xymeon_x
Nov 4 2006, 09:29
Czy moze mi ktos wytlumaczyc, od czego zalezy wysokosc oceny jaka dostaje zawodnik po meczu, co daje gwiazdka rowniez otrzymywana po meczu, czy to ma zwiazek z wzrostem umiejetnosci danego zawodnika?? I jeszcze, czy w tej wersji PES6 przydzielenie funkcji kapitana jakiemus zawodnikowi ma wplyw na gre druzyny, jezeli tak to jakimi wartosciami sie sugerowac przy ustawianiu kapitana ??
Oceny są zależne od wielu czynników jak np. celność podań(czyli jeśli przeciwnik będzie przejmował te podania ocena będzei niższa) strata piłek, celność i skuteczność strzałów itd. Jeśli chodzi o gwiazdke to o ile się orjentuje dostaje piłkarz meczu. Wybór kapitana chyba nie ma wpływu na gre drużyny.
od zawsze w seri pes wpływ na gre zawodników miała kondycja zawodników, staty i oczywiście taktyka
pozdro
Oceny to sprawa, która mnie najbardziej bawi.
Raz wprowadziłem w 68 minucie Żewłakowa. Chłop miał 3 straty - totalnie zawaliłem tą zmianę. A ocena 6,5 =) Jak strzelec bramki pan Grzesiu.
BTW najwyższą ocene jaką dostałem to 7. Raz Smolarkiem strzeliłem 2 bramki, przechwyciłem kilka piłek po stronie ataku i... 7.
Co trzeba zrobić, aby dostać 9,5? =)
Ja najwyższą miałem 9 nie pamiętam już nawet kim. Ale strzeliłem nim dwie bramki i zaliczyłem asyste, nie pamietam czy stracil jakies pilki itd.
Noty w Pro evo to totalna bzdura, nie rozumiem po co skala do 10 skoro nikt nigdy nie dostał 9, szkoda że tego patchem sie nie da poprawić :/ Według mnie jeśli wygrywa sie mecz 4-0 to powinno chociaż ze dwóch zawodników mieć po 9. Noty też powinny być zróżnicowane, bo jak sie wygrywa mecz to nie zawsze jest tak że wszyscy zawodnicy grali dobrze wiec np większośc dostaje po 7-9 a ktoś np 5,taki system byłby dobry.
Albo w pesie ja wygrałem mecz 1-0 cały czas atakując, strzelając, jego bramkarz wyłapuje strzał za strzałem i nota końcowa 5,5 a mój bramkarz bez żadnych sytuacji bramkowych 6,5. Nie kumam.
troche mnie juz wukrza że Konami robi sie jak EA, nic prawie nie zmienia. Tak samo z ligami nie mogą chciaz liczby drużyn w Other zminić zawsze tyle samo!!?? Albo chociaz pare tabelek wiecej zrobić i rozbudowac durne statystyki, nawet nie wiem po ile meczów moi zawodnicy grali, eh szkoda gadać wszystko tylko i wyłącznie dla kasy robią !! Sorki troche od tematu odbiegłem
kemocik
Nov 4 2006, 14:09
Może niepotrzebnie się wtrącam, ale nie macie innych problemów, niż to, że mimo dobrej gry dostaliście słabą notę... Ja NIGDY nie patrzę na te durne ocenki

D
QUOTE(kemocik @ Nov 4 2006, 16:10:12) [snapback]95815[/snapback]
Może niepotrzebnie się wtrącam, ale nie macie innych problemów, niż to, że mimo dobrej gry dostaliście słabą notę... Ja NIGDY nie patrzę na te durne ocenki

D
racja.. a apropos ocenek ja mialem 9 jeden jedyny raz. ronaldinho ja dostal w meczu z arabia saudyjska na beginner
QUOTE(kemocik @ Nov 4 2006, 16:10:12) [snapback]95815[/snapback]

