Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Dotyczący Grafiki W Pes6
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Pro Evolution Soccer 6
matthew
Bardzo proszę o pomoc! Czytam, że PES6 wielu osobom chodzi na słabych sprzętach na conajmniej ustawieniach MEDIUM i niezłej rodzielczości. Tymczasem ja posiadam Procesor Pentium ® 4 CPU 3,00 GHz ; 1024 Mb RAM'u i karte graficzną NVIDIA GeForce FX 5500 i... gra chodzi mi na ustawieniach (czyt. nie zacina) Rodzielczość 800X600 i Grafika LOW sad.gif. Bardzo proszę o radę jak usunąc ten problem gdyż chciałbym cieszyć się z lepszej grafiki w moim kochanym PES 6:)
Arek1974
Witam. Mam podobny problem. Mam kartę GF FX 5200, procka Semprona 2,3. Gra w sumie chodzi płynnie na 800x600 i medium detale, ale jak gram w deszczu lub na śniegu, to zacina mi pod oboma polami karnymi. Zaznaczę jeszcze, że grę włączam przez 3D Analyze (mam właczone opcje: force zbuffer, disable two sided stencil, force anisotropic filtering oraz w ANTI_DETECT MODE: shaders, textures i force 24 bit zbuffer). Miałem jeszcze włączoną opcję "emulate HW TnL cps", ale wtedy w menu głównym nie widziałem nic, był czarny ekran, tylko na dole wyświetlały się opcje rozgrywek (mecz, kariera, itp.)
Wiem, że najlepiej byłoby mieć lepszą kartę i procka, ale nie wchodzi to w rachubę - 6 - miesięczny Kajtek pochłania za dużo funduszy smile.gif
maciek_ssi
Panowie! Dwie najważniejsze sprawy:
* najnowszy DirectX (nieważne, że macie już 9.0c, bo to niewiele znaczy)
* najnowsze sterowniki.
Arek1974
Rada dobra. Ale choć ściągnąłem najnowsze stery i directax 9.0c z października, to w meczu rozgrywanym w deszczu dalej mi tnie pod polem karnym. Najgorsze jest to, że tnie mi bez względu na ustawienie detali i rodzielczości sad.gif
xymeon_x
Moze to kwestia grafiki ??? GF FX ?? ja mam durona 1400 MHz, GF 6600 256MB i 512 RAM i gra mi chodzi plynnie w 1280x1024 na max detalach. zastanawiam sie jak gra chodzi na grafikach starszych typu GF 4200 albo radeon 9550
matthew
maciek_ssi dzięki za radę jednak niewiele dało. Cóż będe próbował inaczej bo wszystkie gry chodzą mi na
max ustawieniach oprócz Pes6:(
Ogród
QUOTE(ronnie10 @ Nov 4 2006, 13:24:37) [snapback]95738[/snapback]

Bardzo proszę o pomoc! Czytam, że PES6 wielu osobom chodzi na słabych sprzętach na conajmniej ustawieniach MEDIUM i niezłej rodzielczości. Tymczasem ja posiadam Procesor Pentium ® 4 CPU 3,00 GHz ; 1024 Mb RAM'u i karte graficzną NVIDIA GeForce FX 5500 i... gra chodzi mi na ustawieniach (czyt. nie zacina) Rodzielczość 800X600 i Grafika LOW sad.gif. Bardzo proszę o radę jak usunąc ten problem gdyż chciałbym cieszyć się z lepszej grafiki w moim kochanym PES 6:)

QUOTE(Arek1974 @ Nov 5 2006, 01:30:42) [snapback]95916[/snapback]

Witam. Mam podobny problem. Mam kartę GF FX 5200, procka Semprona 2,3. Gra w sumie chodzi płynnie na 800x600 i medium detale, ale jak gram w deszczu lub na śniegu, to zacina mi pod oboma polami karnymi. Zaznaczę jeszcze, że grę włączam przez 3D Analyze (mam właczone opcje: force zbuffer, disable two sided stencil, force anisotropic filtering oraz w ANTI_DETECT MODE: shaders, textures i force 24 bit zbuffer). Miałem jeszcze włączoną opcję "emulate HW TnL cps", ale wtedy w menu głównym nie widziałem nic, był czarny ekran, tylko na dole wyświetlały się opcje rozgrywek (mecz, kariera, itp.)
Wiem, że najlepiej byłoby mieć lepszą kartę i procka, ale nie wchodzi to w rachubę - 6 - miesięczny Kajtek pochłania za dużo funduszy smile.gif

kupcie sobie lepsze karty graficzne to nie będziecie nażekać bo te co teraz macie to se mozna wsadzic jezeli chodzi o granie na nich w nowe gry
Arek1974
QUOTE(Ogród @ Nov 5 2006, 16:56:54) [snapback]96005[/snapback]

kupcie sobie lepsze karty graficzne to nie będziecie nażekać bo te co teraz macie to se mozna wsadzic jezeli chodzi o granie na nich w nowe gry

