Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pes6 Zaawansowane Porady.
board.issonline.pl > Pro Evolution Soccer: Forum Dyskusyjne > Pro Evolution Soccer 6
Sin3-16
Założyłem ten temat z ważnego powodu jakim jest oczywiście premiera najnowszej odsłony PES i chęć zapoznania się z opiniami na temat tego co będzie skuteczne a z czym trzeba się będzie męczyć w tej grze ( tak bardzo ogólnie )No i oczywiście żeby zebrać porozrzucane po forum tematy o strzałach,podaniach,kiwkach itp i prowadzić dyskusje na ten temat w jednym miejscu smile.gif .
Osobiście byłem przygotowany na wszystkie zmiany jakie zostały wprowadzone w PES6, czytając od dawna wywiady z ludźmi z KONAMI, recenzje japońskiej wersji WE + informacje o planowanych zmianach w wersji europejskiej + opinie graczy którzy z serią ISS, PES są praktycznie od zawsze i znają tą gre od podszewki. KONAMI od dawna zapowiadało spore zmiany w rozgrywce i patrząc na ewolucje serii PES1,2,3,4,5 zmiany między 5 a 6 są chyba największe w całej serii. Czy się komuś to podoba czy nie w PES6 zmieniło się bardzo wiele z technicznego punktu widzenia ta część jest najbardziej zaawansowana ( i nie chodzi mi tutaj o grafikę, jakość tekstur itp.) tylko o możliwości rozgrywki i praktycznie wyciśnięcie 7 potów z niemłodego już enginu. Szkoda że gra jest ograniczona możliwościami PS2, co zaowocowało kilkoma drobnymi niedociągnięciami i wpadkami KONAMI, na szczęście są one drobne i nie mają większego wpływu na rozgrywkę ( i nie mam na myśli wpadki z polską wersją ). Ale mniejsza o to nie miał być to temat o enginie PES i wpadkach KONAMI tylko o zmianach i samej rozgrywce.
Czytając na tym forum temat „Pes 6” można było zauważyć że większość osób w mniejszym lub większym stopniu wychwycił zmiany w PES6 i z początku 85% forumowiczów patrząc przez pryzmat PES5 uznawało je za złe :] Zmiany i techniki gry w PES6 o których chciałbym żeby toczyła się dyskusja w tym temacie dotyczą głównie tych negatywnych zmian które wymienialiście z początku, po paru meczach w PES6 ( dobrze się PSdzieje że kilku graczy z tendencją wzrostową, po rozegraniu większej ilości spotkań zaczyna traktować te zmiany in plus i przyzwyczajać się do tej gry i odkrywać nowe rzeczy ).
Żeby dyskusja nie była o wszystkim i o niczym zaproponowałem w kilku podpunktach co przydało by się omówić i rozwinąć żeby szybko i sprawnie poznać PES6 ( bazowałem na najczęściej wymienianych przez was wadach i zaletach w rozgrywce więc wiem ze każdy ma jakieś zdanie na temat danego punktu i może coś ciekawego wnieś do tematu ) Jak by to powiedział Borek „oto te punkty”
1. Zaawansowana kontrola nad zawodnikami:
a) techniki dryblingu - które zwody są skuteczne w jakich sytuacjach, którzy zawodnicy są najlepsi w robieniu danego tricku ( najszybsze feinty, najskuteczniejsze balanse ciałem i step overy ) które tricki można łączyć z sobą w "kombosy" i w jakich trickach można np. łamać animacje przechodząc do następnego. ogólnie podpunkt dotyczący wszystkiego o dryblingu i technikach wkręcania obrony przeciwnika w ziemie.
b ) gra bez piłki, ustawianie się do wrzutek itp.
c) techniki defensywne - Zatrzymywanie dryblującego przeciwnika, ustawianie się w obronie, skuteczność zagrań w obronie ( R1+X/+ square.gif, obrona za pomocą R2, walka o górne piłki także z R1,R2 ) obrona przed patentami np. zbieganiem do skrzydła i zagraniem na 5 metr, i techniki niedopuszczania przeciwnika do podań (wyprzedzanie, blokowanie przeciwnika i odbiór piłki) gra wślizgami i wszystko co jest związane z kontrolą zawodników i zagraniami w obronie.
2. Podania - techniki ustawiania się do podań, zagrywania piłki, techniki podań (skuteczność podań z L1, R2) przejmowanie podań (zastawiając się, gubiąc przeciwnika, przepuszczając podanie z obiegiem) skuteczność wrzutek, krosów ( zagrań L1+O itd. or manualnych podań górą ) po prostu wszystko o podaniach w PES6
3. Strzały: skuteczność strzałów z różnych odległości ( wpływ dodania "R2,R1" i innych guzików do strzału ) ustawianie się do strzałów, wpływ tricków na strzały i ich skuteczność, ustawianie się do strzałów itp. po prostu wszystko o strzałach.
4. Stałe fragmenty gry: i znowu techniki strzałów i podań, patenty na rzuty wolne, rożne itp.
5. Zaawansowane ustawienia formacji: Po prostu wszystko o ogólnych ustawieniach formacji i jej wpływie na grę naszej drużyny ( wpływ ustawienia zawodnikowi zadań Of/def na zawodników na konkretnych pozycjach i przy konkretnych strategiach ) ustawiania lini obrony "deffence system" i team strategy na zachowanie naszych zawodników itp
a) Porady jak grać daną drużyną np dokładna strategia gry Manchesteru United ( ustawienie zawodników i ustawienie im odpowiednich zadań na boisku, strategia itp. ) najlepiej z zięciami i opisem dlaczego akurat ta strategia a nie inna dla tej drużyny.
W sumie na początek to by było na tyle jeśli ktoś ma inne propozycje niech pisze :]
Ps. Jeśli pojawią się dzisiaj w tym temacie ciekawe uwagi i spostrzeżenia na temat rozgrywki w PES6, to wrzucę wieczorem dosyć dokładny opis paru patentów na grę w defensywie które dobrze opanowane odbiorą przeciwnikowi ochotę na beztroskie hasanie zawodnikami po boisku smile.gif
Ujmeny
1, c)

