Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką Pamięć Ram Kupić
board.issonline.pl > Inne > W przerwie meczu ;-)
Mooner
ostatnio pojąłem, że mam za mało ram bo zaledwie 256 ddr. więc wchodze na allegro aby coś wyczaić ciekawego.. na allegor jest 5 działów w zakładce DDR których nie kumam kompletnie mianowicie:

PC3500 (433MHz) i szybsze
PC3200 (400MHz)
PC2700 (333MHz)
PC2100 (266MHz)
Pamięć ECC
mógłby mi to ktoś wytłumaczyć, byłbym wdzięczny, a raczej jaką pamieć kupić, z jakiej kategorii...
domyślam sie ze 433 mhz to tylko na super kompy więc nie chce zresztą za drogo
więc chciałbym aby ktoś porównał 400 i 333
bo 266 z kolei za słabe z tego co się domyślam
a ecc kompletnie nie czaje... ;/
za pomoc dzieki, prosze o objasnienie
pozdro.. ;]

ps ( w 400 jest najwiecej ofert wiec jakbym mial strzelac to cos stamtad bym wybrał ale wole sie upewnic... )
lukasso
przejdz sie do sklepu komputerowego,tam informatyk wszystko dokladnie ci wytlimaczy
bo po co sie sugerowac zdaniem forumowiczow,skoro mozesz spytac sie kogos bardziej kompetentnego
Grabos
QUOTE(lukasso @ Sep 17 2006, 12:39:11) [snapback]89395[/snapback]

przejdz sie do sklepu komputerowego,tam informatyk wszystko dokladnie ci wytlimaczy
bo po co sie sugerowac zdaniem forumowiczow,skoro mozesz spytac sie kogos bardziej kompetentnego

Taaa ,wytłumaczy, wciśnie mu najdroższą i niekoniecznei najlepszą pamięc... Z firm to polecam Kingstona.
Raffels
A ja nie polecam kingstona bo to szit. Zdecydowanie lepsze są patrioty lub corsair.
Co do zakupu to...dowiedz się jakie typy pamięci obsługuje twoja płyta główna a wtedy będzie waidomo więcej co wybrać.
siara_acm
Bierz GoodRama... Stosunkowo tani i najlepiej [ponoć] wypada na testach. Sam mam 256DDR Good'a i nie narzekam.
wegiel
z markowych pamieci wybierz sobie GoodRam, TwinMos, Corsair lub Kingston(roznice w cenach). co do taktowania to musisz wiedziec na jakiej czestotliowsci pracuje obecna pamiec. jezeli masz procek AMD to mozesz podac jego model i taktowanie, bedzie wiadomo na jakiej FSB chodzi, automatycznie RAM bedzie chodzic tak samo (chyba ze masz zle ustawionego PC-ta wink.gif ). strzelam ze jezeli masz w miare dobrego kompa to twoj RAM chodzi na 333 lub 400MHz. pozdro
norek
Wyciągnij książeczkę którą dostałeś wraz z płytą główną i przeczytaj
jakie prędkości czyta ów płyta.
PC3500 (433MHz) i szybsze
PC3200 (400MHz)
PC2700 (333MHz)
PC2100 (266MHz)
^ to są właśnie prędkości które czytają płyty. I w zależności od tego zakupujesz ram.
Oczywiście jeśli plyta obsluguje 266,333,400 najlepiej wybrać tą górną granicę gdyż pamięć będzie szybsza.
A co do firmy to uważam że ram jest takim podzespołem że jeśli nawet jest bezfirmowy to aby
go popsuć trzeba mieć naprawdę nieprawdopodobny talent. Pozdrawiam.
P.S DDR tongue.gif
Hayalet
Ja polecam Gail'e, ostatnio miałem Goodramy po 2 dniach okazało się że posiadają o 256 mb mniej niż powinny (wada techniczna) i nie chciały działać w dualu, tak więc bez zastanowienia kupiłem Geila z radiatorkami no i udało mi sie wycisnąc na nich 15 sec w Super PI tongue.gif
lazy_bum
Kingston, Kingston, potem Kingston, tylko i wyłącznie Kingston. <-:

A co do typu, to warto poczytać instrukcje.
Mooner
a muszę kupić nową pamięć ram z tej samiej firmy z jakiej mam teraz pamięć ram? tzn musi byc taka sama?
i co znaczy ze płytka posiada funkcje dual chennel?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.