Prosiłem w swoim newsie, żeby nie pisać rad typu "Kupcie sobie nowe karty". Ale Ciebie stać tylko na taką radę. Być może jesteś nadzianym facetem, dla którego pójście do sklepu i kupienie nowej karty to tak jak pójście do piekarni po parę bułek. Wyobraź sobie jednak, o ile jesteś w stanie, że niektórych nie stać na wywalenie kilku setek na nowa kartę i szukają rady u uprzejmych i inteligentnych graczy (czyli niestety nie u Ciebie), jak poradzić sobie z problemem.
Więc na przyszłośc daruj sobie takie komentarze.
Ogród
Tylko ze przyczyną waszego problemu jest na pewno karta graficzna.Wiem bo sam miałem podobna kartę i pes mi chodził w 1024x768 na medium i nawet wtedy troche cieło
Na GF 5200 bedzie cieło
matthew
W tym momencie nie stać mnie na nową kartę graficzną, zbyt dużo wydatków, no i oryginalny PES6 też kosztuje... Dziwie się tylko dlaczego innym na słabszych kartach chodzi i nie zacina na wyższych ustawieniach..
Arek1974
Pokombinowałem trochę z podkręceniem tego GF FX 5200 (na razie mam 310/420 MHz) i mam wrażenie że w deszczu trochę mniej zacina (a może to tylko wrażenie smile.gif ). Najpierw musiałem trochę poczytać w necie, bo w sumie miałem obawy przed podkręcaniem karty. Na razie nic złego się nie dzieje. Acha, użyłem progrmy Riva Turner. Jeśli przeczyta to ktoś, kto też podkręcał taką kartę, niech napisze, do ilu doszedł i czy dało to efekty.
spasiboy
Moj sprzet :
AMD Sempron 2.6
Radeon 9000!!! 64ddr
512 RAM

i jakos na 1024x768 + medium nie tnie mi sie a wrecz przeciwnie...
Arek1974
QUOTE(spasiboy @ Nov 6 2006, 13:14:44) [snapback]96174[/snapback]

Moj sprzet :
AMD Sempron 2.6
Radeon 9000!!! 64ddr
512 RAM

i jakos na 1024x768 + medium nie tnie mi sie a wrecz przeciwnie...

Nie rozumiem, porównujesz swój sprzęt da naszych ? Procek masz lepszy, kartę lepszą - co to porównanie ?
..::PlaymaN::..
Mój sprzęcior:
Celeron 1,70 GHz
256 MB ram
Geforce MX 5200
I gra działa płynnie na rozdziałce 1280 x 1024
i Quality Medium
więc nie wiem czemu wam się tnie, bo ja mam słabego kompa i działa świetnie biggrin.gif
chociaż wydaje mi się że PES 6 słabo chodzi na wszystkich GeForce'ach z serii FX :/
matthew
Playman, ja też się temu dziwię, ale co zrobić... Naprawdę nie wiem:( Niemożlwe jest żeby mi się cieło skoro mam lepszy komputer, a jednak..

P.S. Skąd moge pobrać najnowsze stery do karty i pytanie do Arka1974 - Czy możesz mi powiedzieć jakie dokładnie masz ustaiwenia w RivaTuner?
..::PlaymaN::..
Skąd moge pobrać najnowsze stery do karty

ze strony producenta rolleyes.gif
Mac516
Siema Komputerki macie dobre ale grafa masakra <lol2> co to jest GF FX 5500 gówno nic nie wyciągniecie z tak słabej grafiki. Ja sie ciesze Grą na Max detalach przy moim kompie a jest on taki AMD Athlon 2200+ 256 mb ddr Radeon 9550 @ 9600 Pr0 256 mb i 128 bit. Wszystko chula na 1024 i high. ZAINWESTUJCIE W DOBRA GRAFE
matthew
Chyba czegoś nie rozumiesz.. NIE MOGE zainwestować w dobrą kartę, pytam się co mogę zrobić przy użyciu tej. Tak czy owak dzięki za rade..