Z moich obserwacji producentowi zupełnie nie wyszła funkcja z technik defensywny. Tj. przecinanie podania wślizgiem. Prawidłowe wykonanie tego zagrania koliduje z automatycznie zmieniającym się kontrolerem. I tak, jak odczytałem zagranie przeciwnika, widzę, ze chce podać w momencie, jak dotyka on piłki do podania to kontroler przeskakuje na obrońcę, który jest najbliżej zawodnika, który ma otrzymać piłkę. Efektem czego jest to, iż nasz obrońca nr 2 pada na ziemie. A ten docelowy, którym chcieliśmy wykonać wślizg nie robi nic.

PS
Możesz sprawdzić coś takiego:
Wchodzisz do opcji ustawienia strategii A lub B. Wybierasz nową formację. Wychodzi z powrotem do menu z głównymi ustawieniami. A następnie ponownie a ustawień strategii A lub B. Czy komputer zapisał wcześniej dokonane przez ciebie zmiany?
U mnie niestety nie. Nie wiedzieć czemu nie mogę dokonać zmian w formacji A i B. A ponadto nie mogę zapisywać formacji, jako osoby plik zapisu. Gra tworzy puste pliki.

PS
Co się tyczy patentów obronnych to z chęcią rzucę okiem na to co wykombinowałeś. Tylko proszę, aby ustawienia dotyczyły słabych drużyn, a nie składu z paletą gwiazd w obronie. Osobiście szukam ustawienia polskiej obrony na Brazylię. Pierwsze spostrzeżenie jest taki, że granie w systemie daleko wysuniętych obrońców (A), jak to robię w większości meczów w przypadku takich drużyn, jak Brazylia nie przynosi pożytku, tylko same straty. Różnica w szybkości między polskimi obrońcami, a napastnikami przeciwników jest porażająca.