D
W takim razie po co np. Statystki (typu najwiecej bramek, asyst), wogóle po co tabela ligowa czy highlights na końcu meczu, chodzi w końcu o gre. A no właśnie o gre, a takie pierdoły ją urozmaicają, dlatego dyskutujemy. Konami robi juz tą piłkę wiele lat a ten mankament z ocenami jest wiecznie taki sam. Jak mają to tak odwalać to masz racje lepiej żeby wogóle nie zawracali głowy tymi statystykami i ocenami. A swoja drogą dużo osób gra zapewne równiez w różne managery piłkarskie a tam Statystyki i oceny meczowe to podstawa, niektórzy po prostu lubią na nie popatrzeć i po analizować :]
kemocik
Nov 5 2006, 18:02
QUOTE(Rand @ Nov 5 2006, 19:53:20) [snapback]96084[/snapback]
W takim razie po co np. Statystki (typu najwiecej bramek, asyst), wogóle po co tabela ligowa czy highlights na końcu meczu, chodzi w końcu o gre. A no właśnie o gre, a takie pierdoły ją urozmaicają, dlatego dyskutujemy. Konami robi juz tą piłkę wiele lat a ten mankament z ocenami jest wiecznie taki sam. Jak mają to tak odwalać to masz racje lepiej żeby wogóle nie zawracali głowy tymi statystykami i ocenami. A swoja drogą dużo osób gra zapewne równiez w różne managery piłkarskie a tam Statystyki i oceny meczowe to podstawa, niektórzy po prostu lubią na nie popatrzeć i po analizować :]
Wiesz dobrze, że jakaś ocenka po zakończeniu spotkania jest niczym w porównaniu z tabelą ligową, czy z klasyfikacją króla strzelców... Poza tym, kto strzelił gola, zdobył punkty jest oczywiste, a oceny to już bardziej skomplikowana robota i nikt nigdy by nie był z systemu ich wyliczania zadowolony...
Oceny pojawiły się dopiero (chyba) w Pes'ie 4... Nie pamiętam, mimo że w PES'a 3 grałem naprawdę długo i sporo, to mnie jakieś ocenki nie interesowały
malylania
Nov 5 2006, 18:17
dostales kiedys 10 za bramke Krzynowka z rzutu wolnego, w meczu ligowym z Bayernem. mecz zakonczyl sie moim zwyciestwem 1:0. a w 6 na razie tylko 8 dla Nedveda, i to o dziwo za asysty. jak strzela bramke to 7 lub 7,5
..::PlaymaN::..
Nov 6 2006, 12:10
Możecie mi nie uwierzyć ale wczoraj dostałem note 9 dla Figo zaliczył 2 asysty :/ I zagrał raczej dobry mecz, ale coś chyba jest nie tak z tymi ocenami...
maciek_ssi
Nov 6 2006, 13:40
Z ocenami nigdy nie było dobrze (od czasów PES3) i raczej się nie zapowiada na poprawę. To w sumie jest taka zabawka. Ciekawsza już jest analiza boiskowa drużyny albo poszczególnych zawodników.
Mnie osobiście też noty wkurzają, bo są bardzo źle wyważone. A tu mój osobisty rekord:
Co do tematu to zgadzam się z przedmówcami, istnieje wiele czynników mających wpływ na ocenę końcową, jednak tym decydującym, moim zdaniem, są przede wszystkim...bramki. Oczywiście asysty też mają swoją wartość ale to jednak gole liczą się najbardziej. Do tej pory moim rekordem była nota 9.0, którą uzyskałem kilkakrotnie - jednak niedawno to się zmieniło. Gram ML Arsenalem z fenomenalnym Walcottem w składzie który mi się rozwija w niesamowitym tempie. Na efekty nie trzeba było czekać, oto 2 screeny pochodzące z meczu przeciwko Realowi Madryt (niestety akurat Królewskim, którym kibicuję, wpakowałem taki bagaż bramek :/ ) w Lidze Mistrzów:
screen1screen2
Wojtiziom
Feb 16 2007, 08:55
najwyższą ocene jaką miałem była 10,0 . Grałem wtedy Rosją w MŚ w fazie grupowej z Ghaną. Poziom początkujący(ot tak, dla zabawy). Wpuściłem do pierwszej jedenastki Kierzhakova i ten w pierwszej połowie strzelił 5 goli, a w drugiej rownież 5. Zero strat, zero podań. Poprostu odbierałem piłke i atakowałem. Mecz trwał tylko 5 minut.
Massimo
Feb 16 2007, 20:00
No to już wiemy co trzeba zrobić żeby zawodnik otrzymał notę=10, trzeba strzelić 10 bramek jednym zawodnikiem, ja strzeliłem 8 a zawodnik i tak miał ocenkę 9.
Wojtiziom
Feb 16 2007, 20:18
QUOTE(Massimo @ Feb 16 2007, 20:04:41) [snapback]123166[/snapback]
No to już wiemy co trzeba zrobić żeby zawodnik otrzymał notę=10, trzeba strzelić 10 bramek jednym zawodnikiem, ja strzeliłem 8 a zawodnik i tak miał ocenkę 9.
Wcale nie. Bramki się liczą, ale ważne jest jeszcze aby mieć 0(slownie zero) strat piłek, sporo odbiorów i doskonałą skuteczność.
Ja dostałem ocenkę 9.5 i to była moja najwyższa ocena w PES 6. Dostał ją właściwie Shevchenko, kiedy to strzeliłem nim w meczu ze Szwajcarią bodajże 8 bramek.
neoronaldo7
Jul 10 2007, 09:27
Ja też dostałem ocene 9.5 ale chyba tylko 2 razy.A za to aby otrzymać 9.0 to wystaczy strzelić 4 albo 5 bramek
noty pomeczowe od dawna sa nie przez Konami odsuwane na 2 plan, po prostu uwarzaja oni że to taka pierdułka, której nie warto poprawiać. Może w Pesie 2008 sie to zmieni...
andree-e
Jul 17 2007, 03:28
noty po meczu sa niedopracowane,najwyższa nota moja to 9.5,ADRIANO 3 bramki,pare celnych strzałow,asysta,pare triczków jak rabona itd.
Najwyższą notę jaką miałem było 10.0, a otrzymał ją Del Piero za strzelenie bodajże 6 goli i zaliczeniu około 4-5 asyst. Grałem wtedy na początkującym, ponieważ chciałem sprawdzić czy uda mi się uzyskać dziesiątkę
Grając na najwyższym poziomie uzyskałem kilka razy notę 9.0 i pewnie z dwa razy 9.5
arinho12
Jul 17 2007, 07:50
jak chce wlaczyc pesa pojawia mi sie cos takiego file not found to moz od dodatków?
Jak masz dodatki zainstalowane i w grze ci dzialaja i dopiero podczas wyjscia z gry pojawia ci sie komunikta to sadze ze to nie od nich.
arinho przejdz do dyskusji na temat problemow
Wniosek dla tych których wkurza źle wywarzone ocenki, niech ktoś napisze maila do Konami, utworzyć stronę na której każdy by oddal głos aby to poprawili, może to coś zdziała.
Ja najwięcej miałe 8.5 ale ja gram zazwyczaj przez net.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.