P.S. Zainstalowałem nowe stery oraz DirectX i ku mojemu zdziwieniu gra płynnie chodzi na detalach MEDIUM i rozdzielczości 1028 X 1024 biggrin.gif Dzięki wszystkim za rady!
koshtur
Jest na wasze problemy bardzo prosta rada , podejrzewam że gracie z obrazu płyty w wirtualnym napędzie - trzeba to wyrzucić i wrzucić c...ka
Arek1974
Znalazłem u siebie coś takiego jak "Panel sterowania NVidia". Tan znalazłem opcję zmiany konfiguracji przetaktowania. Właczyłem ją i komp ustawił mi takie taktowanie:
- częstotliwośc zegara pamięci 820 MHz
- częstotliwość zegara 3D - 300 MHz

I wszystko by było OK, bo gra przestała przycinać przy meczu rozgrywanym w deszczu czy na śniegu, gdyby nie ... No właśnie. Wgrałem murawy, bo tre oryginalne są beznadziejne. Jak mam wyłaczony filtr anizotropowy, to mam takie pasek "mrugający", który przesuwa się w czasie gry z góry na dół tak jak kamera. Jak właczę filtr, to murawy robią się gładkie i ładne, tylko że mają takie jakby ciemnozielone plamki, ale nie na całej murawie, tylko w miarę przesuwania się kamery i obrazu te plamki się "wyłaniają" (nie wiem, czy ten opis jest zrozumiały, ale lepiej nie umiem tego wytłumaczyć sad.gif )

Czy ktoś miał cos podobnego ? Bez filtra gra się głupio, ale te plamki też nie są ładne smile.gif

IPB Image
Bakel
QUOTE(xymeon_x @ Nov 5 2006, 12:54:43) [snapback]95995[/snapback]

Moze to kwestia grafiki ??? GF FX ?? ja mam durona 1400 MHz, GF 6600 256MB i 512 RAM i gra mi chodzi plynnie w 1280x1024 na max detalach. zastanawiam sie jak gra chodzi na grafikach starszych typu GF 4200 albo radeon 9550

Na podkręconym R9550 420@500 gra w rozdzielczości 800x600 i detalach ustawionych na Medium chodzi bardzo płynnie beż żadnych przycięć. Koszt tej karty to ok. 100zł (giełda czy allegro).
matthew
QUOTE(Arek1974 @ Nov 8 2006, 01:53:24) [snapback]96442[/snapback]

Znalazłem u siebie coś takiego jak "Panel sterowania NVidia". Tan znalazłem opcję zmiany konfiguracji przetaktowania. Właczyłem ją i komp ustawił mi takie taktowanie:

I wszystko by było OK, bo gra przestała przycinać przy meczu rozgrywanym w deszczu czy na śniegu, gdyby nie ... No właśnie. Wgrałem murawy, bo tre oryginalne są beznadziejne. Jak mam wyłaczony filtr anizotropowy, to mam takie pasek "mrugający", który przesuwa się w czasie gry z góry na dół tak jak kamera. Jak właczę filtr, to murawy robią się gładkie i ładne, tylko że mają takie jakby ciemnozielone plamki, ale nie na całej murawie, tylko w miarę przesuwania się kamery i obrazu te plamki się "wyłaniają" (nie wiem, czy ten opis jest zrozumiały, ale lepiej nie umiem tego wytłumaczyć sad.gif )

Czy ktoś miał cos podobnego ? Bez filtra gra się głupio, ale te plamki też nie są ładne smile.gif

IPB Image

Arek1974 własnie mam ten problem z paskiem. Po stuningowaniu gry programem Riva Tuner mam taki właśnie problem sad.gif Ale cóż, lepsze to niż zacinanie smile.gif
Bombka
mi tez pes6 sie przycina na kazdej rozdzielczosci i na roznych detalach.mam athlona 3.0, 1gb ram, geforce 6600gt. tylko mi nie mowcie ze karte musze wymienic bo was wysmieje.
Ogród
QUOTE(Bombka @ Nov 8 2006, 18:34:05) [snapback]96512[/snapback]

mi tez pes6 sie przycina na kazdej rozdzielczosci i na roznych detalach.mam athlona 3.0, 1gb ram, geforce 6600gt. tylko mi nie mowcie ze karte musze wymienic bo was wysmieje.