Pozdrawiam.
Drożdż
Problem z przeskakującym kontrolerem podczas wślizów rozwiążesz zminiając -ustawienia szybkości kursora na--ręczny.
Powinno Ci pomóc smile.gif
hetfield88
gdzie jest cos takiego w set formation jak ALL ATAk? kiedys bylo to w QUICK SETTING a teraz cos sie pozmienialo i nie wiem jak szybko wszystkich do przodu przesunac, odp... z gory dzieki
Ujmeny
QUOTE(Drożdż @ Nov 2 2006, 14:02:32) [snapback]95512[/snapback]

Problem z przeskakującym kontrolerem podczas wślizów rozwiążesz zminiając -ustawienia szybkości kursora na--ręczny.
Powinno Ci pomóc smile.gif

Byłem święcie przekonany, że tej opcji nie ma =)
Już zdecydowanie lepiej gra mi się w obronie.

Dziękuję za infomację.

(Menu przy wyborze kontrolera)
maciek_ssi
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest opcja Semi-Fixed. Polecam. smile.gif
Kjs
QUOTE(savio @ Nov 2 2006, 17:52:56) [snapback]95535[/snapback]

gdzie jest cos takiego w set formation jak ALL ATAk? kiedys bylo to w QUICK SETTING a teraz cos sie pozmienialo i nie wiem jak szybko wszystkich do przodu przesunac, odp... z gory dzieki

Jest cos jak Auto Attack, ale niestety to chyba nie to. Nic przypominajacego ALL ATTACK w pl ver nie znalazlem :x Troszke zamotane jest teraz to menu w porownaniu z PESem 5 smile.gif Pozdro
Ujmeny
QUOTE(Sin3-16 @ Nov 2 2006, 09:26:46) [snapback]95496[/snapback]
to wrzucę wieczorem dosyć dokładny opis paru patentów na grę w defensywie które dobrze opanowane odbiorą przeciwnikowi ochotę na beztroskie hasanie zawodnikami po boisku smile.gif

Wieczór już przeminął =)
maciek_ssi
QUOTE(Kjs @ Nov 3 2006, 01:10:24) [snapback]95602[/snapback]

Jest cos jak Auto Attack, ale niestety to chyba nie to. Nic przypominajacego ALL ATTACK w pl ver nie znalazlem :x Troszke zamotane jest teraz to menu w porownaniu z PESem 5 smile.gif Pozdro

