Osobiście byłem przygotowany na wszystkie zmiany jakie zostały wprowadzone w PES6, czytając od dawna wywiady z ludźmi z KONAMI, recenzje japońskiej wersji WE + informacje o planowanych zmianach w wersji europejskiej + opinie graczy którzy z serią ISS, PES są praktycznie od zawsze i znają tą gre od podszewki. KONAMI od dawna zapowiadało spore zmiany w rozgrywce i patrząc na ewolucje serii PES1,2,3,4,5 zmiany między 5 a 6 są chyba największe w całej serii. Czy się komuś to podoba czy nie w PES6 zmieniło się bardzo wiele z technicznego punktu widzenia ta część jest najbardziej zaawansowana ( i nie chodzi mi tutaj o grafikę, jakość tekstur itp.) tylko o możliwości rozgrywki i praktycznie wyciśnięcie 7 potów z niemłodego już enginu. Szkoda że gra jest ograniczona możliwościami PS2, co zaowocowało kilkoma drobnymi niedociągnięciami i wpadkami KONAMI, na szczęście są one drobne i nie mają większego wpływu na rozgrywkę ( i nie mam na myśli wpadki z polską wersją ). Ale mniejsza o to nie miał być to temat o enginie PES i wpadkach KONAMI tylko o zmianach i samej rozgrywce.
Czytając na tym forum temat „Pes 6” można było zauważyć że większość osób w mniejszym lub większym stopniu wychwycił zmiany w PES6 i z początku 85% forumowiczów patrząc przez pryzmat PES5 uznawało je za złe :] Zmiany i techniki gry w PES6 o których chciałbym żeby toczyła się dyskusja w tym temacie dotyczą głównie tych negatywnych zmian które wymienialiście z początku, po paru meczach w PES6 ( dobrze się PSdzieje że kilku graczy z tendencją wzrostową, po rozegraniu większej ilości spotkań zaczyna traktować te zmiany in plus i przyzwyczajać się do tej gry i odkrywać nowe rzeczy ).
Żeby dyskusja nie była o wszystkim i o niczym zaproponowałem w kilku podpunktach co przydało by się omówić i rozwinąć żeby szybko i sprawnie poznać PES6 ( bazowałem na najczęściej wymienianych przez was wadach i zaletach w rozgrywce więc wiem ze każdy ma jakieś zdanie na temat danego punktu i może coś ciekawego wnieś do tematu ) Jak by to powiedział Borek „oto te punkty”
1. Zaawansowana kontrola nad zawodnikami:
a) techniki dryblingu - które zwody są skuteczne w jakich sytuacjach, którzy zawodnicy są najlepsi w robieniu danego tricku ( najszybsze feinty, najskuteczniejsze balanse ciałem i step overy ) które tricki można łączyć z sobą w "kombosy" i w jakich trickach można np. łamać animacje przechodząc do następnego. ogólnie podpunkt dotyczący wszystkiego o dryblingu i technikach wkręcania obrony przeciwnika w ziemie.
b ) gra bez piłki, ustawianie się do wrzutek itp.
c) techniki defensywne - Zatrzymywanie dryblującego przeciwnika, ustawianie się w obronie, skuteczność zagrań w obronie ( R1+X/+
2. Podania - techniki ustawiania się do podań, zagrywania piłki, techniki podań (skuteczność podań z L1, R2) przejmowanie podań (zastawiając się, gubiąc przeciwnika, przepuszczając podanie z obiegiem) skuteczność wrzutek, krosów ( zagrań L1+O itd. or manualnych podań górą ) po prostu wszystko o podaniach w PES6
3. Strzały: skuteczność strzałów z różnych odległości ( wpływ dodania "R2,R1" i innych guzików do strzału ) ustawianie się do strzałów, wpływ tricków na strzały i ich skuteczność, ustawianie się do strzałów itp. po prostu wszystko o strzałach.
4. Stałe fragmenty gry: i znowu techniki strzałów i podań, patenty na rzuty wolne, rożne itp.
5. Zaawansowane ustawienia formacji: Po prostu wszystko o ogólnych ustawieniach formacji i jej wpływie na grę naszej drużyny ( wpływ ustawienia zawodnikowi zadań Of/def na zawodników na konkretnych pozycjach i przy konkretnych strategiach ) ustawiania lini obrony "deffence system" i team strategy na zachowanie naszych zawodników itp
a) Porady jak grać daną drużyną np dokładna strategia gry Manchesteru United ( ustawienie zawodników i ustawienie im odpowiednich zadań na boisku, strategia itp. ) najlepiej z zięciami i opisem dlaczego akurat ta strategia a nie inna dla tej drużyny.
W sumie na początek to by było na tyle jeśli ktoś ma inne propozycje niech pisze :]
Ps. Jeśli pojawią się dzisiaj w tym temacie ciekawe uwagi i spostrzeżenia na temat rozgrywki w PES6, to wrzucę wieczorem dosyć dokładny opis paru patentów na grę w defensywie które dobrze opanowane odbiorą przeciwnikowi ochotę na beztroskie hasanie zawodnikami po boisku