Mam identycznego kompa jak TY i wszystko na maxa hula az miło
Bombka
to powiedz mi co jest z moim nie tak? kombinowales moze cos w ustawieniach karty we wlasciwosciach nvidi?
Peras
a ja mam inny problem : czasami po meczu lub po pierwszej połowie mam czarny ekran mimo ze teoretycznie gra chodzi i jest dźwięk.Wie ktoś moze co z tym zrobić?
Ogród
QUOTE(Bombka @ Nov 8 2006, 18:50:19) [snapback]96517[/snapback]

to powiedz mi co jest z moim nie tak? kombinowales moze cos w ustawieniach karty we wlasciwosciach nvidi?

pierwsze co mi przychodzi do głowy to to zebys zainstalował inne stery do grafy
messinho
mój komp:
AMD Athlon 2.6 Barton
Radeon X 800 gt 256mb 256 bit
1 gb Kingmax 400mhz
Soltek nForce 2
TNIE SIE Z 10 RAZY NA MECZ!!!1024-768(HIGH)CHYBA LEWY PROC!!! sad.gif
Bombka
QUOTE(Ogród @ Nov 8 2006, 18:07:42) [snapback]96532[/snapback]

pierwsze co mi przychodzi do głowy to to zebys zainstalował inne stery do grafy

probowalem juz z roznyni sterownikami poczynajac od moich pierwszych z plytki nvidii i na najnowszych skonczywszy,ze wszystkimi pojawia sie ten sam problem,gra sie zacina tak jakby cos oprocz niej bylo wlaczone (ale nie jest). wlaczylem synchronizacje pionowa aby mi zniknal przezroczysty pasek na ekranie i poskutkowalo,ale zacinania nie moge sie pozbyc.
PES34
QUOTE(messinho @ Nov 8 2006, 23:27:32) [snapback]96612[/snapback]

mój komp:
AMD Athlon 2.6 Barton
Radeon X 800 gt 256mb 256 bit
1 gb Kingmax 400mhz
Soltek nForce 2
TNIE SIE Z 10 RAZY NA MECZ!!!1024-768(HIGH)CHYBA LEWY PROC!!! sad.gif

stary ty to już masz najgorzej tongue.gif w sumie powinno ci bardzo płynnie chodzić smile.gif ja mam wszystko gorsze i na wyższej rozdzielczości chodzi płynnie smile.gif
railis
QUOTE(Arek1974 @ Nov 8 2006, 02:53:24) [snapback]96442[/snapback]

IPB Image

Poprostu zwiększ sobie jakość filtrowania, albo wydajność systemu na jak najlepszą. Mnie pomaga.
Pingwin
Mi na GF2 GTS Pro 32 Mb RAM gra chodzi supeer płynnie na średnich detalach i rozdz 1024... Na max detach gra podczas akcji w polu karnym np. powrzucie z cornera lekko się zacina.
topskun
amd x64 3200+ (2800)
2gb ram
gf 7600gt gigabyte 256mb silent pipe2
i nawet w okienku grac nie moge sad.gif
hehehe joke rzecz jasna
smiga plynnie jak marzenie max detale 1280x1024
ale jako konsolowiec i tak siecze na czarnuli z rzadka bo inne sprawy wazniejsze ale czas na meczyk zawsze sie znajdzie, moze online nawet cos pokombinujemy sie zobaczy pzdr
cozaq
mialem podobne problemy jak wy ale w pes5, a moj komp to:

pentium 3.0 @ 4.0 ghz

gf 6200 @ 6600

1gb ram dual channel

i wynikala to ze zjebanych stadionow (sciagnietych z neta, dlatego gram na normalnych z gry). o kartach z serii fx nie bede sie wypowiadal bo widze ze niektorych bardzo to boli jak sie krytykuje ich karty. ale pamietajcie z pustego i salomon nie naleje smile.gif)
-
jesli chodzi o podkrecanie to zasada jest prostai nic sie nie stanie jesli bedziecie jej przestrzegac wink.gif ogolnie to lepiej podkrecac rdzen gpu (daje to wieksze korzysci), podwyzszajcie o 5mhz i testujcie np. grajac troche w pesika badz odpalajac jakiegos 3dmarka i jak 0 zwiech czy artow to dalej +5mhz. kiedy ustawicie juz gorna granice gpu to samo z ramem. Oczywiscie wypadalo by zadbac o jakies radiatorki i wymiane pasty termo na rdzeniu, nie mowie juz o rozsadnym minimum jakim jest ustawienie jakiegos dodatkowego wiatraczka na grafe.