Nie ma czegoś takiego, jak All Attack. Pozostaje jedynie w Individual dać wszystkim zawodnikom z pomocy i napadu strzałki w przód przy Attack. Dodatkowo w Edit Positions przestawić wszystkich o 3/4 pozycje do przodu. I najważniejsze: Back Line ustawić na A.
lukasso
jak nie ma jak jest
moze nie tyle all atack co auto attack przez co sam komputer decyduje kiedy cała druzyna zaatakuje przeciwnika
w menu formacji wchodzimy w TEAM->Attack/defense->auto atack
Sin3-16
Oto kilka zmian dotyczących gry obronnej w PES6 opisanych przezemnie na podstawie rozegraniu kilkudziesięciu meczy jak i z wykorzystaniem wskazówek od najlepszych graczy PES rankings.
Główną zmianą jaka została wprowadzona w PES6 jest drastyczne osłabienie zagrania R1+x/kwadrat ( w poprzednich częściach nawet PESowy laik grając Milanem i trzymając R1+x i ewentualnie podwajając kwadratem sprawiał warzenie osoby średnio dobrze grającej w PES i nawet ogrywając takiego pacjenta 4:0 wcale nie było tak super łatwo przedrzeć się przez defensywnych pomocników i linie obrony) w PES6 to już nie przejdzie R1+x w tej części ogranicza się praktycznie do bezmyślnego pobiegnięcia naszego zawodnika w stronę przeciwnika z piłką a w odbiorze jest praktycznie całkowicie bezużyteczne ( i stąd teraz biorą się opinie o skrzydłowych nie do zatrzymania i możliwych rajdach przez całe boisko używając tylko biegu z R1:] )
Na szczęście KONAMI bardzo rozwinęło gre bez użycia R1+x, wiąże się to z dodaniem sporej ilości nowych animacji dla obrońców które przekładają się na możliwość bardzo dobrego ustawiania się zawodników w defensywie ( do odbioru piłki ) i sporo możliwości odebrania i przechwycenia piłki. Gra w obronie polega teraz bardziej na szybkim przełączeniu się na najlepiej ustawionego obrońcę ( i ustawienia się nim twarzą do nabiegającego przeciwnika ) bardzo przydatny staje się tutaj R2 którym można dokładnie korygować ustawienie obrońcy, obrońcy stojący przodem mają dobre animacje odbioru piłki za pomocą samego x i dosyć twardo stoją na nogach co w połączeniu z dobrymi statystykami obrony, siły i body balance wcale nie robi z nich pachołków do ogrywania, dobre opanowanie ustawiania się zawodnikami i oduczenie się nawyku biegania z R1 + strategia zone press wcale nie ułatwi nawet dobrym dryblerom gry w środku pola.
Dobrą zagrywką szczególnie podczas presingu w środku pola jest także presing 2 zawodnikiem square.gif „kwadrat – bez użycia R1” (jednak trzeba to robić z wyczuciem używając drugiego piłkarza raczej do asekuracji i nastraszenia przeciwnika, przeciwnik wtedy przeważnie stara się podać piłkę żeby uniknąć starcia 1-1 1-2 i wtedy przy wolnych podaniach i 2 zawodnikach pod kontrolą łatwo możemy zaliczyć przechwyt )
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz w poprzednich częściach pes chcąc uniemożliwić przeciwnikowi dobrego przejęcia piłki napierało się na niego z R1 co przy silnych obrońcach z duża skutecznością wybijało przeciwnika z równowagi i prowadziło do odbioru lub faulu, w tej części zawodnik przejmujący piłkę ma dużo więcej możliwości urwania się obrońcy który atakował z R1 zostawiając go daleko w tyle, w PES6 lepiej jest się spokojnie ustawić przy obrońcy (przy stosunkowo wolnych podaniach jest na to sporo czasu) i dać mu przejąć piłkę po czym bez używania biegu starać się mu ją odebrać „x” i jest to dosyć skuteczne ( grając kilka meczy z kumplami potrafiłem w ten sposób dosyć skutecznie unieszkodliwić ich próby dryblingu i rozgrywania w środku pola co przy moich dosyć słabych fizycznie pomocnikach Xavi, Deco + DM Motta lub Marquez lub Edmilson nie było łatwe ale zdawało egzamin ) Inną bajką są próby zatrzymania szybkich i dobrych technicznie skrzydłowych ale na to też jest sposób ( w niektórych wypowiedziach czytałem że skrzydłowy może biec z obrońca na plecach przez całe boisko ) heh nie ma lekko niektórzy by pewnie chcieli żeby obrońca który ma nieraz o 20 niższe statsy speeda od takiego Ronaldinho lub C. Ronaldo przeganiał go odbierał mu piłkę i jeszcze rozpoczynał rajd po skrzydle :] Za takimi rajdami trzeba biec w lekkiej odległości od atakującego zawodnika, oczywiście mam na myśli trzymanie się z boku zawodnika biegnącego z piłka a nie bieganie za jego plecami (w momencie ścinania w stronę pola karnego przeważnie nasz obrońca dogoni atakującego zawodnika ) wskazane jest podczas takiej pogoni lekkie przypomnienie poprzez lekkie klepnięcie w square.gif środkowemu obrońcy lub najlepiej pomocnikowi który też wraca za akcją przeciwnika o asekuracji w razie wyminięcia naszego obrońcy, wtedy możemy szybko przełączyć się na 2 zawodnika i ustawić się nim do „pojedynku one on one” co przy dobrych lotach zakończy się przechwytem i szansą na kontrę lub przy kontrze przeciwnika da czas reszcie obrońców do dobrego ustawienia się w polu karnym i zamurowaniu dostępu do własnej bramki.
Do blokowania wrzutek przydaje się super cancel (R1+R2) który pozwala dokładnie przyklejenie się do zawodnika i odcinanie go od wrzuty.
Jeszcze jedno, w PES6 przegięte są zagrania L1+triangle.gif trójkąt one łamią chyba engine gry i są praktycznie nie do zatrzymania, tutaj nie ma co patyczkować się z napastnikiem biegnącym do piłki i zapodać mu po prostu kosę ( w końcówkach wyrównanego meczu lepsza jest Ew. czerwona kartka niż stracona bramka :] )
Taka gra w defensywie wymaga niemałego refleksu przy zmianach zawodników, nauki dobrego ustawiania się jak i gry asekurującym obrońcom (czyżby o tym pomrukiwało KONAMI zapowiadając możliwość gry zawodnikiem bez piłki ??) Nowy system gry w obronie wcale nie jest taki zły, wręcz przeciwnie jest bardziej rozbudowany i wymaga ciągłej koncentracji i dokładności w grze a nie tylko biegania z wciśniętym R1+x, a taki Canavaro w rękach dobrego zawodnika będzie kasował naprawdę sporo akcji.
Jeśli ktoś ma coś ciekawego do dodania to czekam na uwagi. Pozdro
Ujmeny
Dzięki za te info.
Praktycznie powtórzyłeś moje słowa z tego tematu - click (13:22:41) =)

