na 100%) i dać "always on".
2.Można w samej grzej włączyć po prostu wysokie detale. Jeśli dobrze pamiętam gra sama wtedy wymusza synchronizację pionową (oczywiście jeśli nie jest zaznaczona opcja "always off" w sterownikach).
Dominoz
Nov 17 2006, 16:19
A gdzie dokladnie w Catalyst Control Center to zrobic?
Szukam i szukam i nie moge znalezc

EDIT: Udalo sie, faktycznie pomoglo
czy ktos kur*a powie mi wreszcie dokladnie gdzie ten control center czy inne gówno?? jak tam wejsc! chcialem sobie spookojnie pograc!!!
Dominoz
Nov 17 2006, 18:05
Musisz wejsc na www.ati.com
Potem w drivers i wybrac swoj system operacyjny i karte graficzna.
Potem sciagnij (beda prawdopodobnie dwie opcje) ten wiekszy plik (u mnie to bylo okolo 32 mb). Musi byc napisane drivers and software.
To bylo do karty Radeon. Jak masz innej firmy,to sie do tego bron Boze nie stosuj
ja rowniez mialem taki pasek. mam karte ati radeon x700 pro i ustawilem odswierzanie na 72 i vertical refresh najbardziej do quality (always on) i po pasku nie ma sladu. gra chodzi normalnie nie zacina sie. dobrze ze poruszylisce ten temat bo myslalem ze to monitory lcd tak maja i ignorowalem to
hurra, dzieki dominoz, teraz wszystko hula jak trzeba, tylko czekac na paczke z gra i mmykac po sieci
Dominoz
Nov 17 2006, 20:29
QUOTE(Lisek @ Nov 17 2006, 21:06:30) [snapback]98257[/snapback]
hurra, dzieki dominoz, teraz wszystko hula jak trzeba, tylko czekac na paczke z gra i mmykac po sieci
Spoko, ciesze sie, ze moglem byc pomocny
Karvan
Nov 17 2006, 21:41
Mialem ten sam problem ale zalecilem sie do tego co pisaliscie i gra śmiga na full detalaach bez zacinki , tylko na wyjsciu piłkarzy troche smuzy i lekko drga . Samo granie jednak super jakosc.
Mam jednak pytanie.
Jaka moge maxymalnie ustawic rozdzielczosc ? Bo jak wybieram ta najwieksza (2048,1536) to mam z lewej strony wezszy ekran niz z prawej (wiecej czarnego miejsca) Jaka moge maxymalna rozdzialke zapodac?
Moj sprzet (moze sie przyda do udzielenia odp

)
Pentium 4 3.0GHz
Leadtek GeForce 7600GT
1GB RAM
Monitor STARY 5-cio letni CRT Samsunga SyncMaster 757 DFX
Prosze o rady
Ps. Mozecie mi powiedziec na jaki monitor LCD zamienic ten , ktory mam ?
patryk90
Nov 17 2006, 21:57
QUOTE(Dominoz @ Nov 17 2006, 17:20:57) [snapback]98204[/snapback]
A gdzie dokladnie w Catalyst Control Center to zrobic?
Szukam i szukam i nie moge znalezc

EDIT: Udalo sie, faktycznie pomoglo

A gdzie to jest, ja mam karte GeForce 6600 i nie wiem jak to zrobić, proszę pomóż!!!!!!!!!!
Szeryf
Nov 17 2006, 23:33
QUOTE(Karvan @ Nov 17 2006, 22:42:37) [snapback]98300[/snapback]
Mialem ten sam problem ale zalecilem sie do tego co pisaliscie i gra śmiga na full detalaach bez zacinki , tylko na wyjsciu piłkarzy troche smuzy i lekko drga . Samo granie jednak super jakosc.
Mam jednak pytanie.
Jaka moge maxymalnie ustawic rozdzielczosc ? Bo jak wybieram ta najwieksza (2048,1536) to mam z lewej strony wezszy ekran niz z prawej (wiecej czarnego miejsca) Jaka moge maxymalna rozdzialke zapodac?
Moj sprzet (moze sie przyda do udzielenia odp