Np. ja uzyskalem gpu 300 @ 550mhz i ram : 550 @ 700 mhz co wy na to ? karta chodzi tak juz ponad rok i jest ok

dodam tylko ze gram na wszycho max (+ AA + AF) i fps caly czas jest 60 (chyba nie da sie wiecej w tej grze?) czyli ultra plynnosc.
og0r
na moim Athon 64 3200+, 2gb ramu, gf6800gs tez się tnie...
bez wzgledu na pogodę,bez wzgledu na rozdzielczosc. na 1280x1024 pojawia mi się głupi zniekształcony pasek (w pes5 też) więc i tak gram na 1024x768
sterowniki nowe, directx nowy, inne gry o wiele bardziej wymagające działają ok a pes6 się zacina....
pes5 działa mi znakomicie tylko że go nie odinstalowałem (mogą się gryźć?? - wolałbym zostawić bo to nadal świetna gierka)
demo pes6 też działa bardzo dobrze

po wymienieniu sterowników gierka chodzi mi szybciej, tzn zawodnicy szybciej biegają blink.gif ale zacina się dalej
topskun
QUOTE(cozaq @ Nov 28 2006, 15:34:04) [snapback]100825[/snapback]

Np. ja uzyskalem gpu 300 @ 550mhz i ram : 550 @ 700 mhz co wy na to ? karta chodzi tak juz ponad rok i jest ok

witam co do podkrecania to w przypadku mojej karty nie jest to zbytnio potrzebne i nie chwale sie tu wcale hehe ( nie czuje kiedy rymuje tongue.gif )
ale jednak poprobowalem pobawilem sie lekko w tunningowca i z GF 7600gt gigabyte silent pipe 2 z pasywnym poteznym chlodzeniem wyciagnalem ze standardu bodajze 560mhz <> 680mhz wyciagnalem 860 <> 1180 temp. z 44'C wzrosla do ponad 50 ale nie mialo to zadnego wplywu na gry i stabilna prace calego blaszaka, anyway do czasu zakupu PS3 czyli przyszle wakacje owy smok wystarczy, w zanadrzu jeszcze stara poczciwa czarnula hehe, sorry za lekkie odbicie od tematu ale postanowielm sie nieco podziedlic swoimi eksperymentami, pozdro
Tomek_ziomek
ziomki a jak włączyć to filtrowanie (gdzie jest ta opcja do wybrania??) bo wy o tym tak mówicie to przynajmniej chciałbym się dowiedzieć smile.gif
zagroo
witam mi sie gra przycina czesto pod polem karnym na srodku . Hmm mam jakies szanse oto moj sprzet slaby ale czy moglbym grac przynajmniej na low prosze o rady??:

geforce 4 mx 440 with AGP8X
CPU 2,20ghz 2,22ghz
256 MB RAM

Sterowniki mam z 2006-08-11 wersja 9.1.4.7

BLAGAM O POMOC UWIELBIAM TA GIERKE sad.gif
snake
Masz za mało ramu moim zdaniem, 512 to minimum imo smile.gif
og0r
QUOTE(Tomek_ziomek @ Nov 29 2006, 13:06:10) [snapback]100888[/snapback]

ziomki a jak włączyć to filtrowanie (gdzie jest ta opcja do wybrania??) bo wy o tym tak mówicie to przynajmniej chciałbym się dowiedzieć smile.gif

w przypadku nvidia klikasz prawym klawiszem na pulpicie, wybierasz właściwości, zakładka ustawienia, zaawansowane, zakładka ze znaczkiem nvidii (różnie się nazywa) i tam masz ustawienia karty. jeżeli nie to masz zapewne nowe sterowniki z panelem sterowania, ja proponuję go wyłaczyć. w zakładce ustawienie wydajności masz synchronizacja pionowa - włącz ją i latający zniekształcony pasek zniknie. warto ta opcję wyłączyć dla innych gier, może trochę spowalniać
w ati nie wiem ale zapewne podobnie

mam dodatkowe pytanie odnośnie zawartych tam opcji nvidii - można tam włączyć wygładzanie itp. bajery
nie wiem czy to wrażenie ale wydaje mi się że po ich włączeniu pes6 wygląda lepiej

p.s. niestety na moim sprzecie pes6 dalej się przycina, 5-10 razy na mecz ale jest to bardzo denerwujące, źródła problemu nie znalazłem, sterowniki nowe, directx nowy, sprzet moim zdaniem dobry (3200+ 2gb ramu, 6800gs)
jak ktoś poradził sobie z podobnym problemem albo ma jakiś pomysł to walcie śmiało tongue.gif
tV2
A1700+xp + GF6600GT + 512 - null problemo (1024x768, high, AA 8x). Zapewne u wiekszosci problem wynika z "nieswiezego" windowsa lub po prostu duzej ilosci zainstalowanych "smieci", ktore zwalniaja i tak juz strasznie wolny system wink.gif
og0r
ZONK
system nowiutki na innym dysku postawiłem i to samo
zresztą każda inna gra działa dobrze, o wiele bardziej wymagające
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.