Niestety przeważnie bywa tak, że nasze starania niweczy bramkarz. Osobiście największy procent ze straconych bramek w Lidze Narodów (wszystkich 8) straciłem po niefortunnej obronie bramkarza.

Po pierwsze zupełnie nie radzi sobie z przechwyceniem piłki podanej do napastnika za pomocą triangle.gif plus l1.gif. Raz takie wolno spadające podanie przeleciało mojemu bramkarzowi pod pachą (jak wykonywał rzut, aby ją chwycić). Sytuacja o tyle kuriozalna, iż nie był przez nikogo atakowany. Dla ścisłości był to Boruc.

Po drugie, większość obronionych, ale nie złapanych piłek ląduje przed bramkarzem. A powinien je sparować do boku. Efektem czego są bramki po dobitkach. Sola gry komputera.

Po trzecie. Ale to już tragedia. Gra jeden na jeden z bramkarzem. Rzeczywiście, tak jak z lekcji zamieszczonych w grze wynika można za pomocą umiejętnego wciskania triangle.gif spowodować błędny strzał napastnika. Bądź też spowodować, aby ten strzał był do obrony. Tylko problem jest taki, że po takiej obronie piłka znów ląduje pod nogami napastnika! Płakać się chce.

Po czwarte. Bramkarz w PES6 ma większe problemy z obroną strzałów lekkich, niż mocnych. Te drugie dobrze sparuje, a tych pierwszych nie chwyta! O pomstę do nieba proszą się sytuacje, jak piłka leci tuż obok nogi bramkarza.

Po piąte. Na szczęście ten błąd wystąpił tylko raz. Z moich przygód pamiętam, że ta sama sytuacja występowała w pierwszych 2 odsłonach gry. Mianowicie wpadanie bramkarza do własnej bramki. Jeden raz Boruc obronił, dodam, że fenomenalnie strzał z rzutu wolnego. Złapał piłkę obrócił się i co? Piłka za linią pola karnego!

Niestety nie ma rzeczy idealnych.
Sin3-16
@Ujemny
Heh niestety jeśli chodzi o postawę bramkarzy to nie mamy na nią większego wpływu dry.gif Chociaż może przydatne będzie korygowanie pozycji bramkarza L1+ triangle.gif Nie dam sobie za to uciąć ręki ale animacja danej interwencji bramkarza jest chyba zależna od jego pozycji względem lecącej piłki ( jakoś engine gry musi włanczać daną interwencje, a taka zależność jest chyba do przyjęcia ) więc może korygowanie w odpowiedni sposób pozycji bramkarza może poprawić jego gre ( po coś konami dało nam możliwość poruszania się bramkarzem ) Zagrania L1+ triangle.gif są praktycznie nie do zatrzymania przez obrońców więc kto wie ale może odpowiednia interwencja bramkarza będzie na nie sposobem.
maciek_ssi
QUOTE(lukasso @ Nov 3 2006, 15:38:21) [snapback]95654[/snapback]

jak nie ma jak jest
moze nie tyle all atack co auto attack przez co sam komputer decyduje kiedy cała druzyna zaatakuje przeciwnika
w menu formacji wchodzimy w TEAM->Attack/defense->auto atack

