Ja też poważnie myśle nad zakupem Wii. Spójżcie na walkę PSP vs NDS, PSP - świetna grafa, gry ze "starszej siostry", a mimo wszystko pojedynek ten wygrywa NDS (sam wybrałbym to 2, i to wcale nie ze względu na cenę)...
PS3 hmm... Dual Shock bedzie bez Shocka a to smutna wiadomość, ale udało sie "Soniaczom" podpatrzeć od Big N detektory przechylenia w padzie. Cena konsolki będzie przypuszcam wygórowana, ale owszem PS3 może zarządzić ale niepokoi mnie masowe obcinanie mocy obliczeniowe "Cella" miało być dużo lepiej od "klockowego" procka, a tak narazie jest lepiej nie wiele, ale ta liczba może się jeszcze zmienić (koszt produkcji odgrywa teraz dla sony ważniejszą rolę nic moc obliczeniowa) no i wiadomości od Toshiby jakoby kontrola jakości dopuszczała nawet 4 niesprawne rdzenie z 8 (!!!), tak więc przed zakupem konsolki Sony zalecam, cytuję: "dać na mszę"
Xbox360 konsola która w dniu wyjścia rywali będzie miała przewage znających się na rzeczy programistów potrafiących już wycisnąć, hmm może z 70% dev kitów, lecz przewaga czasu może odbić się na planach graficznych giganta z Redmond, jeśli Sony przyjmie politykę słonego dopłacania (takowego nie da się uniknąć) to Xbox może mieć problemy w przyszłości, no i kombinacja z "przystawką" oferującą HDDVD (kolejne cięzko zarobione $ na konsole, nie masz $ nie masz gier - proste) Jedynym sposobem uniknięcia błędu B. Gates'a może być przerzucanie gier na twardy dysk... Lecz jeśli tak będzie się rozwijać sprawa to niedługo Microsoft zaoferuje Ramik, nowe rdzenie do procka, czy inne bajery czyt. konsola zamieni się w kompa. Wydaje mi się ze ostatnim problemem związanym z wczesną datą wydania jest możliwość podpatrzenia najlepszych pomysłow konsoli (wide achievmenty - Sony oficjalnie zapowiedziało coś podobnego w swojej konsoli). Tak więc reasumując aktualna przewaga "360tki" może w szybkim tempie zmaleć.
Wii Konsola inna, producenci nie nastawili się na osiągi graficzne (ot co podrasowany GaCek) lecz na samej kwintesencji grania - frajdy z niej płynącej, rewolucyjny "wiilot" (jak to nazwali sobie redaktorzy jednej z popularnych gazet

) może okazać się strzałem w dziesiątke, wyobraźcie sobie machanie mieczem "dżedaj", czy też wygodny system celowania w kolejnym miejmy nadzieje równie świetnym co poprzedniczki - nowym Metroid Prime, opóżnien nie ma - miałem przyjemność testować ten patent i w wielu tytułach sprawdza się wyśmienicie, lecz nie we wszystkich - w takowych sytuacjach można zmienić kontroler na zwykły, może nie zbyt ergonomiczny ale ze specyficznym oldskulowym dizajnem

Jedyną wadą rewolucyjnego kontrolera Wii jest fakt że po cięzkim dniu w robocie rzadko komu zechce się machać padziskiem przed telewizorem, ale w takich momentach, jak już wspomniałem wcześniej, korzystamy ze zwykłego pada...
Mój osobisty wybór: Wii!
PS. Siano więcej takich tematów - podnosisz mega zaniżoną wartość merytoryczną tego forum