)
Pentium 4 3.0GHz
Leadtek GeForce 7600GT
1GB RAM
Monitor STARY 5-cio letni CRT Samsunga SyncMaster 757 DFX
Prosze o rady
Ps. Mozecie mi powiedziec na jaki monitor LCD zamienic ten , ktory mam ?
Maksymalna rozdzielczość dla tego monitora to chyba 1920x1440. Więc nie dziw się, że obraz jest zniekształcony. Dziw się, że jest. Przy tej rozdzielczości na większości monitorów jest ciemność. Poza tym po co na 17 calowym monitorze takie formaty, szkoda oczu. Lepiej zapodać 1280x1024 przykładowo, ale z wszelkimi możliwymi "wodotryskami". Odpowiedzią na twoje pytanie jest: jak największy z jak najszybszą matrycą PVA lub MVA i jak największym kontrastem. A tak na poważnie to monitory LCD trzeba wybierać samemu. Jest ich za dużo i to co jednemu pasuje innemu przeszkadza.
Karvan
Nov 18 2006, 06:43
Szeryf ale to jest dziwne wlasnie bo im wieksza rozdzielczosc tym mi płynniej gra chodzi . Powazdnie sam jestesm zdziwiony ...
A masz moze jakis konkretny LCD dla mnie jako propozycja ?
Jakie monitory chodzi o wielkosc sa przystosowane do tej rozdzielczosci najwiekszej ?
Ja nzalazlem cos takiego na komputroniku
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2...;szerokosc=1024Co o tym myslicie ?
PS. Sorry za spory off topic
Dominoz
Nov 18 2006, 08:51
QUOTE(patryk90 @ Nov 17 2006, 22:58:15) [snapback]98302[/snapback]
A gdzie to jest, ja mam karte GeForce 6600 i nie wiem jak to zrobić, proszę pomóż!!!!!!!!!!

Ułomie jeden, wiadomo, ze Radeon ma inny program niz GeForce...
Ja wiem tylko na Radeonie, poszukaj se programu, i se zrob.
Karvan
Nov 19 2006, 16:45
Macie racje to zminiejszenie czestotliwosci odswiezania daje rezultaty dobre. Ale to nei jest do konca taka idealna płynnosc. Jak to jest , ze w PES 6 trzeba to zmniejszyc do 60Hz a w innych gfrach lub w windowsie straicłbym wzrok ?
Nie wiem co jeszcze zrobic.
Przeciez nie poto wydalem taka kase na sprzet ,zeby nie mogl sobie poradzic z takim PESikiem.
skerche
Nov 25 2006, 13:27
QUOTE(barneyyeti @ Nov 13 2006, 00:51:31) [snapback]97396[/snapback]
mozna ta synchronizacje pionowa ustawic moze jeszcze jakims innym programem??
bo juz wszedzie szuakalem w sterownikach mojej karty
Ati tray tools (oczywiście dla Radeonów

gdyby ktoś nie wiedział) || PPM -> Direct3D -> Wait for Vertical Sync -> Always On
jar3k-1987
May 14 2007, 11:27
hej. mnie nęka ten sam problem! jak miałem GF FX 5200 Ultimate to wszystko chodziło ok, później kupiłem sobie Radeona 9550 i zaczął się problem z tym przezroczystym paskiem! Radeona miałem niedługo i kupiłem GF 7600 GT i ten pasek dalej był no i jest! Wiecie co można z tym zrobić??
a catalyst control center ustawiasz tak

ew w ati tray tools: zakładka 3D\Settings i tam w performance masz ta sama opcje.
jar3k-1987
May 14 2007, 12:33
ale teraz mam GF, a nie Radeona
no to o samo, szukaj opcji synchronizacja pionowa lub vertical sync w ustawieniach sterowników.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.