Mylisz się. tongue.gif
Mike85
mi osobiscie nie podoba sie długie podanie na wyjscie ( l1.gif + triangle.gif ). NIe ma tak jak w pesie 5 ze przy dłuzszym przytrzymaniu tych klawiszy pilka leci do najdalej wysunietego zawodnika. Tutaj jest tak ze pilka leci do jednego z najblizszych, nie ma takiej opcji ze z obrony mozna zagrac taka pile do napastnika na dobieg. tzn najczesciej mam tak ze jak chce zagrac tak z obrony to pilka leci do srodkowego pomocnika i to bardzoooooo duzym lobem. Jest na to jakiejsc wyjcie? no chyba ze sie myle i jest tak jak w 5?
kemocik
Mike85
Teraz podania kółkiem są o wiele dokładniejsze i jak chcesz podawać piłkę na pałę biggrin.gif już z obrony to używaj tego zagrania ;]
Mike85
QUOTE(kemocik @ Nov 5 2006, 00:54:47) [snapback]95904[/snapback]

Mike85
Teraz podania kółkiem są o wiele dokładniejsze i jak chcesz podawać piłkę na pałę biggrin.gif już z obrony to używaj tego zagrania ;]

coz na pale czasem trzeba jak nie ma czasu a bramke trzeba strzelic tongue.gif
Pablo_el
Ok, bede trzymac sie schematu i dorzuce swoje trzy grosze:

1.
a) L1 jest beznadziejne chyba ze mamy do dyspozycji Raula/Reyesa czy tez innego zawodnika majacego charakterystyczny obrot z pilka. R2 ma bardzo dobry low speed dribble, side step jest duzo lepszy ale nie przenika nog obroncy i trzeba teraz o tym pamietac. W koncu uzyteczne jest R2 tyl jak i wspomniany low speed dribble. Wogule ja wszystko robie juz z R2 bo L1 jest beznadziejnie wolne. Stare dobre square.gif X dziala bardzo ladnie i to nie tylko na bramkarza. R1 R2 R1 (czy jakos tak - chodzi o wypuszczenie pilki daleko przed siebie zatrzymanym zawodnikiem) jest swietna bronia w walce z wolnymi/malo zwrotnymi obroncami - wazne tylko zeby nie dac sie zablokowac od pliki co niestety jest zmora PES6. Obroncy zabieraja pilki bedac za zawodnikiem co jest przekretem i bardzo utrudnia drybling na zageszczonym przedpolu.

b ) gra bez pilki istnieje ale w obronie chyba ze gramy 2vs2.

c) Warto trzymac sie z daleka od zawodnika i blokowac go od bramki ( R2 dziala ladnie). R1 + X juz praktycznie jest bezuzyteczne chyba ze mamy obronce z 90-99 balance. Wslizgi sa dobre ale zawodnik tak dlugo sie zbiera z ziemi ze potrzebny jest drugi obok zeby pilke zabrac bo skoszony napastnik potrafi wstac duzo szybciej mad.gif Jezeli gracie 4 z tylu uwazajcie na stamine bocznych obroncow bo dosc szybko sie konczy.

2.
Podania sa calkiem inne niz w pes5 i bardzo dobrze - krzyzowe podania nie sa juz jednym slusznym tongue.gif Grajac po ziemi trzeba duzo kombinowac z X ~ R2 oraz sila naciskania X i triangle.gif Swietne jest circle.gif . Bardzo czesto wykorzystuje je do rozciagania gry czy do szybkiego rozegrania akcji zamiast dosc zawodnego L1 + triangle.gif (zbyt wolno pilka leci).

3.
Strzaly sa bardzo mocno poprawione w stosunku do PES5. Nie ma sensu strzelac z R2 bo leca farfocle ale jak sie ma troszke miejsca warto sie rozpedzic i dc po prostu square.gif Wpadaja niesamowite bramki - najdalej co narazie widzialem do Adrian z jakis 40m ale z dalszej odleglosci tez nie bedzie problemu.

Niestety PES6 ma przeklenstwo PES4 czyli strzaly z lamy (z pierwszej pilki) Wchodza szczegolnie dobrze z jak i przed pola karnego a bronic sie przed nimi bardzo cieszko. Mozna dawac R1 + X ale trzeba miec dobrego obronce zeby przestawic napastnikowi celownik.

4.
Rzuty wolne dosc mocno stracily na znaczeniu ze wzgledu na mniejsza ilosc fauli. Ale teraz sa mniej przypadkowe i mozna sie ich nauczyc.

Rozne wchodza bardzo ladnie - podstawa dla wrzucajaego do pass speed zeby obronca nie zdarzyl wbiec przed napastnika. Mozna bic tez technicznie ale wtedy do random juz jest.

5.
Formacje sa bardzo fajne ale jeszcze nie gralem tyle zeby miec dobry pomysl na gre. Jak narazie najlepiej sie gra default argentyna ale moze co jeszcze swojego wykombinuje

peace
maciek_ssi
Dzięki Pablo_el. Miło było poczytać opinię kogoś, kto zjadł zęby na tej serii. smile.gif
Rivaldinho
Również mi się podobało, brawo.
Malrela
Odswieżam temat
Ujmeny
Aby nie rozwijać nowych wątków zapytam tutaj.
Chcąc zapisać ustawienia mojej drużyny wchodzę do menadżera, wybieram slot i po prawej stronie widz kilka mniejszych. Rozumiem, że każdy jest przeznaczony na inną strategię, tylko jak do tych pól wejść? Jak dotąd tworzyłem inne pliki, jednak system nie zawsze wczytywał zapisane wcześniej ustawienia. Nie wiem czemu.
decio24
Mnie jedno tylko denerwuje. Chodzi mi o rzytu rożne i to ze na główke nie ida srodkowi obrońcy. Mam w druzynie np. takiego Samuela czy Materazziego, wysocy i silni, w obronie wymiataja jesli chodzi o gorne piłki, wiec przy roznych pewnie tez troche by namieszali. Moze kiedys zostanie to poprawione
matthew
QUOTE(decio24 @ Dec 14 2006, 15:15:22) [snapback]103565[/snapback]

Mnie jedno tylko denerwuje. Chodzi mi o rzytu rożne i to ze na główke nie ida srodkowi obrońcy. Mam w druzynie np. takiego Samuela czy Materazziego, wysocy i silni, w obronie wymiataja jesli chodzi o gorne piłki, wiec przy roznych pewnie tez troche by namieszali. Moze kiedys zostanie to poprawione

To bardzo proste. wystarczy, że przed wykonaniem rzutu rożnego nacisniesz R2 + Z (tak wiem, to nie wyjaśnia sytuacji ale nie pamiętam co mam pod Z ustaiwone, a nie pisze od siebie więc nie sprawdze), właczy sie czerwony kwadrat i po chwili środkowi obroncy wejda w pole karne. pozdro
decio24
Dzieki ronnie 10. Pozdro
Ten kwadrat to nad nazwiskiem sie pojawia co nie, bo mozna jeszcze zmieniac kolor prostokącika obok nazwiska. to chyba słuzy do nastawienia bardziej lub mnie ofensywnego, ale nie mam pewnosci.
loen21212
Macie moze wskazowki na rzuty wolne, bo musze przyznac ze PES 6 jestem jak poczatkujacy a w siecie widzilem bramki strzelane pomocnikami reprezentacji Wegier. Pozdrawiam
Żukinho
jak ustawisz podczas wykonywania cornera kwadracik na czerwony to zauwaz ze obronca podbiega do lini 16 metrów.A jak wykonac corner-banalne smile.gif ustawiasz wykonujacego tak aby pilka nie poleciala zbyt gleboko ani zbyt daleko.Najlepiej wykonuj rozne zawodnikami ktorzy np lewy rog wykonaja prawa noga a prawy rog lewa wtedy pilka nie bedzie az tak odchodzaca.Najlepiej wrzucaj na okolice 5-8 metra smile.gif
Ujmeny
QUOTE(decio24 @ Dec 14 2006, 15:59:33) [snapback]103585[/snapback]
Ten kwadrat to nad nazwiskiem sie pojawia co nie, bo mozna jeszcze zmieniac kolor prostokącika obok nazwiska. to chyba słuzy do nastawienia bardziej lub mnie ofensywnego, ale nie mam pewnosci.

Dokładnie o to w tym chodzi.
Niestety taj, jak wszystko w tej grze tak i ten element działa na zasadzie losowej. W sytuacjach, gdy wskaźnik ma kolor niebieski, co oznacza, że przesuwasz drużynę pod własne pole karne, ograniczasz jej możliwości ataku, zdarzają się wypadki polegające na (auto.) przesunięciu się obrony do linii środka boiska (powinni zawsze stać na linie pola karnego).

Pomimo tego błędu i tak to jest najlepsza opcja pozwalająca na sterowanie całej drużyny. Zdecydowanie lepiej działa od strzałek przypisywanych zawodnikom. Strzałek, które z resztą nie opłaca się przypisywać, gdyż to jeden z kilku oszustw gry. Niby, są ale nie działają (dobrze to widać po napastnikach, ruszają się jak chcą, a nie jak im każe opcja).
Mr_Szatan
Witam aby obrońcy wchodzili na rożne należy:
-zmienić za pomocą L2 +R1 na czerwony (najwyższy) poziom ataku, w tej sytuacji obrońca będzie stał gdzieś w okolicach końca pola karnego (co jest mało przydatne).
- teraz wystarczy zmienić wykonawcę ,,rogu" na innego, rezultatem jest wejście w okolice środka pola karnego obrońcy (zawsze tego najwyższego).
Pozdro tongue.gif
loen21212
QUOTE(Żukinho @ Dec 28 2006, 21:05:38) [snapback]108153[/snapback]

jak ustawisz podczas wykonywania cornera kwadracik na czerwony to zauwaz ze obronca podbiega do lini 16 metrów.A jak wykonac corner-banalne smile.gif ustawiasz wykonujacego tak aby pilka nie poleciala zbyt gleboko ani zbyt daleko.Najlepiej wykonuj rozne zawodnikami ktorzy np lewy rog wykonaja prawa noga a prawy rog lewa wtedy pilka nie bedzie az tak odchodzaca.Najlepiej wrzucaj na okolice 5-8 metra smile.gif

Dzieki za rozne ale ja pytam o wolne
Żukinho
aha sory źle przeczytałem twoją prośbe smile.gif a co do wolnych to był juz temat poszukaj poco znów rozwijac ten temat
loen21212
QUOTE(Żukinho @ Dec 29 2006, 23:17:11) [snapback]108486[/snapback]

aha sory źle przeczytałem twoją prośbe smile.gif a co do wolnych to był juz temat poszukaj poco znów rozwijac ten temat

podeslij prosze linka
muh
QUOTE(Ujmeny @ Dec 13 2006, 12:28:25) [snapback]103261[/snapback]

Aby nie rozwijać nowych wątków zapytam tutaj.
Chcąc zapisać ustawienia mojej drużyny wchodzę do menadżera, wybieram slot i po prawej stronie widz kilka mniejszych. Rozumiem, że każdy jest przeznaczony na inną strategię, tylko jak do tych pól wejść? Jak dotąd tworzyłem inne pliki, jednak system nie zawsze wczytywał zapisane wcześniej ustawienia. Nie wiem czemu.

musisz przekopiowac ustawienia do pliku ze strategiami. w kazdym takim pliku masz 8 slotow na strategie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.